教育王國

標題: 08/09 Class1C請進 [打印本頁]

作者: Roroma    時間: 08-9-18 22:54     標題: 08/09 Class1C請進

班班都開自己版,我地都聯絡下啦,明晚大家去嗎?

作者: Eunismom    時間: 08-9-19 13:06

哈..原來你已開1c,我都唔知添,我都走去開左一個,攪笑
你小朋友叫乜名呀?
我女叫樂遙
我今晚都會去呀,仲會帶埋我女去添,佢話想去喎,所以會一齊去

原帖由 Roroma 於 08-9-18 22:54 發表
班班都開自己版,我地都聯絡下啦,明晚大家去嗎?

作者: Roroma    時間: 08-9-20 23:27

Eunismom,
我都有去,囡囡叫晴晴charlotte. 昨晚對每科的了解多了,只係英文吾係外藉教有少少失望,不過對本班的兩位老師印象都好好。最緊要小朋友開心,你覺得點?

原帖由 Eunismom 於 08-9-19 13:06 發表
哈..原來你已開1c,我都唔知添,我都走去開左一個,攪笑
你小朋友叫乜名呀?
我女叫樂遙
我今晚都會去呀,仲會帶埋我女去添,佢話想去喎,所以會一齊去

...

作者: Eunismom    時間: 08-9-22 09:47

我星期五都有去呀,你坐係課室邊度呀?
我果晚有帶我女去呀,我女咪著連身裙,瘦瘦地果個囉,你有冇見到佢?
同你一樣想法,如果英文係外籍人士教就好囉.

原帖由 Roroma 於 08-9-20 23:27 發表
Eunismom,
我都有去,囡囡叫晴晴charlotte. 昨晚對每科的了解多了,只係英文吾係外藉教有少少失望,不過對本班的兩位老師印象都好好。最緊要小朋友開心,你覺得點?

...

作者: Doris    時間: 08-9-22 10:16

HI, 我是1P班的, 聽到你們說英文老師不是外籍, 我班的都不是, 她的口音很香港式,
你們的是嗎? 我都有少許失望.
作者: Eunismom    時間: 08-9-22 10:49

係咩?口音很香港式,我地果班嘅英文老師同你果班應該都差不多,所以好多家長都好失望....
只得1M係外藉人教英文

原帖由 Doris 於 08-9-22 10:16 發表
HI, 我是1P班的, 聽到你們說英文老師不是外籍, 我班的都不是, 她的口音很香港式,
你們的是嗎? 我都有少許失望.

作者: Roroma    時間: 08-9-22 21:58

Eunismom, 我坐係右角落頭,我見到你個女,佢好高呀!

記得有一次校長都有講過話好多家長覺得人地班的老師好的,但佢好尊重老師有自己風格,我女都話鍾意上英文堂的,寄望佢可以引起小朋友學英文的興趣,自己再在英文發音方面幫佢啦.

作者: Eunismom    時間: 08-9-23 08:55

你有冇msn?

原帖由 Roroma 於 08-9-22 21:58 發表
Eunismom, 我坐係右角落頭,我見到你個女,佢好高呀!

記得有一次校長都有講過話好多家長覺得人地班的老師好的,但佢好尊重老師有自己風格,我女都話鍾意上英文堂的,寄望佢可以引起小朋友學英文的興趣,自己再在英文發音方面幫佢 ...

作者: Roroma    時間: 08-9-23 18:56

Eunismom, please check pm.
作者: Eunismom    時間: 08-9-24 09:18

我check過今朝,但收唔到你的pm

原帖由 Roroma 於 08-9-23 18:56 發表
Eunismom, please check pm.

作者: Roroma    時間: 08-9-24 21:40

Eunismom, don't know why, resend la.
作者: Eunismom    時間: 08-9-25 10:39

收到啦,但唔見你online喎

原帖由 Roroma 於 08-9-24 21:40 發表
Eunismom, don't know why, resend la.

作者: Roroma    時間: 08-9-25 23:36

Eunismom, sorry ar, 平時返工比較少上MSN, sorry.

作者: coca13    時間: 08-9-27 01:26

Hi Roroma, Eunismom,

我囡囡叫Elyse, 多多交流
你地有冇參加家長義工, 我有報圖書館
你地30/9有無預備民族服
我仲未諗到穿甚麽..

原帖由 Roroma 於 08-9-25 23:36 發表
Eunismom, sorry ar, 平時返工比較少上MSN, sorry.

作者: xiqima    時間: 08-9-27 22:43

1C家长,你们好!
我女兒是穎希,很髙興在此舆大家交流.
作者: Roroma    時間: 08-9-27 23:28

coca13 & xiqima

你地好, 終於有多的人係度傾下, 好開心.

30/9呀女吾想著中國服, 話著紅色便服, 或者睇佢著吾著新年衫啦.

你地有無報課外活動呢?我地一樣都無因為大小姐話
"唔好啦, 每日返學已經好累啦."

作者: coca13    時間: 08-9-28 00:34

Hi xiqima & 1C 家長,

多多交流!

Roroma,

課外活動我報咗親子陶藝 (星期六) 和合唱團(Lunch time, 須面試挑選)
係呀..我都無報放學後嘅課外活動, 怕亞女太累。

原帖由 Roroma 於 08-9-27 23:28 發表
coca13 & xiqima

你地好, 終於有多的人係度傾下, 好開心.

30/9呀女吾想著中國服, 話著紅色便服, 或者睇佢著吾著新年衫啦.

你地有無報課外活動呢?我地一樣都無因為大小姐話
"唔好啦, 每日返學已經好累啦."
:igive ...

作者: xiqima    時間: 08-9-28 13:37

Hi Roroma&coca13,

我女儿有报中国舞,她说喜欢!
合唱团她参加坊间的。30/9都没决定穿什么.
作者: coca13    時間: 08-9-28 14:53

頭先响商塲買咗件$35cheap cheap 旗袍俾亞女30/9穿, 佢好開心, 一直着住唔捨得除。

原帖由 xiqima 於 08-9-28 13:37 發表
Hi Roroma&coca13,

我女儿有报中国舞,她说喜欢!
合唱团她参加坊间的。30/9都没决定穿什么.

作者: Roroma    時間: 08-9-28 22:35

運動會家長係咪可以去 ? 睇其他人講有親子活動?但通告無講?
作者: Roroma    時間: 08-10-14 23:57

你地今日有無去運動會呀?我無呀,爭扎咗好耐,卒之去咗睇ma ma mia! 因為我想睇好耐,就黎落畫了。

呀女話今日好玩,仲話有家長去的小朋友有雪條食?!咁得意?
作者: OnTing    時間: 08-10-20 11:50

Hello ! Eunicemom, Roroma,

I'm OnTing's (Audrey Kong) mum.  
Is Charlotte Chung Ching ?  If yes, I met you in the Parent Day too.
樂遙 went to Kindergarten with OnTing last week.

Nice to meet you here.

Lately, we don't see the English "Day Book".  OnTing said "no more".  Did you notice that ?

onting ma

作者: Roroma    時間: 08-10-20 22:47

Hi Onting mum,

Yes, my girl is Charlotte Chung.

Just when you issued the question, we received the Day Book again

Will you go to the Halloween party?
作者: OnTing    時間: 08-10-22 10:32

Dear Roroma,

Actually I don't want to let Onting join this activities since there is another similar event in my living place.

Before, the PTA chairman said that we can gather & talk during Halloween Party.  Maybe, this is one of chance to see you & other parents, right ? I think I will be there too.

Last night, Onting was happy to say that Cheung Yue became her friend.  U know, Cheung is one of Charlotte's good friend.  Nice to hear that.

Onting ma  

原帖由 Roroma 於 08-10-20 22:47 發表
Hi Onting mum,

Yes, my girl is Charlotte Chung.

Just when you issued the question, we received the Day Book again

Will you go to the Halloween party?

作者: OnTing    時間: 08-10-22 10:45

Dear coca13,

As a volunteer, I think u're full-time mum, right ?
Do you pick up your girl after school ?
May I know the pick-up procedure ?  
Did students wait in their classroom ?

Thanks.
onting ma

原帖由 coca13 於 08-9-27 01:26 發表
Hi Roroma, Eunismom,

我囡囡叫Elyse, 多多交流
你地有冇參加家長義工, 我有報圖書館
你地30/9有無預備民族服
我仲未諗到穿甚麽..

作者: coca13    時間: 08-10-22 14:23

Hi On Ting Ma,

Yes, u are right.  I'm a fulll-time mum.  However I 've never pick up my girl after school so far.  
As there will be a meeting with the Principal and the volunteer team this Friday  so I'm planning to pick up my girl afterward.  May I let you know the pick-up procedure then.   

原帖由 OnTing 於 08-10-22 10:45 發表
Dear coca13,

As a volunteer, I think u're full-time mum, right ?
Do you pick up your girl after school ?
May I know the pick-up procedure ?  
Did students wait in their classroom ?

Thanks.
onting ma ...

作者: Roroma    時間: 08-10-22 21:12

Coca13,

我都參加咗慶典組義工,未知星期五開會去唔去到。
作者: hotszyau    時間: 08-12-10 00:23     標題: 1,C 班討論區

終於登入到這個網呀、大家好呀、希望這裹可以分

享到大家的心得啦!各位家長快D手留言啦!

芷柔媽媽
作者: Roroma    時間: 08-12-10 20:24

芷柔媽媽

好嘢,可以係度傾啦.

charlotte又唔記得帶數學返黎溫評估,比佢激死

作者: hotszyau    時間: 08-12-10 21:24     標題: 回覆 # 的文章

咁都得、不過芷柔話呢、數學今天只得數學習作一本炸!無其它功課呀!
作者: hotszyau    時間: 08-12-11 22:48     標題: 英文閱讀

我比個女激死我呀、今天回來講、英文閱讀要每天讀四次、讀一次家長就要簽一次、但是我說要分四日讀、讀一天就簽一次、這件事己經煩死我呀、咁我想請問大家事實上應該係點讀和點簽呀、請大家比D意見我呀!Thank You!
作者: Roroma    時間: 08-12-11 23:46

charlotte同芷柔的做法一樣,但睇本書講好似一個星期讀完就得,但只要讀完就可以換另一本,所以都ok.
作者: hotszyau    時間: 08-12-15 21:52     標題: 12月19日當天的安排

您好呀:我想請問12月19日,當天要帶4-5人份量食物外還需要帶1份$20 禮物 回校嗎? 因為我看到1P班的學生回條寫上要帶1份禮物?請回覆!Thank You!
我們是1c班家長!
作者: hotszyau    時間: 08-12-15 21:52     標題: Thank YOU

Thank You!
原帖由 Roroma 於 08-12-11 11:46 PM 發表
charlotte同芷柔的做法一樣,但睇本書講好似一個星期讀完就得,但只要讀完就可以換另一本,所以都ok.

作者: coca13    時間: 08-12-18 07:37

Hi 1C班家長

我沒有見到有関party 回條, 亞女只有講要帶4-5人份量食物, 無提帶1份禮物..

另party 是否可穿便服??

原帖由 hotszyau 於 08-12-15 21:52 發表
您好呀:我想請問12月19日,當天要帶4-5人份量食物外還需要帶1份$20 禮物 回校嗎? 因為我看到1P班的學生回條寫上要帶1份禮物?請回覆!Thank You!
我們是1c班家長! ...

作者: mummom    時間: 08-12-18 13:18

Log in e-class, then you will see the notice.

有關19/12(星期五)聖誕節慶祝活動事宜

敬啟者:

聖誕節快到,為增添節日氣氛,亦讓學生老師有機會歡渡聖誕,本校將於19/12
(星期五)舉辦聖誕節慶祝活動。詳情如下:

日期:2008年12月19日 (星期五)
時間: 上午八時十五分 (正常回校時間) 至

中午十二時十五分

活動內容:
1.
全校齊集操場同頌聖誕

2.
於課室進行聯歡會

3.
禮堂欣賞精彩聖誕表演

備註:
(一)
當天午膳安排取消。

(二)
校車將於早上如常接載學生返校,而放學校車將於中午十二時三十分接載學生離校。

(三)
當天學生可穿著便服,惟校方鼓勵學生穿著與聖誕主題有關之服飾。

特此通知,若家長對是日安排有任何疑問,請聯絡班主任查詢。

此致

各位家長

原帖由 coca13 於 08-12-18 07:37 發表
Hi 1C班家長

我沒有見到有関party 回條, 亞女只有講要帶4-5人份量食物, 無提帶1份禮物..

另party 是否可穿便服??

作者: coca13    時間: 08-12-18 14:54

mummom,

Thanks!
原帖由 mummom 於 08-12-18 13:18 發表
Log in e-class, then you will see the notice.

有關19/12(星期五)聖誕節慶祝活動事宜敬啟者:

聖誕節快到,為增添節日氣氛,亦讓學生老師有機會歡渡聖誕,本校將於19/12 (星期五)舉辦聖誕節慶祝活動。詳情如下:
日期:2008年1 ...

作者: hotszyau    時間: 09-1-26 19:10     標題: 恭喜發財

我祝各位小朋友學業進步!快高長大!各位爸爸媽媽:身心健康!心想事成!

芷柔B!
作者: Roroma    時間: 09-1-26 23:52     標題: 回覆 # 的文章

多謝呀,祝所有人一家平安,笑口常開,小朋友開心學習,大朋友事事如意。

作者: hotszyau    時間: 09-3-11 23:43     標題: 牛牛樂園相片活動

1 C 班家長您地好..有興趣可以在這個相薄取相...但是用手機拍出來的..希望見諒...大家!!
http://picasaweb.google.com.tw/09kapo

大家如果開不到相薄...可以E. Mail  for Me!!
[email protected]
作者: Roroma    時間: 09-3-13 00:37

芷柔媽媽

多謝你分享!

原帖由 hotszyau 於 09-3-11 23:43 發表
1 C 班家長您地好..有興趣可以在這個相薄取相...但是用手機拍出來的..希望見諒...大家!!
http://picasaweb.google.com.tw/09kapo

大家如果開不到相薄...可以E. Mail  for Me!!
[email protected] ...

作者: Roroma    時間: 09-4-12 11:31

4月10日的班敘會好成功,小朋友玩得好開心,辛若哂幾位攪手了, 希望遲的又有得玩啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5