教育王國

標題: 南區 band 2 中學 [打印本頁]

作者: ClaudeeMa    時間: 08-9-20 21:24     標題: 南區 band 2 中學

請問南區 band 2 中學校風好的有邊幾間?

聖伯多祿中學係 band 幾? 校風好唔好?
作者: wwyee    時間: 08-9-21 11:25

原帖由 ClaudeeMa 於 08-9-20 21:24 發表

我因為 工作關係到過幾間學校,聖伯x祿校風算好 ,但band 幾我都唔敢答你。
而香工校風比前者差小小,但學生(品德)是"可以控制"的。
胡x中需是新聞多多的學校,但學生(品德)都還可以比香x差小小,但老師好盡責,老師會對頑皮的學生,同肯聽的學生加以獨立訓話,都算用心良苦。
余x強真係一間"極品"學校,f1的新豬仔都還可以,但中二以上真係....,老師責任感欠佳(唔理學生唔會責罵學生),學生一出班房,滿口佳句成文,個別老師還同學生同一口吻,丸多不能盡講。
作者: LittleKidult    時間: 08-9-22 09:36

陳白沙都可以考慮.
香x....雖然我係好多年前係到畢業, 不過我勸你都係唔好揀啦.
作者: ??    時間: 08-9-22 13:39

培德點睇!
作者: beaclem    時間: 08-9-22 13:46

原帖由 wwyee 於 08-9-21 11:25 發表

余x強真係一間"極品"學校,f1的新豬仔都還可以,但中二以上真係....,老師責任感欠佳(唔理學生唔會責罵學生),學生一出班房,滿口佳句成文,個別老師還同學生同一口吻,丸多不能盡講。
...

唔怪之得我囡間學校唔比小朋友出去吃飯啦, 原來隔離間學校.......................
作者: beaclem    時間: 08-9-22 13:48

原帖由 ?? 於 08-9-22 13:39 發表
培德點睇!

培德都係band 2, 校風o.k.
作者: ??    時間: 08-9-22 13:57

謝謝!妳個女讀聖心?
佢忙唔忙,我個女完全唔忙!
原帖由 beaclem 於 08-9-22 13:48 發表

培德都係band 2, 校風o.k.

作者: Ms.ChanChan    時間: 08-9-22 14:03

原帖由 beaclem 於 08-9-22 13:46 發表

唔怪之得我囡間學校唔比小朋友出去吃飯啦, 原來隔離間學校.......................

係呀! 不嬲都係講緊呢個原因。
你女適應中學生活未?係咪聽講今年無左精英班?
作者: LittleKidult    時間: 08-9-22 14:19

余xx係南區都好出名下....
不過唔係講成績.
作者: beaclem    時間: 08-9-22 16:52

麻麻地啦, 你囡form 幾?

原帖由 ?? 於 08-9-22 13:57 發表
謝謝!妳個女讀聖心?
佢忙唔忙,我個女完全唔忙!

作者: beaclem    時間: 08-9-22 16:54

其實我囡都係咁同我講, 我囡都算做適應中學生活, 副校今年同我地講就話無精英班, 但係D同學仔就唔多信囉

係呢, 你囡又如何呀? CONVENT好大好靚下架喎

原帖由 Ms.ChanChan 於 08-9-22 14:03 發表

係呀! 不嬲都係講緊呢個原因。
你女適應中學生活未?係咪聽講今年無左精英班?

作者: Ms.ChanChan    時間: 08-9-22 17:44

原帖由 beaclem 於 08-9-22 16:54 發表
其實我囡都係咁同我講, 我囡都算做適應中學生活, 副校今年同我地講就話無精英班, 但係D同學仔就唔多信囉

係呢, 你囡又如何呀? CONVENT好大好靚下架喎

...

以前DEF班係精英班,今年見我女的同學好叻的都唔係這幾班,都編得好散下。

我女OK啦! 不過好忙,日日都係學校留到6點先走,因為學校真係好多課外活動。
作者: Seoul    時間: 08-9-25 15:36

我有個問題
若小兒就讀小學在08年派入x校(band 2)只有5名..那會否影響09年派校名額 ? 
作者: beaclem    時間: 08-9-25 19:41

唔明? 咁你仔間學校係唔係好多BAND 1生呀?

原帖由 Seoul 於 08-9-25 15:36 發表
我有個問題
若小兒就讀小學在08年派入x校(band 2)只有5名..那會否影響09年派校名額 ? 

作者: Seoul    時間: 08-9-26 14:13     標題: 回覆 # 的文章

囝囝今年學校派位派得極差.
約25人派到band 1學校.
約35人派到band 2學校.
剩餘都派到band 3學校
全級若160人
作者: 88muimui    時間: 08-9-26 14:17

又真係幾差,得15%band1 !  轉校得唔得?

原帖由 Seoul 於 08-9-26 14:13 發表
全級若160人

作者: shunshunma    時間: 08-9-26 18:07

原帖由 Seoul 於 08-9-26 14:13 發表
全級若160人

請問係邊間小學呀?OR 係南區邊度?
作者: 慧妮會員    時間: 08-9-27 12:17

原帖由 Seoul 於 08-9-25 15:36 發表
我有個問題

以下純粹個人意見:
其實中學或多或少都會依據現有學生在校的成績對小學作出評估,所以小學亦可以知道邊間中學多數會收某小學的學生,只要向學校或上年升中的家長打聽,再以自己小朋友的名次就可以大概推算到。
作者: Charlotte_mom    時間: 08-9-28 13:14

我細佬以前都係讀余xx (無辦法, 遲到太多俾"大白鯊"趕左出校), wwyee講得好arm, 我細佬話, 連個校工都有"底"
我自己以前就讀培德的, 成績就.........okok啦, 唔好expect太多, 我果時3個c都已經可以原校升中六了, 除左成績之外, 校風好保守, 完全高壓式統治, eg 學生會候選人係會考成績最好果3個, 唔可以唔選! 成個拉票過程只有5分鐘企上台發言, 無喇! 羸左就係chairman, 輸左就係vice chairman (你話咁既"內閣"點會成事丫!) 不過d女仔就乖既--而家有無改變就唔知了
mouth:" />

原帖由 LittleKidult 於 08-9-22 02:19 PM 發表
余xx係南區都好出名下....
不過唔係講成績.

作者: Seoul    時間: 08-10-9 11:57

原帖由 慧妮會員 於 08-9-27 12:17 發表

以下純粹個人意見:
其實中學或多或少都會依據現有學生在校的成績對小學作出評估,所以小學亦可以知道邊間中學多數會收某小學的學生,只要向學校或上年升中的家長打聽,再以自己小朋友的名次就可以大概推算到。 ...

Thanks
作者: Seoul    時間: 08-10-9 12:04

各位媽咪 :
咁中西區/東區 邊間是band 2尾band3頭..校風好架???
作者: beaclem    時間: 08-10-9 12:25

中西區一係band1, 一係band3, 無中間架

我唸聖士提反堂都可以算係2尾3頭啩, 校風就麻麻。聖瑪加利女書院band3, 以前校風較差, 但係呢排出入見到D女仔大部份都好正常, 唔會短裙金毛, 都算斯斯文文, 整整齊齊, 如你個係囡, 可以去堅道附近麥當勞八下, 睇下佢地平日放學如何囉!

REMARKS:佢係英中黎架, 不過收好多亞差

原帖由 Seoul 於 08-10-9 12:04 發表
各位媽咪 :
咁中西區/東區 邊間是band 2尾band3頭..校風好架???

作者: Ms.ChanChan    時間: 08-10-10 09:11

原帖由 beaclem 於 08-10-9 12:25 發表
中西區一係band1, 一係band3, 無中間架

我唸聖士提反堂都可以算係2尾3頭啩, 校風就麻麻。聖瑪加利女書院band3, 以前校風較差, 但係呢排出入見到D女仔大部份都好正常, 唔會短裙金毛, 都算斯斯文文, 整整齊 ...

聖士提反堂校風尚且ok,起碼無咩金毛飛,亦唔多見著住校服食煙講粗口。不過學校男男女女大熱天時30c以上都著住件大冷衫,仲有放學時未行到落水街已經見一pair pair成雙成對...

而且明年連聖士提反堂小學最後一批學生都無埋(當然小學部成績好的學生都唔會揀上中學),我怕因為有更多位收出面band 3生,成績校風會每況越下。
作者: 瑄婷    時間: 08-10-11 16:54

聖士提反堂這幾年校風好差,反而聖瑪加利女書院在不斷地進步.
作者: hillsamuel    時間: 08-10-11 21:46

聖瑪加利的校舍極細,有部份的課堂需要到九上堂,學校供應旅遊巴帶學生去.不過同學就要自已在九龍那邊放學都幾麻煩.
作者: Sindy    時間: 08-10-20 11:49

原帖由 ClaudeeMa 於 08-9-20 21:24 發表

聖伯多祿係band 2 學校,校風ok,要直升中六,都要有十四分先穩陣,十分要重讀中五,都要睇下有無位

培德聽講就麻麻.............聽朋友講既話,比聖伯多祿仲要差,不過唔知係咪我女高form,就無乜其他野發生啦
作者: Seoul    時間: 08-10-22 09:44

多謝咁多位的意見.
作者: 波子    時間: 08-10-26 22:59

有無考慮香港仔浸信會呂明才書院, band 2 頭, 都有好多 band 1 生派入, 有分精英班.
校風幾嚴, 老師盡責同埋師生關係唔錯.
作者: Sindy    時間: 08-10-27 02:59

原帖由 波子 於 08-10-26 22:59 發表

有無考慮香港仔浸信會呂明才書院, band 2 頭, 都有好多 band 1 生派入, 有分精英班.
校風幾嚴, 老師盡責同埋師生關係唔錯.

呢間唔得架......係咪搞錯左第二間呂明才?
作者: LittleKidult    時間: 08-10-27 09:01

呢間算係ok, 係好多band1學生派左入去, 因為香港仔英中學校有限, d家長又唔想仔女跨區, 所以佢係收到好多band1生, 係香港仔算幾好.
原帖由 Sindy 於 08-10-27 02:59 發表

呢間唔得架......係咪搞錯左第二間呂明才?

作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-27 11:23

聖公會呂明才中學
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_basic.php?sch_id=1063
香港仔浸信會呂明才書院
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_basic.php?sch_id=1057
兩間學校黎架wor! 聖公會呂明才中學係不嬲都掂果間, 浸信會呂明才係唔多掂果間(問左住鴨利洲同事, 佢話係比前以好左, 無差得咁緊要, 但講唔上好)

原帖由 LittleKidult 於 08-10-27 09:01 AM 發表
呢間算係ok, 係好多band1學生派左入去, 因為香港仔英中學校有限, d家長又唔想仔女跨區, 所以佢係收到好多band1生, 係香港仔算幾好.

作者: LittleKidult    時間: 08-10-27 11:38

係, 我知係鴨利洲果間, 傳聞呢間遲d可以微調用英文教. 同埋香港仔始終係唔夠英中學位問題, 所以好多band1生(當然唔係最top果批)都會以呢間做次選, 尤其係男仔.
原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-27 11:23 發表
聖公會呂明才中學
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_basic.php?sch_id=1063
香港仔浸信會呂明才書院
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_basic.php?sch_id=1057
兩間學校黎架wor! 聖公會呂明才中學係 ...

作者: Sindy    時間: 08-10-27 13:35

原帖由 LittleKidult 於 08-10-27 09:01 發表

好多band 1生派左入去?????有幾多先?個個好多既定義都唔同......未免混淆視聽小小喎
作者: eeyore0511    時間: 08-10-27 23:20

校風較為好 band 2:

南區--陳白沙

東區--東華三院李潤田
         劉永生
作者: 波子    時間: 08-10-28 09:21

田始老師極力推介屬 band 1 尾 d 學生揀鴨脷洲間浸信會呂明才.
作者: 加菲貓    時間: 08-10-28 12:17

鴨脷洲浸信會呂明才依家係好左好多, 係南區屬band 2頭, band 2學生第一輪自行收生都唔係咁易入到.

原帖由 LittleKidult 於 08-10-27 09:01 發表

作者: lsm1013k    時間: 08-10-28 17:18

原帖由 Sindy 於 08-10-27 13:35 發表

好多band 1生派左入去?????有幾多先?個個好多既定義都唔同......未免混淆視聽小小喎

鴨脷洲浸信會呂明係band 2 頭,近年辦得唔錯,程度一路提升,  校長同老師都好有heart ,校風嚴緊。都有唔少band 1 學生叩門。
作者: 波子    時間: 08-10-28 20:56

原帖由 lsm1013k 於 08-10-28 17:18 發表

鴨脷洲浸信會呂明係band 2 頭,近年辦得唔錯,程度一路提升,  校長同老師都好有heart ,校風嚴緊。都有唔少band 1 學生叩門。

認同 !
作者: ta_ta    時間: 08-11-3 12:24

咁即係話南區都無好既中學啦.........
咁小學升中學根據d咩黎派位呢 ?
作者: LittleKidult    時間: 08-11-3 13:05

又唔係話冇好既學校既, 除左某一兩間成日上報紙之外, 其他都ok既.
當然話最top既就冇囉, 所以我個仔d同學大多數都轉戰外區.
原帖由 ta_ta 於 08-11-3 12:24 發表
咁即係話南區都無好既中學啦.........
咁小學升中學根據d咩黎派位呢 ?

作者: Martin媽咪    時間: 08-11-4 14:18

LittleKidult,
你個仔d同學大多數都轉戰外區. 外區是指
作者: LittleKidult    時間: 08-11-4 15:09

灣仔, 中西區等
最多本校學生升讀之首5間英文中學︰
聖公會呂明才中學
聖嘉勒女書院
英皇書院
英華女學校
聖公會鄧肇堅中學

原帖由 Martin媽咪 於 08-11-4 14:18 發表
LittleKidult,
你個仔d同學大多數都轉戰外區. 外區是指

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5