教育王國

標題: 09/10蘇淅幼兒班入嚟傾啦 [打印本頁]

作者: leungwaimin    時間: 08-9-22 13:48     標題: 09/10蘇淅幼兒班入嚟傾啦

開個topic大家交左表嘅家長一齊入嚟傾下啦.....
我个囡囡表姐今年讀N1F,係下午班,
佢媽媽係要求都幾高嘅人嚟,所以見佢個囡讀呢间,
我都放心晒lu,而家等通知interview,
啱先打去问我份form填漏野點算,
接電話個小姐話到時interview先加返,
咁我話:我未收到通知bor.....交表嗰日當值老師day off.
小姐話:咁你遲d会收到通知,應了該係1/11 interview....
而家要餵个女食飯,夜d再報下料interview要in乜
作者: Avis0520    時間: 08-9-22 14:02

我都幫囡囡報咗,11/29 interview。唔知interivew會係點呢,我囡囡好怕羞架,真係鄧佢擔心....
作者: haleyb    時間: 08-9-22 16:32

吓.......我八月已經交左form,但係到而家都收唔到通知, 打電話問又話整緊......都唔知會唔會係太早交,放埋左一邊唔見左.....慘!
作者: kennis0607    時間: 08-9-22 16:39

我8月份交Form已confirmed Nov interview.  我朋友話interview主要睇吓小朋友反應同問吓family background, 希望到時有機會見到大家.
作者: zillyzizi    時間: 08-9-22 16:40

你幾時幫你個女交form架﹖
咁快就有通知嘅﹖

原帖由 Avis0520 於 08-9-22 14:02 發表
我都幫囡囡報咗,11/29 interview。唔知interivew會係點呢,我囡囡好怕羞架,真係鄧佢擔心....

作者: kennis0607    時間: 08-9-22 16:41

by the way, just want to ask.....why are you chose this nursery?
作者: phoebeysw    時間: 08-9-22 16:42     標題: 幾時deadline

When is the last day to put in the application? Anybody knows?
作者: sasa_p    時間: 08-9-22 21:49

leungwaimin:
真係好開左個topic俾我地交流吓! thx ar~
妳就好啦~ 我都係幾個星期前郵寄左份form去, 剛巧我又係填漏野(入學日期&填表日期), 不過我無妳咁好彩喇! 因為聽電話個老師叫我一係寫番封信去講番期望入學日期同埋有關資料, 一係就親身去填番喎!
由於我費事又要寫信咁煩, 見又有時間咪去左學校諗住填番d資料囉! 誰知接待我個老師(好無禮貌)話呢d咁少既事係唔需要親身來填番喎! 仲話咁多份form唔會浪費時間同我搵喎! 佢話到時如果d老師唔清楚會打來給我!  我心想~ 好似唔係我話要來填番, 而係妳d同事叫我咁做架喎!
之後佢在她檯上拿了張佢寫緊野既紙俾我, 叫我寫低個名話同我check番喎! 但我又口多問佢寫中文名定英文名, 但佢竟然好求其咁答我"是但啦!", 講真吖! 其實果刻真係好嬲, 覺得佢地間學校真係好無系統, 有d失望! 果刻無發火真係已經好俾面喇~
不過算啦! 都有心理準備架喇! 因為有次我同囝囝去玩時在樓下公園見到個家長同一個穿著蘇浙校服既小朋友, 於是我緊係唔放過同佢問料既機會啦! 不過個家長就好唔滿意學校開學時既處理, 佢話覺得學校既安排好亂好無程序, 一班裡面有太多人, 多人到透不過氣!! 同埋佢覺得d老師好無人情味喎! 所以而家真係15/16, 就算in完收左我地都要再考慮吓先喇!
*另外我有fd親身交了form就即時有個interview date(1/11)喇!

原帖由 leungwaimin 於 08-9-22 13:48 發表
開個topic大家交左表嘅家長一齊入嚟傾下啦.....
我个囡囡表姐今年讀N1F,係下午班,
佢媽媽係要求都幾高嘅人嚟,所以見佢個囡讀呢间,
我都放心晒lu,而家等通知interview,
啱先打去问我份form填漏野點算,
接電話個小姐話 ...

作者: leungwaimin    時間: 08-9-22 22:25

kennis0607,
其實我都報左明我,st paul,同聖心,仲想報埋北角明慧,因為呢间係daddy兒時讀过嘅.
erm....因為99識人,佢話明我一定入到,但校風就唔知係點呀~~
而蘇淅一路升上去都唔差,我舊同学個妹讀蘇淅小学,跟住上張祝珊,而家廿幾lu,so far佢都ok
我係like佢有小学同附近d中学都ok,啱先睇埋佢地升小學派位好多中学都唔錯既~~
作者: leungwaimin    時間: 08-9-22 22:50

圖書館,應該係for小学嘅/會議室.....古董咁

以上嘅都係我交表個日用手機即興影嘅
can see more in here~~
http://picasaweb.google.com/zoelwm/yqEqW#
作者: leungwaimin    時間: 08-9-22 23:26

sasa_p,
咁唔知係咪有左你呢个case所以佢地咁回覆我呢
我個女而家讀緊太古宝宝嘅適應班,要自己上一至五,9:30-12:00,
真係攰到我c,兩母女都病左,我就好返啦,個女今日向nursery到cry到嘔'譚'....
始終最疼小朋友嘅係daddy mami,我地差不多要放手去比佢地長大lu,講開人情味呢方面,如果係老師由得小朋友cry唔理佢,我会ok,因為我係狠心嗰類 其實好多nursery都係咁,我偏向注重校園夠唔夠空间,氣氛,教学理念同埋升中小学升到邊到多d
可能我自己硬頸性格,唔多介意其他人(老師)唔幫我啦
作者: ohmygosh    時間: 08-9-22 23:27

請問面試會以普通話﹐英語﹐抑或粵語進行呢?

注重哪一方面?
作者: leungwaimin    時間: 08-9-22 23:38

我c6表姐話interview係一group(上年5teachers,5pair of parents and 5 kids a group)
普通話﹐英語,粵語任選其一,咁全程就会用嗰種語言.
大至上留意下小朋友对事物嘅反應eg会唔会cry或者好驚咁....
比幾樣生果放响樹,老師會叫:比XX媽媽咁,
又會囉起物件问,乜野嚟ga 咁~
而表姐仔上年interview都冇答,比左个照牌笑容老師啫,所以小朋友未開口講野嘅家長唔洗太擔心
作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 08-9-23 10:16

以我所知啦, 9月後去交form時, 會有埋個interview日期, 我都8月尾先交呀, 所以都係等. 不過唔擔心, 實有得int.既.
作者: Avis0520    時間: 08-9-23 14:08

9月頭我c6親身去交form架,即時就比咗面試時間喇

原帖由 zillyzizi 於 08-9-22 16:40 發表
你幾時幫你個女交form架﹖
咁快就有通知嘅﹖

作者: Avis0520    時間: 08-9-23 14:13

真係唔該晒你呀 ,我未去過所以都好想知架。個校舍都幾大同整潔喎....

原帖由 leungwaimin 於 08-9-22 22:50 發表
http://lh5.ggpht.com/zoelwm/SNesLlGzw5I/AAAAAAAAErc/lm1hq9i9F0U/s400/photo8.jpg" border="0">
圖書館,應該係for小学嘅/會議室.....古董咁
h ...

作者: hiymama    時間: 08-9-23 14:48

我個仔都係29/11 interview wor
佢e加先學緊行,又未識講野, 傻下傻下, 真係唔知到時會點

請問有冇知interview係咩parents兩個都要去ga, 只去一個會唔會印象冇咁好?

原帖由 Avis0520 於 08-9-22 14:02 發表

作者: hiymama    時間: 08-9-23 14:55

我都幫個仔報左寶寶, 想一星期返三日, 不過冇位總等緊
原帖由 leungwaimin 於 08-9-22 23:26 發表
sasa_p,
咁唔知係咪有左你呢个case所以佢地咁回覆我呢
我個女而家讀緊太古宝宝嘅適應班,要自己上一至五,9:30-12:00,
真係攰到我c,兩母女都病左,我就好返啦,個女今日向nursery到cry到嘔'譚'....
始終最疼小朋 ...

作者: leungwaimin    時間: 08-9-23 15:10

原帖由 hiymama 於 08-9-23 14:55 發表
我都幫個仔報左寶寶, 想一星期返三日, 不過冇位總等緊

I do think bobo is quite small,but not easy to find this class nearby.
I live in nan fung,and i want to let kylie try to play without me,
(after she born,i only not stay with her for 3 days because i go to the hospital,she stick on me a lot)
One thing i should tell you ,they will put all kids together
(3,5,6 days a week,half day or full day)
and now around 12-13 babies together,one teacher,one helper,one english teacher come once a week,and principal will ask other class teacher to help if lots of babies cry.
作者: hiymama    時間: 08-9-23 15:39

我係報有家長賠個種, 始終太細, 我自己返工, 想叫姐姐帶佢當出來玩下
我冇去睇過, 不過聽你咁講又有d 15 16
你個女咁細總要佢自己返五日, 會唔會殘忍d, 成日cry好可憐ga
諗起個女細個時候返學喊足1.5月真係好慘

附近得維記有play group, 我大女細個時候都返過, 好似得星期六

原帖由 leungwaimin 於 08-9-23 15:10 發表

I do think bobo is quite small,but not easy to find this class nearby.
I live in nan fung,and i want to let kylie try to play without me,
(after she born,i only not stay with her for 3 days because i ...

作者: mochuchu    時間: 08-9-23 17:02

作者: leungwaimin    時間: 08-9-23 19:26

原帖由 hiymama 於 08-9-23 15:39 發表
我係報, 始終太細, 我自己返工, 想叫姐姐帶佢當出來玩下
我冇去睇過, 不過聽你咁講又有d 15 16
你個女咁細總要佢自己返五日, 會唔會殘忍d, 成日cry好可憐ga
諗起個女細個時候返學喊足1.5月真係好慘

附 ...

i think they will let 有家長賠個種 group together with us,i saw a maid on monday,because kylie get sick ,didnt go to school for few days,and teacher let me stay with her for one hour,i saw this maid stay with a girl all the time,i didnt ask,but  i cant see any other class is for this age ,with parents?!?!
so if the nursery have space for you,i think kylie will be the classmate eith your daughter.
作者: hiymama    時間: 08-9-24 10:42

Really  small   
so my son might be your girl's 同學仔 later
my son is 0706 , how about kylie?

原帖由 leungwaimin 於 08-9-23 19:26 發表

i think they will let 有家長賠個種 group together with us,i saw a maid on monday,because kylie get sick ,didnt go to school for few days,and teacher let me stay with her for one hour,i saw this maid  ...

作者: haleyb    時間: 08-9-24 11:29

請問除左即場通知interview外, 有冇人係經郵寄收到通知嫁?
作者: greenspring    時間: 08-9-24 11:55

Hi Avis0520,

my son's interview will also be on Nov 29, I remember its in the morning. Will you choose Mandarin or English interview?

Greenspring

作者: piggy2007    時間: 08-9-24 12:12

我都係住TKO架. 我唸住教到先再唸

原帖由 mochuchu 於 08-9-23 17:02 發表
hi,
我都係中秋節後親身到學校交表,果到既職員即時比咗個interview時間我(1/11),
我都係到諗讀到又死讀唔到又死,因我住TKO,我哋大家都辛苦.

作者: babadogcat    時間: 08-9-24 13:54

我都係將軍澳媽媽, 由於是郵寄申請表, 所以還沒有收到你們提及的面試卡.  昨天致電老師, 她說小兒的申請已經收到, 並會發回面試卡.  但係, 我仔仔咩都唔識, 學校收佢先算啦
作者: piggy2007    時間: 08-9-24 15:46

我都係郵寄既, 所以都未收到通知. 你仔仔幾時出生架? 我隻豬07年5月出生既.

原帖由 babadogcat 於 08-9-24 13:54 發表
我都係將軍澳媽媽, 由於是郵寄申請表, 所以還沒有收到你們提及的面試卡.  昨天致電老師, 她說小兒的申請已經收到, 並會發回面試卡.  但係, 我仔仔咩都唔識, 學校收佢先算啦 ...

作者: leungwaimin    時間: 08-9-24 15:52

原帖由 hiymama 於 08-9-24 10:42 發表
Really  small   
so my son might be your girl's 同學仔 later
my son is 0706 , how about kylie?

my girl is 0701(31),she is a '7 star baby',so her development will be little bit slower than 0701 baby.
I still didnt receive蘇淅 interview card~
作者: haleyb    時間: 08-9-24 16:53

之前有討論區講話蘇浙會優先取錄大b先,唔知而家係唔係呢?
作者: babadogcat    時間: 08-9-24 21:10

HI Piggy2007

我仔仔係0701, 雖說係大仔, 但佢好多野都唔識, 我都係諗住比佢試下見大場面啦.  要問顏色....生果就一定唔掂, 所以無話大仔細仔.  

若果各位郵寄既媽媽收到面試咭, 可否通知下

希望各位面試順利.....我就咪出醜就得啦

原帖由 piggy2007 於 08-9-24 15:46 發表
我都係郵寄既, 所以都未收到通知. 你仔仔幾時出生架? 我隻豬07年5月出生既.

作者: zillyzizi    時間: 08-9-25 05:28

我都係郵寄去架﹐我有問題想問下大家
我見好多人都話去蘇浙好遠﹐離MTR好遠
咁如果要帶住個小朋友返Nursery﹐佢會唔會行得好辛苦呢﹖
作者: Avis0520    時間: 08-9-25 10:26

下....乜要揀架,我唔知呀。你知個面試係點

原帖由 greenspring 於 08-9-24 11:55 發表
Hi Avis0520,

my son's interview will also be on Nov 29, I remember its in the morning. Will you choose Mandarin or English interview?

Greenspring

作者: piggy2007    時間: 08-9-25 11:06

唔使咁担心. 佢唔講唔代理佢唔識. 囝囝好多時唔會咁快講野架. 我隻豬就係咁. 我聽啲媽咪講過佢個b interview 時冇開過口都收咗

原帖由 babadogcat 於 08-9-24 21:10 發表
HI Piggy2007

我仔仔係0701, 雖說係大仔, 但佢好多野都唔識, 我都係諗住比佢試下見大場面啦.  要問顏色....生果就一定唔掂, 所以無話大仔細仔.  

若果各位郵寄既媽媽收到面試咭, 可否通知下

希望各位面試順利.... ...

作者: haleyb    時間: 08-9-25 12:06

原帖由 zillyzizi 於 08-9-25 05:28 發表
咁如果要帶住個小朋友返Nursery﹐佢會唔會行得好辛苦呢﹖

我自己試過烈日當空下,由MRT行上去,真係差d中暑....
作者: greenspring    時間: 08-9-25 12:29

I saw someone in the forum said you can choose Cantonese, Mandarin or English for the interview.

I submitted the form on Sept 8 in person, and they gave me the interview date is on Nov 29. It seems some forms submitted sometime around Mid-Autumn Festival, the interview date is even earlier, Nov 1?? Please correct me if I'm wrong.

I took a taxi to the school, the taxi driver simply asked me to get off at the corner of the street  school. Its a bit inconvenient if you carry your child with you. After I left the school, I did a road test to see how far I need to walk back to the nearest MTR station. Indeed, its quite far. I can't imagine if the child has to walk such a long distance especially during rainy days. I think taking a school bus may be one of the good options as the school bus will pick up the students right at the school campus.

I also noticed one helper sat with a child in the school bus. It was Sept 8, perhaps they allow an adult to keep the children company beginning of the school year until they get used to a new environment. This is my guess.

原帖由 Avis0520 於 08-9-25 10:26 發表

作者: leungwaimin    時間: 08-9-25 12:40

原帖由 Avis0520 於 08-9-25 10:26 發表

yes,you can see my previous post in this topic.
作者: leungwaimin    時間: 08-9-25 12:42

原帖由 zillyzizi 於 08-9-25 05:28 發表

It will !! especially in summer and raining day!
作者: mochuchu    時間: 08-9-25 12:52

作者: leungwaimin    時間: 08-9-25 12:57

原帖由 mochuchu 於 08-9-25 12:52 發表
嘩!!!!真係都幾遠架........
我交表個日由mtr推佢bb車行,
我諗大約行20mins先到,
仲有最慘就係果條長斜路,
唔好話個小朋友行得辛苦,
我大人都行到死下死下,
真係好天曬落雨林,
一定要坐校車或保母車先掂

...

did they have the 保母車 ma?
is it the small one or the big one i saw in the school?.........
If they let my girl in,and they have the small 保母車,i think i will let my girl go to school by 保母車.
I'm quite afraid the big school bus ,lots of people and my girl is really small~~~will it be unsafe?
I hope i can get the driver linsence before she go to nursery=.='then i can drive her to school.
作者: zillyzizi    時間: 08-9-25 15:46

但係小朋友咁細個﹐要搭校車我又唔係太放心呀

唉﹐真係茅盾
作者: godbilla    時間: 08-9-25 16:04

各位好呀 ! 我都幫囡囡報左下晝班, 11月1號面試, 希望囡囡到時唔好太失禮啦
作者: ohmygosh    時間: 08-9-25 16:07

我地都係住將軍澳﹗

上次去交報名表先至發現原來蘇淅個location係0甘0唔就腳﹐我之前仲打算考到的話,就自己搭地鐵帶個仔番放學﹐而家知道其實係impossible。大校巴的話我都覺得有d驚﹐希望考到同埋有保姆車由將軍澳直達學校啦。

同埋有無bk媽咪知道﹐如果孩子父親係國語人﹐會否優先?

作者: godbilla    時間: 08-9-25 16:19

各位媽咪, 你地重有無幫BB報其它學校?

我自己報左衛理堂做第二選擇, 不過就未通知面試時間

另外, 報埋北角民生做第三選擇, 呢間就10月4號面試

你地覺得呢幾間學校點呢?
作者: haleyb    時間: 08-9-25 16:22

原帖由 zillyzizi 於 08-9-25 15:46 發表
但係小朋友咁細個﹐要搭校車我又唔係太放心呀mouth:" />

唉﹐真係茅盾

我同你一樣,茅盾都極....要搭校車好似好辛苦個小b咁,所以我同時都報左一問近屋企嘅學校,諗住到時邊間收就讀邊問囉......
作者: mochuchu    時間: 08-9-25 17:07

作者: hiymama    時間: 08-9-25 17:53

我都剛剛至報衙理堂做第二選擇, 佢都係一間好學校
至於民生就麻麻地好喇, 有朋友嘅仔讀過, 話師資樣樣野都同衛理差好遠.

原帖由 godbilla 於 08-9-25 16:19 發表

你地覺得呢幾間學校點呢? ...

作者: haleyb    時間: 08-9-25 18:17

原帖由 godbilla 於 08-9-25 16:19 發表

我都報左民生做第三選擇,我見佢地d老師好有禮貌,但係就唔知佢地d師資好唔好.....我bb10月11號面試
我第二選擇係明慧,近屋企d.....11月15號面試
作者: sasa_p    時間: 08-9-25 18:46

godbilla,
我地都有報民生呀! 上星期仲in埋tim! 唔知係咪唔係好多人報, 所以佢地都即刻收左! 另外我都有報衛理堂, 有d人就話幾好, 有d人就話課程淺得太緊要!
另外我都有報北角明慧呀! 15/11 先interview!
幾間裡面我覺得衛理堂太local, 英文堂太少, 怕要另外搵英文班!!

作者: babadogcat    時間: 08-9-25 22:02

我都有報衛理堂, 但仲未收到消息面試, 英文堂大概一星期有幾堂, 是否本地老師教?  唔該晒

原帖由 sasa_p 於 08-9-25 18:46 發表
godbilla,
我地都有報民生呀! 上星期仲in埋tim! 唔知係咪唔係好多人報, 所以佢地都即刻收左! 另外我都有報衛理堂, 有d人就話幾好, 有d人就話課程淺得太緊要!
另外我都有報北角明慧呀! 15/11 先interview!
幾間裡面我 ...

作者: sasa_p    時間: 08-9-25 22:40

好似1星期得2日, 仲要係15-20分鐘唱吓歌仔咁咋! 我就覺得好似少得制! 如果係咁明慧好似仲好!
作者: hiymama    時間: 08-9-26 10:59

衛理堂d課程係淺d, 有外籍英文老師
如果想第日讀衛理小學選衛理堂就好d
第三輪叩門會優先考慮
作者: godbilla    時間: 08-9-26 12:11

其實上次去民生交表時, 俾我印象都麻麻地, 首先要俾30蚊報名費, 我就覺得如果入左間學校, 以後唔知會唔會乜都講錢, 不過呢個都係我個人諗法, 事實又未必既, 終都係最後選擇o者

另外, 去衛理堂交表, 剛剛同d小朋友同坐一部電梯, 老師教佢地一齊同我講 "姨姨午安" , 俾我感覺好好, 不過又係聽人講佢地課程會比較淺, 所以有d扣分

但最終都要睇下邊間肯收我個女先算~
作者: godbilla    時間: 08-9-26 12:19     標題: 回覆 # 的文章

我9月17先去親身交表, 但就11月1面試, 唔知會唔會關年齡事呢? 我囡囡係0703出世, 所以算大b, 所以早d面試掛

唔知其他媽咪又係咪呢?
作者: sasa_p    時間: 08-9-26 14:34

我囝囝細妳囡囡一個月, 係0704呀!
我反而覺得係如果親身交from大多數都係1/11(我個frd都係咁), 而郵寄果d好大可能係等1/11full晒之後就約到去月尾! 我係郵寄但就仲未收到通知哩~

原帖由 godbilla 於 08-9-26 12:19 發表
我9月17先去親身交表, 但就11月1面試, 唔知會唔會關年齡事呢? 我囡囡係0703出世, 所以算大b, 所以早d面試掛

唔知其他媽咪又係咪呢?

作者: haleyb    時間: 08-9-26 15:05

原帖由 sasa_p 於 08-9-26 14:34 發表
我反而覺得係如果親身交from大多數都係1/11(我個frd都係咁), 而郵寄果d好大可能係等1/11full晒之後就約到去月尾! 我係郵寄但就仲未收到通知哩~

...

我bb都係0704呀,唔知有冇機會做同學仔呢,我都未收到通知
作者: CSUNG    時間: 08-9-26 15:21

9月9日親身去交表, 但就11月29面試.我囡囡係0705呀.
作者: sasa_p    時間: 08-9-26 22:26

我朋友個b同我地一樣都係0704, 佢9月5日去交form時都仲係約緊1/11喎! 唔通真係咁多人報? 死啦! 會唔會無份in架!? 乜蘇浙真係咁出名同埋咁好咩?
作者: leungwaimin    時間: 08-9-26 22:46

原帖由 sasa_p 於 08-9-26 22:26 發表
我朋友個b同我地一樣都係0704, 佢9月5日去交form時都仲係約緊1/11喎! 唔通真係咁多人報? 死啦! 會唔會無份in架!? 乜蘇浙真係咁出名同埋咁好咩?

dont worry la,everyone can have a interview ga,i also send them the form in sept,also need to wait ga
作者: piggy2007    時間: 08-9-27 10:15

我囝囝都係0705 架.

原帖由 CSUNG 於 08-9-26 15:21 發表
9月9日親身去交表, 但就11月29面試.我囡囡係0705呀.

作者: godbilla    時間: 08-9-29 15:09

應該個個都有得in既, 不過可能真係會好多人爭, 我個 registration no. 去到300幾, 唔知係咪即係我之前已經收到300幾個申請呢~
作者: 碟碟    時間: 08-10-2 12:04

我諗都係...因為我地今日上去交form, 都係1/11 面試, 我隻妹係0705架....

原帖由 sasa_p 於 08-9-26 14:34 發表

...

作者: leungwaimin    時間: 08-10-3 00:01

原帖由  於 08-10-2 12:04 發表
我諗都係...因為我地今日上去交form, 都係1/11 面試, 我隻妹係0705架....

hello碟碟~~ do you remeber me ma?
I've got a news from my cousin.
All n class or k class kids is wearing one shoes whole day.
I think little bit dirty about that
but the teacher said they will have a carpet let them to clean their shoes when they walk in the classroom
My cousin say that they really like the big kids!
作者: 碟碟    時間: 08-10-3 12:10

我梗係記得蝦米妹mama 啦

我唔知道佢地唔使換鞋喎....我仲諗住bb咁細實會係學校換indoor shoes 添....阿女一坐低有時無野做會玩下對鞋鞋架...如果唔換.....

quote]原帖由 leungwaimin 於 08-10-3 00:01 發表

hello碟碟~~ do you remeber me ma?
I've got a news from my cousin.
All n class or k class kids is wearing one shoes whole day.
I think little bit dirty about that
but the teacher  ... [/quote]
作者: leungwaimin    時間: 08-10-7 00:23

Hello everybody,
Just want to share i receive the interview card today ,my no is 5??.....
really so many people............
作者: haleyb    時間: 08-10-8 09:43

原帖由 leungwaimin 於 08-10-7 00:23 發表
Hello everybody,
Just want to share i receive the interview card today ,my no is 5??.....
really so many people............

太好喇, 我都收到信通知喇, 11月1號 interview...
嘩.....編號去到成5佰幾....真係好多人報名wor....
咁多人報名, 實情佢地要in都有排in....
其實咁細個b, 我諗個個都應該唔相差得太遠嫁啦...
唔知佢地會點簡呢?
作者: miffy-bb    時間: 08-10-8 12:52     標題: 09/10蘇淅幼兒班入嚟傾啦

我囡囡都係05/07, 1/11 INTERVIEW,好擔心呀,我囡囡咩都不識
作者: haleyb    時間: 08-10-8 14:15

根據大家比出嚟嘅資料, so far 都只係有11月1 同 11月29 有 interveiw, 我估會唔會係大b就1號in,細b就29 in 呢......
作者: e-cat    時間: 08-10-8 15:54

我囡囡都收到 interview card, 喺 11月1日, 佢係03/07出世。

到時見大家啦!
作者: leungwaimin    時間: 08-10-8 16:55

my girl is big kids bor born in Jan ga
作者: 碟碟    時間: 08-10-8 20:35

咁O個兩日咪好多人囉...我個ref no. 係 6xx 喎, in 唔in 到咁多呢?....
原帖由 haleyb 於 08-10-8 14:15 發表
根據大家比出嚟嘅資料, so far 都只係有11月1 同 11月29 有 interveiw, 我估會唔會係大b就1號in,細b就29 in 呢......

作者: gullit_hk    時間: 08-10-9 11:58

想問下而家先交 form 係吾係吾會再受理架啦?
Thank you!
作者: littlepig    時間: 08-10-9 15:57

還有冇人未收到面試通知?

我九月中寄申請表, 但今日重未收到回覆(bb是2/07).打電話問又唔覆我收到表未.
作者: piggy2007    時間: 08-10-9 16:03

我都係9月中寄既, 仲未收到. 打過電話去問佢地話月底前會收到架啦.

原帖由 littlepig 於 08-10-9 15:57 發表
還有冇人未收到面試通知?

我九月中寄申請表, 但今日重未收到回覆(bb是2/07).打電話問又唔覆我收到表未.

作者: littlepig    時間: 08-10-9 16:44

你都未收到, 梗我都放心D. Thx!

原帖由 piggy2007 於 08-10-9 16:03 發表
我都係9月中寄既, 仲未收到. 打過電話去問佢地話月底前會收到架啦.

作者: leungwaimin    時間: 08-10-11 03:47

仲有冇mama未收到intervew card 呀?
而家有位mama同我一日交表,我收到佢未收到,佢好擔心呀 (應該實有嘅,唔好諗太多啦 )
作者: elmolly    時間: 08-10-11 13:30

原帖由 leungwaimin 於 08-10-11 03:47 發表
仲有冇mama未收到intervew card 呀?
而家有位mama同我一日交表,我收到佢未收到,佢好擔心呀 (應該實有嘅,唔好諗太多啦 )

佢覆左我喇, 係仲未寄呀

仲有, 佢話9月後出世bb, 會put on waiting list only, 細b媽媽請留意
作者: sasa_p    時間: 08-10-13 13:52

我都收到interview card喇! 係1/11呀!
我諗妳地都講得o岩, 應該大b係1/11, 細b係29/11! 因為我囝囝係0704!
想問吓大家知唔知果當日有事唔去得改期可以嗎? 同埋淨係我去而老公唔去得唔得架? 係咪通常daddymami都要入埋去一齊interview架?
作者: leungwaimin    時間: 08-10-13 23:05

原帖由 sasa_p 於 08-10-13 13:52 發表
我都收到interview card喇! 係1/11呀!
我諗妳地都講得o岩, 應該大b係1/11, 細b係29/11! 因為我囝囝係0704!
想問吓大家知唔知果當日有事唔去得改期可以嗎? 同埋淨係我去而老公唔去得唔得架? 係咪通常daddymami都要入 ...

but my girl interview day is 29/11,and my girl born 0701 ga....??!!??
作者: sasa_p    時間: 08-10-14 13:21

leungwaimin,
係呀! 仲以為真係分左大細tim! 睇來又好似唔多係喎!
妳就好interview在29/11, 我地1/11有野做可能未必去得, 唔知如果改期係咪會無得in既呢?

原帖由 leungwaimin 於 08-10-13 23:05 發表

but my girl interview day is 29/11,and my girl born 0701 ga....??!!??

作者: e-cat    時間: 08-10-14 14:22

如果唔係用大細分 interview date,會唔會用地區分?

我個囡喺11月1日 interview,係大B,住將軍澳。我識得另外2個BB住將軍澳,都係11月1日 interview。

作者: 碟碟    時間: 08-10-14 16:14

我住港島東, 都係11月1號見
作者: CSUNG    時間: 08-10-14 16:47

我住港島東,我個囡喺0705,在11月29號interview.
作者: sasa_p    時間: 08-10-15 07:43

我都係住港島東但都係1/11 interview喎!
作者: angelmichael    時間: 08-10-15 09:27

我個仔仔(07/2007)都係11/29interview呀
作者: littlepig    時間: 08-10-16 15:05

e-cat,

我都係住tko, 1/11 interview.

原帖由 e-cat 於 08-10-14 14:22 發表
如果唔係用大細分 interview date,會唔會用地區分?

我個囡喺11月1日 interview,係大B,住將軍澳。我識得另外2個BB住將軍澳,都係11月1日 interview。

作者: e-cat    時間: 08-10-16 15:35

Hello, littlepig!

1/11見啦! 你幾點interview? 我哋9:30a.m.,係第一輪,有啲緊張。

原帖由 littlepig 於 08-10-16 15:05 發表
e-cat,

我都係住tko, 1/11 interview.

作者: bb女女    時間: 08-10-16 15:45     標題: 回覆 # 的文章

我都係1/11 ,11:30見
作者: pooh_tigger    時間: 08-10-16 17:02

my boy is 0708, will be interviewed on 29/11 afternoon
作者: littlepig    時間: 08-10-16 17:35

e-cat,

七年前我大女都in.過,  希望到時細佬都有家姐的淡定(斯文).

到時見!

原帖由 e-cat 於 08-10-16 15:35 發表

1/11見啦! 你幾點interview? 我哋9:30a.m.,係第一輪,有啲緊張。

作者: sasa_p    時間: 08-10-16 20:19

hi~ littlepig,

我地都係1/11 9:30am呀! 死啦~ 我而家都好緊張呀! 如果到時佢扭計就唔知點算好喇! 祝大家順利啦~

原帖由 e-cat 於 08-10-16 15:35 發表

作者: elmolly    時間: 08-10-16 23:18

激c我拿, 上星期話寄通知比我, 點知到今日都未寄. 我個女0703, 29號interview.
作者: 碟碟    時間: 08-10-17 14:06

Hi littlepig & sasa_p,

我都係1/11 09:30喎...唔知會唔咁岩係一齊見呢? 我都有的担心咁早bb會狀態唔好.....

原帖由 sasa_p 於 08-10-16 20:19 發表
hi~ littlepig,

我地都係1/11 9:30am呀! 死啦~ 我而家都好緊張呀! 如果到時佢扭計就唔知點算好喇! 祝大家順利啦~

作者: miffy-bb    時間: 08-10-17 17:05     標題: 09/10蘇淅幼兒班入嚟傾啦

碟碟 ,Hi littlepig & sasa_p,

我都係1/11 09:30喎...唔知會唔咁岩係一齊見呢? 我都有的担心咁早bb會狀態唔好.....
作者: Snoopywy    時間: 08-10-18 07:26

hi all mama :

I wanna to ask if my BB is born in Aug 08, that means I need to submit the application form in Aug 09 ?

Thanks
作者: littlepig    時間: 08-10-20 10:53

我原來是9:00!  有冇人同我一樣咁早啊?

原帖由 miffy-bb 於 08-10-17 17:05 發表

作者: haleyb    時間: 08-10-20 15:33

我都係1/11 09:30呀!

原帖由 miffy-bb 於 08-10-17 17:05 發表

作者: miffy-bb    時間: 08-10-21 17:22

HALEY,
請問妳住邊? 妳個B幾大

原帖由 haleyb 於 08-10-20 15:33 發表
我都係1/11 09:30呀!

作者: ma記    時間: 08-10-21 22:32

各位媽咪,

我細仔0702出世, 11/1 10am interview. 9/1号9:30am親身交表。

等我分享吓我大女interview N1 (2006年)時的情况.....

interview 前:
11am interview, 等咗兩粒鐘, 差不多成一點先入班房interview, 阿女在playground玩了個幾鐘, 都已經好疲倦, 又差不多要睡午覺, 所以表現不是很好。
所以大家要有所準備........

interview問:
1) 叫老師早晨。
2) 比生果(banana, apple and orange) either one 給媽咪。
3) asked BB to point out which one is apple, banana or orange.  either one
4) drawing
5) pick shapes at correct holes
6) story book, turn page and ask story book subjects
7) the teacher asked her to walk to the table and picked the toy she wanted, and gave to teacher.

對一個未夠兩歲的BB, 其實都幾難。

近年蘇浙好多人都想讀, 我個女嗰年有500多個BB applied.  上年阿女考蘇浙K1都有700多個BB applied. (已經讀緊N1都要再考過K1)。

雖然家姐今年在蘇浙讀緊K1, 我都驚細老考唔到, 因為N 同 K是兩個部門。

Good luck!!!!!!
作者: elmolly    時間: 08-10-22 00:47

原帖由 ma記 於 08-10-21 22:32 發表
各位媽咪,

我細仔0702出世, 11/1 10am interview. 9/1号9:30am親身交表。

等我分享吓我大女interview N1 (2006年)時的情况.....

interview 前:
11am interview, 等咗兩粒鐘, 差不多成一點先入班房interview, 阿女在 ...

請問1) 叫老師早晨 - 係老師expect小朋友主動叫定係會叫佢叫? 我個女仲未識講早晨
4) drawing - what to draw?

thanks.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5