教育王國

標題: 港大同學會書院!!!請入!!! [打印本頁]

作者: a11223321321    時間: 08-10-10 19:36     標題: 港大同學會書院!!!請入!!!

大家認為呢間學校點呢?
而行ib課程,會否比較難升學呢?

作者: linglingbobo    時間: 08-10-10 21:50

以我所知,舊年暑假教肓局不批淮港大同學會書院辦IB課程。
舊年九月開學前還匆忙替部份一心想讀IB的學生轉讀國際學校,現港大同學會書院改為本地課程喎。
作者: a11223321321    時間: 08-10-11 11:34

咁慘???
咁有冇人知道佢教得好唔好呢?
作者: hilarywdv    時間: 08-10-11 22:55

可試參考以下網頁:

http://www.findaway.hk/secondary/school/hkuga-college
作者: a11223321321    時間: 08-10-12 16:03     標題: 回覆 # 的文章

原帖由 hilarywdv 於 08-10-11 22:55 發表
可試參考以下網頁:

http://www.findaway.hk/secondary/school/hkuga-college

thx!!
但係有冇人佢教得好唔好呢?
因這網頁冇提到...
不過都好多謝你提供既網頁!!!
作者: a11223321321    時間: 08-10-13 19:59

其實唔係IB都唔係一個問題來既...因為我女女而加讀得唔係咁開心 ...所以我想幫女女轉到呢間學校,因為會有一個比較開心D既學習環境...但係又怕讀IB係香港難升學...

所以我而加最想知既就係佢教得好唔好...最緊要就係升唔升到大學...

麻煩請大家幫手解答!!!!!
thanks!!!~!
感激不盡!!!!!!
作者: 狄麗絲    時間: 08-10-17 11:45

我都想知這間學校點樣?有無人比d意見?
作者: iwff    時間: 08-10-18 19:25

我是港同小學部一年級家長, 將來我仔仔都會直升港同書院部(如中英數合格加操行b), 我覺得是合理的升學要求。

我有朋友的女兒係港同小學六年級, 她已聽了升中簡介會, 今年是新中學校長,因為舊的剛退休。新校長曾任耀中國際中學校長, 他在簡介會說港同中學部現時係每月$3,200的學費, 但有耀中國際的師資, 耀中要過萬學費一個月, 所以港同書院的學費係超值的。學校活動教學, 老師質素高, 雖不是行IB課程, 但不會傳統教學,對行334教學是冇問題的。至於升大學的情況, 好難答你, 因為普遍直資中學都未有升大學的比率, 因為只係去到中三的階段, 不過仔仔將來6年後我會有更多參考的資料了。

港同小學9成學生會升上書院部, 剩餘的學位收生資格聽聞都幾高的, 可以不妨一試。

iwff

原帖由 狄麗絲 於 08-10-17 11:45 發表
我都想知這間學校點樣?有無人比d意見?

作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-18 22:36

中學部初成立時, 的確係想行ib的, 點知後來教育局clarify, 直資係有政府資助, 理應以提供本地課程為主, 所以5班入面, 只批2班ib, 3班本地
(你見所有直資中學都唔會100%行ib的)
學校經過長時間討論, 認為
1. 雙軌制會令資源分薄, 要成功行ib, 本身需要大量資源, 例如suppose每一科都應該分唔同level俾學生揀的, 如果雙軌制, 根本無可能做到
2. 如果2班ib3班本地, 變相ib就成為精英班, 有違學校辦學理念
所以最後決定放棄, 全部5班都行本地課程喇

港同中學部, 教學理念同小學部一樣, 都係要學生多唸多觀察主動求學問, 校風會較傳統學校relax, 以我所知以往亦有傳統學校學生去考, 主要因為小學讀得唔太開心or無晒信心, 父母想中學轉一間open d既學校, 所以係有一定競爭的(frankly speaking, 我唔會話勁難, 不過真係要考下)
原帖由 linglingbobo 於 08-10-10 09:50 PM 發表
以我所知,舊年暑假教肓局不批淮港大同學會書院辦IB課程。
舊年九月開學前還匆忙替部份一心想讀IB的學生轉讀國際學校,現港大同學會書院改為本地課程喎。 ...

作者: a11223321321    時間: 08-10-22 19:23

iwff & Charlotte_mom ,
thanks!
多謝曬!!!!
=]=]=]

------------------------------------------
有冇人可以再比多d意見呢??
anyway, thanks!!!!
作者: linglingbobo    時間: 08-10-22 23:35

以我所知呢間學校收唔到最top嘅學生,但學生也不太差。
不過開校三年就咁快轉校長,有啲奇,事關一般創校校長都唔會淨係做三年咁少。
作者: 狄麗絲    時間: 08-10-22 23:50

佢地係band 幾呢?
作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-23 10:43

3年contract完左喇, 如果無記錯, 校長本身係已經退休的, 友情客串至復出

原帖由 linglingbobo 於 08-10-22 11:35 PM 發表
以我所知呢間學校收唔到最top嘅學生,但學生也不太差。
不過開校三年就咁快轉校長,有啲奇,事關一般創校校長都唔會淨係做三年咁少。

作者: 狄麗絲    時間: 08-10-23 11:56

有無人知佢屬band 幾呢?
作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-23 14:34

我估無人答到, 因為學校仲新, 而家先開到f3, 未有公開試成績可以參考, 而且banding呢樣野, 不嬲都唔俾公開

原帖由 狄麗絲 於 08-10-23 11:56 AM 發表
有無人知佢屬band 幾呢?

作者: 狄麗絲    時間: 08-10-23 17:05

Dear Charlotte

Thanks for your reply. 如果唔講成績講口碑呢?聽聞學校不錯? 但唔知收多少外來生,要什麼成績先可interview?
作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-23 17:17

哎呀我又真係答唔出.........我估band one尾band two頭都ok掛? 正如我所講, 佢唔係勁難, 不過都要爭, 我上bk八下八下, 都知要睇面試表現, 唔係個個申請都得的, 學校係英中+普通話教中文, 我相信語文要一定基礎喇
中學部以3年時間有咁口碑, 我覺得算辦得唔錯了

小學部我就知剛完成教統局既全面評鑑報告(Comprehensive Review), 應該好快上網有得睇(我自己都好想睇), 雖然小學部成績唔等於中學部, 都可以參考下啦, 起碼公平過上網齋up
原帖由 狄麗絲 於 08-10-23 05:05 PM 發表
Dear Charlotte

Thanks for your reply. 如果唔講成績講口碑呢?聽聞學校不錯? 但唔知收多少外來生,要什麼成績先可interview?

作者: 0002    時間: 08-10-23 20:01     標題: 是否可直接入港大?

作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-23 23:39

我都想呀
我相信可以直接入港大..................同學會書院校友會lor!
原帖由 0002 於 08-10-23 08:01 PM 發表
[是否可直接入港大?

quote]原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-23 17:17 發表
哎呀我又真係答唔出.........我估band one尾band two頭都ok掛? 正如我所講, 佢唔係 ...

作者: 0002    時間: 08-10-24 10:00     標題: 快轉校先

作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-24 12:07

喂喂喂, 我講下笑架咋, 當然唔可能直入港大啦
(你真係因為咁而轉左校我就大件事喇)

原帖由 0002 於 08-10-24 10:00 AM 發表
快轉校先, 校友有沒有分?

作者: 返工媽    時間: 08-10-24 13:56     標題: 港大同學會書院升中一講座

或者可以參加港大同學會書院升中一講座,搜集資料。

Seminars on S1 Admission
1st Session:  15th November, 2008 (Saturday) – 2:30 p.m.
2nd Session:  15th November, 2008 (Saturday) – 4:30 p.m.

http://www.hkugac.edu.hk/admission/a5.html

作者: a11223321321    時間: 08-10-28 20:37

多謝曬你地既意見!!
thx!!!!!!!!!!!!
作者: a11223321321    時間: 08-11-1 18:35

你地覺得我值唔值得放棄一間band 1 EMI而轉去呢間學校呢??

作者: 返工媽    時間: 08-11-4 17:12

我自己小朋友向小學時成績係band 1中至尾,之前都有參加校際比賽,也有得奬。現在正在港大同學會書院就讀,小學同校也另有幾位同學(band 1中)升讀此校。

對於來自傳統小學的小朋友,在這學校讀書是一件很愉快的事。現在我小朋友每天都是全家最早起牀的一位,還會自己煮早餐食。

十月中時學校放term break,有同班同學約埋一齊,到同學家的會所玩。我小朋友還拍了照片回來給我看。小朋友放假時會跟同學和老師intranet聯絡,又會自行上校網download worksheet做練習。

因為我小朋友小學時的學習形式是絶對操練形,上中學時我還是慣常地給他課外練習,但他竟然有一天對我說,他想試些要多用腦的練習,我之前給他的他覺得不夠好。

我是覺得他一下子像長大了許多!
作者: Charlotte_mom    時間: 08-11-6 11:41

有留意港同想教出d咩學生嗎? "活潑, 好學, 思辨, 創新" <--我覺得呢d係對hkuga學生好中肯既形容詞呀
港同俾到學生既, 唔止係academic野, 而係成個人格發展--點樣敢去試, 要主動, 點樣活用學到既知識(唔係齋記), 點樣同人work together, 錯左點去承擔(唔係寫手冊見家長, 而係自己唸辦法攪返掂), 點去夠膽發掘&表現自己所長.........呢d得益, 令小朋友一生受用
作者: ritawong    時間: 08-11-6 18:58

各位媽咪,  

能否解釋吓IB課程, 即甚麼課程, 謝謝!
作者: dabbycheung    時間: 08-11-6 20:28

原帖由 ritawong 於 08-11-6 18:58 發表
各位媽咪,  

能否解釋吓IB課程, 即甚麼課程, 謝謝!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1680855&extra=page%3D3
作者: ritawong    時間: 08-11-7 18:57

Dear Dabbycheung,

Thanks.
作者: a11223321321    時間: 08-11-9 10:37

返工媽 ,
好多謝你既意見!!!!
真係唔該曬!
你既意見幫到我好多!
作者: a11223321321    時間: 08-11-9 10:45

Charlotte_mom ,
我都覺得你講得好啱..我都想幫女女轉去呢間學校
唔知有冇d公開試既成績可以參考下呢??
唔該曬!!!!
作者: hk1010    時間: 08-11-16 15:37

唔該幫幫手
我都想知...

作者: 狄麗絲    時間: 08-11-17 11:06

星期六參加左個briefing,內容都係講d學生讀得好開心亦邀請兩位家長談及他們的小朋友在此校讀得如何開心。但好多家長最concern係開心還開心,但佢地能唔能夠同其它traditional schools 競爭,學校的prospects點行?校長都答得無寧兩可。始終學校太新無乜數據支持,我驚佢地班小朋友又變左新的一班白老鼠。校長好想引入燿中的教學模式,但又要跟隨香港的教育制度而行,感覺有點怪怪,我怕最終高不成低不就。這個粹是我本人意見。
作者: a11223321321    時間: 08-11-20 19:45

um.....................
唔知有冇人有分享/意見???
作者: kkbbkk    時間: 08-11-21 10:57

Reliable "hearsay" info. See if you can treat it as reference:

A lot of secondary school students changed schools and go study aboard in these two years since they dropped IB. However many entered good schools locally and internationally:

1) some in top 50 UK schools which I am not sure of the names (this point not very sure)
2) Locally: St Paul Girl in Happy Valley and DGS, St Joseph in Wanchai
3) International schools: South Island and Shatin Junior.

Even average students can change to Victoria (IB) and ISF.

It is said that some can score TOEFL of over 550 even in S3.

Student of S3 will sit for IGCE in April 09. Then it can have more concrete info for reference.
作者: a11223321321    時間: 08-11-22 22:17

kkbbkk,
Thanks!

作者: a11223321321    時間: 08-11-25 18:49

聽落好似幾好咁bo...
唔該曬!!!!
作者: 狄麗絲    時間: 08-11-26 15:28

我的朋友話佢個女已經收到電話開始interview la.
作者: a11223321321    時間: 08-11-27 18:47

咁快又interview 啦
祝佢好運
作者: a11223321321    時間: 08-11-30 11:24

有冇人將會就讀港同呢?
作者: a11223321321    時間: 08-12-1 17:40

唔知有冇人分享意見呢
作者: suenfunglam    時間: 08-12-1 22:12     標題: 回覆 # 的文章

我今天已經收到電話,5/12叫我個女去interview,不知道有無人in左?
作者: 狄麗絲    時間: 08-12-1 23:21

Dear suenfunglam

請參考下你個女的成績是屬於band幾?我friend個女係band 2 頭。佢地話多數in 女仔先唔知真定假
作者: 狄麗絲    時間: 08-12-3 17:53

Can you share?
作者: 狄麗絲    時間: 08-12-8 00:00

聽聞比得你見多數都得。你對這學校有什麼睇法呢?你個女是否屬於band 1?網上得知此校多收band 1生,但有d家長話屬band 2想了解一下。Thanks for your comments.
作者: suenfunglam    時間: 08-12-8 00:14     標題: 回覆 # 的文章

我個女是band 1尾 ,band2頭
我都不知好不好?我覺得她是英文教學,才考慮一下,不過不知得唔得
作者: 狄麗絲    時間: 08-12-8 11:17

Thanks for your sharing.

我都有apply這校但未有著落。我想問下band 1尾 and band 2頭即係要平均分有幾多呢?同中、英、數起碼要有幾多分呢?thanks.
作者: suenfunglam    時間: 08-12-8 23:12     標題: 回覆 # 的文章

不用客氣!
5上平均:85  5下平均:80  ,中83 英87 數80 不過校長in個時見到他看英文說話和聆聽 ,我個女有90幾 ,你個是仔或女?
作者: 狄麗絲    時間: 08-12-9 10:08

我個係仔。佢五年級大概平均分得八十。今次小六進步左英文全科有九十幾,中文就差得七十幾其它都有八十五以上但未有成績表可能影響。我都未知佢係屬於邊band.
作者: 狄麗絲    時間: 08-12-10 11:12

想問下interview問d乜野同in左幾奈??要預備d乜野?你幾時先知到得唔得呢?我都好心急唔知有無機會
作者: Tommy    時間: 08-12-10 21:34

狄麗絲:

不用太擔心,應該開始約見男仔了。今天我收到港大同學會書院來電,約見小兒面試。

仍記得六年前投考「港大同學會小學」時花了很多心機,做了很多功課,蠻有信心會被取錄,但最後結果依然是落選。六年過得很快,又要去選校了,今次港同書院學位只得數十個,機會更渺茫,我其實沒有很大的期望。

畢竟選校過程存在著太多不能掌握的因素,今趟要考的是小兒和我們過去六年的功夫,現在要急也急不來,我盡量叫自己以平常心去面對,由他自己去發揮。

祝妳和妳的孩子好運!

Tommy
作者: 狄麗絲    時間: 08-12-10 22:48

Tommy

很多謝你的祝福。你真是太好了。作為父母現在的心情真是七上八落。因為害怕派不好學校而這間校實行creative teaching我學得幾適合小兒(起碼係英中), 但又未有消息。我也希望你和你兒子很快有好消息告訴給我們。
作者: 狄麗絲    時間: 08-12-10 22:59

Dear Tommy

Do you have any idea of St Stephen Stanley? For comparision, which one is better?
作者: 狄麗絲    時間: 08-12-10 23:44

Dear Suenfunglam

Many thanks for your sharing. 我也希望你和女兒很快有好消息告訴給我們。

All the best!!
作者: Tommy    時間: 08-12-11 12:28

suenfunglam,

非常多謝你的分享,話晒大家都係一齊競爭少量的學位,你仍願意無私地分享會談內容,實在非常難得,希望你的女兒能獲取錄。

狄麗絲:

我沒有留意赤柱聖士提反,感覺上佢係好遠好隔涉,所以沒有考慮。經你提醒,我都去他們的網頁走了一趟,感覺上都唔錯,校園好大好靚,我的兒子應該喜歡。但我不太了解他由津貼轉直資的目的,還有新制和舊制在教學上有什麼分別?

我對他的認識不多,過去多年聖士提反有什麼轉變?將來又會有什麼改變?假如轉制只是為了保住百年招牌,我就對他有保留。

Tommy
作者: savoy    時間: 08-12-11 16:49

Tommy

不用我多說, 你應該知道我想和你說什麼. 提醒你兒子eye contact很重要. 書院的校長, 副校長很nice面試時說話大聲點, 輕鬆回答便是了. 不過不要答太公式的答案.

不多說了, 希望明年9月能在書院見到你.

savoy
作者: 狄麗絲    時間: 08-12-11 17:49

從中學概覽知道HKUGA

班級結構(2008/09學年)

中一班數 6  學額數目192

但小六只有四班(128人),會唔會chance 大d??不過聽briefing話今年開五班,唔知有無人知今年其實開幾多班中一?
作者: Tommy    時間: 08-12-12 00:19

savoy,

感謝妳多年來默默的支持!六年前我地傾港同小學,今日我地談港同書院,唔知六年後我地會唔會講劍橋、牛津呢?:loveliness: 今日就約定妳,假如小兒到別校升中,六年後我地就係聖三一學院前的草地相認喇!:D

妳沒有說出來的話我收到了,今次我會好低調,校長唔問我野我就唔出聲,我只會用眼神默默地在背後支持我個仔。我明白考中學係考小朋友的實力,我的角色只是支持和鼓勵。

妳提到eye contact令我想起最近我和孩子玩的一個遊戲,我地互相對望一分鐘,不作聲、不笑、不做表情,純粹專注地眼望眼,令佢習慣唔怕望人,又真係幾有用。

其實我對港同書院真的沒有太大的期望,畢竟學位太少,競爭對手太多,我只抱著姑且一試的心態去報名。

孩子升中的選擇權我交還給他,將來他升讀那一間中學,就由各校校長和他自己決定,我只會給他足夠的機會便算了。

Anyway, 感謝妳的鼓勵和支持!

Tommy
作者: Aimee    時間: 08-12-12 18:30

Savoy, Tommy,

無意中係到見到你們,好開心,忍唔住入來打個招呼。好耐無見,你們好嗎?想不到轉眼就六年了!
作者: 狄麗絲    時間: 08-12-15 10:03

Dear suenfunglam + Tommy

你們好!很開心終於收到interview電話la, 想問下知唔知in 完後幾時公佈結果呢? 你地有無信心呀?
作者: Tommy    時間: 08-12-15 17:58

狄麗絲:

恭喜你收到面試通知,希望你和孩子面試順利。學校沒表示幾時有結果,我也沒有問。我和孩子在面試時的表現都不理想,獲取錄的機會應該不太高。

Tommy

Aimee, PMed.

作者: 狄麗絲    時間: 08-12-16 10:30

Hello Tommy

點解咁無信心呢? 起初我見你地都有得in我的心情都好失落,但終於都收到電話。 而且你的表現不會直接影響小朋的面試和校長收生的決定。再者聽seminor的時候校長都有提及叫得你in收你的機會很高。不用太灰心相信很快到好消息。
作者: savoy    時間: 08-12-16 10:45

原帖由 狄麗絲 於 08-12-11 17:49 發表
從中學概覽知道HKUGA

班級結構(2008/09學年)

中一班數 6  學額數目192

但小六只有四班(128人),會唔會chance 大d??不過聽briefing話今年開五班,唔知有無人知今年其實開幾多班中一? ...

Dear 狄麗絲

08/09小學部有6班6年級, S1便順應開6班. 而09/10便只辦5班S1. 希望這資料幫到你.

祝你兒子面試順利, 能成為我仔仔的同學仔. :)
作者: savoy    時間: 08-12-16 10:48

Aimee

嘩好開心~~失散幾年見番你, 其他農場媽好嗎. 有時間便pm詳談吧.

Tommy

請收pm.
作者: a11223321321    時間: 08-12-16 16:42

係度祝你地既囝囝囡囡成功
作者: a11223321321    時間: 08-12-16 16:46

大家知唔知港同搞成點?
中英個d搞得好唔好?
作者: 狄麗絲    時間: 08-12-17 14:40

Thanks Savoy

想問下小學部直升中學部由那年開始?你覺得小學部的成績同教學怎樣呢? 我對這學校沒有太多資料因上網口碑好很多人都話band 1 學校。所以試投教。請指教。

謝謝你的祝福,我都想成為你仔仔的同學。

原帖由 savoy 於 08-12-16 10:45 發表

Dear 狄麗絲

08/09小學部有6班6年級, S1便順應開6班. 而09/10便只辦5班S1. 希望這資料幫到你.

祝你兒子面試順利, 能成為我仔仔的同學仔. :)

作者: 狄麗絲    時間: 08-12-17 14:48

Dear Savoy

另外忘記問點解08/09小學部有6班6年級, 09/10得5班,小左成班??
作者: cow    時間: 08-12-17 14:53

Hello to all old friends!
希望各小朋友(年青人)入到心儀中學!
作者: Tommy    時間: 08-12-17 20:37

Wow!! 連cow兄都出現,實在太高興了。近年很少看到你的留言,hope you're doing well la.  孩子返學開心嗎?

我仲記得六年前十二月二日同你一齊在網上等派位結果,等到零晨三點。結果savoy、你和我的孩子分別去了三間當時極具爭議的直資新校,.........咁就六年,時間過得真快。

其他網友請見諒,我地真係好多年沒有在網上相遇,難得今天再見,所以離了題。為免太過離題多口一問,六年前你好似都有報HKUGAPS,六年後的今天你會唔會報港同書院呀?

Tommy
作者: judy    時間: 08-12-18 12:53

原帖由 Tommy 於 08-12-17 20:37 發表
Wow!! 連cow兄都出現,實在太高興了。近年很少看到你的留言,hope you're doing well la.  孩子返學開心嗎?

我仲記得六年前十二月二日同你一齊在網上等派位結果,等到零晨三點。結果savoy、你和我的孩子分別去了三間當時極 ...

Cow兄、Tommy,

好耐無見,你地就來上岸啦,我仲有個未讀小学嘅,有排捱。

去年阿二升中,派去一家較不合意之英中,我都有去扑新直學校,才發現原來真係好難入。呢幾年直資學校真係發展得唔錯,可喜可賀。
作者: Tommy    時間: 08-12-18 13:25

嘩!簡直不能想信!連judy都重出江湖?是真的,全部小階,註冊 02-12-29,沒有comma, full stop……

真係好開心,妳隱身多年,原來一直都沒有離開Baby Kingdom,再出現時竟然是回應我的留言,我真係覺得好榮幸!從hk farm到BK我都係妳的粉絲,不過自覺水平未夠,所以少和妳直接交流。缺少了妳辛辣的文字,BK淡靜了很多,人氣好弱。希望妳唔係打個招呼咁簡單,希望妳是真的重出江湖。

Tommy
作者: savoy    時間: 08-12-18 18:10

原帖由 狄麗絲 於 08-12-17 14:40 發表
Thanks Savoy

想問下小學部直升中學部由那年開始?你覺得小學部的成績同教學怎樣呢? 我對這學校沒有太多資料因上網口碑好很多人都話band 1 學校。所以試投教。請指教。

謝謝你的祝福,我都想成為你仔仔的同學。

...

港同辦學理念以學生為本, 學術成績不被視為最重要. 成績表上不會有分數, 老師也決不提及名次. 故此很難給你港同學生成績上的準確數據. 我也不確實港同書院的banding, 因港同小學的學生不是在操練中成長, 不能與傳統小學作比較, 但聽說TSA的成績很是不錯. 普遍學生可自如運用兩文三語, 書寫能力也相當高.

至於教學, 相信中小學同樣致力培養學生溝通能力. 以小學GS為例, 是不用坊間教科書, 老師給了課堂議題和指引, 便由學生領導進行各種活動, 因此主動性強的學生, 會學得更多. 而中學的教學和課程, 現時未太了解未能與妳分享.

作者: savoy    時間: 08-12-18 18:20

原帖由 狄麗絲 於 08-12-17 14:48 發表
Dear Savoy

另外忘記問點解08/09小學部有6班6年級, 09/10得5班,小左成班??

我把年份打錯了, 資料要重新整理.

港同小學在02/03年開6班小一, 08/09升上S1, 故此08/09有6班S1, 也只有這一年開6班S1.
自03年起, 小學只開4班小一. 09/10有5班S1, 全數收回小學部學生, 應該有50多個學額是給外來生. :loveliness:
作者: savoy    時間: 08-12-18 18:44

cow兄, Judy姐

係Tommy既魅力把兩位吸了來. Tommy講晒我想講既野, 兩位詞鋒犀利,知識廣闊, 少d道行都入唔到黎答嘴. 我更加不敢班門弄斧. 如果你們肯重出江湖, 即使間中客串, 肯定令很多舊網友無比興奮.
作者: savoy    時間: 08-12-18 18:50

原帖由 Tommy 於 08-12-18 13:25 發表
嘩!簡直不能想信!連judy都重出江湖?是真的,全部小階,註冊 02-12-29,沒有comma, full stop……

你咁鬼細心既, 我真係無留意到喎. 你個名可唔可以改做tommy.
作者: Tommy    時間: 08-12-19 00:06

judy,

有排都未上得岸住,無錯孩子長大了,好多野都比以前較易掌握,但又有好多唔同既野要擔心,不過好快又六年,到時入了大學就可以話上岸喇,我仲妄想六年後可以退休唔使做。

咁阿二最後搵唔搵到理想既中學呀?七月放榜後叩門會比較難,因為好的直資一早收滿,接受了直資學位又唔可以獲中央派位,所以學位餘額只得好少。今年我地搵直資中一,我大概感覺到好似無六年前搵直資小一競爭咁大,可能有好多直資學生選擇中途離隊,又或者新理念已經不再新奇,吸引力無當年咁大。

Tommy
作者: Tommy    時間: 08-12-19 01:23

savoy,

識左咁多年,一定有d印象,正如我記得妳都係全用小階。Tommy已經好細路,tommy會好BB添,不過又好親切,隨你地點寫都好喇!

講返港同書院,書院將來的發展好視乎他取錄學生的質素,明年升S1的港同小六生,當年由一千二百多人挑選出來,這班精英六年後都唔會差得去邊,但近一兩年港同小學的收生情況是否仍然競爭激烈,水準能否保持?

Tommy
作者: Charlotte_mom    時間: 08-12-19 15:20

我答, 我識答
(見咁多長老出場, 黎湊個熱鬧先):loveliness:
我女係2000年出世, 果年好多爭啊, 應該有1400人, 我女都係waitlist之後險勝 (由10月叩門叩到7月啊陰公)!
之後出生率低左, 申請人數應該1000-1100左右, 由於出年好多學校改小班, 所以今年又多左人考私校直資, 以我8到約有1200人
(我一直都有黎呢版偷睇啊 )

原帖由 Tommy 於 08-12-19 01:23 AM 發表
savoy,

識左咁多年,一定有d印象,正如我記得妳都係全用小階。Tommy已經好細路,tommy會好BB添,不過又好親切,隨你地點寫都好喇!

講返港同書院,書院將來的發展好視乎他取錄學生的質素,明年升S1的港同小六生,當年由一千二百多人 ...

作者: judy    時間: 08-12-20 11:31

原帖由 Tommy 於 08-12-19 00:06 發表
judy,

有排都未上得岸住,無錯孩子長大了,好多野都比以前較易掌握,但又有好多唔同既野要擔心,不過好快又六年,到時入了大學就可以話上岸喇,我仲妄想六年後可以退休唔使做。

咁阿二最後搵唔搵到理想既中學呀?七月放榜後叩門 ...

Tommy,

阿二份人麻麻煩煩,又有少少虛榮心。既不要跟阿大同一学校,又要学校有差不多的名氣,最慘就係佢本身之成績又不十分標青。我為此不知花了多少心機。放榜後叩阿大之学校,叩門試考大約四小時,阿ニ打敗了十多對手,順利入學。

此校轉直資已有幾年,教師隊伍比阿大那年更好更穩定。阿二現在喜歡此学校喜歡得不得了:1.秘書姐姐好好人。2.同学唔係呢樣醒就係那樣勁,阿ニ可向別校朋友仔吹水。3.阿ニ又發現,運動勁嘅冇佢彈琴咁好,彈琴好嘅無佢打波咁醒。佢比吓比吓,自信番曬來。現在,除了象以前一樣攬攬惜惜外,我甚麽也不用理,幾天前和他到樓下打乒乓波,竟然識左推右擋,連打波都進步埋,真係意外之喜。

直資熱一直未過。我和阿三報幼兒園時,發現競争很大,很多家長表示為了考直資私立之故。而直資校,除了行市場經濟、資源多等先天優勢外,大都是多元教育,每個学生总能找到他的自信(就好似阿二咁)。

savoy,

我都有好耐無上過BK,自從連阿二都升中後,突然間覺得BK冇咩好八,所以少上來。BK自從改革後,將不同之topic分類,我覺得很不習慣,我好懷念以前的小雜。
作者: eviepa    時間: 08-12-21 22:46

Dear All,

港大同學會中學肯定是間好學校,而且程度很高,祝各方友好馬到功成。

eviepa
作者: Tommy    時間: 08-12-22 01:25     標題: 回覆 # 的文章

Charlotte_mon,

唔該晒你的數據,看來「港大同學會小學」的魅力沒有減退,依然吸引著後多有心的家長。三年前我都有追看你日以繼夜窮追猛打的叩門故事,咁有心既家長好少,比我係校長都會收你個囡囡。

如果方便的話,可唔可以幫我八下,去年和今年港同書院中一的外校生申請入讀人數?「港大同學會小學」創校第一年的小二及小三分別只收了九十位學生,所以現在港同書院的中二和中三應該有較多外校生,但今年升中一是六班升六班,明年九月是四班升五班,因此剩餘提供給外校生的學位應該很少罷!去年和今年書院中一學位的競爭情況,是否比書院創校頭兩年更激烈呢?

Tommy
作者: Tommy    時間: 08-12-22 01:35     標題: 回覆 # 的文章

savoy,

可能妳都係少睇佢地D舊文,cow可以叫cow兄,不過最好唔好叫judy姐,知無?

Tommy
作者: Tommy    時間: 08-12-22 02:10

judy,

真係有少少懷疑你係A貨judy,除了文字風格有異之外,你以前很少於星期六、日假期貼文,可能真係D細路大過左唔使你理。

嘩!阿二真厲害,呢間學校都竟然比佢叩門入到,除了學業超卓之外,她必定有一些特異功能旁身。

生女真好,到中學仲可以攬攬錫錫,我大仔三年班已經唔比我店佢,細仔好就D,佢鍾意我同佢做按摩,所以仍然和他有肌膚之親。

我大仔都喜歡阿大阿二的姊弟學校,佢頭腦好簡單的,沒有什麼名唔名校的概念,喜歡的理由有兩個,第一,喜歡那個超大的田徑場,佢可以跑可以打波;第二,喜歡可以寄宿,因為寄宿好好玩。讀書、學業、成績?我諗佢無諗過。我都係抱著幫佢買張六合彩的心情去報名。萬一得左我仲煩!

Tommy
作者: 狄麗絲    時間: 08-12-22 10:36

Dear Eviepa

Can u advise some more details of this school for my reference.

As I have consulted with some parents they suggest me to choose St Stephen, Stanley instead of HKUGA if both schools accepted my son. The former is band 1 school but the latter was accepted lots of band 2 students of last year.  I have no idea yet. What is your opinion?? Thanks

原帖由 eviepa 於 08-12-21 22:46 發表
Dear All,

港大同學會中學肯定是間好學校,而且程度很高,祝各方友好馬到功成。

eviepa

作者: Charlotte_mom    時間: 08-12-22 11:34

客氣客氣
無計啦, 我女8月尾出世, 我都成左叩門專家了!
請check pm
原帖由 Tommy 於 08-12-22 01:25 AM 發表
Charlotte_mon,

唔該晒你的數據,看來「港大同學會小學」的魅力沒有減退,依然吸引著後多有心的家長。三年前我都有追看你日以繼夜窮追猛打的叩門故事,咁有心既家長好少,比我係校長都會收你個囡囡。

如果方便的話,可唔可以 ...

作者: eviepa    時間: 08-12-22 22:09     標題: 回覆 # 的文章

狄麗絲:

如果只以Banding來計算學校好壞,那麼傳統的赤柱St Stephen當然較有保證,但如果考慮港大同學會中學的話,理念應扮演一個重要因素。

在前幾年分別成立的幾間新概念學校,每間都有些自己難唸的經,當中港大同學會小學/中學的負面消息似乎是最少,似是辦得最好的一間。如果妳覺得傳統的一套是好的話,選St Stephen吧;但假若你覺得傳統的一套太填鴨,希望小朋友快快樂樂地學習,那麼港大同學會中學應是首選。

這是第一次和妳對話,我囡囡是Tommy兩個兒子的師姐,剛畢業,在小學裡享受了六年全無讀書壓力的生活,成績相當不錯,這是傳統學校所不能給予的。我囡囡有十個八個自少玩到大的朋友,其中讀書成績鶴立雞群的就是讀港大同學會小學的,比我囡囡勝一、兩籌,但據他父母說,比這小朋友優勝的大有人在。由是觀之,一條龍的港大同學會成績應有保證。

eviepa
作者: 狄麗絲    時間: 08-12-23 10:19

Dear eviepa

感謝您詳細的解答,其實我自已心理已有定案只是想有d數據支持。當我上次參觀完seminar後,其實我們都很喜歡此學校由於太新我們夫婦有點疑慮,但它絕對是適合小兒活潑同喜愛尋求真理的性格。上次面試後見校長收生都有嚴格的要求,但見小兒表現鎮定,相信都有d機會。另外由於我兒表姐去年考入St Stephen,佢地亦對此學校讚口不絕而她的成績同我仔差不多如果面試不是太難的話應無有題。Thanks for our valuable reply.
作者: dadforever    時間: 09-1-16 16:46

The quota open to public is around 50 this year and HKUGA P.6 only around ten students not choose HKUGA College as their first choice.
作者: 狄麗絲    時間: 09-1-16 21:59

Sounds good news. Do u mean they will open to public about 2 classes around 60 students of this year ?
作者: dadforever    時間: 09-1-16 22:04

I am not sure 2 classes or not. But, at least 50 open to public.
作者: wq    時間: 09-1-23 15:39

妳的仔仔女女有沒收到通知啊?我們會不會成為同一校的家長?希望如此.
作者: a11223321321    時間: 09-2-12 18:28

是否在4月港同會參加一個校外的英文考試?
作者: 千尋    時間: 09-2-14 12:46

judy 姐,

真是六年人事幾翻身!

還記得六年前大家在小學雜談舌劍唇槍的場面,好不熱鬧!真慨歎如今的討論質素和深度大不如前,畢竟,新會員有作風!可是,新會員未曾見識過以前的華山論劍場面,實在有點可惜!

judy 姐,近況如何?真羨慕你阿大、阿二已婷婷玉立,又入了全港至top名直資學校,真是可喜可賀!你教女之方法真有一手,佩服,佩服!

這幾年真係冇乜上過BK參與討論,甚至乎瀏覽文章也少,今天只是偶爾路經此地。暮然回首,BK的討論生態果然變化很大!

很懷念以前的討論對手,ykwong, stccmc, 麟媽媽, ....
還有cow兄,雖然彼此政見不同,但亦保持君子的辯論。

時光似箭,大兒又踏入升中階段了,現在又忙於備戰了!

祝你萬事如意!

各位請見諒,文章離了題!

原帖由 judy 於 08-12-20 11:31 發表

Tommy,

阿二份人麻麻煩煩,又有少少虛榮心。既不要跟阿大同一学校,又要学校有差不多的名氣,最慘就係佢本身之成績又不十分標青。我為此不知花了多少心機。放榜後叩阿大之学校,叩門試考大約四小時,阿ニ打敗了十多對手,順 ...

作者: cow    時間: 09-2-14 14:25

年前,因沉淪股海,比較少上BK或EK。小兒也將升讀中一,所以又在EK找一些升中資料。

Tommy兄真厲害,一直都是此處的活躍份子。

六年前,我係百份百支持新派學校,但現在覺得無乜所喂,只要學校適合小朋友便可。所有事物,都以「中庸之道」為最好。
作者: Tommy    時間: 09-2-15 06:50

cow兄:

呢幾年我跟你差不多,都係沉迷股海,對孩子的關心都減少了,幸而及時抽身,未至終沉淪。

睇完股票網,我都會返來BK看一看,但都是睇多過寫,總之上BK都差不多是生活的一部份。

六年前,我何止百份百支持新派學校,我對某間新直資的傾慕近乎瘋狂。現在也跟你一樣,覺得無乜所謂,不再執著要入那一間,我完全尊重孩子的意願,他最喜愛的學校就是最適合他的。其實和買股票都差不多,最緊要「順勢」。

Tommy
作者: judy    時間: 09-2-16 14:37

千尋,

講到教女手法,我覺得現時BK只有一個專家,那就是eviepa了。不過,我估eviepa的手法只適用於獨生子女,我是學不來的。

我依家差不多全副精神都花在阿仔身上,我發現男仔麻煩好多,吃飯要我追一個鐘,成日掛住玩,樣樣玩得,去厠所都可對住坐廁射圈圈,然後向我認叻。

令郎踏入升中階段,咁真係够你忙了。記起阿二的那種麻煩法,仍是怕怕。我嘅忠告是報多啲學校,新舊直資都報。依去年的經驗,我以為新直資在叩門階段オ報也不遲,怎知間間爆滿,對成績要求也很高。到了統一派位階段,在填表時,如孩兒是band1的,應將所有band1学校填入去,有空位才填band2。
作者: wunma    時間: 09-2-23 10:01

作者: judy    時間: 09-2-23 10:53

原帖由 wunma 於 09-2-23 10:01 發表
Judy,

小女今年也是升中, 依您所說, 全部填上band 1真的可行嗎? 我雖明白派位制度, 還是有些少猶豫的.

您囝囝好可愛, 比著我, 會叫爸爸和他在厠所鬥射, 看誰射的圓一點?

...

wunma,

咁啦,一般上,你知道區內有多少學生,例如,九龍城區有學生3000,那麽,band1生就是1000(跨區應不多)。你將最好的學校填上,再數一數這些學校能提升多少學位,是否多過1000。我嘅經驗係填到15個左右,學位己多過band1生。

囝囝出世,最開心就是大少。以前大少帶阿大阿ニ去遊水,遮遮掩掩,怕俾人見到蝕底,又驚見到唔應該見到嘅野生眼挑針,總之係麻煩。依家帶大少去,真係可以鬥射,free到不得了。
作者: wunma    時間: 09-2-23 11:14

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5