教育王國

標題: 請比較SPCC及男拔 [打印本頁]

作者: cowboy97    時間: 08-10-13 16:39     標題: 請比較SPCC及男拔

有關上課模式, 學習氣氛, 師資等
THANK YOU
作者: elbar    時間: 08-10-13 19:58

原帖由 cowboy97 於 08-10-13 16:39 發表
有關上課模式, 學習氣氛, 師資等
THANK YOU

SPCC 學術水平高一些,無論在公開試摘優率和優良率都是數一數二。
作者: cowboy97    時間: 08-10-14 11:39     標題: 回覆 # 的文章

還有沒有其他意見呢?
作者: Heart    時間: 08-10-14 13:43

前者有內在美及愛心,後者極重外在美,名氣.
作者: cowboy97    時間: 08-10-14 16:15

有冇現在在SPCC或男拔讀書的小朋友家長可給一些實際的意見和比較
多謝
作者: LittleKidult    時間: 08-10-14 17:04

我個仔今年入左spcc, 讀左個幾月, 剛剛上個星期六開完家長會. 不過有好多野都未知, 你想知d咩? 我可以試下答下.
上課模式 : 每班33人, 分7班, 中英數會再分9set黎教, 其他科就本班一齊教. 一日好似上5堂, 每堂一個鐘.
每個學生要學習有一種體力運動如乒乓波, 跑山, 游泳等, 每年要做超過30個鐘(學期尾要交證明, 如果參加學校既課外活動則唔使證明但當然係講體力運動), 學期尾PE會考游泳--50公尺自由式, 所以有心讀或者收左後記得係暑假學識
每名學生要識至少一種樂器, 要考既...
教既野我覺得都幾深, 每年要睇6-8本英文書, 12本中文書...
覺得比較著重語文能力/數學/科學等.....

原帖由 cowboy97 於 08-10-14 16:15 發表
有冇現在在SPCC或男拔讀書的小朋友家長可給一些實際的意見和比較
多謝

作者: cowboy97    時間: 08-10-14 17:30

LITTLEKIDULT, 我相信你小朋友讀書成績一定很好, 可否講一些面試心得和技巧
作者: leo_lee_in_hk    時間: 08-10-14 18:29

作者: elbar    時間: 08-10-14 21:50

原帖由 cowboy97 於 08-10-14 11:39 發表
還有沒有其他意見呢?

在多年前,政府曾公佈全港會考正增值中學名單,
傳統名校而取錄男生只有兩間中學達高增值,
其中一間就是 SPCC。
作者: hhma    時間: 08-10-14 22:52

追左你地d post甘耐
終於知啦...原來係spcc

anyway, 你仔一定好叻仔!!!!

聽你甘講, 學校都算全面
老師如何?

原帖由 LittleKidult 於 08-10-14 17:04 發表
我個仔今年入左spcc, 讀左個幾月, 剛剛上個星期六開完家長會. 不過有好多野都未知, 你想知d咩? 我可以試下答下.
上課模式 : 每班33人, 分7班, 中英數會再分9set黎教, 其他科就本班一齊教. 一日好似上5堂, 每堂一個鐘 ...

作者: Jackielee    時間: 08-10-14 23:04

I also wanted to know more about SPCC.
What kind of student they will prefer?
How many seats will there be after adopting their own primary students?

原帖由 leo_lee_in_hk 於 08-10-14 18:29 發表
我的女兒也希望能報考SPCC,但有下列的疑問,望閣下能指點:

- 如果只是尋常人家,在SPCC讀書,財力是否很大的負擔?
- SPCC內有否根據家庭的社會地位而編不同的班級?
- 每年除了學費外,還有甚麼額外的費用和捐款?
- 參加SPCC的課 ...

作者: LittleKidult    時間: 08-10-15 10:14

Hi,
其實我地都係普通家庭, spcc本身有學費減免, 最高可以免費. 我地都有減免部份學費.
會唔會分家庭...呢個唔知, 不過我覺得好多係公務員(因為幾次家長會見到d家長都著得好普通, Tee+牛仔褲, 當然有d有錢d, 但數量應該唔多)
暫時大型捐款好似未有(因為只過左個幾月), 不過黎緊有個行山籌款, 可以捐錢(任意)或買件tee(好似$100)
參加課外活動有平有貴, 前排有西班牙文同阿拉伯文學都係~$13xx/年, 重包兩餐交流晚餐.
好似每年都會有個類似外展訓練週(唔使翻學既), 今年剛剛出左時間表係11尾, F1係香港四個地方如東龍島/西貢/南丫島等玩外展, 玩獨木舟/游繩落山等, 唔使錢既(車費船費食物自費), F2/F3會去大陸(不過唔知要唔要錢?
校車唔清楚.
面試:
1, 我覺得女仔會機會大d, 因為招生時其他女名校會同時招生, 所以會先搶女生
2, 面試時英文程度幾高, 最難係睇vedio跟小組討論
3, 要考普通話
4, 面試時間會好長, 我地10:15開始, 要到過左12點先走得

原帖由 leo_lee_in_hk 於 08-10-14 18:29 發表
我的女兒也希望能報考SPCC,但有下列的疑問,望閣下能指點:

- 參加SPCC的課 ...

作者: Pmum    時間: 08-10-15 10:18

我囡囡今年讀F1,嘗試答你的問題

>>我係非常非常尋常人家,學費的確係很大負擔. 直至現在仍覺得值得

>>當然不會,申請表沒有要求家長填職業.中英數三科係跟程度分set上堂

>>捐款就間間學校都有.囡囡上次便服日捐咗$10,有同學捐咗$2. 無問題. 非常有錢的同學當然大有人在.但有甚麼問題呢???
除學費+教科書外,暫時好像未交過任何額外費用.簿+file+筆記都係免費派發予同學

- 參加SPCC的課外活動,是否比外間的貴?
>>囡囡參加咗學校的外語班(上學期西班牙文,下學期阿拉伯文),全年$1,3xx. 你話貴唔貴???
昨天派回來一個在11月舉行為期4天的戶外學習訓練,又係免費.

- 有沒有校車來往沙田?
>>應該無.

- 面試時,老師會問些甚麼題目?
>>中 (普+粵)都係比一個題目給你發揮
英:看一段英文短片,跟著個別及小組面試
由不同的老師負責.囡囡面試過6所中學. 這間係佢認為最全面最公平,雖然面試完佢沒有信心考入.

是否最注重學術成績還是其他方面?
>>對不起. 不大清楚

囡囡考到此學校係驚喜,因我無想過佢考到,連申請編號都無記下,是囡囡學校主任追問下,才知放了榜,厚面皮地打去SPCC問....結果係驚喜

作者: cowboy97    時間: 08-10-15 11:28

SPCC 是不是選擇性地面試, 不是100% 學生可以面試, 如果是, 學校會選擇那一類學生面試, 是否要全級考頭幾名, 否則免問? 又是否懂得吹奏樂器有優勢?
請指教
作者: LittleKidult    時間: 08-10-15 11:38

唔係全部有得面試, 會揀學生面試, 去年約有400位有得面試, 樂器唔似有優勢, 差唔多係必需, 我個仔同學考約第10名(全級18x人)有得面試, 最後係派位放榜前個幾月先通知佢有後補位, 不過因為學費問題佢冇讀到.
原帖由 cowboy97 於 08-10-15 11:28 發表
SPCC 是不是選擇性地面試, 不是100% 學生可以面試, 如果是, 學校會選擇那一類學生面試, 是否要全級考頭幾名, 否則免問? 又是否懂得吹奏樂器有優勢?
請指教 ...

作者: Pmum    時間: 08-10-15 17:24

學校會選擇那一類學生面試, 是否要全級考頭幾名, 否則免問?>>Sorry.不太清楚. 只知小學五年級全級第1可以由小學校長推薦申請spcc的獎學金<-不是助學金

又是否懂得吹奏樂器有優勢?
>>據了小朋友回來講今年如想入今年學校管弦樂團,懂得吹奏樂器就有優勢.

如在分班時考試係全級頭10名,將會獲3年全免學費的獎學金.但名次要保持頭16%

原帖由 cowboy97 於 08-10-15 11:28 發表
請指教 ...

作者: 719mama    時間: 08-10-15 18:16

好多謝Little Kidult , Pmum你們的資料, 好有用呀

[quote]原帖由 Pmum 於 08-10-15 17:24 發表
學校會選擇那一類學生面試, 是否要全級考頭幾名, 否則免問?>>Sorry.不太清楚. 只知小學五年級全級第1可以由小學校長推薦申請spcc的獎學金>據了小朋友回來講今年如想入今年學校管弦樂團,懂得吹奏樂器就有優勢.

作者: fmrfmr    時間: 08-10-15 21:21

Pmum,看過你的詳細解答,真是消除了一些疑慮,SPCC是我們心儀已久的學校,請問申請SPCC校內排名要年級前幾名?P6是否要參加一些學術性考試?(奥數,Cambrige,普通話......)音樂樂器考級有要求嗎?他們欣賞哪類型的學生?
作者: hhma    時間: 08-10-15 22:06

多謝各位家長詳盡既解答呀!!!
作者: Pmum    時間: 08-10-16 10:38

P6是否要參加一些學術性考試?(奥數,Cambrige,普通話......)
>>只係在五年級考過KET pass with credit. 其餘無

音樂樂器考級有要求嗎>>小提琴六級及樂理五級 兩樣都係pass with merit

他們欣賞哪類型的學生?>>照觀察應該比較乖同靜

就係咁多. 還有是全級排名五名內.祝您小朋能派往心儀學校

原帖由 fmrfmr 於 08-10-15 21:21 發表
Pmum,看過你的詳細解答,真是消除了一些疑慮,SPCC是我們心儀已久的學校,請問申請SPCC校內排名要年級前幾名?P6是否要參加一些學術性考試?(奥數,Cambrige,普通話......)音樂樂器考級有要求嗎?他們欣賞哪類型的學生? ...

作者: cowboy97    時間: 08-10-16 10:48

全級排名五名內, 是不是指五年級下學期成績表的成績, 需不需要看四年級或六年級的成績?                                                     請再指教
作者: LittleKidult    時間: 08-10-16 11:21

其實冇話要第幾名先有得面試, 因為各小學程度不同, 我相信某d名小學去到頭3x都會有得面試, 但相對一d唔出名既小學可能只會去到頭10名到. 至少我個仔同學就係考第10到, 都有得面試.
交表時只需5年級上/下學期成績表.
報名唔使錢, 報左當攞個面試機會去實習下都好, 不過spcc係我個仔去面試之中係最難既一間.
作者: Pmum    時間: 08-10-16 12:20

同意LittleKidult 的講法.
我小朋友都認為spcc面試難度最高但亦最全面及公平,
不是一言堂話收唔收.

原帖由 LittleKidult 於 08-10-16 11:21 發表
其實冇話要第幾名先有得面試, 因為各小學程度不同, 我相信某d名小學去到頭3x都會有得面試, 但相對一d唔出名既小學可能只會去到頭10名到. 至少我個仔同學就係考第10到, 都有得面試.
交表時只需5年級上/下學期成績表. ...

作者: fmrfmr    時間: 08-10-16 20:28

Pmum,Littlekidult, 多謝你們的耐心解答!
作者: Jackielee    時間: 08-10-17 13:15

請問SPCC什麽時候招生?

原帖由 fmrfmr 於 08-10-16 20:28 發表
Pmum,Littlekidult, 多謝你們的耐心解答!

作者: LittleKidult    時間: 08-10-17 16:07

今年未知, 舊年就11月7日到12月7日交表, 11月24日有簡介會. 我估今年應該差唔多時間. 可以係網上dl 申請表, 留意網頁 www.spcc.edu.hk.
原帖由 Jackielee 於 08-10-17 13:15 發表

作者: cowboy97    時間: 08-10-17 17:27

好多謝 LITTLEKIDULT 和 PMUM 提供的保貴資料, 想問有冇媽咪可以講講男拔的資料呢?
作者: J_Mum    時間: 08-10-17 19:47

請問SPCC 大約是何時可知道收生結果?若成功收取,是否要交留位費(1個月的學費)及想知道是否很多功課?
謝謝!
作者: cman_li    時間: 08-10-17 19:56

原帖由 Jackielee 於 08-10-17 13:15 發表

10月尾SPCC有F.1 Admission Talk

作者: 719mama    時間: 08-10-19 00:50

有沒有確實日期呀? 因我這星期我打去問過, 有位小姐答我11月中!!??

原帖由 cman_li 於 08-10-17 19:56 發表

10月尾SPCC有F.1 Admission Talk

作者: 719mama    時間: 08-10-19 01:01

想請問如果小五全級第一的可以由小學校長推薦申請獎學金嗎? 是不是只是第一年全數減免呢?  

quote]原帖由 Pmum 於 08-10-15 17:24 發表
學校會選擇那一類學生面試, 是否要全級考頭幾名, 否則免問?>>Sorry.不太清楚. 只知小學五年級全級第1可以由小學校長推薦申請spcc的獎學金>據了小朋友回來講今年如想入今年學校管弦樂團,懂得吹奏樂器就有優勢.
作者: cman_li    時間: 08-10-20 09:43

原帖由 719mama 於 08-10-19 01:01 發表
想請問如果小五全級第一的可以由小學校長推薦申請獎學金嗎? 是不是只是第一年全數減免呢?  

quote]原帖由 Pmum 於 08-10-15 17:24 發表
學校會選擇那一類 ...

是第一年全數減免,每年再申請,如維持全級頭16%,仍然減免。
作者: ritawong    時間: 08-10-20 10:59

Dear Pmum and Little Kidult

我想問下SPCC 每班33人左右, 男女比例是否各
佔一半, 另每天的功課壓カ大嗎? 測驗是否很多?
謝謝!
作者: LittleKidult    時間: 08-10-20 11:17

Hi,

我個仔班14男, 19女, 其他班我個仔話都好似係女仔多dd(不過唔肯定), 其實男女比例唔一樣有d問題, 例如PE教舞蹈, 要揾partner, 不過得14個男仔, 唔夠分....
平時功課唔算多, 星期五會多d, 不過有心做通常都係1至2個小時可以做完. 不過有d功課做左老師唔睇, 有d就會睇, 唔知點解. 不過老師改功課寫d評語得好詳細下, 呢樣幾好. 但係d測驗有兩三次都計錯分.

原帖由 ritawong 於 08-10-20 10:59 發表
Dear Pmum and Little Kidult

我想問下SPCC 每班33人左右, 男女比例是否各
佔一半, 另每天的功課壓カ大嗎? 測驗是否很多?
謝謝!

作者: ritawong    時間: 08-10-20 11:35

Dear Little kidult

謝謝回覆, 其實SPCC是否屬活動教育,
測驗考試默書多嗎? 每年有幾多次考試?
另外中午是否要出街吃飯, 或帶飯,
學校是否沒有午飯訂購?
對不起, 太多問題, 請原諒, 謝謝!
作者: LittleKidult    時間: 08-10-20 12:01

Hi ritawong,

應該唔算活動教學. 不過我個仔讀得幾開心.
測驗每周都有唔同科, 默書唔算多.
F1 生中午唔可以出街食(有家長信證明係附近住另計), 可帶飯(不過好似冇微波爐), 可送飯, 有午飯訂..但好多學生投訴d飯唔得, 有d訂左直情掂都唔掂下盒飯, 我個仔都反影過, 不過10月轉左另一供應商, 有少少改善.

原帖由 ritawong 於 08-10-20 11:35 發表

謝謝回覆, 其實SPCC是否屬活動教育,
測驗考試默書多嗎? 每年有幾多次考試?
另外中午是否要出街吃飯, 或帶飯,
學校是否沒有午飯訂購?
對不起, 太多問題, 請原諒, 謝謝! ...

作者: 719mama    時間: 08-10-20 12:11

多謝你回答呀 :)  

原帖由 cman_li 於 08-10-20 09:43 發表

是第一年全數減免,每年再申請,如維持全級頭16%,仍然減免。

作者: ritawong    時間: 08-10-20 12:31

謝謝詳細的回覆, 還想再問吓要F幾才可以出街吃?
謝謝!
作者: LittleKidult    時間: 08-10-20 13:22

應該係F2, 不過附近冇乜野食.....
原帖由 ritawong 於 08-10-20 12:31 發表

謝謝詳細的回覆, 還想再問吓要F幾才可以出街吃?
謝謝!

作者: cman_li    時間: 08-10-20 13:34

Spcc F.1 是不能出外吃飯,F2.- F7 可以出外吃飯。

今年F.1 搬左落堅尼地道(小學舊址)上課。
作者: ritawong    時間: 08-10-20 15:43

Dear cmam-li

謝謝回覆, 是否即現時就讀的F1, 己搬到堅尼地
舊小學地址, 即那裹? 有否詳細地址, 謝謝!
另是否明年入讀的F1也會搬走, 搬走幾多年?
新校舍幾時完成? 謝謝!
作者: cman_li    時間: 08-10-20 16:40

原帖由 ritawong 於 08-10-20 15:43 發表
Dear cmam-li

謝謝回覆, 是否即現時就讀的F1, 己搬到堅尼地
舊小學地址, 即那裹? 有否詳細地址, 謝謝!
另是否明年入讀的F1也會搬走, 搬走幾多年?
新校舍幾時完成? 謝謝! ...

現時就讀的F1己搬,下年F1都會。

唔係堅尼地小學,係以前的spccps(堅尼地道),St joseph College 對面,升上F.2就返麥當奴道上課。

新校舍兩三年後落成,可能會有學生宿舍。

作者: ritawong    時間: 08-10-20 18:54

Dear cman_li,

謝謝回覆, 因小女今年想考此校, 故想知多些, 請原諒.
請問是否只是每年的F1搬走, 升到F2就會搬回麥當奴
校舍? 另能否給詳細F1地址, 因我想到F1那裹看看, 多
點了解, 萬分感激, 謝謝!
作者: LittleKidult    時間: 08-10-21 13:04

其實中學同小學好近, 只係行一條幾十級樓梯, 唔使過馬路.
原帖由 ritawong 於 08-10-20 18:54 發表
Dear cman_li,

謝謝回覆, 因小女今年想考此校, 故想知多些, 請原諒.
請問是否只是每年的F1搬走, 升到F2就會搬回麥當奴
校舍? 另能否給詳細F1地址, 因我想到F1那裹看看, 多
點了解, 萬分感激, 謝謝! ...

作者: 狄麗絲    時間: 08-10-21 14:30     標題: 回覆 # 的文章

SPCC 係唔係好難入,全級無頭幾名都唔使想呢?
作者: ritawong    時間: 08-10-21 14:46

Dear Little kidult,

請問是否在中學部旁边有條樓梯落去就是舊
小學部, 另是否F2就回搬回中學部, 舊小學
部設施O.K.嗎? 能否告知多些, 萬分感激,
謝謝!
作者: LittleKidult    時間: 08-10-21 15:30

係, 如果你去到麥當奴道中學果面, 見到中學部門口, 係間離會見有個地盆, 就係起緊既新大樓, 則邊有條樓梯落去堅尼地道既, 行落去會經過個泳池(舊生會)間離就係而家F1上堂既地方.
講真, 而家所見既d設備比較舊d同細d, 不過每班都有locker既. 其他設施冇睇過, 所以唔清楚.

原帖由 ritawong 於 08-10-21 14:46 發表

請問是否在中學部旁边有條樓梯落去就是舊
小學部, 另是否F2就回搬回中學部, 舊小學
部設施O.K.嗎? 能否告知多些, 萬分感激,
謝謝!

作者: LittleKidult    時間: 08-10-21 15:32

我個仔個女同學考第10名都有後補位(不過係五月中先有通知), 我地只係屋村小學.
原帖由 狄麗絲 於 08-10-21 14:30 發表
SPCC 係唔係好難入,全級無頭幾名都唔使想呢?

作者: 狄麗絲    時間: 08-10-21 15:55

依家金融海嘯唔知會唔會影響收生呢?? 今年又加左學費聽聞d國際學校都走左好多學生,會唔會d家長prefer 去讀Internatioanl school?
作者: LittleKidult    時間: 08-10-21 16:23

呢樣唔知呀, 不過下個月開始招生, 到時睇下人數囉, 舊年話有1400人報考.
原帖由 狄麗絲 於 08-10-21 15:55 發表
依家金融海嘯唔知會唔會影響收生呢?? 今年又加左學費聽聞d國際學校都走左好多學生,會唔會d家長prefer 去讀Internatioanl school?

作者: ritawong    時間: 08-10-21 16:28

麥當奴道中學部我去過兩次, 最近暑假去見到有
地盆,以為是小學部重建, 原來自已搞錯, 另我想
問吓是否F2搬回麥當奴道中學部, 對不起, 太多
問題, 請原諒, 謝謝!
作者: LittleKidult    時間: 08-10-22 10:08

係, 黎緊果2年F1新生(包埋今年即共3年)都會係果邊上堂, F2就會轉翻去中學部上堂.
原帖由 ritawong 於 08-10-21 16:28 發表

麥當奴道中學部我去過兩次, 最近暑假去見到有
地盆,以為是小學部重建, 原來自已搞錯, 另我想
問吓是否F2搬回麥當奴道中學部, 對不起, 太多
問題, 請原諒, 謝謝! ...

作者: ritawong    時間: 08-10-22 14:12

Deat Littlle kidult,

謝謝回覆, 另我想問吓SPCC開放日, 有否需要
帶小朋友去, 其實我本來很想女兒也去看看, 但
剛好女兒當天有試要考, 故不能一起去, 真好惜.
作者: yph2005    時間: 08-10-22 14:20

各位:

St Paul's Co-educational College  已張貼資料, 詳情請上下列網址查看

http://www.spcc.edu.hk/family/en_adm_f1adm.htm
作者: ttonyma    時間: 08-10-22 14:38

Dear Little Kidult,

你個仔個女同學係不係有其他特長呢?

SPCC鐘意邊地小朋友?如果成績OK,但又不係好突出,音樂、體育又沒特長,有沒其他可以吸引老師比個面試機會呢?

好多謝先!

原帖由 LittleKidult 於 08-10-21 15:32 發表
我個仔個女同學考第10名都有後補位(不過係五月中先有通知), 我地只係屋村小學.

作者: LittleKidult    時間: 08-10-22 14:50

好似冇開放日喎, 簡介會只會係禮堂舉行, 其他地方唔比行.

原帖由 ritawong 於 08-10-22 14:12 發表
Deat Littlle kidult,

謝謝回覆, 另我想問吓SPCC開放日, 有否需要
帶小朋友去, 其實我本來很想女兒也去看看, 但
剛好女兒當天有試要考, 故不能一起去, 真好惜. ...

作者: LittleKidult    時間: 08-10-22 15:03

我個人覺得spcc好注重英文, 面試時英文對答同討論時好重要.
放心去報吧! 唔得當攞個經驗, 唔使報名費既. 不過要有心理準備, 面試好難下同幾耐下.

原帖由 ttonyma 於 08-10-22 14:38 發表

你個仔個女同學係不係有其他特長呢?

SPCC鐘意邊地小朋友?如果成績OK,但又不係好突出,音樂、體育又沒特長,有沒其他可以吸引老師比個面試機會呢?

好多謝先!

...

作者: ttonyma    時間: 08-10-23 11:51

真好多謝你!是不是要用英文寫果地自薦信同埋profolio?

原帖由 LittleKidult 於 08-10-22 15:03 發表
我個人覺得spcc好注重英文, 面試時英文對答同討論時好重要.
放心去報吧! 唔得當攞個經驗, 唔使報名費既. 不過要有心理準備, 面試好難下同幾耐下.

...

作者: LittleKidult    時間: 08-10-23 12:32

Hi,

因為簡介會強調學校注重環保, 所以我地都只用左幾張紙, 雙頁影印. 冇寫自薦信, 只係叫個仔用英文寫左個好簡單既自我介紹, 例如讀邊間學校, 鐘意d咩, 鐘意邊科等等. 然後夾d校長推薦信, 獎狀等.
以下係上年既 FAQs, 遲d係spcc網頁都會揾到.

Q12.

申請文件是否一定要用A4紙雙面影印?

>

請儘量雙面影印,儲存及處理較方便,亦較環保。資料以精簡為佳,只須遞交最近期及所達最高水平的證明文件。

Q13.

回郵信封應使用哪一種尺寸?附上的三個回郵信封有何用途?

>

一般白色長形信封便可。回郵信封用以寄回面試通知、取錄結果、入學通知等。

Q14.

如果不使用文件夾,文件比較容易散失!

>

不需用任何文件夾,只需用一個魚尾夾將資料夾好便可,方便存放,也較環保。

原帖由 ttonyma 於 08-10-23 11:51 發表

真好多謝你!是不是要用英文寫果地自薦信同埋profolio?

作者: ritawong    時間: 08-10-23 12:58

謝謝詳細回覆, 日後如有好消息再告知您,
萬分感激, 謝謝!
作者: LittleKidult    時間: 08-10-23 13:34

Hi,
唔使多謝! 我地上年都係咁睇下bk d資料, 又問下人咁, 盡量攞多d料, 準備多d.
如果學費唔係考慮因素(其實可申講學費減免), spcc的管理我覺得真係幾好, d資料, 通告都好清楚. 同埋教學進度都比較快. 所以值得考慮, 嘗試.

原帖由 ritawong 於 08-10-23 12:58 發表

謝謝詳細回覆, 日後如有好消息再告知您,
萬分感激, 謝謝!

作者: ttonyma    時間: 08-10-23 15:41

你真係好好人。我個仔好想入SPCC,但我只咩信心。我個仔咩都鐘意參加,但因為我地之前冇谷個成績,所以咩獎。只係有個KET的pass with merit, 世界數學的distinct,唔知有冇用?你個仔係不係好突出,可不可以問下攞左d咩獎?我個仔個校長話今年唔比校長推薦信, 。所以我都唔知有咩可以吸引個學校。

原帖由 LittleKidult 於 08-10-23 13:34 發表
Hi,
唔使多謝! 我地上年都係咁睇下bk d資料, 又問下人咁, 盡量攞多d料, 準備多d.
如果學費唔係考慮因素(其實可申講學費減免), spcc的管理我覺得真係幾好, d資料, 通告都好清楚. 同埋教學進度都比較快. 所以值得考慮 ...

作者: LittleKidult    時間: 08-10-23 16:43

我覺得男仔會比較輸蝕, 初輪面試我覺得會選多d女仔先, 因為同期幾間名女校都招生, 所以會選女仔先.
你囝囝應該都有面試機會既. 到時操好d英文對答, 記住面試要睇英文video既, 然後同老師個別對答5分鐘, 再4人一齊討論幾分鐘, 一定要有野講!!
我個仔成續算OK(但英文唔太好, 同而家spcc學生比較, 始終係中文小學上), 佢數學成績比較好, 世界數學精英邀請賽金獎, 幾個數學比賽既第三, 冇運動細胞, 有做下義工(賣旗, 執垃圾探訪老人家等), 聖公會某小學既傑出學生, 5級樂理95分, 5級鋼琴(緊緊pass...), 係學校係優秀風紀呀, 圖書館管理員, 普通話大使, 有d其他朗誦/閱讀計畫等"豬肉獎":loveliness: 等...

原帖由 ttonyma 於 08-10-23 15:41 發表

你真係好好人。我個仔好想入SPCC,但我只係冇咩信心。我個仔係咩都鐘意參加,但因為我地之前冇谷個成績,所以冇咩獎。只係有個KET的pass with merit, 世界數學的distinct,唔知有冇用?你個仔係不係好突 ...

作者: 狄麗絲    時間: 08-10-23 16:54

我想問成績ok係指有九十分以上or 80 or 70如果八十頭有無機會呢?我聽聞佢地淨係收全級頭五名再挑選。會唔會高可攀呢?
作者: LittleKidult    時間: 08-10-23 17:38

點揀我唔清楚.
我個仔小學5年級總分94x/1000, 操行A.
佢有個女同學考第10/18x人都有得面試, 做後補生, 後來5月中通知佢有位. 不過因為學費問題冇讀, 去左張祝珊.

原帖由 狄麗絲 於 08-10-23 16:54 發表
我想問成績ok係指有九十分以上or 80 or 70如果八十頭有無機會呢?我聽聞佢地淨係收全級頭五名再挑選。會唔會高可攀呢?

作者: 狄麗絲    時間: 08-10-23 18:08

好羨慕你地d小朋友咁叻,我點操都係八十幾有時重大失所望。都唔知點算?
作者: ritawong    時間: 08-10-24 09:43

很多謝您的分享, 我想問下, 現在你的囝囝有否
需要補習, spcc 的教學快, 是否程度也很高,
囝囝有否覺得困難, 如有, 那一科最難, 另外
中學的位置是否很不方便, 因我住九龍區, 不太
熟識香港區, 請原諒, 謝謝!
作者: ritawong    時間: 08-10-24 09:53

另外我還想問下你仔仔寫的英文信給SPCC是用手
寫嗎? 草楷或是正楷呢? 還是用电腦打的?
謝謝!
作者: ritawong    時間: 08-10-24 10:35

請收PM, 謝謝!
作者: 0002    時間: 08-10-24 10:56     標題: 男拔最top, 平d

作者: cowboy97    時間: 08-10-24 11:51

想問 <好到無人明> 是什麼意思? 是褒還是貶?
作者: ttonyma    時間: 08-10-24 12:09

你既信息好有用!意思話面試時間都唔系好長,系唔系?個video系邊d內容?

原帖由 LittleKidult 於 08-10-23 16:43 發表
我覺得男仔會比較輸蝕, 初輪面試我覺得會選多d女仔先, 因為同期幾間名女校都招生, 所以會選女仔先.
你囝囝應該都有面試機會既. 到時操好d英文對答, 記住面試要睇英文video既, 然後同老師個別對答5分鐘, 再4人一齊討 ...

作者: ANChan59    時間: 08-10-24 13:28     標題: 回覆 # 的文章

The comment is positive.

Every year DBS will publish two journals one in English and one in Chinese. The student 's English Level is as good as native English. Don't treat me wrong for everyone, some of them only.

My son is in Grade 8. We met the class master to discuss about the exam results. We suprised by my son's English result was 62, the Miss asked my son to leave first and explained to us that, most boys in DBS are very good in English, so the exam paper equivalent to F2-3 standard, so that they can distinguish the bandings of boys. The best above 75+ and they are equivalent to native English.

If you remember 2 yrs ago, a 10A student from DBS, he claimed that the HKCEE English standard just like DBS F2 standard. Now, I know he is not big mouth.
作者: cowboy97    時間: 08-10-24 14:25

ANChan59
可否講多一點DBS, 例如學校喜歡收那一類學生, 成績或課外活動有什麼要求, 學習生活, 會不會有些學生尊為幫學校拿獎而忽略學業(這是傳聞)?如果是事實, 學校會怎樣處理?
作者: hhma    時間: 08-10-24 15:32

ANChan59

普通中文小學既小朋友, 上到去會好難追嗎?
要唔要補習?

原帖由 cowboy97 於 08-10-24 14:25 發表
ANChan59
可否講多一點DBS, 例如學校喜歡收那一類學生, 成績或課外活動有什麼要求, 學習生活, 會不會有些學生尊為幫學校拿獎而忽略學業(這是傳聞)?如果是事實, 學校會怎樣處理? ...

作者: LittleKidult    時間: 08-10-27 09:54

Hi,
我個仔上年開始補習, 私人補英文同普通話, 不過遲d可能唔補普通話了.
覺得程度算幾高, 相比起我大仔間學校(ssc), 數學科, 科學科都教得深左, 我大仔話spcc教緊既係佢地F1學期尾先教到既. 另外, 中文同英文要睇幾多書下.
我個仔而家主要係英文方面差(其實重有PE, 因為期尾要考50m自由式, 而我個仔係唔識游泳既!!), 其他科暫時都應付到.

原帖由 ritawong 於 08-10-24 09:43 發表

很多謝您的分享, 我想問下, 現在你的囝囝有否
需要補習, spcc 的教學快, 是否程度也很高,
囝囝有否覺得困難, 如有, 那一科最難, 另外
中學的位置是否很不方便, 因我住九龍區, 不太
熟識香港區, ...

作者: ritawong    時間: 08-10-27 10:25

謝謝!
請收PM, 謝謝!
作者: LittleKidult    時間: 08-10-27 10:49

已履PM.
是用電腦打既, 我地係先寫晒小朋友d資料, 例如中英文姓名, 地址, 電話, 就讀小學名稱, email, 父母姓名等等資料,
然後下一段就係佢自己作既簡單自我介紹, 倒如鐘意d咩活動, 咩科目等等, 我地冇乜改過佢寫既野. 不過對spcc應該唔太重要. 因為覺得spcc主要都係睇成績(次第排名)多, 同面試時表現.

原帖由 ritawong 於 08-10-27 10:25 發表

謝謝!
請收PM, 謝謝!

作者: ttonyma    時間: 08-10-27 16:38

我睇你之前的留言話,你個仔已經有直資收左,但仲要叩QC。你覺得QC好過SPCC嗎?你一定對DBS,La Salle,QC 同埋SPCC都有研究,可不可以分享下你既睇法?多謝!
作者: LittleKidult    時間: 08-10-27 16:55

因為我地住係港島南區, 所以冇考慮九龍區, sorry.
想扣QC係因為始終係官校, 唔使錢嘛! (不過今年書費要成4千), 我地2千幾. 又有幾個同學仔入左去讀, 個仔咪想試下囉!
其實冇乜研究, 因為QC係男仔既"dream school", 我地扣門係想知自行派位時有冇收到姐, 因當時spcc已經收左, 所以就算QC係自行派位收左都唔知, 所以咪想試下扣門! 不過最後唔成功. 而家諗住讀一年睇下點先算.
有時都幾唔憤氣, 見到有個考5x幾既都抽到入去......

原帖由 ttonyma 於 08-10-27 16:38 發表

我睇你之前的留言話,你個仔已經有直資收左,但仲要叩QC。你覺得QC好過SPCC嗎?你一定對DBS,La Salle,QC 同埋SPCC都有研究,可不可以分享下你既睇法?多謝! ...

作者: ttonyma    時間: 08-10-27 17:17

意思話你都念住反轉頭申請QC既插班?你知唔知你個仔有冇同QC既同學傾過,比較下邊個學校好d,或者兩個學校各有乜特色?

另外,你之前有冇比你個仔參加果d面試班?

原帖由 LittleKidult 於 08-10-27 16:55 發表
因為我地住係港島南區, 所以冇考慮九龍區, sorry.
想扣QC係因為始終係官校, 唔使錢嘛! (不過今年書費要成4千), 我地2千幾. 又有幾個同學仔入左去讀, 個仔咪想試下囉!
其實冇乜研究, 因為QC係男仔既"dream school",  ...

作者: LittleKidult    時間: 08-10-27 17:27

未必會再申請QC, 可能會轉翻去d其他學校, 主要睇下佢今年讀成點, 如果成績係太後就可能會攪轉校, 不過佢而家就唔係太想轉校, 始終識左班同學仔. 而家係科英文比較差, 如果英文科可以追翻上d, 可能會繼續讀落去, 睇耐d先決定.
專業既面試班冇上過, 係個補習老師教過要點, 學校就實習過, 我地自己同佢玩過下咁, 冇特別去面試班.
我得閒叫個仔揾d舊同學傾下, 睇下大家有咩唔同.

原帖由 ttonyma 於 08-10-27 17:17 發表

意思話你都念住反轉頭申請QC既插班?你知唔知你個仔有冇同QC既同學傾過,比較下邊個學校好d,或者兩個學校各有乜特色?

另外,你之前有冇比你個仔參加果d面試班?

...

作者: ritawong    時間: 08-10-27 19:05

謝謝您的回覆, 請收PM. 謝謝!
作者: LittleKidult    時間: 08-10-28 09:31

已 sent 資料, 請 check email. 如果未收到, 可再告知, 會再寄.

原帖由 ritawong 於 08-10-27 19:05 發表

謝謝您的回覆, 請收PM. 謝謝!

作者: happytse    時間: 08-10-28 10:42

Please email the info to me . Thanks a lot.

原帖由 LittleKidult 於 08-10-28 09:31 發表

已 sent 資料, 請 check email. 如果未收到, 可再告知, 會再寄.

作者: cowboy97    時間: 08-10-28 10:53

DEAR LITTLEKIDULT
請收PM, 有事要求
作者: ritawong    時間: 08-10-28 11:22

已收到EML, 非常感謝!
作者: LittleKidult    時間: 08-10-28 11:42

其實唔係咩特別資料, 只係舊年既申請表同FAQ. 遲d係網上都可以下載到今年既.

原帖由 happytse 於 08-10-28 10:42 發表
Please email the info to me . Thanks a lot.

作者: ttonyma    時間: 08-10-28 15:38

Dear LittleKidult,

真係麻煩你!因為我地去QC比SPCC近好多,但聽講人地如果係SPCC收左,一定係放棄DBS或者LaSalle 去SPCC,所以念住係SPCC好過其他學校。

你之前話"我地扣門係想知自行派位時有冇收到姐, 因當時spcc已經收左, 所以就算QC係自行派位收左都唔知",係不係SPCC收左之后,要家長簽署"不參加統一派位"確認書,同埋將果張"入學註冊證/派位證"比SPCC?

多謝多謝!

原帖由 LittleKidult 於 08-10-27 17:27 發表
未必會再申請QC, 可能會轉翻去d其他學校, 主要睇下佢今年讀成點, 如果成績係太後就可能會攪轉校, 不過佢而家就唔係太想轉校, 始終識左班同學仔. 而家係科英文比較差, 如果英文科可以追翻上d, 可能會繼續讀落去, 睇耐 ...

作者: LittleKidult    時間: 08-10-28 16:14

係! 所以派位後我地係唔使翻spcc註冊, 因為當時已經註冊左.
另外, 禽日聽聞個仔d同學係QC讀得幾辛苦下, 主要係上堂唔係全部聽得明d英文, 攪到其中一個同學要每日都要補習, 心理上話好大壓力下....不過未知大家既程度係咪唔同, 遲d再打聽一下.

原帖由 ttonyma 於 08-10-28 15:38 發表
Dear LittleKidult,

真係麻煩你!因為我地去QC比SPCC近好多,但聽講人地如果係SPCC收左,一定係放棄DBS或者LaSalle 去SPCC,所以念住係SPCC好過其他學校。

你之前話"我地扣門係想知自行派位時有冇收到姐, 因當時spcc已經收 ...

作者: ritawong    時間: 08-10-29 10:39

謝謝您的回覆, 前幾天我到過SPCC看看, 旁边的地盤
還是一片空地, 吃飯的地方真的很少, 除了買飯盒外,
只有YMWC的小餐廳.
開學至今, 你囝囝覺得壓力大嗎?同學之間的相處有否如
聽聞中競爭很大?謝謝!
作者: LittleKidult    時間: 08-10-29 11:28

Dear ritawong,

食飯的確係一個問題, 好多時小食部都排晒隊, 有時重會賣晒食物....
初初開學時係有d緊張, 但係佢比較開朗(或者叫多口同鐘意玩), 所以好易同d同學熟落(絕大部份係男仔), 其實係暑期時已經識到幾個同學仔. 壓力唔係太大, 同埋佢唔會比好大壓力自己, 所以冇乜問題, 好多時返到屋企都講下學校d趣事/同學d瘀野, 同學間互相整蠱等等.
而家主要係提升翻d英文(不過見佢都係有進步既), 其他都應付到, 禽晚重話教d野有d悶添.
競爭係佢班唔係太大, 因為佢地唔係最勁果班/set, 所以冇乜競爭掛...

原帖由 ritawong 於 08-10-29 10:39 發表

謝謝您的回覆, 前幾天我到過SPCC看看, 旁边的地盤
還是一片空地, 吃飯的地方真的很少, 除了買飯盒外,
只有YMWC的小餐廳.
開學至今, 你囝囝覺得壓力大嗎?同學之間的相處有否如
聽聞中競爭很大? ...

作者: 719mama    時間: 08-10-29 11:54

好多謝你耐心解答我們的疑問.

想再問, 學校係咪open咁分set, 即係學生都知自己的set係咩位. 咁分set係咪d書都有別呀?

原帖由 LittleKidult 於 08-10-29 11:28 發表
Dear ritawong,

食飯的確係一個問題, 好多時小食部都排晒隊, 有時重會賣晒食物....
初初開學時係有d緊張, 但係佢比較開朗(或者叫多口同鐘意玩), 所以好易同d同學熟落(絕大部份係男仔), 其實係暑期時已經識到幾個同 ...

作者: ritawong    時間: 08-10-29 12:14

謝謝分享, 其實分set是否每年不同, 如果有進步, 是
否F2又會再分set呢?
另那天我去YMWC吃中午, 學生的午餐價不便宜, 而
且又無咩選擇, 而由樓梯落到下面, 就只有兩叁間小鋪
位賣飯盒, 但要排長龍, 大多是SPCC學生.
現在F1的午膳好些嗎? 我見有好多家長送飯.
謝謝!
作者: LittleKidult    時間: 08-10-29 12:28

只有中英數會分set, 其他科係自己班上課, ABC班就會分去set1-4, DEFG班會分去set5-9, set1係最勁個班, 然後係set5, 跟住set2678, 跟住set34, 最後係set9. 另外重會有輔導班....
F1-F3唔會轉班, F3升F4果年會重新分班, 呢3年內會轉set, 比如今年係set6, 咁下年有機會轉去set5-9, 但唔會去轉到set1-4...
成績只會show頭10名/set, 其他冇名次. 書本係一樣既.
學校飯盒已比9月份有改善....但未係最好.

原帖由 ritawong 於 08-10-29 12:14 發表

謝謝分享, 其實分set是否每年不同, 如果有進步, 是
否F2又會再分set呢?
另那天我去YMWC吃中午, 學生的午餐價不便宜, 而
且又無咩選擇, 而由樓梯落到下面, 就只有兩叁間小鋪
位賣飯盒, 但要排長龍 ...

作者: ttonyma    時間: 08-10-29 12:58

好多謝你費時答番我地咁多問題!你個仔有冇話果地老師上堂係不係講得好有啟發性,有趣,清楚?果地老師係不係對學生好有耐性?因為我聽講QC只係學生好,自己學,老師唔費心機教佢地。多謝晒!
作者: 719mama    時間: 08-10-29 13:14

唔好意思,再想問如果在set 6 有進步好大, 已有set 1 程度都不可以在下一年升回set 1 ?

原帖由 LittleKidult 於 08-10-29 12:28 發表
只有中英數會分set, 其他科係自己班上課, ABC班就會分去set1-4, DEFG班會分去set5-9, set1係最勁個班, 然後係set5, 跟住set2678, 跟住set34, 最後係set9. 另外重會有輔導班....
F1-F3唔會轉班, F3升F4果年會重新分班 ...

作者: LittleKidult    時間: 08-10-29 13:27

要係升F4果年, 如果分到去ABC班, 先有機會入去set1, 否則只會去set5.
原帖由 719mama 於 08-10-29 13:14 發表
唔好意思,再想問如果在set 6 有進步好大, 已有set 1 程度都不可以在下一年升回set 1 ?

作者: LittleKidult    時間: 08-10-29 13:36

啟發性,有趣,清楚方面唔太清楚, 只係話過教數學位老師教得好悶(連果位老師自己都係咁同佢地講...), 可能果位老師年紀比較大又係女性,
我心目中覺得教數學最好係揾d後生男老師會活潑生動先可以提高學生對數學既興趣同挑戰.

原帖由 ttonyma 於 08-10-29 12:58 發表

好多謝你費時答番我地咁多問題!你個仔有冇話果地老師上堂係不係講得好有啟發性,有趣,清楚?果地老師係不係對學生好有耐性?因為我聽講QC只係學生好,自己學,老師唔費心機教佢地。多謝晒! ...

作者: mow-mow    時間: 08-10-29 14:15

I understand that from F4 onwards, the students will be divided into IB & local streams.
Any thoughts on that?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5