教育王國

標題: 學琴學費 [打印本頁]

作者: chingb82    時間: 08-10-14 12:11     標題: 學琴學費

未考試,未有級數,老師上門教45分鐘,$220. 是否很貴?
請給點意見.謝謝!
作者: chamywong    時間: 08-10-14 13:02

睇下個老師係咩級數囉, 如果 8 級就貴
作者: chingb82    時間: 08-10-14 14:48     標題: 回覆 # 的文章

老師只得8級,其實我個小朋友一路跟呢個老師係琴行學,已經學左年半左右,老師唔喺琴行教,見佢教得唔錯,所以咪問佢上唔上門教囖,但價錢就$220/45min
我仲心大心細,如果轉老師,唔知同個小朋友夾唔夾.請問知唔知市價大約幾多錢?
作者: October    時間: 08-10-15 16:30

其實有沒有需要學45min呢?
作者: BBR    時間: 08-10-15 18:40

貴,你同佢講下價,我個女上門個老師演奏級,45min都係4堂$700,其實我覺得半個鍾又唔係好夠,因為好多時老師要解釋點彈,又要聽返之前的歌,又要睇下功課,已經攪左15分鐘,所以45mins就剛好
之前我個女個老師重平,30mins $110堂,老師8級,不過我覺得唔係教得咁好所以換人

原帖由 chingb82 於 08-10-14 12:11 發表
未考試,未有級數,老師上門教45分鐘,$220. 是否很貴?
請給點意見.謝謝!

作者: chingb82    時間: 08-10-15 19:23

原帖由 BBR 於 08-10-15 19:40 發表
貴,你同佢講下價,我個女上門個老師演奏級,45min都係4堂$700,其實我覺得半個鍾又唔係好夠,因為好多時老師要解釋點彈,又要聽返之前的歌,又要睇下功課,已經攪左15分鐘,所以45mins就剛好
之前我個女個老師重平,30mins $1 ...

其實我都未confirm個老師,唔知你個女個老師收唔收學生呢?個老師好唔好呢?老師是否一路KEEP住教樂理呢?因我CHECK番我個小朋友個老師對上一次教佢樂理係8月.
可否pm 琴老師的info給我呢?
謝謝!
作者: chamywong    時間: 08-10-15 21:38

原帖由 chingb82 於 08-10-14 14:48 發表
老師只得8級,其實我個小朋友一路跟呢個老師係琴行學,已經學左年半左右,老師唔喺琴行教,見佢教得唔錯,所以咪問佢上唔上門教囖,但價錢就$220/45min
我仲心大心細,如果轉老師,唔知同個小朋友夾唔夾.請問知唔知市價大約幾多錢? ...

太貴了!!!!!!!

出去找老師可能平 d , 45 mins 約 $180 一堂
作者: BBR    時間: 08-10-15 23:27

佢full哂,我之前有朋友想學佢都話唔教,佢真係教得好好,樂理堂堂都有教,連小朋友彈琴D手拍係點放都要好正統(因為好多小朋友會瞓手指而好多老師都唔理)

原帖由 chingb82 於 08-10-15 19:23 發表

其實我都未confirm個老師,唔知你個女個老師收唔收學生呢?個老師好唔好呢?老師是否一路KEEP住教樂理呢?因我CHECK番我個小朋友個老師對上一次教佢樂理係8月.
可否pm 琴老師的info給我呢?
謝謝! ...

作者: BBR    時間: 08-10-15 23:28

出去學180堂就貴左D,上門差不多

原帖由 chamywong 於 08-10-15 21:38 發表

太貴了!!!!!!!

出去找老師可能平 d , 45 mins 約 $180 一堂

作者: wpmama    時間: 08-10-15 23:41

其實無話市價唔市價既, 我仔仔以前跟過一位老師, 老師8級, $150/45mins上門, 但之後發覺好唔掂, 我都聽到老師彈錯, 問他好多野都唔知. 之後跟左而家個老師, 係上老師屋企, 老師考左好多張演奏級, 仲係讀music既, 而家仔仔學5級, 學費要$250/45mins, 不過我覺得都好值得. 一分錢一分貨, 我寧願俾小朋友學得好d, 好過拜錯師.
作者: mmarksonia    時間: 08-10-15 23:42

如果經驗"搭救"又夾得嚟,都價錢合理...
作者: cookiemom    時間: 08-10-16 09:34

我也是找有演奏級的老師 也是讀music的
好有經驗個種 都係收$220, 上老師家
咁係咪算平?
作者: BBR    時間: 08-10-16 10:46

一堂$220? 貴喎,我4堂上門$700,45mins, 個老師重成日過鍾,平均上成個鍾

原帖由 cookiemom 於 08-10-16 09:34 發表
我也是找有演奏級的老師 也是讀music的
好有經驗個種 都係收$220, 上老師家
咁係咪算平?

作者: cookiemom    時間: 08-10-16 12:08

有music background 個d又唔同just 演奏級
反而只是有演奏級個d有時同grade 8 差不多
anyway, 個個case 都唔同

原帖由 BBR 於 08-10-16 10:46 發表
一堂$220? 貴喎,我4堂上門$700,45mins, 個老師重成日過鍾,平均上成個鍾

作者: BBR    時間: 08-10-16 13:44

我個老師係响外國讀完音樂返黎,不過少奶奶無野做,但好鍾意音樂,好多樂器都識,平時1至5教琴(揸架Benz去教琴 ),教左9年琴,都係為興趣,所以好多人搵佢佢都未必有時間教,都係我細妹同佢熟所以至肯教
我鐘意佢有愛心同耐性,佢教D野好正統,又會細心同我個女講解功課,所以我成日都好驚佢會突然唔教,咁我都唔知去邊到搵個咁好老師,因為我之前都轉左2個,好老師好難搵

原帖由 cookiemom 於 08-10-16 12:08 發表
有music background 個d又唔同just 演奏級
反而只是有演奏級個d有時同grade 8 差不多
anyway, 個個case 都唔同

作者: Heidi媽    時間: 08-10-16 15:22

作者: BBR    時間: 08-10-16 16:06

我個老師住半山,不過佢都有學生上門,但我真係唔方便去咁遠,所以老師每星期三會出去一日教其他上唔到佢屋企的學生,其他1,2,4,5就學生上佢屋企,其實佢只為興趣,佢本身好鐘意小朋友同音樂(佢自己揸住架周圍去教人,D有錢人諗野我地唔會明,我都問過佢點解唔開shop,佢話鐘意宜家咁,自由D,而佢老公又支持佢,佢根本唔係為錢,主要打發時間,而佢對音樂有興趣正好遇工作於娛樂),其實無話好老師就一定唔上門,每一樣野都有例外,我自己就真係覺得好彩搵到個好老師

作者: mingmanchan    時間: 08-10-18 11:22

我仔個miss上我家教,
miss演奏級,
$650四堂//四級45mins,
請問算平定貴?
作者: ultraman7    時間: 08-10-18 16:23

原帖由 BBR 於 08-10-16 10:46 發表

學琴不在乎那少少的貴與平,最重要的是那老師好,跟八級及演奏級所學的我不知道會否有分別,不過若那老師教得好,已經足夠;再者,我相信學琴不會有絕對公價。
作者: ultraman7    時間: 08-10-18 16:25

原帖由 mingmanchan 於 08-10-18 11:22 發表
我仔個miss上我家教,
miss演奏級,
$650四堂//四級45mins,
請問算平定貴?

你囝囝學琴不是去街市買菜,不是著重於平定貴。
作者: ming2    時間: 08-10-18 19:08

作者: ultraman7    時間: 08-10-18 23:24

原帖由 ming2 於 08-10-18 19:08 發表

如果只講平貴...咁就當然係平...重係超平...因為琴行價都唔止呢個價啦...佢仲要係演奏級上門價.....不過都係個句...最緊要教得好...否則免費俾你都係冇用... ...

認同,若大家心想囝囝囡囡真的學得好,應該是著重找一個教得好的老師。
作者: BBR    時間: 08-10-19 11:26

係,絕對同意教師質數最最重要,比你好平但教得唔好,小朋友D手指錯哂位,彈到手指變型都由佢我見好多,求其小朋友彈到就得,所以如果教師質數真係"好好"咁就價錢唔係問題,但如果教師質數普通咁價錢就係一個問題(無理由大家質數一樣但要比貴D學費,唔係話街市講價,你去學一樣野或買一樣野都會去評下價同質數至決定)
當然搵到個又平又好就最好,上門教有個好處就係你會聽到個老師教得好唔好(因為我自己都識彈琴,所以我就好留意個老師點教)之前比個女响琴行學點知教到佢D手指內曲,又唔要佢連音彈,我宜家個老師攪左好耐至教返好

作者: chingb82    時間: 08-10-20 09:53     標題: 學琴學費

請問你們會否問老師攞cert嚟看?唔知點様開口問...

作者: mingmanchan    時間: 08-10-20 11:04     標題: 回覆 ultraman的文章

你唔洗咁激氣,呢版係討論"學琴學費",
我都係研究吓啫!
""你囝囝學琴不是去街市買菜,不是著重於平定貴。""-----我冇諗住去街市買菜喎!
你咁樣話人好冇品!

作者: mingmanchan    時間: 08-10-20 11:12

原帖由 ming2 於 08-10-18 19:08 發表

如果只講平貴...咁就當然係平...重係超平...因為琴行價都唔止呢個價啦...佢仲要係演奏級上門價.....不過都係個句...最緊要教得好...否則免費俾你都係冇用... ...

個miss係我個仔k3班主任,所似先收到咁平,教得唔錯,最緊要係佢識教兼我個仔肯乖乖聽佢教-----可能曾經係班主任的原因。:
作者: petunia    時間: 08-10-21 10:05

280...俾我就唔會收你個孩子做學生。六年前我仲教緊琴時,我只有兩個價﹕5級以下500蚊一個鐘,6級或以上就900蚊一個鐘。我唔會上門,只會你上我門,咁多學生我點記得邊個學幾多級?最怕就係計數同埋找錢。嫌我貴就唔好跟我,that's all.

咁當然,我要有學歷和信譽才可以。

所以,其實最重要的,是要視乎你的老師是否值得這個價錢。你不妨留在家中,留心一下這個老師教得如何。教得好的話就留住個老師,教得唔好的話,換個一個。
作者: BBR    時間: 08-10-21 10:38

最緊要係老師同小朋友夾唔夾,老師質素如何同埋你想小朋友學琴的目的,如果小朋友無興趣你比更好的老師佢都無用,如果老師係好小朋友又鍾意彈琴咁幾錢學費都無所謂
作者: ultraman7    時間: 08-10-22 01:23

原帖由 mingmanchan 於 08-10-20 11:04 發表
你唔洗咁激氣,呢版係討論"學琴學費",
我都係研究吓啫!
""你囝囝學琴不是去街市買菜,不是著重於平定貴。""-----我冇諗住去街市買菜喎!
你咁樣話人好冇品! ...

我只是道出你的想法不對吧,亦沒有什麼勞氣;若連一個簡單比喻也覺得”冇品”,我亦不多說了。
作者: ultraman7    時間: 08-10-22 01:27

原帖由 BBR 於 08-10-21 10:38 發表
最緊要係老師同小朋友夾唔夾,老師質素如何同埋你想小朋友學琴的目的,如果小朋友無興趣你比更好的老師佢都無用,如果老師係好小朋友又鍾意彈琴咁幾錢學費都無所謂 ...

認同,沒有興趣,就算多平的學費也沒有意思。

我的囝囝現在的鋼琴老師一來跟我的囝囝很"夾",二來亦帶起他的音樂興趣,亦因此令我更覺得老師的質數的重要。
作者: Sindy    時間: 08-10-22 03:45

原帖由 Heidi媽 於 08-10-16 15:22 發表
以我所知, 好的老師只有你上老師門學的! 一個好有經驗和學歷的老師, 邊度咁得閑同你四圍走呀 !

認同,咁多年,見到好多教琴老師,好老師真係唔會同你週圍行
作者: Heidi媽    時間: 08-10-22 07:55

作者: ultraman7    時間: 08-10-22 11:47

原帖由 Heidi媽 於 08-10-22 07:55 發表
我唔可以講話平野冇好野, 因為一定有例外的. 但一個有相當學歷, 教學經驗, 有口裨的老師, 收費高係無可口非的, 至於值唔值是好個人的睇法! 學每樣東西都冇公價呢樣野!

...

認同,好的老師甚少有時間上門,當然,有些是會有例外。不過,無論怎樣,最重要還是老師的教得好。
作者: achow    時間: 08-10-22 11:53

For Grade 2 is HKD 1000.00 45 min
For Grade 1 is HKD 880.00-45min
作者: BBR    時間: 08-10-22 13:37

種之一句講哂,世事無絕對, "平野未必一定唔好,貴野未必一定好,好老師都會有走黎走去,走黎走去未必一定唔好, 興趣既野學費無定價,值唔值自己最清楚
之前我都比個女上英文班,千幾一個月(出面最多6,7百)諗住貴野一定好,點知.......中蕉:;pppp: ,又比佢學跳舞交左一年學費萬幾(已經discount左)每次跳半個鍾,出面好多又係唔駛咁貴,點知又中蕉 ,所以平未必唔好,貴未必好,質素最重要
作者: hunghungb    時間: 08-10-22 17:39

原帖由 BBR 於 08-10-22 13:37 發表
種之一句講哂,世事無絕對, "平野未必一定唔好,貴野未必一定好,好老師都會有走黎走去,走黎走去未必一定唔好, 興趣既野學費無定價,值唔值自己最清楚
之前我都比個女上英文班,千幾一個月(出面最多6,7百)諗住貴野一定好, ...

不過俾我我會想上去老師半山家上堂,佢個琴一定靚過自己個個先啦。
仲可以好似做更上一層樓主持咁。
作者: BBR    時間: 08-10-22 21:08

我上過一次咁大把,真係更上一層樓,成四千幾呎(兩間打通),個女响到彈琴,我坐响到唔知做咩,個三角琴好大 間屋好大........我好細 ,D有錢人响到搵野過日晨,佢有車佢去我屋企好過,次次上去3百蚊的士來回唔化算

原帖由 hunghungb 於 08-10-22 17:39 發表

不過俾我我會想上去老師半山家上堂,佢個琴一定靚過自己個個先啦。
仲可以好似做更上一層樓主持咁。

作者: mom5354    時間: 08-10-23 12:48

原帖由 petunia 於 08-10-21 10:05 發表
280...俾我就唔會收你個孩子做學生。六年前我仲教緊琴時,我只有兩個價﹕5級以下500蚊一個鐘,6級或以上就900蚊一個鐘。我唔會上門,只會你上我門,咁多學生我點記得邊個學幾多級?最怕就係計數同埋找錢。嫌我貴就唔好跟我,that's ...

Petunia:

請問你既Quali係咩?? 可以學費咁貴!!
作者: 小伊    時間: 08-10-24 01:04

每個人的要求都唔同,若果為咗考下級,對升小學、中學有幫助的話就容易啦,是但平平地系琴行好街好揾個老師都無所謂。反過來,若希望認認真真學音樂, 我系話音樂,不是單單學樂器的話,盡自己的能力,培養個小朋友啦!
作者: mom5354    時間: 08-10-29 11:12

原帖由 小伊 於 08-10-24 01:04 發表
每個人的要求都唔同,若果為咗考下級,對升小學、中學有幫助的話就容易啦,是但平平地系琴行好街好揾個老師都無所謂。反過來,若希望認認真真學音樂, 我系話音樂,不是單單學樂器的話,盡自己的能力,培養個小朋友啦! ...

而家D老師良秀不齊, 最緊要係靠口碑, 貪平不停咁換老師, 拖得2,3年都仲係得1級既水平, 嘥時間又學唔到野, 而家好多老師教到4,5級就唔教, 大家要小心............
作者: 小伊    時間: 08-10-30 01:40

同意!我識得一個,自己只得5級水平,卻走去教8級,從來唔示范,得把口講。不過宜家唔再教lu!
另外還有一個教古箏嘅,只彈得兩三句流行曲,夠膽死開班教古琴,古箏跟古琴,在技術上有很大差別。他的秘缺就是只用口講,從來不彈,你不滿意咪唔好學,走啰。他志在賺你購買樂器的差價!
此廝仍然有教ga,自封為x軍總會音樂首席總監。
作者: mom5354    時間: 08-11-2 15:58

原帖由 Pianokc 於 08-11-1 23:13 發表
$ 750 an hour for Grade8-Diploma.
No going to students' house.
Just students to my studios.
Grand pianos (special edition bosendorfer piano)

Motivating and inspiring teaching methods, but presently I ...

Qualification, please
作者: Pianokc    時間: 08-11-2 16:29

Pm to you.

原帖由 mom5354 於 08-11-2 15:58 發表

Qualification, please

作者: Flowerlam    時間: 08-11-2 22:44

Dear pianokc,

I also want to know your qulification.

Please PM to me.
作者: Pianokc    時間: 08-11-2 23:14

PM to You.

原帖由 Flowerlam 於 08-11-2 22:44 發表
Dear pianokc,

I also want to know your qulification.

Please PM to me.

作者: toto@toto    時間: 08-11-3 00:54

Pianokc could you PM your qualifications to me please?
作者: mom5354    時間: 08-11-3 18:07

原帖由 Pianokc 於 08-11-2 23:14 發表
PM to You.

Pianokc:

請問你的大學學位是否主修音樂?? 另外音樂治療及兒童心理學主要係針對智力或學習有問題的兒童 , 對一般的教學及演奏技巧無セ幫助o 至於其他文憑(DipABRSM/LRSM)一般的老師也有, 無乜特別.....
作者: Pianokc    時間: 08-11-3 21:37

I am not soliciting your business Mom5354. I replied because you wanted to know what kind of fees are charged by piano teachers in general, so I replied, because I had time.

All I can say is, even a piano teacher with just GRADE 8 qualifications, can be an excellent teacher. While a PhD in piano performance may be an excellent performer but a terrible teacher.

An excellent teacher to a teenager, maybe a terrible teacher for a 5 year old. Or, a teacher can be excellent in ALL areas like teaching all ages, and performing with superb musicality and skills.

You don't judge people, not just through their qualifications, experience counts alot. I certainly don't have any interest defending myself or to challenge any other piano teachers here with my information.

However, in my opinion, a good piano teacher is one that inspires, motivates, and have ways to make a child/student LOVE playing the piano, and in general become a music lover for life.

Also, I assume you are a mother ? I am shocked and surprised to hear you say "child psychology and music therapy" is useless to performance.
You have a long way to go in researching such areas.

Teaching piano and piano performance is more about PSYCHOLOGY and state of mind more than ANYTHING else. I won't give a lesson here.

Good luck.

作者: Pianokc    時間: 08-11-3 21:48

BTW, Mom5354, you seem to have no respect for other people's privacy. I was not interested in publicly posting my information in the forum, hence the PM. Guess I was too naive to think there is such a thing in here.

[

作者: mom5354    時間: 08-11-4 16:21

原帖由 Pianokc 於 08-11-3 21:48 發表
BTW, Mom5354, you seem to have no respect for other people's privacy. I was not interested in publicly posting my information in the forum, hence the PM. Guess I was too naive to think there is such a ...

Pianokc:

唔好意思, 無留意係Confidential, 我只係怕其他BK Mummy俾人呃啫...

作者: Pianokc    時間: 08-11-4 21:52

I think parents should choose piano teachers or any instrumental teachers based on referrals, study the teacher's qualifications, past results, experience, AND most important of all, watch HOW your child reacts and interact with the teacher.

learning music is a LIFELONG journey, a good teacher will guide you towards a rewarding, and inspiring direction.

Whether the teacher is "qualified" or not..... parents certainly have eyes and ears to decide upon.... not based on some forum 's posts.

Just my opinion.
作者: miss321    時間: 08-11-4 22:20

Education 呢個範疇係有包括psychology。好老師應該懂得與學生溝通,"如何溝通得好" 都有技巧架...所以pianokc有讀music therapy 同psychology 係絕對正確。
作者: Pianokc    時間: 08-11-4 23:15

Thank you Miss321 for your clarification and educating remark.  I was beginning to think I am the only one who think so in here!

原帖由 miss321 於 08-11-4 22:20 發表
Education 呢個範疇係有包括psychology。好老師應該懂得與學生溝通,"如何溝通得好" 都有技巧架...所以pianokc有讀music therapy 同psychology 係絕對正確。

作者: miss321    時間: 08-11-5 00:17

其實老師係應該有本科知識(音樂知識, 演奏技巧等等), 和教育知識(心理,哲學, 課程設計...), 少一樣都唔得。
作者: Sindy    時間: 08-11-7 01:07

原帖由 Pianokc 於 08-11-3 21:37 發表
I am not soliciting your business Mom5354. I replied because you wanted to know what kind of fees are charged by piano teachers in general, so I replied, because I had time.

All I can say is, even a ...

如果只得八級,可以教到小朋友幾多級?
作者: miss321    時間: 08-11-7 10:43

如果老師有繼續進修, 即使只有八級証書,但可能已有演奏級level, 可教到八級到冇問題。但如果老師只停留在八級level的話, 只能教到6-7級。
作者: miss321    時間: 08-11-7 10:44

正如你去讀中學,一個中學畢業既人教你,你都覺得未夠班, 咁解....
作者: ming2    時間: 08-11-7 14:42

作者: 小伊    時間: 08-11-7 16:23     標題: 回覆 # 的文章

唔系嘛! 8級點教6.7級呀? 大家差唔多咗窩!
作者: miss321    時間: 08-11-7 16:32

級數只係一個標準, 有八級的人都可分好同唔好。所以一概而論八級教唔教到x級, 好難講。當你去到某個級數,覺得老師再教唔到你, 咪轉個勁d既老師囉, 唔使著重於老師有幾多級。我識一個人,佢自己考既証書唔多,都只係一個music degree+ LTCL, 但佢既level 唔止, 佢教過學生考FTCL, 仲合格左。所以都係學琴既人自己感覺下老師啦。
作者: Sindy    時間: 08-11-8 13:15

原帖由 miss321 於 08-11-7 10:43 發表
如果老師有繼續進修, 即使只有八級証書,但可能已有演奏級level, 可教到八級到冇問題。但如果老師只停留在八級level的話, 只能教到6-7級。

呢個情況就唔係只有八級啦

就算有演奏級,想真正學好音樂,仲要睇埋老師既音樂修養,師成邊個.......好多野睇,不過如果無乜特別要求,又唔駛咁緊張,同埋呢d人,可遇不可求

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5