教育王國

標題: 啟思幼稚園家長入黎傾下!!!! [打印本頁]

作者: JLV    時間: 08-10-23 10:50     標題: 啟思幼稚園家長入黎傾下!!!!

啟思09年K1錄取信收左未?

作者: MiniDumbo    時間: 08-10-29 12:05

噚日先去香港仔深灣軒啟思IN完, 都感覺好Free! 她們說下星期就知結果啦! 仲見到很多家長都係每日在家附近常撞到潻! 不過就發現大部份IN的都是Nursery呀! 有冇媽咪知道, 這所啟思K3小朋友仔升小一派位如何呢?

原帖由 JLV 於 08-10-23 10:50 發表
啟思09年K1錄取信收左未?

作者: takiko    時間: 08-10-30 00:01

收到了~ 報左 啟思(杏花), 今日收到取錄信.
係正取生, 不過係下午.
作者: JLV    時間: 08-10-31 12:06     標題: 留位費

你地交左留位費未?我已經交左,而且都准備俾個女番啟恩。有沒人知啟思校車同街車有咩區別,收費係怎架?
作者: takiko    時間: 08-11-3 14:19

交左留位費了~我仲諗緊讀唔讀, in 多幾間先, 因為係細仔, 所以收左下午...又驚其他唔收...。
校車同街車有咩區別就唔知~ 校長話係保母車來的~ 開學先詳細講路線& 收費~
咁你女女係邊間 ?

原帖由 JLV 於 08-10-31 12:06 發表
  你地交左留位費未?我已經交左,而且都准備俾個女番啟恩。有沒人知啟思校車同街車有咩區別,收費係怎架?

作者: JLV    時間: 08-11-3 17:10

[quote]原帖由 takiko 於 08-11-3 14:19 發表
交左留位費了~我仲諗緊讀唔讀, in 多幾間先, 因為係細仔, 所以收左下午...又驚其他唔收...。
校車同街車有咩區別就唔知~ 校長話係保母車來的~ 開學先詳細講路線& 收費~
咁你女女係邊間 ?

我囡囡淨係報左啟思同埋崇真,兩間其實都收左,而且啟思交埋留位費,不過最後應該讀啟思!!!!!!

作者: cafeteen    時間: 08-11-3 18:59

Yes. We did the interview (啓思小學附屬幼稚園) last Sat (Nov 1st) and we have already received the confirmation letter for joining morning class today (Nov 3rd). Feel happy to hear this good news ;p

作者: 0604mama    時間: 08-11-4 09:58

Hi Cafeteen
I have also rec'd CPSKG's acceptance letter too.
I heard from friends that this kindergarten don't have much homework  but quite a lot of projects.
Do you know more details about this?
Thanks!
作者: honeyki    時間: 08-11-4 13:41

收到啟思(匯景)通知信, 收咗阿仔(下午-正取生), 唔明點解阿仔做哂老師要佢做既嘢, 到只係收下午, 會唔會因為"細仔"關係呢?
作者: takiko    時間: 08-11-4 14:10

我註冊時問左勒~ 佢話上/下午 同 年紀&表現有關家~ 所以細仔通常都係下午 law~

原帖由 honeyki 於 08-11-4 13:41 發表
收到啟思(匯景)通知信, 收咗阿仔(下午-正取生), 唔明點解阿仔做哂老師要佢做既嘢, 到只係收下午, 會唔會因為"細仔"關係呢?

作者: cat319    時間: 08-11-4 16:08

我尋日都收到藍田啟思ge取錄信,我報全日班ga,請問有小朋友都係讀全日班嗎?
想問下讀全日班小朋友會唔會好辛苦ga?
作者: honeyki    時間: 08-11-4 16:25     標題: 回覆 # 的文章

點解要讀全日班, 其實都係加多咗訓覺時間(我諗), 學費又貴啲.
作者: bobo05    時間: 08-11-5 22:32

你地會交留位費(即係交幾錢?)先, 再見好多幾間嗎?
你地到目前為止, 而家有邊間收咗?
作者: msquare    時間: 08-11-6 00:34

你地係那一間啟思??我住沙田,我IN 帝堡城個間....女女performance一般...但今日receive到confirmation letter...仲要係am....有d surprise....
不過唔知讀唔讀好...有冇人有comment呀???
作者: cafeteen    時間: 08-11-6 08:42

Hi 0604mama,

Congratulation to your child too ;p I dont know much about Creative's way of teaching too. I only read from the mommies posting in BK. Maybe what you know is what i know ;p haa. Have you applied for other school too?
作者: 0604mama    時間: 08-11-6 14:49

Hello Cafeteen - Yes, I have.  3 interviews on this Sat and Sun - and they are all my No. 1 rank kindergarten.   
I decided not to take the offer for CPSKG (regrettably) as they are too "relaxing" compared to what I'm looking for.
作者: qj    時間: 08-11-6 23:11

藍田啟思都收我小朋友讀全日班, 諗緊讀唔讀好, 因為學費好貴, 3萬7千一年
原帖由 cat319 於 08-11-4 16:08 發表
我尋日都收到藍田啟思ge取錄信,我報全日班ga,請問有小朋友都係讀全日班嗎?
想問下讀全日班小朋友會唔會好辛苦ga?

作者: SCKnight    時間: 08-11-7 00:17     標題: 回覆 # 的文章

Not expensive when compare with Think and St Cat.  The school also eligible for education coupon, net school fee is only 26K.
作者: cat319    時間: 08-11-7 09:40

hi~honeyki
因為我同我老公都要返工,先至諗住返全日,
聽你咁講我都打算唔讀全日班,thx~~
作者: honeyki    時間: 08-11-7 11:15     標題: 回覆 # 的文章

hi Cat
阿仔被啟思收咗 k1(pm), 佢無讀pre-nursury架, 我同老公都要返工, 平日工人湊, 不過因為細仔, 所以讀下午都無所謂(因為朝早起身, 好辛苦), 而家等緊迦南結果.
作者: 仔仔錫錫你    時間: 08-11-7 12:09

我住青衣區, am 收左, 未決定讀唔讀, 因為同老公意見有分期, 我prefer 學術, 佢prefer 開心學習
作者: ottomum    時間: 08-11-7 13:35

It is not a matter for a 'big' or 'small' kid.  The school  reserve all AM  seats from their old pre-nursary students.  I think this rule is same as the other school.  The old pre-nursary students have the priority to choose the morning session.  

原帖由 honeyki 於 08-11-4 13:41 發表

作者: westjudith    時間: 08-11-8 01:16

hi, 仔仔鍚錫你,

我個囡都收咗k1 am 班, 我都未知讀唔讀, 請問佢哋玩多嗎?
作者: 仔仔錫錫你    時間: 08-11-9 00:16

原帖由 westjudith 於 08-11-8 01:16 發表
hi, 仔仔鍚錫你,

我個囡都收咗k1 am 班, 我都未知讀唔讀, 請問佢哋玩多嗎?

唔係好明"請問佢哋玩多嗎"
你都係青衣友?  我都一樣唔知讀唔讀.  
老公like 荊冕堂(am 收左, 老師比我感覺好nice) & 聖多默 (今日都in 埋, 應該都收因為阿仔不經意show off左, 老師有d surprise)
我就like 啟思(夠大勁多活動空間) & 學之園(單為左拍門)
作者: qj    時間: 08-11-10 13:50

而家經濟咁差, 很多公司裁員減薪, 我要慎重考慮.
啓思除左有名氣,校舍大,老師有愛心外, 還有什麼其它可取之處?  全日班學費3萬7是否物有所值? 可否給些意見. thanks

原帖由 cat319 於 08-11-7 09:40 發表
hi~honeyki
因為我同我老公都要返工,先至諗住返全日,
聽你咁講我都打算唔讀全日班,thx~~

作者: ericby    時間: 08-11-10 14:30

ma wan is good?
作者: sugizo828    時間: 08-11-11 13:46

我個仔都係細仔黎架, 仲係超細嗰隻呀~
佢12月28號出世架, 不過收左我個仔
上午正取生K2, 帝堡城嗰, 唔知道呢間好唔好, D老師有冇愛心呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5