教育王國

標題: 仔女經 - Part 29 之"Buffet 不妨食過份,出貓未必有高分!” [打印本頁]

作者: 2bzmummy    時間: 08-10-27 17:16     標題: 仔女經 - Part 29 之"Buffet 不妨食過份,出貓未必有高分!”

風雨飄搖之中開新舖,希望帶來新希望 !

作者: vivi_vivi    時間: 08-10-27 17:18

作者: sorlo    時間: 08-10-27 17:18

原帖由 2bzmummy 於 08-10-27 17:16 發表
風雨飄搖之中開新舖,希望帶來新希望 !

好, 為左大家仲有份工, 飲杯~~~
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-27 17:19

原帖由 sorlo 於 08-10-27 17:18 發表

sorlo

每天會為大家份工祈禱 。。。。 飲杯 !
作者: 布甸仔媽媽    時間: 08-10-27 17:20

長老到
作者: vivi_vivi    時間: 08-10-27 17:22

好, 大家一齊飲杯

作者: vivi_vivi    時間: 08-10-27 17:33

2b,

祝您明後兩天工作順利

另外, 同您HB 講聲 Happy Birthday
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-27 17:53

原帖由 vivi_vivi 於 08-10-27 17:33 發表
2b,

祝您明後兩天工作順利

另外, 同您HB 講聲 Happy Birthday

些些 vivi
作者: Pmum    時間: 08-10-27 20:18

2b
祝您hb身體健康!! ! 好快亦到你生日呢!!

見到新鋪開張,當然要報到

原帖由 2bzmummy 於 08-10-27 17:53 發表

些些 vivi

作者: smum    時間: 08-10-27 21:22

放工先黎新鋪, 唔遲呵
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-27 21:45

原帖由 smum 於 08-10-27 21:22 發表
放工先黎新鋪, 唔遲呵

smum

仲係公司 ? 當然唔會遲啦,大家都知道家下您係非常時期,總之都係果句,我地係後邊用心支持您,等您得閒我地一於去烚下烚下
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-27 21:48

原帖由 Pmum 於 08-10-27 20:18 發表
2b
祝您hb身體健康!! 咦! 好快亦到你生日呢!!

Pmum

多謝先,不過今日 HB 好忙呀,都未返到屋企,原本諗住去撐檯腳都告吹 好在尋日同佢提前慶祝左咋
要低調呀,年紀大要慢慢忘記生日 。。。
作者: alicetong    時間: 08-10-27 22:10

遲到好過無到....
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-27 22:11

原帖由 alicetong 於 08-10-27 22:10 發表
遲到好過無到....

歡迎格格 。。。。
作者: alicetong    時間: 08-10-27 22:12

2b,
我都祝您hb身體健康,生日快樂
最緊要一家人開開心心...

原帖由 Pmum 於 08-10-27 20:18 發表
2b
祝您hb身體健康!! 咦! 好快亦到你生日呢!!

作者: 2bzmummy    時間: 08-10-27 22:15

原帖由 alicetong 於 08-10-27 22:12 發表
2b,
我都祝您hb身體健康,生日快樂
最緊要一家人開開心心...

格格

多謝多謝,我幫 HB 照單全收

點解今晚有時間上黎架 ?
作者: alicetong    時間: 08-10-27 22:17

2b,
我真係 啦..大山眼角又生瘡..
係度發脾氣..仲溫乜鬼書呀
考天才算了..句句頂心頂肺

原帖由 2bzmummy 於 08-10-27 22:11 發表

歡迎格格 。。。。

作者: alicetong    時間: 08-10-27 22:18

2b,
就係因為呢個原因囉   

原帖由 2bzmummy 於 08-10-27 22:15 發表

格格

作者: 2bzmummy    時間: 08-10-27 22:27

原帖由 alicetong 於 08-10-27 22:17 發表
2b,
我真係 啦..大山眼角又生瘡..
係度發脾氣..仲溫乜鬼書呀
考天才算了..句句頂心頂肺

格格

點解大山咁肯成日生瘡架?您要帶佢去見下醫生問清楚 D 先得啦 。。。。
作者: alicetong    時間: 08-10-27 22:37

2b
佢成日癢周身抓 可能細菌感染左眼睛囉...
唉,考試又0黎咁搞..佢家下 囉..
明天可能又要睇醫生添

原帖由 2bzmummy 於 08-10-27 22:27 發表

格格

點解大山咁肯成日生瘡架?您要帶佢去見下醫生問清楚 D 先得啦 。。。。

作者: alicetong    時間: 08-10-27 22:40

2b
佢d皮膚就係咁差  有乜計呀?
睇醫生睇左幾年..家下又0黎成日生大孖瘡..
鼻頭又係..眼又發炎..

原帖由 2bzmummy 於 08-10-27 22:27 發表

格格

作者: vivi_vivi    時間: 08-10-27 22:43

格格,

可能大山本身底子會咁, 會唔會同佢睇下中醫內調理下好d 呢, 而家大山開始發育時期, d 內分泌可能又唔同, 要了解下佢, 對症下藥好d 喎.

原帖由 alicetong 於 08-10-27 22:37 發表
2b
明天可能又要睇醫生添

作者: bettylam    時間: 08-10-27 23:21

DEARALICE:

我呀女都係,成日將隻手的痕濕疹抓完又抓隻眼,隻眼附近都生埋濕疹

呀仔尋日開始鼻塞兼話好多痰,今日放工頂吾住,的佢去左見醫生,食左藥,無乜點溫過書..放左loo~

聽日至星期五測考,無眼睇

betty

作者: 2bzmummy    時間: 08-10-27 23:24

原帖由 alicetong 於 08-10-27 22:37 發表
2b
明天可能又要睇醫生添

格格

我都唔識得教您,或者我好彩,兩位公子咁大個都未試過咁,不過我又諗可能係婆婆既湯水好,大山呢 D 情形,老人家會話係濕毒發出黎,不如諗下去搵個靠得住既中醫清下得唔得 ?
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-27 23:27

原帖由 bettylam 於 08-10-27 23:21 發表
dear2b:

我祝你地百年好合,
    永結同心,
    郎才女貌,
    卿卿我我,
    佳偶天成....

嘻!龍鳳佩,天生一對,貌好比~~~~

實聽比2b揼,佢hb生日,我up到好似佢地洞房花燭夜咁~

再黎2b:祝你蝦子餅生 ...

Betty

前半段留多幾個月等週年紀念先講呀

都係要多謝您既祝福既,HB 仲係山卡拉食飯未返呀,我唔等佢咯,睡魔急 call 呀 。。。。
作者: bettylam    時間: 08-10-27 23:28

dear2b:

好奇怪喎!我自己睇吾番呢個post,所以再post一次

我祝你地百年好合,
    永結同心,
    郎才女貌,
    卿卿我我,
    佳偶天成....

實聽比2b揼,佢hb生日,我up到好似佢地洞房花燭夜咁~

再黎2b:祝你蝦子餅生意興隆,心想二B,英偉不凡..

BETTY

作者: 2bzmummy    時間: 08-10-27 23:42

原帖由 bettylam 於 08-10-27 23:28 發表
dear2b:

好奇怪喎!我自己睇吾番呢個post,所以再post一次

我祝你地百年好合,
    永結同心,
    郎才女貌,
    卿卿我我,
    佳偶天成....

實聽比2b揼,佢hb生日, ...

Betty

您之前出既 post 已經蒸發左 。。。 我估計您係錯誤用左黎編輯囉 。。。。
作者: smum    時間: 08-10-28 08:35

good morning

又要開工啦
作者: 正46    時間: 08-10-28 08:37

早晨!

2b, 上個星期六幫d高齡老師祝壽, 早知叫埋你倆位去啦.

原帖由 2bzmummy 於 08-10-27 21:48 發表

Pmum

多謝先,不過今日 HB 好忙呀,都未返到屋企,原本諗住去撐檯腳都告吹 好在尋日同佢提前慶祝左咋
要低調呀,年紀大要慢慢忘記生日 。。。 ...

作者: 正46    時間: 08-10-28 08:39

2b, 鬼咩, 日讀夜讀, 又冇幫佢清下熱, 唔生瘡都難啦....

格格

作者: 正46    時間: 08-10-28 08:42

VV 有見地喎! 可能座大山早熟, 可以食得添啦...

原帖由 vivi_vivi 於 08-10-27 22:43 發表
格格,

可能大山本身底子會咁, 會唔會同佢睇下中醫內調理下好d 呢, 而家大山開始發育時期, d 內分泌可能又唔同, 要了解下佢, 對症下藥好d 喎.

...

作者: 正46    時間: 08-10-28 08:44

SM,

最勤力0個個都算係你啦!
我都唔執輸, 開工先!

原帖由 smum 於 08-10-28 08:35 發表

又要開工啦

作者: 正46    時間: 08-10-28 08:51

全 家 的 膿 瘡
  瀏覽人次: 867  

青 島 一 名 廿 二 歲 的 「 超 級 宅 女 」 李 娟 , 小 學 畢 業 後 一 直 賦 閒 , 終 日 躲 在 家 中 看 電 視 , 七 、 八 年 來 甚 少 出 門 。 三 個 月 前 , 腳 部 長 了 小 瘡 , 抓 傷 後 細 菌 感 染 導 致 流 膿 , 為 看 電 視 她 極 力 掩 藏 傷 口 , 用 膠 布 黏 住 , 以 防 膿 水 流 出 弄 髒 沙 發 。
直 至 雙 腿 腐 爛 惡 化 , 發 出 刺 鼻 惡 臭 才 被 父 母 發 現 , 但 她 仍 堅 持 看 電 視 拒 絕 醫 治 。 父 親 強 行 送 院 。 醫 生 認 為 血 液 循 環 受 阻 情 況 糟 糕 , 必 須 馬 上 進 行 截 肢 手 術 , 否 則 有 生 命 危 險 。
李 娟 堅 決 不 肯 接 受 手 術 。 最 終 送 回 家 中 看 電 視 … …
不 知 道 事 件 發 展 , 但 看 到 新 聞 只 覺 自 作 自 受 。 我 們 明 白 中 國 地 大 人 多 , 什 麼 怪 事 也 會 發 生 。 這 位 阿 娟 , 同 早 前 瘋 狂 迷 戀 劉 德 華 的 阿 娟 一 樣 , 除 了 心 理 問 題 偏 執 至 此 , 其 實 父 母 的 無 理 寵 溺 也 有 責 任 。
那 位 阿 娟 的 父 親 為 女 追 星 而 賣 腎 甚 至 自 殺 , 這 位 阿 娟 的 父 親 亦 因 她 是 獨 女 而 千 依 百 順 , 任 她 妄 為 。
廿 二 歲 了 , 七 、 八 年 來 也 找 不 到 工 作 ? 是 不 願 工 作 吧 ? 日 夜 不 出 門 躲 在 沙 發 看 電 視 , 父 母 不 正 視 問 題 癥 結 , 設 法 開 導 改 善 , 反 而 縱 容 , 連 醫 生 的 話 也 不 聽 , 即 使 有 生 命 危 險 也 讓 之 回 家 。 別 說 等 死 , 就 那 惡 臭 毒 菌 亦 不 衞 生 , 「 宅 女 」 自 閉 沒 礙 誰 , 傷 病 卻 會 禍 及 街 坊 鄰 里 。
─ ─ 還 有 , 最 費 解 是 : 電 視 節 目 有 那 麼 好 看 嗎 ? 如 果 在 香 港 被 逼 忍 受 , 那 就 是 酷 刑 。

原帖由 2bzmummy 於 08-10-27 23:24 發表

格格

我都唔識得教您,或者我好彩,兩位公子咁大個都未試過咁,不過我又諗可能係婆婆既湯水好,大山呢 D 情形,老人家會話係濕毒發出黎,不如諗下去搵個靠得住既中醫清下得唔得 ? ...

作者: 正46    時間: 08-10-28 08:56

2b,

果然消息靈通! 連隻大笨象跌到75蚊都知到,
你一定沽空好多, 執到笑啦!

咁就要同 HB 去 Happy, Happy, 啦!

原帖由 2bzmummy 於 08-10-27 22:15 發表

格格

多謝多謝,我幫 HB 照單全收

作者: 布甸仔媽媽    時間: 08-10-28 09:18

早晨安好
作者: 布甸仔媽媽    時間: 08-10-28 09:23

smum

近日風雨飄搖的時勢, 各行各業都在水深火熱之中, 我地只有以不變應萬變去面對 都係個句.......保到份工已經係萬幸
作者: smum    時間: 08-10-28 09:35

長老

係呀, 只要保住份工, 辛苦d都要 一齊努力, 我相信明天會更好
原帖由 布甸仔媽媽 於 08-10-28 09:23 發表
smum

近日風雨飄搖的時勢, 各行各業都在水深火熱之中, 我地只有以不變應萬變去面對 都係個句.......保到份工已經係萬幸

作者: smum    時間: 08-10-28 09:37

2b,

我都祝你HBHappy Birthday , 同你恩愛到老
作者: 布甸仔媽媽    時間: 08-10-28 09:39

格格

大山身體唔舒服當然比較'炆憎', 呢個非常時期, 大家互發脾氣亦於事無補架, 可能仲弄巧反拙, 唯有盡量安撫佢保持有考試情緒, 大局為要

仲有大山的皮膚因開始發育而引致荷爾蒙分泌有異, 等大山考完試, 真係要'的'起心肝搵位中醫幫大山調理下, 根治本為要呀
作者: alicetong    時間: 08-10-28 09:43

早晨呀
作者: sorlo    時間: 08-10-28 09:47

早晨... 2B 生日呀???
作者: 布甸仔媽媽    時間: 08-10-28 10:08

原帖由 smum 於 08-10-28 09:35 發表
長老

係呀, 只要保住份工, 辛苦d都要 一齊努力, 我相信明天會更好

smum

咁只要凡事正面面對, 當然有正能量出現
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 10:15

原帖由 正46 於 08-10-28 08:39 發表
2b, 鬼咩, 日讀夜讀, 又冇幫佢清下熱, 唔生瘡都難啦....

不過我都覺得正常既作息對小朋友係好重要既 .....
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 10:16

原帖由 正46 於 08-10-28 08:44 發表
SM,

最勤力0個個都算係你啦!
我都唔執輸, 開工先!

我都好勤力呀,今朝九點多 D 已經到左東莞啦 ....
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 10:21

原帖由 正46 於 08-10-28 08:56 發表
2b,

果然消息靈通! 連隻大笨象跌到75蚊都知到,
你一定沽空好多, 執到笑啦!

咁就要同 HB 去 Happy, Happy, 啦!

...

2B 得自己後邊果對股 。。。。

作者: 布甸仔媽媽    時間: 08-10-28 10:22

原帖由 sorlo 於 08-10-28 09:47 發表

sorlo

你無心肝, tvb 都未生日, 點到2b生日日子呀
作者: 布甸仔媽媽    時間: 08-10-28 10:23

原帖由 2bzmummy 於 08-10-28 10:15 發表

不過我都覺得正常既作息對小朋友係好重要既 ..... mouth:" /> mouth:" />

2b

唔知格格有冇睇上星期日tvb播的 '星期日檔案'
作者: 布甸仔媽媽    時間: 08-10-28 10:25

原帖由 2bzmummy 於 08-10-28 10:16 發表

我都好勤力呀,今朝九點多 D 已經到左東莞啦 ....

2b

咁你係咪天日先回歸架
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 10:29

原帖由 布甸仔媽媽 於 08-10-28 09:23 發表
smum

長老

呢句係我近來經常掛在口唇邊架,最簡要保住份工,雖然覺得自己公司幾穩陣,不過世事難料呀,尋晚先見到隔離激氣舖,有位媽媽俾公司 cut 左 。。。。。
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 10:32

原帖由 sorlo 於 08-10-28 09:47 發表

sorlo

快 D 溫書,長老答左您啦 :;pppp: :;pppp: :;pppp:
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 10:34

原帖由 布甸仔媽媽 於 08-10-28 10:23 發表

2b

唔知格格有冇睇上星期日tvb播的 '星期日檔案'

長老

係過去既一年,我同格格講都講到口臭了 。。。。。
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 10:35

原帖由 布甸仔媽媽 於 08-10-28 10:25 發表

2b

咁你係咪天日先回歸架

長老

我應該天日正午左右返到香港既,不過心思思或者去扮靚 。。。。
作者: alicetong    時間: 08-10-28 11:30

各位,多謝關心
大山今朝測默完睇左醫生0拿..話係生眼瘡,醫生比左
藥膏同消炎藥,藥膏搽左會較黏性的..但只搽到表面..
如果唔得先食消炎藥囉...
妳地所講所有問題都可能係..但格格唔識得甚麼靠得住的
中醫師調理..調理,有無得介紹下呢?
大山皮膚一向唔好..蚊虫咬到實發炎紅腫,演變成濕疹..
生瘡仔都係呢排先係..可能就係大家所講發育時期荷爾蒙
分泌不平衡之故..還有好多濕疹同鼻敏感,身體敏感都有關連的...大山中晒囉...
作者: 布甸仔媽媽    時間: 08-10-28 11:32

原帖由 2bzmummy 於 08-10-28 10:34 發表

長老

係過去既一年,我同格格講都講到口臭了 。。。。。

2B

我那天看那節目都忍唔住:;pppp: , 一星期要學三晚游水, 學到9點半先開始食晚飯, 搞呢搞路又要練半個鐘頭鋼琴, 成十一點幾先上床瞓 個媽咪話游水係鍛鍊身體喎, 係咩謬論呀 咁星期六, 日呢, 佢話要返畫班喎 (我唔知係咪平時一至五已上補習班, 所以要夜晚七點半先游水囉)
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 11:33

原帖由 alicetong 於 08-10-28 11:30 發表
各位,多謝關心
大山今朝測默完睇左醫生0拿..話係生眼瘡,醫生比左
藥膏同消炎藥,藥膏搽左會較黏性的..但只搽到表面..
如果唔得先食消炎藥囉...
妳地所講所有問題都可能係..但格格唔識得甚麼靠得住的
中醫師調理..調理 ...

格格

咁您最擔心既成績呢 ?大山有無匯報今日表現呀 ?
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 11:39

原帖由 布甸仔媽媽 於 08-10-28 11:32 發表

2B

我那天看那節目都忍唔住:;pppp: , 一星期要學三晚游水, 學到9點半先開始食晚飯, 搞呢搞路又要練半個鐘頭鋼琴, 成十一點幾先上床瞓 個媽咪話游水係鍛鍊身體喎, 係咩謬論呀 咁星期六, ...

長老

一個星期要去三晚,果 D 應該叫操水 。。。。 咁幾時做功課同溫習呢 ?
作者: 布甸仔媽媽    時間: 08-10-28 11:49

原帖由 2bzmummy 於 08-10-28 11:39 發表

長老

一個星期要去三晚,果 D 應該叫操水 。。。。 咁幾時做功課同溫習呢 ?

2b

個mami強調係鍛鍊身體架, 唔係操水
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 11:54

原帖由 布甸仔媽媽 於 08-10-28 11:49 發表

2b

個mami強調係鍛鍊身體架, 唔係操水

長老

或者佢想阿仔做方力申 。。。。。。。。。。。。
作者: smum    時間: 08-10-28 13:54

食飽飽
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 13:58     標題: 和大家分享的 !

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1

請留意其中一位媽咪貼的明報文章
作者: alicetong    時間: 08-10-28 14:24

2b,annie
格格無睇星期日檔案呀
聽妳地咁講..更係又係好多課外活動那些啦
作者: alicetong    時間: 08-10-28 14:31

annie
一星期要游3晚那些叫做操水..屬於泳隊,校隊的,
大山學校都大有人在...課外活動精一範往往
對於揀中學都有著數的..乜拔..物拔最興收這些有
特異功能的...

2B

我那天看那節目都忍唔住:;pppp: , 一星期要學三晚游水, 學到9點半先開始食晚飯, 搞呢搞路又要練半個鐘頭鋼琴, 成十一點幾先上床瞓 個媽咪話游水係鍛鍊身體喎, 係咩謬論呀 咁星期六, ...

作者: alicetong    時間: 08-10-28 14:32

Pmum,vivi
格格得左0拿...多謝妳地提醒
作者: alicetong    時間: 08-10-28 14:58

2b
唔好講到格格咁無人性啦
尋晚佢唔舒服瞓左..都無再溫0拿,之前係提返d錯字0者...
今朝佢一邊食早餐一邊睇課外書...
反而我要執hb手尾 ,幫細山默返d錯字...
朝早係姑媽同大山睇醫生..我要今晚放工返去先見到佢..
今朝送返學途中..一直鼓勵大山,媽媽知佢唔舒服辛苦..
但都要盡能力考好呈分試啦..我地兩母子要同一陣線先得...
已經講好考完試要做咩輕鬆下架0拿....

原帖由 2bzmummy 於 08-10-28 11:33 發表

格格

咁您最擔心既成績呢 ?大山有無匯報今日表現呀 ?

作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 15:05

原帖由 alicetong 於 08-10-28 14:24 發表
2b,annie
格格無睇星期日檔案呀
聽妳地咁講..更係又係好多課外活動那些啦

格格

得閒過去自由果邊睇下有無 post 條 link 出黎啦,唔係單純講課外活動架 。。。總之作息有定時,要俾小朋友足夠休息啦
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 15:06

原帖由 alicetong 於 08-10-28 14:31 發表
annie
一星期要游3晚那些叫做操水..屬於泳隊,校隊的,
大山學校都大有人在...課外活動精一範往往
對於揀中學都有著數的..乜拔..物拔最興收這些有
特異功能的...

...

格格

您露出尾巴啦 .....
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 15:11

原帖由 alicetong 於 08-10-28 14:58 發表
2b
唔好講到格格咁無人性啦
尋晚佢唔舒服瞓左..都無再溫0拿,之前係提返d錯字0者...
今朝佢一邊食早餐一邊睇課外書...
反而我要執hb手尾 ,幫細山默返d錯字...
朝早係姑媽同大山睇醫生..我要今晚放工返去先 ...

格格

我不是說您沒人性呀 。。。。。 我都擔心大山呈分有沒有受到影響呀 。。。。
作者: alicetong    時間: 08-10-28 15:17

2B,
多謝關心
總之應承妳平時盡量比佢地早瞓啦...
其實星期六,日我地都會一家做豬
睡個午覺補充精力架

原帖由 2bzmummy 於 08-10-28 15:05 發表

格格

得閒過去自由果邊睇下有無 post 條 link 出黎啦,唔係單純講課外活動架 。。。總之作息有定時,要俾小朋友足夠休息啦

作者: alicetong    時間: 08-10-28 15:19

2b,
無尾巴露... 我話人地0者?
我大山都無特異功能..

原帖由 2bzmummy 於 08-10-28 15:06 發表

格格

您露出尾巴啦 .....

作者: alicetong    時間: 08-10-28 15:34

2B,
格格睇開左0拿...
總之食幾多..著幾多整定架...點諗到佢又
無端端生眼瘡呢
總之個仔盡左能力做就得架0拿. 佢仲有
發展空間就是了...

原帖由 2bzmummy 於 08-10-28 15:11 發表

格格

我不是說您沒人性呀 。。。。。 我都擔心大山呈分有沒有受到影響呀 。。。。

作者: 2bzmummy    時間: 08-10-28 16:14

原帖由 alicetong 於 08-10-28 15:17 發表
2B,
多謝關心
總之應承妳平時盡量比佢地早瞓啦...
其實星期六,日我地都會一家做豬
睡個午覺補充精力架

格格

有聽過嗎 ? 睡眠是不可能補充的,失去的就已經失去了 。。。。
作者: 布甸仔媽媽    時間: 08-10-28 17:57

原帖由 2bzmummy 於 08-10-28 13:58 發表
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1810151&extra=page%3D1

請留意其中一位媽咪貼的明報文章

2B

Thanks!!
作者: 正46    時間: 08-10-28 21:40

兩個字:痴線!

2B

作者: alicetong    時間: 08-10-28 21:49

原帖由 正46 於 08-10-28 08:51 發表
全 家 的 膿 瘡
  瀏覽人次: 867  

青 島 一 名 廿 二 歲 的 「 超 級 宅 女 」 李 娟 , 小 學 畢 業 後 一 直 賦 閒 , 終 日 躲 在 家 中 看 電 視 , 七 、 八 年 來 甚 少 出 門 。 三 個 月 前 , 腳 部 長 了 小  ...

作者: vivi_vivi    時間: 08-10-28 22:35

原帖由 alicetong 於 08-10-28 21:49 發表

作者: rclamlam    時間: 08-10-28 22:59

各位,

我呢排又忙啦, 應該話, 都無咩時間唔忙, 宜家又忙於搞iso/SVHC/reach既野, 所以有排搞, 今日先係大陸返來, 唔知呢個星期仲要唔要上去, 下星期已經知要上兩日, 今日可能冷到, 開始覺唔舒服.
作者: rclamlam    時間: 08-10-28 22:59

我好耐無上來啦, 所以你地大家發生咩事我都唔知, 真係答唔到咀添, 真失敗.
作者: 正46    時間: 08-10-29 08:30

早晨!

rc, 你就好啦, 有咁多0野做, 一定唔好炒你!

原帖由 rclamlam 於 08-10-28 22:59 發表
各位,

我呢排又忙啦, 應該話, 都無咩時間唔忙, 宜家又忙於搞iso/SVHC/reach既野, 所以有排搞, 今日先係大陸返來, 唔知呢個星期仲要唔要上去, 下星期已經知要上兩日, 今日可能冷到, 開始覺唔舒服. ...

作者: smum    時間: 08-10-29 08:55

作者: 布甸仔媽媽    時間: 08-10-29 09:38

原帖由 正46 於 08-10-28 21:40 發表
兩個字:痴線!

各位早晨好

46兄

你呢句話千其唔好係'小學雜談'講呀.....隨時俾人圍攻到體無全膚
作者: 布甸仔媽媽    時間: 08-10-29 09:40

原帖由 rclamlam 於 08-10-28 22:59 發表
我好耐無上來啦, 所以你地大家發生咩事我都唔知, 真係答唔到咀添, 真失敗.

rc

唔好 啦, 呢個非常時期, 保住飯碗要緊, 每位姊妹 (46兄) 都身體健康, 無穿無爛囉
作者: vivi_vivi    時間: 08-10-29 10:11

Good Morning all
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-29 13:00

勤力既 2B 已經返回工作崗位 。。。。 (陰謀論 :可能驚無左份工
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-29 13:03

各位,

我呢排又忙啦, 應該話, 都無咩時間唔忙, 宜家又忙於搞iso/SVHC/reach既野, 所以有排搞, 今日先係大陸返來, 唔知呢個星期仲要唔要上去, 下星期已經知要上兩日, 今日可能冷到, 開始覺唔舒服. ...

rc

記住 2B 呢句:有野做即係顯示您有存在價值,尤其呢個非常時期 。。。。

不過最緊要保重身體,唔好捱壞呀
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-29 13:04

rc

唔好 有時間咪上黎報個平安囉,我地明架啦
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-29 13:08

原帖由 布甸仔媽媽 於 08-10-29 09:38 發表

各位早晨好

46兄

你呢句話千其唔好係'小學雜談'講呀.....隨時俾人圍攻到體無全膚

長老

唔水驚,46 點會去小學果邊呀,無黎啦更
作者: vivi_vivi    時間: 08-10-29 13:56

2B

您坐得呢個位,實係醒字派行頭啦~~~應該坐陣o既,您自然會

原帖由 2bzmummy 於 08-10-29 13:00 發表
勤力既 2B 已經返回工作崗位 。。。。 (陰謀論 :可能驚無左份工

作者: smum    時間: 08-10-29 14:08

食飽飽
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-29 14:19

原帖由 smum 於 08-10-29 14:08 發表
食飽飽

見到 smum 每日一句最窩心 。。。。。
作者: alicetong    時間: 08-10-29 16:06

現下形先
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-29 16:17

原帖由 alicetong 於 08-10-29 16:06 發表
現下形先

格格

哈囉喂 。。。。。。
作者: 正46    時間: 08-10-29 19:24

仲未收工....
作者: 2bzmummy    時間: 08-10-29 21:00

原帖由 正46 於 08-10-29 19:24 發表
仲未收工....

咁夜 ? 唔係搞緊 D 索賠個案呀 。。。。
作者: 正46    時間: 08-10-29 21:06

2b

仲索賠, 都零值啦, 兼職三陪就真....

原帖由 2bzmummy 於 08-10-29 21:00 發表

咁夜 ? 唔係搞緊 D 索賠個案呀 。。。。

作者: 2bzmummy    時間: 08-10-29 21:36

原帖由 正46 於 08-10-29 21:06 發表
2b

仲索賠, 都零值啦, 兼職三陪就真....

您夜放工無聽阿曾財爺講話 ?佢大老爺話 D 迷債仲有價值架,叫 D 銀行快 D 解決呀 。。。。 :;pppp: :;pppp:
作者: 正46    時間: 08-10-30 08:31

早晨!

咁有價值咪叫政府買晒佢0羅...

原帖由 2bzmummy 於 08-10-29 21:36 發表

您夜放工無聽阿曾財爺講話 ?佢大老爺話 D 迷債仲有價值架,叫 D 銀行快 D 解決呀 。。。。 :;pppp: :;pppp:

作者: 2bzmummy    時間: 08-10-30 08:42

原帖由 正46 於 08-10-30 08:31 發表
早晨!

咁有價值咪叫政府買晒佢0羅...

早晨,唔該您咁早黎開舖喎,晨早之星靚靚 Betty 唔得閒呀 。。。

乜解究一早就咁勞氣咋,我都係轉述財爺講話咋,您手頭上有迷債呀 ? 。。。。
作者: vivi_vivi    時間: 08-10-30 08:47

大家早晨
作者: vivi_vivi    時間: 08-10-30 08:50

46,

咁o既環境,呢度好多靚太都要開OT 架 (包括我在內),仲有得做,就算OT 都要頂住啦

原帖由 正46 於 08-10-29 19:24 發表
仲未收工....

作者: vivi_vivi    時間: 08-10-30 08:54

格格,

經過一整晚 (我希望係啦)o既休息,大山o既瘡瘡有冇好轉呀。

記住我哋一班靚太 (包埋46啦) o既忠告呀,始終係小朋友o既身體最重要

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5