教育王國

標題: 民生幼稚園 [打印本頁]

作者: tanoshi127    時間: 08-10-29 16:13     標題: 民生幼稚園

請問各位你沒有收到民生幼稚園的面試信呢?因為我看網頁話11月8日面試,但唔知幾點,十分之擔心

作者: ottomum    時間: 08-10-29 16:53

I also did not receive any news from Munsang.

原帖由 tanoshi127 於 08-10-29 16:13 發表

請問各位你沒有收到民生幼稚園的面試信呢?因為我看網頁話11月8日面試,但唔知幾點,十分之擔心

作者: fc1668    時間: 08-10-29 23:40

未呀,好似話11月先會寄出架,等多陣啦
作者: DanSP    時間: 08-10-30 10:04     標題: 民生幼稚園

I've called MunSang on Tuesday and they said they will send the interview letter on Nov-1.
作者: carol_kk    時間: 08-10-31 13:48

我今日收到信啦! 我個囡就11月8日下午4點in
作者: Barbie_jj    時間: 08-10-31 17:26

我今日都收到信了, 係下午1:30 interview. 請問有冇人知道今年大約有多少個applicants? 或者上年有多少人左右? 唔知道競爭會唔會好激烈呢!

祝大家好運!~
作者: fc1668    時間: 08-10-31 17:42

今日都有信喇, 11月8號上午11點半~我隻仔仔好怕醜架~唉
作者: Barbie_jj    時間: 08-10-31 17:56

原帖由 fc1668 於 08-10-31 17:42 發表
今日都有信喇, 11月8號上午11點半~我隻仔仔好怕醜架~唉

怕醜都唔洗太擔心, 我個仔佢好鍾意鬧情緒... 至怕佢到時會發脾氣!... 希望佢心情會靚d啦!
作者: fc1668    時間: 08-10-31 18:35

當係拎個經驗比佢去玩下囉,見完又可以去九龍城行下街tim~哈哈哈
到時佢心情唔好,我都無法
作者: Barbie_jj    時間: 08-10-31 18:40

原帖由 fc1668 於 08-10-31 18:35 發表
當係拎個經驗比佢去玩下囉,見完又可以去九龍城行下街tim~哈哈哈
到時佢心情唔好,我都無法

講得冇錯呢! 如果到時真係鬧情緒既, 就要當拿個經驗, 下次interview時睇下可以點改善啦~
都好耐冇去過九龍城行下囉....
作者: fc1668    時間: 08-10-31 18:50

我11點半見,見完應該岩岩好可以食個泰晏
作者: rickymi    時間: 08-10-31 19:04     標題: 家長問卷

我今早也收到了信,請問大家怎樣填寫家長問卷的呢?
作者: Barbie_jj    時間: 08-10-31 19:12

原帖由 fc1668 於 08-10-31 18:50 發表
我11點半見,見完應該岩岩好可以食個泰晏

你個時間真係好好呀! 我地1:30, 食完lunch唔知會唔會飯氣攻心又要摟訓覺tim呀~~
作者: Barbie_jj    時間: 08-10-31 19:13

原帖由 rickymi 於 08-10-31 19:04 發表
我今早也收到了信,請問大家怎樣填寫家長問卷的呢?

我諗要填你自己既想法, 應該係想搵一d同佢地學校理念一致既家長!
作者: rickymi    時間: 08-10-31 19:33

呵呵,我填好了。我期望孩子有個充實快樂的每一天期望他能建立一個自動學習的習慣.能夠有一個獨立.自信的品格。不知道我這樣填合不合格.對於欣賞學校方面,我填了:欣賞他們給與孩子主動學習的機會,給孩子發揮孩子思考力.創作力及個人潛能的空間. 這樣填會否太過簡單呢?

作者: michellebaby    時間: 08-10-31 20:38

民生話今日已經寄出晒啲面試信啦
各位媽媽今日 or 聽日應該會收到了
作者: marcuscyrus    時間: 08-10-31 21:18

原帖由 michellebaby 於 08-10-31 20:38 發表
民生話今日已經寄出晒啲面試信啦
各位媽媽今日 or 聽日應該會收到了

我今日已收到了
11月8日2點半
作者: cathy_kong9204    時間: 08-10-31 21:35

未係全部收到架, 陸陸續續有.....
作者: windytiu    時間: 08-10-31 22:55

我都收到了,11月8日1:30PM,個日赶三場,2PM約克,3:30KV,如果時間晤得,唯有放弃約克,晤知明生要IN几耐
作者: Barbie_jj    時間: 08-10-31 23:43

原帖由 windytiu 於 08-10-31 22:55 發表
我都收到了,11月8日1:30PM,個日赶三場,2PM約克,3:30KV,如果時間晤得,唯有放弃約克,晤知明生要IN几耐

約克上星期我in左啦, 成個過程都好似幾耐呀, 一個家長帶小朋友interview, 另一家長去聽簡介會, 要聽成個鐘呀. 總共好似用左個幾鐘. interview時間就唔係好耐, 但個簡介會就耐左少少.
作者: marcuscyrus    時間: 08-10-31 23:46

原帖由 Barbie_jj 於 08-10-31 23:43 發表

約克上星期我in左啦, 成個過程都好似幾耐呀, 一個家長帶小朋友interview, 另一家長去聽簡介會, 要聽成個鐘呀. 總共好似用左個幾鐘. interview時間就唔係好耐, 但個簡介會就耐左少少. ...

york係超耐呀, 我地10月11in, 4點半..走時天都黑了, 仲要係我冇聽哂個briefing session
作者: Barbie_jj    時間: 08-10-31 23:51

原帖由 marcuscyrus 於 08-10-31 23:46 發表

york係超耐呀, 我地10月11in, 4點半..走時天都黑了, 仲要係我冇聽哂個briefing session

我之前都諗緊唔知係咪見有家長話個briefing太耐, 所以個校長就縮短了briefing既時間呢... 睇你咁講, 我諗都係啦, 不過佢真係講左幾耐, 一定有1個鐘呀.....

如果時間唔許可, 可以briefing早d走我諗都可以!

總之in民生時小朋友要精精神神啦~~
作者: austina    時間: 08-11-1 00:28     標題: 回覆 # 的文章

我係2:30 pm. 但咁啱Keenmind 係2:00pm ! 我諗要放棄KM....唔知KM有冇得改時間?
作者: vivicicimimi    時間: 08-11-1 00:49

marcuscyrus, Barbie_ij,

york咁有冇收你小朋友呀!你讀唔讀呀!Thanks!
作者: tabodaisy    時間: 08-11-1 01:12

原帖由 marcuscyrus 於 08-10-31 21:18 發表

我今日已收到了
11月8日2點半

我都係11月8日2點半呀
祝大家好運

亞b果日要走4場呀,吾知會吾會發皮4呢
而且d問題同活動都差吾多....可能吾like答tim
唉...由9:30見st cat,1:30見基督教中心,2:30見民生到4:45見啟思...........我都覺得very tired,何況亞b,點解d學校係要同一日面試呢???????

作者: Barbie_jj    時間: 08-11-1 01:19

原帖由 vivicicimimi 於 08-11-1 00:49 發表

收左am class, 而家仲考慮緊, 黎緊11/11先至要register, 尚未決定... 始終佢地既教學理念同我有出入.
作者: prosperityyan    時間: 08-11-1 02:07

作者: prosperityyan    時間: 08-11-1 02:11

作者: prosperityyan    時間: 08-11-1 02:12

作者: prosperityyan    時間: 08-11-1 02:13

作者: marcuscyrus    時間: 08-11-1 08:50

原帖由 vivicicimimi 於 08-11-1 00:49 發表

收左, 但唔讀了, 本來10月23要交留位費, 冇去到交
daddy一早已唔太喜歡間學校標榜好多公開試可以考, 只係我幾個姨甥係讀stafford, 我覺得好似都唔錯, 先說服佢去in下
作者: ChristieMing    時間: 08-11-1 09:03

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 02:12 發表
我覺得keen mind好過民生喎.

點解o既?
作者: prosperityyan    時間: 08-11-1 11:01

作者: windytiu    時間: 08-11-1 11:17

原帖由 Barbie_jj 於 08-10-31 23:43 發表

約克上星期我in左啦, 成個過程都好似幾耐呀, 一個家長帶小朋友interview, 另一家長去聽簡介會, 要聽成個鐘呀. 總共好似用左個幾鐘. interview時間就唔係好耐, 但個簡介會就耐左少少. ...

我都系睇當日民生IN完几點,有時間就去約克,最多IN完就走,簡介會晤會點聽囉,真系冇時間就算,因為3:30IN KV
作者: Barbie_jj    時間: 08-11-1 11:55

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 02:13 發表
hello, 可唔可以講我知YORK 既教學理念係咩呀?

其實如果你有留意開york都知道, 佢地係著重裝備小朋友既英文能力, 會鼓勵小朋友去參加好多公開考試. 但中文方面同埋其他方面既教育, 會相對少.
而我只希望小朋友中英文都平衡, 尤其是個人發展方面, 所以會覺得一間重視全人發展既學校會合適我多一d, 而我喜歡民生當然都因為佢更是一間有小.中可供接上既學校! 學校硬件十分之不錯!
作者: prosperityyan    時間: 08-11-1 12:31

作者: Barbie_jj    時間: 08-11-1 13:37

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 12:31 發表
你都講得好啱, 有睇好多野. 呀, 咁我想問, 如果st. cat, kv 都收你小朋友, 你會點選呀?

我並沒有替小朋友報讀這兩間幼稚園啊, 所以答不到你了!!
作者: prosperityyan    時間: 08-11-1 20:25

作者: monsuki    時間: 08-11-1 21:46

阿囡8/11IN上午9:00,VERY GOOD
對囡非常有利,最好狀態的時候, IN完返去瞓覺覺
作者: austina    時間: 08-11-4 16:52

prosperityyan:

想請問民生既教學方法点好? 可否介紹吓?
thanks.

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 11:01 發表
因為民生是中文幼稚園, 而keen mind係中英都注重既, 而且keen mind 課程會深d, 如上小學, 小朋友會易d. (個人意見). 不過, 民生既教學方法係真係幾好.

作者: prosperityyan    時間: 08-11-5 11:58

作者: prosperityyan    時間: 08-11-9 01:37

作者: Karen628    時間: 08-11-9 04:00

我個女都係今日十一點半見呀!個外藉老師同我哋傾咗一陣,我都唔知原來咁就面試完。
作者: JacquelineD    時間: 08-11-9 07:14

點解你見既係外藉老師? 我in個班房只得中國人喎, 唔見有外籍老師!

原帖由 Karen628 於 08-11-9 04:00 發表
我個女都係今日十一點半見呀!個外藉老師同我哋傾咗一陣,我都唔知原來咁就面試完。

作者: JacquelineD    時間: 08-11-9 07:22

我都覺得幾奇怪! 問d咁簡單既問題, 究竟點去決定收生標準? 係咪因為人多關係...

如果收左我個囡, 我會覺得係magic.

原帖由 prosperityyan 於 08-11-9 01:37 發表
有無人今日in左呀? 點解老師只係問點個揍佢同問平時帶佢去邊度玩? 咁點可以決定到收邊個? 另外, 我覺得民生幼稚園好似小學呀....唔係好warm 既感覺, 收左都唔知讀唔讀好. ...

作者: marcuscyrus    時間: 08-11-9 07:54

成個interview o既過程都好嘈, 十幾個小朋友加埋家長迫埋間房, 個個都係玩緊, 我仲以為o個時係warm up tim
唔知係咪靠我地交o個份功課黎收人呢
作者: 28828881    時間: 08-11-9 07:58

唔係wo
有考小朋友, 不過就唔formal
有問我囡佢自己的名,幾多歲,
叫我囡砌高d積木,放齒輪,
辨顏色, 攞嘢比媽媽同老師...
作者: CKAU06    時間: 08-11-9 10:12

我昨日九時多同小朋友去左九龍仔公園玩,
我都見到好多人排隊呀!

我可能早,見門口都有唔少人排隊,
d小朋友仲要比太陽晒住,有些在對面路等....
之後有些in完的小朋友來公園玩,
見佢地好似好唔滿意安排咁,
之後我上左公園跑步,
走ge時候經過民生.....
我見到佢地開"條門隙"咁同d家長講野,
我當時諗.....門開大d得唔得呀,
我諗d家長唔會衝入去掛????

作者: Polly627    時間: 08-11-9 11:24

我都覺得IN得極之求期, 而家老師無乜笑容同愛心咁,
我IN 靈糧堂D老師好好架!仲同個仔玩得好開心.
但係民生就只係問叫乜名, 幾AGE, 平時邊個照顧你三條問題. 跟住問我二條問題, 二MINS 都唔使呀!幾慳皮

原帖由 CKAU06 於 08-11-9 10:12 發表
我昨日九時多同小朋友去左九龍仔公園玩,
我都見到好多人排隊呀!

我可能早,見門口都有唔少人排隊,
d小朋友仲要比太陽晒住,有些在對面路等....
之後有些in完的小朋友來公園玩,
見佢地好似好唔滿意安排咁,
之後我上左 ...

作者: JadeW    時間: 08-11-9 12:05

但係我覺得佢咁既安排先係真真正正睇到個小朋友既教養wor.
佢俾佢地freeplay, 又要等老師輪流問, 一張table有一堆玩具要大家share黎玩.

呢d情形最能看清小朋友既表現. 等老師過黎問同問完都未走得要等老師話玩完就考耐性, 佢問果幾條問題, 都係一般幼稚園會問既野, 已經可以睇到小朋友既反應及聽指令能力, 係觀察玩玩具時又可以睇到小肌肉發展, 而同其他小朋友一齊玩就睇到佢地係群體既表現。

係我同table既小朋友, 1個雖然口講"一齊玩",但係就搶我個仔同另一個小朋友玩緊既玩具, 另1個小朋友就丟玩具落地同用本圖書打我個仔個頭, 我就覺得完全能夠睇到小朋友既表現。
作者: s204oxox    時間: 08-11-9 12:27

你個組咁激  haha

原帖由 JadeW 於 08-11-9 12:05 發表
佢俾佢地freeplay, 又要等老師輪流問, 一張table有一堆玩具要大家share黎玩.

呢d情形最能看清小朋友既表現. 等老師過黎問同問完都未走得要等老師話玩完就 ...

作者: marcuscyrus    時間: 08-11-9 12:34

呢d情形最能看清小朋友既表現. 等老師過黎問同問完都未走得要等老師話玩完就 ...

hey原來你都有考, 我係cherrian丫, 不過黎左呢度用左第2個login
xddddd
作者: JadeW    時間: 08-11-9 15:00

原帖由 marcuscyrus 於 08-11-9 12:34 發表

hey原來你都有考, 我係cherrian丫, 不過黎左呢度用左第2個login
xddddd

CCC 係阿 你都有考?

我個組又真係幾奇怪既...

我係覺得果個小朋友發脾氣個daddy好慘姐....
in緊果陣個仔咁扭計 都吾知點算好
我個仔大件頭 俾佢輕力打左一下其實一d事都冇
剩係大聲叫左一聲表示不滿姐
之後, 個daddy就慘啦 個小朋友已經心情不佳
又要叫佢同我地講吾好意思 個仔又死吾講
之後我仲叫個仔同個叔叔講 吾緊要啦咁
都俾人打左下囉, 順便拿多分咁都好

我自己就吾俾老公同佢入去in
至驚小朋友發脾氣 daddy control吾到

作者: chan328    時間: 08-11-9 15:59

this is what my hubby said, 睇下边個發皮四 就out!

作者: prosperityyan    時間: 08-11-9 18:35

作者: hcheng    時間: 08-11-9 22:02

原帖由 marcuscyrus 於 08-11-9 07:54 發表
成個interview o既過程都好嘈, 十幾個小朋友加埋家長迫埋間房, 個個都係玩緊, 我仲以為o個時係warm up tim
唔知係咪靠我地交o個份功課黎收人呢

Totally agreed.  Quite surprise that for a big school like this but still so many people (parents and their children) were crowded in a room which made the rooms very noise and some children, like my daughter, could not concentrate.

作者: carol_kk    時間: 08-11-9 23:03

JadeW,

我昨日排緊隊時見到你呀! 我係排你右手邊第二條隊, 不過怕你唔認得我, 所以無同你打招呼~~

我果group有外籍老師同小朋友及家長傾偈呀! 老師問左我個囡叫咩名, 幾多歲, 之後拎d玩具問佢野, 之後再返黎問我平日邊個湊小朋友, 小朋友係屋企會玩咩, 同埋有咩親子活動.

另外我果group入面有兩位小朋友由頭喊到尾, 所以課室仲嘈, 我見有個小朋友一入課室就喊, 但有位老師個表情好似覺得呢個小朋友好嘈, 從呢一點就睇唔到老師有愛心囉!!!

作者: tanoshi127    時間: 08-11-9 23:05     標題: 回覆 # 的文章

大家好,我都在星期六面左試啦,我都覺得好不嚴肅,好除便,只係叫我們入了一 間房,房入面分成三張枱,跟著老師就叫小朋友自己玩,稍後老師就問家長平日帶小朋友去哪裏玩、平時同哪人住、喜歡玩什麼,另外問小朋友叫咩名、選擇顏色。總之我好噪炒
作者: 傻BB    時間: 08-11-10 01:04

作者: yaulinda    時間: 08-11-10 09:16

我都覺得個環境實在太噪了,
而且老師一走埋嚟就問小朋友問題,
小朋友玩玩吓,真係沒有心理準備就要去應付,
我的囡囡固然表現不好,
但眼見同組都好多小朋友不太合作,
可能是報名人數太多了,
用這樣的面試方式,
才可將真正叻的小朋友挑選出來吧!
作者: Karen628    時間: 08-11-11 04:03

原帖由 JacquelineD 於 08-11-9 07:14 發表
點解你見既係外藉老師? 我in個班房只得中國人喎, 唔見有外籍老師!
我in 11:30a.m. Rm.202
作者: Karen628    時間: 08-11-11 04:10

原帖由 carol_kk 於 08-11-9 23:03 發表
JadeW,

我昨日排緊隊時見到你呀! 我係排你右手邊第二條隊, 不過怕你唔認得我, 所以無同你打招呼~~

我果group有外籍老師同小朋友及家長傾偈呀! 老師問左我個囡叫咩名, 幾多歲, 之後拎d玩具問佢野, 之後再返黎問 ...
我果日in 11:30a.m都係有外藉老師,同埋有兩個小朋友由頭喊到尾呀!唔知我個女係咪同你個女一group呢?有回覆再聯絡下呀!
作者: domyoji    時間: 08-11-11 11:21

面試後感覺學校因為一條龍, 校舍大同多人面試, 所以學校搵佐自己D童軍學生做流程支援, 大家都要按時間排隊, 感覺到學校都好注重風紀律。

但到IN時, 很多人一班, 分開小組比小朋友玩, 之後老師分別問家長同小朋友幾條問題, 就見完, 實在太小時間, 同兒戲, 今年人數可能太多, 之前都會問多D問題, 而家就預先俾定問卷你填, 時間都慳埋。

真係有D走馬看燈!!!
作者: JadeW    時間: 08-11-11 12:16

原帖由 Karen628 於 08-11-11 04:10 發表
我果日in 11:30a.m都係有外藉老師,同埋有兩個小朋友由頭喊到尾呀!唔知我個女係咪同你個女一group呢?有回覆再聯絡下呀!

我果日in9.30am 應該吾同組啦~
作者: carol_kk    時間: 08-11-11 15:37

原帖由 Karen628 於 08-11-11 04:10 發表

哈~~我果日in 4:00pm呀! 唔係同你一group呀! 不過都可以聯絡下~~:loveliness:
作者: Karen628    時間: 08-11-13 01:37

原帖由 carol_kk 於 08-11-11 15:37 發表

哈~~我果日in 4:00pm呀! 唔係同你一group呀! 不過都可以聯絡下~~:loveliness:
﹔好呀!好呀!有傾有講開心D。
作者: grass0720    時間: 08-11-13 01:57

知唔知幾時會收到信呀??
作者: mickychow    時間: 08-11-13 11:32

11月28日前會收到信

原帖由 grass0720 於 08-11-13 01:57 發表
知唔知幾時會收到信呀??

作者: fc1668    時間: 08-11-13 13:21

心急死
作者: **芳芳**    時間: 08-11-13 14:01

今年普遍d學校都因為出生率上升而競爭多o左, 由其係d一條龍 (如民生同培正), 聽聞民生今年有成5,000人報名, 培正可能更加不得了tim!!!

大家平常心啦, 有時真係幾講眼緣, 大家盡力而為, 用心填問卷, 放鬆d, 自然表現都好d啦!!!

不過學校有o甘多年經驗, 當然識係有限時間去考小朋友, 祝大家都入選心水學校啦!!!

PS: 我囝囝讀緊今年民生K1
作者: ChristieMing    時間: 08-11-13 21:32

原帖由 **芳芳** 於 08-11-13 14:01 發表
今年普遍d學校都因為出生率上升而競爭多o左, 由其係d一條龍 (如民生同培正), 聽聞民生今年有成5,000人報名, 培正可能更加不得了tim!!!

大家平常心啦, 有時真係幾講眼緣, 大家盡力而為, 用心填問卷, 放鬆d, 自然表現 ...

你囝囝讀得ok嗎?
課程算係深or淺?
係咪每日都會有外籍英文老師上英文堂呢?
我想了解多o的民生o既o野...
謝!
作者: mickychow    時間: 08-11-14 16:08

芳芳:
我都想知多d你對民生的評價和意見,因為我仔仔都有考明年k2,謝謝!

原帖由 **芳芳** 於 08-11-13 14:01 發表

大家平常心啦, 有時真係幾講眼緣, 大家盡力而為, 用心填問卷, 放鬆d, 自然表現 ...

作者: prosperityyan    時間: 08-11-14 16:43

作者: fc1668    時間: 08-11-14 17:25

呢個問題應該好多人都想知
作者: os2468    時間: 08-11-16 20:18

培正好d, 民生幼稚園就淺小小, 到中學, 培正中學叻d , for all中學, 培正 about 10 to 20, 民生 about 30 to 80
作者: Sonia729    時間: 08-11-16 22:58

培正真係好啲咩? 我見民生幼稚園就有普通話, 而培正就要p3先有會唔會遲咗啲呢? 培正係中文中學而民生就係英文, 我一路都以為民生會好啲添!

真係多謝你的發表, 係邊到可以睇到多啲呢的資料? 唔該曬!

原帖由 os2468 於 08-11-16 20:18 發表
培正好d, 民生幼稚園就淺小小, 到中學, 培正中學叻d , for all中學, 培正 about 10 to 20, 民生 about 30 to 80

作者: prosperityyan    時間: 08-11-17 00:15

作者: **芳芳**    時間: 08-11-17 12:30

In general, 您讀得培正, 就預o左一直上, 培幼所以無必要"深", 等您去考其他幼稚園.

我囝囝讀緊民生K1, 有英文同普通話教, 同其他K2家長傾開, 都話今年K1開始深O左DD, 但一定唔係谷果種. 另識朋友囝囝讀緊民生小二, D課程都幾深下, 好忙.......

點都好, 兩間都係一條龍 (上小學), 不過都係果句: "兩間都收先考慮.....", 俾我就一於考晒兩間先.
作者: austina    時間: 08-11-17 17:20

培正KG 係淺功課不多, 未有普通話學.

下年小一第一年開始用普通話上課.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5