教育王國

標題: 聽有位家長講新校長唔係咁好, 請各家長比d意見? [打印本頁]

作者: Lovelymame    時間: 08-10-30 17:51     標題: 聽有位家長講新校長唔係咁好, 請各家長比d意見?

Hello! 各位荊冕堂士德校的家長,
我有事想請教下.

我一向都聽聞這學校幾好.  
所以都幫我個仔報了此校.
但近日聽有家長說此校轉了校長, 而家好差, 她的小朋友因此而轉了校.

我上星期已經interview了.  安排的確沒有以前好.
以前在等的時候, 有很多玩具給小朋友玩, 而且校長會逐個面見.  而今次竟要坐定定等, 而且不是校長in.
請問你們有咩意見.
Thank you.
作者: xomama    時間: 08-10-31 10:59

原來轉左校長..... 我朋友同我講以前面試時校長會同家長見面傾下小朋友既情況, 但係我小朋友in時只係有2位好年青既姐姐玩下問下問題約1分鐘左右就完成.... 感覺有點兒戲 !
作者: prosperityyan    時間: 08-10-31 14:49

作者: yellowfish    時間: 08-11-1 01:35

原帖由 prosperityyan 於 08-10-31 14:49 發表
係呀, 我個仔都係由2個姐姐in, 好好好是但咁, 問幾個問題就走得呀.....咁如果收左讀唔讀好呀?

我都煩緊這個問題, 大家點睇??
作者: prosperityyan    時間: 08-11-1 01:55

作者: ChristieMing    時間: 08-11-1 09:00

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 01:55 發表
你覺得荃浸好嗎? 如果荊冕堂收左, 我都唔知下星期去唔去IN 埋荃浸好...荃浸就真係細D, 不過個校長真係好好, 好有愛心TIM. 就我個日去IN 荊冕堂, 就真係FEEL 唔到有愛心呢樣野. 不過佢個度好大, 同教學配備都夠哂,  ...

暫時同呀仔in o左兩間...
反而我覺得荊冕堂叫做唔差...
(可能有比較吧!)
如果你地講話睇愛心...in 崇真時就更加睇唔到呢樣野..
比in 荊冕堂仲求其...
作者: bb-bu-bu    時間: 08-11-1 10:40     標題: 回覆 # 的文章

以前係個校長見, 不過就全部人一齊等, 一路玩玩具, 一路等, 有時等成粒鐘都未到, 如果上個家長好多野問就有排都未到你!

我覺得今次安排好好, 見你地果d全部係呢度d老師, 我個大b係度讀左二年, 我唸我一次都冇見過以前個校長, 佢好似做兩間校長, 呢間佢冇咩點出席, 而家個校長好盡責, 起碼我日日見到佢同學生同家長打招呼, 我地參觀仁紀佢同我地一齊去講解!

唔好咁樣批評佢, 佢咁盡責, 好慘!
作者: prosperityyan    時間: 08-11-1 11:03

作者: ChristieMing    時間: 08-11-1 16:33

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 11:03 發表
下? 荊冕堂個interview都唔係叫好架啦喎.... 崇真我聽人講都係好學校架, 佢interview都搞得唔好呀? 崇真唔係在九龍嗎? 你住荃灣? 咁有無殼荃浸? 今日我去交表, 好多人 ...

係呀!崇真個面試做得仲差過荊冕堂...
約6個小朋友一齊in..圍半圓聽故事..
之後逐一問叫咩名同埋顏色(細節唔講o剌)
同埋只係問我小朋友邊間湊and點知呢間學校而已...
成個過程,好似好趕時間咁,都唔比我個仔諗下點答,
就不停催佢答咁。

崇真係o係石夾尾呀!
初初都係聽人講,間學校幾好。
但而家以我所知,佢地係傳統教學,
好多功課的。同埋呢次面試經驗,
唔係太鍾意lu....

我今日都收到荊冕堂取錄信了..
但只係收下午班咋~
仲考慮緊交唔交留位費好!

荃浸我今日都交o左表o剌..
in 3:50pm
作者: prosperityyan    時間: 08-11-1 23:03

作者: fc1668    時間: 08-11-2 23:47

荊冕堂好細呀,可能比起祟真佢真係細得肯,人地個電腦室好大好多部,設備好齊,仲有國際班讀,我幾鐘意架,小學一樣有國際,算係好平. 只不過佢Interview 個方式太悶喇,咁細個小朋友唔會鐘意同埋她難坐得定聽故事,所以我仔仔都肥左佬 不過去完荊冕堂我就唔鐘此佢個校舍喇,係個課室度搵個位就叫電腦角,得一部電腦,但係佢地Interview方法幾岩小朋友囉,係之前等得太耐囉,對住啲玩具發問,小朋友興趣會大啲,我仔仔所希問題答晒呀,我比佢100分, 不過因為佢學校太細喇, 收左都唔會讀喇~
作者: prosperityyan    時間: 08-11-3 15:53

作者: ChristieMing    時間: 08-11-3 20:54

原帖由 fc1668 於 08-11-2 23:47 發表
荊冕堂好細呀,可能比起祟真佢真係細得肯,人地個電腦室好大好多部,設備好齊,仲有國際班讀,我幾鐘意架,小學一樣有國際,算係好平. 只不過佢Interview 個方式太悶喇,咁細個小朋友唔會鐘意同埋她難坐得定聽故事,所以我仔 ...

雖然崇真校舍大..
但我唔係太鍾意佢係傳統教學...
好谷學生讀書寫字...

咁你收到取錄信未呀?
作者: AlienaKKK    時間: 08-11-4 13:42

作者: prosperityyan    時間: 08-11-4 16:29

作者: bb-bu-bu    時間: 08-11-4 21:30

原帖由 prosperityyan 於 08-11-4 16:29 發表
但如果想小朋友好, 真係要家長配合去教架, 無邊間學校係唔駛家長參與既. 老師係學校教係有限架. 好似我個仔咁, 佢都未返學, 日日在家, 我都教佢英文, 佢依家又識聽又識講. 反而去interview個日都無講過中文tim, 不 ...

其實真係睇你地鍾意佢地上課係活動d定傳統d, 士德有好多活動, 有次帶佢地去街市, 重有超級市場, 又去過廸士尼門口, 係學校又有燒烤, 打邊爐等等, 課外知識多d, 但傳統教學就冇呢d, 我有問過一位教過幼稚園嘅老師, 佢住係大窩口, 佢都冇比佢d仔女入士德, 原因係怕佢玩[倉]個心, 上到小一唔識應, 我個b今年第三年, 我時時都自己再教多d知識比佢, 又同佢寫字串字, 帶佢出去上英文班都有幾個士德學生出來補課!

有好有唔好, 你地自己衡量!我住附近, 又唔想佢去咁遠, 所以選呢間, 呢間係大窩口最好嘅一間!

作者: fc1668    時間: 08-11-5 00:39

祟真都唔係我杯茶,面試拎個經驗咋

搵學校呢啲野真係人人要求都唔同,呢樣又想果樣又想,試問有邊間可以做到自己所想,.....無囉:;pppp:聽天由命上天自有安排
原帖由 ChristieMing 於 08-11-3 20:54 發表

雖然崇真校舍大..
但我唔係太鍾意佢係傳統教學...
好谷學生讀書寫字...

咁你收到取錄信未呀?

作者: fc1668    時間: 08-11-5 00:40

荃浸我未去過呀,所以真係唔知....
原帖由 prosperityyan 於 08-11-3 15:53 發表
荊冕堂有好多層架喎, 算好大架啦, 好似有萬幾二萬尺架喎, 荃浸都係得6千尺.

作者: ChristieMing    時間: 08-11-5 10:13

原帖由 fc1668 於 08-11-5 00:40 發表
荃浸我未去過呀,所以真係唔知....

荃浸真係好細o架..
上次去聽簡介會去參觀過...
作者: AlienaKKK    時間: 08-11-5 14:17

作者: prosperityyan    時間: 08-11-5 15:39

作者: prosperityyan    時間: 08-11-5 15:41

作者: bb-bu-bu    時間: 08-11-5 19:41

原帖由 prosperityyan 於 08-11-5 15:39 發表
無錯, 佢係 大窩口最好嘅一間, 所以我呢年都會比佢係度先. 由於佢係細仔, 我下年都會再過其他既. 到時睇下佢學成點先.

如果你個b學習無問題, 真係唔駛特登要佢讀多年, 大仔同細仔無分別, 真係睇佢吸收能力, 留班留番中五先留, 同埋要個細路仔年年轉學校都好慘, 佢都有自己嘅朋友仔, 同一間學校讀三年培養歸屬感!
作者: prosperityyan    時間: 08-11-6 01:40

作者: 231423JY    時間: 08-11-6 13:21

咁, 請問今年士德校新校長係咪姓何? 男定女?
作者: bb-bu-bu    時間: 08-11-7 08:55

原帖由 231423JY 於 08-11-6 13:21 發表
咁, 請問今年士德校新校長係咪姓何? 男定女?

係呀! 何淑美校長, 你識佢??
作者: bb-bu-bu    時間: 08-11-7 14:18

原帖由 prosperityyan 於 08-11-6 01:40 發表
唔係咁架, 我問左好多教中學既老師啦, 如果到中學先留級就遲啦, 你布無上BK 睇D VIDEO? 有個好出名既中學老師, 話佢大部份去到中五要REPEAT既學生, 都係細仔, 大部份係男仔TIM, 因為細個時太早入學, 吸收唔到D 知識 ...

我點解會咁講呢? 如果第時小學你唸住讀直資或私校就遲一年入學重好, 好多一定要足六歲先可以入, 但係如果等政府派位呢, 佢計年度出世, 即到佢地2006年出世有十分, 唔係果年出世就冇呢十分!
作者: prosperityyan    時間: 08-11-7 16:36

作者: winggear    時間: 08-11-8 00:19

原帖由 bb-bu-bu 於 08-11-7 14:18 發表

我點解會咁講呢? 如果第時小學你唸住讀直資或私校就遲一年入學重好, 好多一定要足六歲先可以入, 但係如果等政府派位呢, 佢計年度出世, 即到佢地2006年出世有十分, 唔係果年出世就冇呢十分! ...

八.適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)

(10分)

五歲八個月至七歲會有十分!!
作者: 小飛飛syc    時間: 08-11-8 10:56

各位:

你地好似好擔心子女入學的問題咁既? 我個女宜家係士德讀k2, 佢話何校長好好人, 返學好開心.
不過我好同意大家的意見, 子女教育都係家長最緊要, 只要家長有心, 又肯聽人意見, 再配合適當的方法, 應該唔會差得去邊既. 我個人更重視德育方面, 愛心及禮貌的培養對小朋友都好重要的.
作者: prosperityyan    時間: 08-11-8 10:59

作者: mickey_hk    時間: 08-11-12 11:47

你好,我個仔都係細仔,我同你一樣,今年幫佢報學校,但出年想再考過,始終細仔係慢D,荊冕堂都收咗佢讀下午校,另外荃浸IN咗但要下個星期先知結果,我又幫佢報咗德貞,仲交咗留位費,依家係諗緊交唔交荊冕堂......我自己唔係响葵青區讀書,所以完全唔清楚D學校,可否請教一下?

原帖由 prosperityyan 於 08-11-8 10:59 發表
即係如果我個仔係3歲8個月入幼稚園, 6歲8個月入小學, 都有10分啦.

作者: prosperityyan    時間: 08-11-13 12:52

作者: mickey_hk    時間: 08-11-13 15:15

唔該你呀!聽落荊冕堂都好似幾好,我收到荃浸通知,係後備生咋......

我報德貞係因為佢可以入德貞小學

原帖由 prosperityyan 於 08-11-13 12:52 發表
德貞我唔識呀, 不過荊冕堂就好多年history啦, 係荃灣來講叫做數一數二既好幼稚園. 佢地用活動教學, 比好多真實既野小朋友去學, 都有trip 去睇下出面既野. 又有花園仔, 又夠大, 又有學卷. 如果只係讀一年, 其他都唔 ...

作者: prosperityyan    時間: 08-11-13 15:53

作者: prosperityyan    時間: 08-11-13 15:53

作者: cat_tam    時間: 08-11-14 01:23

作者: bb-bu-bu    時間: 08-11-15 09:55

原帖由 cat_tam 於 08-11-14 01:23 發表
想問下各位K1-K3小朋友的家長, 你覺得士德的課程深淺程度如何? 多唔多功課? 係咪好多功課, 家長都要幫手參與?
另外, 語文的教學又如何? 好似有NET teacher, 但是佢地係咪日日都有英文班? 那麼普通話班又有沒有?

家 ...

我個仔今年k3, 佢教嘅課程唔算深, 寫嘅字亦唔算多, 反而都好多親子功課, 同埋真係要家長配合, 日日都有英文上, 普通話就一星期有兩節, 活動教學就真係多d活動, 到k3好多地方去參觀, 每年有一次全級旅行, k1先要家長倍同, k2, k3就唔駛, 每年亦有另一次全校親子旅行, 要抽籤, 好好玩, 我請假都會去, 同小朋友一齊去, 等佢有個好回憶, 我本人覺得唔深, 寫字唔夠多, 我自己再比其他佢寫, 入呢間之前我都好似你地咁擔心, 但好多同事同我講, 尤佢開開心心返幼稚園, 咁佢呢兩年又真係好鍾意返學, 見佢d同學亦都好乖好有禮貌, 佢都時時提起d同學仔, 所以我細果個都比佢讀呢間!
作者: 231423JY    時間: 08-11-15 11:25

你個仔今年K3, 咪要報P1, 你係咪選左仁立做第1志願? 請問知5知入到機會大5大?
原帖由 bb-bu-bu 於 08-11-15 09:55 發表

我個仔今年k3, 佢教嘅課程唔算深, 寫嘅字亦唔算多, 反而都好多親子功課, 同埋真係要家長配合, 日日都有英文上, 普通話就一星期有兩節, 活動教學就真係多d活動, 到k3好多地方去參觀, 每年有一次全級旅行, k1先要家 ...

作者: cat_tam    時間: 08-11-15 23:57

作者: bb-bu-bu    時間: 08-11-17 14:04

原帖由 231423JY 於 08-11-15 11:25 發表
你個仔今年K3, 咪要報P1, 你係咪選左仁立做第1志願? 請問知5知入到機會大5大?

我都選左仁立, 不過唔係叫第一志願, 叫第一階段, 只選一間心儀嘅學校交form就得, 當中父母在這間學校工作或以前就讀此校最高分, 哥哥姐姐讀過或而家就讀又係高分, 我個仔係大仔, 只係得十五分, 好難第一階段入到, 就要等出年填表政府派位!

仁立只係聯繫小學, 唔係直屬小學, 所以都要等派位!
作者: KS081116    時間: 09-7-14 21:27

原帖由 Lovelymame 於 08-10-30 17:51 發表
Hello! 各位荊冕堂士德校的家長,
我有事想請教下.

我一向都聽聞這學校幾好.  
所以都幫我個仔報了此校.
但近日聽有家長說此校轉了校長, 而家好差, 她的小朋友因此而轉了校.

我上星期已經interview了.  安排的確 ...

係呀....以前個校長係張校長..我打去學校問過...而依果個應該係叫何校長...
下...果校長真係好差架...有冇人可以講下佢有d咩咁差呀...因為本人覺得一間學校既行政好緊要,好直接影響d老師點教d小朋友,咁好影響我比唔比個小朋友入去讀架wor~~~
作者: babyy_mama    時間: 09-7-30 23:04     標題: 新校長唔好

我個仔仔都係係度讀書架!我只可以講呢個校長唔好,我都明白每個人的感覺都唔同,但如果其他家長都一樣唔係咁滿意呢個校長的時候,就真係要細想下呢個校長的處事手法啦(但點解唔好就真係唔方便係度講!)
不過我最不滿係佢對小朋友都好冷淡同新學年的變動,所以我而家都有搵緊其他學校,但都唔想仔仔又要再適應,真係好煩惱!!!你地有無好介紹呢??

作者: BOBO1229    時間: 09-8-2 15:10

新學年的變動? can you explain the 變動? My son will study k1 from sep09.

原帖由 babyy_mama 於 09-7-30 23:04 發表
我個仔仔都係係度讀書架!我只可以講呢個校長唔好,我都明白每個人的感覺都唔同,但如果其他家長都一樣唔係咁滿意呢個校長的時候,就真係要細想下呢個校長的處事手法啦(但點解唔好就真係唔方便係度講!)
不過我最不滿係佢 ...

作者: 靚螢螢    時間: 09-8-7 21:47     標題: 回覆 3# KS081116 的文章

係呀..
行政的確好混亂...
聼聞走左好多個老師同埋主任...
好彩我個小朋友已畢業,但係我聼D同學個媽咪講...
佢個仔仔係度讀,但係個細妹尼面試,居然唔收佢,因為個小朋友溝通果方面唔係好掂,所以我覺得E個校長好冇人情味..
呀哥係度讀,呀妹就唔收...
想我地D家長點樣去照顧D小朋友呢?!
但係以前個校長就一定會收..
即使有少少問題既小朋友佢都會接受..
然後覺得真係有問題致同家長相諒吓點做..
好有愛心,又識為家長著想...
我都聼番尼..
你地點睇呀?
不過無啦啦走左咁多有經驗既老師..
都好可惜囉..
如果係咁樣..個校長真係好有問題囉.

作者: BOBO1229    時間: 09-8-10 14:38

I'm not agree your point.
All 幼稚園 not promise 個仔仔係度讀,個細妹收佢.

因為個小朋友溝通果方面唔係好掂?? No reply any question when interview?

原帖由 靚螢螢 於 09-8-7 21:47 發表
係呀..
行政的確好混亂...
聼聞走左好多個老師同埋主任...
好彩我個小朋友已畢業,但係我聼D同學個媽咪講...
佢個仔仔係度讀,但係個細妹尼面試,居然唔收佢,因為個小朋友溝通果方面唔係好掂,所以我覺得E個校長好冇人情 ...

作者: 小卓    時間: 09-8-16 16:37

原帖由 BOBO1229 於 09-8-10 14:38 發表
I'm not agree your point.
All 幼稚園 not promise 個仔仔係度讀,個細妹收佢.

因為個小朋友溝通果方面唔係好掂?? No reply any question when interview?

我都同意BOBO1229個講法,唔可能因為有兄長
係間學校讀緊,而要收一個達唔到面試要求既小朋友,
如果真係收左,我相信對其他小朋友會好唔公平,(除非校方講明一定會收)我個小朋友即將入k1,初時我都聽朋友講話新校長唔太好,我諗過唔讀,但諗深一層都係覺得自己感受下先知.
作者: BOBO1229    時間: 09-8-17 13:42

yes, your child is am or pm??

原帖由 小卓 於 09-8-16 16:37 發表

我都同意BOBO1229個講法,唔可能因為有兄長
係間學校讀緊,而要收一個達唔到面試要求既小朋友,
如果真係收左,我相信對其他小朋友會好唔公平,(除非校方講明一定會收)我個小朋友即將入k1,初時我都聽朋友講話新校長唔太 ...

作者: 小卓    時間: 09-8-17 16:55

原帖由 BOBO1229 於 09-8-17 13:42 發表
yes, your child is am or pm??

返早,你小朋友呢?
作者: BOBO1229    時間: 09-8-18 08:42

same same, am class.

原帖由 小卓 於 09-8-17 16:55 發表

返早,你小朋友呢?

作者: akbb2007    時間: 09-10-26 12:18

作者: joyce110    時間: 09-11-9 23:39

我個女係士德讀K2。見到D家長對校長有咁多意見,都想講吓。我本人覺得何校長幾好。我唔係成日去學校D家長。佢每一次見到我都可以確認到我係邊個小朋友的家長。言談間發現有一D內容我只同班主任講過,佢都可以跟進返。好似我細仔出細後,我個女情緒好差。我要請教老師如何做比較好。一年後,開學家長會見到佢。佢都有問候我個仔同女相處成點。另外,有時問一D親子同教育的方法。佢都好耐心解答同俾意見。至於新學年的變動,每間學校都有,有時老師可能唔認同改革及新思為而離亦不足為奇。
女女升K2後,已見到學校的功能。佢哋寫字真係唔多,但認字能力同理解力奇佳。我有觀察女女同其他同年齡的小朋友相比,佢閱讀能力都比較好。另外,佢會常發問及要我幫佢上網找答案,這一種訓練足以令我滿足。而且有宗教的培養,女女都知道如何相親相愛及分享。希望呢小小分享可以讓你明白多D。
作者: bb-bu-bu    時間: 09-11-11 09:21

其實呢間學校嘅校長好好, 佢對d家長同學生都好好喎, 唔好只係聽人講, 聽吓我地讀緊果d家長講啦!
作者: wl12    時間: 10-1-5 01:38

不過個校長又走左啦,其實如果你語佢好見人見智,對一啲叻嘅小朋友就好,對一啲冇咁聰明嘅小朋友就難講,我朋友對孖女就係一個好例子。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5