教育王國

標題: 選一間有名的幼稚園真的咁重要嗎? [打印本頁]

作者: bowie_p    時間: 08-10-31 23:28     標題: 選一間有名的幼稚園真的咁重要嗎?

升小一主要係計分或攪珠,咁why咁多人話選一間有名的幼稚園咁重要
作者: 嫦娥一号    時間: 08-10-31 23:48

一間適合您小孩子的幼稚園是非常重要!

用什麽東西養育小孩,全看您所供給與配合,您的每一個决定都不能馬虎。

有名的幼稚園,通常都受歡迎是有原因的,
他們的課程把基礎打牢,到小一就很容易適應了。

視乎各人所需,慎重其事!
作者: bowie_p    時間: 08-11-1 19:32

Thank you very much.  Can u give me some recommendation on the good kindergarten (not international one)
作者: saiwai    時間: 08-11-2 16:12

原帖由 嫦娥一号 於 08-10-31 23:48 發表
一間適合您小孩子的幼稚園是非常重要!

用什麽東西養育小孩,全看您所供給與配合,您的每一個决定都不能馬虎。

有名的幼稚園,通常都受歡迎是有原因的,
他們的課程把基礎打牢,到小一就很容易適應了。

視乎各人所需,慎重其事! ...

非常同意!!!!!!!!!!!!!
起碼派不到心儀的學恔,自己去考機會都大d
作者: 嫦娥一号    時間: 08-11-3 16:45

協恩
民生
陪正
蘇淅
宣道

[quo
te]原帖由 bowie_p 於 08-11-1 19:32 發表
Thank you very much.  Can u give me some recommendation on the good kindergarten (not international one) [/quote]
作者: hellomickey    時間: 08-11-3 22:26

受歡迎的(名牌)幼稚園,主要分兩類:
1.升小派位好
2.有聯系小學及中學(即一條龍),升小、中學唔駛煩!
你現在明白點解名牌幼稚園會噤多人爭,咁重要!!
唔明唔緊要,到你的小朋友要升小一時,就會體會到了 (除非你的小朋友是名牌小學的必收生,又或者你是香港教育制度--小一派位的忠實信徒)
作者: apin    時間: 08-11-4 12:52     標題: How about KV, 崇真, 創價 ? is these good?

holowiejslikjei
作者: ericby    時間: 08-11-5 11:00

選一間有名的幼稚園不重要, 配合小孩 重要, york
作者: Yau_Cheung    時間: 08-11-6 22:08

The most important factor for primary allocation is "RELATIONSHIP" & "BACKGROUND"!!

原帖由 bowie_p 於 08-10-31 23:28 發表
升小一主要係計分或攪珠,咁why咁多人話選一間有名的幼稚園咁重要

作者: MENDELMON    時間: 08-11-7 13:16

我仔仔而家讀緊普通幼稚園既 K3, 經過呢 3 個月私校同直資學校既 interview, 發覺有名氣既幼稚園對入 2nd round 既機會真係大 d , 可能佢地真係水平高 d ,但如果你只是一心大抽獎, 咁只要揀一間適合自己小朋友的就可以.
作者: loy211    時間: 08-11-8 16:37

我仔今年k3,考私小,才發覺名幼稚園的重要,可能因為程度較深,又或者小學老師比較熟悉,我仔讀的一般屋邨幼稚園,真不知你是誰,當然,如果你一心想大抽獎就不用理會.
我已經返唔到轉頭,不過針無兩頭利,當時的主張就近入學,九龍塘離我家實在太遠,無辦法.仔仔在幼稚園亦很開心,只是程度淺,課程一般.
作者: bowie_p    時間: 08-11-9 17:52

Thanks for the advices from all mama.有時候真係好傷腦筋。又想亞仔讀得開開心心,但又怕第時小一派位唔好。
作者: 嫦娥一号    時間: 08-11-9 19:16

女兒讀過迦南幼稚園BB班
K1去了根德園
K2協恩幼稚園

在KV學了好多中英文生字和兒歌,她看來都是學得輕鬆愉快的,每日和她玩認字遊戲,數吓數,驚覺到小孩吸收得很快,每日三小時,吸收無邊界。

女兒K2轉讀協恩幼稚園,每日未上課前,都可以在操場玩迷你高橋、跳飛機、呼垃圈等玩意。課程生動有趣,有不同的參觀和戶外節目,如校園BBQ等。
老師嚴格有愛心,認知大量中文生字,合理數量功課。
K3大部份同學已能自己看圖書,英文由外藉老師教拼音。

我相信大部份父母都希望孩子不要幸苦,因每人條件有異,壓力是來自家長拔苗助長和互相比較。

好的幼稚園要顧及孩子身心健康,品德的建基,還要和小學課程接軌。

因應自己的能力,選一間適合孩子的幼稚園,踏上準傋上小學的第一步。

作者: bowie_p    時間: 08-11-10 22:47

作者: happyfamilybaby    時間: 08-11-25 16:21

嫦娥一號,

我想問下, 點解你小朋友會轉校呀?

原帖由 嫦娥一号 於 08-11-9 19:16 發表
女兒讀過迦南幼稚園BB班
K1去了根德園
K2協恩幼稚園

在KV學了好多中英文生字和兒歌,她看來都是學得輕鬆愉快的,每日和她玩認字遊戲,數吓數,驚覺到小孩吸收得很快,每日三小時,吸收無邊界。

女兒K2轉讀協恩幼稚園,每日未上課 ...

作者: happyfamilybaby    時間: 08-11-25 16:22

你小朋友讀過根德園, 但佢並不在你的排名之內, 點解呢?

原帖由 嫦娥一号 於 08-11-3 16:45 發表
協恩
民生
陪正
蘇淅
宣道

[quo
te]原帖由 bowie_p 於 08-11-1 19:32 發表
Thank you very much.  Can u give me some recommendation on the good kindergar ...

作者: Bcat    時間: 08-11-25 23:11

作者: Gerard    時間: 08-11-26 21:38

作者: happyfamilybaby    時間: 08-11-26 22:54

Gerard,

你小朋友係不係讀緊翠茵呀?

咁你有無考st'cat呀?

我小朋友in根德園麻麻地, 我唸住如果不得, 就搵返將軍澳私校幼稚園算啦, 不使山長水遠出城讀書.

依家啲私校幼稚園程度都好好, 考私校小學都幾有優勢.

作者: mow-mow    時間: 08-11-27 00:26

Looking at 嫦娥一號's list, she seemed to only consider kindergartens with associated primary schools (even though she did include Heep Yan kindergarten which is not a through train to its primary school).
Otherwise I can't understand why she ignored the more well known ones such as Braemar Hill, CCKG, Kentville & St Catherine.

原帖由 happyfamilybaby 於 08-11-25 16:22 發表
你小朋友讀過根德園, 但佢並不在你的排名之內, 點解呢?

作者: Gerard    時間: 08-11-27 23:01

作者: happyfamilybaby    時間: 08-11-28 09:40

Gerard,

我個囝如果考不到kv, 咁我應該會讀翠茵, 近近地, 不使舟車勞頓.

佢的英文程度都不差, 考小學都好有優勢.

老實講, 我地嗰度出城去九龍塘, 就算自己帶都要成粒鐘, 坐校車又不捨得要咁早出門口, 對一個咁細的小朋友來說, 真係幾辛苦.
作者: 嫦娥一号    時間: 08-11-28 13:55     標題: 回覆 # 的文章

happyfamilybaby :

我喜歡協恩,當時協恩幼稚園沒有K1班,
於是站讀KV侯協恩。

選校方向以有小學為目標,是為了爭取更多選擇。
對孩子而言也是好的,如能順利過渡,由幼稚園上小學
再上中學,大人細路都可以省卻很多功夫呀!

當年以自己孩子的性格和家庭各方條件,對某些幼稚園有了多些了解,才選了協恩給女兒。

香港還有好多出色的學校,我以我經驗所知和大家分享,如有不足之處,大家交流一吓?好讓各家長能選到一間適合孩子的學校。

各爸媽的心情我好明白!

努力呀!

作者: wttcly    時間: 08-11-28 15:54

kv                  
作者: 嫦娥一号    時間: 08-12-1 23:32

KV是一間可以打好小學基礎的幼稚園。
作者: snakeson    時間: 08-12-2 13:52

一般家庭是否很難入到 kv或其他名牌幼稚園? 我現在同阿仔搵 n1 已經好煩了, 都唔知搵邊d好, 又要諗定 k1!
作者: 陳皮爸媽    時間: 08-12-3 13:45

kv畢業的男仔可以擇邊d小學
(我係新手媽媽)
thks
作者: J_D74    時間: 08-12-4 19:56

我地都係普通家庭, 我女兒都入到KV....不過要視乎你既小孩質素, 我女是大女, 著數好多, 大家一齊IN時, 好多小孩都在哭, 還像BB, 當然會比下去~~~

原帖由 snakeson 於 08-12-2 13:52 發表
一般家庭是否很難入到 kv或其他名牌幼稚園? 我現在同阿仔搵 n1 已經好煩了, 都唔知搵邊d好, 又要諗定 k1!

作者: 標.清    時間: 09-1-14 00:06

原帖由 hellomickey 於 08-11-3 22:26 發表
受歡迎的(名牌)幼稚園,主要分兩類:
1.升小派位好
2.有聯系小學及中學(即一條龍),升小、中學唔駛煩!
你現在明白點解名牌幼稚園會噤多人爭,咁重要!!
唔明唔緊要,到你的小朋友要升小一時,就會體會到了 (除非你的小 ...

小一派位制度係同讀邊間幼稚園完全無關架. 去到叩門時候, 就可能有少少用.

話報私小/直資有關都重可能講得通.
作者: AhMi88    時間: 09-3-20 11:10     標題: 算唔算係名牌幼稚園?迦南

迦南算唔算係名牌幼稚園?對升私小及直資有無幫助?

如果算,係咪所有地區的迦南都係名牌,定係只張九龍塘?
作者: minisheep    時間: 09-8-20 14:58

我係新手媽.  請問:
- 點樣check 到那些是名牌好的KG 呢?
- 又點樣睇到係咪一條龍?
- 灣仔/銅鑼灣/跑馬地 : 有邊間好呢?
真係懵查查.
作者: kerkermui    時間: 09-8-20 18:03

原帖由 minisheep 於 09-8-20 14:58 發表
我係新手媽.  請問:
真係懵查查.

-去討論區睇吓.. 有邊間多人講, 邊間仲有人等緊waiting list
- 可以去小學概覽check, 或者打去個別學校問.. 另一方法: 俾$$買嗰d乜乜天書, 應該有講... or 仲有一個方法, 俾d時間睇吓bk d 舊thread~
- 我唔係呢區, 不過如果我答st paul.. 一定無人會話我唔啱! 合乎你上面兩個要求.. 不過係女至有用喎! 不過多人爭, 收生少..
作者: elmolly    時間: 09-8-21 10:10

原帖由 minisheep 於 09-8-20 14:58 發表
我係新手媽.  請問:
真係懵查查.

SPK, 寶血, 真光, 遠d有蘇浙
作者: BB0407    時間: 09-8-21 23:29

作者: dada_mama    時間: 09-8-28 12:36

Thank you for your clever idea to take school bus at Kowloon Bay...

Im fact, I am also living in TKO, my daughter should take nusery class in Sept 2010.  Therefore, I feel so difficult when I notice most of the famous schools are in Kowloon Tong.

^V^

原帖由 BB0407 於 09-8-21 23:29 發表
happyfamilybaby,

其實將軍澳出九龍塘未必遠,由於我小朋友放學搭校車係第二站落車,故我小朋友由九龍塘返到將軍澳都係20分鐘。但由於上學亦是第二個站,要1個鐘,但經我週圍試路後,決定搭MTR到九龍灣後轉校車,都係30分鐘到學 ...

作者: serinac    時間: 09-9-5 22:56

Hi,嫦娥一号

原來協恩沒有K1班! 我女女(超細女)現在正在讀金巴倫, 都讀得好開心; 但我們想找一家一條龍的幼稚園, 所以今年我會打算再接再厲...那請問協恩幼稚園是否100%/大多數直升協恩小學?謝謝!

Serina

原帖由 嫦娥一号 於 08-11-28 13:55 發表
happyfamilybaby :

我喜歡協恩,當時協恩幼稚園沒有K1班,
於是站讀KV侯協恩。

選校方向以有小學為目標,是為了爭取更多選擇。
對孩子而言也是好的,如能順利過渡,由幼稚園上小學
再上中學,大人細路都可以省卻很 ...

作者: mow-mow    時間: 09-9-6 09:34

協恩 is not 一條龍 with 小學.
協恩小學 is a government subsidised school, so you'll have to apply through central application like everybody else with no extra advantage.
In Part 1, it depends on how many points you have.
In Part 2 (so called lucky draw), you have the same chance as anybody else living in the same region.
The only advantage you'll have is at the 'knock door' stage.
So there is no way that 協恩幼稚園 can have 100%/大多數直升協恩小學 - unless the kindergarten only accepts kids with high chance of getting into the primary school (eg siblings of current students, daughters of old girls...etc).

原帖由 serinac 於 09-9-5 22:56 發表
Hi,嫦娥一号

原來協恩沒有K1班! 我女女(超細女)現在正在讀金巴倫, 都讀得好開心; 但我們想找一家一條龍的幼稚園, 所以今年我會打算再接再厲...那請問協恩幼稚園是否100%/大多數直升協恩小學?謝謝!

Serina

...

作者: eggmama    時間: 09-9-13 09:14

Now Heep Yunn has K1-3, but only 2 classes per each level. Where do you live? SPK in Causeway Bay is good and girls can promote to SPCP
原帖由 serinac 於 09-9-5 22:56 發表
Hi,嫦娥一号

Serina

...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5