教育王國

標題: 各位媽媽 , 禮賢取錄信來了. [打印本頁]

作者: carmanlee    時間: 08-11-5 13:27     標題: 各位媽媽 , 禮賢取錄信來了.

禮賢的收生信已寄出了, 請留意信箱
作者: eva007    時間: 08-11-5 13:54

Really?  How do you know?
作者: fi-fi    時間: 08-11-5 13:59

吓....咁快!?

好緊張呀....唔知今晚收唔收到呢?
作者: carmanlee    時間: 08-11-5 14:01

因我剛在信箱取出的:loveliness:
作者: lemonred    時間: 08-11-5 14:02

真的, 我收到了, 終於有學校收小兒了, 他很開心. GOOD LUCK! 

原帖由 fi-fi 於 08-11-5 13:59 發表
吓....咁快!?

好緊張呀....唔知今晚收唔收到呢?

作者: LS+MCS    時間: 08-11-5 14:09

原帖由 lemonred 於 08-11-5 14:02 發表
真的, 我收到了, 終於有學校收小兒了, 他很開心. GOOD LUCK! 

This is really exciting. Congratulations !

作者: sandylam    時間: 08-11-5 14:13

知唔知如果唔收, 有冇信通知?
得個知字都好吖~

原帖由 LS+MCS 於 08-11-5 14:09 發表

This is really exciting. Congratulations !

作者: peipeibb    時間: 08-11-5 14:50

想問如果係收,要交幾錢留位費?
作者: Bubuchu    時間: 08-11-5 14:59

1st registration on 28/11/08  - $490 (留位)
2nd registration on 12/6/09 - $580 (書簿)
3rd registration on 1/8/09 - balance

請問禮賢是否中文小學?除了有利位置是九龍塘,有什麼好處

原帖由 peipeibb 於 08-11-5 14:50 發表
想問如果係收,要交幾錢留位費?

作者: zenzenmama    時間: 08-11-5 15:03

Dear all,

I just called the school and I was told that everyone should receive letter no matter accepted or not within this week. Hope this information can help.

作者: ec822    時間: 08-11-5 15:08

謝謝update.好緊張.
作者: 羊咩囝    時間: 08-11-5 15:15

禮賢? 不是深水埗网嗎?
作者: yy13    時間: 08-11-5 15:22

禮賢係屬於深水埗網

原帖由 Bubuchu 於 08-11-5 14:59 發表
1st registration on 28/11/08  - $490 (留位)
2nd registration on 12/6/09 - $580 (書簿)
3rd registration on 1/8/09 - balance

請問禮賢是否中文小學?除了有利位置是九龍塘,有什麼好處

...

作者: Oscar媽    時間: 08-11-5 15:41

要今晚放工先知....
作者: LLPP    時間: 08-11-5 15:44     標題: 回覆 # 的文章

恭喜!恭喜

作者: ansonl    時間: 08-11-5 16:48

有冇家長分享一下禮賢的優劣;

幾多人可成功被取錄;
作者: fi-fi    時間: 08-11-5 16:55

終於得咗喇.....yeah!!!

好開心呀,真係開心到喊呀
作者: sandylam    時間: 08-11-5 17:55

收到信...未能取錄~

原帖由 fi-fi 於 08-11-5 16:55 發表
終於得咗喇.....yeah!!!

好開心呀,真係開心到喊呀

作者: estherangel    時間: 08-11-5 17:55

係咪所有今日收到信既都係成功? 有無人今日收到信係reject? 因為仔仔話佢有信, 但係佢又唔識睇, 而家真係好鬼擔心~
作者: estherangel    時間: 08-11-5 17:57

唉, 咁都係凶多吉少

原帖由 sandylam 於 08-11-5 17:55 發表
收到信...未能取錄~

作者: Bubuchu    時間: 08-11-5 18:03

2 pages for acceptance letter.
原帖由 estherangel 於 08-11-5 17:57 發表
唉, 咁都係凶多吉少

作者: loy211    時間: 08-11-5 18:48

我重未收到,是否拒諸門外?
作者: unhappymother    時間: 08-11-5 18:52

my son is waiting list......
any one know the chance is big or small ?
作者: loy211    時間: 08-11-5 18:54

我未收到,應該都是後備居多.
作者: civic    時間: 08-11-5 18:57

Got the letter. Accepted.

Congratulation to all sucess kids. KRS is a very good school. Teachers are so nice/patient to students. Students are happy there.
作者: loy211    時間: 08-11-5 19:17

恭喜所有取錄生,但我心急如焚,我仍未收到信,在我報的私小中,此間是我的首選,排名甚高,我真的很希望仔仔可以入讀.
作者: laurielml    時間: 08-11-5 19:27

I got the letter and accept my daughter.
作者: Crabtree    時間: 08-11-5 19:27

睇完你地post話今日有信, 即刻落樓下信箱睇吓有無信, 好開心呀! 收咗囡囡呀.  Congraulations to all successful kids.
作者: 喧嘩    時間: 08-11-5 19:29

我地都收左, 希望28號之前有另一間收亞女啦, 咁我就唔去留位, 係咪lee間真係好小人考, 所以命中率都高d呢?
如果唔係點解亞女答醫生同護士分別, 係男同女, 咁都收? 老師仲要係睇住佢亞媽個職業問喎, 真奇怪
作者: kaka01    時間: 08-11-5 19:52

我個女只係 waiting。

原帖由 喧嘩 於 08-11-5 19:29 發表
我地都收左, 希望28號之前有另一間收亞女啦, 咁我就唔去留位, 係咪lee間真係好小人考, 所以命中率都高d呢?
如果唔係點解亞女答醫生同護士分別, 係男同女, 咁都收? 老師仲要係睇住佢亞媽個職業問喎, 真奇怪 ...

作者: Oscar媽    時間: 08-11-5 19:53

我都收到信, 不過係後補呀!!

我都恭喜取錄既小朋友..
作者: 喧嘩    時間: 08-11-5 20:02

可唔可以分享下點解會係首選呢? 因為我仲未搵到個原因俾亞女讀lee間, 因為我地唔係公務員, 冇津貼, 如果要我唔去享用果九年免費教育而選私校的話, 我自己就覺得要俾得值囉
原帖由 loy211 於 08-11-5 19:17 發表
恭喜所有取錄生,但我心急如焚,我仍未收到信,在我報的私小中,此間是我的首選,排名甚高,我真的很希望仔仔可以入讀.

作者: Brian'sMom    時間: 08-11-5 20:10

My son is also in waiting list.
Are all unsuccessful applicants in waiting list?
作者: FeiFei    時間: 08-11-5 20:17

They also accepted my daugther. But I want to know how good is this school and what's the diiference if the school belongs to Sham Shui Po instead of Kln Tong?
作者: kcjcmama    時間: 08-11-5 20:45

原帖由 Brian'sMom 於 08-11-5 20:10 發表
My son is also in waiting list.
Are all unsuccessful applicants in waiting list?

my gal also under waiting list as well.
作者: unhappymother    時間: 08-11-5 20:50

has anyone observe that most of girl were accepted by this school.
havn't heard the boy have the offer ??
作者: Cathleen    時間: 08-11-5 21:10

my girl got waiting list only
作者: loy211    時間: 08-11-5 21:10

我是基督徙,所以我想選有教會背景的小學,此其一;第二,我不是公務員,學費太貴我負擔不來,禮賢的學費相對較便宜(中價),第三,band one率達7成,升中派得不俗,我住的地區,較好的小學,可供選擇的少之又少,所以我想找一間私小作後備,當然,如果我能夠入到一間心儀的津小,我都會考慮入讀(我第一階段跨區,有20分,希望可以入到)
禮賢的口碑不俗,所以我希望小朋友入讀.
作者: fi-fi    時間: 08-11-5 21:20

喧嘩,

我小朋友本身係禮幼學生,由k1開始就深深感受到這間學校的愛心,老師對小朋友/家長的關心亦深深感動我,這間學校比我的感覺係"舒服",她實在是一所"實而不華"的好學校,至於派中成績亦很好,我好放心將囝囝送進禮賢學校讀書學習,我對劉校長及小學部都很有信心!!!

我都不是公務員,亦無任何津貼,但....許何的話,我會在我們能力範圍內揀選最合適他的學校吧!!!

我都希望有一間你心儀的津小收你小朋友,咁你又可以享用9年免費教育,而其他家長又可以有後補位讓自已小朋友入讀,真係一舉兩得

原帖由 喧嘩 於 08-11-5 20:02 發表
可唔可以分享下點解會係首選呢? 因為我仲未搵到個原因俾亞女讀lee間, 因為我地唔係公務員, 冇津貼, 如果要我唔去享用果九年免費教育而選私校的話, 我自己就覺得要俾得值囉
...

作者: ewingchak    時間: 08-11-5 22:18

我都收到後備,請問各有經驗家長,如想寄敲門信應該依家即刻寄或遲d先寄?
作者: hinhinmami    時間: 08-11-5 23:05

禮賢收了我囝囝,我們全家都好開心
作者: candace    時間: 08-11-5 23:27

收O左我囡囡, 好開心!
作者: Yinwan    時間: 08-11-5 23:41

waiting only...
pray for good news later on!
作者: sambaby    時間: 08-11-6 02:23

Rec'd letter and my son was accepted.  
作者: manyeung88    時間: 08-11-6 02:41

原帖由 ewingchak 於 08-11-5 22:18 發表
我都收到後備,請問各有經驗家長,如想寄敲門信應該依家即刻寄或遲d先寄?

如想交敲門信當然依家交啦,因為有d人考到又有更好offer而會唔留位,而你封求位信寫好d我相信可比學校睇到你的誠意而將你個waiting list排前小小,就算今次真係唔得,仲有下2次註冊前都可交敲門信,由而家到下年9月仲有好多機會,真係睇你有幾想要e個學位,努力啦@@
作者: ewingchak    時間: 08-11-6 08:22

唔該晒!
作者: ewingchak    時間: 08-11-6 08:24

又想問如果收到信話唔收我仔仔,咁係咪寫敲門信都無用架啦?唔該!
作者: LLPP    時間: 08-11-6 09:08

未必有用,但冇壞。。。
原帖由 ewingchak 於 08-11-6 08:24 發表
又想問如果收到信話唔收我仔仔,咁係咪寫敲門信都無用架啦?唔該!

作者: AgnesHimMa    時間: 08-11-6 10:13

禮賢的安排真係好好, 佢提早release result 之外, 仲比我哋28 nov 至交留位$$, 等我哋可以津小放榜之後至decide 交唔交留位, 比我哋諗清楚, 又唔洗曬$$.
作者: lenmama    時間: 08-11-6 10:31

Anybody can get the website to show the allocation of secondary? I can't get into KRS web.
作者: August07    時間: 08-11-6 11:05

My son is so excited as he got accepted   

The school's arrangement is also very good. The deposit is not expensive and we can wait until 28/11; and the 2nd registration is after lucky draw so parents can make sure their kids will study there and no waste the time.

原帖由 AgnesHimMa 於 08-11-6 10:13 發表
禮賢的安排真係好好, 佢提早release result 之外, 仲比我哋28 nov 至交留位$$, 等我哋可以津小放榜之後至decide 交唔交留位, 比我哋諗清楚, 又唔洗曬$$.

作者: KLLP    時間: 08-11-6 11:32

2007-2008升中入學統計

升學統計

2007-2008年度小六升中派位概況
Band 1: 70%
Band 2: 27%
獲派發第一志願:82%
學生入讀英文中學: 80%
學生入讀中文中學: 20%

1.中華基督教會銘賢書院
2.華仁書院 (九龍) [/td]
3.聖母玫瑰書院
4.香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學
5.長沙灣天主教英文中學
6.寶血會上智英文書院
7.聖公會莫壽增會督中學
8.聖保祿中學
9.基督教女青年會丘佐榮中學
10.迦密中學
11.英華書院
12.基督教崇真中學
13.拔萃男書院
14.拔萃女書院
15.沙田循道衛理中學
16.協恩中學
17.旅港開平商會中學
18.匯基東九龍書院
19.何明華會督銀禧中學
20.賽馬會體藝中學
21.浸信會呂明才中學
22.香港神託會培基書院
23.民生書院
24.聖保羅男女中學
25.真光女書院
26.培僑書院
27.何文田官立中學
28.華英中學
29.東華三院黃笏南中學
30.福建中學
31.嘉諾撒聖瑪利書院
32.九龍塘學校
33.沙田蘇浙公學
34.路德會協同中學
35.德貞女子中學
36.香島中學
37.香港神託會培敦中學
38.新界西貢坑口區鄭植之中學
39.匯基書院
40.迦密主恩中學

原帖由 lenmama 於 08-11-6 10:31 發表
Anybody can get the website to show the allocation of secondary? I can't get into KRS web.

作者: AgnesHimMa    時間: 08-11-6 11:49

Last night, 收到offer letter 之後, 立即上禮賢個web, 睇返啲info. 間學校真係唔錯, 課程安排都好似好好,
但間學校好似非常細, 個playground 又細.
如果仲有其他offer, 可能都要考慮清楚.
作者: fi-fi    時間: 08-11-6 13:32

AgnesHimMa,

你都講得啱,曾經我都諗過2900學費,個校舍好似差d喎....尤其是去埋各大dss interview之後就更加覺得禮賢很細,設施好似唔夠新/多,但我朋友講咗句:"夠用咪得囉,比咁大你又點啫",不過又講返句公道說話:佢學生人數少d嘛,應該夠用的!!!
anyway我都係放她在心儀第一位,唔知點解....情意結啩!

原帖由 AgnesHimMa 於 08-11-6 11:49 發表
Last night, 收到offer letter 之後, 立即上禮賢個web, 睇返啲info. 間學校真係唔錯, 課程安排都好似好好,
如果仲有其他offer, 可能都要考慮清楚. ...

作者: 龍柱    時間: 08-11-6 13:52

fi-fi,
好久無係BK相遇...
我相信跟你一樣, 我們的小朋又跟禮賢好有緣份和有情意結...
作者: fi-fi    時間: 08-11-6 14:07

hi 龍柱,

係呀...好耐無遇見喇,你哋好嗎?
你小朋友出年會做禮賢之士嗎?
琴晚知道結果後...真係很感動,原來上天早已安排禮小給阿仔,唔怪得早前多間學校都只是後備生喇 ,以家一天都光哂了,可以好好享受黎緊的聖誔節了!!!

原帖由 龍柱 於 08-11-6 13:52 發表
fi-fi,
好久無係BK相遇...
我相信跟你一樣, 我們的小朋又跟禮賢好有緣份和有情意結...

作者: 龍柱    時間: 08-11-6 14:12

非禮幼的媽咪,

恭喜晒考到禮小!  你們的小朋友, 一定好乖巧!

你們的疑惑, 我是絕對明白.  因為你們是局外人...  一般的人, 可能對禮賢認識不深, 或唔認識.  或許只是為了拿個私小學位作後備...  如果有深入探知, 你會發覺它是件好東西...  雖然禮小不是一間名校, 但不知為何, 好多人都說是一間"好學校".   

希望跟大家在禮小有緣相見吧!!

如果決定唔讀, 記得立刻通知學校呀!  因為有好多有心人, 等緊位架!

原帖由 AgnesHimMa 於 08-11-6 11:49 AM 發表
如果仲有其他offer, 可能都要考慮清楚. ...

作者: cindy216    時間: 08-11-6 16:11

禮賢都收左亞囡好開心,但剛剛又入左表德雅,如兩間大家會揀邊間?請比D意見,
作者: cindy216    時間: 08-11-6 16:32

好開心收左亞囡,但剛剛又入左表德雅,請大家比D意見兩間會揀邊間?
作者: nnma    時間: 08-11-6 16:32

請問各位家長是沒有參加該校之開放日,而又給取錄呢?
作者: Tommum    時間: 08-11-6 17:09     標題: 各位媽媽 , 禮賢取錄信來了.

i haven't attended the briefing session ... but they has accepted my son.
作者: 喧嘩    時間: 08-11-6 19:56

我都冇去簡介會, 同埋只係daddy一個帶亞女去interview, 想請問點解好似唔係好多禮幼的小朋友考禮小?
作者: civic    時間: 08-11-6 20:07

No, my daughter is their kinder's student. She got acceptance. Almost all students in her class applied primary division and my daughter told me a lot of classmates got acceptance but also some failed.

KRS is a good school. Usually kinder's students/family likes it very much because all teachers there are patient and love all kids. They spent a lot of time on them. Even call parents on Sunday to talk about their school life. We appreciated them.

However, the disadvantage is KRS does not have secondary school. Like me, my son was also their kinder student, he also got acceptance before, but finally, he got seat from another one-train system school, we finally gave up and we really feel bad but the education system pushed us to do that. Applying primary already made us crazy, don't want to apply secondary again.

Now, it showed our decision is correct. My son can enjoy his school life well and learn what he want. No need to worry about all competition, exam.... to get ready to fight for seat in other secondary school.

I am not sure if I will take the seat finally because I am waiting result from DGS and Good Hope where offer secondary too.

But 1 thing is very sure, students in KRS is studying happily there.

原帖由 喧嘩 於 08-11-6 19:56 發表
我都冇去簡介會, 同埋只係daddy一個帶亞女去interview, 想請問點解好似唔係好多禮幼的小朋友考禮小?

作者: loy211    時間: 08-11-6 21:29

civic:
      可否說說一條龍學校的名稱?
作者: fi-fi    時間: 08-11-6 22:09

喧嘩,
何而見得唔係咁多禮幼學生考禮小呢?
以我所知....每班只有數個K3生沒有交小一申請表,我當日都只是我一個人帶阿仔去面試,亦見到好多禮幼的同學仔,基本上每一課室每一組都會安排一個禮幼的小朋友面試!!!

原帖由 喧嘩 於 08-11-6 19:56 發表

作者: civic    時間: 08-11-6 22:12

loy211,

It's DBSPD. My son is lucky enough to get a seat there.

原帖由 loy211 於 08-11-6 21:29 發表
civic:
      可否說說一條龍學校的名稱?

作者: fi-fi    時間: 08-11-6 22:17

civic,

係...我都多次被禮幼老師的付出感動過!!!

就今次小一發信的安排都好體貼家長,她知道各家長都很心急,她有結果後速速出信,比原定的日子早了10日,大大減少咗我哋10日等待的精神折磨

原帖由 civic 於 08-11-6 20:07 發表
...They spent a lot of time on them. Even call parents on Sunday to talk about their school life. We appreciated them.

作者: fi-fi    時間: 08-11-6 22:19

civic

wow...DBSPD,恭喜
原帖由 civic 於 08-11-6 22:12 發表
loy211,

It's DBSPD. My son is lucky enough to get a seat there.

作者: civic    時間: 08-11-6 22:24

fifi,

Thank you. As long as my son can enjoy his school life, that's a good school.

When I reject KRS, I also wrote a letter to Mrs Lau to say sorry and how bad we were to get away from KRS.

原帖由 fi-fi 於 08-11-6 22:19 發表
civic

wow...DBSPD,恭喜

作者: fi-fi    時間: 08-11-6 22:29

civic,

你真係好體貼呀,有頭有尾...就算放棄留位都比封信校長

我囝囝又係好愛禮賢,當佢知道禮小收佢,佢真係開心到跳起(我無諗佢有咁大反應),所以我真的很放心將他交比禮小

原帖由 civic 於 08-11-6 22:24 發表
fifi,

Thank you. As long as my son can enjoy his school life, that's a good school.

When I reject KRS, I also wrote a letter to Mrs Lau to say sorry and how bad we were to get away from KRS.

...

作者: civic    時間: 08-11-6 22:32

fifi,

I think we should do that. Moreover, there are many parents like this school, we should release the seat once we made decision. This is a good example to children.

KRS is really a good school and we like them so much. That's why I sent my 2 kids there with no doubt.
原帖由 fi-fi 於 08-11-6 22:29 發表
civic,

我囝囝又係好愛禮賢,當佢知道禮小收佢,佢真係開心到跳起(我無諗佢有咁大反應),所以我真的很放心將他交比禮小

...

作者: civic    時間: 08-11-6 22:33

fifi,

I forgot to ask you, which class is your son ? My daughter is in Upper Love. Are we the same class ?

原帖由 fi-fi 於 08-11-6 22:29 發表
civic,

...

作者: 喧嘩    時間: 08-11-6 22:58

fifi,
   點解我會覺得好少禮幼小朋友, 係因為真係冇乜見有人提過, 除左你同你早前相認的那位朋友, 而家先知原來civic都係, 咁我亞女唔係禮幼而入到咪算好勁囉?我好後悔同亞女選擇左一間活動教學的幼稚園俾佢, 所以好驚選錯埋小學, 亞女間幼稚園真係好淺, 基本上係應付唔到而家小學d interview, 學校都只係剛剛教加數, 仲要係好簡單果d, 中文又淺, 英文唔洗講啦, 我自己又懶喎, 冇乜點操佢, 我只係覺得, 如果我考到一間名校, 到時真係應付唔到去轉其它學校都仲得, 但係若果去一間普通d的學校, 到時想轉好d都好難, 所以想俾佢入到最好的
civic,
我都喺GH, DGS D TOPIC到見過你, 我亞女都有考, 希望大家都可以好似今次咁好彩啦, 不過聽完你地講之後, 禮小喺我心目中都加左分, 不過始終都唔係自己杯茶, 如果真係有幸仲有學校收的話, 我會唔去註冊, 快D放番個位出黎, 希望其他家長都係啦, 唔好HOLD太多學校
作者: fi-fi    時間: 08-11-6 23:15

civic,

我小朋友係讀高信班!!!

原帖由 civic 於 08-11-6 22:33 發表
fifi,

I forgot to ask you, which class is your son ? My daughter is in Upper Love. Are we the same class ?

作者: ACCC    時間: 08-11-6 23:22

各位您好,
其實禮賢是否屬於「谷」的學校呢?因見升中派位有70%Band1,很多名校也有這成績,有冇人知道是否需要家長很多的協助,才可在此校就讀?此校能否訓練學生主動自發地學習,而不要家長很多的催促呢?
作者: fi-fi    時間: 08-11-6 23:26

喧嘩,

以我所知...禮幼唔係咁多家長上黎bk(或者唔多發言),就算是禮小topic都係好靜,同呢間學校一樣不是太高調!!!

禮幼d程度都好淺,學術並非禮幼的主打!!!而禮小的interview亦非其他學校interview的模式,無深奧的學術問題,無英語對話,無算術問題,禮小只係考小朋友k3可應付的程度,令小朋友無壓力之下進行!!!

我之前曾經聽過不同人說:禮小揀禮貌/有規矩的小朋友,老師/其他小朋友說話時不插咀/不搭訕

原帖由 喧嘩 於 08-11-6 22:58 發表
fifi,
   點解我會覺得好少禮幼小朋友, 係因為真係冇乜見有人提過, 除左你同你早前相認的那位朋友, 而家先知原來civic都係, 咁我亞女唔係禮幼而入到咪算好勁囉?我好後悔同亞女選擇左一間活動教學的幼稚園俾佢, 所以 ...

作者: kcau    時間: 08-11-7 09:20

請問各位,係咪一定會收到信呢?到現在都收唔到信,好心急
作者: juntacw    時間: 08-11-7 11:09

fifi,
   點解我會覺得好少禮幼小朋友, 係因為真係冇乜見有人提過, ......., 咁我亞女唔係禮幼而入到咪算好勁囉?

喧嘩, 按當日所見, 禮小開3班假如只收30個校外學生. 則錄取率為 1000 / 30 = 33.3 你話你亞女勁唔勁啊. ..

而我收信當晚, 只敢輕描淡寫通知囝囝啊爺話已有一家不錯的學校取錄. 怕告知實情的話, 佢啊爺實會開心到飲大著....
作者: acmother    時間: 08-11-7 11:10

Is there any quota of P1 seats reserved for the student of the KRS Kindergarten?
作者: juntacw    時間: 08-11-7 11:22

原帖由 喧嘩 於 08-11-5 20:02 發表
...

我都問過自己呢個問題, 答案係: 私小的學生入讀時程度相當 (要面試囉, 特別是禮小這類注重德行的學校), 而大抽獎入學的, 始終參差不齊, 特別是品行方面, 所謂近朱者赤近墨者黑囉...
所以經濟上不成太大負擔的話, 我考會慮私小.
作者: civic    時間: 08-11-7 11:26

喧嘩,

的確, 有了亞仔既經驗, 已很少上BK, 直至現在,亞女要考P.1
我完全明白你既想法. 其實,雖然禮小好好, 但在現今教育制度下, 它會在收生方面有少少吃虧. 通常, 取錄的學生也會先登記(因佢是私校), 然後再睇下其他學校收唔收, 或抽得好唔好.永遠放佢在最後. 我自己也會咁. 因為揾小學巳經咁慘, 揾中學点算. 可以負擔既就當然唔想啦.

好似有個朋友,個女响ST. Mary讀P.5. 未係一條龍.依家日日要補習, 想升原校,十分吃力. 你知啦, 女仔發起力上嚟, 分分中有好多黑馬. 升唔返,考第啲直資/私校, 人地又点解收你 ? 好似 Good Hope & DGS 咁,自己小學都咁多學生.學位所剩無幾.咁梗係收猛龍啦.

又或者,要學音樂又要學体育, 要考章又要攞獎. Oh ! No !

不過,我個仔成日比家長/老師讚佢乖,通常佢地都会問佢係出自邊間kinder. 一聽到係禮賢,個個都話"係呀,禮賢出名學生乖架."真安慰
fifi,
   點解我會覺得好少禮幼小朋友, 係因為真係冇乜見有人提過, 除左你同你早前相認的那位朋友, 而家先知原來civic都係, 咁我亞女唔係禮幼而入到咪算好勁囉?我好後悔同亞女選擇左一間活動教學的幼稚園俾佢, 所以 ...

作者: yiuyiu730    時間: 08-11-7 11:29

龍柱,

好耐無見la, jovi 都被取錄左, 開心都暈ar!

原帖由 龍柱 於 08-11-6 14:12 發表
非禮幼的媽咪,

恭喜晒考到禮小!  你們的小朋友, 一定好乖巧!

你們的疑惑, 我是絕對明白.  因為你們是局外人...  一般的人, 可能對禮賢認識不深, 或唔認識.  或許只是為了拿個私小學位作後備...  如果有深入探知,  ...

作者: civic    時間: 08-11-7 11:30

acmother,

All students from KRS kinder also need interview with other students. No difference. But, I will say, the chance should be better. I guess primary should more understand their performance.

However, some students also failed too.
原帖由 acmother 於 08-11-7 11:10 發表
Is there any quota of P1 seats reserved for the student of the KRS Kindergarten?

作者: acmother    時間: 08-11-7 12:06

Thanks for yr info.

原帖由 civic 於 08-11-7 11:30 發表
acmother,

All students from KRS kinder also need interview with other students. No difference. But, I will say, the chance should be better. I guess primary should more understand their performance.  ...

作者: fi-fi    時間: 08-11-7 12:17

juntacw,

wow~~完全是我的心聲呀!!!

我情有獨鍾禮賢就是因為他不但成績唔差之外,更是一所著重品德/心靈的學校!!!

原帖由 juntacw 於 08-11-7 11:22 發表

....特別是禮小這類注重德行的學校), 而大抽獎入學的, 始終參差不齊, 特別是品行方面, 所謂近朱者赤近墨者黑囉...
所以經濟上不成太大負擔的話, 我考會慮私小

作者: ACCC    時間: 08-11-7 13:09

各位您好,
其實禮賢是否屬於「谷」的學校呢?因見升中派位有70%Band1,很多名校也有這成績,有冇人知道是否需要家長很多的協助,才可在此校就讀?此校能否訓練學生主動自發地學習,而不要家長很多的催促呢?知道的家長,可否提供資料呢?我的囡囡也被取錄明年小一,因不是禮幼學生,有些以上的擔心。請幫幫忙!
作者: 龍柱    時間: 08-11-7 13:23

fi-fi,

除非中六合彩啦! 否則, 我都唔會逆天而行既!  
唔知有無機會小一同班呢

原帖由 fi-fi 於 08-11-6 02:07 PM 發表
hi 龍柱,

係呀...好耐無遇見喇,你哋好嗎?
你小朋友出年會做禮賢之士嗎?
琴晚知道結果後...真係很感動,原來上天早已安排禮小給阿仔,唔怪得早前多間學校都只是後備生喇 ,以家一天都光哂了,可以好好享受黎緊的聖誔節 ...

作者: 龍柱    時間: 08-11-7 13:27

yiuyiu730,
恭喜!恭喜!  係咪除非中六合彩, 否則都係讀番KRS呀?

做咩成大半年都唔蒲頭呀?

原帖由 yiuyiu730 於 08-11-7 11:29 AM 發表
龍柱,

好耐無見la, jovi 都被取錄左, 開心都暈ar!

作者: 龍柱    時間: 08-11-7 13:30

civic,

我知你誰呢! 你阿女29號開生日會嘛! right?! 生日會見啦! 今晚去唔去家長會呀?
作者: 龍柱    時間: 08-11-7 13:40

Absolutely agreed!!  ~ 近朱者赤近墨者黑 ~

大家一起與禮賢合作, 培養我們小朋友的"品德/心靈"吧!

原帖由 fi-fi 於 08-11-7 12:17 PM 發表
juntacw,

wow~~完全是我的心聲呀!!!

我情有獨鍾禮賢就是因為他不但成績唔差之外,更是一所著重品德/心靈的學校!!!

作者: fi-fi    時間: 08-11-7 13:51

chengwaiking,

我都不太清楚禮小是否很"谷"的學校,但我之前聽過劉校長的簡介會,覺得課程適中,有傳統要測驗考試,亦有專題研習讓孩子思考及學習與人合作!!!

至於家長投入程度,我相信有一定的需要,禮賢很喜歡與家長有深入的交流的!!!

我記得劉校長曾經提及過每日下午有一節時間係功課時間,是訓練孩子自已完成功課作業(校長:要他們學會完成功課是他們的責任,不是家長的責任)

希望稍後可了解多一點再與你分享!!!

原帖由 chengwaiking 於 08-11-7 13:09 發表
各位您好,
其實禮賢是否屬於「谷」的學校呢?因見升中派位有70%Band1,很多名校也有這成績,有冇人知道是否需要家長很多的協助,才可在此校就讀?此校能否訓練學生主動自發地學習,而不要家長很多的催促呢?知道的家長,可否提 ...

作者: fi-fi    時間: 08-11-7 14:01

龍柱

有1/3機會做到同班同學喎....

原帖由 龍柱 於 08-11-7 13:23 發表
fi-fi,

除非中六合彩啦! 否則, 我都唔會逆天而行既!  
唔知有無機會小一同班呢

作者: Oscar媽    時間: 08-11-7 14:37

fi-fi,

我尋日都寄左叩門信....希望有機會 la !!
作者: mimia810    時間: 08-11-7 14:44

Oscar mum,

My daughter is waiting list of KRS.  Is it the same case of your child?  I saw you mentioned that you sent a 叩門信.  What is it about and who are you address to?  Please help.  I was appointed that my daughter failed for this school.
Thanks a lot,
Mimia
作者: fi-fi    時間: 08-11-7 14:50

Oscar媽

之前我諗定嫁喇,如果萬一禮小唔收阿仔,我就每日一封求位信,叫我老公每朝早趁返學時間就親手交比校長(煩都煩c佢...哈!),好慶幸...我唔洗行到呢一步!!!

原帖由 Oscar媽 於 08-11-7 14:37 發表
fi-fi,

作者: mimia810    時間: 08-11-7 15:01

appointed = disappointed
作者: Oscar媽    時間: 08-11-7 15:19

mimia,

封叩門信我係寫自己對學校既感覺...
你都可以試下咁寫架

原帖由 mimia810 於 08-11-7 14:44 發表
Oscar mum,

My daughter is waiting list of KRS.  Is it the same case of your child?  I saw you mentioned that you sent a 叩門信.  What is it about and who are you address to?  Please help.  I was appo ...

作者: civic    時間: 08-11-7 15:48

龍柱,

Ha ! Ha ! 估唔到我地最終都响BK相遇了. So good ! Actually, I had disappear from BK for years !!!!!!!

Yes ar, 29/Nov birthday party, 早啲到. 其實佢係22/Nov生日. 但太遲book.

I will join the 2nd section tonight. See you.

原帖由 龍柱 於 08-11-7 13:30 發表
civic,

我知你誰呢! 你阿女29號開生日會嘛! right?! 生日會見啦! 今晚去唔去家長會呀?

作者: juntacw    時間: 08-11-7 16:20

原帖由 Oscar媽 於 08-11-7 14:37 發表
fi-fi,

有用的, 感覺禮賢好重視家長的配合和誠意. 至少在waitinglist上都會排前0的.
作者: eunice.lee    時間: 08-11-7 17:28

昨天我同仔仔去德雅交表, 回程時因唔係好識路(我想去NATHAN RD轉車), 所以走去問吓人, 問著一位禮小既小學生, 佢好有禮貎同HELPFUL, 而且表逹有條理.

佢叫我搭巴士會方便些, 當時遠處有架巴士黎緊, 小朋友叫我哋唔好跑, 拖住個小朋友該小心點, 黎唔切! 慢慢行等個下一部車, 試問咁細心既小朋友宜家真係好少見!

禮賢小朋友真係

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5