教育王國

標題: 德雅小學 [打印本頁]

作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-6 23:03     標題: 德雅小學

本人在星期六已交左form但發覺校舍真是十分舊及細, tiolet好黑暗, 老公話如果好彩收呀囡的話,都唔想比佢讀喎, 真不知點算??好煩...

另如培道&德雅, which one you will choose. Please comments. Thanks.

校舍, both school is a small but I think 培道 is better than 德雅.
作者: ELING    時間: 08-11-7 08:40

me too 的感覺太殘舊,
(不包括設備,如計埋設施,真不想入讀)
但考左先數。
作者: 樹熊    時間: 08-11-7 13:48

我都感覺殘舊,不過徳nga是一好學校
作者: eunice.lee    時間: 08-11-7 17:10

我昨天同仔仔一齊去交表, 內裡真的很殘很舊且操場好細, 仔仔幫襯過佢哋個廁所, 佢話好暗驚跌咗落去咁話!

不過德雅是一所好學校.

我想問大家, 你哋的小朋友是否都是15號當日接見呀?
作者: minghei_mama    時間: 08-11-7 17:38

hi,

系呀. 好似系11/15 10:30am .... 我都有親自交表... 間學校的確系細及舊.... 相比於相似的聖母... 明顯較差.
作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-7 17:46

Hi

Me too. 15th interview at 10:30am. If accept a seat. don't know confirm study in this school or not? My husband is really unlike this school facility.

原帖由 minghei_mama 於 08-11-7 17:38 發表
hi,

系呀. 好似系11/15 10:30am .... 我都有親自交表... 間學校的確系細及舊.... 相比於相似的聖母... 明顯較差.

作者: eunice.lee    時間: 08-11-7 17:56

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-7 17:46 發表
Hi

Me too. 15th interview at 10:30am. If accept a seat. don't know confirm study in this school or not? My husband is really unlike this school facility.

我老公同你老公剛剛相反, 佢話讀書最重要係師資同學生既學習環境(安全及整潔)同態度.

自己就唔起咁like.  去過咁多間, 呢間又真係幾失色!

我仔仔15號in 11:00am.

希望大家成功!
作者: goodmama2003    時間: 08-11-7 18:45

作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-7 18:51

總知真係好煩...囡囡暫時in左3间, 1间reject, 2间等消息, 如果all唔得, 都唔知点好??
你囝囝如何嗎?

原帖由 eunice.lee 於 08-11-7 17:56 發表

我老公同你老公剛剛相反, 佢話讀書最重要係師資同學生既學習環境(安全及整潔)同態度.

自己就唔起咁like.  去過咁多間, 呢間又真係幾失色!

我仔仔15號in 11:00am.

希望大家成功! ...

作者: minghei_mama    時間: 08-11-7 19:13

HI.,

我個case 與你相反. 但都系煩..,...
小女有好幾間收... 都比了幾間留位費...希望k3睇定d 學習能力才慢慢揀... 但問題系先要煩留邊幾間...因留位費幾間加埋都幾千元..... 最煩系我同daddy 意見不一樣... 佢話祟真好... 我又學得祟真有點 hardsell 宗教... 到我話啟思... 佢又話學費貴..... 總之每次收到offer2公婆就要開會..... 真煩...慘過反工加班....

其實無offer又擔心, 有多一間accept又心多多.... 左諗又諗... 大家都系父母,都系想幫自己小朋友揀間好學校..... "谷" 的又擔心個小朋友頂唔順或自己頂唔順, hea 的又擔心升中報不到好中學......父母要由幼稚園煩到中學....... 或甚至大學.....   真系難為父母.  

囡囡未有offer 的kwankwanmammy , 因好多人會 reject offer, 故不要擔心... 一定有機會的...

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-7 18:51 發表
總知真係好煩...囡囡暫時in左3间, 1间reject, 2间等消息, 如果all唔得, 都唔知点好??
你囝囝如何嗎?

作者: 袓安    時間: 08-11-7 19:18

如果你們打算考德雅來打底,就要有心理準備喲,因為除左要俾留位費外,舊年德雅係統一派位之前就要俾定9月既學費+雜費,大概$3000,(今年唔知有無改,記得問清楚)

雖然德雅個校舍係舊左d,但係口碑都唔錯,而且又有中學做back up,,升中成績都唔錯,學術方面就唔使太擔心既~

祝大家都能找到一間合適的小學

作者: 樹熊    時間: 08-11-7 22:45

點解不裝修?聖母校舍好過佢
作者: eunice.lee    時間: 08-11-7 23:01

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-7 18:51 發表
你囝囝如何嗎?

我暫時只有禮賢同德貞, 英華失敗了!
其餘SFA等緊消息, 德雅交左表.

其實相對上德貞較德雅為好, 大家同是私小, 校舍規模又係咁細小, 但內裡十分整潔!

德貞交左$, 明天參加小一預備班.
禮賢未同老公開會溝通, 唔知成數有幾高.
SFA陪跑!

德雅除左舊, 查實交通都係一大困難! 大家覺得嗎?
作者: 樹熊    時間: 08-11-7 23:31

原帖由 eunice.lee 於 08-11-7 23:01 發表

其實相對上德貞較德雅為好, 大家同是私小, 校舍規模又係咁細小, 但內裡十分整潔!

禮賢未同老公開會溝通, 唔 ...

交通尚可以kowloon Tong有mini bus
作者: lsltennis    時間: 08-11-7 23:35

我聽日 8/11 都要 INTERVIEW 德雅, 但我決定唔去, 因為實在太舊太殘, 而且都係想要活動教學的.

暫時有禮賢及港大同學會小學收, 英華 2ND INTERVIEW 等消息, 各位有咩意見, 真係唔知點好.
作者: 樹熊    時間: 08-11-7 23:38

原帖由 lsltennis 於 08-11-7 23:35 發表
我聽日 8/11 都要 INTERVIEW 德雅, 但我決定唔去, 因為實在太舊太殘, 而且都係想要活動教學的.

暫時有禮賢及港大同學會小學收, 英華 2ND INTERVIEW 等消息, 各位有咩意見, 真係唔知點好. ...

如果你想要活動教學當然不要德雅好谷你好早交表
作者: WPY    時間: 08-11-8 00:59     標題: Any more comments

Dear parents:

Anyone can have more past experience about this school. I still considering to apply or not. Very tired these few mths la?

WpY
作者: chrischeung    時間: 08-11-8 09:53

德雅是否分兩星期IN呢?我上星期五交表時,NO.36X系IN15號,吾知今年收几多人呢?
作者: goodmama2003    時間: 08-11-8 10:11

作者: chrischeung    時間: 08-11-8 10:24

死啦,比你地講到成間鬼屋咁,因為上次交表系我老公去,返來我問佢問學校舊嗎?佢話吾知 ,請問培道舊D定德雅呢????
作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-8 11:09

Sure, 德雅舊好多, 因為我也有去個培道, 本人覺得雖然它校舍雖細, 但感覺上切施都okay, 校舍不太暗. 係啦, 你小朋友有無in培道呀?他們說昨天会開始寄信, if my daugther is accept, I think I will pay a 留位費先...

原帖由 chrischeung 於 08-11-8 10:24 發表
死啦,比你地講到成間鬼屋咁,因為上次交表系我老公去,返來我問佢問學校舊嗎?佢話吾知 ,請問培道舊D定德雅呢????

作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-8 11:19

你都好, 已有德貞收左, 現時還未知有無学校收呀囡. 你会決定讀德貞嗎?

原帖由 eunice.lee 於 08-11-7 23:01 發表

禮賢未同老公開會溝通, 唔 ...

作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-8 11:22

Hi minghei_mama,

Thank you. Hopefully I will receive accept letter for my daughter from interview school.

原帖由 minghei_mama 於 08-11-7 19:13 發表
HI.,

我個case 與你相反. 但都系煩..,...
小女有好幾間收... 都比了幾間留位費...希望k3睇定d 學習能力才慢慢揀... 但問題系先要煩留邊幾間...因留位費幾間加埋都幾千元..... 最煩系我同daddy 意見不一樣... 佢話 ...

作者: kcjcmama    時間: 08-11-8 11:27

原帖由 goodmama2003 於 08-11-8 10:11 發表
德雅本來都報左了. 但聖母己收左女女, 加上去德雅交表時, 發現其爛溶溶的校舍,  我都是不會去in 了.

same here
作者: 樹熊    時間: 08-11-8 12:58

去了徳雅有種返去幾十年前學校一樣估不到還保留復古,點解唔裝修?,聖母校舍小不過好淸潔佢裝修過
作者: 樹熊    時間: 08-11-8 13:03

聖母有收女女交了留位,聽完古堡校舍真想不去in點好?
作者: minghei_mama    時間: 08-11-10 20:12

hi ALL,

以環境就聖母比起德雅好得多... 很清潔..很光猛.
我囡囡今個星期六都會in 德雅, 但我打算不去了...因德雅同聖母2間各方面差不多... 我估....系嗎 ??
作者: Hillary2002    時間: 08-11-11 11:09

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-8 11:09 AM 發表
Sure, 德雅舊好多, 因為我也有去個培道, 本人覺得雖然它校舍雖細, 但感覺上切施都okay, 校舍不太暗. 係啦, 你小朋友有無in培道呀?他們說昨天会開始寄信, if my daugther is accept, I think I will pay a 留位費先.. ...

me too, 我最唔鍾意佢在大抽獎前要比三千先, 明顯收左錢先, 培道都收左我個女, 佢好公平公報了政府一轉先留位, 15號我都唔去in
作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-11 11:50

也有同感. 如第一round不中, 你会交培道留位費嗎?会北囡囡讀此校嗎?

原帖由 Hillary2002 於 08-11-11 11:09 發表

me too, 我最唔鍾意佢在大抽獎前要比三千先, 明顯收左錢先, 培道都收左我個女, 佢好公平公報了政府一轉先留位, 15號我都唔去in

作者: chrischeung    時間: 08-11-11 12:08

請問你們覺得培道好定德雅好D呢?我覺得德雅派位好好多,培道派位好似冇咁好,不過學校環境培道好D.請問培道和德雅是否個個都收呢?
原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-11 11:50 發表
也有同感. 如第一round不中, 你会交培道留位費嗎?会北囡囡讀此校嗎?

作者: chrischeung    時間: 08-11-11 12:09

請問你們覺得培道好定德雅好D呢?我覺得德雅派位好好多,培道派位好似冇咁好,不過學校環境培道好D.請問培道和德雅是否個個都收呢?
原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-11 11:50 發表

作者: Hillary2002    時間: 08-11-11 13:15

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-11 11:50 AM 發表

我都係主力津校, 如留位前無另一間都會留位
作者: Hillary2002    時間: 08-11-11 13:24

原帖由 chrischeung 於 08-11-11 12:09 PM 發表

好難講邊間好d, 當然德雅英文比較好, 如果我無記錯佢地中學網都唔同???? 一個佢九龍城另一個深水步, 有無人知?????本人覺得兩間多數都收
作者: Crabtree    時間: 08-11-11 16:14

請問有無人知星期六嗰日, 要in幾耐呀?  考小朋友什麼呢? Group or single intereview?
作者: eunice.lee    時間: 08-11-11 16:20

德雅派位比培道優勝.

我兩位表弟幾年前在此校完成小六, 分別考入九龍華仁, 另一位獲分派去英華書院.
作者: chrischeung    時間: 08-11-11 16:45

請問你表弟是否考頭個几名呢?
原帖由 eunice.lee 於 08-11-11 16:20 發表
德雅派位比培道優勝.

我兩位表弟幾年前在此校完成小六, 分別考入九龍華仁, 另一位獲分派去英華書院.

作者: minghei_mama    時間: 08-11-12 09:50

那禮賢vs 德雅呢 ?? 禮賢好d ??
作者: joetsang    時間: 08-11-12 10:57

請問有無人知星期六嗰日, 要in幾耐呀?  考小朋友什麼呢? Group or single intereview?

我都想知呀!!
作者: AgnesHimMa    時間: 08-11-12 13:12

好似禮賢有3 班, 但德雅就得2班.
但德雅教深1級, 小一教小二的英文書.

原帖由 minghei_mama 於 08-11-12 09:50 發表
那禮賢vs 德雅呢 ?? 禮賢好d ??

作者: minghei_mama    時間: 08-11-12 14:59

if  禮賢 vs 德雅 vs 聖母 , 3 揀一又會揀邊間 ???
作者: BBTWIN    時間: 08-11-12 16:06

你地講開德雅小學,我係n年前讀德雅幼稚園,果時幼稚園校規巳好嚴.腦海中而家都會浮現惡修女o既樣.德雅o係我個年代都好出名.後來我讀至高班就轉校,因為家人o既原故令我常遲到比修女罰.令我成日唔想返學.如果唔係我都應該會順利成章升上小學.不過估唔到o甘多年佢地都唔修葺學校,天主教學校應該有足夠經費o架
作者: safarimama    時間: 08-11-12 16:20

哈哈!我都係n年前讀德雅幼稚園,冇錯德雅當年都好出名, 好多人考, 我仲記得個班主任姓黃, 好靚女好好人! 嗰日去交表, 嘩! 真係有回到從前的感覺! 但講真雖然佢現在沒有那麼出名, 德雅的確是一間校風和學術都很好的傳統學校! 大家不要只注意她的校舍吧!
原帖由 BBTWIN 於 08-11-12 16:06 發表
你地講開德雅小學,我係n年前讀德雅幼稚園,果時幼稚園校規巳好嚴.腦海中而家都會浮現惡修女o既樣.德雅o係我個年代都好出名.後來我讀至高班就轉校,因為家人o既原故令我常遲到比修女罰.令我成日唔想返學.如果唔係我都應該會順利 ...

作者: Crabtree    時間: 08-11-12 16:59

請問有無過來人知星期六嗰日要in幾耐呀?  考小朋友什麼呢? Group or single intereview?  
作者: BBTWIN    時間: 08-11-14 12:47

[quote]原帖由 safarimama 於 08-11-12 16:20 發表
哈哈!我都係n年前讀德雅幼稚園,冇錯德雅當年都好出名, 好多人考, 我仲記得個班主任姓黃, 好靚女好好人! 嗰日去交表, 嘩! 真係有回到從前的感覺! 但講真雖然佢現在沒有那麼出名, 德雅的確是一間校風和學術都很好的傳統 ... [/quote

你都未必夠我耐啦,哈! 因為你都仲記得班主任個樣, 我就剩係記得惡修女同食雪條時整到同學仔件衫ja.  我對女未有o甘快小一,今年先k1. 德雅都係一個不錯o既選擇,到時我都可能比對女試下考.始終協恩聖羅撒會係我首選.係呢,除o左德雅,你會報幾多間私小呀???請唔好怪我8掛呀
作者: nicoleccn    時間: 08-11-14 18:48

我明天都是10:30am .... 我都有親自交表間學校的確系細及舊, 但是都會去, 我無其他家長咁好彩德望同真光都是waiting list.
作者: shinggor    時間: 08-11-14 23:50

原帖由 nicoleccn 於 08-11-14 18:48 發表
我明天都是10:30am .... 我都有親自交表間學校的確系細及舊, 但是都會去, 我無其他家長咁好彩德望同真光都是waiting list.
我囡囡 IN 1130HRS, 一定去0架喇! 同你一樣德望 WAITING.......聖方濟......直頭屎埋..............
作者: heimanlau    時間: 08-11-15 14:17

今日去左面試, 佢話老師淨係問左佢兩條問題, 個名同埋魚線問題....
作者: nicoleccn    時間: 08-11-15 15:10

係問左佢兩條問題, 個名同埋地址

heimanlau 於 08-11-15 14:17 發表
今日去左面試, 佢話老師淨係問左佢兩條問題, 個名同埋魚線問題.... [/quote]
作者: Crabtree    時間: 08-11-15 16:18

囡囡話問名及地址, 還有看圖講故事, 考記憶題.
作者: chrischeung    時間: 08-11-15 17:00

其實問咁淺問題系想睇到小朋友什麼呢?我十一點in時見有好多小朋友坐系度,數過下都成五十几人,其實個個小朋友都答到問題,咁睇什麼來收生呢?真系好奇??
作者: Ming-Ming    時間: 08-11-15 17:39

聽聞有5佰幾人考,唔知今年收幾多學生呢?
作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-15 20:15

囡囡今天in10:30am. 佢話問左: 1)住邊到? 2)邊個同你黎 3)如果有個叔叔帶你去玩,你去吾去? 4)睇圖畫,有bear bear熊畫水彩畫,但畫不正確, 叫呀囡找出黎 (呀囡話吾識, 老師話吾緊要) 5)還有問一幅圖畫但我吾明呀囡講乜?

另呀囡in完話我知, 佢林上課室前有cry, 老師問她為甚麼, 佢話掛住mammy喎, 但上到去, 就無cry, 老師問佢面紅卜卜係吾係cry過, 我真的不知道today她表現如何.....anyway just try try la.

today, I have asked school teacher, how no. of class for p.1 in next year, they said, it's 4 classes with 2x個學生in one class (小班教學).
作者: Ming-Ming    時間: 08-11-15 20:57

阿女也是in 10:30. 佢話老師除了問她的名,地址及讀邊間幼稚園外,又比了4隻熊熊既圖找相同,又問她如果見到有個男孩子打破玻璃窗她會點做,另比了一幅圖佢睇,內有個小朋友釣不到魚,2個小朋友釣到魚很開心,有一些小朋友則把魚桿掉在水面上...不過阿女講唔到老師問什麼, 有些題目她也不懂如何回答!  

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-15 20:15 發表
囡囡今天in10:30am. 佢話問左: 1)住邊到? 2)邊個同你黎 3)如果有個叔叔帶你去玩,你去吾去? 4)睇圖畫,有bear bear熊畫水彩畫,但畫不正確, 叫呀囡找出黎 (呀囡話吾識, 老師話吾緊要) 5)還有問一幅圖畫但我吾明呀囡講乜 ...

作者: eunice.lee    時間: 08-11-15 21:49

各位媽咪:-

你哋有沒有看學校給你們的刋物, 內文有小六學生家長的心聲, 仔細看看佢哋都有提及德雅功課/測考壓力都幾大, 令我都有點怕怕!
作者: Crabtree    時間: 08-11-15 22:57

睇完你地啲post, 囡囡話問佢名啦? 今年幾多歲, 問佢住邊? 囡囡只答了樓名, 咁老師再問佢係邊區? 圖畫找錯處, 考佢記憶, 叫佢估番其中一張係咩表情, 有問釣魚圖呀? 囡囡話老師問佢点解有啲小朋友釣唔到, 佢話條魚線唔夠長, 還有啲魚會沉係水裡呀, 所以釣唔到呀.  還有貪心的小狗的圖, 叫囡囡講番個故事出嚟, 但囡囡話隻狗喜歡乾淨的骨頭喎.

咁短時間考咁多嘢, 係咪每個小朋友都有貼紙及糖呀, 囡囡話唔係人人都有喎, 有啲只得其中一樣喎?

請問有無人知今年小一學費幾多? 一班小一幾多人? 明年推行小班教, 學費會否加價?

原帖由 Ming-Ming 於 08-11-15 20:57 發表
阿女也是in 10:30. 佢話老師除了問她的名,地址及讀邊間幼稚園外,又比了4隻熊熊既圖找相同,又問她如果見到有個男孩子打破玻璃窗她會點做,另比了一幅圖佢睇,內有個小朋友釣不到魚,有2個小朋友釣到魚很開心,有一些小朋 ...

作者: chrischeung    時間: 08-11-16 11:51

請問明年推行小班咁一班有几多人呢?
原帖由 Crabtree 於 08-11-15 22:57 發表
睇完你地啲post, 囡囡話問佢名啦? 今年幾多歲, 問佢住邊? 囡囡只答了樓名, 咁老師再問佢係邊區? 圖畫找錯處, 考佢記憶, 叫佢估番其中一張係咩表情, 有問釣魚圖呀? 囡囡話老師問佢点解有啲小朋友釣唔到, 佢話條魚線唔 ...

作者: chrischeung    時間: 08-11-16 11:53

我個小朋友出來都有貼紙同CANDY,佢話答完問題老師就比二樣野佢...我叫佢請我食,佢話我都冇答問題吾比
原帖由 Crabtree 於 08-11-15 22:57 發表
睇完你地啲post, 囡囡話問佢名啦? 今年幾多歲, 問佢住邊? 囡囡只答了樓名, 咁老師再問佢係邊區? 圖畫找錯處, 考佢記憶, 叫佢估番其中一張係咩表情, 有問釣魚圖呀? 囡囡話老師問佢点解有啲小朋友釣唔到, 佢話條魚線唔 ...

作者: 醉花間    時間: 08-11-16 17:09

作者: Crabtree    時間: 08-11-16 22:06

Tks for yr information.   我等緊囡囡落嚟時, 見有啲家長係帶埋哥哥或姐姐嚟同啲老師so so, 咁即係話佢細佬或妹妹只要巡例做完面試, 就即收. 跟住就要睇分數高低排位才收, 唉!
作者: 醉花間    時間: 08-11-16 22:49

作者: 醉花間    時間: 08-11-16 22:55

作者: eunice.lee    時間: 08-11-16 23:52

醉花間或各位媽咪:-

有些問題想請你指教一下, 有勞!

謝!
作者: 醉花間    時間: 08-11-17 00:23

作者: Crabtree    時間: 08-11-17 11:19

醉花間,

你是過來人, 若比你選擇, 你會選禮賢, 德雅還是德貞呢?  (本人的小朋友是囡囡)
作者: chrischeung    時間: 08-11-17 11:29

醉花間,
請問德雅升讀中BAND ONE比例系几多呢?謝謝.
原帖由 醉花間 於 08-11-17 00:23 發表
eunice.lee :-

德雅是英文私小, 還是中文私小? 中文私小, 但佢英文讀高一級, 即小一用小二的英文書功課吃力沉重嗎 (坊間流傳)? 絕對吃力, 但其實依家有好多所謂有質數既學校都係咁男生應考是否屬陪跑性質,  ...

作者: 羊咩囝    時間: 08-11-17 11:40

原帖由 chrischeung 於 08-11-17 11:29 發表
醉花間,
請問德雅升讀中BAND ONE比例系几多呢?謝謝.

CHRISCHEUNG,

2007-2008年度本校升中派位概況

本校升中概況

本校獲派首三志願人數 :
95%

成功入讀自行選校及獲派第一志願 : 88.6%

入讀英文中學逾 : 91.3 %

作者: onelokgor    時間: 08-11-17 11:57

我都考慮個女讀德雅, 但聽聞好辛苦同無乜課外活動. 如果小朋友屬於好動型, 會唔會唔係甘岩呢~
作者: chrischeung    時間: 08-11-17 12:07

羊咩囝,
我就系睇吾明,95%第一志願即系BAND ONE定系選校吾埋BAND ONE定THREE總之系第一志願都當系呢?吾明...可吾可以講清楚呢?謝謝
原帖由 羊咩囝 於 08-11-17 11:40 發表

CHRISCHEUNG,

2007-2008年度本校升中派位概況  本校升中概況 本校獲派首三志願人數 :
95%成功入讀自行選校及獲派第一志願 : 88.6%入讀英文中學逾 : 91.3 %

作者: 醉花間    時間: 08-11-17 12:25

作者: 醉花間    時間: 08-11-17 12:29

作者: chrischeung    時間: 08-11-17 12:49

吾該哂,不過我個都系仔..
原帖由 醉花間 於 08-11-17 12:29 發表
佢地有80%以上升到band one 架wor, 而且如果女仔, 派位唔太理想, 佢地都會幫幫你問中學部既, 所以呢樣係德雅既優勝地方......

我自己果個係男仔, 如果係女仔, 我都會比佢讀德雅  ...

作者: Crabtree    時間: 08-11-17 14:52

Tks so much!  咁就睇吓囡囡有無福份可以讀到呢間學校.

原帖由 醉花間 於 08-11-17 12:29 發表
佢地有80%以上升到band one 架wor, 而且如果女仔, 派位唔太理想, 佢地都會幫幫你問中學部既, 所以呢樣係德雅既優勝地方......

我自己果個係男仔, 如果係女仔, 我都會比佢讀德雅  ...

作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-17 15:14

Hi 醉花間

想請問功課是不是会很多呢? 它有無精英班? 如学生成績不太好, 老師們会幫助他們嗎? 課外活动多唔多? 放学后還是SATURDAY? 有無功課室嗎?  當天看見学生們都好有禮貌. 請問知唔知德雅中学及聖母玫瑰是BAND幾呢?
Sorry for many questions. Thanks.
作者: catforyou    時間: 08-11-17 17:37     標題: 德雅小學

Hi, everyone,

My daughter is studying in P1 at Tak Nga Primary school right now, I'd to share some experiences with you:

1. Yes, the school outlook is old, but it is fine enough for a primary student, I have not heard any complaint from my daughter so far.

2. Teachers are good and very responsive to parent's queries and problems.

3. Homework - Usually it will take 1.5 hrs to finish and another 0.5-1 hrs for study.

4. Almost every week has Chinese and English dictation, a good training for student and my daughter get used to it quickly.

5. Apart from text book, TaK Nga has a full set of worksheets for English and Maths, in some case, worksheets provide the best study materials for the students.

So far so, I have no regret letting my daughter joining this school.  Of course, all these are my personal comments, and I believe some other people have their own comments.

Thx.
作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-17 18:40

Hi catforyou

Did your daughter have 補習?

原帖由 catforyou 於 08-11-17 17:37 發表

My daughter is studying in P1 at Tak Nga Primary school right now, I'd to share some experiences with you:

1. Yes, the school outlook is old, but it is fine enough for a primary studen ...

作者: catforyou    時間: 08-11-17 22:05     標題: 回覆 # 的文章

Hi KwanKwanMammy:

My daughter have not taken any 補習, but I need to review homework with her everyday (around 1 hr) and spend a few hrs every weekend for dictation and weeky review.

Thx.
作者: 醉花間    時間: 08-11-17 22:40

作者: 醉花間    時間: 08-11-17 22:43

作者: Crabtree    時間: 08-11-17 23:11

Can u tell us which primary school is your son studing now?
作者: Crabtree    時間: 08-11-17 23:12

catforyou,

Can u tell me the school fee for P.1 this year?

原帖由 catforyou 於 08-11-17 17:37 發表

1. Yes, the school outlook is old, but it is fine enough for a primary studen ...

作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-17 23:22

Hi 醉花間

Just want to know more..... 它有無精英班? 如学生成績不太好, 老師們会幫助他們嗎? 課外活动多唔多? 放学后還是SATURDAY? 有無功課堂嗎?  當天看見学生們都好有禮貌. 請問知唔知德雅中学及聖母玫瑰是BAND幾呢? This school is suitable for active girl? Thanks.
作者: catforyou    時間: 08-11-17 23:24     標題: 回覆 # 的文章

Hi, Crabtree,

School fee is $2200*10 months

Thx.
作者: 醉花間    時間: 08-11-18 10:24

作者: 醉花間    時間: 08-11-18 10:38

作者: 醉花間    時間: 08-11-18 10:40

作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-18 11:51

Many thanks for your info.

原帖由 醉花間 於 08-11-18 10:38 發表

1. 佢地無精英班, 佢地係私小, 收得果d, 都唔羞得去邊, 試諗吓, 家長願意每月比2千幾學費比小朋友去讀, 家長本身質數都唔會差啦(恕我直言, 同政府學校相比, 私校學生係乖d, 家長都會比較緊張佢地既功課同表現)
2.  ...

作者: 醉花間    時間: 08-11-18 12:31

作者: onelokgor    時間: 08-11-18 13:57

好多謝你地既資料呀~真係好有用~ 因為我朋友個女之前都讀德雅, 佢好乖, 但係追唔上, 小三要repeat , 所以我都好擔心如果自己呀女讀左, 會唔會都好唔開心又或者壓力好大~
作者: onelokgor    時間: 08-11-18 13:58

另外, 我想問問除左學費, 仲要唔要其他雜費呢?
作者: chrischeung    時間: 08-11-18 14:25

醉花間,
听完你講話有八成入BAND ONE中學,都好想入到德雅,我都好怕自己個仔系其餘二成,不過希望吾系啦.......請問假如學位系100人正取生會吾會系二百人呢?因為26號先知結果,我想有好多人如果第一輪收生得的話都會吾讀,所以會吾會計多D小一生呢?謝謝...
原帖由 醉花間 於 08-11-18 12:31 發表
唔使客氣, 希望幫到你, 好多時選擇學校都會係個心大心細既心態, 包括自己, 小兒慶幸入到間直升學校, 其實當日自己都有一樣既煩惱......   

...

作者: Umi    時間: 08-11-18 18:39

我個囡今年九月插班入德雅. 老實講, 校舍真係比較舊, 同出面既學校比, 真係好難比, 以前我個女間學校真係大好幾倍...

不過, 阿囡都覺得學校係細, 但話這間老師好過以前間學校好多. 而我都覺得老師都好有方法鼓勵學生主動學習, 師生關係都好好. 阿囡以前係活動教學, 現在傳統教學, 其實對她來說真係轉變好大. 但是她很喜歡這所學校, 比以前來說, 佢真係認真學習好多. 加上呢間學校升中都好好(女仔來說). 所以我覺得對我來說係好好.
作者: catforyou    時間: 08-11-18 19:04

Hi,

As I could remember, 雜費 is a few hundred dollar for a school term. $600-800? I have to dig it out from my lazy brain if you need to know the exact amount.
作者: 醉花間    時間: 08-11-20 00:27

作者: 醉花間    時間: 08-11-20 00:31

作者: mmak    時間: 08-11-20 09:20

醉花間,

可以講吓 你減咗10分嘅原因嗎??

原帖由 醉花間 於 08-11-20 00:31 發表
各位想選德雅既媽咪, 我以過去係呢間學校既老師同依家作為一個媽咪既角度睇, 100分滿分, 德雅值90分籮

作者: mmak    時間: 08-11-20 09:45

我囡in 10mins 就出嚟.. 仲去埋playground 玩完, 先叫我去接囡….
我囡 話得2條問題, 問佢叫咩名, 在邊間KG讀書咋, 真係再無問其他問題了我諗多數又fail….

原帖由 醉花間 於 08-11-16 17:09 發表
每個小朋友答題後其實都有分數架, 佢地係以小朋友最高分數開始scan落去收生架, 當然佢地有其他收生準則, 例如係:有哥姐係度讀緊實收, 父母係校友實收, 跟住就係按小朋友面試既得分收籮, 唔知是否幫到你 :funn ...

作者: 醉花間    時間: 08-11-20 10:59

作者: 醉花間    時間: 08-11-20 11:03

作者: joetsang    時間: 08-11-20 11:15

原帖由 mmak 於 08-11-20 09:45 發表
我囡in 咗 10mins 就出嚟.. 仲去埋playground 玩完, 先叫我去接囡….
我囡 話得2條問題, 問佢叫咩名, 在邊間KG讀書咋, 真係再無問其他問題了… 我諗多數又fail….

...

我朋友仔仔都係IN 咗10 MINS就可接番, 我地估因為佢姐姐係度讀所以必收冇野問, 你會唔會係呢個原因或有宗教分所以咁快呀!!我仔仔同姪女都IN 咗起碼20 MINS wor.
作者: chfong    時間: 08-11-20 13:01     標題: 回覆 # 的文章

10:00 a.m. 果 lot 得5 mins,

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5