教育王國

標題: 校際朗誦節一問 [打印本頁]

作者: littlesister    時間: 08-11-17 09:40     標題: 校際朗誦節一問

小朋友參加左校際朗誦節詩歌組, 如果有62名參賽者排59出場, 咁應該幾多點到呢? 通常大約幾時完呢
作者: anixon    時間: 08-11-17 13:47     標題: 朗誦比賽幾時走得?

我個小朋友都算早出場, 請問幾時先走得?

係咪要等所有人出曬場先可以走呢?

幾時知道成績?

唔該有經驗媽咪比d意見.
作者: rebecca0113    時間: 08-11-17 14:27

係啦,呀仔第一次參加,朗誦完係咪可以回學校ka la?
作者: april28    時間: 08-11-17 18:16

原帖由 rebecca0113 於 08-11-17 14:27 發表
係啦,呀仔第一次參加,朗誦完係咪可以回學校ka la?

吾等分紙、評判general comment就係囉

作者: april28    時間: 08-11-17 18:21

原帖由 anixon 於 08-11-17 13:47 發表
我個小朋友都算早出場, 請問幾時先走得?

係咪要等所有人出曬場先可以走呢?

幾時知道成績?

唔該有經驗媽咪比d意見.

全部參加者比賽完、評判計完分,就會即場派分紙(頭三名會由評判親自頒)……
你想即刻知成績咪要等到最後囉
作者: april28    時間: 08-11-17 18:31

原帖由 littlesister 於 08-11-17 09:40 發表
小朋友參加左校際朗誦節詩歌組, 如果有62名參賽者排59出場, 咁應該幾多點到呢? 通常大約幾時完呢

Generally speaking,多參賽者的那場比賽會分開兩節,中間會有個小休(say 10-15 mins),就算係第二節先比賽,最好都係於小休前到(say 1 hr after starting),小休後坐定定等比賽……

以上純個人經驗,有錯請指正,謝謝!
作者: littlesister    時間: 08-11-17 20:42

原帖由 april28 於 08-11-17 18:31 發表

Generally speaking,多參賽者的那場比賽會分開兩節,中間會有個小休(say 10-15 mins),就算係第二節先比賽,最好都係於小休前到(say 1 hr after starting),小休後坐定定等比賽……

以上純個人經驗,有錯請指正,謝謝! ...

oic, thanks. 咁請問知唔知幾時完呢? 因為我要睇吓下午返唔返到工
作者: april28    時間: 08-11-17 22:27

原帖由 littlesister 於 08-11-17 20:42 發表

oic, thanks. 咁請問知唔知幾時完呢? 因為我要睇吓下午返唔返到工

Around 11:30-12:00
作者: sharon0908    時間: 08-11-17 23:09

一般黎講, 如果淨係得一個項目的比賽, 無其他搭單的
中間或者有 5 分鐘 break 換參賽者位置
因評判或場地而異

如果有多過一組, 咁個評判未必夠時間再中場小休

比賽諗住 sure win, 那唔睇其他都絛咩所謂
反正都請左假, 入定去看看其他小朋友有無通病, 提醒下都無妨

之前仲有其他項目, 咁就最好早早入座, 聽下評判有咩 general comment, 差唔多年級的 comment 都會有部份相通, 聽左無蝕

原帖由 april28 於 08-11-17 18:31 發表

以上純個人經驗,有錯請指正,謝謝! ...

作者: littlesister    時間: 08-11-17 23:19

原帖由 april28 於 08-11-17 22:27 發表

Around 11:30-12:00

吓! 咁早完 我仲諗住亞女去先, 我就11:30先去到睇佢添
作者: cccatty    時間: 08-11-18 08:15

作者: sharon0908    時間: 08-11-18 10:55

咁就要冒下險了
英文黎講, 同一首詩, 男評判會快 1/4
小學約 1.5-2 分鐘, 中學 2-3 分鐘
中文約 2-3 分鐘
再計平均 10% absent rate
咁都差唔多了
另外, 如果有中場 "ready at" 時間
咁會更容易就, 因為會等埋 ready at 之後的一個同學仔係度, 先會繼續比賽
遲到或上 washroom 唔見左人, 真係無價講的, 盡量預鬆

原帖由 cccatty 於 08-11-18 08:15 發表
我已經成日請左假lu.......................

作者: AliJasEd    時間: 08-11-18 16:53

Just want to ask what is the usual range of mark?  How do I know if my kid's performance is good or fair?
作者: sharon0908    時間: 08-11-18 20:00

問過老師了
中文會好孤寒, 即使 75 合格分都唔係必然的
新派或者會鬆手d, 當係支持小朋友繼續玩

英國來的通常跟佢地評判協會指引打分
3-4分一個 range
無穿無爛會放聲的, 都有很大機會合格
搞掂基本功都有 78-80
去到 87+ 就好掂了
同音樂一樣, 都係阿 sir 鬆手少少

集誦又係唔同玩法, 通常都會高分d, 即係苦勞分數

原帖由 AliJasEd 於 08-11-18 16:53 發表
Just want to ask what is the usual range of mark?  How do I know if my kid's performance is good or fair?

作者: cy.muimui    時間: 08-11-18 23:12

那請問普通話獨誦是否先要報上姓名及誦材,才可開始?還是只須鞠鞠躬後便立刻開始?
作者: sharon0908    時間: 08-11-19 00:10

中英文都係一樣的
(鞠躬)題目...作者...(停頓定神)...(開始)
(bow)title by author...(prepare to start)
淨係得一樣唔好做, 就係完左講多謝

原帖由 cy.muimui 於 08-11-18 23:12 發表
那請問普通話獨誦是否先要報上姓名及誦材,才可開始?還是只須鞠鞠躬後便立刻開始?

作者: goodday    時間: 08-11-19 00:27

請問父母+老師一齊入場得嗎?
作者: ruru    時間: 08-11-19 09:30

請問知不知道比賽完拿了分紙之後係咪會再有張cert 拿ka?如果是,幾時會有同埋係咪會寄給我們ka?
作者: mkwok    時間: 08-11-19 09:54

請問到時係咪有咪?小朋友需要大聲嗎?英文老師說不用大聲,但中文老師就叫囝囝大聲朗讀,變左成首詩都係大聲無晒大細聲。
作者: ruru    時間: 08-11-19 10:11

我女昨天比賽完係無咪ka....

原帖由 mkwok 於 08-11-19 09:54 發表
請問到時係咪有咪?小朋友需要大聲嗎?英文老師說不用大聲,但中文老師就叫囝囝大聲朗讀,變左成首詩都係大聲無晒大細聲。

作者: sharon0908    時間: 08-11-19 10:27

理論上係得的
實際上呢
1. 有個場叫 martha boss 包美達 hall, 個場太細要做集誦, 一早講左唔歡迎其他非參賽者和直接帶隊老師
2. 其他場次, 都係視乎大細, 通常一帶一唔會有問題的, 開 party 就唔係太好了, 各區大會堂演奏廳較大, 一家大細都 ok
3. 係大會堂演奏廳有個規矩, 就係唔好亂咁接同學走, 大會若發現混亂, 實會 delay 全部幾百人的放學時間, 如果排左期看醫生, 一定要預先同帶隊老師講左先, 家長唔可以走落去同學席接人, 呢個係大組比賽禮貌, 其他補習原因就唔駛諗了
4. 都係講個句, 年年比賽都有人電話響, 仲會講野, 通常係家長, 自己樣炳唔緊要, 若評判發老脾, 下幾個同學仔實會嚇親

原帖由 goodday 於 08-11-19 00:27 發表
請問父母+老師一齊入場得嗎?

作者: sharon0908    時間: 08-11-19 10:31

分紙即場俾 (除非係極少數初賽連續賽事)
cert 下年 easter 左右, 學校/member 一lot過收
自己係拿不到 cert 的

原帖由 ruru 於 08-11-19 09:30 發表
請問知不知道比賽完拿了分紙之後係咪會再有張cert 拿ka?如果是,幾時會有同埋係咪會寄給我們ka?

作者: sharon0908    時間: 08-11-19 10:35

千人大場都唔會有 mic 的, 個場有幾大, 就係你彩數
問過老師了
如果係新的參賽家庭, 你可以咁諗
中文用聲量似做大戲, 大聲都有高低的
英文可以 project 聲音出到中場就可以了
你老師會跟同學仔的特質, 說要幾多聲, 基本功唔會教錯的

原帖由 mkwok 於 08-11-19 09:54 發表

作者: silvia_ng    時間: 08-11-19 10:57

原帖由 sharon0908 於 08-11-19 10:27 發表
4. 都係講個句, 年年比賽都有人電話響, 仲會講野, 通常係家長, 自己樣炳唔緊要, 若評判發老脾, 下幾個同學仔實會嚇親

仲有係唔好影相+錄影。我仔尋日比賽, 之前都講左話唔比人影相, 但係仲有人夠膽死用閃光燈影左野....
尋日我係香港大會堂, 好多人真係一家大細都去(連賓賓), 所以唔夠位, 有d家長要企。

btw, 我仔係幼稚園咋。所以成個場都好嘈...
作者: mkwok    時間: 08-11-19 11:31

Sharon0908,

謝謝妳的回覆,等我返屋企再跟囝囝練習下先。

囝囝英文就係大會堂(應該係大場),而中文就係佐敦培正教育中心,不知道大不大。我聽到有位家長話有些場太細, 家長不能入。

原帖由 sharon0908 於 08-11-19 10:35 發表
千人大場都唔會有 mic 的, 個場有幾大, 就係你彩數
問過老師了
如果係新的參賽家庭, 你可以咁諗
中文用聲量似做大戲, 大聲都有高低的
英文可以 project 聲音出到中場就可以了
你老師會跟同學仔的特質, 說要幾多聲,  ...

作者: goodday    時間: 08-11-19 11:48

sharon0908,

Thx.

灣仔小童群益會個場大唔大?
作者: sharon0908    時間: 08-11-19 12:47

可能有些家長離開學校有一段時間了
規矩係規矩
我都見過有些執法頗嚴的翻譯, 講一次家長都唔聽, 就會「請」人走, 費時阻住落堂和罰場租, 之後d家長仲惡人先告狀走去投訴
校際比賽係公開試的一種唔係表演, 家長唔守評核規矩, 點教自己的小朋友
真係...

原帖由 silvia_ng 於 08-11-19 10:57 發表

仲有係唔好影相+錄影。我仔尋日比賽, 之前都講左話唔比人影相, 但係仲有人夠膽死用閃光燈影左野....
尋日我係香港大會堂, 好多人真係一家大細都去(連賓賓), 所以唔夠位, 有d家長要企。

btw, 我仔係幼稚 ...

作者: sharon0908    時間: 08-11-19 12:49

課室幾間, 大極有限, 不排除人數多的話, 家長只好門口望下

原帖由 mkwok 於 08-11-19 11:31 發表
Sharon0908,

謝謝妳的回覆,等我返屋企再跟囝囝練習下先。

囝囝英文就係大會堂(應該係大場),而中文就係佐敦培正教育中心,不知道大不大。我聽到有位家長話有些場太細, 家長不能入。

...

作者: sharon0908    時間: 08-11-19 12:51

當係 sch hall 好了, 好闊, 其實唔太大

原帖由 goodday 於 08-11-19 11:48 發表
sharon0908,

Thx.

咁灣仔小童群益會個場大唔大?

作者: shirley73a    時間: 08-11-19 14:22

作者: mkwok    時間: 08-11-19 14:34

那麼佐敦培正教育中心呢?大嗎?
作者: cy.muimui    時間: 08-11-19 14:39

Sharon0908,

Thank you very much for yr reply especially for us which is first time to join.....

作者: violetching    時間: 08-11-19 19:17

培正有幾處作比賽場地,有禮堂,演講室,13和18號室,個禮堂就當然大,13室就由兩間課室打通,18號就未入過去,最差就系個演講室(仲要比賽過3次),因為佢個門口設計的問題,每逢有人出入都會比所有人和評判看見,好擾民。但因為是台階式的座位,所以就會看得比較清楚。

原帖由 mkwok 於 08-11-19 14:34 發表
那麼佐敦培正教育中心呢?大嗎?

作者: violetching    時間: 08-11-19 19:20

尖沙嘴的St Andrew是大禮堂。

原帖由 shirley73a 於 08-11-19 14:22 發表
請問尖沙咀嘅ST.Andrew堂大唔大架??!!

作者: shirley73a    時間: 08-11-19 22:47

作者: violetching    時間: 08-11-19 23:12

禮堂在1樓,而地下有好多空間,所以好多小朋友會系周圍練習,仲可以好大聲都吾會影響到人。

原帖由 shirley73a 於 08-11-19 22:47 發表
tkx~violetching,

作者: LA    時間: 08-11-19 23:59

There are 2 venues, one is hall, one is not.
原帖由 goodday 於 08-11-19 11:48 發表
sharon0908,
Thx.
咁灣仔小童群益會個場大唔大?

作者: IYYY    時間: 08-11-20 08:53

hi Sharon,
還記得我嗎?  我是經你介紹的老師代為報名, 再一次說聲謝謝^.^
想問為什麼不可以在朗誦完後說"多謝"呢?
又是不是開始前都不用說自已的名字與年歲等等?
煩請你再為我解答問題, 謝謝!

Iris

原帖由 sharon0908 於 08-11-19 00:10 發表
中英文都係一樣的
(鞠躬)題目...作者...(停頓定神)...(開始)
(bow)title by author...(prepare to start)
淨係得一樣唔好做, 就係完左講多謝

作者: mkwok    時間: 08-11-20 09:09

violetching,

Thanks.

原帖由 violetching 於 08-11-19 19:17 發表
培正有幾處作比賽場地,有禮堂,演講室,13和18號室,個禮堂就當然大,13室就由兩間課室打通,18號就未入過去,最差就系個演講室(仲要比賽過3次),因為佢個門口設計的問題,每逢有人出入都會比所有人和評判看見,好擾民。但因 ...

作者: 媽咪    時間: 08-11-21 09:03

想問下d有經驗的媽咪, 朗誦完, 係咪人人都有將分紙? 係咪將分紙比學校定點呢 ?

作者: shirley73a    時間: 08-11-21 09:34

作者: shirley73a    時間: 08-11-21 09:39

作者: daichoigo    時間: 08-11-21 10:55

我想問下係咪一定要著校裙去呀, 因下午番學校有運動堂喎.
作者: achow    時間: 08-11-21 13:12

Dear experience parent,

As I was not in HK when the time my son got competition last week. I would like to ask what is the advatge of the marks normally? My son was 80, is it normal, good or worse?

I wanted to know cause I want to give him more training. Thank you
作者: AlanShirley    時間: 08-11-21 13:33

作者: AliJasEd    時間: 08-11-21 15:21

My girl and her friend got 80 too (for English poem).  I think it might be an average.  Anyway I am so glad that they have such confident in presenting in front of a hundred audiences.  Encouragement should be given to such little children.
作者: subrina    時間: 08-11-22 23:49

作者: SandyWu    時間: 08-11-24 16:30

原帖由 AliJasEd 於 08-11-21 15:21 發表
My girl and her friend got 80 too (for English poem).  I think it might be an average.  Anyway I am so glad that they have such confident in presenting in front of a hundred audiences.  Encouragement  ...

我囡都係今朝比賽左,佢拎到80+既分數,我已經好滿意,因為佢係第一次參加,無怯場同做到哂老師對佢既要求,雖然係臨場緊張d,但對我地黎講,e個經驗絕對好既,等佢有進步既空間,而且我都係第一次見到其他唔同學校既參賽者,佢地個個都好勁,其實一,二年級既小朋友一齊參賽,對一年級既我地有小小蝕底既.....
作者: penguin    時間: 08-11-24 17:38

請問除左ABC之外, 仲有冇名次既呢?

原帖由 subrina 於 08-11-22 23:49 發表
90 -100 榮譽
80 - 89 優良
75 -79 良好

底過75就吾會有証書

作者: fcbttkw    時間: 08-11-24 20:23

我想問各位:集誦會唔會每人都發證書?
作者: Henrika    時間: 08-11-24 23:24     標題: 回覆 # 的文章

集誦證書只發給學校,個人項目才有自己的證書
作者: fcbttkw    時間: 08-11-25 11:11

Thank you, Henrika!
原帖由 Henrika 於 08-11-24 23:24 發表
集誦證書只發給學校,個人項目才有自己的證書

作者: Charlotte_mom    時間: 08-11-25 11:26

ABC?
每場都有冠亞季軍, 有時亞季軍會有2個or even3個
跟住其他就有分紙, 人人有份(如果無等到完場就要之後寄返喇), 上面有分數
而張cert(80分以上)就要好幾個月之後至會派發, 係寄去報名學校, 由學校派發
原帖由 penguin 於 08-11-24 05:38 PM 發表
請問除左ABC之外, 仲有冇名次既呢?

作者: penguin    時間: 08-11-25 15:46

Charlotte,

唔該晒, 聽日輪到亞囝呀!!

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-25 11:26 發表
ABC?
每場都有冠亞季軍, 有時亞季軍會有2個or even3個
跟住其他就有分紙, 人人有份(如果無等到完場就要之後寄返喇), 上面有分數
而張cert(80分以上)就要好幾個月之後至會派發, 係寄去報名學校, 由學校派發
...

作者: achow    時間: 08-11-25 18:49

Thank you for all your comments. This is also the first time i let my son to join this kind of competition, therefore I just wanted to know what are the marks stand for.

I am glad that he did not show any nervousness at all-but I am,although I am not with him at that time. Anyway is not easy to be a kid nowaday, they are really tough. I really don't think I can do better then they do.
作者: Bathy    時間: 08-11-27 17:16

请问我们要去培正学校比赛,在筲箕湾怎么去呀?小女5岁,是否有很多观众一起看比赛呀!多谢
作者: violetching    時間: 08-11-27 17:32

加士居道培正教育中心,如你在筲箕灣,可有2種方法,第1搭地鐵,不論在佐敦或油麻地落多要行好遠,要行10分鐘左右。
另一種方法就是搭隧巴102,在裁判司署個站落,過對面馬路行上去就到,但你就要預隧巴交通會否塞車的問題。

原帖由 Bathy 於 08-11-27 17:16 發表
请问我们要去培正学校比赛,在筲箕湾怎么去呀?小女5岁,是否有很多观众一起看比赛呀!多谢

作者: Bathy    時間: 08-11-27 21:14     標題: 回覆 # 的文章

太谢谢您了,不知考场到时家长可不可以看到小朋友的表演,请有经验的家长指点指点。谢谢!
作者: violetching    時間: 08-11-27 21:53

家長是可以入內觀賽的,但有時因場地面積的問題,負責的職員可能要求上半場比賽的家長先進入比賽場地,而下半場的參賽者就稍後才進場。但如果是培正的話,應該有足夠的座位,家長可一起入內,但參賽者和家長是分開坐的,如你的小朋友太小,可預先比定個心理準備佢,免得到時發慌。

原帖由 Bathy 於 08-11-27 21:14 發表
太谢谢您了,不知考场到时家长可不可以看到小朋友的表演,请有经验的家长指点指点。谢谢!

作者: Bathy    時間: 08-11-27 22:21     標題: 回覆 # 的文章

真是感激不尽。

看来我们要坐地铁再打车去了,不知再哪下车打车方便些呢?

作者: 烏龍媽咪    時間: 08-11-28 10:01

作者: ALAL    時間: 08-11-28 11:01

My son in p4 got 84 in Eng. speech, a great improvement from last year. We are very excited. Thank you for all the help and information form friends in BK,
作者: violetching    時間: 08-11-28 12:08

所有幼兒朗誦項目(即幼稚園),只有ABCD的grade,不設冠亞季軍的獎項,而ABC grade的小朋友可得獎狀(稍後經由報名的人派發),不知你的小朋友是否參加這個組別呢?:D

原帖由 烏龍媽咪 於 08-11-28 10:01 發表
上星期六在培正比賽左,全個比賽完晒比分紙,評判說結果分ABC級,但不代表是第一,二,三名,派分紙時分兩隊,1~~30左邊,31~58右邊,評判沒說有冠亞季軍,當天也沒見評判頒獎,我拿分紙時看到大部份是b.c,沒寫分數,是不是我們 ...

作者: 烏龍媽咪    時間: 08-11-28 16:59

作者: Bathy    時間: 08-12-2 14:19     標題: 回覆 # 的文章

我觉得一个裁判缺乏公正性,在结束时的点评却用广东话 真是让人大跌眼镜。
在叫号时也不用麦克风,好像很希望快点叫玩快点结束似的。

表演的小朋友普遍声量小,看来基本功真的很重要,请问大家平时怎么练“功”可以分享一下吗?
作者: ALAL    時間: 08-12-2 17:55

為甚麼說不公平, 已比賽?

我會叫小朋友先開聲才郎沖,或可在一些回音大的地方練,讓他感受怎樣才是足夠的聲線.
作者: scotia.nova    時間: 08-12-3 08:10

作者: jane_hl999    時間: 08-12-3 14:34

作者: 晴晴的媽媽    時間: 08-12-4 10:07

原帖由 jane_hl999 於 08-12-3 14:34 發表
聽日阿囝就要比賽了,在灣仔小童群益會,小學一二年級普通話詩歌。。。。有沒有家長有類似經驗可以分享下???多謝!

囡囡今年升小一,星期二與其他同學一同代表學校參加了小一、二年級普通話集誦,在屯門大會堂舉行,得了85分亞軍,與冠軍相差了一分而已,老師、同學們都很開心努力的成果!

老師話要注意整體的聲線及動作、表情有一致性才可!

晴晴的媽媽

作者: jane_hl999    時間: 08-12-4 21:26

作者: shirley73a    時間: 08-12-5 09:08

作者: 晴晴的媽媽    時間: 08-12-5 09:28

原帖由 jane_hl999 於 08-12-4 21:26 發表
你好呀!晴晴的媽媽,恭喜你D啦!!我想請問你囡囡係哪間學校?我阿囝也是小一生,今天的比賽拿到80-90分的成績:優良獎。很多小朋友都是第一次參加比賽,有這樣的成績,也滿意啦。。。 ...

hi jane_hl999,

我囡囡讀和富慈善基金其下一間小學。囡囡的同班同學在英文個人朗誦小一取了冠軍及季軍,真叻!

小朋友第一次參加不在乎多少分數,而是整個訓練過程及上台經驗,對小朋友來說是很好的經驗!叫他們明白合作、認真及努力的重要!

再者,只要小朋友上進,日後參加的比賽多得很啊!

晴晴的媽媽

作者: hahe    時間: 08-12-5 11:29

好開心,尋日囡囡係英文朗誦拿到冠軍, 老師都非常開心。不過囡囡個同學就好唔開心,好似想喊咁, 其實佢表演都好好, 應該都有機會, 點知就三甲不入, 真係好可惜. 所以我都同囡囡講, 佢今次好材, 夾到個評判鐘意佢演說既style, 攞獎除咗自己實力, 仲要講天時,地利和人為因素.所以無獎都唔需要唔開心架, 最緊要係爭取表演既經驗.
作者: fysyong    時間: 08-12-6 02:40

請問有沒有好的英文話劇 or 英文朗誦班介紹( 給小一學生的)在港島東的 or 港島?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5