教育王國

標題: 迦南(麗港城) K1 收到取錄信咪? [打印本頁]

作者: honeyki    時間: 08-11-17 10:45     標題: 迦南(麗港城) K1 收到取錄信咪?

如題, 有冇媽咪收到了, 上來傾吓....  
作者: josewan    時間: 08-11-17 12:22

上星期打左去問, 老師話 24/NOV 先有結果.
心急ING~~
作者: honeyki    時間: 08-11-17 13:14     標題: 回覆 # 的文章

咁鬼耐ka, 成3個禮拜lu, 唔通好多人報??

作者: NathanMaMa    時間: 08-11-17 16:41

吓! 你地幾時 interview 呀?
我今日先收到电話叫我囝12/6 去interview。

請問可否講講interview的程序及內容。

Thanks.
作者: JOJA    時間: 08-11-17 16:53

我都好心急呀
作者: LittlePigmom    時間: 08-11-17 20:07

星期四會寄出結果.  
迦南都係我既首選.

原帖由 josewan 於 08-11-17 12:22 發表
上星期打左去問, 老師話 24/NOV 先有結果.
心急ING~~

作者: happybbear    時間: 08-11-17 20:07

我11/1號去interview,到依家都未收到通知信呀,心急死啦!
作者: SCKnight    時間: 08-11-17 22:11

me too
原帖由 happybbear 於 08-11-17 20:07 發表
我11/1號去interview,到依家都未收到通知信呀,心急死啦!

作者: JOJA    時間: 08-11-18 08:56

我都打去問過
in k1
其實係分左4批去in

我都怕機會好微呀

咁你地有冇其他幼稚園打底呀
我只比左金麗留位費咋
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-18 09:52

原帖由 JOJA 於 08-11-18 08:56 發表
我都打去問過
in k1
其實係分左4批去in

我都怕機會好微呀

咁你地有冇其他幼稚園打底呀
我只比左金麗留位費咋

分4批? 後面in既既小朋友d機會未好細? 我都係1/11 in, 但有d成下個月頭先in, 又話今個星期四出result, 啫係點??
作者: JOJA    時間: 08-11-18 15:43

我又忍唔住
今日打去問
星期五先寄出信
等通知

好似話
今日好多人申請
因為出生率高喎

祝大家好運啦

原帖由 晞晞豬 於 08-11-18 09:52 發表

分4批? 後面in既既小朋友d機會未好細? 我都係1/11 in, 但有d成下個月頭先in, 又話今個星期四出result, 啫係點??

作者: NathanMaMa    時間: 08-11-18 15:57

請問可否講講interview的程序及內容。我囝12/6 interview呀。

唔該!
作者: SCKnight    時間: 08-11-19 00:33     標題: 回覆 # 的文章

1st you will have a guided tour in the KG.  Then you will go inside a room and listen the KG staff presentation on its cirriculum and teaching materials.  After that, the interview kick off, all communications using Cantonese.  The kid need to do the following exercises:
1. Greetings first
2. Standard questions - name, age and who take you there
3. Lego - stack up and tidy up
4. Puzzle - put the right animals in the right place and ask what they are
5. Beads game - put the string thru all beads
6. Parents time - Who stay with the kids in day time, still wearing diapers, is he attending any pre-nursery etc.
Total time takes around 30 mins
作者: NathanMaMa    時間: 08-11-19 14:34

Thank you SCKnight your details info.....

原帖由 SCKnight 於 08-11-19 00:33 發表
1st you will have a guided tour in the KG.  Then you will go inside a room and listen the KG staff presentation on its cirriculum and teaching materials.  After that, the interview kick off, all commu ...

作者: cutebear123    時間: 08-11-19 14:40

Is 迦南(麗港城) good?  Is it your first choice?  Any comments and opinions of this kindergarten?  

原帖由 NathanMaMa 於 08-11-19 14:34 發表
Thank you SCKnight your details info.....

作者: honeyki    時間: 08-11-19 16:18     標題: 回覆 # 的文章

迦南並不是阿仔首選, 如果st. cat or kv 都收, 便會放棄迦南, 始終好似"九龍塘"d 學校好d.
作者: honeyki    時間: 08-11-20 16:08     標題: 回覆 # 的文章

有冇媽咪收到結果啦.................好心急

作者: Agnetako    時間: 08-11-20 16:18

我表妹打左電話去問, 收左佢個仔, 不過係下午班
作者: honeyki    時間: 08-11-21 15:15     標題: 回覆 # 的文章

有冇人收到信啊............. 好心急

作者: happybbear    時間: 08-11-21 15:21

我都仲未收到信呀,搞咩甘耐都未有結果架,我見其他分校都派佐信啦,真係激死人啦...
作者: SCKnight    時間: 08-11-21 23:43

信今日下晝放學前先至寄出,呢兩日應該收到啦!
原帖由 happybbear 於 08-11-21 15:21 發表
我都仲未收到信呀,搞咩甘耐都未有結果架,我見其他分校都派佐信啦,真係激死人啦...

作者: L.O.B    時間: 08-11-23 01:21

HI各位

我同BB係1/11面試,我琴日都打左去學校問,職員話相信要下星期一先收到信。好緊張呢!
作者: honeyki    時間: 08-11-24 11:26     標題: 回覆 # 的文章

有冇媽咪收到信呀, 我番緊工, 未睇信箱, 如有人收到, 請上來報喜......

作者: happybbear    時間: 08-11-24 13:02

已經收到信啦,不過好失望呀,係waiting list...
明明interview果日,囡囡答晒老師問既問題,又做晒d指令,我覺得佢當日表現好好,對佢好有信心,但學校都唔收,真係唔明佢地的收生準則係咩野!
作者: honeyki    時間: 08-11-24 13:22     標題: 回覆 # 的文章

c 梗啦, 阿仔都無答哂d問題, 實唔收啦...........
作者: happybbear    時間: 08-11-24 13:29

我覺得有返過playgroup或n1既小朋友會優先考慮,囡囡可能就係甘唔收
作者: honeyki    時間: 08-11-24 14:02     標題: 回覆 # 的文章

請問已收取錄信ge媽咪,
有冇一d本身唔係n班學生,
又冇上迦南playgroup....而又被錄了.

作者: Jerry豬媽咪    時間: 08-11-24 15:56

我都收到信, 都係waiting list

happybbear,

唔好唔開心la, 佢地唔收我地係佢地既走寶...

原帖由 happybbear 於 08-11-24 13:02 發表
已經收到信啦,不過好失望呀,係waiting list...
明明interview果日,囡囡答晒老師問既問題,又做晒d指令,我覺得佢當日表現好好,對佢好有信心,但學校都唔收,真係唔明佢地的收生準則係咩野! ...

作者: happybbear    時間: 08-11-24 16:06

原帖由 Jerry豬媽咪 於 08-11-24 15:56 發表
我都收到信, 都係waiting list

happybbear,

唔好唔開心la, 佢地唔收我地係佢地既走寶...

講得無錯,我囡囡黎緊會讀靈糧堂,甘你呢?
作者: dianawwf    時間: 08-11-24 17:00

我個女都係waiting list... 唔開心, 唔知係咪因為係細女(06年12月出生), 表現唔及其他大B.

依家點算好, 只報了藍田啟思同麗港城迦南都係waiting list!! 究竟waiting list 有無機會收番? 大唔大?

我係咪要同阿女報Pre-nursery呢? 多唔多人報呢? 有無人上年有好似我咁?
作者: cutebear123    時間: 08-11-24 17:30     標題: 回覆 # 的文章

Why u think Cannan is better than 靈糧堂?

How about Diamond 靈糧堂, is it better?
作者: Jerry豬媽咪    時間: 08-11-24 17:47

我仲等緊根德園ga消息...
而家我囡囡係救世軍讀緊N1..如果根德園唔收, 就會繼續救世軍K1...

原帖由 happybbear 於 08-11-24 16:06 發表

講得無錯,我囡囡黎緊會讀靈糧堂,甘你呢?

作者: LittlePigmom    時間: 08-11-24 19:14

我個仔本身唔係n班學生,
又冇上迦南playgroup, 收左下午班.
作者: sarahlmf    時間: 08-11-24 19:22

原帖由 honeyki 於 08-11-24 14:02 發表
請問已收取錄信ge媽咪,
有冇一d本身唔係n班學生,
又冇上迦南playgroup....而又被錄了.

今日收到信收左我個仔, 不過係下午班, 佢本身唔係n班學生, 又冇上迦南playgroup....而被取錄了! 我個仔INTERVIEW表現大至上OK, 而且係1月大B!
不過我都等緊KV嘅結果!
作者: JOJA    時間: 08-11-24 20:00

收下午班, 本身唔係n班學生, 又冇上迦南playgroup

但我係申請AM CLASS
我見有排WAITING AM 的編號

請問大家有冇呢?

不過點都好
我都選迦南啦
作者: GraceYu    時間: 08-11-24 20:38

JOJA,
Congratulations!!!

原帖由 JOJA 於 08-11-24 20:00 發表
收下午班, 本身唔係n班學生, 又冇上迦南playgroup

請問大家有冇呢?

不過點都好
我都選迦南啦

作者: LittlePigmom    時間: 08-11-24 21:30

我排no. 19.

原帖由 JOJA 於 08-11-24 20:00 發表

請問大家有冇呢?

不過點都好
我都選迦南啦

作者: tolulu    時間: 08-11-24 22:15

迦南收左我個囡呀,仲係上午班。
佢唔係N1,又冇返playgroup,我初初都好驚佢地唔收,而家個心都定D。
作者: SCKnight    時間: 08-11-24 22:17

似乎上午班係冇個OK喎!
作者: L.O.B    時間: 08-11-24 22:34

我未收到信呀
作者: JOJA    時間: 08-11-25 12:15

我仲以為AM CLASS 都留番哂比 N1 (AM / PM)
咁你囡囡好叻呀
可以入到AM

原帖由 tolulu 於 08-11-24 22:15 發表
迦南收左我個囡呀,仲係上午班。
佢唔係N1,又冇返playgroup,我初初都好驚佢地唔收,而家個心都定D。

作者: 晞晞豬    時間: 08-11-25 12:31

我都有報, 尋晚收到信, 又係waiting, 好在有另一間心儀既收咗am class, 所以唔wait lur....

佢封信連個waiting number都無, 可能根本個機會就好細
作者: tolulu    時間: 08-11-25 15:11

我諗我個囡都係好彩,因為之前我in一間屋企樓下幼稚園都唔收佢,我都冇咩信心。而家我先至定D。

原帖由 JOJA 於 08-11-25 12:15 發表
我仲以為AM CLASS 都留番哂比 N1 (AM / PM)
咁你囡囡好叻呀
可以入到AM

作者: L.O.B    時間: 08-11-25 16:11

今日收到信喇!都係後備。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5