教育王國

標題: 維多利亞幼稚園點解咁出名? [打印本頁]

作者: 蜜蜜    時間: 08-11-29 22:08     標題: 維多利亞幼稚園點解咁出名?

我一直o係度struggle緊究竟幼稚園應俾女女讀傳統幼稚園如聖心st paul定活動多一點的victoria (假設都考到), 因我女女比較活躍, 英文能力較高, 而且我係聖心小學舊生而聖幼離家頗遠, 稔住俾阿女讀活動多d的victoria可發展佢自己思考同提高學習興趣. 第時小學佢派往聖心小學的機會亦高. 但係好多人對victoria都有不同的評價, 有冇媽咪可分享對victoria的睇法?
作者: fwc    時間: 08-11-30 10:49

原帖由 蜜蜜 於 08-11-29 22:08 發表
我一直o係度struggle緊究竟幼稚園應俾女女讀傳統幼稚園如聖心st paul定活動多一點的victoria (假設都考到), 因我女女比較活躍, 英文能力較高, 而且我係聖心小學舊生而聖幼離家頗遠, 稔住俾阿女讀活動多d的victoria可 ...

我都煩緊...

我係玫瑰崗國際班(已留位), 維多利亞幼稚園(12/5知結果)和聖心(1月見)這三間決擇

聽人講維多利亞幼稚園派位好, 讀完英文和普通話會好流利, 但有bk媽咪話victoria轉了教學方法, 外語學得不太好。

究竟victoria是否名符其實呢?

聖心--都唔知囡囡考唔考到, 因為佢母語係英文, 廣東話係識聽唔係咁識講...

我想囡囡讀傳統英小, 但聖心幼稚園, 聖嘉勒幼稚園(已收), 聖paul的課程很淺.
作者: avbee    時間: 08-12-1 01:56

聖paul的課程很淺 (only a very very normal local kindergarden)... all parents.want to get into spk becoz they want to get into st paul convent (primary & sec) which they are very good/famous school...
(you will know how tough is the primary (P4) and the secondary)

victoria doesn't have such school linking .... so that's why ppl will love to choose st paul more
st paul this is has around 1400 applicants for 2009/2010 yr

see if there was a st paul co-ed kinergarden, i think there are 3000 application.

For the parents who loves victoria becoz they want their child happy.....
作者: 蜜蜜    時間: 08-12-1 02:47

原帖由 fwc 於 08-11-30 10:49 發表

我都煩緊...

我係玫瑰崗國際班(已留位), 維多利亞幼稚園(12/5知結果)和聖心(1月見)這三間決擇

聽人講維多利亞幼稚園派位好, 讀完英文和普通話會好流利, 但有bk媽咪話victoria轉了教學方法, 外語學得不太好。

究 ...

就係同你一樣想女女學好英普加希望佢能學會主動學習自我探索等等,唔想徙左3年幼稚園學D普通過唔普通o既野。但又怕佢名不符實,所以想搵d support,我好彩在派聖心小學機會高d,但我始終怕唔係百分百,又稔如果st paul(雖然chance好微,因我個係細女)收就可以直上,但同時又諗咁st paul係咪好過聖心呢? 真係好煩,呢d問題近呢幾個月不停重覆o係我腦裡出現,今日可能決定俾阿女開開心心學多d野讀victoria(如果收的話),聽日又擔心返轉頭小學會唔會唔穩陣,我就來諗到癲
作者: 蜜蜜    時間: 08-12-1 02:50

原帖由 fwc 於 08-11-30 10:49 發表

我都煩緊...

究 ...

moreover, "我想囡囡讀傳統英小, 但聖心幼稚園, 聖嘉勒幼稚園(已收), 聖paul的課程很淺." this is the point. st clare's 都收左我女女
作者: 蜜蜜    時間: 08-12-1 03:04

原帖由 avbee 於 08-12-1 01:56 發表
聖paul的課程很淺 (only a very very normal local kindergarden)... all parents.want to get into spk becoz they want to get into st paul convent (primary & sec) which they are very good/famous school...
...

u are right, parents who choose st paul and sacred heart, they are not kin on the kindergarten but only the primary and secondary. our children may learn nothing but doing homework in these kindergarten, they might not happy to go to school, they might not be as active as she can be, 'cos those traditional kindergartens might have lots of rules for them to follow. every week, they only have 1 or 2 english classes with 20-25 mins each, is that really enough for learning english? i'm just wondering if i want her to be fluent in english and mandarin (although she is fluent in english now, but once she starts to study in st paul or sacred heart she will speaks cantonese most of the time, and she may forget all the english that she knew), how many courses i have to enroll for her and does she really have time to do so? (because i prefer her to study in pm session) i'm really confused......  
作者: fwc    時間: 08-12-1 06:14

原帖由 蜜蜜 於 08-12-1 03:04 發表

u are right, parents who choose st paul and sacred heart, they are not kin on the kindergarten but only the primary and secondary. our children may learn nothing but doing homework in these kinderga ...

你簡直係我的心聲, 我的女兒母語是英文, 但我相信如讀聖心, 一定忘記英文, 只講廣東話

因為我的姨娚女是讀聖心,家姐說見過k1有小朋友滿口英文,但到k3已忘記一乾二淨

當年我姨娚女要狂報出面的英文班,家姐每月用二千幾. 因為學校一星期只有1-2堂英文

我c6的同事囝囝是讀聖paul幼稚園, 到st paul boy小學時跟不上, 打算轉校

因為幼稚園課程太淺, 他說在st paul小學見維多利亞幼稚園畢業生卻滿口英文, 跟得上

所以我沒有報聖paul

我都不想浪費三年的學習黃金期

我都想到頭爆...

作者: matthew_mama    時間: 08-12-1 08:27

Dear all,
my kids is P2 now, his English (oral and grammar) ok in primary school and Chinese not really up to standard like other local kinder.
For my kid Mandarin and English both are ok.
He is a out spoken kid .
原帖由 fwc 於 08-12-1 06:14 發表

你簡直係我的心聲, 我的女兒母語是英文, 但我相信如讀聖心, 一定忘記英文, 只講廣東話

因為我的姨娚女是讀聖心,家姐說見過k1有小朋友滿口英文,但到k3已忘記一乾二淨

當年我姨娚女要狂報出面的英文班,家姐每月用 ...

作者: BBR    時間: 08-12-1 08:50

其實聖心小學係中文小學黎,我朋友個女讀緊,我宜家都諗緊比個女讀St. Clare's好定聖心好,因為St. Clare's就係英文小學,好多野都係英文課本,小朋友日常在學校都要用英文同老師和同學溝通,我星期六去完聖心小學interview,得個幾百人in,但之前間間都起碼過千幾2千,令我好担心聖心係米真係咁好?至於victoria我個女playgroup到有兩個小朋友讀緊,佢地居然話想轉返出黎,因為學校轉左教學法之後好差喎,唔知係米

作者: foggyao    時間: 08-12-1 10:06

原帖由 BBR 於 08-12-1 08:50 發表
其實聖心小學係中文小學黎,我朋友個女讀緊,我宜家都諗緊比個女讀St. Clare's好定聖心好,因為St. Clare's就係英文小學,好多野都係英文課本,小朋友日常在學校都要用英文同老師和同學溝通,我星期六去完聖心小學intervie ...

我女讀緊victoria nursery, 細女also, 好活躍, 佢都係sc收左, 1月會in sh, 但佢仲未識講嘢(我意思係句子), 我稔緊多數都唔會讀返victoria, 唔係話佢唔好, 不過, 我想佢第時入返traditional sch, 所以就想佢入到d有k, p同secondary嗰d學校, 可以唔洗煩.

講番victoria, 我女讀得真係好開心, 我覺得佢哋教學方法好適合佢, 學校晌來年會實施2文3語, 但據知, 而家都有教女女普通話.  我提過我女未識講嘢, 所以真係唔知女女响學校學左d咩, 但victoria其中有一度係做得好好, 我唔清楚其他學校有無, 但我覺得都好有用, 就係佢哋會每月upload返上堂情況/ 生日會嘅相片上家長website, 唔係一兩張交待, 係有好多! 我就係欏住呢d相同女女睇番, 佢好有反應同好開心.  同埋深信老師都好錫小朋友, 因當我提佢老師嘅名, 問佢嘢, 佢會好開心嘗試同我講.

我一直都唔覺得女女晌學校實際學到d乜, 成日稔緊學費同學到嘅嘢好似不成正比, 但完來佢已學到好多嘢, 都係我最近發現.  而英文方面, 唔知係咪都係學校較著重 (雖然佢係讀英/粵班), 所以好多嘢佢會講英文多d (我屋企以廣東話做母語), 如剛過去發現, 佢講學校, 會叫school; 我哋同佢講生果, 佢唔明, 但一話佢知生果=fruits, 佢好有反應知道係乜同講fruits.

所以, 總結來講, 我都覺得victoria都算有一分前一分貨, 而我煩緊, 唔知一下子將女女轉去traditional會唔會揀錯?! 因我女女性格都幾似我, 我以前都係讀traditional, 但回想, 我係讀得唔開心, 只為應付測驗功課, 但你話d中英基礎, 就真係到而家都幫到我, 其他額外知識, 稔頭, 轉數, 自問真係唔夠好多人鬥嚕! 好怕女女行返我條路, 佢會怨我!

作者: BBR    時間: 08-12-1 10:33

我個兩個朋友响causeway bay個間讀p.m.,佢地係英普班,佢地話D小朋友會走哂去講英文而唔會講普通話(因為而家個個小朋友都會講英文),同埋唔鍾意咁多人一班,而且太多英,普,廣响同一個課室,聲音太雜,同一個時間同一個課室上堂,一邊英一邊普,佢地係咁講,我唔知係米

原帖由 foggyao 於 08-12-1 10:06 發表

我女讀緊victoria nursery, 細女also, 好活躍, 佢都係sc收左, 1月會in sh, 但佢仲未識講嘢(我意思係句子), 我稔緊多數都唔會讀返victoria, 唔係話佢唔好, 不過, 我想佢第時入返traditional sch, 所以就想佢入到d有 ...

作者: moubb    時間: 08-12-1 11:22

我本來都好想個囝讀維記的,但最後我就連in都冇去in,揀咗傳統kg,主要係基於以下人士作出的comment:

1.有兩個子女先後於維記畢業的家長
- 如果你唔係諗住讀佢番維記的小學,我就建議唔好揀啦。一來又學費貴,二來佢對仔女讀番傳統小學,佢話追得好辛苦。(筆者comment:事實上有1/4維記畢業生都係會入番維記小學的。)

2.我個囝個playgroup老師(係wxxxland的老師)
- 若果要個小朋友同時掌握兩種語言(係講緊講同寫),個小朋友會好辛苦。

3.我有個auntie
- 若果你讀維記d課程,去傳統小學就會好辛苦。但係若果讀傳統kg,你仲可以隨時選擇去番dd學校/國際學校。

4.有個讀小二女兒的朋友
- 你唔好以為英文好難學,其實中文仲難。英文用simple eng抑或是好靚的eng都可以溝通倒,但係中文就真係要逐個字逐個字記。

另外,我本來以為維記學生唔使再出去學英文,但係我睇過其他d post,其實佢哋同傳統kg差唔多,好多家長課餘都係俾佢哋上英文playgroup。

作者: Radiomama    時間: 08-12-1 15:00

蜜蜜,

您的struggle好正常,呢個不是兩或三所幼稚園之間的選擇,而是培育女女成長的過程之中的必然思量。

今日傳統幼稚園不再只是"傳統",活動多的幼稚園也不只是"活動";  簡單的二分法令您看不見每一所幼稚園的特點。

維記的出名因為分校不少,有些名人子女在就讀;  至於她的特色每所分校也有不同,視乎您選哪一所。

聖心、st clare、st paul、甚至st stephen都各有特色,每間學校都能作育英才,又有名人校友,不用分高下,只要用心培育自己的女女就夠。

成長過程無捷徑,幼稚園只是起步前的熱身,路正長。

原帖由 蜜蜜 於 08-11-29 22:08 發表
我一直o係度struggle緊究竟幼稚園應俾女女讀傳統幼稚園如聖心st paul定活動多一點的victoria (假設都考到), 因我女女比較活躍, 英文能力較高, 而且我係聖心小學舊生而聖幼離家頗遠, 稔住俾阿女讀活動多d的victoria可 ...

作者: fwc    時間: 08-12-1 20:18

原帖由 BBR 於 08-12-1 10:33 發表
我個兩個朋友响causeway bay個間讀p.m.,佢地係英普班,佢地話D小朋友會走哂去講英文而唔會講普通話(因為而家個個小朋友都會講英文),同埋唔鍾意咁多人一班,而且太多英,普,廣响同一個課室,聲音太雜,同一個時間同一個課 ...

係啦, 面試都覺得煩, 同一句, 三位老師一齊講, 廣普英,

我都懷疑會否影響學習和專注力
作者: fwc    時間: 08-12-1 20:19

其實聖心小學係中文小學黎,我朋友個女讀緊,我宜家都諗緊比個女讀St. Clare's好定聖心好,因為St. Clare's就係英文小學,好多野都係英文課本,小朋友日常在學校都要用英文同老師和同學溝通,我星期六去完聖心小學intervie ...

雖然聖心是中文小學, 但程度高於ST CLARE'S

點解香港咁少英文小學...
作者: nnmama    時間: 08-12-1 20:50

原帖由 fwc 於 08-12-1 06:14 發表

當年我姨娚女要狂報出面的英文班,家姐每月用 ...

著重英語不是不好,但想想我們兒女長大后,普通話的重要程度如何?是否當中取個平衡更好?
作者: BBR    時間: 08-12-1 20:56

睇下你講邊方面,英文就應該St.Clare's好D,因為St.Clare's係英小,小朋友日常溝通都要用英文,同老師講野都要用英文,St.Clare's這兩年好左好多,我昨天去聖心interview得幾百人去咋,之前間間女校都起碼千幾2千人去in,中學應該聖心好,但小學我覺得St.Clare's好D

原帖由 fwc 於 08-12-1 20:19 發表

雖然聖心是中文小學, 但程度高於ST CLARE'S

點解香港咁少英文小學...

作者: fwc    時間: 08-12-2 06:09

原帖由 nnmama 於 08-12-1 20:50 發表

著重英語不是不好,但想想我們兒女長大后,普通話的重要程度如何?是否當中取個平衡更好?

是呀, 普通話都十分重要, 可是傳統名幼稚園英普都不着重.

它們的好處就是一條龍...

着重中文, 只是廣東話
作者: mow-mow    時間: 08-12-2 09:44

I don't understand why parents always worry about St Paul Kidergarten 課程很淺.
The beauty of SPK is that there is no need to push the kids too hard as >90% of them will go straight up to St Paul Convent.
Since St Paul Convent comprises of kids almost exclusively from their 3 associated kindergartens and no one has ever complained that St Paul Convent's standard is too low, it seems to me that there is no need for SPK to make their 課程 more difficult.
Kids seem to adapt very well when they get to primary section.
Of course if you are targeting other primary schools then you should perhaps choose another kindergarten, but if St Paul Convent is your target, relax & let your daughter enjoy their kindergarten years.

作者: BBR    時間: 08-12-2 10:06

其實幼稚園的課程深同淺無所謂,我個女讀個間都好淺,我想佢開心完成幼稚園,唔好抗拒返學,你可以自己慢慢教,我個女好鐘意返學,但我用平時的時間另外教佢其他野,佢現在識+-x除,識串9百幾個英文字,識寫讀2百幾個中文字,作句子,做緊1,2年級作業,所以我寧願課程淺D,咁我有多D時間同佢慢慢學其他野預備小學,因為佢地重細,學校教得太快,太深佢未必吸收到,咁不如比佢開心返學
作者: 蜜蜜    時間: 08-12-2 15:56

原帖由 fwc 於 08-12-1 20:18 發表

係啦, 面試都覺得煩, 同一句, 三位老師一齊講, 廣普英,

我都懷疑會否影響學習和專注力

咁我interview又冇呢樣野喎,in完英文老師就到普通話老師,過程好smooth,女女仲玩得好開心好似返playgroup咁,所以我先咁鐘意victoria囉!
作者: 蜜蜜    時間: 08-12-2 15:58

原帖由 Radiomama 於 08-12-1 15:00 發表
蜜蜜,

您的struggle好正常,呢個不是兩或三所幼稚園之間的選擇,而是培育女女成長的過程之中的必然思量。

今日傳統幼稚園不再只是"傳統",活動多的幼稚園也不只是"活動";  簡單的二分法令您看不見每一所幼稚園的特點。

...

好感動,多謝你的鼓勵及勸勉,我亦覺得看開了一點,謝謝!
作者: 蜜蜜    時間: 08-12-2 16:04

我又唔知聖心小學算做中文小學,因我當年讀的時候所有課堂都以英文授課,我讀下午校的,升到中學時跟上午校的同學可作個比較,我們都認為上下午校的同學程度大同小異,沒有給比下去呀! 所以我對聖心小學是有信心的。再說,我老公有同事女兒讀st paul小學,就跟他說他比較了聖心跟st paul的功課及程度,聖心應該是較深的,亦有聖心家長認為功課太深女兒也頗辛苦,因上半日課但學的卻是全日的課程,所以小朋友就要更努力,可能這樣有些家長會敬而遠之吧!
作者: 蜜蜜    時間: 08-12-2 16:06

原帖由 nnmama 於 08-12-1 20:50 發表

對呀,就是這樣才想給女兒讀victoria讓她每天也有接觸普通話的機會,而且用普通話學中文對中文寫作更有幫助。
作者: 蜜蜜    時間: 08-12-2 16:09

原帖由 moubb 於 08-12-1 11:22 發表
我本來都好想個囝讀維記的,但最後我就連in都冇去in,揀咗傳統kg,主要係基於以下人士作出的comment:

1.有兩個子女先後於維記畢業的家長
- 如果你唔係諗住讀佢番維記的小學,我就建議唔好揀啦。一來又學費貴,二來佢對仔女讀 ...

我也有聽到不少家長說維記畢業的到了小學也沒追不上反而十分主動答問題及學習,也是班中較活躍的。英文底子亦能打得好。
作者: 蜜蜜    時間: 08-12-2 16:13

原帖由 mow-mow 於 08-12-2 09:44 發表
I don't understand why parents always worry about St Paul Kidergarten 課程很淺.
The beauty of SPK is that there is no need to push the kids too hard as >90% of them will go straight up to St Paul Conv ...

i want to know please, st paul accept 90%of their kindergarten students, so how about the rest? will they still have interview for other children? in fact, for me, i do not target my girl to enter st paul convent, but st paul convent is one of the good schools in hk island, so i'll surely want her to try. however, i'm not sure how good is the school, or compare with sacred heart, which one is better?
作者: 蜜蜜    時間: 08-12-2 16:31

原帖由 BBR 於 08-12-2 10:06 發表
其實幼稚園的課程深同淺無所謂,我個女讀個間都好淺,我想佢開心完成幼稚園,唔好抗拒返學,你可以自己慢慢教,我個女好鐘意返學,但我用平時的時間另外教佢其他野,佢現在識+-x除,識串9百幾個英文字,識寫讀2百幾個中文字, ...

其實我都唔係要間幼稚園程度深,我都係想女女開心返學,輕鬆地學到最多的東西,我好buy新式的教育方法,帶小朋友四處去看不同的東西從而學習到生活各樣的常識,也希望學校能教出乖巧有禮,有公民意識的孩子,同時亦須注重兩文三語的學習,不是要教什麼特別的英文中文,而是希望常接觸常練習,令她習慣說英普,學習語言必定需要不斷練習,一星期才說一兩次絕對做不到任何效果。我也是希望幼稚園不要有太多不必要的功課,反而喜歡學校多邀請家長回去作親子活動。如果小學中學也有這樣的學習方式而不是國際學校(不能接受國際學校的過份自由),我也會棄名校而取這類學校呢! 只是香港的教育制度根本容不下這些學習方式,其實香港的教育制度不合時宜,想革新但就搞一半唔搞一半,搞到樣樣都半桶水,而且功課考試壓力其實對親子關係做成十分大的破壞,試問各位有誰小時沒因為考試成績不理想而給媽媽罵過的呢? 想當年在中小學時,自己只知應付考試測驗,實質自己學的是什麼有什麼用自己都十分懷疑呢!
作者: pandabonita    時間: 08-12-2 19:06

same struggle here.
作者: BBR    時間: 08-12-2 20:49

我朋友個女讀緊聖心小學,佢話全部課本都係中文教,只是英文課本高一年級,其他一齊照常,所以課程唔深,到5,6年級至某些課本轉英文,而聖心下午中文就用普通話教

原帖由 蜜蜜 於 08-12-2 16:04 發表

我又唔知聖心小學算做中文小學,因我當年讀的時候所有課堂都以英文授課,我讀下午校的,升到中學時跟上午校的同學可作個比較,我們都認為上下午校的同學程度大同小異,沒有給比下去呀! 所以我對聖心小學是有信心的。再說,我老 ...

作者: BBR    時間: 08-12-2 20:57

我個女讀緊間幼稚園同你口中講的一樣,佢地好多課外活動,參觀,例如去海洋公園,濕地公園,環保城,動物園......令小朋友不只吸收課本知識,而且亦會比家長一同參與,例如每星期請家長返學校講故事,而且重一個外籍老師做班主任,個女學野學得好快,老師超有愛心,成間學校好似一個大家庭

原帖由 蜜蜜 於 08-12-2 16:31 發表

其實我都唔係要間幼稚園程度深,我都係想女女開心返學,輕鬆地學到最多的東西,我好buy新式的教育方法,帶小朋友四處去看不同的東西從而學習到生活各樣的常識,也希望學校能教出乖巧有禮,有公民意識的孩子,同時亦須注重兩文三 ...

作者: anthony010103    時間: 08-12-2 21:57

原帖由 BBR 於 08-12-2 20:57 發表
我個女讀緊間幼稚園同你口中講的一樣,佢地好多課外活動,參觀,例如去海洋公園,濕地公園,環保城,動物園......令小朋友不只吸收課本知識,而且亦會比家長一同參與,例如每星期請家長返學校講故事,而且重一個外籍老師做班 ...

can i ask u something...pls check PM thanks
作者: whitesheep    時間: 08-12-2 22:13

原帖由 BBR 於 08-12-2 20:57 發表
我個女讀緊間幼稚園同你口中講的一樣,佢地好多課外活動,參觀,例如去海洋公園,濕地公園,環保城,動物園......令小朋友不只吸收課本知識,而且亦會比家長一同參與,例如每星期請家長返學校講故事,而且重一個外籍老師做班 ...

Hi BBR,
Would you mind telling me which kindergarten is your girl studying in?
Thanks.
作者: mow-mow    時間: 08-12-3 12:37

St Paul Convent has 3 associated kindergartens:
St Paul Nursery
St Paul Kindergarten
St Paul Catholic Day Nursery (Tai Po)
Kids from all 3 kindergartens will be assessed by St Paul Convent first, & most (>90%) will be accepted.
Other than boys who obviously have to look for other primary schools, a small number of girls are not up to standard & will have to go elsewhere.
Also some girls may leave for other primary schools such as SPCC & DGS.
Therefore the number of places available in St Paul Convent for outsiders are very limited.
They don't actually publicly give out application forms.
If you want to apply, you'll have to keep writing to them & hope that they will give you an interview if a place becomes available.
This is why if your target school is St Paul Convent, you'll be better off trying to get in at kindergarten level.

原帖由 蜜蜜 於 08-12-2 16:13 發表

i want to know please, st paul accept 90%of their kindergarten students, so how about the rest? will they still have interview for other children? in fact, for me, i do not target my girl to enter s ...

作者: 蜜蜜    時間: 08-12-5 04:14

仲未收到信,唉.... 不過,都唔期望太高了,冇人事太難...
作者: fwc    時間: 08-12-5 06:10

原帖由 蜜蜜 於 08-12-5 04:14 發表
仲未收到信,唉.... 不過,都唔期望太高了,冇人事太難...

收到信, 但只收兩文三語班
作者: 蜜蜜    時間: 08-12-5 18:02

原帖由 fwc 於 08-12-5 06:10 發表

收到信, 但只收兩文三語班

你考邊間? 我都仲未返屋企未知。 不過,不能期望太高,這裡hmt的都好多waitlist,冇讀prenursery 冇識人好難,我又唔想選擇康怡,淨銅鑼灣機會渺茫,佢兩文三語直頭冇得apply,不過唔收的話就no struggle,對我來說可能好d,我今日咁橋聽到我同事講,佢話佢姪女k3開始讀st clare's,佢話真係幾好,程度亦不錯,10歲到英文已好叻,學校又有朗誦比賽之類,有時o係大會堂表演之類,最令我心動係話st clare's d 女仔好多都品德很好,好有禮貌兼純品。咁讚法就算維記收都有d心動喎! 另外今日去聖心交form好多人....最壞打算還是st clare's了。靈糧堂我放棄了。
作者: fwc    時間: 08-12-5 21:24

原帖由 蜜蜜 於 08-12-5 18:02 發表

你考邊間? 我都仲未返屋企未知。 不過,不能期望太高,這裡hmt的都好多waitlist,冇讀prenursery 冇識人好難,我又唔想選擇康怡,淨銅鑼灣機會渺茫,佢兩文三語直頭冇得apply,不過唔收的話就no struggle,對我來說可能好d,我今日咁 ...

我其實考英普班, 但面試時, 普通話老師問囡囡係咪在家只講英文, 不講普通話?

我諗因為囡囡唔識普通話, 所以俾兩文三語班.

我是選海怡半島

st clare's(下午班), 玫瑰崗國際班, 維多利亞幼稚園(兩文三語班)都收了囡囡

雖然聖嘉勒收了嵐嵐, 但老師面試時講明學校以廣東話教學為主, 問囡囡會唔會唔慣.這樣令我都擔心

明天會見蘇浙普通班和真光

c6太忙, 今天都沒有交聖心申請表, 明天才交.

聖嘉勒女仔出名乖架, 我之前幫個中學女仔補習,係聖嘉勒, 校風真係唔錯, 但她的英文就唔好喎

作者: dayday8    時間: 08-12-5 22:52

i have applied Belchers, still not yet received letter.
作者: bbnic    時間: 08-12-5 23:54

My son, (Nov06) is now studying in Victoria. I can feel and see his progress day by day. At the beginning, he did not like this school because he felt insecure. He was too young indeed and spent 1 months to get through this hard time.

And now he likes this school very much. Although he does not speak well, he likes to show teachers' photos and try to share what he does in school everyday. Well, I believe I may make a right choice.
作者: 蜜蜜    時間: 08-12-6 02:55

原帖由 fwc 於 08-12-5 21:24 發表

我其實考英普班, 但面試時, 普通話老師問囡囡係咪在家只講英文, 不講普通話?

我是選海怡半島

st clare's(下午班), 玫瑰崗國際班, 維多利亞幼稚園(兩文三語班)都收了 ...

嗯...我冇apply海怡,銅鑼灣o個間真係太難入,我interview o個日女女係全班之中最好反應o個個,我同老公都覺得佢in得好好,可惜都只係waitlist。算啦,咁我唔wait勒,不過維記兩文三語班都好似係以講東話教o架喎! 你如果真係想全英文,咁就諗清楚嘍! 我朋友個仔讀兩文三語班,但英文就真係麻麻。我而家都冇野好struggle lu!反而有點安樂,阿女如果聖心st paul都唔收就讀st clare's,讀呢三間都係,唯有自己keep住同佢講英文俾佢上多d國語班或請老師教,所有學習都跟得佢緊d好了,冇計啦,玫瑰崗同蘇浙中小學都唔掂所以我冇考慮,good luck!
作者: fwc    時間: 08-12-6 07:12

原帖由 蜜蜜 於 08-12-6 02:55 發表

嗯...我冇apply海怡,銅鑼灣o個間真係太難入,我interview o個日女女係全班之中最好反應o個個,我同老公都覺得佢in得好好,可惜都只係waitlist。算啦,咁我唔wait勒,不過維記兩文三語班都好似係以講東話教o架喎! 你如果真係想 ...

我住香港仔, 所以選海怡半島, 近屋企是很重要的一點.

蘇浙幼稚園和小學都是一間超好的學校, 本來申請蘇浙國際班, 但九月申請, 未面試已說waiting list, 就這樣沒有500元報名費

我好多同事朋友(都是教書), 即使是住大埔, 粉嶺都要到蘇浙幼稚園和小學讀, 因為佢可以教到小朋友普通話十分流利, 他們的子女己有的完成蘇浙小學階段,普通話超純正,中學更選到名校. 另外一個是完成幼稚園課程, (普通話又超好)到了中西區男校讀, 佢囝囝的學業成績好好, 因為朋友很忙, 很晚才回家, 所以希望選一間在學校學得好的學校, 省卻課後狂谷  

可是, 我都未必去讀, 因為好似地點太遠啦, 但蘇浙幼稚園是很出名

玫瑰崗幼稚園, 很多人慕名而來, 出名課程設好, 特別是英文, 是我們報咁多間中, 最多人報名

她們的老師的英文很純正, 是每個幼稚園老師的英文都勁好, 因為我的女兒母語是英文, 任何一個老師知道她只懂說英文, 即時轉台, 她們的英文水準很高(真令我意外, 好似母語係英文咁)

她們的本地班是1天普, 2天英,2天廣, 我終於明白點解佢地可以做到, 因為老師英文水準那麼高.當日面試都有好多個混血bb和外國人報名, 有幾個是囡囡playgroup的朋友仔, 囡囡好開心

他們有蒙特梭利教學(教具是很齊全), 音樂是奧福教學

我的囡囡是上外國人playgroup, 好多小朋友都是玫瑰崗n1讀, 他們都讚這間學校.

本來我們是申請本地班,不過老師建議囡囡讀國際班.國際班只有17人, 約一半是真的外藉人士/混血兒, 其他是母語是英文的小朋友, 我相信一定英文好

我們正在由維多利亞幼稚園、玫瑰崗幼稚園和聖心幼稚園中選擇, 維多利亞幼稚園聽聞派位好, 而且學語言好, 但近來課程有變, 學得不太好. 玫瑰崗課程設計很好, 師資好, 可是小學和中學好唔掂, 一定要考小學時叩門

聖心的小學好, 但幼稚園學得淺, 一定要課後狂讀英文班、普通話班...(我姨娚女便是這樣), 每個月用二千幾
我覺得咁樣唔好, 因為寧願選學校教得好

聖paul的課程太淺, 所以連報也沒有報

作者: BBR    時間: 08-12-6 08:49

St.Clare's英文唔好? 我都係第一次聽到,佢地小學要學生用英文溝通,某D課本都係英文教授(到4,5年級重差不多全英課本),你幾多年前同個小朋友補習(佢係唔係小學直上?)?一個學生就能判斷到佢地學校英文水平唔好?佢地學校英文水平高過好多小學,唔好介意,我真係第一次聽到有人話St.Clare's英文唔好

我是選海怡半島

st clare's(下午班), 玫瑰崗國際班, 維多利亞幼稚園(兩文三語班)都收了 ...

作者: MrsCLee    時間: 08-12-6 10:03

想問下係呢度見到人話 vic 最近轉左課程,請問係轉左乜呢 ?

有咩唔同左 ? 有咩唔好 ?
作者: anthony010103    時間: 08-12-6 10:15

我是選海怡半島

http://www.stclare.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=699
sir, pls note their AL UE and Eng Lit pass rate
作者: Radiomama    時間: 08-12-6 11:32

據我所知, 課程每年都會微調, 有人覺得"好", 有人"話"唔好, 大都是一種感覺吧!

大致分英普班和英粵班, 不過今年英粵班變身"兩文三語班", 大概是每天上20分鐘普通話; 不過普通話能力同英普班無得比較, 英普班的孩子用普通話溝通及聽故事完全無問題.  

課室有三位老師: 一中一英一普, 視乎你屬那一班, 就由該兩位語言老師做班主任.

何文田和寶翠是行ib的, 課程側重點與其他分校不同.

原帖由 MrsCLee 於 08-12-6 10:03 發表
想問下係呢度見到人話 vic 最近轉左課程,請問係轉左乜呢 ?

有咩唔同左 ? 有咩唔好 ?

作者: BobbyDaddy    時間: 08-12-6 12:04

Me too.. not yet received the letter, before 5/Dec should be sent out the letter. ??

原帖由 dayday8 於 08-12-5 22:52 發表
i have applied Belchers, still not yet received letter.

作者: fwc    時間: 08-12-6 12:20

原帖由 BBR 於 08-12-6 08:49 發表
St.Clare's英文唔好? 我都係第一次聽到,佢地小學要學生用英文溝通,某D課本都係英文教授(到4,5年級重差不多全英課本),你幾多年前同個小朋友補習(佢係唔係小學直上?)?一個學生就能判斷到佢地學校英文水平唔 ...

佢係由幼稚園直上, 佢係中四, 兩年前補習, 現在已去了外國讀書, 但不能即刻升上預科, 因為英文唔好, 要在外國讀英文預備班.

但品行好好, 真是一個乖乖女

所以絕對相信聖嘉勒的校風很好

佢反映話係中學雖然英文中學, 但其實學生之間都是廣東話溝通, 老師都不是全英教授

我不是以一個學生判斷, 只是她告訴我學校的情況

我不是說聖嘉勒不好, 不好那會去面試呢?只是每人的取捨不同

作者: Newbb2006    時間: 08-12-6 12:40

嗯...我冇apply海怡,銅鑼灣o個間真係太難入,我interview o個日女女係全班之中最好反應o個個,我同老公都覺得佢in得好好,可惜都只係waitlist。算啦,咁我唔wait勒,不過維記兩文三語班都好似係以講東話教o架喎! 你如果真係想 ...

決定了嗎? 我重心大心細呢?
作者: BBR    時間: 08-12-6 13:01

我知佢地小學好好,但中學我都唔多鍾意,小學自從2,3年前轉左校長就好左好多,英文重係校內主要語言,因為有book mark低小朋友唔講英文要扣分 ,係補個小朋友應該係重未轉校長前好多年前的事,我鐘意佢地小學,但中學我都唔多鐘意.

原帖由 fwc 於 08-12-6 12:20 發表

佢係由幼稚園直上, 佢係中四, 兩年前補習, 現在已去了外國讀書, 但不能即刻升上預科, 因為英文唔好, 要在外國讀英文預備班.

但品行好好, 真是一個乖乖女

所以絕對相信聖嘉勒的校風很好

佢反映話係中學雖然英文 ...

作者: fwc    時間: 08-12-6 13:13

原帖由 BBR 於 08-12-6 13:01 發表
我知佢地小學好好,但中學我都唔多鍾意,小學自從2,3年前轉左校長就好左好多,英文重係校內主要語言,因為有book mark低小朋友唔講英文要扣分 ,係補個小朋友應該係重未轉校長前好多年前的事,我鐘意佢地小學,但中 ...

bbr, 聽聞轉了新校長, 好似好重視英文, 是不是?

仲話會加埋學法文, 係咪呀?

但面試幼稚園時, 聖嘉勒老師話點解你唔教囡囡學中文, 只講英文, 我地上堂好少講英文, 你考慮清楚未?

唉, 但我心儀佢地小學, 好似聖心咁囉

BBR, 可否分享下小學的情況

作者: 小靜姸    時間: 08-12-6 13:25

唔好意思 想問下什麼係ib  我係兩文三語 harbour green campus 分校
作者: kkmoremore    時間: 08-12-6 13:35

我都係心大心細, 唔知應揀St Clare or Victoria好, 因為又想一條龍,k3不用再煩!但又想讀victoria打好英文底子. 但來年小班教學,相信幾年後小學學位競爭會更加激烈. 所以都唔知博唔博好! 此外, 本身我工作是經常接觸到不同學校畢業的學生, 坦白講st clare 的學生英文程度我覺得並不是想像中咁好, 但當然不太差, 所以令我好矛盾! 因為英文小學好吸引我, 但我又覺得佢地的英文程度好似不像英文小學及中學出來的!所以有冇mami知道近年轉咗校長後,小學部有怎麼改變?是否之後才變英文小學?
作者: bbnic    時間: 08-12-6 13:36

原帖由 小靜姸 於 08-12-6 13:25 發表
唔好意思 想問下什麼係ib  我係兩文三語 harbour green campus 分校

同學呀! 我個仔都是在harbour green
作者: no32    時間: 08-12-6 13:52

原帖由 fwc 於 08-12-6 07:12 發表

本來申請蘇浙國際班, 但九月申請, 未面試已說waiting list, 就這樣沒有500元報名費

嘩成$500報名費好貴播, 我見教育局話報名費最多都係$30...
作者: fwc    時間: 08-12-6 14:21

原帖由 no32 於 08-12-6 13:52 發表

嘩成$500報名費好貴播, 我見教育局話報名費最多都係$30...

因為係國際班, 不受限制
學費是五萬幾

留位費係一萬

我真係估佢唔到連面試都冇, 好過份

http://www.kcis.edu.hk/About/admissionkg.htm

Application Procedure
Please submit the application form, together with -

Registration Deposit

HK$10,200 (by cheque)

School Fees

Included

not included

Books

mid-morning snack

transport

uniform

Stationery

lunch

Bus

Tuition Fees
HK$51,000 Annual Fee
payable in 10 monthly instalment (by Autopay
)

作者: Radiomama    時間: 08-12-6 14:34

harbour green唔係行ib的,"IB is a recognized leader in the field of international education, encouraging students to be active learners, well-rounded individuals and engaged world citizens", 詳情請到international baccalaureate的網頁觀看。

原帖由 小靜姸 於 08-12-6 13:25 發表

作者: elmolly    時間: 08-12-6 14:45

原帖由 fwc 於 08-12-6 14:21 發表

學費是五萬幾

留位費係一萬

我真係估佢唔到連面試都冇, 好過份

http://www.kcis.edu.hk/About/admissionkg.htm

Application Procedure
Please submit the application form, together  ...

我今年apply n1, victoria同蘇浙都有報, 我有問埋蘇浙國際, 果時係9月, 我個女先18m, 佢話已經要報名交表喇.
作者: shadowso    時間: 08-12-6 14:46

北角海峰園都收咗我個女讀 pm trilingual class 呀, 本來聖保羅堂都收咗我個女架啦, 而家唔知點取捨好, 兩間係好唔同嘅學校 .....
作者: INBB    時間: 08-12-6 15:28

其實如果你鍾意維記的話, GO AHEAD LA.  我始終覺得一定要自己個女讀下才知道,因為個個性格唔同, 我個女現在都讀維記PN,我之前 都有好多你的想法,所以完全明白, 我都有想同佢報ST PAUL K.1,但最終都無報, 我覺得應該要相信VIC.,我個女日日都話要返學, 我自己係buy 佢日日3 小時,外籍老師跟足, 唔會話得30mins.
作者: pandabonita    時間: 08-12-6 15:48

when we visited hg, ms tong told us they use ib approach but not certified.

原帖由 Radiomama 於 08-12-6 14:34 發表
harbour green唔係行ib的,"IB is a recognized leader in the field of international education, encouraging students to be active learners, well-rounded individuals and engaged world citizens", 詳情請到int ...

作者: 蜜蜜    時間: 08-12-6 15:52

原帖由 Newbb2006 於 08-12-6 12:40 發表

決定了嗎? 我重心大心細呢?

你考到邊間了? 我冇得決定,維記waitlist所以唔駛諗了,既然佢interview表現得好都唔收,咁梗有人o地o既原因
o既,所以我都唔打算填回條了! 之前寶血、杏花村上書房同銅鑼灣靈糧堂我都放棄了,因為都唔係太鍾意,所以目前先交st clare's 留位費,再睇下聖心同st paul有冇邊間收囉! 我尋日去完聖心交form都幾鍾意,佢個校舍好新。如果兩間都唔收就讀st clare's 了,你又點? 阿仔仲洗唔洗interview?
作者: kkmoremore    時間: 08-12-6 15:57

INBB,
其實我囡依家已經讀緊維紀pn, 所以留咗位. 佢都同你囡囡一樣,好鍾意返學, 每朝一起身就話要返學. 出面有人話傳統學校不太喜歡收維記學生, 有啲私校連sec in 機會都冇. 因為維記學生太活躍,以及課程除英文外,其他比較淺. 所以有些擔心幾年後考小學時的競爭力.
作者: 蜜蜜    時間: 08-12-6 15:58

原帖由 fwc 於 08-12-6 13:13 發表

但面試幼稚園時, 聖嘉勒老師話點解你唔教囡囡學中文, 只講英文, 我地上堂好少講英文, 你考慮清楚未?

唉, 但我心儀佢地小學, 好似聖心 ...

我今日去st clare's 交留位費(佢寫個9字寫到好似4字咁我以為已經去得=.="),o個時見到佢個office門口貼住一張card "be polite"然後下面有"soyxxx polise" 我當時都未知係乜外語,但睇來可能係法文喎! 你女女母語係英文,但其實你既然識廣東話,點解你唔教埋佢講廣東話呢? 識多一種語言就多一個優勢呀!
作者: fwc    時間: 08-12-6 16:10

原帖由 INBB 於 08-12-6 15:28 發表
其實如果你鍾意維記的話, GO AHEAD LA.  我始終覺得一定要自己個女讀下才知道,因為個個性格唔同, 我個女現在都讀維記PN,我之前 都有好多你的想法,所以完全明白, 我都有想同佢報ST PAUL K.1,但最終都無報, 我覺得應該 ...

弊在我想囡囡讀玫瑰崗國際班, 爹D想囡囡讀維記, 聖心和蘇浙我地兩個都心大心細, 因為都怕小班教學令學位緊張...
作者: fwc    時間: 08-12-6 16:15

原帖由 蜜蜜 於 08-12-6 15:58 發表

我今日去st clare's 交留位費(佢寫個9字寫到好似4字咁我以為已經去得=.="),o個時見到佢個office門口貼住一張card "be polite"然後下面有"soyxxx polise" 我當時都未知係乜外語,但睇來可能係法文喎! 你女女母語係英文 ...

我同C6想囡囡學好英文, 慢慢學番廣東話.

囡囡識聽廣東話,近來囡囡的廣東話(講方面)都進步左, 我地諗係香港點會唔識廣東話.
作者: BBR    時間: 08-12-6 18:20

係,佢地轉左校長後學校好注重英文,學生在校內同老師都要用英文溝通(除中文堂外),這兩年响外出的英文比賽都拎左好多獎,除英文外重要學法文,一年級至六年級都要學,所以我相信未來幾年佢地小學會月來月好,但中學我就唔係太鍾意,所以6年後都會同個女申請其他中學,希望6年後佢地中學會更加好咁就唔駛煩 .
我知道某些學校如果你唔識中文/廣東話佢地係唔收,因為我個女幼稚園D同學有此情形,所以唔好以為識英文唔識廣東話同中文無所謂,除非你諗住讀國際學校,如果讀傳統學校會好唔著數,就算真係收你,但佢地好難追到中文,反而英文就易好多,希望各位mami留意

原帖由 fwc 於 08-12-6 13:13 發表

唉, 但我心儀佢地小學, 好似聖心 ...

作者: Maomaoyu    時間: 08-12-7 00:33

唔該想問一下, St Paul 幼稚園是不是一條龍可以升St Paul primary school? 或者有優勢升小學? 有電話可以給到我嗎?

謝謝!

作者: no32    時間: 08-12-7 03:54

原帖由 fwc 於 08-12-6 14:21 發表

真係唔該又知多樣野, thanks
作者: Bingb    時間: 08-12-7 17:20

作者: fwc    時間: 08-12-7 19:03

我用廣東話問囡囡, 佢都係用英文答我
除非佢想知廣東話讀法,佢會用廣東話問我

其實我見三間, 三間都冇因囡囡唔講廣東話唔收, 全收

玫瑰崗-面試時老師問想用咩語言問, 跟住建議囡囡讀國際班
維記-三種語言的老師都在, 不用翻譯
聖嘉勒-雖然老師話點解唔識廣東話, 但照收

跟住12/6面試蘇浙, 老師大都講普通話, 有一位講廣東話
c6幫囡囡翻譯

老師讚囡囡發音好, 都問如果教書時主要講普通話, 有沒有問題

結果未知

原帖由 Bingb 於 08-12-7 17:20 發表
fwc,

Hi, my bb response better in Eng because we usually teach her Eng.  Now start teach more in Cantonese.

Did you fill in the form that Eng/Chi is your frequent used language?  Will you ask the in ...

作者: fwc    時間: 08-12-7 19:05

fwc,

Hi, my bb response better in Eng because we usually teach her Eng.  Now start teach more in Cantonese.

Did you fill in the form that Eng/Chi is your frequent used language?  Will you ask the in ...

維記英普班, 其實主要想找母語是普通話, 因為母語是英文的小朋友都好多, 面試時都有好幾位,

老師問囡囡係咪屋企只講英文, 不講普通話?

(但沒有提及廣東話)

可能咁樣, 囡囡入不到英普班
作者: fwc    時間: 08-12-7 19:12

fwc,

當你決定教廣東話, 建議你最好肯定英文是超過1000個生字, 能講流利的句子, 這樣不會混淆, 而且學廣東話會較快.
作者: BBR    時間: 08-12-7 20:42

其實去好多名小學interview,差不多間間都係用廣東話,英文只會考下串字,做下動作,所以如果廣東話對答唔留利會好唔著數,到時老師問你問題但你甩甩咳咳老師對你印象就大打折扣,我女女有兩個同學都有這個情形,比幾間傳統名校reject左.有一個直情話因為佢中文唔好
作者: Bingb    時間: 08-12-7 22:50

作者: BBR    時間: 08-12-7 23:09

我個女in左SFA, St.clare's, Good Hope, DGS, SPCC, St.Stephen and 聖心,全都要用廣東話面試,我個女3歲前又係一路講英文,一D中文都唔識,見幼稚園都ok,但後黎朋友同我講叫我好同個女講返廣東話,因為所有傳統學校都用廣東話interview,攪到我亂哂,個女D中文真係反應好慢,有時詞不達意,唯有背答案無辦法 ,因為我之前以為見小學用英文無所謂,點知唔係,除非真係諗住讀國際,我個朋友個女就慘,幾間學校都reject左佢因為中文唔掂

原帖由 Bingb 於 08-12-7 22:50 發表
Thanks FWC & BBR!

Actually, now I am trying hard to teach my girl Cantonese, quite difficult.  

Last time when  she interviewed an international kinder, her performance is quite good, but the school ...

作者: Bingb    時間: 08-12-7 23:56

作者: fwc    時間: 08-12-8 06:36

原帖由 Bingb 於 08-12-7 23:56 發表
Is your girl now studying primary?  How about kindergarten, what schools have she 'in', she answered in Cantonese or Eng?  Have the schools accepted her?

I have trained her to listen & answer in Cant ...

其實廣東話好快學, 睇下我地教唔教, 我有一位學生是英國人, 父親是美國人, 母親是英國人, 二年級到校, 現在四年級廣東話十分流利和地道,學校還有十多位的菲藉和外藉人士, 都是這樣, 因為語境是廣東話

其實無論廣東話或英文, 我覺得3yr前最好用一種語言, 等佢知道自己的母語, 才學第二種語言(從書學)

所以我地近來才教廣東話, 其實囡囡識聽廣東話, 同嫲嫲、婆婆溝通沒有問題, 講真, 我本身是老師,有一套方法,  不會怕囡囡不懂廣東話, 囡囡亦學得好快.如果最後選了一間幼稚園是注重英文, 日常生活便會全廣東話, 並且自己教番囡囡中文。

本來我地擔心英文會影響面試, 但現在暫時是100%面試成功, 如果老師用廣東話問, 你用英文翻譯, 這是沒有問題

你可以固定某人負責講或一段時段是廣東話時間,記緊不要又中又英, 亦最好不要翻譯, 但某幾句一定教懂先

如"咩嚟架"
如"邊個"
如"係邊度"

其實動物不用特別教, 應從日常生活普通對答開始, 當佢想知, 會問你, 況且面試時某些動物名, 囡囡不懂可以用英文答, 我想沒有問題

不過囡囡一般顏色、一般常見動物名, 形狀都可以用廣東話答, 但其實我用幾天時間便教懂, 不用太擔心
作者: BBR    時間: 08-12-8 09:23

我個女出年讀小學,我以前都係幼稚園教師,幼稚園interview時用英文答間間都無問題,因為間間都遇左2,3歲小朋友應對不會太好,所以中英interview幼稚園都唔會理,但去到小學interview時個情形會好唔同,你會以為廣東話好易學,係,好易學,但講得好唔好,思考得快唔快講返出黎又係一回事,因為小學interview唔係用廣東話去問或單字叫你做動作咁簡單,係會問你好多問題,更加唔係答單字,係要你答成句最好要答得多過一個答案,例如你平時放假會去邊到?如果你只答一樣就死得 ,你要答好多樣,好似"我平時放假我會同daddy, mami去................,响個到我重見到.........." 我個女背左10幾樣出黎(無辨法,佢廣東話諗得好慢,重要講到甩甩咳咳,平時駁嘴好勁,但一見到老師或正經答問題佢D廣東話就唔掂,因為英文同中文D意思有時講出黎係會調轉,佢個腦用左英文的文法答返廣東話出黎,唯有真係要背答案),又會要你睇書講返個故事出黎,睇圖講故事睇下個小朋友的對答能力.....返而考英文最多叫你串下字,或讀句句子,其實當小朋友讀幼稚園時好快就要in小學,得兩年時間,因為一上K3响10月開始就要去interview不同小學,我個女個同學父母都係講英文,上到幼稚園至開始同佢講廣東話(本身佢地係中國人,不過外國長大,一D中文都唔識),於是個女D中文詞彙好有限,好多時用英文搭夠,今年見左幾間學校唔收,有D重同佢講因為佢中文唔得所以唔收,問學校可唔可以用英文答,學校話可以,但已經扣左分.其實小朋友同時間學兩種語言係無問題,好似我個女間學校,兩個班主任,一個外籍一個本地,但小朋友好識分,對住邊個就用咩話,其實我都後悔初時只用英文教個女,應該兩樣都講,等佢地個腦轉得快D,要佢我用咩話佢就答咩話就最好,好多書都係講小朋友同時學幾樣語言係無問題,最好係响佢地細個時開始,因為佢地月大至再教另一樣語言個成效就月慢,我見個女D同學個媽咪由細到大用這方式又真係work,中英都講得好好,所以SPCC, St.Paul, DBS都爭住收,幼稚園同小學的interview形式好唔同,家長更加唔可以同小朋友一齊入去,要個小朋友一對一的interview,到時就真係全靠小朋友自己的實力.

原帖由 Bingb 於 08-12-7 23:56 發表
Is your girl now studying primary?  How about kindergarten, what schools have she 'in', she answered in Cantonese or Eng?  Have the schools accepted her?

I have trained her to listen & answer in Cant ...

作者: Mickybaby    時間: 08-12-8 10:20

Dear FWC

你個女係唔係0607BB, 我之前係0607媽媽會見過你 d post???? My daugther is also 0607 BB.

Thanks & regards
Micky
作者: BBR    時間: 08-12-8 10:53

我同意你講廣東話係好快可以學識,但對一個幾歲小朋友要去面對小學的interview就可能唔夠時間比佢答得留利諗得快,因為會用左英文D語法去講中文,好似"i meet my friend on the bus"佢地會講"我遇到朋友响架巴士到"但其實中文個語法已經錯左 ,我個女就係成都係咁,一答正經野佢就諗到死死下點講廣東話,反而佢D同學仔無咁情形

原帖由 fwc 於 08-12-8 06:36 發表

其實廣東話好快學, 睇下我地教唔教, 我有一位學生是英國人, 父親是美國人, 母親是英國人, 二年級到校, 現在四年級廣東話十分流利和地道,學校還有十多位的菲藉和外藉人士, 都是這樣, 因為語境是廣東話

其實無論廣 ...

作者: fwc    時間: 08-12-8 12:34

原帖由 BBR 於 08-12-8 10:53 發表
我同意你講廣東話係好快可以學識,但對一個幾歲小朋友要去面對小學的interview就可能唔夠時間比佢答得留利諗得快,因為會用左英文D語法去講中文,好似"i meet my friend on the bus"佢地會講"我遇到朋友响架巴士到"但其 ...

囡囡完全沒有這情況, 因為一轉台, 就全部係廣東話咁講, 就ok, 要全句, 佢就跟住講, 連語氣都會學埋

當然不能太遲教廣東話,同時教兩種語言都是沒有問題, 但一定要其中一種語言已成她的母語, 否則會令她有語言障礙.

或者我見有些父母一句裏有又中又英, 那麼中英都會學不好.

始終每個小朋友的情況不同, 因人而異, 不能一概而論.
作者: fwc    時間: 08-12-8 12:35

原帖由 BBR 於 08-12-8 09:23 發表
我個女出年讀小學,我以前都係幼稚園教師,幼稚園interview時用英文答間間都無問題,因為間間都遇左2,3歲小朋友應對不會太好,所以中英interview幼稚園都唔會理,但去到小學interview時個情形會好唔同,你會以為廣東話好易 ...

我是小學教師
作者: BBR    時間: 08-12-8 12:47

係, 一定唔可以一句中一句英,一係中間就加幾個英文字一定唔得.可能我個女比較蠢,佢一心急D廣東話能力表達好差,英文完全無問題m ,但成日將D英文直翼廣東話,但平時就無問題,駁嘴更加無人能及佢,比佢激死. 我鐘意教幼稚園,因為D小朋友好可愛又無咁大壓力

原帖由 fwc 於 08-12-8 12:34 發表

囡囡完全沒有這情況, 因為一轉台, 就全部係廣東話咁講, 就ok, 要全句, 佢就跟住講, 連語氣都會學埋

當然不能太遲教廣東話,同時教兩種語言都是沒有問題, 但一定要其中一種語言已成她的母語, 否則會令她有語言障礙. ...

作者: MrsCLee    時間: 08-12-8 16:52

唔好意思, 個話題好似遠左少少, 咁.... 請問有無 mami 可以講下佢個仔 / 女既學業情況呢

因為呢個星期五係 deadline 交錢
作者: Bingb    時間: 08-12-8 23:30

作者: iadalovebb    時間: 08-12-9 00:48

Yes, please comment.
原帖由 MrsCLee 於 08-12-8 16:52 發表
唔好意思, 個話題好似遠左少少, 咁.... 請問有無 mami 可以講下佢個仔 / 女既學業情況呢

因為呢個星期五係 deadline 交錢

作者: BBR    時間: 08-12-9 09:31

幼稚園用英文interview無所謂,只係上到小學interview時好多學校會用廣東話interview,所以你放心啦

原帖由 Bingb 於 08-12-8 23:30 發表
Thanks again FWC & BBR!

I will try my best to teach her, since it is only few weeks to go!  
I am a working mom.  My girl get used to Eng, esp always get along with Bun Bun.  She seems quite confuse  ...

作者: INBB    時間: 08-12-10 14:17

KKmoremore

唔好擔心太多啦, 有時我覺得考學校運氣都好緊要, 之前我都無諗維記會收我個女, 諗住蘇淅實得, 點知又唔得,
d 人話維記出來好難讀傳統小學,c校好難考,但都有人考到, 我睇佢地派位出來好多都係好學校, 我在想唔通全部都讀唔到咩,我唔信,就算讀其他出幼稚園,除了一條龍,都要睇好唔好彩多過表現,我有一個朋友,佢小一都考到真光做backup. 點知都派到好學校,唔使讀真光, 我真係好明白你的, 因為我都想報st. paul就係希望唔使煩, 但我又唔想放棄讀好英文, 你小朋友讀邊間vic,   maybe 我地好好彩可以係k3考到心儀小學呢

原帖由 kkmoremore 於 08-12-6 15:57 發表
INBB,
其實我囡依家已經讀緊維紀pn, 所以留咗位. 佢都同你囡囡一樣,好鍾意返學, 每朝一起身就話要返學. 出面有人話傳統學校不太喜歡收維記學生, 有啲私校連sec in 機會都冇. 因為維記學生太活躍,以及課程除英文外,其 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5