教育王國

標題: 有無人放棄培僑P.1? [打印本頁]

作者: happyrain    時間: 08-12-1 09:48     標題: 有無人放棄培僑P.1?

Hi,大家好。我是新會員,想知多唔多人放棄培僑同理由。我比我的女入讀,有d忐忑 。請各位分享下!
作者: poonpoon    時間: 08-12-1 10:33

原帖由 happyrain 於 08-12-1 09:48 發表
Hi,大家好。我是新會員,想知多唔多人放棄培僑同理由。我比我的女入讀,有d忐忑 。請各位分享下!

培僑都幾難考,恭喜,恭喜.

細路B適應力好強,唔洗太擔心,放鬆D喇.

作者: jennyhsw    時間: 08-12-1 10:41

但我見好多家長放棄.

原帖由 happyrain 於 08-12-1 09:48 發表

作者: poonpoon    時間: 08-12-1 11:01

原帖由 jennyhsw 於 08-12-1 10:41 發表
但我見好多家長放棄.

其實都幾得意,有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場.

無得話對與錯,各取所需.
作者: Geni    時間: 08-12-1 11:16

其他人放棄只不過佢地有自己覺得更好o既選擇嗻, 原因可以有好多, 但絕對唔代表間學校有問題o既! 其實人只要一有選擇, 就梗會怕自己揀錯, 咁樣諗都好正常, 但你既然揀o左o勒, 同埋你揀得佢, 一定有你o既理由o既, 就放心讀啦, 唔好咁擔心!
作者: happyrain    時間: 08-12-1 11:20

原帖由 jennyhsw 於 08-12-1 10:41 發表
但我見好多家長放棄.

Exactly! 就是給留位費時見好似好多人放棄,但又已經放棄了抽獎 ,先至驚!
作者: nn2003    時間: 08-12-1 12:03

happyrain

我與你情況相同, 我在最後一天交留位費時,看見職員手上的記錄, 估計有20-30%的人還未交費, 回家後也有擔心, 現唯有寄望其他私小有沒有好消息, 再作決定
作者: jychan    時間: 08-12-1 12:16

我們於自行分配時獲派了一所於九龍塘的學校,但最後放棄而選擇了培橋
作者: 俊賢    時間: 08-12-1 12:22

人棄我取, 趁低吸納, 同買股票一樣, 考膽色及信心, 如果經過分析, 睇好前景, 何需怕... 不過, 當然要經過自己思考, 不要做羊生羊太!
作者: jychan    時間: 08-12-1 12:45

Exactly.
Besides, there's no perfect school. 適合你小朋友的便是好學校!

原帖由 俊賢 於 08-12-1 12:22 發表
人棄我取, 趁低吸納, 同買股票一樣, 考膽色及信心, 如果經過分析, 睇好前景, 何需怕... 不過, 當然要經過自己思考, 不要做羊生羊太!

作者: AliJasEd    時間: 08-12-1 14:57

My girl will give up the seat as she will join the central allocation.  Good luck to those who want to get a seat.
作者: happyrain    時間: 08-12-1 16:49

Dear nn2003,
如果有其他學校收你的小朋友,will you give up Pui Kiu?
BTW, mine is a girl, how about yours?

原帖由 nn2003 於 08-12-1 12:03 發表
happyrain

我與你情況相同, 我在最後一天交留位費時,看見職員手上的記錄, 估計有20-30%的人還未交費, 回家後也有擔心, 現唯有寄望其他私小有沒有好消息, 再作決定 ...

作者: happyrain    時間: 08-12-1 16:52

Dear JC Chan,
你的小朋友是男仔或女?我的是女,可能遲d同班?
作者: Peppermint    時間: 08-12-1 17:14

I think there is a lot of people to give up Pui Kiu too... Otherwise the school will not call the waiting list so early.
作者: AliJasEd    時間: 08-12-1 17:38

Although we will give up the seat, Pui Kiu is a good school.  Otherwise, we would not send the application.  I think most schools have started calling the wait list such as Ying Wah.  It is very common.
作者: RYTS    時間: 08-12-1 17:40

jychan
絕對認同你嘅講法, 所以我都幫囝囝選擇咗培僑

原帖由 jychan 於 08-12-1 12:45 發表
Exactly.
Besides, there's no perfect school. 適合你小朋友的便是好學校!

作者: jychan    時間: 08-12-1 17:54

Originally Pui Kiu was not my top choice. But after I met the principal & knew more about this school, I choose it for my kid.   

原帖由 RYTS 於 08-12-1 17:40 發表
jychan
絕對認同你嘅講法, 所以我都幫囝囝選擇咗培僑

作者: sumichow    時間: 08-12-1 18:58

I'm also chose Pui Kiu now.

But seems not one explain the reason of drop Pui Kiu here.
作者: rinapang    時間: 08-12-1 19:17

我小孩今年已是小三,以往都有同大家的心情一樣,都擔心怕選擇錯,但是有誰可以知道現在不讀培僑,將來有的學校是否一定更好而沒有選錯呢?

在這三年間,孩子學到的知識不少,是否讀另一些學校學到的又更多更好呢?沒有人可告知!只是這三年孩子很開心,我也不太辛苦,工作忙些,讓孩子自己應付功課,自己不太忙的時間,便跟他功課緊些,對於要工作的我,倒覺合適!
孩子上月在學校上成長課,學習自行製作紙鳶,上面寫了一首詩,跟著學校便帶了他們去大尾督放紙鳶,我問他如何,他說很開心,可惜紙鳶飛不起,我問他如何是好,他說要再研究,是否平衡力及風阻力有問題!!!

去年有朋友替孩子選校,問我有關培僑之事情,後來,她說找到一間好過培僑很多的學校,所以不報培僑了!
O.K.!培僑又不是全世界最好的學校,各取所需啦!
原帖由 sumichow 於 08-12-1 18:58 發表
I'm also chose Pui Kiu now.

But seems not one explain the reason of drop Pui Kiu here.

作者: nn2003    時間: 08-12-1 21:25

happyrain

因我的是囡囡, 所以才擔心, 如有更好被其他私小取錄, 我可能會放棄, good luck!
作者: billysim    時間: 08-12-1 23:55

原帖由 nn2003 於 08-12-1 21:25 發表
happyrain

因我的是囡囡, 所以才擔心, 如有更好被其他私小取錄, 我可能會放棄, good luck!

唔好意思, 我想問點解是囡囡會擔心??
作者: nn2003    時間: 08-12-2 10:45

billysim

因囡囡較文靜, 怕她不習慣太活動教學.
作者: happyrain    時間: 08-12-2 10:51

Actually, mine is a girl. I choose Pui Kiu before I don't want her to be too quiet.
原帖由 nn2003 於 08-12-2 10:45 發表
billysim

因囡囡較文靜, 怕她不習慣太活動教學.

作者: luckymother    時間: 08-12-2 14:28

原帖由 happyrain 於 08-12-2 10:51 發表
Actually, mine is a girl. I choose Pui Kiu before I don't want her to be too quiet.

小朋友的適應力很強,所以不用太擔心,我囝囝之前很怕羞,出街都不肯主動跟人打招呼,但現在變得積極和主動,遇到熟人都會主動打招呼,也會跟人攀談,應對很得體,街坊都覺得他變了.還會主動跟我討論一些日常發生的事情,例如他看到新聞知道泰國的事情,也會問我怎樣可以幫那裡的香港人快點回家.
作者: avbee    時間: 08-12-2 14:58

i did pay 留位費 for the schools, but finally i didnot choose those school (chose government susidary school)....

however i still have choices finally...

so just pay all other school's 留位費, and you have more choices for your kids
作者: BB6392    時間: 08-12-2 15:17

Hi,

咁多位媽咪我都同阿囡報咗培僑, 希望日後大家多啲交流呀
作者: Geni    時間: 08-12-2 15:31

但如果你揀o左直資, 簽哂名, 就算官津收叫你去註冊, 上到教育局都可能會cancel你個名o個喎! 你有冇打去問過呀?

同埋, 如果可以o既話, 盡量唔好hold 咁多個位同埋盡早通知學校, 等其他人可以早d有offer! Thanks!!!!

原帖由 avbee 於 08-12-2 14:58 發表
i did pay 留位費 for the schools, but finally i didnot choose those school (chose government susidary school)....

however i still have choices finally...

so just pay all other school's 留位費, and y ...

作者: Mingo    時間: 08-12-2 22:30

I also given up the place of Pui Kiu because I have another better choice for my girl.
作者: 0203Ma    時間: 08-12-3 10:03

O下? 唔好o瓜! 唔要d位放返出黎啦!

原帖由 avbee 於 08-12-2 14:58 發表

so just pay all other school's 留位費, and y ...

作者: mamapapaca    時間: 08-12-3 15:57

HI,  
我亞囡也入左培僑, 但沒有想過會放棄,因為我們只心儀培僑, 也只有報考此校, 好彩收左...
如果此校不是妳最心儀, 便不要勉強... 不然讀下去也不會開心... 亞囡現在很期待開學的一天...我也是
作者: baldheadcat    時間: 08-12-3 19:45

培僑一直都是我們心儀的學校,小兒很幸運被取錄。
其實世界上沒有“最好”的學校,正如上面的朋友所說,有人因為孩子性格較文靜, 怕她不習慣太活動教學而不選培僑,另一位家長卻不想孩子太文靜而選擇培僑,到底誰對誰錯?我相信兩位家長都作出正確的選擇,其實試問還有誰比你更了解你孩子的性格,強項和弱點?還有誰比你自己更清楚孩子適合怎樣的教育模式。

從孩子的角度出發,相信自己的直覺,你必定可為孩子選出合適的學校.你不想有一天,你的子女質問你為什麼要為他選一間根本不適合他的學校時,你的回答會是:

“我見BK度都好多人話會放棄個間丫嗎,咪同你報左弟二間囉..."

作者: J_D74    時間: 08-12-4 19:46

新界區既直資學校唔多, 加上培僑又真係唔錯, 資源GOOD, 校舍GOOD, 校長既理念都VERY GOOD, 廿年後的小孩, 唔應該同我地呢代咁, 不停抄寫背默, 仲有一條龍唔理煩升中問題, 不過佢都有一個唔好處, 就係升中後未必能接受香港式的教育, 因為12年來都活動慣, 要有出國或回內地讀大學的理念先好考慮!!!!
作者: mamapapaca    時間: 08-12-5 14:46

基實現時通識教育,是要求將來的學生仔要靈活,不可再一味靠死背誦, 我認為培僑的概念跟將來大學收生走勢很接近, 所以我才放棄資助學位而報讀培僑~所以我認為不用太擔心
作者: RYTS    時間: 08-12-5 17:49

之前都有睇過報章嘅報導,話活動教學對3-3-4嘅學制銜接會俾現時傅統為佳,因為過往'死讀書'已經過時, 所以我想培僑應會是個不錯嘅選擇.
作者: billysim    時間: 08-12-7 02:10

原帖由 mamapapaca 於 08-12-5 14:46 發表
基實現時通識教育,是要求將來的學生仔要靈活,不可再一味靠死背誦, 我認為培僑的概念跟將來大學收生走勢很接近, 所以我才放棄資助學位而報讀培僑~所以我認為不用太擔心 ...

agree!!!
HK D教育成日都變早幾年都無諗過會無左會考, 而家又取消母語教學所以我都覺得唔需要太擔心.
作者: deedeegogo    時間: 08-12-9 10:07

我女雅桓都入了培僑 , 明年大家就做同學啦!
作者: mamapapaca    時間: 08-12-9 11:34

原帖由 deedeegogo 於 08-12-9 10:07 發表
我女雅桓都入了培僑 , 明年大家就做同學啦!

係呀~~  太好啦..她們可以12年同學
明年在家長會見......
作者: bobolam    時間: 08-12-9 11:43

是否指沙田的直接資助一條龍中小學培僑書院? 同小西灣培僑小學有咩唔同?
作者: Siman    時間: 08-12-14 02:27

PK is a good school. I like their way of teaching--creative but not as loose as international school. Although I did not apply it even I lived in Shatin area, I really like this school. I did not apply this school because I want my girl to enter a girl school instead.
作者: 冰紫嫣    時間: 08-12-14 18:31

培僑小學好唔好?是不是中學會直升培僑中學? 但培僑中學是不是才一般?
作者: mamapapaca    時間: 08-12-15 14:43

原帖由 冰紫嫣 於 08-12-14 18:31 發表
培僑小學好唔好?是不是中學會直升培僑中學? 但培僑中學是不是才一般?

基本上是直升的, 除了自行放棄外, 中學部由開校起至今約4年也是收外生, 沒有由小學部升讀的, 直至明年度為止才有第一批由小六畢業升上中學部, 但也只有2班, 尚需收多幾班外生, 因此現時未可反映出學校的水平, 也未有會考成績可參考. 但我個人認為如果由小一裁培直至中學, 成績一定不錯~~~~
作者: happyrain    時間: 08-12-15 17:29

Mamapapaca,
你好像很喜歡培僑,你有小朋友在培僑讀嗎?
我的女兒09年都會入讀。
很緊張 ,唔知有沒有揀錯!
原帖由 mamapapaca 於 08-12-15 14:43 發表

基本上是直升的, 除了自行放棄外, 中學部由開校起至今約4年也是收外生, 沒有由小學部升讀的, 直至明年度為止才有第一批由小六畢業升上中學部, 但也只有2班, 尚需收多幾班外生, 因此現時未可反映出學校的水平, 也未 ...

作者: mamapapaca    時間: 08-12-16 10:59

[quote]原帖由 happyrain 於 08-12-15 17:29 發表
Mamapapaca,
很緊張 ,唔知有沒有揀錯!
[/quote

沒錯呀~~ 我覺此校的教育方法很配合我細女的性格, 她是明年會升讀此校.
她兩位姐姐是由傳統小學畢業, 也已升讀英文中學, 但是在小學過程中離不開背誦及死記課文,每次考試好像打仗一樣....好痛苦... 因此我不想細女和我再戰沙場
作者: happyrain    時間: 08-12-16 17:38

我的女咪有機會同你的女兒同學校?

原帖由 mamapapaca 於 08-12-16 10:59 發表
[quote]原帖由 happyrain 於 08-12-15 17:29 發表
Mamapapaca,
很緊張 ,唔知有沒有揀 ...

作者: mamapapaca    時間: 08-12-17 14:36

原帖由 happyrain 於 08-12-16 17:38 發表
我的女咪有機會同你的女兒同學校?

好高興可以在此先跟妳認識, 希望日後有機會在家長會跟妳見面
作者: manicheung    時間: 08-12-17 22:49

請問你哋點樣同小朋友面試 ga , 我咩都唔識 , 但又好想報培僑 , 可否指點吓我呢 ? thx
作者: happyrain    時間: 08-12-18 10:43

Yes, wish to see you soon! We may share information here too!  

原帖由 mamapapaca 於 08-12-17 14:36 發表

好高興可以在此先跟妳認識, 希望日後有機會在家長會跟妳見面

作者: happyrain    時間: 08-12-18 10:49

Actually, parents don't need to interview with the kids. But I do like the interview schedule of Pui Kiu. Firstly, they would asked you to come a bit earlier so your kids can join some activities like drawing in groups to get familiar with the environment. Then the kids will be interview as a group. My daughter said the teachers will read some story to them and asked them questions regarding the stories. After ward, they will play some games. The "interveiw" lasted for around 45mins.
My daughter said she really enjoy that and that's also makes her like the school very much.
When will your kids having the interview?
Hope this will help.

原帖由 manicheung 於 08-12-17 22:49 發表
請問你哋點樣同小朋友面試 ga , 我咩都唔識 , 但又好想報培僑 , 可否指點吓我呢 ? thx

作者: manicheung    時間: 08-12-18 14:48

唔該晒你嘅資料 , 好有用
原帖由 happyrain 於 08-12-18 10:49 發表
Actually, parents don't need to interview with the kids. But I do like the interview schedule of Pui Kiu. Firstly, they would asked you to come a bit earlier so your kids can join some activities like ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5