教育王國

標題: 大抽獎 34區 可否比D意見, 謝 [打印本頁]

作者: little-sarah    時間: 08-12-2 12:28     標題: 大抽獎 34區 可否比D意見, 謝

我個女沒有申請直資, 在自行派位上選同區的馬頭涌官立又落空, 請問如我在大抽獎中

甲部Choice 1選番馬頭涌官立; choice 2選協恩
乙部choice 1 選馬頭涌官立; choice 2 選協恩; choice 3 選合一堂; choice 4 選農甫道官立

你們看如何?最有機會入邊間?馬頭涌官立有沒有叩門位?

但我個心15/16, 你們知道我選的學校校風與派中學位如何?
作者: hugub    時間: 08-12-2 13:56

原帖由 little-sarah 於 08-12-2 12:28 發表
我個女沒有申請直資, 在自行派位上選同區的馬頭涌官立又落空, 請問如我在大抽獎中

甲部Choice 1選番馬頭涌官立; choice 2選協恩
乙部choice 1 選馬頭涌官立; choice 2 選協恩; choice 3 選合一堂; choice 4 選農甫 ...

乙部 - choice 2 及 choice 4 有問題 woo... 呢2問放 choice 1都未必得 , 你浪費左 choice 2 ...

以你排位結果好彩就派到係入馬頭涌, 唔好彩就會派合一堂

hugub
作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-2 14:16

甲部choice2都唔駛諗入得(只可二選一),之後乙部頭一二志願都係只可二選一,之後除左合一堂易入之外,農圃道放第四都唔駛諗可以入到。

如果妳想搏叩門,一係放棄協恩(放第二只係浪費個志願),只要馬頭涌,就算唔得要叩門時都表示到誠意。
作者: little-sarah    時間: 08-12-2 15:23

謝謝大家的意見!

我收到大家的訊息是協恩及農官唔放甲及乙部的choice 1, 應該都唔使諗.

如此, 我想我會選 "馬頭涌" 作甲及乙部的Choice 1, 因我知 "協恩" 要求小朋友好多通識知識, 父母要有很多時間陪他們作課外參考及上課後要替子女補課, 而好是個Working Mother, 仲有1.5歲的阿妹要湊, 我估馬頭涌會讓我輕鬆點, 因聽說至少他們會教懂小朋友課本, 父母只需要同他們溫習.

但我想Clarify 一些疑問,
1) 如我甲部選了2間, 乙部的choice 1是否會變成Choice 3?
2) 是否甲部只選一間, 而乙部choice 1又選那間學校, 在叩門時是否會有誠意分?

如我甲部只選 "馬頭涌", 乙部 Choice 1 "馬頭涌", Choice 2 " 農甫道官立", Choice 3 "知一堂", 大家點睇?

在34區, 仲有什麼學校建議?

先謝謝大家寶貴意見!
作者: hugub    時間: 08-12-2 15:33

原帖由 little-sarah 於 08-12-2 15:23 發表
謝謝大家的意見!

我收到大家的訊息是協恩及農官唔放甲及乙部的choice 1, 應該都唔使諗.

如此, 我想我會選 "馬頭涌" 作甲及乙部的Choice 1, 因我知 "協恩" 要求小朋友好多通識知識, 父母要有很多時間陪他們作課外 ...

甲部是可以誇區 , 乙部是本區, 所以2part係分開既...

net 34 有冇留意獻主會小學
作者: stcat    時間: 08-12-2 15:48

hi,

獻主會, 如放第2有冇機??
同埋2間有乜分別?

thanks!

原帖由 hugub 於 08-12-2 15:33 發表

甲部是可以誇區 , 乙部是本區, 所以2part係分開既...

net 34 有冇留意獻主會小學

作者: baekdoosan    時間: 08-12-2 16:22

34區還有聖羅撒. 放在乙一比起HYPS有較大把握.

但是... 如有backup, 當然是碰運氣抽HYPS.
作者: little-sarah    時間: 08-12-2 16:33

獻主會??沒有太多認識?

可否比 d comment 依間學校? Thanks.
作者: Yingmom    時間: 08-12-2 16:50

要考慮一點係聖羅撒係2009年1月要暫遷校舍到坪石邨喎!

原帖由 baekdoosan 於 08-12-2 16:22 發表
34區還有聖羅撒. 放在乙一比起HYPS有較大把握.

但是... 如有backup, 當然是碰運氣抽HYPS.

作者: janfion    時間: 08-12-2 20:32

原帖由 Yingmom 於 08-12-2 16:50 發表
要考慮一點係聖羅撒係2009年1月要暫遷校舍到坪石邨喎!

聖羅撒遷校舍到坪石邨,咁校舍是否會更好,抑或更差?

但我聽聞聖羅撒換了校長(前LS校長),現在的ranking不比協恩差!(這個我都只是道聽途說,實在有待在學的家長告之。)

作者: nicolemummy    時間: 08-12-2 20:57

是鮑陳慧兒校長嗎? 我以為她退休了??

我只知鮑校長現在是聖羅撒校舍工程的總負責人, 不知道她是小學部校長...

原帖由 janfion 於 08-12-2 20:32 發表

但我聽聞聖羅撒換了校長(前LS校長),現在的ranking不比協恩差!(這個我都只是道聽途說,實在有待在學的家長告之。) ...

作者: janfion    時間: 08-12-2 22:09

Hi nicolemummy,

我較早前sent了私人傳訊給您,不知您是否收到?今晚在女兒睡覺前,和她「商量」了第二輪政府派位的排位次序計劃。

有時,我覺得雖然小朋友只是五歲,但不知是否時代進步了,資訊發達了,孩子都比過往的成熟多了,我覺得他們都有選擇的權利,因為「用家」是他們自己,將來或以後,或可免卻一點埋怨,因為她自己都有份參予決定的。
作者: nicolemummy    時間: 08-12-2 22:15

噢, 謝謝你的pm. 我現在去看看.

原帖由 janfion 於 08-12-2 22:09 發表

我較早前sent了私人傳訊給您,不知您是否收到?今晚在女兒睡覺前,和她「商量」了第二輪政府派位的排位次序計劃。

有時,我覺得雖然小朋友只是五歲,但不知是否時代進步了,資訊發達了,孩子都比過往的成熟多了, ...

作者: bbkintong    時間: 08-12-3 13:15

咁請問如果係男仔的話,我係:
甲部: 陳瑞祺(1st choice),馬頭涌官小 - 紅磡灣(2nd choice),九龍塘官小(3rd choice)
乙部: 陳瑞祺,農圃道官小,馬頭涌官小-褔祥街!34區其它揀唔落手
咁揀法OK嗎?
作者: little-sarah    時間: 08-12-3 15:16

我都有諗聖羅撤,但我同之前的一位媽咪一樣, 唔知遷校後會否對教學有影響, 至於是否LS的舊校, 請指教!

另外, 有聽說馬頭涌(福祥街)今年都換了校長, 唔知他的辦學理念與作風會否對學生有正面影響, 請指教!
作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-3 18:20

原帖由 bbkintong 於 08-12-3 01:15 PM 發表
咁請問如果係男仔的話,我係:
甲部: 陳瑞祺(1st choice),馬頭涌官小 - 紅磡灣(2nd choice),九龍塘官小(3rd choice)
乙部: 陳瑞祺,農圃道官小,馬頭涌官小-褔祥街!34區其它揀唔落手
咁揀法OK嗎? ...

甲第二唔得(一定入唔到),乙第三填馬頭涌又係浪費左個位,如果第一唔中,第二已經未必得(好多人都會填農圃道第一),之後冇埋第三,好可能唔知派去邊度。

我諗妳要考慮第三位放獻主會(以及馬樂善)、基道、牧愛或靈光等先有機。
作者: bbkintong    時間: 08-12-4 11:33

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-3 18:20 發表

甲第二唔得(一定入唔到),乙第三填馬頭涌又係浪費左個位,如果第一唔中,第二已經未必得(好多人都會填農圃道第一),之後冇埋第三,好可能唔知派去邊度。

我諗妳要考慮第三位放獻主會(以及馬樂善)、基道、牧愛或靈光等先有機 ...

唔係一舊飯:
咁點解兩間馬頭涌一定入唔到呢?,係難在係邊呢?
咁甲部,我將2,3的位置掉轉,乙部第三放獻主會,第四先放馬頭涌(福祥街)。兩間獻主會邊間好d呢?
我其實係牧愛的舊生

作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-4 13:51

原帖由 bbkintong 於 08-12-4 11:33 AM 發表

唔係一舊飯:
咁點解兩間馬頭涌一定入唔到呢?,係難在係邊呢?
咁甲部,我將2,3的位置掉轉,乙部第三放獻主會,第四先放馬頭涌(福祥街)。兩間獻主會邊間好d呢?
我其實係牧愛的舊生 ...

唔係難唔難,而係官校多資源,而且冇宗教背景,好多人都會選做第一志願。你放依幾間多人揀嘅學校係第二同三志願,第一都抽唔到你時,之後就更加唔駛諗。

我認為甲部填一間,乙部再重覆(如甲一填自己個區),之後就要揀d覺得好而又少d人首選嘅學校。

我自己都係34區,都煩緊出年點揀。

搏協恩又未必入到,入唔到又冇得叩門,而且又唔知會派去邊間。如果有又好又平直資學校收個女,我諗我會放棄大抽獎。

唔知其他家長有冇好意見。
作者: wensi    時間: 08-12-4 17:01

跟據往年

馬頭涌、農圃、陳瑞琪、協恩和 St. Rose 是但一間放第二志願都唔會入到。因為第一志願都入唔哂。

如果你排哂一至五志願,第一志願入唔到,你會派到唔知乜小學跨區唔定。34 係重災區。

二三志願放兩間獻主會(土下午班分拆),唔差ga!隱陣D!你入去school 個網check check升中好似有40%升英中

聖羅撒遷校舍之後好似少左一班。中學都幾遠

作者: bbkintong    時間: 08-12-4 18:31

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-4 13:51 發表

唔係難唔難,而係官校多資源,而且冇宗教背景,好多人都會選做第一志願。你放依幾間多人揀嘅學校係第二同三志願,第一都抽唔到你時,之後就更加唔駛諗。

我認為甲部填一間,乙部再重覆(如甲一填自己個區),之後就要揀d覺得好而 ...

Many thanks! 唔係一舊飯 & wensi
03年唔係出生率最低咩

作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-4 19:53

原帖由 bbkintong 於 08-12-4 06:31 PM 發表

03年唔係出生率最低咩

有部份學校轉小班,更加少學位。
作者: bbkintong    時間: 08-12-4 21:58

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-4 19:53 發表

有部份學校轉小班,更加少學位。

唔好意思,想問多次,農圃,馬頭涌官小,陳瑞祺,只可以三揀一,放係choice 1。Choice 2 揀其它2線小學
如果甲(1)陳瑞祺,甲(2)九龍塘官小,甲(3)紅磡灣馬頭涌官小,乙(1)農圃,其它係基道,合一堂,兩間獻主會,靈光:天主教領,牧愛etc。咁ga選擇ok 嗎?

作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-5 00:58

原帖由 bbkintong 於 08-12-4 09:58 PM 發表

唔好意思,想問多次,農圃,馬頭涌官小,陳瑞祺,只可以三揀一,放係choice 1。Choice 2 揀其它2線小學
如果甲(1)陳瑞祺,甲(2)九龍塘官小,甲(3)紅磡灣馬頭涌官小,乙(1)農圃,其它係基道,合一堂,兩間獻主會,靈光:天主教領,牧愛et ...

我所知甲一唔好填哂,如果你心目中只有本區學校,就只填個間係第一志願,因為如果仲有2同3,電腦就會用多左step去處理,之後先到乙部,咁就會蝕底左。(唔知我有冇講錯)

如果我講得冇錯,乙部就應該重覆番甲1志願,之後就選次一級少人爭學校。

如果你心目中只有陳瑞祺,就放佢係甲1同乙1,乙2、3就要考慮係獻主會及馬樂善,之後就會係基道、靈光、牧愛、合一堂、領島等。再放農小、馬頭涌、協恩等多人首選嘅學校係乙2及打後位置一定100%冇得入。
作者: wensi    時間: 08-12-5 10:31

原帖由 bbkintong 於 08-12-4 18:31 發表

03年唔係出生率最低咩

出生率再低D人都係選個幾間school ga la!生率低只會對二三線ge小學有影嚮。
仲有今年D人話經濟唔好,中產ge原本讀私小ge 都會抽返大抽獎。
作者: wensi    時間: 08-12-5 11:02

原帖由 bbkintong 於 08-12-4 21:58 發表

如果甲(1)陳瑞祺,甲(2)九龍塘官小,甲(3)紅磡灣馬頭涌官小,乙(1)農圃,其它係基道,合一堂,ccccccccccccc,靈光:天主教領,牧愛et ...

甲(1)陳瑞祺好la!(2)(3)都唔會入ga!

why 乙(1)農圃?............你喜歡那一間甲乙都放第一志願統一D好。叩門都好睇D。

牧愛仲有咩?唔係轉左私小咩?之前上午班私小,下午班津校。四至六年班要去萍果上面上體育堂,唔知而家係咪你查一下。

兩間獻主會放二三志願好D。

陳瑞祺叩門位一班大概有1至兩個 total around 8-10
作者: BBTWIN    時間: 08-12-5 11:35

C6係農圃舊生,自行有20分應該可以順利入到.但係又想對女入女校,所以首選係協恩.但係知機會好渺茫.所以好煩惱.到時唔知點揀????如放棄抽協恩(首位),聖羅撒放第一,機會大不大???請問農圃道和聖羅撒那一家會比較好????因為如果冇私小BACK UP,只參加大抽獎,我驚放棄農圃道抽聖羅撤風險會很大.真係好煩惱 請多多指教.
作者: wensi    時間: 08-12-5 12:40

原帖由 BBTWIN 於 08-12-5 11:35 發表
C6係農圃舊生,自行有20分應該可以順利入到.但係又想對女入女校,所以首選係協恩.但係知機會好渺茫.所以好煩惱.到時唔知點揀????如放棄抽協恩(首位),聖羅撒放第一,機會大不大???請問農圃道和聖羅撒那一家會比較好????因為如果冇私小BACK UP,只 ...

冇私小BACK 5好攞個女"教飛",我個人認為農圃唔差。
當然買得大賠得大亦lost 得大。估計自已成受風險能力。看你想好大機會入到農圃1round後安安樂,定玩到叩門,又係返去考農圃。

首選係協恩.但係知機會好渺茫.............唔只好渺茫,機會係0。

我今年係church收 ge 風係第一 round 20分有人入唔到聖羅撒,廿五分有人唔到瑪利諾。

聖羅撒借校小左一班。
作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-5 12:54

原帖由 wensi 於 08-12-5 11:02 AM 發表

why 乙(1)農圃?............你喜歡那一間甲乙都放第一志願統一D好。叩門都好睇D。

牧愛仲有咩?唔係轉左私小咩?之前上午班私小,下午班津校。四至六年班要去萍果上面上體育堂, ...

牧愛上午私校做埋今年就唔開喇!下午校會變全日制。
作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-5 12:56

原帖由 wensi 於 08-12-5 12:40 PM 發表

冇私小BACK 5好攞個女"教飛",我個人認為農圃唔差。
當然買得大賠得大亦lost 得大。估計自已成受風險能力。看你想好大機會入到農圃1round後安安樂,定玩到叩門,又係返去考農圃。

首選係協恩.但係知機會好渺茫....... ...

講真,農圃道差左好多(d老師同學生品德真係......),我老婆都係舊生,佢想個女搏協恩。
作者: wensi    時間: 08-12-5 13:11

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 12:56 發表

講真,農圃道差左好多(d老師同學生品德真係......),我老婆都係舊生,佢想個女搏協恩。

我有fd 個女農圃p2 ,又唔覺佢話好差。
我都有聽聞農圃差左,但係34區都排首五名。如果派out  of 果七間我另願要農圃law!

協恩我都識人2nd round 入,但真係要有私小back up 先好。

Good Luck!
作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-5 13:14

原帖由 wensi 於 08-12-5 01:11 PM 發表

我有fd 個女農圃p2 ,又唔覺佢話好差。
我都有聽聞農圃差左,但係34區都排首五名。如果派out  of 果七間我另願要農圃law!

協恩我都識人2nd round 入,但真係要有私小back up 先好。

Good Luck! ...

睇你遇唔遇到好老師啦!
因為初小嘅班主任會教至少兩科主科,有時仲會3科,遇著個唔好嘅老師,真係喊都無謂,我個仔今年就suffer緊。
私小唔會考慮(經濟唔容許),有好直資收佢我就放棄大抽獎。
作者: bbkintong    時間: 08-12-5 13:25

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 00:58 發表

我所知甲一唔好填哂,如果你心目中只有本區學校,就只填個間係第一志願,因為如果仲有2同3,電腦就會用多左step去處理,之後先到乙部,咁就會蝕底左。(唔知我有冇講錯)

如果我講得冇錯,乙部就應該重覆番甲1志願,之後就選次一級 ...

多謝哂,等我好好諗吥先!
作者: bbkintong    時間: 08-12-5 13:26

原帖由 wensi 於 08-12-5 11:02 發表

牧愛仲有咩?唔係轉左私小咩?之前上午班私小,下午班津校。四至六年班要去萍果上面上體育堂, ...

好煩啊,anyway多謝哂
作者: wensi    時間: 08-12-5 13:50

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 13:14 發表

睇你遇唔遇到好老師啦!
因為初小嘅班主任會教至少兩科主科,有時仲會3科,遇著個唔好嘅老師,真係喊都無謂,我個仔今年就suffer緊。
私小唔會考慮(經濟唔容許),有好直資收佢我就放棄大抽獎。 ...

我自已覺得讀書大大話話要讀二十年慢慢長路,一定會預到唔好嘅老師(白己亦預過),要學會如何識應。同上司一樣,唔可以吓吓轉工ga!

私小你會考慮培道嗎? 老師校風都唔錯,學費又唔算太貴around$1800放學又有老師睇做功課到5:45pm。係一間不差ge back up!
作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-5 14:14

原帖由 wensi 於 08-12-5 01:50 PM 發表

我自已覺得讀書大大話話要讀二十年慢慢長路,一定會預到唔好嘅老師(白己亦預過),要學會如何識應。同上司一樣,唔可以吓吓轉工ga!

私小你會考慮培道嗎? 老師校風都唔錯,學費又唔算太貴around$1800放學又有老師睇做功 ...

最大問題係,老師出工作紙同考試卷都唔好,教學進度時快時慢,一係唔谷,一谷就谷到傻左。如果小朋友天資唔係特別聰敏,上堂跟本唔夠時間吸收知識,返到屋企做功課之餘仲要花唔少時間教佢(學校話有導修堂俾學生做功課好多時都唔兌現,用左來教書),仲要做網上學習,又要睇課外書,真係少少玩耍時間都冇。

老師方面,只知今年我愚子嘅兩位主科老師脾氣極差,上堂秩序唔好,老師上堂經常咆哮,仲搵小朋友嘅文具出氣;唔見左學生d功課時又唔認,仲手指指住個學生話佢講大話唔信佢,用紅筆寫佢家課冊後又搵番出黎(當然老師係不了了之)。

家校合作方面,我就覺得學校做得唔夠(學校遲遲都唔請家長義工協助)。家長之前成日都要求有網上家課日誌,以方便在職家長檢查,唔駛吓吓都打電話煩老師。同樣係官校嘅馬頭涌同九龍塘官小一早都有,佢地仲故步自封點得架! 嘈左成年先有d改善,但似乎老師或職員唔多配合,網上家課內容有出入。依方面我就欣賞陳瑞棋,佢地直頭影下黑板相再放上校網,真係very good!

現實社會係咁,但而家小朋友初上小學咋!遇到依d老師,做家長係唔係要忍氣吞聲? 遇著依d老師時點教子女尊師重道? 我兩公婆只好教個仔,因為佢地班唔乖,激到老師太嬲,自己要做好本份云云......。

培道原來學費咁平,可作考慮,謝謝!
作者: BBTWIN    時間: 08-12-5 14:41

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 12:56 發表

我就係知差O左好多先煩惱. 我老公個年代農圃好出色.有上農下馬o既稱號 .而家真係一代不如一代.同埋除O左老師,我都好關注學生的品德.好擔心學校收O既學生質素.而家新移民太多,不少新移民子女都被派到官津小.所以你一提到學生品德真係..............,我就即刻諗起住公屋o既新移民(唔好意思,絕無抵譭住公屋o既成份)而有點卻步.其實我要求學校校風比學術更重要.如果學校學術程度一般,但卻有良好o既校風,我都放心比我兩個女兒就讀.如果放棄自行收生,大抽獎又冇保証,睇黎考私小係唯一保險方法.  
作者: wensi    時間: 08-12-5 14:45

依方面我就欣賞陳瑞棋,佢地直頭影下黑板相再放上校網,真係very good!...............得小一有咋,升小二無ga la!小一D小朋友成日遊雲有係好D, 小二大要學獨立。我仔上左P2定左好多,好少抄漏。亦都感恩暫時所預到ge老師都好好。
作者: BBTWIN    時間: 08-12-5 14:47

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 14:14 發表

最大問題係,老師出工作紙同考試卷都唔好,教學進度時快時慢,一係唔谷,一谷就谷到傻左。如果小朋友天資唔係特別聰敏,上堂跟本唔夠時間吸收知識,返到屋企做功課之餘仲要花唔少時間教佢(學校話有導修堂俾學生做功課好多時都 ...

唔係一舊飯,你係咪講緊農小呀???老師係o甘,o甘學生品德如何呀????上堂冇秩序???
作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-5 14:57

原帖由 BBTWIN 於 08-12-5 02:41 PM 發表

我就係知差O左好多先煩惱. 我老公個年代農圃好出色.有上農下馬o既稱號 .而家真係一代不如一代.同埋除O左老師,我都好關注學生的品德.好擔心學校收O既學生質素.而家新移民太多,不少新移民子女都被派到官津小. ...

冇錯! 而家多左新移民,另加上多左家長寵壞小朋友,而家d學生品德真係好參差(成日睇新聞報導校園暴力或性侵犯事件都一額汗)。想當年自己小時候,老師邊駛吓吓都要鬧架? 個個小一生都純如羔羊。

自己教好小朋友,唔代表佢就唔會係學校交上頑劣嘅學生。雖然就算出名直資或私校都會有依類學生,但係點都應該少d,起碼入得依類學校,家長都比較著緊仔女,對仔女各方面要求都高d。
作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-5 14:59

原帖由 wensi 於 08-12-5 02:45 PM 發表
依方面我就欣賞陳瑞棋,佢地直頭影下黑板相再放上校網,真係very good!...............得小一有咋,升小二無ga la!小一D小朋友成日遊雲有係好D, 小二大要學獨立。我仔上左P2定左好多,好少抄漏。亦都感恩暫時所預到ge老師 ...

小一係過度期,陳瑞棋做得好好。
小二或以後冇都可接受,小朋友要獨立,要有責任心做好本份。
作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-5 15:02

原帖由 BBTWIN 於 08-12-5 02:47 PM 發表

唔係一舊飯,你係咪講緊農小呀???老師係o甘,o甘學生品德如何呀????上堂冇秩序???

你話呢......? 有時成班生番咁添!否則老師點會嬲到丟學生文具洩憤(老師EQ唔高都教唔掂)。
高年班就應該好好多。

所以好多老師都唔願教低年級,特別係一年級,之前BK農小forum見到有家長發火投訴一年換幾個班主任。

作者: BBTWIN    時間: 08-12-5 15:21

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 14:57 發表

冇錯! 而家多左新移民,另加上多左家長寵壞小朋友,而家d學生品德真係好參差(成日睇新聞報導校園暴力或性侵犯事件都一額汗)。想當年自己小時候,老師邊駛吓吓都要鬧架? 個個小一生都純如羔羊。

自己教好小朋友,唔代表佢 ...

聽你O甘講,我真係一額汗. .好多新移民家長都會寵壞細路,加上佢地多要為口奔馳.真係唔會點管教子女.我對女要同佢地做同學仔,no way la.....

選農小呢方面我同C6永遠compromise唔到.我之前都見過有個家長話如果負擔得起都寧可揀私小好過揀官小.但係c6覺得農小一向都唔差(佢仲停留佢個年代)而且有免費教育唔去讀而要比錢,好似對納稅多年o既佢唔住o甘.而我就好想揀女校或私小,所以每當討論呢個問題時就會有argue,所以好煩惱.
作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-5 16:50

原帖由 BBTWIN 於 08-12-5 03:21 PM 發表

聽你O甘講,我真係一額汗. .好多新移民家長都會寵壞細路,加上佢地多要為口奔馳.真係唔會點管教子女.我對女要同佢地做同學仔,no way la.....

選農小呢方面我同C6永遠compromise唔到.我 ...

如果要免費教育,依個時勢度度都差不多。
妳老公唔信,可以搵日小息同放學時段去佢母校睇睇,又或者問問d本地人家長意見。
我兩公婆可能對子女教育質素要求太高,我太太話今時真係唔同往日。
作者: loklok0104    時間: 08-12-5 16:55

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 00:58 發表

如果我講得冇錯,乙部就應該重覆番甲1志願,之後就選次一級 ...

你講得無錯............上年我仔仔都係咁填派到第一志願小學!
作者: little-sarah    時間: 08-12-6 10:25

我都想大家再研究下,比下意見!

如甲部
Choice 1: 馬頭涌(福祥街)

乙部
Choice 2: 合一堂
Choice 3:獻主會(新校)

意思是甲乙部只填一間多一爭的學2, 之後已填二線校,是否OK?

原帖由 wensi 於 08-12-4 17:01 發表
跟據往年

馬頭涌、農圃、陳瑞琪、協恩和 St. Rose 是但一間放第二志願都唔會入到。因為第一志願都入唔哂。

如果你排哂一至五志願,第一志願入唔到,你會派到唔知乜小學跨區唔定。34 係重災區。

二三志願放兩間獻主 ...

作者: bbkintong    時間: 08-12-6 20:39

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 16:50 發表

如果要免費教育,依個時勢度度都差不多。
妳老公唔信,可以搵日小息同放學時段去佢母校睇睇,又或者問問d本地人家長意見。
我兩公婆可能對子女教育質素要求太高,我太太話今時真係唔同往日。 ...

唔係一舊飯:
聽你咁講,都係陳瑞祺好好多喎 ,但無咩人提過基道小學,佢地06-08升中派位都幾好喎!
學校類別
英文中學
中文中學
一條龍中學
人數
百分比
39.1%
34.5%
26.4%
志願
第一志願
第二志願
第三志願
第四志願
第五志願或以後
人數
百分比
68.2%
15.4%
6.4%
2.7%
7.3%

獲派英文中學人數
迦密中學
華英中學
東華三院黃笏南中學
聖芳濟書院
陳瑞祺(喇沙)書院
中華基督教會銘基書院
喇沙書院
協恩中學
旅港開平商會中學
華仁書院(九龍)
伊利沙伯中學
真光女書院
循道中學1
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學1
基督教女青年會丘佐榮中學1
可風中學(嗇色園主辦)1
保良局顏寶玲書院1
香港管理專業協會李國寶中學1
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學1
總人數43

而獻主會只係得個chart,無升中學的名稱,另一間獻主會馬善樂,我搵唔到升中d資料
獲派中文中學人數
九龍塘學校(中學部)7
五旬節中學5
培道中學5
鄧鏡波學校4
基督教香港信義會信義中學3
順德聯誼總會胡兆熾中學2
中華基督教會基道中學2
麗澤中學2
何文田官立中學1
九龍真光中學1
聖馬利亞堂莫慶堯中學1
新亞中學1
樂善堂余近卿中學1
五邑司徒浩中學1
保良局朱敬文中學1
天主教普照中學1
總人數38

直升一條龍中學
人數
中華基督教會基道中學

作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-7 00:25

原帖由 bbkintong 於 08-12-6 08:39 PM 發表

唔係一舊飯:
聽你咁講,都係陳瑞祺好好多喎 ,但無咩人提過基道小學,佢地06-08升中派位都幾好喎!
學校類別
英文中學
中文中學
一條龍中學
人數
百分比
39.1%
34.5%
26.4%
志願
第一志願
第二志願
第三志願 ...

問題係基道只係近幾年由灣仔搬過來,現在低年級同高年級係兩批人,我會保持觀望態度。
記得如果入基道讀,如成績不太差,千萬唔好揀直升一條龍中學,佢地d學生品德真差。

作者: 唔係一舊飯    時間: 08-12-7 00:28

原帖由 little-sarah 於 08-12-6 10:25 AM 發表
我都想大家再研究下,比下意見!

如甲部

乙部
Choice 2: 合一堂
Choice 3:獻主會(新校)

意思是甲乙部只填一間多一爭的學2, 之後已填二線校,是否OK?

...

冇問題,不過你最好在乙部再增1-2個志願,如靈光、基道或牧愛。
作者: wongkaka    時間: 08-12-7 04:57

我想問若將來我幚個女填這樣ok嗎 ?

甲部 :1.油麻地天主教 2.馬頭涌官立
乙部 : 1.馬頭涌官立 2. 獻主會.....

因要考慮埋到時真的大抽獎唔得,叩門會唔會易d, 我的諗法岩唔岩?

作者: Yingmom    時間: 08-12-10 14:46

janfion:
唔好意思,咁遲先回覆。我同學話過年後便會遷校舍到坪石邨的一間已殺校校舍,地址係彩虹MTR樓上喎。舊校重建需時兩年,再等約一年政府出批准紙,故應該要等三年先可以返舊址。屆時佢囡囡已畢咗業lu。

重建後的新校舍當然是更好啦,樓高八層,又有休憩平台。

但我聽聞聖羅撒換了校長(前LS校長)
沒有換校長的消息喎。自2006年鍾校長履新後學校的要求提高了很多。

因要暫遷校址的關係,她們已考完試,可以開開心心咁放聖誕節假期。

作者: janfion    時間: 08-12-10 15:12

原帖由 Yingmom 於 08-12-10 14:46 發表
janfion:
唔好意思,咁遲先回覆。我同學話過年後便會遷校舍到坪石邨的一間已殺校校舍,地址係彩虹MTR樓上喎。舊校重建需時兩年,再等約一年政府出批准紙,故應該要等三年先可以返舊址。屆時佢囡囡已畢咗業lu。

聖羅撒遷校舍 ...

Hi Yingmom,

多謝您的回覆,其實我都忘記此事,也上過那間被殺校的網址睇過,要到一間坪石的學校暫用三年,本人就有點不太喜歡,不知有沒有坪石的居民,或到過那間學校的家長,給點意見!

至於聖羅撒換了校長一事,我都只是聽人說,所以有時都真的要多方證實才可相信,正如我個朋友都有說協恩屬二三線學校,不及St. Mary's.....。當然St. Mary's是出色的名校,但當時我也很驚訝,協恩不算是二三線吧!
作者: nicolemummy    時間: 08-12-11 21:57

有些資料給大家:

1. 很多SRL現在的家長並不喜歡暫用校舍, 但沒辦法.

2. SRL鐘校長好像是前LS的副校長, 並沒有轉.

3. 前LS正校長鮑校長現在是SRL重建校舍的總負責人.

4. 前協恩的校長現在是英華校長.

原帖由 janfion 於 08-12-10 15:12 發表

Hi Yingmom,

多謝您的回覆,其實我都忘記此事,也上過那間被殺校的網址睇過,要到一間坪石的學校暫用三年,本人就有點不太喜歡,不知有沒有坪石的居民,或到過那間學校的家長,給點意見!

至於聖羅撒換了校長一事,我都只是聽人說, ...

作者: janfion    時間: 08-12-12 12:14

已經收到您的PM,很感激。請check PM.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5