教育王國

標題: 收到聖瑪加利大取錄信未? [打印本頁]

作者: 周大嫂    時間: 08-12-9 17:19     標題: 收到聖瑪加利大取錄信未?

收到聖瑪加利大取錄信未? 如上...
作者: tcba_121901    時間: 08-12-9 17:19

好似是13號先有結果呀
作者: MiniDumbo    時間: 08-12-11 13:43

Not yet

原帖由 tcba_121901 於 08-12-9 17:19 發表
好似是13號先有結果呀

作者: cecilia001    時間: 08-12-11 14:16

原帖由 tcba_121901 於 08-12-9 17:19 發表
好似是13號先有結果呀

希望真是13號就收到啦!!
作者: lro14sheung    時間: 08-12-11 18:16

me too, 希望中啦..
作者: wence    時間: 08-12-12 16:47

今日已收到信,但係是下午班,都唔知讀唔讀好
作者: aga219    時間: 08-12-12 20:43     標題: 收到聖瑪加利大取錄信未?

好開心, 剛收到信, 收佐上午班
作者: 周大嫂    時間: 08-12-12 21:03

只係備取, 機會大唔大?
作者: 周大嫂    時間: 08-12-12 21:30

有冇話最遲幾點註冊?

原帖由 aga219 於 08-12-12 20:43 發表

作者: chez    時間: 08-12-12 21:57

registration date is 20/12.  

原帖由 周大嫂 於 08-12-12 21:30 發表
有冇話最遲幾點註冊?

作者: gyeung77    時間: 08-12-12 22:31

我係下午班.

想請問你,你interview時有冇話一定要上午班?

原帖由 aga219 於 08-12-12 20:43 發表

作者: wheellun    時間: 08-12-12 23:35

My girl is accepted for a.m. class, when we interviewed, we emphasised that we prefer a.m. class.
作者: iadalovebb    時間: 08-12-13 00:07

Accepted for p.m. class.
原帖由 wheellun 於 08-12-12 23:35 發表
My girl is accepted for a.m. class, when we interviewed, we emphasised that we prefer a.m. class.

作者: dahung1025    時間: 08-12-13 00:44

香港靈糧堂 vs 聖瑪加利大, how will you choose?  Any comments?
作者: Callas    時間: 08-12-13 07:47

原帖由 dahung1025 於 08-12-13 00:44 發表
香港靈糧堂 vs 聖瑪加利大, how will you choose?  Any comments?

i will choose 聖瑪加利大
作者: cylee_hk    時間: 08-12-13 09:30

----------------------------------------------------

作者: kidmanzh    時間: 08-12-13 11:58

囡囡,聖保堂PM VS 聖瑪加利大AM,唔知點選,請問有沒媽咪可俾下意見?thanks.
作者: sixlau    時間: 08-12-13 13:22

interview時老師有問我如果下午班會唔會考慮.我都係話prefer am.但結果係 waiting list pm.

橫算點都係waiting list,唔知可唔可以wait上午呢?
作者: baby951104    時間: 08-12-13 15:39

寫封信show下你既誠意,應該唔難!努力!
原帖由 周大嫂 於 08-12-12 21:03 發表
只係備取, 機會大唔大?

作者: anthony010103    時間: 08-12-13 20:58

原帖由 sixlau 於 08-12-13 13:22 發表
interview時老師有問我如果下午班會唔會考慮.我都係話prefer am.但結果係 waiting list pm.

橫算點都係waiting list,唔知可唔可以wait上午呢?

PM also considered,
kid's performance quite good
result : waiting list PM only
作者: babymok    時間: 08-12-14 01:29

聖瑪加利大 AM and Victoria AM, which one would you choose?
作者: wheellun    時間: 08-12-14 10:38

I will choose SMM, as my girl is studying Kornhill Victoria, the teachers are so so.. commercial feel.
作者: iadalovebb    時間: 08-12-14 18:13

I also need to choose between
聖瑪加利大 and Victoria (Kornhill).

原帖由 babymok 於 08-12-14 01:29 發表
聖瑪加利大 AM and Victoria AM, which one would you choose?

作者: Yikto    時間: 08-12-14 18:35     標題: Victoria (Harbour) VS St. Margaret Mary

I am quite confused.

For boy, how will be choose?

How's the English standard in SMM?
作者: 小豆豬    時間: 08-12-15 10:25

我囝囝收到 rejected 啦... 好唔開心...
作者: 潮媽二代    時間: 08-12-15 11:36

正取上午 - June Boy

只係備取, 機會大唔大? --> 大, 一月尾有消息

interview有問am or pm --> 我緊堅持am

interview --> 表現可以+有些怕醜

維記 vs LLT vs SMG --> For boy, I prefer SMM, 經濟實惠, 校舍光猛, 校長有愛心!

作者: lro14sheung    時間: 08-12-15 12:06

我囡囡收到reject信..好唔開心呀
呀女in得最好的一間...
打電話去仲話無得做waiting, 因有好多waiting了...
好down, 見到咁多人都在諗要邊間..但我就....
作者: cylee_hk    時間: 08-12-15 12:21

-----------------------------------------
原帖由 lro14sheung 於 08-12-15 12:06 發表
我囡囡收到reject信..好唔開心呀
呀女in得最好的一間...
打電話去仲話無得做waiting, 因有好多waiting了...
好down, 見到咁多人都在諗要邊間..但我就....

作者: jjtseung    時間: 08-12-15 12:29

你地的小朋友係埋細B呢? 因為學校講, 今年唔收11月/12月出世的細細B... 所以whatever小朋友表現有幾好, 都係reject! 我女都係其中之一!

so, just take it easy! 唔係因為小朋友唔o力... 只係無緣!

作者: MiniDumbo    時間: 08-12-15 12:46

Hi jjtseung!

I am so sorry to hear that news from SMM! But don't give up, everything might change!

But I have some problems, would you mind to give me some comments between two schools, one is St Margaret Mary's 天主教聖瑪加利大 (A.M Class) & another one is ST. Paul's Church聖保羅堂 (P.M Class)!

原帖由 jjtseung 於 08-12-15 12:29 發表
你地係埋細B呢? 因為學校講, 今年唔收11月/12月出世的細細B... 所以whatever小朋友表現有幾好, 都係reject!

so, just take it easy! 唔係因為小朋友唔o力... 只係無緣! ...

作者: jjtseung    時間: 08-12-15 13:02

原帖由 MiniDumbo 於 08-12-15 12:46 發表
But I have some problems, would you mind to give me some comments between two schools, one is St Margaret Mary's 天主教聖瑪加利大 (A.M Class) & another one is ST. Paul's Church聖保羅堂 (P.M Class)!...

多謝你的關心!

我呢份人有個好處, 就係凡事隨緣, 上天會安排條最適合的路比我地行... 只要自己盡佐努力就得啦!

我記得你住中西區wor... 所以我就會揀SPC啦! 你仔日日走來跑馬地返學都幾遠下wor!

校舍我喜歡SMM的! SMM & SPC的師資全部都好有經驗, 有愛心, SMM的男女比例似乎均勻些, SPC似乎好少女仔!

兩間都係好學校啊! 恭喜你!
作者: nortybunny    時間: 08-12-15 13:13

我都收到reject 信, 我個女十二月出世係細女, 其實都預左.
作者: iadalovebb    時間: 08-12-15 14:08

wheellun,
why you said "the teachers of Victoria are so so.. commercial feel"?
原帖由 wheellun 於 08-12-14 10:38 發表
I will choose SMM, as my girl is studying Kornhill Victoria, the teachers are so so.. commercial feel.

作者: 小豆豬    時間: 08-12-15 14:19

我囝囝當天係全部問題都答對晒. 如果有家長真係知道今年學校講明唔收Nov and Dec 小朋友的話 (小兒是11月小b) 咁即係唔關各位家長及你們小朋友的問題啦, 有時係講緣份, 佢地都唔收我囝囝啦, 我唯有積極在已收了囝囝的幾所學校內幫仔仔再抽Choose 啦.....有時我們做家長既都好頭痛, 幫仔仔choose 咗又驚佢唔鍾意間學校, 到時真係唔知點算好了.....
作者: deerdeer    時間: 08-12-16 00:42

咩話 ?????  我個囡(11月)果日我都覺得佢幾好.....都係唔收, 原來係咁.....咁如果真係唔收11,12月d 細b, 咁點解重要我地去interview ??

原帖由 jjtseung 於 08-12-15 12:29 發表
你地的小朋友係埋細B呢? 因為學校講, 今年唔收11月/12月出世的細細B... 所以whatever小朋友表現有幾好, 都係reject! 我女都係其中之一!

so, just take it easy! 唔係因為小朋友唔o力... 只係無緣! ...

作者: 小豆豬    時間: 08-12-16 09:05

其實我都係baby kingdom 的討論區中見到有其他媽咪講的, 我都覺得係, 我朋友個女都係11月, 都唔收.....
如果收我諗都係(1) 天主教徒 (2) 有兄或姊在讀/曾讀
作者: 七點半    時間: 08-12-16 09:33

我昨天睇過一個家長話佢地係天主教徒不過都唔收...

原帖由 小豆豬 於 08-12-16 09:05 發表
其實我都係baby kingdom 的討論區中見到有其他媽咪講的, 我都覺得係, 我朋友個女都係11月, 都唔收.....
如果收我諗都係(1) 天主教徒 (2) 有兄或姊在讀/曾讀 mouth:" /> ...

作者: foggyao    時間: 08-12-16 12:32

原帖由 deerdeer 於 08-12-16 00:42 發表
咩話 ?????  我個囡(11月)果日我都覺得佢幾好.....都係唔收, 原來係咁.....咁如果真係唔收11,12月d 細b, 咁點解重要我地去interview ??

我稔有d學校收form時, 都未統計到究竟會有幾多大b去interview, 到佢哋deadline左, 見到大b已有一大堆(今年係多過往年好多小朋友), 咁佢哋先計到在大b中已有大把人揀, 所以已可放棄細b.  仲有d係兄姐讀緊 (係咪教友我稔無關), 所餘位都又少左, (如:培正年年都有咁多人去, 就有一早講明9月後出世唔收; 而今年kln區好多學校出結果時都係咁, 但就無一早講明)

講真學校有得揀就梗係大b, 其實我都覺以一般小朋友正常發展計, 年頭同年尾又真係爭好遠.

我女都係11月, 但我哋放棄左無in, 當時, 我都稔緊自己有無做錯, 而家聽到學校係咁做法, 咁就當自己賺左半日時間!
作者: birdbird111    時間: 08-12-16 12:56

下.. 原來有講明唔收11,12月出世細b.. 我知道就唔浪費時間去interview la.. 又要趕影相.. 又要買郵票..
同埋我覺得個小朋友個日interview ok ga//
所以我收到封reject letter.. 我都有d surprise
作者: Jomei    時間: 08-12-16 14:12

吓! 真估唔到天主教徒都唔收,有點失望~~
我地都係天主教徒,但幸運地阿囝入到下午班
但朋友個囡11月出世只係後備生
另阿囝既同學仔(全是大b)都入到下午班

原帖由 七點半 於 08-12-16 09:33 發表
我昨天睇過一個家長話佢地係天主教徒不過都唔收...

作者: cecilia001    時間: 08-12-16 14:50

原帖由 Jomei 於 08-12-16 14:12 發表
吓! 真估唔到天主教徒都唔收,有點失望~~
我地都係天主教徒,但幸運地阿囝入到下午班
但朋友個囡11月出世只係後備生
另阿囝既同學仔(全是大b)都入到下午班

...

我地也是天主教徒, 不過11月出世, 連waiting 都冇......
作者: YnnMa    時間: 08-12-16 15:12

其實備取生/waitlist個d, 其實仲有好大機會的, 因為好多人同一時間報了幾間, 到5,6 月就會有好多位放返出來的。
因為有好多女仔考到st. paul, 考到聖心都會唔讀架。

其實如果真係想讀的話, 最好就寫多幾封信比校長, 表示你的誠意。 唔係一封, 係幾封, 分階段寫(註冊前, 留位前, 訂校服前)
我個仔上年都係天主教徒, waitlist架, 但係5月一有位, 就打來比佢讀上午啦!! 仲要一比就比上午!

其實校長係一個好有人情味既校長, 對家長亦都好好。上星期學校開生日會, 家長係唔比入既, 於是我係門口望啦! 點知佢見到我, 又知我大肚, 又知我個仔生日,  就即刻請我入去, 又叫埋個仔出來歡迎爸爸媽媽。
校長時刻都話" 多謝咁多位爸母送你地的子女來我地學校, 使我們為你地既子女服務"!!

lee間學校, 完全唔係出面d, 唔會有commercial 既感覺, 唔會樣樣都講錢。 校長, 老師又唔會敦起個款。

不過課程就唔係話好深個d, 但係好多方面都係遊戲中學習。
至於派位, 真係唔駛多講啦, 大部份都係名校既。
作者: martha.twins    時間: 08-12-23 10:05

Hi YnnMa,

You are talking about SMM principal??

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5