教育王國

標題: 岩岩收到聖嘉勒收我個女電話,讀唔讀好?? [打印本頁]

作者: sanlocama    時間: 08-12-16 12:47     標題: 岩岩收到聖嘉勒收我個女電話,讀唔讀好??

岩岩收到聖嘉勒收我個女電話,讀唔讀好??
但又等緊DGS,聖瑪加利,聖心.........
係唔係交左留位費先好????
作者: 060905    時間: 08-12-16 13:02

交左留位費先啦!我個女剛考入聖嘉勒幼稚園, 我都係交左留位費, 等考完聖心再決定!

我妹妹係聖嘉勒讀書, 我覺得幾好!
原帖由 sanlocama 於 08-12-16 12:47 發表
岩岩收到聖嘉勒收我個女電話,讀唔讀好??
但又等緊DGS,聖瑪加利,聖心.........
係唔係交左留位費先好????

作者: BBR    時間: 08-12-16 13:17

St.Clare's同Good Hope我交左留位,等緊DGS同聖心,DGS收就當然讀DGS,如果唔係我會揀St.Clare's,聖心唔諗.
作者: sanlocama    時間: 08-12-16 13:27

聖嘉勒小學小一

原帖由 060905 於 08-12-16 13:02 發表
交左留位費先啦!我個女剛考入聖嘉勒幼稚園, 我都係交左留位費, 等考完聖心再決定!

我妹妹係聖嘉勒讀書, 我覺得幾好!

作者: fatpooh    時間: 08-12-16 13:29

原帖由 BBR 於 08-12-16 13:17 發表
St.Clare's同Good Hope我交左留位,等緊DGS同聖心,DGS收就當然讀DGS,如果唔係我會揀St.Clare's,聖心唔諗.

點解唔諗GH呀 ?
作者: BBR    時間: 08-12-16 13:49

初初有諗,佢係第一個收我個女,所以立即去留位,因為驚之後無學校收,但之後有幾間收左,比較下覺得St.Clare's好D,所以都係揀佢

原帖由 fatpooh 於 08-12-16 13:29 發表

點解唔諗GH呀 ?

作者: sanlocama    時間: 08-12-16 13:56

依家好緊張!想讀又想唔讀,因交通唔係咁方便,要轉車,我係九龍住,車費都好貴.但間學校都聽聞口碑都ok,不過如果有聖心同dgs又收咁點好.哈哈哈(幻想緊)

原帖由 BBR 於 08-12-16 13:49 發表
初初有諗,佢係第一個收我個女,所以立即去留位,因為驚之後無學校收,但之後有幾間收左,比較下覺得St.Clare's好D,所以都係揀佢

作者: BBR    時間: 08-12-16 14:01

交通真係一個好大問題,因為始終6年時間,日日要咁長途返學小朋友好辛苦,好容易影響學習,聖心要聖誕後至有結果

原帖由 sanlocama 於 08-12-16 13:56 發表
依家好緊張!想讀又想唔讀,因交通唔係咁方便,要轉車,我係九龍住,車費都好貴.但間學校都聽聞口碑都ok,不過如果有聖心同dgs又收咁點好.哈哈哈(幻想緊)

...

作者: fatpooh    時間: 08-12-16 14:06     標題: 回覆 # 的文章

pls check pm, tks
作者: sanlocama    時間: 08-12-16 14:06

差不多每個月要$5,000,$3060學費,車費校車$1,600~1,700lunch $400

原帖由 BBR 於 08-12-16 14:01 發表
交通真係一個好大問題,因為始終6年時間,日日要咁長途返學小朋友好辛苦,好容易影響學習,聖心要聖誕後至有結果

作者: WMH05    時間: 08-12-16 14:22

Comparing Good Hope and St Clare, which school has higher academic level?  How about the English standard?

I know St Clare's school bus has a stop at IFC.  Do you know when the school bus goes to IFC in the morning?  How long will it take from school to IFC after finishing school?
作者: skateboardp    時間: 08-12-16 14:29

St. Clare好! 我太太都係St. Clare, 梗要話好

不過認真講,我有個鄰居個大女係讀St. Clare, 乖到不得了... 又好有禮貌... 好抵讚! 我都希望我個女第日大個都係咁乖... 我諗個小朋友咁乖除咗家教好之外,學校教得好都應該係原因之一...
作者: BBR    時間: 08-12-16 14:36

你去返小學一覽St.Clare's個板睇裡面有St.Clare's校車資料,我睇過不過唔記得左係邊個post到有 ,不過我諗要差不多開學至清楚校車路線點安排
原帖由 WMH05 於 08-12-16 14:22 發表
Comparing Good Hope and St Clare, which school has higher academic level?  How about the English standard?

I know St Clare's school bus has a stop at IFC.  Do you know when the school bus goes to IFC ...

作者: zenzenmama    時間: 08-12-16 16:20

For the transportation issue, have you considered to get on the Kln-HK nanny bus outside if any? It seems better than 轉車.

I didn't apply St Clare's but i know some nanny buses may be able to cater the route.

You can pm me for the contact. Wish it can help as my daughter may also go to the school on HK side next year while we are currently living in Kowloon side.

作者: sanlocama    時間: 08-12-16 16:26

已pm左比你,thank!

原帖由 zenzenmama 於 08-12-16 16:20 發表
For the transportation issue, have you considered to get on the Kln-HK nanny bus outside if any? It seems better than 轉車.

I didn't apply St Clare's but i know some nanny buses may be able to cater ...

作者: sanlocama    時間: 08-12-16 16:33

我問左學校,校車電話,佢話今年只有九龍東,由將軍澳開,要$1,900,仲要6:00開,因一讀就6年,都幾辛苦,如果由我家去一程車就會好好多.
但依兩日就要交費,如果因為車程而失去讀一間好學校又好可惜
可不可以講多d間學校有幾好!

原帖由 BBR 於 08-12-16 14:36 發表
你去返小學一覽St.Clare's個板睇裡面有St.Clare's校車資料,我睇過不過唔記得左係邊個post到有 ,不過我諗要差不多開學至清楚校車路線點安排

作者: zenzenmama    時間: 08-12-16 16:38

Please check pm and give him a call to check for the nanny bus.....
作者: sanlocama    時間: 08-12-17 13:23

唔知可否拖到下個星期才交留位費呢?
因想等埋dgs封信.
作者: ernestchow    時間: 08-12-17 20:58

原帖由 sanlocama 於 08-12-16 16:33 發表
我問左學校,校車電話,佢話今年只有九龍東,由將軍澳開,要$1,900,仲要6:00開,因一讀就6年,都幾辛苦,如果由我家去一程車就會好好多.
但依兩日就要交費,如果因為車程而失去讀一間好學校又好可惜
可不可以講多d間學校有幾好!

...

每月$5,000都幾多$吓,要6年時間,我會担心如萬一經濟不境會吃力
作者: sanlocama    時間: 08-12-18 11:00

今日發現左原來屋企附近有部巴士直達學校附近,可以20~25分鐘到學校,交通車程上暫時解決左.
不過自己好似好衰咁,又想等埋明天dgs收唔收,如果收就唔去交留位費,直接讀dgs,如果唔收就去讀scps,我係唔係好衰呀?
作者: sanlocama    時間: 08-12-18 11:06

想問下其他家長,私校係咪有d學費津貼,是不是要學生好叻先申請到,或還是係一些獎學金???
因我個月仲有學其他課外活動,每樣活動都唔平,我想都好多媽咪都同我一樣每月開支都好大.
有時都想將d錢去供層樓仲有 好回報.

每月$5,000都幾多$吓,要6年時間,我會担心如萬一經濟不境會吃力 [/quote]
作者: BBR    時間: 08-12-18 11:10

但咁遠要自己湊返學放學會好辛苦,如果打風落雨個小朋友同大人都好慘,因為個書包都唔輕.

原帖由 sanlocama 於 08-12-18 11:00 發表
今日發現左原來屋企附近有部巴士直達學校附近,可以20~25分鐘到學校,交通車程上暫時解決左.
不過自己好似好衰咁,又想等埋明天dgs收唔收,如果收就唔去交留位費,直接讀dgs,如果唔收就去讀scps,我係唔係好衰呀 ...

作者: BBR    時間: 08-12-18 11:24

我諗學生好叻個D叫獎學金,未必間間都有,而學費津貼個D應該要經過入息審查,因為如果個個mami話因為個小朋友要出去學好多野而無錢交學費而個個都申請學費津貼咁政府同學校未好唔掂,因為而家個個小朋友都好多野學 ,不過到你讀左小學你未必有咁多時間去學其他野,起碼星期一至五返全日放學返到屋企都成4,5點,要做功課同溫書都無哂時間. 讀得私校就預左要拎一筆錢出黎,咁米唯有放棄某些課外活動,始終讀書緊要D,如果負擔唔到咁多唯有放棄D無咁重要的. 又唔可以講到有冇回報,子女係自己,生得佢出就有責任供書教學,我都放好多時間同金錢比個女,但我又冇諗過要佢回報或供樓好過 ,我只希望佢大個做個正值有用的人,養得起自己就ok,唔好等屋企養

原帖由 sanlocama 於 08-12-18 11:06 發表
想問下其他家長,私校係咪有d學費津貼,是不是要學生好叻先申請到,或還是係一些獎學金???
因我個月仲有學其他課外活動,每樣活動都唔平,我想都好多媽咪都同我一樣每月開支都好大.
有時都想將d錢去供層樓仲有 好回報.:mo ...

作者: sanlocama    時間: 08-12-18 12:23

係呀!自己湊返學係一個大問題,因仲有另一個係九龍讀,所以頭痛緊,因東一個,西一個,但st clare又好過另一個讀緊果間,而呀女話最鐘意,其他唔鐘意,因去in時,佢話有好多玩具玩,所以就話要讀,所以做媽咪都好頭痛,而學費津貼都應該申請唔到,上不達,下不到

原帖由 BBR 於 08-12-18 11:10 發表
但咁遠要自己湊返學放學會好辛苦,如果打風落雨個小朋友同大人都好慘,因為個書包都唔輕.

作者: BBR    時間: 08-12-18 12:32

中產階層係最慘 一定無減學費,因為你地有錢

原帖由 sanlocama 於 08-12-18 12:23 發表
係呀!自己湊返學係一個大問題,因仲有另一個係九龍讀,所以頭痛緊,因東一個,西一個,但st clare又好過另一個讀緊果間,而呀女話最鐘意,其他唔鐘意,因去in時,佢話有好多玩具玩,所以就話要讀,所以做媽咪都好頭痛,而學費津 ...

作者: bird-bird    時間: 08-12-18 12:36

原帖由 BBR 於 08-12-16 13:17 發表

如果你揀St. Clare's, 咁就唔會係Good Hope 見到你啦, 因為我隻小豬只係得GH收咋....
作者: BBR    時間: 08-12-18 12:38

比我再諗諗先 ,真係好難揀

原帖由 bird-bird 於 08-12-18 12:36 發表

如果你揀St. Clare's, 咁就唔會係Good Hope 見到你啦, 因為我隻小豬只係得GH收咋....

作者: sanlocama    時間: 08-12-18 17:50

其實我.....唔係好有
只係想個女女讀到一間好學校,可能係自己童年陰影.
如有能力就盡量比好d環境,孟母三遷 ,
已經兩遷左,快三遷了

原帖由 BBR 於 08-12-18 12:32 發表
中產階層係最慘 一定無減學費,因為你地有錢

作者: sanlocama    時間: 08-12-22 12:56

發現左原來屋企樓下就有部巴士可直去學校,再行上一條街,成個行程只需20分鐘就到學校,好快!
不過,......

原帖由 BBR 於 08-12-16 14:01 發表

作者: manming3    時間: 08-12-22 15:46

我女兒現就讀聖嘉勒小一,她很喜歡上學。老師、校長和員工都很好。她以往就讀維多利亞幼稚園,我也曾擔心她是否能適應傳統小學的生活。現在過了半個學期,她學會了祈禱,尤其安慰的,是她很喜歡學習,功課方面,她都能應付到。默書方面,雖然每星期都有,但她大部份的温習已在學校完成(尤其是背默),所以,我並不需要强迫她做任何温習。小朋友的學習態度很正面,她們都很乖巧,我深信這便是這學校老師的功勞!
我並沒有為女兒考一些非常出名的名校,相反地,我只期望她能夠在一個有愛心的澴境下,培養她的所長。
作者: BBR    時間: 08-12-22 18:43

請問多唔多功課?係米好多會响學校做左?另一個學期幾多次測驗?thank you

原帖由 manming3 於 08-12-22 15:46 發表
我女兒現就讀聖嘉勒小一,她很喜歡上學。老師、校長和員工都很好。她以往就讀維多利亞幼稚園,我也曾擔心她是否能適應傳統小學的生活。現在過了半個學期,她學會了祈禱,尤其安慰的,是她很喜歡學習,功課方面,她都能應付到。默 ...

作者: manming3    時間: 08-12-23 17:21     標題: 回覆 # 的文章

功課都幾多,大約3-4樣啦‧測驗每年4次,考試2次,默書(中及英)每星期1次‧
作者: BBR    時間: 08-12-23 20:27

thank you, 因為我聽人話每日有成6,7樣功課加一年6次測驗加3次考試,所以想知究竟係米?你可唔可以話比我知

原帖由 manming3 於 08-12-23 17:21 發表
功課都幾多,大約3-4樣啦‧測驗每年4次,考試2次,默書(中及英)每星期1次‧

作者: manming3    時間: 08-12-24 09:15     標題: 回覆 # 的文章

但我個女由開學至今只有2次測驗,嚟緊1月份就考試。其實我覺得考試測驗多都好嘅,等小朋友習慣温習,每次範圍亦唔會太。呢種模式幾適合囡囡,因為佢學嘢好快,但有惰性,自己又不主動學習,所以,St Clare's 很適合囡囡這種性格的小朋友。 最重要的,是老師們很有愛心和方法,令小朋友在沒有不必要的壓力下吸收知識,每天都很開心地上學,這一點是我們最欣賞St.Clare's 的地方。我亦泿慶幸沒有替女兒揀了不適合她的學校。
作者: BBR    時間: 08-12-24 11:51

即係4測兩考,咁都放心D,因為書就日日都會溫,但如果好似某D學校一個學期都成4-5次評估我覺得對小朋友同家長都太大壓力,每日都要迫個小朋友因為評估/測驗而去記住D野咁唔健康.
重想問學校講英文風氣好唔好?數學係米英文教?thank you

原帖由 manming3 於 08-12-24 09:15 發表
但我個女由開學至今只有2次測驗,嚟緊1月份就考試。其實我覺得考試測驗多都好嘅,等小朋友習慣温習,每次範圍亦唔會太。呢種模式幾適合囡囡,因為佢學嘢好快,但有惰性,自己又不主動學習,所以,St Clare's 很適合囡囡這種性 ...

作者: manming3    時間: 08-12-24 14:07     標題: 回覆 # 的文章

佢哋每星期有一堂由外藉老師教phonics.  我個囡有一堂英文playgroup (課堂外自己報), 佢同2年級生一齊上。我覺得佢啲英文無差到噃(幼稚園有native English teacher 班主任) 數學書本是英文,我都要問下個囡係唔係用英文教先‧另外,佢哋都有法文堂。囡囡話好好玩。
作者: Sindy    時間: 08-12-27 00:13

原帖由 manming3 於 08-12-24 14:07 發表
佢哋每星期有一堂由外藉老師教phonics.  我個囡有一堂英文playgroup (課堂外自己報), 佢同2年級生一齊上。我覺得佢啲英文無差到噃(幼稚園有native English teacher 班主任) 數學書本是英文,我都要問下個囡係唔係用英 ...

乜有法文堂呀,朋友個女讀完都唔識法文
作者: BBR    時間: 08-12-27 10:04

好睇小朋友的程序同興趣,而且我知法文都唔計分,未必個個小朋友都會溫,我就覺得比小朋友唔駛錢學多樣語言不知幾好

原帖由 Sindy 於 08-12-27 00:13 發表

乜有法文堂呀,朋友個女讀完都唔識法文

作者: Sindy    時間: 08-12-28 16:52

原帖由 BBR 於 08-12-27 10:04 發表
好睇小朋友的程序同興趣,而且我知法文都唔計分,未必個個小朋友都會溫,我就覺得比小朋友唔駛錢學多樣語言不知幾好

呢度有個阿媽對呢度既法文堂有comment架.....不過唔記得正確佢點形容...............希望呢位阿媽/爸再比意見啦

唔駛錢?邊有免費午餐架?有比學費架
作者: BBR    時間: 08-12-28 19:12

係比左學費,但我當唔駛錢 ,唔係間間都比學費有其他語言學(英文/普通話之外),而且又唔計學分,家長又可以可埋一份,學到米學,學唔到米唔學,有St.Clare's家長PM過我話佢同個女一齊學都ok,個女D法文重叻過佢,唔計學分米當興趣班law ,唔駛咁認真 個女資質好又有興趣米當識多一樣野,無興趣米由佢

原帖由 Sindy 於 08-12-28 16:52 發表

呢度有個阿媽對呢度既法文堂有comment架.....不過唔記得正確佢點形容...............希望呢位阿媽/爸再比意見啦

唔駛錢?邊有免費午餐架?有比學費架

作者: Sindy    時間: 08-12-29 00:59

原帖由 BBR 於 08-12-28 19:12 發表
係比左學費,但我當唔駛錢 ,唔係間間都比學費有其他語言學(英文/普通話之外),而且又唔計學分,家長又可以可埋一份,學到米學,學唔到米唔學,有St.Clare's家長PM過我話佢同個女一齊學都ok,個女D法文重叻過佢,唔計 ...

比多成二千蚊,出去邊度都搵到學啦... ,個家長大概話,如果因為佢有法文學而去讀,就會有小小失望
作者: BBR    時間: 08-12-29 02:41

哇!當然唔係因為有法文學而去讀啦!!三千蚊學費又唔算貴,好多私校都差不多,佢已經算係平學費的一間,如果係因為有法文而比個女去果間學校讀書咁個家長諗野都好有問題 ,人地學校有法文學係唔另收你錢只係一個額外比你學多一樣野,咁又點可以話係因為比左學費問題呢,學法文同學費幾多係兩回事,我唔會因為有法文學而比個女去揀St.Clare's, 而係喜歡佢地學校而揀,更加唔會覺得比3千幾學費係要包埋學法文 ,其他學校有興趣班學野都大部分要收錢,咁人地而家唔另收錢又唔計學分咁何樂而不為 ,比學費返學係學基本知識,我無諗過學費要包其他興趣班,所以我又無諗學費其中的2千蚊係比黎學法文 ,我只係諗間學校又幾好喎唔駛$有得學法文連家長都可以去學校學,讀得私校就預左每個月最小拎4,5千出黎(學費,校車....)

原帖由 Sindy 於 08-12-29 00:59 發表

比多成二千蚊,出去邊度都搵到學啦... ,個家長大概話,如果因為佢有法文學而去讀,就會有小小失望

作者: Sindy    時間: 08-12-29 03:20

原帖由 BBR 於 08-12-29 02:41 發表
哇!當然唔係因為有法文學而去讀啦!!三千蚊學費又唔算貴,好多私校都差不多,佢已經算係平學費的一間,如果係因為有法文而比個女去果間學校讀書咁個家長諗野都好有問題 ,人地學校有法文學係唔另收你錢只係一個額 ...

我唔覺得佢抵呀,求其up幾間學費都平過佢,spc, 真光,聖心

我覺得羊毛出自羊身上......呢幾間學費平過佢

作者: BBR    時間: 08-12-29 09:10

各有所好,我就覺得以英文小學黎講3千蚊學費就真係好平,好似聖心返半日都要2千幾重要係中文小學,所以只要你鐘意間學校的話無論佢幾錢學費你都會覺得抵,如果你唔鐘意間學校就算佢唔駛錢你都唔會揀.平過St.Clare's有幾間,但貴過佢的有大把,咁就要睇佢係米你杯茶

原帖由 Sindy 於 08-12-29 03:20 發表

我唔覺得佢抵呀,求其up幾間學費都平過佢,spc, 真光,聖心

我覺得羊毛出自羊身上......呢幾間學費平過佢

作者: Sindy    時間: 08-12-29 11:16

原帖由 BBR 於 08-12-29 09:10 發表
各有所好,我就覺得以英文小學黎講3千蚊學費就真係好平,好似聖心返半日都要2千幾重要係中文小學,所以只要你鐘意間學校的話無論佢幾錢學費你都會覺得抵,如果你唔鐘意間學校就算佢唔駛錢你都唔會揀.平過St.Clare's有幾 ...

如果係因為佢係英文小學而讀佢,會更加失望,中文小學英文程度都高過佢:)
作者: BBR    時間: 08-12-29 12:03

唔知呢,因為我知佢地出名英文程度好,反而我朋友個女讀聖心佢話雖然英文係讀高一級,但佢好後悔當初St.Clare's收佢個女但佢揀左聖心,因為佢同朋友個女比(讀St.Clare's)D英文真係差好遠喎,人地個女講到滿口英文好好(佢屋企無用英文溝通),但自己個女D英文好差要同佢補,佢睇返大家的英文書其實差不多,不過個朋友同佢講因為St.Clare's要小朋友用英文溝通,同老師講野都要用英文,所以佢地係時常都用到英文,我又真係無聽過有人話St.Clare's英文唔好,通常一講St.Clare's D人就話佢地英文好過好多學校,教到D小朋友好有禮貌,我都親身感受過,我去佢地學校問野,D小朋友見到我會同我微笑用英文打招呼,所以我覺得間學校3千學費一D都唔貴.佢地咁多課本要用英文我諗佢地英文程度唔會差得去邊,英文唔好咁好多堂都唔明老師講咩,我其實睇過聖心, Good Hope, St.Clare's的書單, 3間的書都差不多,只係St.Clare's用的英文課本多D, 不過我知上到5,6年級其他兩間有D都會轉用英文課本,咁我寧願早D比個女習慣用英文課本,唯一介意係佢地校舍真的有點破舊.
不過最攪笑係剛聖誕節我個女同我朋友個女一齊玩,佢已經係聖心二年級,因為我個女英文都ok,好多時會用英文同人溝通,我朋友個女一路玩一路走出黎問佢阿媽D英文字點解,我個女講緊咩,但我個女講D英文真係好淺,好多單字我個女識但佢唔識,真係令我大開眼界,讀高一級英文但程度係咁,可能佢個女真係比較差,我朋友話佢個女成績係中間個堆.學校好多小朋友要出黎補/學英文(唔知係因為課本高一級定係覺得英文唔好)我朋友都預備另外比個女去學英文會話,至於Good Hope英文係米好過St.Clare's我就唔知. 如果讀聖心私校我寧願讀佢地津校,起碼我知佢地普通話唔差,成績同私校差不多.

原帖由 Sindy 於 08-12-29 11:16 發表

如果係因為佢係英文小學而讀佢,會更加失望,中文小學英文程度都高過佢:)

作者: Sindy    時間: 08-12-29 12:29

原帖由 BBR 於 08-12-29 12:03 發表
唔知呢,因為我知佢地出名英文程度好,反而我朋友個女讀聖心佢話雖然英文係讀高一級,但佢好後悔當初St.Clare's收佢個女但佢揀左聖心,因為佢同朋友個女比(讀St.Clare's)D英文真係差好遠喎,人地個女講到滿口英文好好(佢 ...

講到呢度為止,唔想比人話我針住St.Clare's, hahaha
作者: BBR    時間: 08-12-29 13:46

咁又唔係,各有所好姐,你鍾意間學校的話覺得佢咩都好,唔鍾意的話唔駛錢都唔會讀,好似我唔係好鍾意聖心,我老公鍾意咁.

原帖由 Sindy 於 08-12-29 12:29 發表

講到呢度為止,唔想比人話我針住St.Clare's, hahaha

作者: kkmoremore    時間: 08-12-29 13:58

BBR,

請問你個女讀邊間幼稚園o架?
作者: BBR    時間: 08-12-29 14:38

普通幼稚園,唔係名幼稚園黎.

原帖由 kkmoremore 於 08-12-29 13:58 發表
BBR,

請問你個女讀邊間幼稚園o架?

作者: chingbb    時間: 08-12-29 16:14

Yes! 100% Agreed!
只有自己最清楚自己的小朋友! 好似你和你老公對小學的喜愛, 只要大家好好的研究必定會搵到適合的!
再可以在這搵到對自己有用的資料, 就最好啦! 其他的意見便當是一個參考吧!
我都很喜歡St. Clare's 小學架! 只是錢的問題要再小心的考慮!

原帖由 BBR 於 08-12-29 13:46 發表
咁又唔係,各有所好姐,你鍾意間學校的話覺得佢咩都好,唔鍾意的話唔駛錢都唔會讀,好似我唔係好鍾意聖心,我老公鍾意咁.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5