教育王國

標題: 想問民生,迦密,銀喜及黃勿南的排名? [打印本頁]

作者: cyhy    時間: 08-12-20 11:50     標題: 想問民生,迦密,銀喜及黃勿南的排名?

這四間中學的排名是哪間較好?謝!
作者: 尹若藍    時間: 08-12-20 12:09

原帖由 cyhy 於 08-12-20 11:50 發表
這四間中學的排名是哪間較好?謝!

cyhy
個人意見如下 :

1. 迦密 (程度最好 , 不過面試要見埋家長)
2. 民生 (有附屬小學 , 校舍超大 , 有自己游泳池 , 統一都係得 20 個位上下[九龍城綱])
3. 銀禧 (成績有下滑趨勢 , 不過都係好學校之一)
4. 黃笏南 (開設科目唔多 , 但音樂方面非常出色)
作者: cyhy    時間: 08-12-21 11:00

謝謝你的意見
作者: 碧加    時間: 08-12-21 11:40

以成績論:
1. 迦密 (不過要承受催谷成績壓力!)
2. 民生 (有附屬小學 , 競爭大 , 難入!)
3. 銀禧 (學生笑容較少,未知是本性純良、文靜定係功
             課壓力?但中三開始勁多project, 功課同   
             Quiz)
4. 黃笏南 (新任校長想法不夠靈活,影响管治;2011-
               2014年校舍遷到大圍。 但管弦樂團係九龍城
               津貼英中裏的確係最好的)
作者: maggiewc    時間: 08-12-21 18:09

原帖由 碧加 於 08-12-21 11:40 發表
以成績論:
             Quiz)
4. 黃笏南 (新任校長想法不夠靈活,影响管治;2011-
               2014年校舍遷到大圍。 但管弦樂團係九龍城
               津貼英中裏的確係最好的)

我係黃笏南家長,新校長今年才上任,政績怎樣不宜妄下判斷,不過他之前係盧幹廷的校長(出了9優女狀元那間)
管樂團則和男拔,保良1中鼎足三立,比賽互有輸贏
校風非常好,學術成績ok啦,每年平均都有幾個尖子

作者: 尹若藍    時間: 08-12-21 18:32

原帖由 maggiewc 於 08-12-21 18:09 發表

我係黃笏南家長,新校長今年才上任,政績怎樣不宜妄下判斷,不過他之前係盧幹廷的校長(出了9優女狀元那間)
管樂團則和男拔,保良1中鼎足三立,比賽互有輸贏
校風非常好,學術成績ok啦,每年平均都有幾個尖子 ...

唔好咁勞氣 , 大家都係研究下啫 !

「每年平均都有幾個尖子」但係好少聽到黃笏南有尖子喎 ! 就算以前既學校概覧都無提供 , 你會唔會收錯料呀 ?
作者: maggiewc    時間: 08-12-21 19:07

原帖由 尹若藍 於 08-12-21 18:32 發表

唔好咁勞氣 , 大家都係研究下啫 !

「每年平均都有幾個尖子」但係好少聽到黃笏南有尖子喎 ! 就算以前既學校概覧都無提供 , 你會唔會收錯料呀 ?

以前個校長好低調,什麼資料都不提供,所以學校概覧等天書都無資料,我係家長,內幕資料 ,(尖子的意思是會考6A以上)
作者: MICHAELGO    時間: 08-12-21 21:59

HELLO!

我的兒子也是在黃笏南讀中7 , 舊年己有4位尖子入 了大學.
如果小朋友讀得書, 入呢間都唔錯,D 學生真係好乖.
作者: 尹若藍    時間: 08-12-22 10:58

原帖由 maggiewc 於 08-12-21 19:07 發表

以前個校長好低調,什麼資料都不提供,所以學校概覧等天書都無資料,我係家長,內幕資料 ,(尖子的意思是會考6A以上)

你地學校咁低調 , 綱頁又無得睇 ,  會唔會埋沒左間好學校呀 !

我地學校上年有 2 位同學考到獎學金去左英國一間女子中學就讀 , 今年呢兩位同學同樣考到牛津大學 , 而家响牛津讀緊 , 學校個綱頁由上年到而家都可以睇到。

註 : 我「並沒有」話你地學校唔好 , 只係研究下啫 , 絶對無針對成份。

作者: 0809GO    時間: 08-12-22 11:21

HI!

黃笏南真係好低調.
其實佢也有學生拿獎學金到外國升學, 包足噤多年學費, 係唔係年年都有人去就唔清楚.
呀仔話,舊年就有一個攞到.
作者: 尹若藍    時間: 08-12-22 11:55

原帖由 0809GO 於 08-12-22 11:21 發表
HI!

黃笏南真係好低調.
其實佢也有學生拿獎學金到外國升學, 包足噤多年學費, 係唔係年年都有人去就唔清楚.
呀仔話,舊年就有一個攞到.

Hi
我都有睇過黃笏南既週年報告 , 但係見唔到有同學攞獎學金讀大學 (舊年、前年) , 响 05-06 年就見到有一位同學攞到獎學金去左加拿大讀大學 !

黃笏南既週年報告書綱址  
://www.twghwfns.edu.hk/info/sch_report/annual%20report/Annual_report_0708.pdf

作者: maggiewc    時間: 08-12-22 22:07

原帖由 尹若藍 於 08-12-22 10:58 發表

你地學校咁低調 , 綱頁又無得睇 , 仲要咩資料都唔提供 , 會唔會埋沒左間好學校呀 !

我地學校上年有 2 位同學考到獎學金去左英國一間女子中學就讀 , 今年呢兩位同學同樣考到牛津大學 , 而家响牛津讀緊 , 學校個綱頁 ...

介唔介意告訴我你是那間學校的家長:loveliness:
作者: 尹若藍    時間: 08-12-23 10:35

[quote]原帖由 maggiewc 於 08-12-22 22:07 發表

介唔介意告訴我你是那間學校的家長:loveliness: [/quot

避免麻煩 , 學校名巳刪除。

作者: catcatmom    時間: 08-12-23 21:16

尹若藍

請問囡囡間學校攞獎學金果兩位同學, 去左邊間英國女仔中學? 學校週年報告有無講?

thks!

原帖由 尹若藍 於 08-12-23 10:35 發表

唔介意 , 大家有交流係一件好事。

我囡囡就讀 st .catharine school for girls。

作者: 尹若藍    時間: 08-12-24 13:40

原帖由 catcatmom 於 08-12-23 21:16 發表
尹若藍

請問囡囡間學校攞獎學金果兩位同學, 去左邊間英國女仔中學? 學校週年報告有無講?

thks!

catcatmom
我地學校綱頁有得睇架 !
作者: vlui    時間: 08-12-26 11:53

(1) 問過東華三院其他學校家教會成員,為免系內各中學作不必要比較,各校長把成績儘量低調,免傷和氣。
(2) 黃笏南2008會考合格率為98.幾%,14分以上為柒拾幾%,6-7A 幾個。
(3) 認識的銀禧學生充滿笑容! 放學時可在校門口看到。
(4) XX小學考得好的學生都向外投,其他小學Brand One生大都不會選 XX中學放前面,若以學校面積及出名來選校,小心!

以上純屬個人意見,不喜勿炳。
作者: maggiewc    時間: 08-12-26 18:54

原帖由 vlui 於 08-12-26 11:53 發表
...
(4) XX小學考得好的學生都向外投,其他小學Brand One生大都不會選 XX中學放前面,若以學校面積及出名來選校,小心!
...

XX小學和XX中學即係乜?
作者: 尹若藍    時間: 09-1-5 12:24

原帖由 maggiewc 於 08-12-26 18:54 發表

追番 d post 就知架喇 !
作者: morningsun    時間: 09-1-20 10:39

原帖由 MICHAELGO 於 08-12-21 21:59 發表
HELLO!

我的兒子也是在黃笏南讀中7 , 舊年己有4位尖子入 了大學.

4位, 英中來説,真的很少Bor....
即係英中内的中下游分子
作者: catcatmom    時間: 09-2-2 19:55

x生小學之前覺得ok, 中學就唔得啦! e+就連佢既小學都覺唔掂, +吓仲轉全日, 三千幾蚊學費, 有好多選擇, 唔會選佢.

原帖由 maggiewc 於 08-12-26 18:54 發表

作者: catcatmom    時間: 09-2-2 19:56

唔該!

原帖由 尹若藍 於 08-12-24 13:40 發表

catcatmom
我地學校綱頁有得睇架 !

作者: chansuifong    時間: 09-2-4 00:48

作者: BB2WONG    時間: 09-2-5 17:37

原帖由 chansuifong 於 09-2-4 00:48 發表
我女讀銀禧好開心校風好, 我又吾覺學生無笑容, 因為我每天都去接女放學, 但真是很多小測, 好處是不用到考試時死溫, 阿女覺得無問題便可以

我自行階段幫阿仔選左銀禧,希望有機會in,可唔可以講下你阿女之前in銀禧會問什麼問題?或者什麼形式及language?

我好希望一撃即中,而且到時大抽獎我亦會選銀禧,再唔得叩門都會選銀禧,因為阿仔好中意呢間。雖然在bk見到好多post話呢間不是太好。但因為每年自己小學都有10-12人入到,阿仔想多d師兄師姐、同年又有10幾人,咁感覺無咁驚。
作者: chansuifong    時間: 09-2-5 19:08

作者: BB2WONG    時間: 09-2-6 11:54

原帖由 chansuifong 於 09-2-5 19:08 發表
先是自我介紹, 如果做一個好學生用英文, 再7人一組, 小組討論環保問題, 要快和表現突出, 祝你一擊即中

多謝回覆,如果做一個好學生用英文, ---- 意思是ONE BY ONE INTERVIEW IN ENG?

小組DISCUSSION 是否都同樣用ENG?-----再7人一組, 小組討論環保問題,
作者: chansuifong    時間: 09-2-9 23:52

作者: redalau    時間: 09-2-10 00:06

where dpost ?  I want to know XX primary school & XX secondary school sothat I will not choice.
作者: chansuifong    時間: 09-2-11 13:23

作者: abc_3212008    時間: 09-2-16 20:13

現任黃笏南校長梁志堅先生以前係盧幹庭紀念中學既校長,即係早幾年出左個14歲女狀元個間

已經證明佢想法足夠靈活掛?依家東華三院將佢調來,

足證係睇重呢間中學,同埋呢個校長剛上任,已經帶領佢地

攞左個<中國改革開放三十年>高中組冠軍,證明都不差掛?

始終時間尚短,太早下定論不太公平,不過我就對呢間學校同校長都幾有信心
至於拔尖人數年年不同,雖然不係好多個,但係黃笏南中六係不收外來生,足證學校自己係有足夠實力帶領呢班學生,同埋黃笏南既學生有不少都係屋企有啲錢吓,好多時佢地根本一心打算去外國讀書,就算考得幾好都不會參于拔尖;

另外有一部份學生考得好好,佢地好多時都轉左去保良局莊x程呢間狀元學校度讀;

黃笏南一向都係好低調,好多時係家長問佢先會講,不過佢地成績真係算幾好;學校話不想比學生太大壓力,其實咁都不係不好呀?有一樣嘢值得讚既係佢地既老師大部份都幾錫班

學生.

加上政府都已經批左佢地原校重建,如果學校不係有一定既水準,政府會大拿拿批成億幾比佢重建咩?

根據一本2006年東華三院中學聯校畢業典禮的刊物,封面是註有財政司司長唐英年GBS太平紳士主禮的字樣。2006年黃笏南的7學生58,投考科目總數是288,及格科目總數是272,及格率是94.44%。

58人中,13人入港大,10入中大,4人入科大,9人入理大,全讀正學士,已佔36,其餘22人入城大,浸大,嶺大或其他院校。

2006年中5學生有187,投考科目總數是1466,及格科目總數是1425,及格率是97.20%,無論高考,會考成績都幾好。

加上政府都已經批左佢地原校重建,如果學校不係有一定既成績政府會大拿拿批成億幾比佢重建咩?

將黃笏南中學由教統局出既校外評核報告link來睇:

http://www.twghwfns.edu.hk/info/sch_report/esrreportc.pdf

作者: abc_3212008    時間: 09-2-16 20:48

通常如果係KL3網既人都知

華英同開平差不多,  啲人通常係 第一選擇
銀禧同黃笏南差不多,               第二選擇
迦密同岳佐榮差不多,               第三選擇
只係以KL3網男女校英中來計.

其實以上都係幾好既英中,好難比個排名你,
你不如去實際環境睇吓自己LIKE不LIKE.
教統局都話左方間留傳個份排名表係無根據既,
我都覺得有問題所以最好不好信.
學校好似搵老公不係一定要搵最好,而係要搵最合適的.
作者: abc_3212008    時間: 09-2-16 21:04

黃笏南會係2011年暫時搬去大圍祟真作臨時校舍,
原校(九龍塘)牛津道重建會係2014年完成,

反而到時交通自己要行量吓.
作者: abc_3212008    時間: 09-2-17 01:29

原帖由 尹若藍 於 08-12-22 10:58 發表

你地學校咁低調 , 綱頁又無得睇 ,  會唔會埋沒左間好學校呀 !

我地學校上年有 2 位同學考到獎學金去左英國一間女子中學就讀 , 今年呢兩位同學同樣考到牛津大學 , 而家响牛津讀緊 , 學校個綱頁由上年到而家都可以睇 ...

老實講我真係未聽過4間之中最好係迦密,我想知有無資料可睇到?
不係話佢不好,早年何文田呢間迦密幾乎做不成英中,各位家長都係自己問吓老師意見同做多啲資料搜集好啲,不好<以耳代目>單靠三言兩語就信晒人?
老師界一定不係咁既答案,相信佢地會比我地清楚,
至於黃笏南有無學生攞到獎學金,人地學校既學生根本好多都係屋企有啲錢吓,自己都有錢送啲仔女去外國讀書啦,使鬼考獎學金咩 依間學校未必係好好,但不會差得去邊掛?黃笏南除左成績要好外,間學校都幾多課外活動,樂器一定要學一樣(不計piano)中一有生活教育.呢間學校幾注重學生全面發展,同334教改理念相似.
間學校真係好低調,好多人都係識有人係裡面讀先知,
正如香港通街好多靚女,不通個個要去選美先叫做靚咩?
至於會不會不公佈出來埋沒左,我想不使擔心啦,而家政府都已經用行動(錢)證明左佢係不差啦,有幾多間中學可以原校重建(九龍塘牛津道)而政府撥款一半(差不多一億)及提供臨時校舍,如果學校成績不好政府啋佢都傻啦!好似如果你做嘢不好點咁要求老細加人工!

銀禧年年都比人話成績下滑(我真係聽左幾年),其實hk好多間學校既成績都無以前咁好啦,不係只係我講係好多老師自己都覺得!
民生不係好清楚都係不好講!

政府一開始已經係比黃笏南同銀禧做英中,而迦密係經過一番事故之後先保住英中個位,各位請自己查清楚好!

搵學校就好似搵老公好難搵最好,而係要搵一間最合適的!

不係攪事,st.cat都有人話成績差左,而家好多人都話藍田
st.paul 好過佢咁話   
作者: abc_3212008    時間: 09-2-17 15:27

學生借貴利冇錢還 商場天台講數開拖
何文田愛民邨昨午發生一宗懷疑學生因未能向高利貸還款,繼而打鬥的事件。事件中懷疑涉及4間中學學生,其中包括:迦密中學、何文田官立中學、聖公會蔡公譜中學及聖公會聖三一堂中學。
青年互相拳打腳踢 更有人被推倒在地上
根據消息人士指出,該事件發生於昨日下午約三時五十五分,地點為愛民邨商場平台,有網民於網上影片分享網站youtube上載了一段有關是次打鬥事件的影片。片段中有約30至40名青少年,其中混雜著一些身穿校服及便服的青少年。片段一開始已經有多名青少年互毆,更有人被推倒在地上,繼而 被拳打腳踢。期間更有一名身穿校服的學生被2至3名穿著便服的青少年圍毆。到了影片的後期,眾人急步離開。突然一名穿著黑色外套的女士從畫面的左邊走出來,上前安撫一班獨留下來的學生。
街坊表示對事件驚訝 區議員會跟進有關事件
街坊得知事件後均表示驚訝,有街坊更稱區內治安一向頗佳,想不到會發生這樣的事情。而愛民邨區議員得知事件後表示十分關注,他稱會跟進有關事件。

家長真係要小心選擇

作者: abc_3212008    時間: 09-2-17 16:53

原帖由 碧加 於 08-12-21 11:40 發表
以成績論:
             Quiz)
4 ...

現任黃笏南校長梁志堅先生,於盧幹庭中學做校長時,出左個149優女狀元何凱琳的新聞資料,給大家知道這個校長應該係想法好靈活先真:  

http://www.lktmc.edu.hk/lkt_star/lkt_star.htm#h

作者: abc_3212008    時間: 09-2-17 19:37

原帖由 chansuifong 於 09-2-4 00:48 發表
我女讀銀禧好開心校風好, 我又吾覺學生無笑容, 因為我每天都去接女放學, 但真是很多小測, 好處是不用到考試時死溫, 阿女覺得無問題便可以

有無分精英班,f.6要幾多分先收
早幾年好似中六會收外來生,不過不多得幾個位
文or理會收外來生
作者: abc_3212008    時間: 09-2-17 23:05

原帖由 abc_3212008 於 09-2-16 20:48 發表
通常如果係KL3網既人都知

華英同開平差不多,  啲人通常係 第一選擇
銀禧同黃笏南差不多,               第二選擇
迦密同丘佐榮差不多,               第三選擇
只係以KL3網男女校英中來計.

其實以上都係幾好既英中 ...

迦密近年成績係進步左,有人話應該比丘左榮好,但實際情形就不知啦 不過丘左榮都幾多課外活動吓,而迦密只係注重成績多啲, 壓力就以上幾間英中都有壓力因為入去讀既人好大部份都係band1.
作者: edwinmother    時間: 09-2-18 01:13

我也有同感,朋友個女早年在X生小六升中竟然派往Band 3中學,同屈有幾十個同學都是派Band 3.
現在跟之前同學聯絡,大部份已拍拖.
還教她玩綱戀.

原帖由 catcatmom 於 09-2-2 19:55 發表
x生小學之前覺得ok, 中學就唔得啦! e+就連佢既小學都覺唔掂, +吓仲轉全日, 三千幾蚊學費, 有好多選擇, 唔會選佢.

作者: smleung    時間: 09-2-18 12:09

請問黃芴南會搬去边度?幾時會搬?會唔會搬番原址?

仲有佢同銀禧比較,边間好啲?
作者: abc_3212008    時間: 09-2-18 16:18

原帖由 smleung 於 09-2-18 12:09 發表
請問黃芴南會搬去边度?幾時會搬?會唔會搬番原址?

仲有佢同銀禧比較,边間好啲?

2間都係英中聽聞成績差不多,睇番會考合格率大家都係
90幾%以上.
黃笏南應該係2011年會暫時搬去大圍祟真中學作臨時校舍(好近大圍MTR站),2014年搬番原址即牛津道.
課外活動較多,除左重視學生成績外,運動及音樂都重視.
音樂一定要學最少學一樣(不計PIANO)或可以參加學校合唱團,這間學校較低調,未必啱個個心水.(啱啱轉左新校長將來不知會不會無咁低調)F.1-3音樂堂會教樂理亦要作校內考試部份分數計,F.6不收外來生.

聽聞銀禧係課外活動不太多,如果小朋友本身只係比較喜歡讀書便OK否則會較悶,好似F.3已經無左音樂堂,校舍較細,
有個新翼禮堂早幾年才落成,應該不會咁快重建.一般人好似識銀禧多啲,成績就真係叮噹碼頭,不過銀禧好似係會收F.6外來生但只係得幾個位.
亦有人話銀禧文科叻啲,黃笏南理科叻啲,我發覺不無道理;
因為銀禧係女仔多啲,而黃笏南就男仔多啲,
其實2間都係不錯既英中是但入左一間都OK啦!
作者: abc_3212008    時間: 09-2-18 18:51

原帖由 MICHAELGO 於 08-12-21 21:59 發表
HELLO!

恭喜你,仔仔咁叻可以留番係到讀中7,基本上一定入到大學啦,係不係理科
好似要好高分先收番讀F.7,我都想八吓最少要幾分先得,
不過亦聽聞好多考得好好成績會走左去莊X程同
恆生商個度讀.
作者: wunma    時間: 09-2-19 10:06

作者: ctymama    時間: 09-2-21 02:03

迦密學挍每晚都開到7點比學生溫習,想請問各位家長點睇?比個細路留低,又好似夜o左o的!我擔心個細路會有借口夜返,唔知佢係唔係真係留係學校?又或者留係學校時,係唔係可以尊心溫書?
作者: lk362    時間: 09-2-21 12:19

原帖由 wunma 於 09-2-19 10:06 發表
唔好講到莊x程同恆商有好多位, 係成績好既都可以去到. 全港九新界咁多學校, 試想每間有幾人可以入到呢兩間呢?

以我所知,我女間英中(Band1中)有一年去恆商,莊x程
既理科生就有9個..仲未計文科生
相信黃笏南既情況應相若!
作者: abc_3212008    時間: 09-2-21 12:56

原帖由 lk362 於 09-2-21 12:19 發表

以我所知,我女間英中(Band1中)有一年去恆商,莊x程
既理科生就有9個..仲未計文科生
相信黃笏南既情況應相若!

我想八吓你女女讀邊間 我個人認為去恆商/莊x程有九個理科生已算係幾好成績
作者: 漢堡飽    時間: 09-2-21 15:27

如果在校內溫書做功課,總好過在外邊圖書館或者補習社,一班同學一齊,氣氛會好D,同學之關係會好D。做功課都快D!我女兒都是受益人,雖然不是在迦密讀。

你對孩子有信心,迦密是好學校,學生不差,讓他們自己處理事情不是更好嗎?
作者: lk362    時間: 09-2-21 20:57

原帖由 abc_3212008 於 09-2-21 12:56 發表

我想八吓你女女讀邊間 我個人認為去恆商/莊x程有九個理科生已算係幾好成績

是旅港開平~
作者: 漢堡飽    時間: 09-2-21 23:07

對,是旅港開平。
作者: 頭痛    時間: 09-2-21 23:18

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5