教育王國

標題: 想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. [打印本頁]

作者: bkfans123    時間: 09-1-7 12:51     標題: 想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks.

各位好
armarm睇左09年'統一派位'小學名冊, 發覺'聖約瑟','華仁', '軒小' or '瑪利曼', '聖保祿'的學額都好多, 反而'聖雅閣'就小...
想睇下大家的意見....男仔/女仔會吾會先選多學位的名校呢 ?
thank you very much.
作者: ydoris    時間: 09-1-7 14:36

個D出名既,無小班而聖雅各有小班.今年仲連有宗教分既都入吾到..大抽獎機會少左好多啦..
作者: dorchiu    時間: 09-1-7 15:06

邊到有09年'統一派位'小學名冊, 你收左教育署封信?
作者: MountainView    時間: 09-1-7 20:43

For boys, I would choose in this order:
聖約瑟
華仁
軒小
作者: Charlotte_mom    時間: 09-1-7 21:34

將華仁擺第2, 根本係0%機會
咁攪法, 如果st jo唔入, 華仁又唔入, 好容易就"西"左去十幾二十志願, 千祈唔好tim呀!! (軒官擺第3, number前都仲有機既, number後就......)

原帖由 MountainView 於 09-1-7 08:43 PM 發表
For boys, I would choose in this order:
聖約瑟
華仁
軒小

作者: bkfans123    時間: 09-1-7 21:34

原帖由 dorchiu 於 09-1-7 15:06 發表
邊到有09年'統一派位'小學名冊, 你收左教育署封信?

hi dorchiu
 就係以下web site有灣仔區各校統一派位的學額, 我今日仲未收到封信, 咁你會點選呀 ? tks.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1519/canet-12r1.pdf
作者: bkfans123    時間: 09-1-7 21:40

原帖由 MountainView 於 09-1-7 20:43 發表
聖約瑟
華仁
軒小

St. jo係網內最多位的, 軒小都多, 但華仁就小.  最吾明係st. james點解仲少位過你講的3間, 仲要係男女tim.
我諗我會..
華仁
st. jo
軒小

不過st. jo係英小, 我好perfer, 等阿仔從小適應英文教學好d.
作者: raynthia    時間: 09-1-7 22:38

軒小 am or pm?

原帖由 bkfans123 於 09-1-7 21:40 發表

St. jo係網內最多位的, 軒小都多, 但華仁就小.  最吾明係st. james點解仲少位過你講的3間, 仲要係男女tim.
我諗我會..
華仁
st. jo
軒小

不過st. jo係英小, 我好perfer, 等阿仔從小適應英文教學好d. ...

作者: bkfans123    時間: 09-1-7 22:42

原帖由 raynthia 於 09-1-7 22:38 發表
軒小 am or pm?

我會選am first.
作者: Vanessali    時間: 09-1-8 10:41

How about girls?
作者: dorchiu    時間: 09-1-8 10:49

我尋日收左教育署封信啦, 去灣仔保良局小學報名.  

我會: SPC, 上軒小, 下軒小, ST. FRANCES, 聖雅各

除左SPC 放第1, 其余要再諗一諗.
作者: dorchiu    時間: 09-1-8 10:56

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-7 21:34 發表
將華仁擺第2, 根本係0%機會
咁攪法, 如果st jo唔入, 華仁又唔入, 好容易就"西"左去十幾二十志願, 千祈唔好tim呀!! (軒官擺第3, number前都仲有機既, number後就......)

...

跟本都無十幾廿間比你填, 減左D single sex, non-chinese + 佛教學校, 得番9 間可以填入去

又唔知灣仔區有幾多細佬
作者: alcusmama    時間: 09-1-8 11:09

我有2個仔,我會簡:

1. st. Jo
2. 軒小(p.m.)

我希望會secure d 囉   
其實我係鍾意華仁多d  但華仁位太少
d人又話華仁每況愈下  你地點睇?
作者: Charlotte_mom    時間: 09-1-8 11:32

哎, 女仔都好丫, 我個係仔, 又唔醒, 我唔會揀st jo華仁架喇, 軒官又唔係我杯茶, 我而家頭都疼埋 (仲要疼多一年, 我仔k2咋)
原帖由 dorchiu 於 09-1-8 10:56 AM 發表

跟本都無十幾廿間比你填, 減左D single sex, non-chinese + 佛教學校, 得番9 間可以填入去

又唔知灣仔區有幾多細佬mouth:" />

作者: cecilia001    時間: 09-1-8 11:55

原帖由 dorchiu 於 09-1-8 10:49 發表
我尋日收左教育署封信啦, 去灣仔保良局小學報名.  

我會: SPC, 上軒小, 下軒小, ST. FRANCES, 聖雅各

除左SPC 放第1, 其余要再諗一諗.

我都是12區, 不過是去東华三院李賜豪小學報名喎.
作者: dorchiu    時間: 09-1-8 12:09

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-8 11:32 發表
哎, 女仔都好丫, 我個係仔, 又唔醒, 我唔會揀st jo華仁架喇, 軒官又唔係我杯茶, 我而家頭都疼埋 (仲要疼多一年, 我仔k2咋)

寶血(天主教)或聖雅各(基督教)都5 錯, 不過到上中學又再疼過...仲有成年諗!

作者: ahpei    時間: 09-1-8 15:52

我果個係仔, 心儀軒小上午, 自行分配 fail 左

我諗住 :
(甲) : 1.) 軒小上
         2.) blank
         3.) blank

(乙) : 1.) 軒小上
         2.) 軒小下
         3.) 聖雅各小學

華仁上午同下午, St Jo 都唔知填唔填好, 因為填左都無用 , 因為得 0%, 想問有無人 (甲部) 都填本區 ? 如 (乙) 部咁填 ?

如果夾硬填 乙部都只能夠填 9 個 choice...
作者: bkfans123    時間: 09-1-8 18:38

原帖由 dorchiu 於 09-1-8 12:09 發表

寶血(天主教)或聖雅各(基督教)都5 錯, 不過到上中學又再疼過...仲有成件諗!

講我無錯, 我朋友個仔就係喇...  
讀精英班, 全級約120人, 考30幾, 果時校長成日叫d學生進取d, 第一選QC, 第二選鄧肇堅, 點知一個吾好彩配到個吾好no.  派左去第6志願, 我朋友果時幾旁徨呀, 最後要入比錢的學校....
作者: yuenwa    時間: 09-1-10 08:49

我個係女, 要夸區, 只可以填甲部.  我最心儀 St. Francis,  如果我只填 第一志願 St. Francis, 第二同三志願唔填, 會唔會好冒險.
作者: raynthia    時間: 09-1-11 00:10

請問將寶血或聖雅各填乙三, 是否都有機會?
作者: hinhinmummy    時間: 09-1-12 11:12

原帖由 bkfans123 於 09-1-8 18:38 發表

講我無錯, 我朋友個仔就係喇...  
讀精英班, 全級約120人, 考30幾, 果時校長成日叫d學生進取d, 第一選QC, 第二選鄧肇堅, 點知一個吾好彩配到個吾好no.  派左去第6志願, 我朋友果時幾旁徨呀, 最後要入比錢的學校... ...

鄧肇堅放第一位都難入啦, 更何況放第二位, 係進取都吾應該將兩間band 1 英中又hit 既中學放晒係頭一二位, 甘樣第一二位都入吾到時, 真係去到一d 不知名的學校架啦
作者: BBR    時間: 09-1-12 11:41

瑪利曼第一. 二三重諗緊,好頭痛
作者: joey_lee14    時間: 09-1-12 12:11

我個仔(男仔)現在係灣仔某小學讀緊1年級, 等我已過來人比少少意見及分析等大家參考一下.

華小: 大概有8-9成多學生可直升上華仁(由於華仁差不多全收,所以外面D人要考入港華仁中學重難過入皇仁), 學校功課量一般, 但學位比較少. 有極少個別學生成功考入聖保羅, 皇仁, 聖約瑟中學. 有家長朋友當年選華小下午校為第2志願亦成功抽中.

聖約瑟: 大概有8成學生可直升上聖約瑟中學, 亦有部份個別成功考入喇沙(可能同會関系), 聖保羅, 男吥DBS, 皇仁及華仁等.  此學校功課量較多, 全英小, 學位亦算多. 選此校必定要為首選

聖雅各: 每年大概有6-10名學生可派入皇仁,及極多學生派入聖公會(可能同會関系)鄧兆堅中學(英中). 亦有部份個別成功考入Kings, 聖保羅, 皇仁,華仁及聖約瑟中學等. 入英中比率絕不低於各名校. 此學校功課量一般, 學位一般多. 有家長朋友當年選在第4志願亦成功抽中.

軒官小:  由於聯系中學關係, 除了每年大概有8-12名學生可派入皇仁及4名左右入比利羅士之外, 大部份都只能派入BAND2 BAND3之中中學校. 還有一個流傳已久之消息就是2012將與皇仁脫勾(不信可查一下之前其他人留言). 此學校功課量一般, 學位很多, 基本上你選為頭4志願亦會收(去年軒官下午校更因收生不足, 1年級下學期需招收插班生), 有家長朋友當年選為第4志願亦成功抽中.

寶血: 入英中率平均, 有部份個別成功考入喇沙, 聖保羅, 皇仁及華仁等.  此學校功課量比較少, 重視德育, 各方面發展最平均. 學位一般多.  有家長朋友當年選為第2志願亦成功抽中.

客觀來說(男仔), 不怕功課多應選聖約瑟, 因應該不太難入; 怕功課多應選華小下午校然後才上午校, 因大部份人也會先放上午校為首.至於第3及第4志願分別可放聖雅各及軒小來買個保險. 而喜歡平均又有德育愛心的學校應放寶血為首選. 我亦有個香港菲殖朋友(Architect 建築師)個仔在加道里到讀, 3年級D英文已經等於鬼仔, international school D相同, 如果你buyD亦可選來買個保險.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-1-12 13:54

華仁, 以我所知係無分上下午校, 所以無得揀完下晝再揀上晝的(呢個如意算盤我曾經想打過)
軒官有分上下午, 校長教法完全唔同, 有興趣可再研究下(上午活動d下午谷d仲有精英班), 2012年斷龍, 唔係指軒官, 係全港中小學都受影響, 由於官校而家既聯繫中學, 一係男一係女, 無一間係男女, 所以暫時未有具體接龍安排........我自己有個朋友個仔, 今年軒官上p6, 不嬲成績都唔錯(考第幾我就唔清楚喇, 不過keep住d分都有9字頭), 老師都advise佢揀band one尾band two頭中學, 軒官係咪真係傳說中升中派得咁好, 我自己就有d疑問喇
另外, 嘉道理好唔好我就唔知, 我就住附近, 只係我見親都係印巴藉小朋友(same as大坑李陞), d disipline真係
原帖由 joey_lee14 於 09-1-12 12:11 PM 發表
我個仔(男仔)現在係灣仔某小學讀緊1年級, 等我已過來人比少少意見及分析等大家參考一下.

華小: 大概有8-9成多學生可直升上華仁(由於華仁差不多全收,所以外面D人要考入港華仁中學重難過入皇仁), 學校功課量一般, ...

作者: hinhinmummy    時間: 09-1-12 14:06

以下是我所知的
1.  華仁無分上下午班
2. 上年軒小上, 入皇仁的有33個, 庇利羅氏的有14個
3. 嘉道理係一間非'華語'的中學, 所以吾會有香港的小朋友去揀呢間中學
作者: hinhinmummy    時間: 09-1-12 14:09

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-12 13:54 發表
華仁, 以我所知係無分上下午校, 所以無得揀完下晝再揀上晝的(呢個如意算盤我曾經想打過)
軒官有分上下午, 校長教法完全唔同, 有興趣可再研究下(上午活動d下午谷d仲有精英班), 2012年斷龍, 唔係指軒官, 係全港中小學 ...

我吾知點解老師會有甘既advise, 但我自己識一個, 上年派位(2008年9月讀中一)的男生, 係學校成績一般, 起碼吾係band one group, 都入到皇仁

2012年脫龍, 呵, 真係吾講都吾知, 因為皇仁都吾係我果一杯茶 明知阿仔都無甘既能力, 無謂大家幸苦
作者: ahpei    時間: 09-1-12 16:37

據知華仁上午同下午是不同編號, 上午是1206, 下午是1207, 所以可以當兩間黎填。

今年去聽講座, 軒小都是話會5間官立中學包括 QC / 聖公會鄧肇堅 / 庇利羅士 / 金文泰 / George V 都預留d 位比軒小, 所以佢地入官校機會亦高。

嘉道理就好似地利亞咁, 多國人士聚集, 比較雜, 一般本地小朋友都唔會揀, 我見佢地英文好掂, 但中文就只會講一種說話, 仲好流利添, 個人覺得近殊者赤, 想小朋友健康成長, 朋輩好緊要...

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-12 14:06 發表
以下是我所知的
3. 嘉道理係一間非'華語'的中學, 所以吾會有香港的小朋友去揀呢間中學 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-1-12 16:49

哈哈, 我又未聽過佢地講"廣東話"wor
想知間學校多d, 可以放學時去學校附近等下, 包保大開眼界!
原帖由 ahpei 於 09-1-12 04:37 PM 發表
嘉道理就好似地利亞咁, 多國人士聚集, 比較雜, 一般本地小朋友都唔會揀, 我見佢地英文好掂, 但中文就只會講一種說話, 仲好流利添, 個人覺得近殊者赤, 想小朋友健康成長, 朋輩好緊要...

作者: CyrusMaMe    時間: 09-1-12 17:08

咁華仁係咪已經實施"全日制"呢?  St. Joseph係咪仲係返半日?  點解大抽獎只得下午校?  呢2間邊間比較無咁"谷"?

作者: ahpei    時間: 09-1-12 17:15

華仁就分2 個 Stream, Stream A 同 stream B, 梅花間竹咁返上下午, 但 St joseph p1-p3 是下午班, p.4-p.6 是上午班, st. joseph 應該會辛苦d, 話晒都是英小, 華仁是中小。

作者: BBR    時間: 09-1-12 17:20

全部都係男仔,有無女仔?女仔會點揀?
作者: hinhinmummy    時間: 09-1-12 17:38

原帖由 ahpei 於 09-1-12 16:37 發表
據知華仁上午同下午是不同編號, 上午是1206, 下午是1207, 所以可以當兩間黎填。

今年去聽講座, 軒小都是話會5間官立中學包括 QC / 聖公會鄧肇堅 / 庇利羅士 / 金文泰 / George V 都預留d 位比軒小, 所以佢地入官校 ...

我諗你攪錯啦, 你講果間鄧肇堅應該係講緊維多利亞鄧肇堅官立中學, 而吾係聖公會鄧肇堅中學, 兩間中學差好遠..............

還有何東亦是軒小其中一間聯繫的中學, 但就是中中

至於嘉道理, 校長話吾係我們'揀'的學校, 今年軒小就同嘉道理的學生交換penpal
作者: bkfans123    時間: 09-1-12 21:00

非常感謝咁多位'過來人'的意見 .
你地的分析, 令我完全明白應該點選了 .
thanks
作者: joey_lee14    時間: 09-1-12 21:47

講緊維多利亞鄧肇堅官立中學(中中), 而吾係聖公會鄧肇堅中學(英中)

5間官立中學除QC 同庇利羅士外, 全是中中

原帖由 ahpei 於 09-1-12 16:37 發表

今年去聽講座, 軒小都是話會5間官立中學包括 QC / 聖公會鄧肇堅 / 庇利羅士 / 金文泰 / George V 都預留d 位比軒小, 所以佢地入官校 ...

作者: joey_lee14    時間: 09-1-12 22:34

1.  華仁無分上下午班  (選學校時是2個號碼, 報一年級有分的)

2. 上年軒小上, 入皇仁的有33個, 庇利羅氏的有14個 (官方公布的是2年合計資料, 非1年. 前年應派皇仁和庇利羅氏比上年多, 即最小於16個及7個)

3. 嘉道理係一間非'華語'的中學, 所以吾會有香港的小朋友去揀呢間中學 ... (有多於4成學生是中國國藉, 點會沒香港的小朋友. 當然呢間不是英基啦)

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-12 14:06 發表
以下是我所知的
3. 嘉道理係一間非'華語'的中學, 所以吾會有香港的小朋友去揀呢間中學 ...

作者: Sindy    時間: 09-1-12 22:34

原帖由 ahpei 於 09-1-12 17:15 發表
華仁就分2 個 Stream, Stream A 同 stream B, 梅花間竹咁返上下午, 但 St joseph p1-p3 是下午班, p.4-p.6 是上午班, st. joseph 應該會辛苦d, 話晒都是英小, 華仁是中小。 ...

華仁到五六年班,係同晝架好似,唔駛轉晝
作者: Sindy    時間: 09-1-12 22:35

原帖由 BBR 於 09-1-12 17:20 發表
全部都係男仔,有無女仔?女仔會點揀?

女仔好易搞,只要唔係瑪利曼第一,機會多的是
作者: hinhinmummy    時間: 09-1-13 09:20

2. 上年軒小上, 入皇仁的有33個, 庇利羅氏的有14個 (官方公布的是2年合計資料, 非1年. 前年應派皇仁和庇利羅氏比上年多, 即最小於16個及7個)

http://mail.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=sec0708

我吾係想爭論d 乜野, 但佢學校個網係甘寫, 我係甘up, 如果佢地的網比既料係錯既, 甘都無話可說, 但我識得一個學生, 08年9月入皇仁, 佢一直都吾係band one 的學生............

點都好啦, 佢每年幾多個學生派左入皇仁都吾關我事, 因為皇仁真係吾係我杯茶, 無諗過比個仔去讀皇仁, 佢升中派位的分佈係聽講座時聽返黎+係佢學校個web 見到, 如果是錯的話, 對吾住啦, 可能呢個新國民, 係在學校./教統局入邊做, 有內幕消息, 所以先知, 官方係網上邊公佈的同實際派位的數字係吾同, 官方的公內原來是夾埋兩年的數字一齊公佈, 甘既做法就真係太可恥啦(如果是真的話)

中學學位分配結果(二零零八年七月)

學校類別

人數

百分率

官立中學

52.33%

資助中學

41.86%

按額買位中學

0%

直接資助計劃學校

5.81%

與考人數合計

100.00%

聯繫中學

人數

百分率

皇仁書院

30.28%

庇理羅士女子中學

22.22%

鄧肇堅維多利亞中學

12.79%

何東官立女子中學

22.22%

金文泰中學

4.07%

合計

52.33%

男生共109人,女生共63人

3. 嘉道理係 ...

嘉道理, 明知係一間吾係用華語的學校, 而印巴籍的學生又多, 要揀的香港人會有佢的原因

我的資料都係去軒小聽講座時講的, 如果錯的話, 都無辦法, 我只係盡我所知的去分享返出黎

每間學校都有佢地的特別之處, 華仁, st jo 亦有佢地的好處, 當然要看個家長buy d 乜野, 要升中保証定係開心愉快的童年

作者: hinhinmummy    時間: 09-1-13 09:40

原帖由 Sindy 於 09-1-12 22:35 發表

女仔好易搞,只要唔係瑪利曼第一,機會多的是

但女仔黎講, 12區, 真係除左mary mount 之外, 有乜好選擇?
作者: BBR    時間: 09-1-13 09:42

係,所以個個都揀佢第一

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 09:40 發表

但女仔黎講, 12區, 真係除左mary mount 之外, 有乜好選擇?

作者: Charlotte_mom    時間: 09-1-13 10:04

嘩~! 12網算係正野啦講真, 學Sindy話齋, 退一步唔爭marymount, 你要揀st francis, st paul或者其他男女校, 都幾乎入梗(今年縮班唔敢講)

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 09:40 AM 發表

作者: hinhinmummy    時間: 09-1-13 10:08

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-13 10:04 發表
嘩~! 12網算係正野啦講真, 學Sindy話齋, 退一步唔爭marymount, 你要揀st francis, st paul或者其他男女校, 都幾乎入梗(今年縮班唔敢講)

呵, st 乜 st 物果d 呢, 我吾敢揀呀麻

st paul 我估你講緊跑馬地果一間? 係吾係都係一年上一年下架? 我樓上有個女仔讀緊, 我見佢有時下午都著住校服係條街樹遊緊既.............

吾知你有無覺得呢? 12網小學好似係幾好, 但上到中學呢就 (講緊女仔).......................

好多間中學, 都預留晒d 位比佢地的小學, 真係好難揀...........

marymount 呢, 我識得人08年小一, 跨區入到wor, 真係好運, 甘都入到
作者: BBR    時間: 09-1-13 10:25

男女校又多左一玨男仔爭呢,米重難入

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-13 10:04 發表

作者: BBR    時間: 09-1-13 10:27

聖保祿天主教,女校,一年上一年下,咁返真係唔多鍾意,又係多人揀的一間.

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 10:08 發表

呵, st 乜 st 物果d 呢, 我吾敢揀呀麻

st paul 我估你講緊跑馬地果一間? 係吾係都係一年上一年下架? 我樓上有個女仔讀緊, 我見佢有時下午都著住校服係條街樹遊緊既.............

吾知你有無覺得呢? 12 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-1-13 10:32

我個仔笨下笨下咁, 我咪仲慘, 12網都唔知揀邊間好........勁野就大把, 活動既無咩選擇, 軒官我又唔鐘意
作者: hinhinmummy    時間: 09-1-13 10:47

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-13 10:32 發表
我個仔笨下笨下咁, 我咪仲慘, 12網都唔知揀邊間好........勁野就大把, 活動既無咩選擇, 軒官我又唔鐘意

就係話, 勁的學校就大把, 對一d 吾係太叻的學生/吾想甘大壓力的家長黎講, 無乜選擇law

how about 李賜豪? 你個仔笨下笨下, 我個仔更加笨

有無諗過讀私校?
作者: BBR    時間: 09-1-13 10:47

加埋重有好多跨區個D,12網D學校真係好多人爭

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-13 10:32 發表

作者: dorchiu    時間: 09-1-13 15:04

原帖由 BBR 於 09-1-13 10:27 發表
聖保祿天主教,女校,一年上一年下,咁返真係唔多鍾意,又係多人揀的一間.

我隻6 話呢d 5係concern, 佢當年小學都係咁, 好容易適應, spc 有8成小生直上中學.
作者: ahpei    時間: 09-1-13 15:40

我以為是同一間      ~ 請問邊間好d 呀 ? 官立定聖公會 ?

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-12 17:38 發表

我諗你攪錯啦, 你講果間鄧肇堅應該係講緊維多利亞鄧肇堅官立中學, 而吾係聖公會鄧肇堅中學, 兩間中學差好遠..............

還有何東亦是軒小其中一間聯繫的中學, 但就是中中

至於嘉道理, 校長話吾係我們'揀'的學 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-1-13 15:44

梗係聖公會鄧肇堅啦, 聽聞擺第2志願一定無機
原帖由 ahpei 於 09-1-13 03:40 PM 發表
我以為是同一間      ~ 請問邊間好d 呀 ? 官立定聖公會 ?

作者: ahpei    時間: 09-1-13 15:45

我以前讀聖保祿天主教小學, P.1, P.3, P.5 a.m., P.2, P4, P6 p.m. 都是傳統教學, 8 成人上派返聯系中學 ~

我估小學生好少遊街, 因為多數坐 school bus / 私家車 / 步行回家 (住跑馬地)

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 10:08 發表
st 乜 st 物果d 呢, 我吾敢揀呀麻

吾知你有無覺得呢? 12 ...

作者: hinhinmummy    時間: 09-1-13 15:49

原帖由 ahpei 於 09-1-13 15:40 發表

一間band 1, 一間band 3, 你話邊間好d?
作者: hinhinmummy    時間: 09-1-13 15:51

原帖由 ahpei 於 09-1-13 15:45 發表
我以前讀聖保祿天主教小學, P.1, P.3, P.5 a.m., P.2, P4, P6 p.m. 都是傳統教學, 8 成人上派返聯系中學 ~

我估小學生好少遊街, 因為多數坐 school bus / 私家車 / 步行回家 (住跑馬地)

...

sorry, 我講得吾清楚, 我指遊街既意思係個小朋友還係著住校服, 係屋企樓下7仔/商舖看野...............

因為我吾知佢係放左學未返到屋企呀, 定係返左屋企, 未換衫又落街買野..................

吾係指佢去左行街
作者: ahpei    時間: 09-1-13 15:53

唔該晒 ~ 我差d 比佢誤導左...我仲以為是一樣野...因為就在隔離...

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 15:49 發表

一間band 1, 一間band 3, 你話邊間好d?

作者: ahpei    時間: 09-1-13 15:55

St Francis 都ok 呀 ~ 我見d 女仔都好乖 ~

原帖由 BBR 於 09-1-13 10:27 發表

作者: hinhinmummy    時間: 09-1-13 16:02

原帖由 ahpei 於 09-1-13 15:53 發表
唔該晒 ~ 我差d 比佢誤導左...我仲以為是一樣野...因為就在隔離...

吾好話你呀, 我初初都以為係, 係個女就黎升中, 開始留意d 中學, 先知吾係之麻

還要係band 1 同band 3 的分別wor..................
作者: BBR    時間: 09-1-13 16:40

返下午D時間好唔見洗,放學返屋企都6,7點,重要食飯,每晚無11,2點都唔洗瞓 ,我又唔想小朋友咁晚至瞓跟住起身又起得遲,最慘我個女無論幾點瞓都6,7點起身,同佢老豆一樣.如果要返下午就好似無哂時間,每日都係讀書 分分鍾星期六日都要溫,因為平時唔夠時間用,如果全日都好D,返到屋企都係4點多,跟住做功課溫書到7,8點食飯,中間重有小小時間比佢,10點瞓幾好

原帖由 dorchiu 於 09-1-13 15:04 發表

我隻6 話呢d 5係concern, 佢當年小學都係咁, 好容易適應, spc 有8成小生直上中學.

作者: ahpei    時間: 09-1-13 16:56

如果照咁睇, 軒官上果個都唔知係咪兩年加埋, 相對軒下就好清楚咁寫 2006-2008 年度
QC : 28
庇理羅士 : 10
金文泰 : 2
何東 : 10
維多利亞鄧肇堅 : 20

聖公會鄧肇堅 : 19

所以如果入官校兩年加埋都是 70, 平均一年 35人 , 其實都唔係咁多個 %..

咁請問你會點揀呀 ? ~ hinhin mummy

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 09:20 發表

http://mail.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=sec0708

我吾係想爭 ...

作者: 小搗蛋    時間: 09-1-13 17:00

原帖由 ahpei 於 09-1-13 15:53 發表

其實味分中中or英中時,維官係band 1,聖公會係band3呀...後來轉o左制才話聖公會好過維官!!
作者: Sindy    時間: 09-1-13 17:14

原帖由 小搗蛋 於 09-1-13 17:00 發表

其實味分中中or英中時,維官係band 1,聖公會係band3呀...後來轉o左制才話聖公會好過維官!!

不嬲都唔係,維官以前係工業中學,聖公會不嬲都係好學校,從來都無係band3/5出現過,你搞錯左啦
作者: dorchiu    時間: 09-1-13 17:22

原帖由 BBR 於 09-1-13 16:40 發表
返下午D時間好唔見洗,放學返屋企都6,7點,重要食飯,每晚無11,2點都唔洗瞓 ,我又唔想小朋友咁晚至瞓跟住起身又起得遲,最慘我個女無論幾點瞓都6,7點起身,同佢老豆一樣.如果要返下午就好似無哂時間,每日都係讀 ...

其實最煩都係課外活動, 1年上1年下, 年年都要轉, 好多補社都係下午先開...
作者: Charlotte_mom    時間: 09-1-13 17:23

我覺得同Sindy一樣
我roommate係聖公會鄧肇堅出黎架, 果時佢有好幾個同學一齊入黎既(咁照計每間u幾個, 計埋都唔少wor)
我都幾廿歲了
原帖由 Sindy 於 09-1-13 05:14 PM 發表

不嬲都唔係,維官以前係工業中學,聖公會不嬲都係好學校,從來都無係band3/5出現過,你搞錯左啦

作者: BBR    時間: 09-1-13 17:31

返得下午就遇左咩活動都唔參加得 ,咩時間都無哂,小朋友除左讀書咩都無

原帖由 dorchiu 於 09-1-13 17:22 發表

其實最煩都係課外活動, 1年上1年下, 年年都要轉, 好多補社都係下午先開...

作者: hinhinmummy    時間: 09-1-13 19:44

原帖由 ahpei 於 09-1-13 16:56 發表
如果照咁睇, 軒官上果個都唔知係咪兩年加埋, 相對軒下就好清楚咁寫 2006-2008 年度
QC : 28
庇理羅士 : 10
金文泰 : 2
何東 : 10
維多利亞鄧肇堅 : 20

聖公會鄧肇堅 : 19

所以如果入官校兩年加埋都是 70, 平均一年 ...

軒下我吾知, 軒上, 我去聽講座時, 校長定主任(吾記得左邊個講啦)話上年係3x 個皇仁, 1x 個庇利羅氏的, so 軒小上的web 應該就係一年的數字, 當然, 如果個主任/校長/個web 呃人既話就無得好講啦, 但因為我一心無諗住讀軒小係因為派位好, 所以亦無特別去留意佢升中的數字, 係在樹見到有人up上年得4個(又吾記得係吾係up4個啦, 對數字一直都吾係甘敏感/記得), 所以先上佢個web 樹去看資料

係記得佢up 過一句(呢個就好sure 係校長up), 話聯繫學額的意思即係內部認購, 聯繫的中學, 預留左一定的學位比佢地的聯繫小學

吾明你問我點揀的意思係乜, 揀小學定中學?
作者: oknsca    時間: 09-1-13 22:41

我大仔上年揀1.st jo 2.軒上 3.st james
結果派第三。st james 係行精英班(4班得1班),我大仔又唔係醒嗰隻...精英班應該冇行,所以揀咗私校都讀得幾好!

經過上年經驗..結果係唔好抱太大期望,12網競爭真係好大!!

今年細仔自行分配我都冇乜抱d咩期望,又"符look"地20分入倒st jo算係比較幸運

作者: ahpei    時間: 09-1-14 09:57

hinhinmummy,

我想問你囝囝小學統一派位會點揀 ? 同埋你囝囝讀邊間幼稚園 ? (見你好似話囡囡已經讀緊小學)
我阿仔讀 LKPF, 同軒小關係好, 佢地話揀第一多數入到, 但我而家又聽你地講升中既情況, 政府d野又話唔埋, st joseph 同華仁其實比較穩陣 (雖然未必抽到) , 但我個仔又考唔到私校, 而家都唔知點, 就黎交表啦, 我而家仲未決定到。

我都有去參觀軒小上, 我相信軒小上係派得好過軒小下, 同埋軒小下聽人講谷得好勁, 功課超多同埋有精英班, 軒上就無..

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 19:44 發表

軒下我吾知, 軒上, 我去聽講座時, 校長定主任(吾記得左邊個講啦)話上年係3x 個皇仁, 1x 個庇利羅氏的, so 軒小上的web 應該就係一年的數字, 當然, 如果個主任/校長/個web 呃人既話就無得好講啦, 但因為我一心無諗 ...

作者: ahpei    時間: 09-1-14 10:00

多謝你的經驗分享, 其實 St James  應該都唔錯, 派第三都ok呀 ~

原帖由 oknsca 於 09-1-13 22:41 發表
我大仔上年揀1.st jo 2.軒上 3.st james
結果派第三。st james 係行精英班(4班得1班),我大仔又唔係醒嗰隻...精英班應該冇行,所以揀咗私校都讀得幾好!

經過上年經驗..結果係唔好抱太大期望,12網競爭真係好大 ...

作者: BBR    時間: 09-1-14 10:22

其實都係抽姐,點會有關係就一定入到?

原帖由 ahpei 於 09-1-14 09:57 發表

我想問你囝囝小學統一派位會點揀 ? 同埋你囝囝讀邊間幼稚園 ? (見你好似話囡囡已經讀緊小學)
我阿仔讀 LKPF, 同軒小關係好, 佢地話揀第一多數入到, 但我而家又聽你地講升中既情況, 政府d野又話唔埋,  ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-1-14 10:28

坊間好多呢d傳聞架, 唔好信tim呀, 抽獎係政府抽, 讀邊間幼稚園無關係架, 到叩門, 位又唔多, 講真, 總有d好醒既細路架嘛, 俾你做校長, 你揀個醒既, 定揀個xxx幼稚園架? (不過咁講, 呢幾年軒官揀第一都穩陣, 咁如果讀LKPF學生揀第一都入晒, 咪俾人錯覺以為有關係lor!)
我夠識人話, 自己讀維記pn, 將來好大機會入spk啦! 真係唔好意思當面踢爆佢, 咪由得佢發下夢lor! 之後結果出黎, 夢自然會醒架喇:D
原帖由 BBR 於 09-1-14 10:22 AM 發表
其實都係抽姐,點會有關係就一定入到?

作者: ahpei    時間: 09-1-14 10:37

Sorry ~ 可能我講得唔清楚, 我意思關係好, 叩門機會大d, 當然要阿仔醒兼位就得1,2 個, 但其中叩門條件係自行同派位都要揀佢第一先有機, 但萬一我唔填軒小第一, 到時就無左叩門機會, st joseph 同華仁填2, 3 又不如唔好填....

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-14 10:28 發表
坊間好多呢d傳聞架, 唔好信tim呀, 抽獎係政府抽, 讀邊間幼稚園無關係架, 到叩門, 位又唔多, 講真, 總有d好醒既細路架嘛, 俾你做校長, 你揀個醒既, 定揀個xxx幼稚園架? (不過咁講, 呢幾年軒官揀第一都穩陣, 咁如果讀L ...

作者: hinhinmummy    時間: 09-1-14 11:31

原帖由 ahpei 於 09-1-14 09:57 發表

我阿仔讀 LKPF, 同軒小關係好, 佢地話揀第一多數入到, 但我而家又聽你地講升中既情況, 政府d野又話唔埋,  ...

我係一個懶人, 受吾到壓力的懶人
華仁, st jo, 吾岩我架
我要既係佢地開心乜快地成長
揀學校, 亦無用心去研究過佢地升中的派位

lkpf, 好多人都話會易入軒小
講真, 去lkpf 讀的人, 多數都係住果一區
甘多人揀佢做第一位
自自然然收得多lkpf 的學生啦

至於插班叩門, 以我所知既係, 每年都有位比學生插
難吾難我就吾知啦
作者: ahpei    時間: 09-1-14 12:14

其實我都係懶人 ...

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-14 11:31 發表

我係一個懶人, 受吾到壓力的懶人
華仁, st jo, 吾岩我架
我要既係佢地開心乜快地成長
揀學校, 亦無用心去研究過佢地升中的派位

lkpf, 好多人都話會易入軒小
講真, 去lkpf 讀的人, 多數都係住果一區
甘多人揀佢做 ...

作者: oknsca    時間: 09-1-14 13:13

大仔讀st james係冇問題,幾好的一間学校!不過精英制即只有考全級頭3-40名左右(小六)先派倒band 1,其餘嗰7-80個巳經可能band2什至3....

如果不求st jo,華仁
其實將軒小上/下,st james排頭入嘅機會都大,穩陣d囉!
作者: CyrusMaMe    時間: 09-1-14 13:45

想請問各家長教署用什麼準則去評定學生banding?  係咪有d小學band 1學生比例會多d?  因為我見之前有家長話囝囝派去st. james但有精英班而放棄, 係咪因為學校實行精英制, 無咁叻既學生會小機會做band 1生?
作者: CyrusMaMe    時間: 09-1-14 13:48

例如華仁小學考試名次全級中等, 但一d無咁出名既小學考頭20名, banding係咪到最後都一樣?
作者: hinhinmummy    時間: 09-1-14 14:14

原帖由 CyrusMaMe 於 09-1-14 13:45 發表
想請問各家長教署用什麼準則去評定學生banding?  係咪有d小學band 1學生比例會多d?  因為我見之前有家長話囝囝派去st. james但有精英班而放棄, 係咪因為學校實行精英制, 無咁叻既學生會小機會做band 1生? ...

嗱, 如果我無理解錯呀下(我係甘聽但無真正去研究過)

每間小學既三年級同六年級, 都會有一次的tsa, 呢次的成績係吾計係學校成績入邊(起碼我個女果間無計), tsa 的成績係上教統局, 要黎評定學校整體的成績(呢個應該係)

好似係要黎第時評定學校的banding

所以有d 學校好谷d 學生做tsa paper (我個女果間就無谷)

至於你第第二個問題, 華仁有中學, 係吾係band one 學生, 係吾係應該照計無關係? 除非係成績好差, 差到連華仁中學都吾收? 係吾係甘呢個我吾知

至於, 小朋友做大塘的小魚, 定係小池的大魚, 真係看父母點揀學校

有d 家長會覺得, 由細到大, 谷個小朋友, 甘第時上中學時就吾會甘幸苦, 因為個小朋友都未輕鬆過, 吾會知道乜野叫幸苦

還有如果我無理解錯, 升中派位, 係派晒band one 學生, 先到band 2 學生, 所以係吾係band one group 好重要? 係吾係呢?
作者: hinhinmummy    時間: 09-1-14 14:16

我估..............如果我係一間吾出名的學校樹讀, 但都係band 1 生, 同一個係一間好出名的學校讀, 但就係band 2 生

甘係吾係應該都係派左吾出名學校的band 1 生, 先輪到出名學校的band 2 生呢? 吾知我有無理解錯?
作者: ahpei    時間: 09-1-14 14:19

其實我個人覺得係架, 其實分分鐘佢在華仁成績一般 (可能程度已經高左) , 同唔出名小學比其實是有分別....除非真係最差果幾個....

原帖由 CyrusMaMe 於 09-1-14 13:48 發表
例如華仁小學考試名次全級中等, 但一d無咁出名既小學考頭20名, banding係咪到最後都一樣?

作者: hhmum    時間: 09-1-14 15:27

我首選華仁次選軒小下午班,
如華仁唔得軒小放第二仲有無
機會呢.
作者: oknsca    時間: 09-1-14 16:09

CyrusMaMe

以我所知就係囉!net 16有間基灣(愛蝶灣)80%係升band 1!每間其實都知自已學校有幾多%...!
作者: CyrusMaMe    時間: 09-1-15 10:15

係咪好少學校願意disclose自己資料?

原帖由 oknsca 於 09-1-14 16:09 發表
CyrusMaMe

以我所知就係囉!net 16有間基灣(愛蝶灣)80%係升band 1!每間其實都知自已學校有幾多%...!

作者: ydoris    時間: 09-1-15 11:04

吾同學校既BAND1生跟本就吾同架.因為個別學校既程度都吾同,所謂報分試都係跟番學校既程度,吾係公開試,名校既卷可能一般學校既BAND1生都吾係好識做.舉個例子,小女而家係12網既小學轉校生,之前係天水圍一小學既中上成績,有全級40名內架.上學期考試真係超慘.因為教既野深好多,而且係BAND來講,聽說天水圍既學生全港排位係低少少架.

原帖由 ahpei 於 09-1-14 14:19 發表
其實我個人覺得係架, 其實分分鐘佢在華仁成績一般 (可能程度已經高左) , 同唔出名小學比其實是有分別....除非真係最差果幾個....

作者: dorchiu    時間: 09-1-15 11:14

原帖由 ydoris 於 09-1-15 11:04 發表
吾同學校既BAND1生跟本就吾同架.因為個別學校既程度都吾同,所謂報分試都係跟番學校既程度,吾係公開試,名校既卷可能一般學校既BAND1生都吾係好識做.舉個例子,小女而家係12網既小學轉校生,之前係天水圍一小學既中上成 ...

我都有聽個呢d 例子, 響你果區係band 1 生, 去到d 勁區(中西, 灣仔,九龍塘) 可能變左band 2 生.
作者: CyrusMaMe    時間: 09-1-15 11:36

咁呈分試份卷(TSA)唔係全港一樣咩(好似會考咁)?  如果唔同, 咁又點可以分學生既banding?  個banding又depends邊區, band 1學生中又要分區, 咪好難比較?  其實分區係咪assume第時中學派位都係選擇同區學校呢?

做家長真頭痛
作者: ydoris    時間: 09-1-15 12:01

吾好忘記,中一要面試既,D學校會點睇你間小學有時都好緊要.如果吾係全級頭10名,真係要睇間小學既FACE啦.讀得開心梗係好啦,有D野係好長遠WOR~第日小朋友大左,叻吾叻都會有人問邊度讀..
作者: ahpei    時間: 09-1-15 15:35

我好同意你既講法, 香港地教育制度已經咁煩, 如果唔係點解咁多人要爭入名校, 其實係有原因, 就算第時出黎做野見工, 老闆都會睇你邊間小/中學畢業...呢樣野係珍珠都無咁真...成績反而係其次...

原帖由 ydoris 於 09-1-15 12:01 發表
吾好忘記,中一要面試既,D學校會點睇你間小學有時都好緊要.如果吾係全級頭10名,真係要睇間小學既FACE啦.讀得開心梗係好啦,有D野係好長遠WOR~第日小朋友大左,叻吾叻都會有人問邊度讀.. ...

作者: rohoy2k    時間: 09-1-16 12:33

聽講考中學好似見工咁啫, 同區學校banding同學生程度,d校長都心裏有數,外區名校是否有分加,可能比幼稚園升小學更現實.

至於軒小,正如校長沾沾自喜的原因,大多數同聯繫中學派位有關,建議家長多去現場看看,環境比較窄小,睇吓接受唔接受到先填..

原帖由 ahpei 於 09-1-15 15:35 發表
我好同意你既講法, 香港地教育制度已經咁煩, 如果唔係點解咁多人要爭入名校, 其實係有原因, 就算第時出黎做野見工, 老闆都會睇你邊間小/中學畢業...呢樣野係珍珠都無咁真...成績反而係其次...

...

作者: ydoris    時間: 09-1-16 12:47

教育局話求學不是求分數...廢話.BAND1學校都收全級頭10名啦,吾通收尾10名咩.吾睇分數睇咩野先?
我女以前有個同學,成績好差既,佢連試都費事考,請左假去日本玩.你點睇呢D學生呢?我而家先知3歲定80點解?係父母係子女3歲時攪定晒佢地到80歲既路LOR~
作者: dorchiu    時間: 09-1-16 15:11

聽日就去填form, 今晚同個c6 要度好晒d 排位先, 家吓有d 頭痛tim...
作者: hhmum    時間: 09-1-16 17:15

話時話李賜豪小學點去,近邊到如在銅鑼灣點去?
請指教.
作者: dorchiu    時間: 09-1-16 17:36

in between st. jo  同鄧肇堅e 院.
作者: hhmum    時間: 09-1-16 18:02

原帖由 dorchiu 於 09-1-16 17:36 發表
in between st. jo  同鄧肇堅e 院.

哦!原來果到咁我知,THANK YOU!
作者: ahpei    時間: 09-1-20 14:14

大家最後填左乜野呀 ?
作者: Queen4    時間: 09-1-20 15:22

我在九龍住, 如自行時沒有填St jo.,(自行時已分配了家姐的學校)如要叩St jo.門, 它會否接納?
作者: rosewong    時間: 09-2-2 11:12

HinHinMummy的資料無錯(我在有關機構任職).
其實除了小三和小六, 中三的學生也需應考"全港性系統評估" (即TSA); 學生不會知道自己的考試成績, 但學校本身會知道, 而教統局會就學生的成績給學校評分.

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-14 14:14 發表

嗱, 如果我無理解錯呀下(我係甘聽但無真正去研究過)

每間小學既三年級同六年級, 都會有一次的tsa, 呢次的成績係吾計係學校成績入邊(起碼我個女果間無計), tsa 的成績係上教統局, 要黎評定學校整體的成績(呢個應該 ...

作者: rosewong    時間: 09-2-2 11:13

CyrusMaMa, 正如您所言"TSA"是全港一樣的

原帖由 CyrusMaMe 於 09-1-15 11:36 發表
咁呈分試份卷(TSA)唔係全港一樣咩(好似會考咁)?  如果唔同, 咁又點可以分學生既banding?  個banding又depends邊區, band 1學生中又要分區, 咪好難比較?  其實分區係咪assume第時中學派位都係選擇同區學校呢?

做家長 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5