教育王國

標題: 09-10 K1一齊交流下啦!!! [打印本頁]

作者: MandM    時間: 09-1-12 10:04     標題: 09-10 K1一齊交流下啦!!!

你們好。不如交換資料!!!

名字     性別 出生       地區  上午/下午
黃玟琋   女    Oct05    藍田  上午
作者: queenie17    時間: 09-1-15 11:21     標題: 我來報到先

梁悅靈  女孩子 官塘 上午班
希望同班啦  
作者: pherIII    時間: 09-1-15 14:16

Yu Chun Lam   Tsing Yi    AM class
作者: Curtismama    時間: 09-1-16 00:24

原帖由 pherIII 於 09-1-15 14:16 發表
Yu Chun Lam   Tsing Yi    AM class

Kieran Leung    HMT        AM class
作者: BoBoYee    時間: 09-1-16 00:30     標題: 2009 K1

2009 K1  pm class 居晉 九龍城
Nice to meet you all   
作者: c1cone    時間: 09-1-31 23:30

09 K1 am
Yeung Hayzon Tsing Yi   Jul 06
作者: queenie17    時間: 09-2-1 20:53

請問各位媽咪的囝囝囡囡有沒有兄弟姊妹讀緊培正?一齊分享吓,我的小兒讀緊培小,他很愉快。妹妹話要同哥哥一間學校。
作者: YanHoMum    時間: 09-2-6 17:05

nice to meet you all.  My daughter will go to PC K1 AM class too.  Now I am quite concern the school bus route and schedule.  As noted from other post there are quite many stops for each school bus and I found the school bus I will take as said 7:43am/12:44pm.  Anyone can share if there is any private school bus from Tsing Yi to PC for AM class?   
作者: ellietorrey    時間: 09-2-21 14:28

Nice to meet you all, My daughter Ellie Ho will become a student in PC soon Am class ( ST)
作者: 愛靚媽媽    時間: 09-2-24 16:29

chan hei leong isaac will become a PC student of am class.  we live in Ma On Shan.  Anybody can share the school bus situation?
作者: mirandasuper    時間: 09-2-25 10:38     標題: 回覆 # 的文章

Why you know the time of the school bus?  Have you receive that from school ?
作者: pherIII    時間: 09-3-4 20:57

"nice to meet you all.  My daughter will go to PC K1 AM class too.  Now I am quite concern the school bus route and schedule.  As noted from other post there are quite many stops for each school bus and I found the school bus I will take as said 7:43am/12:44pm.  Anyone can share if there is any private school bus from Tsing Yi to PC for AM class?   "

School bus at Tsing Yi will be around 8:10, wont be earily as 7:45
作者: madoka    時間: 09-3-5 13:38

Dear Issac 媽媽,

本人住在馬鞍山,早上8時左右見同屋苑有培正幼稚園學生準備出門上校車。以前亦約在8:00am 見過培正校車在馬鞍山海典灣一帶準備接小朋友上學。
作者: 愛靚媽媽    時間: 09-3-9 14:11

Dear madoka,

我們是住在海典居的,如果去到海典灣約8:00的話,我們有機會要在7點幾上車?冇辦法啦...唉...唯有阿仔辛苦d啦...
作者: queenie17    時間: 09-3-10 11:14

我家住官塘,回校車程約10-15分鐘,年年尾站,但有一年是頭站,慘喇!9點上課,7:30點上車,亞囝隔朝就嘔,校車姨姨怕咗佢,試過返轉頭拿地布,又試過返轉頭換衫。希望亞囡今年執到好籌啦。
作者: manwife    時間: 09-3-15 01:37

k1  pm class
yat lok
ma on shan

現在煩緊搬去邊到好d? 因為咁啱就黎滿租約.
作者: madoka    時間: 09-3-18 17:25

Dear Issac 媽媽:

小女亦是獲培正取錄,也是住海典居,不過是下午班。我早上約八時五至十分帶女女上幼兒班時,見到另一位海典居媽媽帶一位培正小男孩出門(經會所),所以我想應在八時五分後才上校車。

原帖由 愛靚媽媽 於 09-3-9 14:11 發表
Dear madoka,

我們是住在海典居的,如果去到海典灣約8:00的話,我們有機會要在7點幾上車?冇辦法啦...唉...唯有阿仔辛苦d啦...

作者: momochan    時間: 09-3-19 23:48

我仔仔都係下午班,住何文田.
作者: cy36baby    時間: 09-3-20 21:29

報到...謙謙....住大圍...下午
作者: andie_chow    時間: 09-3-23 09:04

Andrea..AM..Lai Chi Kok
作者: Alexismama    時間: 09-3-24 14:27

其實校車係最少要係上課前15-20分鐘到達學校架, 所以一定會早過我地自己接送, 有時D校車會係半小時前已到達, 如果早到左的學生, 可以上去一個預定的課室玩架, 有老師當值。   但自己接送的小朋友, 就無呢個福利啦, 一定要係樓下等到8:45分開門架!
作者: Scarlet    時間: 09-5-1 02:45

Anyone lived in MOS?

原帖由 Alexismama 於 09-3-24 14:27 發表
其實校車係最少要係上課前15-20分鐘到達學校架, 所以一定會早過我地自己接送, 有時D校車會係半小時前已到達, 如果早到左的學生, 可以上去一個預定的課室玩架, 有老師當值。   但自己接送的小朋友, 就無呢個福利啦,  ...

作者: kaylee1    時間: 09-5-20 15:53

just to say Hi
原帖由 queenie17 於 09-2-1 20:53 發表
請問各位媽咪的囝囝囡囡有沒有兄弟姊妹讀緊培正?一齊分享吓,我的小兒讀緊培小,他很愉快。妹妹話要同哥哥一間學校。

作者: YanHoMum    時間: 09-5-23 16:58

hi,
之前通告講5月再出通告.
請問有無媽咪已經收到喇?
作者: Barbie_jj    時間: 09-5-24 17:41

我尋日(星期六)收到啦, 相信星期一開始應該陸續收到啦!!
作者: queenie17    時間: 09-5-25 11:41

我都收到信啦,好開心呀。快D開學就好啦!
作者: YanHoMum    時間: 09-5-25 21:11

今日收到了.
作者: Evan_mama    時間: 09-5-25 22:46

請問你地會唔會係學校買校服?有無家長知道出面邊到可以買到?
作者: queenie17    時間: 09-5-26 19:24

聽聞好似話九龍城某處有得買,不過我都係幫襯學校,因為很便宜,幾拾蚊一套,如果無記錯的話,約$50一套,何必四處揾。
原帖由 Evan_mama 於 09-5-25 22:46 發表
請問你地會唔會係學校買校服?有無家長知道出面邊到可以買到?

作者: Evan_mama    時間: 09-5-26 21:31

queenie17, many thx for your information.  As I may not be able to go to school on 10 or 11 June, just wanna if I can buy the uniform at elsewhere.
作者: Barbie_jj    時間: 09-5-26 23:32

原帖由 queenie17 於 09-5-25 11:41 發表
我都收到信啦,好開心呀。快D開學就好啦!

我都想快d開學, 好開心呀~~
作者: queenie17    時間: 09-5-27 18:29

除咗學校之外,我都唔知邊度有得買,真抱歉。不過學校書局有辦公時間,同一般office hour差唔多,一至五都有,sat and sunday就無。但記緊書局會放summer。
原帖由 Evan_mama 於 09-5-26 21:31 發表
queenie17, many thx for your information.  As I may not be able to go to school on 10 or 11 June, just wanna if I can buy the uniform at elsewhere.

作者: Evan_mama    時間: 09-5-28 21:26

原帖由 queenie17 於 09-5-27 18:29 發表
除咗學校之外,我都唔知邊度有得買,真抱歉。不過學校書局有辦公時間,同一般office hour差唔多,一至五都有,sat and sunday就無。但記緊書局會放summer。 ...

Oh.....I thought we can only purchase the uniform on 10 & 11 June.  Then i can go and buy the uniform for my son before summer holiday. Thx much!
作者: tomfu    時間: 09-5-31 23:14

Holam - PM class

作者: IICHENG    時間: 09-8-5 16:47

你們是否都已完成第二輔的註冊了,有沒有放棄學位的,因朋友女兒仍在Waiting list.
作者: queenie17    時間: 09-8-6 14:32

26/8才是正式註冊日,不過9月學費已在3/8過咗數。如果沒有繳費,相信最遲也不過下星期會call waiting掛。
原帖由 IICHENG 於 09-8-5 16:47 發表
你們是否都已完成第二輔的註冊了,有沒有放棄學位的,因朋友女兒仍在Waiting list.

作者: IICHENG    時間: 09-8-6 17:37

原帖由 queenie17 於 09-8-6 14:32 發表
26/8才是正式註冊日,不過9月學費已在3/8過咗數。如果沒有繳費,相信最遲也不過下星期會call waiting掛。

不是8月27日就開學了嗎?為何會8月26日才註冊,石否詳細一點告知我?
作者: queenie17    時間: 09-8-7 17:31

So Sorry!26/8當天為新生日,當天分班。之前10/6註冊日是不用繳費的,唔怕麻煩,照註冊無所謂。我相信有些人用了660元留位,最多至3/8日前就須决定,無理由仲用多成千元hold住個位掛!我之前用咗二千幾元留位,幫個女買多個保險。至七月中已完全放棄,直至3/8已成定局。
原帖由 IICHENG 於 09-8-6 17:37 發表

不是8月27日就開學了嗎?為何會8月26日才註冊,石否詳細一點告知我?

作者: IICHENG    時間: 09-8-11 19:05

即是否waiting list的小朋友仍有機會?
作者: queenie17    時間: 09-8-22 18:50

may be 仲有位,記得以前我個仔K1開咗學一個月後,有一個同學走咗,之後就好快有人代替咗。我亦聽聞有個家長年年寫信申請插班,終於K3插到。
原帖由 IICHENG 於 09-8-11 19:05 發表
即是否waiting list的小朋友仍有機會?

作者: cy36baby    時間: 09-8-24 22:21

後日開學禮啦...好緊張..唔知比唔比影相呢?
作者: Alexismama    時間: 09-8-24 22:27

後日係新生日, 主要在中學禮堂果邊, 唔知會唔會返課室, 就算返都只係和班主任見一見面。

影相係可以的。

原帖由 cy36baby 於 09-8-24 22:21 發表
後日開學禮啦...好緊張..唔知比唔比影相呢?

作者: bethialeung    時間: 09-8-24 22:51

26/8新生日冇校巴坐,但係27/8-31/8就有校巴,家長仲可以跟車添。
作者: chan328    時間: 09-8-25 13:00

來回都有嗎?

原帖由 bethialeung 於 09-8-24 22:51 發表
26/8新生日冇校巴坐,但係27/8-31/8就有校巴,家長仲可以跟車添。

作者: HermanWai    時間: 09-8-25 23:22

我個仔叫 凱文   K1  上午班   住馬鞍山

mandy
作者: HermanWai    時間: 09-8-26 18:21

我小朋友係上午   望班
有無同學仔 ??
作者: queenie17    時間: 09-8-27 11:57

我個女讀上午光班
作者: 20022009    時間: 09-8-27 14:17

想問: 你地啲小朋友inveiw既過程係點? 點樣會大機會可以入到培幼? 我囡囡好細, 要過多幾年先報讀, 但都想問定先.
作者: cccsmc    時間: 09-8-27 15:56

我囝囝善樂讀上幼愛班,有同學仔嗎?
作者: fishpp    時間: 09-8-27 18:51     標題: 09-10年k1已開學了,請問你們知不知道有沒有學生放棄學位?

培正09-10年k1已開學了,請問你們知不知道有沒有學生放棄學位?因我個朋友仍waiting等位......
作者: Curtismama    時間: 09-8-28 11:06

小兒(梁家豪Kieran)也是上午光班,請多多指教!

原帖由 queenie17 於 09-8-27 11:57 發表
我個女讀上午光班

作者: tomfu    時間: 09-8-29 09:49

我昨日見到有家長上課前給老師退學信.
作者: enochmama    時間: 09-8-30 17:11

Hello, 我小朋友都係上幼   望班 - Enoch
多多指教!!

原帖由 HermanWai 於 09-8-26 18:21 發表
我小朋友係上午   望班
有無同學仔 ??

作者: HermanWai    時間: 09-8-30 17:45

great !!!

我小朋友坐近窗口張枱

我地係米已經傾過計 + ???

我地小朋友會係 3年同學仔
"""GOOD"""

Mandy

原帖由 enochmama 於 09-8-30 17:11 發表
Hello, 我小朋友都係上幼   望班 - Enoch
多多指教!!

作者: marcusmom    時間: 09-8-31 16:14

原帖由 Curtismama 於 09-8-28 11:06 發表
小兒(梁家豪Kieran)也是上午光班,請多多指教!

我囝囝都係讀上幼光喎.大家好....佢叫Jason
作者: enochmama    時間: 09-8-31 22:09

你小朋友是女仔或是男孩子? 我囝囝坐位是對正老師位, 明天1/9會送阿仔返學, 不知會否見到面?

原帖由 HermanWai 於 09-8-30 17:45 發表
great !!!

我小朋友坐近窗口張枱

我地係米已經傾過計 + ???

我地小朋友會係 3年同學仔
"""GOOD"""

Mandy

作者: chan328    時間: 09-8-31 22:33

唔好意思, 開學果日我冇聽書......我想請問下今曰派嘅光碟, 走天路親子手册 & 上次嘅延展學習包係未比我哋自己係屋企同小朋友做嫁?
作者: HermanWai    時間: 09-9-1 23:07

yes....係屋企自己溫習

原帖由 chan328 於 09-8-31 22:33 發表
唔好意思, 開學果日我冇聽書......我想請問下今曰派嘅光碟, 走天路親子手册 & 上次嘅延展學習包係未比我哋自己係屋企同小朋友做嫁?

作者: andie_chow    時間: 09-9-8 09:08

原帖由 cccsmc 於 09-8-27 15:56 發表
我囝囝善樂讀上幼愛班,有同學仔嗎?

我個囡囡雅妍都係讀上幼愛班..係車車組...
作者: 愛靚媽媽    時間: 09-9-8 16:22

真係啱啦...希朗都係上幼愛班...坐門口第一個位...
作者: cccsmc    時間: 09-9-8 16:46

我囝囝都係車車組wor,不過我問佢坐旁邊嘅同學仔叫咩名,佢就話唔話比我知,係秘密~~
可能佢根本未知同學仔d名,因為依家冇點名,所以少咗認識嘅機會。佢上年n1因為要點名,佢好快已經知道全班同學仔d名喇~~

今日派咗手冊,今個星期要做3樣功課呀~

原帖由 andie_chow 於 09-9-8 09:08 發表

我個囡囡雅妍都係讀上幼愛班..係車車組...

作者: wing15    時間: 09-9-8 17:18

我個女女都是幼愛班, 我問她同學的名字, 她的回覆一樣, 唔話比我知, 是秘密, 一模一樣。
只知道今日運動堂,玩滑梯, 車及擲波波。
大家多多交流!
作者: cy36baby    時間: 09-9-9 00:35

原帖由 wing15 於 09-9-8 17:18 發表
我個女女都是幼愛班, 我問她同學的名字, 她的回覆一樣, 唔話比我知, 是秘密, 一模一樣。
只知道今日運動堂,玩滑梯, 車及擲波波。
大家多多交流!

我囝囝話同學叫"青青", 但老師話係"晴晴", 佢又話今日上四樓玩滑梯, 畫圓圈....等等
作者: chan328    時間: 09-9-9 10:08

有車車組, 咁我仔真係輪船喎 (不過佢下午愛班), 我之前仲唔信佢tim.

係呀, 第一個星期已經有3樣功課la.

我仔セ都唔識講我知嘅, 問親佢都話冇.

原帖由 cccsmc 於 09-9-8 16:46 發表
我囝囝都係車車組wor,不過我問佢坐旁邊嘅同學仔叫咩名,佢就話唔話比我知,係秘密~~
可能佢根本未知同學仔d名,因為依家冇點名,所以少咗認識嘅機會。佢上年n1因為要點名,佢好快已經知道全班同學仔d名喇~~

今日派咗手冊,今個星 ...

作者: marcusmom    時間: 09-9-9 10:44

我仔仔讀上幼光班,問佢咩組,佢究然答我係麵包組,仲話有牛奶組同芝士組添,我心諗,明明人地係車車組架,所以都係唔多信佢.
作者: chan328    時間: 09-9-9 10:51

hehe.......你唔好唔信佢la, 之前冇校車坐要自己接送時, 我聽到人哋都係講d 食物名wor,  可能每班嘅分法都唔同.

原帖由 marcusmom 於 09-9-9 10:44 發表
我仔仔讀上幼光班,問佢咩組,佢究然答我係麵包組,仲話有牛奶組同芝士組添,我心諗,明明人地係車車組架,所以都係唔多信佢.

作者: marcusmom    時間: 09-9-9 10:54

原帖由 chan328 於 09-9-9 10:51 發表
hehe.......你唔好唔信佢la, 之前冇校車坐要自己接送時, 我聽到人哋都係講d 食物名wor,  可能每班嘅分法都唔同.

可能真係班班分法唔同啦.

唉...第一個星期已經有三樣功課了,噚日拎d功課出黎想同佢一齊做拉,佢好似乜都唔識咁.唔通真係要等到fri先教完,weekend先做得?不過我估都係仔仔上堂發夢多.
作者: andie_chow    時間: 09-9-9 11:55

我相信每班分組既名都唔同..可能方便星期五一齊做運動冇咁亂~
作者: andie_chow    時間: 09-9-9 11:56

原帖由 cccsmc 於 09-9-8 16:46 發表

今日派咗手冊,今個星 ...

等我今日問下阿囡識唔識您個仔仔先~
作者: 愛靚媽媽    時間: 09-9-9 12:21

希朗係船組,佢都一樣唔知同學你叫咩名...
雖然有三樣功課,但其中兩樣都只是貼下貼紙,很快完成的,我個仔仲話要繼續做,只是我話唔得...因為老師未教...其實佢地真係好鍾意做架...因為可以貼貼紙..,又唔駛執筆... 仲有一樣好似星期五先派喎...
作者: chan328    時間: 09-9-9 14:56

星期二就寫晒成個星期嘅手冊, 但要到fri 先會教晒d嘢才叫我哋做功課, 呢個安排好似怪怪哋, 唔通想我哋係屋企預習下先?
作者: cccsmc    時間: 09-9-9 16:10

我問樂樂係唔係有個同學叫雅妍,佢話係呀,X雅妍嘛(我聽唔到佢講咩,可能佢又整蠱我)~

雖然正式只係返咗一個星期,但我見亞仔每日返到課室已識得自己掛好書包,之後攞手冊同毛巾排隊比老師檢查,再放返好喺書包。我相信培正真係有方法訓練好學生嘅紀律。

原帖由 andie_chow 於 09-9-9 11:56 發表

等我今日問下阿囡識唔識您個仔仔先~

作者: Calvin0413    時間: 09-9-9 21:15

原帖由 cccsmc 於 09-9-9 16:10 發表
我問樂樂係唔係有個同學叫雅妍,佢話係呀,X雅妍嘛(我聽唔到佢講咩,可能佢又整蠱我)~

雖然正式只係返咗一個星期,但我見亞仔每日返到課室已識得自己掛好書包,之後攞手冊同毛巾排隊比老師檢查,再放返好喺書包。我相信培正真係 ...

樂樂媽咪,你好!我是第一次登入這個網站,好多東西都不知怎麼用,初來埠到,見諒!
我仔仔都系上幼愛班,叫朱政昊。他今天告訴我他是飛機組。今天上了四樓運動室,不過他說沒得玩滑滑梯呢。他說周老師告訴他們要等他們大些才能玩滑梯等設施,不安全喔…(不知是否真 )
真好!我在這裏看到有4個同學仔喔(上幼愛班),希望大家以後多多交流。
不過我公司可能禁止登入,明天再試試

作者: lokyiumum    時間: 09-9-9 22:00

marcusmon,你好。
上幼光班係有麵包組的,因為我囡囡都係這一班的。佢上星期已經聽比我話幼光班有幾組了(除了有麵包組外,還有牛奶組)。所以你囝囝可能真係麵包組的。

marcusmon,我地日後多d交流。

原帖由 marcusmom 於 09-9-9 10:44 發表

作者: andie_chow    時間: 09-9-10 08:29

我問左雅妍喇~
佢話善樂係坐佢隔離既隔離...中間有個同學叫景軒..
我問佢仲識唔識其實同學..佢話老師冇叫名點名..所以唔係好知同學叫乜野名~

原帖由 cccsmc 於 09-9-9 16:10 發表

雖然正式只係返咗一個星期,但我見亞仔每日返到課室已識得自己掛好書包,之後攞手冊同毛巾排隊比老師檢查,再放返好喺書包。我相信培正真係 ...

作者: andie_chow    時間: 09-9-10 08:29

政昊媽咪..您好!!

原帖由 Calvin0413 於 09-9-9 21:15 發表

樂樂媽咪,你好!我是第一次登入這個網站,好多東西都不知怎麼用,初來埠到,見諒!
我仔仔都系上幼愛班,叫朱。他今天告訴我他是飛機組。今天上了四樓運動室,不過他說沒得玩滑滑梯呢。他說周老師告訴他們要等他們大些才能玩 ...

作者: Calvin0413    時間: 09-9-10 10:01

你好啊,雅妍媽咪:

你家雅妍跟我們政昊也是同一班的,哦,她姓什麼啊?太好了!
公司可以登陸留言(因為只用用內聯網,普通MSN都是禁止的,所以以為不能用呢,嘿嘿..)以後多多溝通。

我本身是內地來的(87年來港,來自江蘇省),可能習慣了用國語文法作文,所以可能你們會看不慣。請原諒!其實用廣東話交流我估勉強都得既,但對我來講總系唔多自然囉,而且有點廣東字我不懂輸入(我是用國語拼音輸入法)。看/講則沒有問題。
作者: marcusmom    時間: 09-9-10 10:36

原帖由 lokyiumum 於 09-9-9 22:00 發表
marcusmon,你好。
上幼光班係有麵包組的,因為我囡囡都係這一班的。佢上星期已經聽比我話幼光班有幾組了(除了有麵包組外,還有牛奶組)。所以你囝囝可能真係麵包組的。

marcusmon,我地日後多d交流。

...

lokyiumum,

原來亞仔講嘅野係真架?咁大家同班同學仔,真係要多d交流下啦,因為有時學校d野我都唔係好明.
作者: 愛靚媽媽    時間: 09-9-10 11:03

我昨天都聽希朗講話上了四樓冇得玩滑梯,咁係咪即一星期有三次體育堂?因為我最初以為一星期得兩次,另一次只是著體育服,但沒有得上體育堂,會做其他野添...
作者: wing15    時間: 09-9-10 11:55

各位上幼愛媽咪:

在這裡簡單統計有5位上幼愛同學仔:
政昊
希朗
雅妍
善樂及
倚祈(我的女兒)
大家保持聯絡, 如另有同學仔, 歡迎加入。
問了女女多日都說不出同學仔的名, 估唔到在這裡知道, 大家會否出席9月26日的座談會?
作者: andie_chow    時間: 09-9-10 12:08

更新:
上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗
雅妍 (車車組)
善樂 (車車組)
倚祈

星期六有事..所以未能出席!!
作者: andie_chow    時間: 09-9-10 12:10

玫昊媽咪..您好~
原帖由 Calvin0413 於 09-9-10 10:01 發表
你好啊,雅妍媽咪:

你家雅妍跟我們政昊也是同一班的,哦,她姓什麼啊?太好了!
公司可以登陸留言(因為只用用內聯網,普通MSN都是禁止的,所以以為不能用呢,嘿嘿..)以後多多溝通。

我本身是內地來的(87年來港,來自江蘇省),可能習慣了 ...

作者: Calvin0413    時間: 09-9-10 12:23

希朗媽咪,你好~

是啊..有點奇怪哦週二聽政昊說有到下面玩開警車”, 週三上四樓, 明天週五要穿運動服想必又要做運動,如此說來一周有三次運動?

但開學禮那天在班房裏明明聽周老師介紹說週二/週三穿運動服,只是其中一天運動(學生分批運動),週五則是全體學生一起運動,如此一周就是兩次運動。

不管如何,我想小朋友多點運動總是好事,兒女身體強壯可是媽媽的願望,而且身體好了將來才更有精力/體力好好學習呢!
作者: Calvin0413    時間: 09-9-10 12:39

倚祈媽咪,你好~

是啊一下子知道了有5個同學仔,真開心!希望陸續有來!
我跟我老公會出席926日的座談會
作者: 愛靚媽媽    時間: 09-9-10 14:11

更新:
上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗 (輪船組/船組)(其實我都不知正確的組 名,只知同船有關
雅妍 (車車組)
善樂 (車車組)
倚祈

9月26日我都會出席家長會,到時見你地...唔知當日小朋友是否需要出席呢?
作者: Curtismama    時間: 09-9-10 14:52

Did you join the Jolly Phonics?

原帖由 愛靚媽媽 於 09-9-8 16:22 發表

作者: Calvin0413    時間: 09-9-10 14:52

希朗媽咪,

希朗說他是輪船組可能沒錯,我昨天聽政昊提起這個組名

另外926號座談會小朋友不能出席,通告上有寫明提一提:回條最遲今天要交)
作者: cathy_kong9204    時間: 09-9-10 14:52     標題: 回覆 65# marcusmom 的文章

你要信佢呀,每班分班嘅物品真係唔同架, 我囡囡上信班, 係用生果分組架
作者: Curtismama    時間: 09-9-10 15:00

小兒家豪(Kieran),坐在中間枱背向老師,9月26日見。

原帖由 marcusmom 於 09-9-10 10:36 發表

lokyiumum,

原來亞仔講嘅野係真架?咁大家同班同學仔,真係要多d交流下啦,因為有時學校d野我都唔係好明.

作者: cccsmc    時間: 09-9-10 15:43

各位上幼愛班嘅媽咪,大家好! 26/9我都會出席家長會,到時見~

樂樂話今日有外國人老師教英文,叫Ms. Silvia,好好玩wor。開學禮嗰日校長都冇介紹英文老師,我以為冇外籍老師tim~
作者: Barbie_jj    時間: 09-9-10 16:33

原來呢度有禁多同學仔呀! 我囝囝都係上幼愛班呀! 可以"斟"埋我傾ma?

我個仔叫做樂熹, 不過我唔知道原來仲有分組架, 所以唔知佢係咩組... 佢都仲係唔係幾講得出o係學校做左咩野, 有咩同學仔! 佢係坐門口第一張檯, 近後面牆個轉角位...

要keep in touch呀! 我仲未認識你地, 希望可以大家傾下啦, 9/26我都會出席.
作者: 愛靚媽媽    時間: 09-9-10 16:42

真係啱啦...我都想幫希朗報jolly phonic,不過仲未諗好報letterland定jolly phonic,curtismama你有甚麼意見呀?,不知培正教的phonic是那一種呢?

原帖由 Curtismama 於 09-9-10 14:52 發表
Did you join the Jolly Phonics?

作者: Barbie_jj    時間: 09-9-10 16:43

原帖由 Calvin0413 於 09-9-10 14:52 發表
希朗媽咪,

希朗說他是輪船組可能沒錯,我昨天有聽政昊提起這個組名。

另外9月26號座談會小朋友不能出席的,通告上有寫明。(提一提:回條最遲今天要交) ...

政昊媽咪, 你好! 我記得你呀, 上次新生日你就係坐o係我地後面, 我地有傾過計的, 估唔到o係呢度撞到你! 真好!
作者: Barbie_jj    時間: 09-9-10 16:46

原帖由 愛靚媽媽 於 09-9-8 16:22 發表

希朗媽媽, 你好!! 你囝囝係咪坐最近門口的第一張檯? 如果係的話, 同我個樂熹係同組了~~~
作者: wing15    時間: 09-9-10 16:57

更新:
上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗 (輪船組)
雅妍 (車車組)
善樂 (車車組)
倚祈 (飛機組)
樂喜(輪船組)
家豪
按我所知, 近門口是私家車/車組, 中間是輪船, 近窗是起飛機組。如有錯, 請更正。
9月26日我都會出席家長會,到時見你地...唔知當日小朋友是否需要出席呢? ... [/quote]
作者: Barbie_jj    時間: 09-9-10 17:06

唔好意思, 囝囝個名有typo, 更正如下:

上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗 (輪船組)
雅妍 (車車組)
善樂 (車車組)
倚祈 (飛機組)
樂熹 (輪船組)
家豪

thanks呀! 真開心, 有禁多同班同學仔!!
作者: chan328    時間: 09-9-10 17:35

可唔可以預埋我呀?  我仔學鏗係下幼愛班gar.  你哋d仔仔囡囡好叻呀識得講咁多學校d嘢比你哋知, 我仔淨係識講冇嘢玩冇老師, 真係比佢激死!  係呢, 上午班係未都係鄧老師同周老師呀?

上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗 (輪船組)
雅妍 (車車組)
善樂 (車車組)
倚祈 (飛機組)
樂熹 (輪船組)
家豪
作者: Barbie_jj    時間: 09-9-10 18:22

原帖由 chan328 於 09-9-10 17:35 發表
可唔可以預埋我呀?  我仔學鏗係下幼愛班gar.  你哋d仔仔囡囡好叻呀識得講咁多學校d嘢比你哋知, 我仔淨係識講冇嘢玩冇老師, 真係比佢激死!  係呢, 上午班係未都係鄧老師同周老師呀?

上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗  ...

你好呀!! 上幼愛都係周老師同埋鄧老師呀, 同埋我個仔話仲有麥老師, 都唔知道係唔係....
作者: Calvin0413    時間: 09-9-10 19:44

作者: Calvin0413    時間: 09-9-10 19:47

哈哈果然是樂熹媽咪啊….
我看到你前面參與頗多的討論,看到你仔仔的相片覺得很面熟,但就不敢搭訕,你知啦費時俾人話白撞啊嘛真是太好了又多一個同學仔添!
頭先問政昊今日有外國老師來上英文堂,他一本正經地說有啊..教大寫B,小寫b,仲有同學仔喊添,問點解話因為見到外國人,所以同學仔喊咯..都唔知真定假.
我仔仔坐視窗個張台,倚祈媽咪講飛機組應該錯了。仲有政昊話有麥老師既。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5