教育王國

標題: 有冇將軍澳小朋友? [打印本頁]

作者: Barbie_jj    時間: 09-1-12 23:26     標題: 有冇將軍澳小朋友?

好開心, 囝囝入左我心裡面最想佢入既學校!! 到而家都仲係好開心呀!
我地住將軍澳坑口, 想問呢度有冇將軍澳小朋友返培正既? 你地返學係咪都係搭校車? 車程多久? 好耐之前睇過有家長話將軍澳校車路線有問題, 要搭好耐, 而家有冇改善呢? 你地係咪都仲係會選擇搭校車? 還是有其他選擇? (如保母車)
請指教!
作者: tpybaby    時間: 09-1-13 12:19

We live in Park Central and was admitted in PM class. Have asked Kung Chung yesterday, they said the school bus would pick up at 11:56am (1:15 school starts) and back home at 5:25pm (4:20 school finishes) - so long is the journey!  They said the bus can only leave school by about 4:40pm !  In view of this, we're considering move the living place closer to school.  Still, we hope he can take a nap at home after school.....isn't it possible ??
作者: Barbie_jj    時間: 09-1-13 15:28

原帖由 tpybaby 於 09-1-13 12:19 發表
We live in Park Central and was admitted in PM class. Have asked Kung Chung yesterday, they said the school bus would pick up at 11:56am (1:15 school starts) and back home at 5:25pm (4:20 school finis ...

WOO~~ it's really a long journey, it almost take around 2.5hrs for bus travelling everyday.... that's why I hope to know whether there's any other choice for the traffic...
We do hope to move to a place near PC, it always to be a pefect plan! However selling the flat & seeking another one is really not easy right now! It may happen to our family in the future but not in a short time, so my son still have to suffer the long journey.... worry!!
作者: yyqueen    時間: 09-1-13 23:41

hello!!

我仔仔都入左培正, 我地都係住係將軍澳嫁... 係囉, 我之前都係網上面睇過, 好多培正的家長都話e間校車公司唔係幾好... 請問你係上午班定下午班呀?? 我個仔收左上午班... 同埋你住係將軍澳邊一區?? 我就正正住係將軍澳地鐵站個區... 唔知校車條route點呢??? 好擔心添...

原帖由 Barbie_jj 於 09-1-12 23:26 發表
好開心, 囝囝入左我心裡面最想佢入既學校!! 到而家都仲係好開心呀!
我地住將軍澳坑口, 想問呢度有冇將軍澳小朋友返培正既? 你地返學係咪都係搭校車? 車程多久? 好耐之前睇過有家長話將軍澳校車路線有問題, 要搭好耐 ...

作者: Barbie_jj    時間: 09-1-14 00:04

原帖由 yyqueen 於 09-1-13 23:41 發表
hello!!

我仔仔都入左培正, 我地都係住係將軍澳嫁... 係囉, 我之前都係網上面睇過, 好多培正的家長都話e間校車公司唔係幾好... 請問你係上午班定下午班呀?? 我個仔收左上午班... 同埋你住係將軍澳邊一區?? 我就正正 ...

你好! 我囝囝都係上午班呀, 即是下年會做車友啦! 我地係坑口站呀, 聽聞唔搭校車可以自己搵保母車, 唔知道而家有冇讀緊培正既將軍澳小朋友已經搭緊保母車呢? 如果有的話, 我地都仲可以join埋一齊, 唔洗每日要搭兩個幾鐘車!! 希望到時搵到保母車就好啦, 你係咪都打算要小朋友坐校車/保母車而唔會自己接送? 我地keep in touch啦!
作者: dora611    時間: 09-1-14 09:22

琳琳也住po lam 區, 秋天可能搬去坑口住. 未confirm是否讀培正. 如果讀, 也可能要join埋一齊搵車. 我留下位太太2個b也讀培正, 下次見到我一定問她是用那一間車, 要埋tel再大定share啦!

原帖由 Barbie_jj 於 09-1-14 00:04 發表

你好! 我囝囝都係上午班呀, 即是下年會做車友啦! 我地係坑口站呀, 聽聞唔搭校車可以自己搵保母車, 唔知道而家有冇讀緊培正既將軍澳小朋友已經搭緊保母車呢? 如果有的話, 我地都仲可以join埋一齊, 唔洗每日要搭兩個 ...

作者: bol    時間: 09-1-14 10:44

我都係住坑口, 亞仔讀pc pm class. 有乜好方法通知埋我.
作者: yyqueen    時間: 09-1-14 20:07

係囉, 如果坐校車要坐成兩粒鐘就死啦, 好嘥時間, 同埋你都會好擔心, 始終咁細個人仔, 要自己坐咁耐車...

由於幼稚園個時間太短, 得個三個鐘, 雖然我係全職媽咪, 亦都想自己帶佢返學放學, 但如果真係自己帶, d時間又好像浪費晒咁, 因為, 你搭得車出去, 再搭車返黎, 我諗都用左好多時間, 跟住可能你返得黎一陣間, 轉個頭又要出去... 咁又好似好無謂... 一日半日都還可以, 如果日日都係咁就唔多掂... 所以, 除非架校車真係好嚇人而又搵唔到人一齊坐保姆車, 咁就唯有自己帶出帶入, 如果唔係, 都應該會俾佢坐校車...

好好好, 我地keep in touch, 睇吓到時要唔要join埋一齊搵車...

不過, 我有個問題, 咁註冊個日, 洗唔洗俾埋校車的留位費嫁?? 如果要, 又俾唔俾左先呢?? 因為冇人知佢今年條route點行, 係咪? 佢係咪都要睇吓今年有幾多人係邊d位置上車, 然後先定到條route?? 會唔會今年好d呢?? 如果係, 咁始終係搭校車好d, 因為校車可以駛埋入學校, 但保姆車就唔得, 只可停門口, 有d危險... 你知啦, 佢個度門口就係大馬路, 好多車來車往家嘛...

原帖由 Barbie_jj 於 09-1-14 00:04 發表

你好! 我囝囝都係上午班呀, 即是下年會做車友啦! 我地係坑口站呀, 聽聞唔搭校車可以自己搵保母車, 唔知道而家有冇讀緊培正既將軍澳小朋友已經搭緊保母車呢? 如果有的話, 我地都仲可以join埋一齊, 唔洗每日要搭兩個 ...

作者: bol    時間: 09-1-15 09:59

信有寫明, 註冊要俾左校車費.

原帖由 yyqueen 於 09-1-14 20:07 發表
係囉, 如果坐校車要坐成兩粒鐘就死啦, 好嘥時間, 同埋你都會好擔心, 始終咁細個人仔, 要自己坐咁耐車...

由於幼稚園個時間太短, 得個三個鐘, 雖然我係全職媽咪, 亦都想自己帶佢返學放學, 但如果真係自己帶, d時間 ...

作者: 2childmama    時間: 09-1-15 16:03

我仔仔今年k2,校車由新都城(即寶琳地鐵附近)計算,8:15上車,8:45或8:50已到培正,不算太耐。
其實可能上午班無下午班咁塞車。

原帖由 dora611 於 09-1-14 09:22 發表
琳琳也住po lam 區, 秋天可能搬去坑口住. 未confirm是否讀培正. 如果讀, 也可能要join埋一齊搵車. 我留下位太太2個b也讀培正, 下次見到我一定問她是用那一間車, 要埋tel再大定share啦!

...

作者: natbaba    時間: 09-1-15 23:35

It's good to hear that it takes only 30min from TKO to school.  Is Po Lam the first or last stop?  What is the route in TKO?  Thank you!

原帖由 2childmama 於 09-1-15 16:03 發表
我仔仔今年k2,校車由新都城(即寶琳地鐵附近)計算,8:15上車,8:45或8:50已到培正,不算太耐。
其實可能上午班無下午班咁塞車。

作者: Barbie_jj    時間: 09-1-16 01:34

原本都幾多小朋友讀pc既, 真係好啦, 無論戚pm定am, 都希望大家多多連絡啦!! 我都係fulltime mama, 現在每日都要帶住囝囝搭車又轉車咁出去lam tin返學, 已經覺得都幾辛苦, 如果要我帶佢日日返pc, 我諗真係會頂唔順, 除非日日送完返學唔返屋企... 不過我又唔想啦! 最好真係可以搭保母車, or下年校車條route可以好似今年果條禁好啦!!

真係放心左少少, 知道今年am校車車程唔會太長... 希望下年都一樣!! 我register時都會交埋校車張form, 你地呢?
作者: 龍婆    時間: 09-1-16 09:49

請問有冇媽咪知道下午幾點係坑口上車呀, 我亞女係下午班
作者: Barbie_jj    時間: 09-1-16 16:04

原帖由 dora611 於 09-1-14 09:22 發表

...

hello, confirm左讀培正未呀? 希望你唔好放棄啦!! 如你搬去坑口住, 咁我地小朋友就會一齊上車架啦(如果你都係am class). ok! keep in touch!
作者: mabb    時間: 09-1-16 16:23     標題: 我都係住坑口

我都係住坑口, Natalie 讀pc pm class. 有乜好方法通知埋我. Thanks!!!
作者: 2childmama    時間: 09-1-16 19:58

我忘記了何時派路線紙比你們選擇,我知將軍澳有兩至三條線。如果註冊時未派,有興趣你們可到校車部門口參考,他們把所有路線貼出來。
其實每年的路線均會修改,因為視乎不同區的人數,證明培正收生沒有concern地區。多年來冠忠已改善了很多,可能有時不太貼近每一位小朋友的居住地點開站而引起投訴。其實收費也不貴,我覺得大家要包容。

原帖由 natbaba 於 09-1-15 23:35 發表
It's good to hear that it takes only 30min from TKO to school.  Is Po Lam the first or last stop?  What is the route in TKO?  Thank you!

作者: chickenwing    時間: 09-1-17 12:57

This year PM class pick up kids from East Point City at 12:45pm.

原帖由 龍婆 於 09-1-16 09:49 發表
請問有冇媽咪知道下午幾點係坑口上車呀, 我亞女係下午班

作者: natbaba    時間: 09-1-18 00:16

Thank you!

原帖由 2childmama 於 09-1-16 19:58 發表
我忘記了何時派路線紙比你們選擇,我知將軍澳有兩至三條線。如果註冊時未派,有興趣你們可到校車部門口參考,他們把所有路線貼出來。
其實每年的路線均會修改,因為視乎不同區的人數,證明培正收生沒有concern地區。多年來冠忠 ...

作者: 龍婆    時間: 09-1-19 11:23

原帖由 chickenwing 於 09-1-17 12:57 發表
This year PM class pick up kids from East Point City at 12:45pm.
Oh thanks, 其實係咪11:45am呀
作者: chickenwing    時間: 09-1-19 20:41

Sorry for the typo, should be pick up at 12:15.

原帖由 龍婆 於 09-1-19 11:23 發表
Oh thanks, 其實係咪11:45am呀

作者: 龍婆    時間: 09-1-20 09:20

原帖由 chickenwing 於 09-1-19 20:41 發表
Sorry for the typo, should be pick up at 12:15.
Oh I see, Thanks Thanks Thanks
作者: NazariteBaby    時間: 09-2-6 15:20     標題: 將軍澳家長

報到 !
我個仔都是0910年入讀k1(PM)
將軍澳站
作者: NazariteBaby    時間: 09-2-6 15:43     標題: 回覆 # 的文章

I have the same situation and idea with you !However, depend on my situation, I think it's not the suitable time move to HOMANTIN now. As the result, too soon, I need to face up to the reality that my son must take a long journey in school bus.
Anyway, PC is really a good school.I have to pay for it. It is meaningful.
(But I also plan to move there within 5 years)
作者: sallyderek8    時間: 09-3-10 20:22

各位媽咪,
我住坑口,阿仔今年k2,去年和今年都讀上午班(k2一定係上午班),但校車時間真係天淵之別.
先講佢k1時,早上7點43分上車,行車時間要一個鐘多D,因為係頭站,架車仲要行清水灣道然後再轉入觀塘半山,由上車計去到牛頭角要45分鐘,我最初知佢咁行真係火都黎,我有打去校巴公司嘈,點解咁編條線.放學當然唔會早,1點至到屋企.
今年就好啦!8點上車,我睇過佢條路線,應該40-45分鐘返到學校,我覺得好合理.放學仲正,12點25分就到屋企,車程30分鐘都唔駛.
但下年返下午班又唔知點啦.
作者: jesswong    時間: 09-8-22 17:09

咁請問有沒有人有將軍澳去培正保母車的資料呀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5