教育王國

標題: 買小提琴, 邊隻牌子好? [打印本頁]

作者: cheapbombom    時間: 09-2-2 21:16     標題: 買小提琴, 邊隻牌子好?

想買一個質素好少少既4/4, 係自己用既, 倍啊女一齊學...
睇緊Solo Strings既, 最平個個HK$960, 之後就係HK$1,900, 偏向想買HK$1,900個個, 試過di音色真係有分別, 但又怕半途而廢, 點簡好?

另外, 亦考慮緊VIF BV300, 都要成HK$2,000.....

Solo Strings vs VIF, 如果價錢相差唔遠, 邊個牌子好?
作者: Sindy    時間: 09-2-3 11:17

原帖由 cheapbombom 於 09-2-2 21:16 發表
想買一個質素好少少既4/4, 係自己用既, 倍啊女一齊學...
睇緊Solo Strings既, 最平個個HK$960, 之後就係HK$1,900, 偏向想買HK$1,900個個, 試過di音色真係有分別, 但又怕半途而廢, 點簡好?

另外, 亦考慮緊VIF BV300, ...

4/4都可以買個好d既,你唔學第時女都可以用丫麻,不過其實最好係睇個別琴,唔好睇牌子,同牌子唔同琴,都會有差異,我揀琴,係靠對耳,如果你覺得你聽得出千九同九百既分別,就買千九啦,好似我咁,五千同萬二,我聽唔出有乜分別,就五千算啦,因為我拉琴係比我自己聽
作者: ming2    時間: 09-2-3 20:16

作者: cheapbombom    時間: 09-2-3 21:25

Ming2,

你係咪學緊小提琴? 想問, 如果價錢一樣, 你買Solo Strings既出品, 定係VIF BV300?

今日出左太子樂聲睇琴, 去到HK$2,000既琴, 都係半機半手製, 個sales話, 你想全人手製, 2-3千貨仔跟本無可能....咁, 點解VIF 既BV300 or above既model叫全手製? 唔通係騙人?

HK Strings 最平個部都要HK$2,610(Botani), 唔想買得太貴啦, 又唔係話一定學得好....

原帖由 ming2 於 09-2-3 20:16 發表

pls check pm

作者: cheapbombom    時間: 09-2-3 21:30

另, 灣仔粵華都好多小提琴, 價錢幾百都幾千都有, 個Sales ling左一部1千蚊既比我試拉, 都ok嫁, 不過又係唔知di咩水牌子...有少少欠信心...

原帖由 cheapbombom 於 09-2-3 21:25 發表
Ming2,

你係咪學緊小提琴? 想問, 如果價錢一樣, 你買Solo Strings既出品, 定係VIF BV300?

今日出左太子樂聲睇琴, 去到HK$2,000既琴, 都係半機半手製, 個sales話, 你想全人手製, 2-3千貨仔跟本無可能....咁, 點解VI ...

作者: neko_meow    時間: 09-2-3 21:48

原帖由 cheapbombom 於 09-2-2 21:16 發表

隻隻琴既聲音都有分別,純粹係視乎你鐘意邊種聲,你最好親自試下先
除左hkstring同solo string之外,土瓜灣有間叫歐亞既d琴都似乎ok,我同老師去過試cello,D cello價格同質素都算合理,印象中佢地有賣比較平價既捷克小提琴,大陸琴一樣有,可以去試下比較....

點解未開始就怕半途而廢呢?...或者應該咁諗,花左咁多錢買左隻琴,點都要學好佢唔好浪費...
作者: beetle    時間: 09-2-4 00:22

cheapbombom,

我都啱啱跟個女嘅老師學咗兩堂. 我部琴係老師帶我上Solo strings 買, $3,500大元. 本來一心想買$1,900個部, 試試下就失去定力mouth:" />  出事......

Solo string D琴是全人手製, 有專人做setting, 可以trade in.

作者: cheapbombom    時間: 09-2-4 21:07

beetle,

嘩, 你好dum本啊....我既budget頂龍2千蚊咋....

我今個星期日上第一堂啦, 家陣仲未買到小提琴....可能會買VIF BV300, 因為Solo Strings個隻HK$1,900既琴, 我唔係咁鍾意佢既色水 (偏紅色..), 望落同cheap琴分別唔大, 不過就好好聲, 今日打去問, 有無第二隻, 佢話, 只得一隻, 可以幫我係大陸攞多一隻返黎比較, 但要等2個星期....

啊女學左8個, 用緊3/4, 有板有眼, 佢再學多大半年, 就要換4/4啦....

我中學年代, 學過4年小提琴, 當年, 係經學校買埋di cheap琴, 好似HK$200幾蚊(成20年前啦), 咁多年之後再學番, 真係唔知會唔會三分鐘熱度, 不過, 心態上又想買一部好少少質素既, 以彌補當年既不足.....好矛盾..

既然大家都係陪啊女學, 又差唔多同期起步, 有機會互相支持啦, 畢竟, 學樂器漫漫長路...要互相加油!

原帖由 beetle 於 09-2-4 00:22 發表

我都啱啱跟個女嘅老師學咗兩堂. 我部琴係老師帶我上Solo strings 買, $3,500大元. 本來一心想買$1,900個部, 試試下就失去定力mouth:" />mouth:" />  出事......

Solo string D琴是全人手製,  ...

作者: beetle    時間: 09-2-5 00:02

原來妳以前學過, 咁好快會pick up番.  至於我係新丁一名, 有鋼琴底, 希望幫到D啦. 我個女都係學左8個月. 用梗1/8size.
買部好d嘅琴, 學都會有心機d. 大家得閒交流下!

原帖由 cheapbombom 於 09-2-4 21:07 發表
beetle,

嘩, 你好dum本啊....我既budget頂龍2千蚊咋....

我今個星期日上第一堂啦, 家陣仲未買到小提琴....可能會買VIF BV300, 因為Solo Strings個隻HK$1,900既琴, 我唔係咁鍾意佢既色水 (偏紅色..), 望落同cheap琴 ...

作者: 小伊    時間: 09-2-5 00:21

與其買部2千幾!算吧啦,5354,不如揀隻幾百蚊好過。況且,街鋪D牌子琴點會有好野丫!
作者: NewSnoopy    時間: 09-2-5 11:56

想問下小朋友幾多歲開始學拉小提琴較理想? 私人教授還是到琴行?  請指教。
作者: Sindy    時間: 09-2-5 11:58

原帖由 小伊 於 09-2-5 00:21 發表
與其買部2千幾!算吧啦,5354,不如揀隻幾百蚊好過。況且,街鋪D牌子琴點會有好野丫!

都有好既,但唔會超值囉
作者: PaPa    時間: 09-2-5 12:09

請問應該買幾錢會好D?
如果「街鋪D牌子琴點會有好野」﹐請問去那裏買?
是否搵人訂做好呢?

請賜教!
作者: PaPa    時間: 09-2-5 12:10

原帖由 Sindy 於 09-2-5 11:58 發表

都有好既,但唔會超值囉

點樣為之超值?

作者: Sindy    時間: 09-2-5 14:10

原帖由 PaPa 於 09-2-5 12:10 發表

點樣為之超值?

同一樣質素,而價錢平咪超值囉,不過要識,先知係咪同一質素,就有d難度

好似我上次係韓國,執左個千一蚊琴返黎,比個幾個人睇過,係香港街舖都要賣三千,咪超值囉........平時我係香港,同大陸廠訂琴,我買二千,街舖賣三千幾,咁咪超值囉.....
作者: beetle    時間: 09-2-5 14:41

你搵Sindy幫你買咪超值囉

原帖由 PaPa 於 09-2-5 12:10 發表

點樣為之超值?

作者: Sindy    時間: 09-2-5 14:56

原帖由 beetle 於 09-2-5 14:41 發表
你搵Sindy幫你買咪超值囉

我都要係韓國入貨呀.........香港訂野大陸廠個中間人而家唔憂做咁(掛住炒股),我都好難訂囉
作者: 小伊    時間: 09-2-5 19:35

老師從上海琴廠訂購,但要麻煩他老人家,不行!
不如到時聲睇睇,黎生D琴都OK架!
作者: neko_meow    時間: 09-2-5 19:52

咁應該買幾錢既先唔算唔三唔四呢....
我睇琴時都好煩惱,預算得三萬,三萬既琴應該剛剛夠用,試隻五萬既覺得五萬個隻幾好,幾鍾意,再諗下五萬個隻可以用耐d,不如儲多二萬啦,但到如果儲到五萬時又睇到十萬個隻幾好....十萬個隻好聲好多wor!咁我應該幾時買先好???  咁我買五萬個隻又算唔算唔三唔四?

其實買提琴睇牌子根本無咩用,最重要係隻琴既聲,同一個牌子既琴一樣有好D同無咁好既貨,牌子琴都唔一定唔好ga...去街鋪買一定要幫人比舖租同人工,無可能"超值",但一般人邊有咁易搵到中介人訂又或者會去琴展同歐洲既琴村睇琴呢.....

btw,香港都有D知明度低既樓上舖/倉,係yahoo拍賣場度好易搵到地址,如果有心機搵同慢慢試既話,個D地方應該會買到比較平同質料好既大陸琴...
作者: Sindy    時間: 09-2-5 20:24

原帖由 小伊 於 09-2-5 19:35 發表
老師從上海琴廠訂購,但要麻煩他老人家,不行!
不如到時聲睇睇,黎生D琴都OK架!

黎生d琴都合理,最衰我要超值,以前都有係佢度睇中琴(平貴都有丫麻佢)睇啱貴果d,要三千幾蚊,都幾赤,果時用緊1/4

不過西頁有間話係自己做琴咩超靚聲就真係幾搵笨,萬幾蚊隻琴,同人地三千差唔多,又話咩setting整好晒,鬼知咩.......佢賣千幾蚊隻琴,同人地五百蚊差唔多,佢就話較好晒setting,終於都係買唔落手,仲好笑到話紫樂軒個老細因為佢d琴靚得濟做唔住,所以執左粒.......
作者: Sindy    時間: 09-2-5 20:29

原帖由 neko_meow 於 09-2-5 19:52 發表

咁應該買幾錢既先唔算唔三唔四呢....
我睇琴時都好煩惱,預算得三萬,三萬既琴應該剛剛夠用,試隻五萬既覺得五萬個隻幾好,幾鍾意,再諗下五萬個隻可以用耐d,不如儲多二萬啦,但到如果儲到五萬時又睇到十萬個隻幾好....十萬個隻 ...

你預三萬,咪三萬度揀到最靚囉,到時你可以負擔到十萬,咪十萬度揀最靚囉.......無乜唔三唔四,最幣又無buget.要靚琴,究竟要靚到咩程度,自己識唔識分(好重要),即係買樓咁之麻,想要豪宅,有幾錢先,預左幾錢出黎買野,係範圍內搵到最好

上次我係韓國買琴,我話要買琴,佢地拎一堆出黎,終於我話要一千蚊到,佢地就識拎果d出黎,我就間間睇下,一千蚊可以買到最好咩質素囉
作者: bebebe12345    時間: 09-2-5 21:47

Deleted........

作者: neko_meow    時間: 09-2-5 22:22

原帖由 Sindy 於 09-2-5 20:29 發表

你預三萬,咪三萬度揀到最靚囉,到時你可以負擔到十萬,咪十萬度揀最靚囉.......無乜唔三唔四,最幣又無buget.要靚琴,究竟要靚到咩程度,自己識唔識分(好重要),即係買樓咁之麻,想要豪宅,有幾錢先,預左幾錢出黎買野,係範 ...

似乎你誤會左我意思la...haha...可能我表達得唔好,其實我只係想講,點解買二千蚊既琴就唔三唔四買,要買不如買幾百蚊既好過?....二千蚊既琴如果識聽其實已經同三百蚊隻既差好遠,一隻琴一般最少都用一兩年,要買隻難聽既聽一兩年還是買隻覺得好聽既好?..心裡諗住貴琴有幾好時,二千蚊既琴先會顯得唔三唔四者.....我覺得聽到有分別,拉落把聲先鍾意而且價錢合適先最重要....牌子或者邊度出產都非重點,就算隻琴係超級超值都好,唔係你鍾意既聲拉落一樣好惡頂......千金難買心頭好
作者: cheapbombom    時間: 09-2-5 22:47

你地越講越專業, 咩十萬八萬一隻琴, 攪到我唔好意搭嗲!
我係放低左20年再學番, 心理障礙都幾大, 擔心會唔會個腦生锈, 所以, 我當自己係beginner, 亦無講比老師知自己以前學過, 減少心理壓力罷!

我今年都30+++, 有感應該勇於一試, 希望可以pick up番...自從啊女知我陪佢學琴, 佢好開心, 一連幾天, 每天自動波練琴一個鐘, 佢話, 怕比媽咪追上, 哈哈, 我都未學, 佢就有鬥心, 都是對佢既一種支持同正面鼓勵....一齊學無咁孤單囉...

我都有少少琴底, 不過只係得3級咁大把, 對小提琴而言, 幫助只係有助數拍子同較宜掌握韻律/音樂感, 其他我未想到有咩直接幫助...畢景, 睇譜都完全係兩碼子的事....

原帖由 neko_meow 於 09-2-5 22:22 發表

似乎你誤會左我意思la...haha...可能我表達得唔好,其實我只係想講,點解買二千蚊既琴就唔三唔四買,要買不如買幾百蚊既好過?....二千蚊既琴如果識聽其實已經同三百蚊隻既差好遠,一隻琴一般最少都用一兩年,要買隻難聽既聽 ...

作者: neko_meow    時間: 09-2-5 23:19

唔好意思,搞到離題tim....

比D信心啦~我聽老師講過佢最大既學生係60+....學琴學cello仲要學樂理,好勤力。30+仲好後生者,有排未生锈啦!通常有鋼琴底音準拍子都會唔錯,好快可以上手~唔好再諗唔得同會唔會半途而廢啦~

原帖由 cheapbombom 於 09-2-5 22:47 發表
我係放低左20年再學番, 心理障礙都幾大, 擔心會唔會個腦生锈, 所以, 我當自己係beginner, 亦無講比老師知自己以前學過, 減少心理壓力罷!

我今年都30+++, 有感 ...

作者: beetle    時間: 09-2-5 23:38

Cheapbombom,

大家年紀都差不多 ,我除左個腦生銹, D關節都生哂銹.學左兩堂, 練左一陣就肌肉痛. 我個女都好開心, 仲好似小老師咁"指導"我, 真係好搞笑.

點呀?決定買邊隻未?

原帖由 cheapbombom 於 09-2-5 22:47 發表

我今年都30+++, 有感 ...

作者: beetle    時間: 09-2-5 23:48

Sindy,

請問妳韓國買的琴係唔係韓國造架
作者: cheapbombom    時間: 09-2-5 23:52

beetle,

我星期日一早就要上堂, 所以最遲星期六要去買啦...

同老公傾過, 佢鼓勵我買隻好少少既, 幾多錢唔緊要, 最緊要係過到自己心理關口...琴ni di野唔係買件衫, 買左就日日對住佢, 唔好諗幾時放棄喎...

今晚同朋友食飯, 十幾年死黨啦, 唔覺意提起, 佢叫我咪多餘, 2-3千又唔係比唔起, 點解要諗咁多野, 攪到咁複習...你買部琴都幾萬啦, 買小提琴又咁孤寒?

聽落又有道理...我會去俊文個度買VIF, 暫時首選係BV300....2千蚊樓下....睇下掂唔掂先, 再唔係, 次選返去Solo Strings買HK$1,900, or HK$3,500你個隻...

你學邊本書? 嘩, 我地年紀相約, 又係同期學, 真係要多多指教了...另, 你miss有無讚你部琴好聲?

原帖由 beetle 於 09-2-5 23:38 發表
Cheapbombom,

大家年紀都差不多 ,我除左個腦生銹, D關節都生哂銹.學左兩堂, 練左一陣就肌肉痛. 我個女都好開心, 仲好似小老師咁"指導"我, 真係好搞笑.

點呀?決定買邊隻未?

...

作者: 小伊    時間: 09-2-5 23:55

西貢魏生是我同學,所以不便給意見。不過他每年制作的琴,數目有限,每只本沒可能只賣幾千元。至於內地琴廠,用機器生產的琴,值幾百元至一千。手工琴則由工匠們在做琴師監制下大量生產。
作者: cheapbombom    時間: 09-2-5 23:57

neko_meow,

多謝鼓勵....唔後生啦, 人老左學野會慢, 但今次重學主要為興趣, 最緊要係享受過程, 暫時不考慮得太長遠...

你學小提琴有幾耐? 我學生時代, 已經鍾意Joshua Bell, 佢超級靚仔, 黎過香港演奏幾次....好開心, 對上一次佢黎, 我有同佢影相..(好似男女朋友咁...哈哈), 我曬大左表起左, 佢好nice, 我帶左幾隻CD佢全部同我親筆簽名...

佢個琴, 好似值500萬美金....不得了!

原帖由 neko_meow 於 09-2-5 23:19 發表
唔好意思,搞到離題tim....

比D信心啦~我聽老師講過佢最大既學生係60+....學琴學cello仲要學樂理,好勤力。30+仲好後生者,有排未生锈啦!通常有鋼琴底音準拍子都會唔錯,好快可以上手~唔好再諗唔得同會唔會半途而廢啦~

...

作者: 小伊    時間: 09-2-6 00:06     標題: 回覆 # 的文章

嘩,咁pro玩到10萬budget呀,不如考慮加多少少買隻Amati。
作者: neko_meow    時間: 09-2-6 01:46

我拉大提琴ga...拉左兩年左右,其實我現在都係借老師既琴用,只係最初學既時候買過一隻好平既琴拉,兩星期之後老師已經借左另一隻比我.....其後都轉過兩次琴,今年我都打算買琴,因為借人地既琴真係幾大壓力....整爛會賠唔起...不過未諗好買幾錢,我都唔細,二字頭啦,無可能係音樂上有好大發展,買太貴似乎無咩用,平又未必夠拉....而且我想買8分7既琴,比較難買,我諗十月會去琴展睇睇,無合心水先再作打算...

對Joshua Bell認識唔深,只係聽過一隻佢拉Rachmaninoff既碟.....對小提琴認識唔深,通常都係聽Itzhak Perlman、 Jascha Heifetz、David Oistrakh既碟多,你覺得Joshua Bell有咩作品比較突出?等我下次買碟時可以留意下~你就好啦,可以有機會同鍾意既樂手合相同睇佢演奏會....我鍾意既好多都死左好耐lu....

原帖由 cheapbombom 於 09-2-5 23:57 發表
neko_meow,

多謝鼓勵....唔後生啦, 人老左學野會慢, 但今次重學主要為興趣, 最緊要係享受過程, 暫時不考慮得太長遠...

你學小提琴有幾耐? 我學生時代, 已經鍾意Joshua Bell, 佢超級靚仔, 黎過香港演奏幾次....好開 ...

作者: neko_meow    時間: 09-2-6 02:08

Amati既cello???買得起就好囉~不過買得起都唔會買,前排拉過一隻法國琴,二十幾萬既我已經完全覺得自己拉佢唔起...莫講話買,用唔起既就算送比我都無用.

原帖由 小伊 於 09-2-6 00:06 發表
嘩,咁pro玩到10萬budget呀,不如考慮加多少少買隻Amati。

作者: Sindy    時間: 09-2-6 12:11

原帖由 beetle 於 09-2-5 23:48 發表
Sindy,

請問妳韓國買的琴係唔係韓國造架

係呀,韓國造架........初時佢拎d大陸做,我話咁我會返深圳買囉.... ,弓就大陸造,我就買多支弓,韓國造,都幾靚(弓唔多識囉,不過琴都唔係識 )
作者: Sindy    時間: 09-2-6 12:14

原帖由 小伊 於 09-2-5 23:55 發表
西貢魏生是我同學,所以不便給意見。不過他每年制作的琴,數目有限,每只本沒可能只賣幾千元。至於內地琴廠,用機器生產的琴,值幾百元至一千。手工琴則由工匠們在做琴師監制下大量生產。 ...

佢果度d幾千蚊琴,都無話係佢親手造,係調過setting,所以叫超靚聲,早兩年,都萬二三架......佢再拎d幾萬比我地睇,後尾朋友話得二千蚊到,咁佢拎左個我覺得出面幾百蚊都有既琴,話係用幾百蚊琴,搞過晒setting,但我真係分唔出囉,後尾佢同我識間大陸廠買左個琴 佢話即時樂團調左佢女坐前d
作者: PaPa    時間: 09-2-6 13:38

原帖由 Sindy 於 09-2-6 12:14 發表

佢果度d幾千蚊琴,都無話係佢親手造,係調過setting,所以叫超靚聲,早兩年,都萬二三架......佢再拎d幾萬比我地睇,後尾朋友話得二千蚊到,咁佢拎左個我覺得出面幾百蚊都有既琴,話係用幾百蚊琴,搞過晒setting,但我真係分 ...

乜調過setting會靚聲D嗎?
知否點調?

作者: 小伊    時間: 09-2-6 15:34

大概在琴箱裡有所改動,以前問過距,但連我都唔肯講。這是距當年嘔心瀝血的研究,那時他埋頭在鋪頭鉆研,個工人哩埋屋企生咗BB都唔知道,成為一時皆話!
作者: beetle    時間: 09-2-6 16:14

唔通妳識韓文? d韓國人嘅英文.......  

原帖由 Sindy 於 09-2-6 12:11 發表

係呀,韓國造架........初時佢拎d大陸做,我話咁我會返深圳買囉.... ,弓就大陸造,我就買多支弓,韓國造,都幾靚(弓唔多識囉,不過琴都唔係識 ) ...

作者: Sindy    時間: 09-2-6 17:41

原帖由 beetle 於 09-2-6 16:14 發表
唔通妳識韓文? d韓國人嘅英文.......  

文化街,樂器商場,第一間,佢地識d英文,我識鬼韓文咩...個琴裏面張紙都係寫住韓國製造
作者: Sindy    時間: 09-2-6 17:43

原帖由 PaPa 於 09-2-6 13:38 發表

乜調過setting會靚聲D嗎?
知否點調?

其實音柱琴碼弦線做到最啱既話,係幫到個琴既發揮,不過唔覺佢果d琴特別好聲(以萬幾蚊黎計)

由其係加埋佢hard sell既手法....逼人要即買
作者: cheapbombom    時間: 09-2-6 22:02

用一部動軏幾萬甚至十幾萬既琴, 洗唔洗買保險?
以前試過大頭蝦到, 留低左部琴係巴士, 好彩有心人送番去學校....因為唔知點解個次無意中擺左個後備校章係放松香個格度....

原帖由 Sindy 於 09-2-6 17:43 發表

其實音柱琴碼弦線做到最啱既話,係幫到個琴既發揮,不過唔覺佢果d琴特別好聲(以萬幾蚊黎計)

由其係加埋佢hard sell既手法....逼人要即買

作者: Sindy    時間: 09-2-6 22:25

原帖由 cheapbombom 於 09-2-6 22:02 發表
用一部動軏幾萬甚至十幾萬既琴, 洗唔洗買保險?
以前試過大頭蝦到, 留低左部琴係巴士, 好彩有心人送番去學校....因為唔知點解個次無意中擺左個後備校章係放松香個格度....

...

咁又唔知喎.......不過以前女阿sir部粗琴都四萬,唔聽見佢話有買保險呀

幾好問題喎......
作者: cheapbombom    時間: 09-2-7 15:25

我今早買左小提琴啦....
有意外驚喜, 個度好多琴簡, 淨係同一型號, 都有幾十隻咁多, 有個負責人好有心機咁同我簡, 同我試, 我大大話話都簡左個幾兩粒鐘....隨左負責人之外, 都仲有2-3位拉琴好好聽既Staff在旁, 在協助招呼我...

最後, 位負責人比左一張咭片我, 嘩, 原來佢來頭不少, 擔任不少樂團既總監, 鋼琴學會同管弦樂主席等等....由頭到尾, 佢同Staff都無hard sell, 反而猛咁解釋小提琴結構, 如何簡琴.....最後, 我買左BV300, 佢仲好有心機幫我tune啱di聲, 同埋重新放過馬仔既位置來配合我手型及手指....

有無買錯琴暫時唔敢講, 但肯定的是, 今日購琴的經驗相當愉快......我逗留期間, 都見到有幾位人客上來買琴, 現場既員工, 位位都好專心咁招呼....我求其問少少野, 佢地都好認真回答.....淨係簡bow咋, 負責人已經花了10分鐘幫我逐支逐支用手試.....

在此要衷心多謝Ming2, 你真的幫了我一大忙, 介紹我去ni度買琴....琴既質素好滿意, 負責人也是卧虎藏龍, 最緊要係, 價錢好吸引....可以買到一部自己負擔得起, 又好鍾意既琴...

原帖由 Sindy 於 09-2-6 22:25 發表

咁又唔知喎.......不過以前女阿sir部粗琴都四萬,唔聽見佢話有買保險呀

幾好問題喎......

作者: cheapbombom    時間: 09-2-7 15:32

我今日都有帶埋啊女上去, 佢拉緊3/4, 暫時唔洗換琴住....不過, 佢都有試埋一份....眼前成幾百部琴, 真係幾壯觀, 遲下啊女換4/4, 都會帶佢上去買....

原帖由 cheapbombom 於 09-2-7 15:25 發表
我今早買左小提琴啦....
有意外驚喜, 個度好多琴簡, 淨係同一型號, 都有幾十隻咁多, 有個負責人好有心機咁同我簡, 同我試, 我大大話話都簡左個幾兩粒鐘....隨左負責人之外, 都仲有2-3位拉琴好好聽既Staff在旁, 在協 ...

作者: Sindy    時間: 09-2-7 16:33

唔制呀.............ming我又要知係邊..............
作者: beetle    時間: 09-2-7 17:20

好吸引! ming2, 係邊度? 我個女遲D要換琴ar!

cheapbombom, 恭喜妳買到啱心水嘅琴 !好既開始係成功既一半, 大家要努力!

原帖由 Sindy 於 09-2-7 16:33 發表
唔制呀.............ming我又要知係邊..............

作者: ming2    時間: 09-2-7 17:46

作者: ming2    時間: 09-2-7 17:53

作者: cheapbombom    時間: 09-2-7 19:21

Ming2,

係啊, 我係BK識到你, 好明顯都係一種緣份....
你知嗎? 我是第一次入黎教育版ni 邊咋, 因為想問有關小提琴既野...對上一次入, 係未改版之前, 無2年都1年啦...

俊文樂器主要係做弦樂器批發, 唔做散客, 所以上去都要預約...我真係feel到佢地真係做生意嫁....因為, 有比較過...

上Solo Strings, 每個型號只得一隻貨, HK$960 or HK$1900, 想睇多一部HK$1,900, 得一隻之喎...叫佢試, 拉幾下比你聽下, 就話, di聲好好啦...咁, 都唔知再講咩啦...

上HK Strings, 最平個隻HK$4,500, 問佢有無平di, 無喎...又唔知講咩啦....

去粵華, di琴擺晒係玻璃櫃入面, 想試, 個Sales就話你睇中價錢先啦, 因為, 隻隻都未tune音, 你真係想試, 就同你tune音, 咁, 點簡唧??? 咩興緻都無晒!

上俊文, 真係有心有力, 你指一指, 佢就馬上ling出黎, 問佢有無第二隻, 佢馬上ling左幾箱未開封既琴, 居然同我講, 如果你有時間, 我遂箱開比你簡........我真係超感動...我已經唔係買貴琴, 都有咁既貴賓式享受...好feel到啊負責人對音樂既熱誠...

最後, 佢比埋個琴盒我個陣, 見到條帶有少少勾絲, 講真, 真係好少既問題, 邊留意到唧, 佢馬上主動吩咐員工再簡過一個完美既比我...我心想, 連ling個盒比客都咁細心....超讚!

我要再配埋個托, 佢用HK$50賣比我, 同日下午, 我帶啊女去上小提琴, 望一望, 賣HK$180....真係批發價...

負責人話, 佢地既琴, 叫OEM, 既係主要賣海外, 或是本地再貼其他牌子label上去, 肯定咁講, 係門市, 同一樣質素既琴, 已經接近HK$3,500低價, 因為經過分銷高, Retailer, 都要賺一轉....所以, 批發價基本上唔到我di散客買, 全賴有Ming2.....

原帖由 ming2 於 09-2-7 17:53 發表

Sindy, beetle

我介紹cheapbombom去左"俊x"(葵涌)度買琴lor,不過識人咪可以平d lor...有需要幫手就pm我啦..

作者: cheapbombom    時間: 09-2-7 20:25

beetle,

我聽日上9am上第一堂, 上完話過你知....
加油! Fighting!

原帖由 beetle 於 09-2-7 17:20 發表
好吸引! ming2, 係邊度? 我個女遲D要換琴ar!

cheapbombom, 恭喜妳買到啱心水嘅琴 !好既開始係成功既一半, 大家要努力!

作者: Sindy    時間: 09-2-8 12:26

原帖由 ming2 於 09-2-7 17:53 發表

Sindy, beetle

我介紹cheapbombom去左"俊x"(葵涌)度買琴lor,不過識人咪可以平d lor...有需要幫手就pm我啦..

ming,我要呀.........其實我係韓國買呢個琴,係4/4,囡囡用4/4好免強,最好買個3/4,如果睇中價錢又啱既話,我都會買個3/4先,thanks,pm我啦
作者: ming2    時間: 09-2-8 17:28

作者: ming2    時間: 09-2-8 17:32

作者: Sindy    時間: 09-2-8 18:15

原帖由 ming2 於 09-2-8 17:32 發表

Sindy

佢地主要都係賣VIF 0既弘樂器,你有冇個budget,我幫你睇下within butget可以買到最靚咩model啦...又或者你有冇心水model,我幫你問下價先啦..

我諗住二千蚊到啦.....有無呀?無乜model呀,睇下二千蚊有乜質素囉.....要試左琴先知啱唔啱心水
作者: ming2    時間: 09-2-9 00:07

作者: Sindy    時間: 09-2-9 10:36

原帖由 ming2 於 09-2-9 00:07 發表

我聽日幫你問一問啦...你想幾時去揀呀??要幫你約左佢地先得架....

星期六早上得唔得?如果有媽咪想同我一齊去都可以架(ming係咪?hehehehehe)
作者: ming2    時間: 09-2-9 11:18

作者: snoppy    時間: 09-2-9 17:33

sindy, ming2,
我都想去, 可以嗎?

sindy,
au sir 話ar 女果個唔掂. 想跟你去學下野.

原帖由 Sindy 於 09-2-9 10:36 發表

星期六早上得唔得?如果有媽咪想同我一齊去都可以架(ming係咪?hehehehehe)

作者: Sindy    時間: 09-2-9 17:45

原帖由 snoppy 於 09-2-9 17:33 發表
sindy, ming2,
我都想去, 可以嗎?

sindy,
au sir 話ar 女果個唔掂. 想跟你去學下野.

哦.你女幾大呀但係?如果二千幾蚊一個八份一,我覺得就唔多需要.........不過一齊睇下都好呀.....
作者: ming2    時間: 09-2-9 18:28

作者: snoppy    時間: 09-2-9 18:56

sindy

我女小一, 用四份一.

原帖由 Sindy 於 09-2-9 17:45 發表

哦.你女幾大呀但係?如果二千幾蚊一個八份一,我覺得就唔多需要.........不過一齊睇下都好呀.....

作者: ming2    時間: 09-2-9 19:20

作者: Sindy    時間: 09-2-9 21:35

原帖由 snoppy 於 09-2-9 18:56 發表
sindy

我女小一, 用四份一.

1/4都ok可以買好小小,原來你女小一架啦....呀,校友呀可...hehehe, 唔記得,我真係大頭蝦

我聽日湊女返學呀,你呢?湊完女就黎,你都湊既話,可以一齊喎
作者: cheapbombom    時間: 09-2-9 22:40

尋日上左第一堂小提琴..比想像中愉快及順利....

老師聽我講過下n年前學過一陣子, 但就無問詳情....佢問我仲識唔識睇五線譜, 我話都要諗一諗di手指位, 佢又問, 咁數拍子呢? 我話, 好基本既都ok既...咁佢就首先叫我拉空弦, 更正一下我既姿勢, 然之後就打開啊女本書既中間頁, 簡左一首要我試....我拉完之後, 佢話, ok喎...於是又再試左其他幾首, 每一首都有一種技巧, 包括Slur, 跳音, 拍半, 一隻手指襟2條弦......半小時合共拉了八首歌...

上完堂啦, 老師話, 人既記憶既神秘又潛在無限力量, 我無掂violin 20年啦, 老師話, 一把琴在手, 都唔會完全唔記得, 而且大人知道音準, 所以我可以拉到好準....真係勢估唔到, 自己既潛意識原來仲留番好多...眼一看五線譜, 手指位自動各就各位...

老師叫我下一堂可以轉本深di既書啦, 不過, 好多基本既要keep住練, 所以, 半小時上課, 背後練習卻不容忽視, 希望每日都keep到練1小時啦...

學左一堂, 差點超越啊女學左大半年...希望啊女不要不開心...老師鼓勵我, 真係唔好浪費, 好好pick up 番...

原帖由 Sindy 於 09-2-9 21:35 發表

1/4都ok可以買好小小,原來你女小一架啦....呀,校友呀可...hehehe, 唔記得,我真係大頭蝦

我聽日湊女返學呀,你呢?湊完女就黎,你都湊既話,可以一齊喎 ...

作者: ming2    時間: 09-2-9 23:13

作者: neko_meow    時間: 09-2-9 23:47

加油~同囡囡講你細個好勤力咁學左四年,E家先學得咁快佢應該會明唔會唔開心既~我以前都係咁哄屋企D BB,佢地以前好唔滿意我學得快過佢地....我都係同佢地講我上多佢地十年音樂堂勤力左十年先叻過佢地DD,佢地即刻開心返.(E家D細路幾咁現實呢....)

十幾萬或以下既琴好少會買保險,就算私人外借比其他人都未必會買,幾十萬以上既琴自用都未必會買,外借就應該會買,再貴D通常好少唔會買.....老師個朋友係外國學琴時曾經借過一隻貴琴用,借時已經買左保險而且講明如果要同隻琴出國的話要通知琴主同一定要handcarry唔可以離身,我老師就要飛先會幫隻琴買保險. 至於唔記得攞琴...我老師細個時都試過講講下電話唔記得左攞琴就落左車,結果要追巴士...馬友友都曾經將佢隻Montagnana放左係的士無攞....早一兩年都好似有個小提琴家試過放左隻Stradivari 放係的士無攞....

原帖由 cheapbombom 於 09-2-9 22:40 發表

老師聽我講過下n年前學過一陣子, 但就無問詳情....佢問我仲識唔識睇五線譜, 我話都要諗一諗di手指位, 佢又問, 咁數拍子呢? 我話, 好基本既都ok既...咁佢就首先叫我拉 ...

作者: Sindy    時間: 09-2-10 00:33

原帖由 cheapbombom 於 09-2-9 22:40 發表

老師聽我講過下n年前學過一陣子, 但就無問詳情....佢問我仲識唔識睇五線譜, 我話都要諗一諗di手指位, 佢又問, 咁數拍子呢? 我話, 好基本既都ok既...咁佢就首先叫我拉 ...

你好叻呀,我跟阿女幾年,淨係有心機拉翁翁翁咋.....頂龍拉左讚美頌....hahahaha
作者: snoppy    時間: 09-2-10 06:55

Sindy,

我女搭simon 車, 已經上左車了. 一陣見.

原帖由 Sindy 於 09-2-9 21:35 發表

我聽日湊女返學呀,你呢?湊完女就黎,你都湊既話,可以一齊喎 ...

作者: Sindy    時間: 09-2-10 18:20

ming,有無問下個超型粉紅色小提琴呀?如果三百零蚊,買黎當玩具提高下佢地既學習興趣都好呀
作者: snoppy    時間: 09-2-10 18:31

係重要+埋閃閃地,真係好鬼正.

原帖由 Sindy 於 09-2-10 18:20 發表
ming,有無問下個超型粉紅色小提琴呀?如果三百零蚊,買黎當玩具提高下佢地既學習興趣都好呀

作者: ming2    時間: 09-2-10 19:49

作者: Sindy    時間: 09-2-10 20:38

原帖由 ming2 於 09-2-10 19:49 發表

Sindy, snoppy

問左啦...老細話暫時都可能未必會用BV50去做color volin,不過如果搵到有十個八個人想要,隻pink color 0既BV100可以俾到我地七折,不過我話唔得..要under $400,咁佢答應俾我$390 喎...如果你地ok,就 ...

有興趣請加名

1.sindy  3/4
作者: Web    時間: 09-2-10 20:46

我都有興趣, 想買個比囡囡玩. 六歲應買甚麼size?

問左啦...老細話暫時都可能未必會用BV50去做color volin,不過如果搵到有十個八個人想要,隻pink color 0既BV100可以俾到我地七折,不過我話唔得..要under $400,咁佢答應俾我$390 喎...如果你地ok,就 ...

作者: Sindy    時間: 09-2-10 21:40

原帖由 Web 於 09-2-10 20:46 發表
我都有興趣, 想買個比囡囡玩. 六歲應買甚麼size?
大約1/4,佢讀緊一年班?大唔大隻仔?幾高?
作者: Web    時間: 09-2-10 21:55

囡囡重讀緊幼稚園, 112cm左右, 手仔唔算大.

其實囡囡實未開始學, 我諗住買黎比佢試下玩, 睇佢有無興趣.

原帖由 Sindy 於 09-2-10 21:40 發表
大約1/4,佢讀緊一年班?大唔大隻仔?幾高?

作者: Sindy    時間: 09-2-10 22:02

原帖由 Web 於 09-2-10 21:55 發表
囡囡重讀緊幼稚園, 112cm左右, 手仔唔算大.

其實囡囡實未開始學, 我諗住買黎比佢試下玩, 睇佢有無興趣.

佢地係計手既長度架..........咁八份一穩陣喎,我仔差小小110cm,都係用緊八份一
作者: Web    時間: 09-2-10 22:22

其實1/8, 1/4等係指甚麼? 琴的長度?

原帖由 Sindy 於 09-2-10 22:02 發表

佢地係計手既長度架..........咁八份一穩陣喎,我仔差小小110cm,都係用緊八份一

作者: cheapbombom    時間: 09-2-10 22:33

Ming2,

你地今日有無收穫? 幾多人去?
星期日啊女生日, 係屋企開party, 2位表姐睇完我個琴, 佢父母都想下次上去買...不過未有咁快, 等佢地幾個月後轉4/4先啦....到時我啊女又轉, 一次過買三個琴.....佢發達lu...你比咁多生意佢...

我個琴托係台灣牌子...Artino

作者: Sindy    時間: 09-2-10 22:34

原帖由 Web 於 09-2-10 22:22 發表
其實1/8, 1/4等係指甚麼? 琴的長度?

琴既大小,其實你可以去是但一間通利呀柏斯呀.....話你想買琴,唔知乜size,咁佢地會幫你度架啦,到時你話唔啱,就ok架啦
作者: Sindy    時間: 09-2-10 22:35

原帖由 cheapbombom 於 09-2-10 22:33 發表
Ming2,

星期日啊女生日, 係屋企開party, 2位表姐睇完我個琴, 佢父母都想下次上去買...不過未有咁快, 等佢地幾個月後轉4/4先啦....到時我啊女又轉, 一次過買三個琴.....佢發達lu...你比 ...

snoopy買左個琴,我就睇中個粉紅色既,而家等佢減價(多人一齊買既話),你有無興趣買黎玩下呀?好型仔架
作者: Sindy    時間: 09-2-10 22:37

喂,其實都會用到架啦,早小小買都好喎....睇下我地咁多人一齊買,有無七折?.............我都有個4/4係度等緊囡囡啱用
原帖由 cheapbombom 於 09-2-10 22:33 發表
Ming2,

星期日啊女生日, 係屋企開party, 2位表姐睇完我個琴, 佢父母都想下次上去買...不過未有咁快, 等佢地幾個月後轉4/4先啦....到時我啊女又轉, 一次過買三個琴.....佢發達lu...你比 ...

作者: Web    時間: 09-2-10 22:38

哈哈, 你教我去混吉

原帖由 Sindy 於 09-2-10 22:34 發表

琴既大小,其實你可以去是但一間通利呀柏斯呀.....話你想買琴,唔知乜size,咁佢地會幫你度架啦,到時你話唔啱,就ok架啦

作者: Sindy    時間: 09-2-10 22:39

以前乜都唔識時,我都係咁架........

仲有,睇左一定要買,佢地咪發達

原帖由 Web 於 09-2-10 22:38 發表
哈哈, 你教我去混吉

作者: Web    時間: 09-2-10 22:51

哈哈哈.

係呢, 點解d鋼琴佢地肯擺晒出黎任你試, 但小提琴又唔得呢?   

原帖由 Sindy 於 09-2-10 22:39 發表
以前乜都唔識時,我都係咁架........

仲有,睇左一定要買,佢地咪發達

作者: ming2    時間: 09-2-10 23:27

作者: beetle    時間: 09-2-10 23:29

隻Pink colour, 會唔會有1/16? 想買隻俾細女玩. 佢成日"吼"住家姐部琴..

原帖由 Sindy 於 09-2-10 20:38 發表

有興趣請加名

1.sindy  3/4

作者: ming2    時間: 09-2-10 23:31

作者: beetle    時間: 09-2-10 23:39

如果有就預埋我一份啦!Thanks!

原帖由 ming2 於 09-2-10 23:31 發表

beetle

應該會有1/16...聽日幫你問下佢地先..

作者: Web    時間: 09-2-10 23:43

ming2,

我都有興趣買果隻pink, 但唔知囡囡要買mug size.

另, 弓係咪要另買? 大約幾錢?
作者: ming2    時間: 09-2-10 23:49

作者: Web    時間: 09-2-10 23:52

松香有mug用? 驅虫?

原帖由 ming2 於 09-2-10 23:49 發表

beetle

我聽日問清楚佢地有咩size,再上黎報告你地知啦..

Web

pink color violin係已經包埋支弓,盒同埋松香架啦..

作者: ming2    時間: 09-2-10 23:55

作者: Web    時間: 09-2-10 23:57

嘻嘻, 真係大鄉里  
原帖由 ming2 於 09-2-10 23:55 發表

唔係驅虫...係用黎抺支弓,支弓先可以用黎拉琴架..

作者: ming2    時間: 09-2-11 00:01

作者: beetle    時間: 09-2-11 00:19

我絕對同意妳老師既講法.  我之前丟低左鋼琴成18年, 諗住有排先pick up番. 點知只係用左1年就pass左grade 7, 仲幾好分數tim! 所以我相信妳都會好快!係呢, 妳用什麼書?可否分享下?

作者: Eh-oh    時間: 09-2-11 08:53

Urgent:
請問6.5歲小朋友初學小提琴,應該揾 Group or 單人學?
葵青區(近荔景/葵芳)有冇好介紹?
Thanks!
作者: Sindy    時間: 09-2-11 09:44

原帖由 Web 於 09-2-10 22:51 發表
哈哈哈.

係呢, 點解d鋼琴佢地肯擺晒出黎任你試, 但小提琴又唔得呢?   

小提琴好易跌爛啦,小提琴好易比人拎走啦,其實小提琴都係任試架,不過要佢地拎出黎,仲要調音啦,因為如果放一排,小提琴會走音架都
作者: Sindy    時間: 09-2-11 09:45

原帖由 Eh-oh 於 09-2-11 08:53 發表
Urgent:
請問6.5歲小朋友初學小提琴,應該揾 Group or 單人學?
葵青區(近荔景/葵芳)有冇好介紹?
Thanks!

睇下你小朋友鐘意邊樣啦,不過單對單老師都可以專注d,睇得到個小朋友多d
作者: ming2    時間: 09-2-11 11:06

作者: achow    時間: 09-2-11 11:41

Dear all,

Wanted to sell my daughter's violin.
My P1 girl used it for 4months, less then 20times-only used when have lessons in school.

She asked me to stop Violin for her before Christmas and she never pratice, therefore I finally stop for her.

If interest, please PM me for detail.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5