教育王國

標題: 有無人報左九龍靈糧堂及劍鳴n1呀? [打印本頁]

作者: evapan    時間: 09-2-4 10:35     標題: 有無人報左九龍靈糧堂及劍鳴n1呀?

之前收到靈糧堂回條話正在辦理手續,打電話問就話1月會收到信,2月會面試,但而家都無消息,你地有無人報左呀,情況如何呀?
另外,劍鳴1月寄左表,到而家都無消息,你地有無人報左呀?知唔知咩情況呀?
作者: dch_07    時間: 09-2-4 10:46

Just called Keenmind yesterday, the lady said they will sent out letter by the end of Feb, interview will be on March 7.  I always find their staff very impolite, or not very helpful.  I just wanted to confirm if they have received my application, but the staff only said BLUNTLY, "  if you don't receive any letter by the end of Feb, then call back, wouldn't that be too late? Couldn't they just take the time to take a quick check? and give us a reassuring answer?
原帖由 evapan 於 09-2-4 10:35 發表
之前收到靈糧堂回條話正在辦理手續,打電話問就話1月會收到信,2月會面試,但而家都無消息,你地有無人報左呀,情況如何呀?
另外,劍鳴1月寄左表,到而家都無消息,你地有無人報左呀?知唔知咩情況呀? ...

作者: cy_cheung    時間: 09-2-4 11:12

我都未收到九龍靈糧堂既信~
作者: shanyeungbb    時間: 09-2-4 13:26

報了劍鳴, 未收到回覆
作者: mableho    時間: 09-2-5 01:40

我 BB 讀緊今年 N1(小組班), 我上靈糧堂網頁見到資料如下,

※本園現正接受2009/10年度新生報名,
 詳情如下:
 報名日期:幼兒班(2歲8個月班)/插班生
      -2008年11月6日前
      (本園已於2008年11月8日完成
       第一輪接見新生程序,如有後補
       學位,將於2009年2月再約見。)

小組班(2歲班)
      -2009年2月20日前

作者: BBB2006    時間: 09-2-5 14:49

我都報左呢兩間又係之前收到靈糧堂回條話正在辦理手續,其他咩消息都無!!!!
作者: JHsbb    時間: 09-2-6 16:40

你地報學前班定K1呀, 我表弟讀今年K1, 舊年已經INTERVIEW(11月)及收左喇
作者: snakeson    時間: 09-2-7 10:34

昨天已收到九龍靈糧堂的信, 2月21日上午11:30 interview!!
作者: evapan    時間: 09-2-8 00:58

原帖由 snakeson 於 09-2-7 10:34 發表
昨天已收到九龍靈糧堂的信, 2月21日上午11:30 interview!!

我都收倒靈糧堂的信啦 有無人知會點in架?
作者: fongmy    時間: 09-2-8 13:48

我個女都收到九龍靈糧堂的信, 2月21日上午09:00 interview ar...好早...
作者: elbb    時間: 09-2-8 16:44

I also receive the letter from 九龍靈糧堂 (21 Feb, 2009 at 10:30 am).  I would like to know if they have any school bus service available as I am living in TKO.

elbb

原帖由 snakeson 於 09-2-7 10:34 發表
昨天已收到九龍靈糧堂的信,
2月21日上午11:30
interview!!

作者: snakeson    時間: 09-2-9 09:51

我想問一下大家, 點解會選擇靈糧堂?
作者: dragonpork    時間: 09-2-9 11:59

我上次親身去交form, 一樣受到不禮貌對待.
首先去到reception 度, 個clerk, or director, 顧住自己做自己嘢, 當我冇到(雖然我叫咗唔該幾次). 等佢影完印, 先至黑面過來.
我拎錯咗form 俾佢, o係袋度搵right application form 時, 佢即講: 你寄過來啦, 唔遲架..
我都明, 但係我已經o係你學校嘞喎, 張form 係袋嘞喎, 點解仲要我返屋企寄啊?
結論: 個校舍幾大, 幾舒服. 但個reception 不禮貌. 我驚我個仔第日耳濡目染之下都會好似佢咁. 所以我唔會考慮呢間學校.
但係interview 個日會去, 當係玩下, 見識下.

原帖由 dch_07 於 09-2-4 10:46 發表
Just called Keenmind yesterday, the lady said they will sent out letter by the end of Feb, interview will be on March 7.  I always find their staff very impolite, or not very helpful.  I just wanted t ...

作者: stephanielum    時間: 09-2-9 12:51

你地係咪報九龍靈糧堂今年九月開課既K1班或N1全日班呀, 點解你地咁遲報名既? 我上年十月已經interview 完喎???

原帖由 evapan 於 09-2-8 00:58 發表

我都收倒靈糧堂的信啦 有無人知會點in架?

作者: szesze0423    時間: 09-2-9 16:20

Are you going to K1 or N1?  Can share what was the interview about?
作者: snakeson    時間: 09-2-9 16:30

網頁上說明 N1 班是2月20日先截止, 但 INTERVIEW 又好快 21日就IN!!
作者: snakeson    時間: 09-2-9 16:31

你係唔係有其他學校收了?

原帖由 dragonpork 於 09-2-9 11:59 發表
首先去到reception 度, 個clerk, or director, 顧住自己做自己嘢, 當我冇到(雖然我叫咗唔該幾次). 等佢影完印, 先至黑面過來.
我拎錯咗form 俾佢, o係袋度搵right applicat ...

作者: eva寶寶    時間: 09-2-10 09:23

我都係21/2 面試 N1 (九龍靈糧堂), 12:00
作者: dragonpork    時間: 09-2-10 11:31

係, 冇錯. 有其他學校收咗. 我諗好多學校d staff 都唔會咁snobbish.
小朋友最叻就係有樣學樣. 或者好似我地話齋, 好嘢又唔見你咁快學識    

原帖由 snakeson 於 09-2-9 16:31 發表
你係唔係有其他學校收了?

作者: evapan    時間: 09-2-10 13:01

原帖由 stephanielum 於 09-2-9 12:51 發表
你地係咪報九龍靈糧堂今年九月開課既K1班或N1全日班呀, 點解你地咁遲報名既? 我上年十月已經interview 完喎???

我報左n1,你可分享下interview的經驗嗎?
作者: stephanielum    時間: 09-2-10 13:23

我囡囡係in K1班架, 你地應該係in N1(2歲班), 我囡囡in 個d應該唔同你地, 因為你地d 囝囝囡囡都仲係好細, 可能學校係想睇吓d小朋友啫, 不過我覺得佢地好重視家庭親子, 會問吓你地平時照顧小朋友方面既野同假日會帶小朋友去邊度, 點解會選佢地間學校等等.  但係佢地d 老師係好有愛心係事實, 因為我囡囡in個事唔睬老師, 但個老師真係好比心機去引導佢, 唔同有d學校, 小朋友唔睬就算了; 仲有等in既時候d老師仲行埋嚟叫我可以同囡囡入課室玩.

原帖由 evapan 於 09-2-10 13:01 發表

我報左n1,你可分享下interview的經驗嗎?

作者: evapan    時間: 09-2-11 10:39

原帖由 stephanielum 於 09-2-10 13:23 發表
我囡囡係in K1班架, 你地應該係in N1(2歲班), 我囡囡in 個d應該唔同你地, 因為你地d 囝囝囡囡都仲係好細, 可能學校係想睇吓d小朋友啫, 不過我覺得佢地好重視家庭親子, 會問吓你地平時照顧小朋友方面既野同假日會帶小 ...

多謝你的分享,希望到時順順利利啦!
作者: hildakam    時間: 09-2-11 16:59

hi~~我都收到信21號11點半in, 妳幾點呀? 順便見下黎緊n1會同妳做同學仔丫ma~~ (我地在另一個topic傾過計了, 記得嗎?)
我又係諗住已經比左30蚊報名費, 不妨去見識下~
原帖由 dragonpork 於 09-2-9 11:59 發表
我拎錯咗form 俾佢, o係袋度搵right applicat ...

作者: siuhuen    時間: 09-2-13 15:51

My son is studying KM N1. I really don't recommend others to study in this school!
作者: LMCK    時間: 09-2-13 15:56

原帖由 siuhuen 於 09-2-13 15:51 發表
My son is studying KM N1. I really don't recommend others to study in this school!

Why
作者: leunter    時間: 09-2-13 15:57

Why ar?  can you explain more?

原帖由 siuhuen 於 09-2-13 15:51 發表

作者: bloody    時間: 09-2-14 09:27

would you give more info? why you not recommend? i have applied their N1 and waiting for interview.
作者: TigerB    時間: 09-2-15 17:14

作者: kerkermui    時間: 09-2-16 19:32

啱啱收到KM interview 嘅通知.. 排到好後呀!
知唔知可唔可以改時間呀? 咁啱要上堂!
作者: dragonpork    時間: 09-2-16 21:04

梗係記得啦...
我仲未收到信喎... 我記得我好似冇俾到30蚊報名費喎.. 唔知係唔係因為咁所以未有信俾我呢
原帖由 hildakam 於 09-2-11 16:59 發表
hi~~我都收到信21號11點半in, 妳幾點呀? 順便見下黎緊n1會同妳做同學仔丫ma~~ (我地在另一個topic傾過計了, 記得嗎?)
我又係諗住已經比左30蚊報名費, 不妨去見識下~ ...

作者: elmolly    時間: 09-2-16 21:42

原帖由 dragonpork 於 09-2-16 21:04 發表
梗係記得啦...
我仲未收到信喎... 我記得我好似冇俾到30蚊報名費喎.. 唔知係唔係因為咁所以未有信俾我呢

佢地講緊靈糧堂呀, 我啱啱收到信, 靈糧堂in 8:30, 好早呀
作者: shanyeungbb    時間: 09-2-16 21:47

為何KM N1班唔好, 可唔可以解釋一下?  我替哥哥報了KM N1, 3月7日 interview
作者: elmolly    時間: 09-2-16 22:25

原帖由 kerkermui 於 09-2-16 19:32 發表
啱啱收到KM interview 嘅通知.. 排到好後呀!
知唔知可唔可以改時間呀? 咁啱要上堂!

唔好改喇, 唔係學校會覺得你好煩, 可能會black-list你, 除非你唔打算讀, 經驗之談
作者: dragonpork    時間: 09-2-17 14:26

原來係咁.. 搭錯線..
不過我都啱啱收到劍鳴封信. 3月7號下午2:10

不過你in 靈糧堂8:30 真係好早喎 .. 咁早 in, 會唔會印象深d, 好d架

原帖由 elmolly 於 09-2-16 21:42 發表

佢地講緊靈糧堂呀, 我啱啱收到信, 靈糧堂in 8:30, 好早呀

作者: kerkermui    時間: 09-2-17 14:29

原帖由 elmolly 於 09-2-16 22:25 發表

唔好改喇, 唔係學校會覺得你好煩, 可能會black-list你, 除非你唔打算讀, 經驗之談

你嗰個係waiting list呀!

作者: shanyeungbb    時間: 09-2-18 12:07

Hello dragonpork, 我也是0704媽媽, 我都幫哥哥報了劍鳴, 也是3月7號下午2時左右去interview, 唔知到時會唔會見到面呢?

原帖由 dragonpork 於 09-2-17 14:26 發表

不過你in 靈糧堂8:30 真係好早喎 .. 咁早 in, 會唔會印象深d, 好d架

作者: chilokbb    時間: 09-2-18 13:53

I also got KM interview letter.

I had phoned them and enquired if the interview time can be changed, they replied that the interview will be in groups and the time cannot be changed at all!

So they will not black-list you as they don't allow any changes, either you arrive in time or do not show up.

原帖由 elmolly 於 09-2-16 22:25 發表

作者: dragonpork    時間: 09-2-18 15:13

hihi.... 你好啊...
group interview 的話, 可能我地一組喎.. 呵呵

不過, 點認你啊? 我就四眼長髮. 不過我個仔同張相差唔多樣...  

原帖由 shanyeungbb 於 09-2-18 12:07 發表
Hello dragonpork, 我也是0704媽媽, 我都幫哥哥報了劍鳴, 也是3月7號下午2時左右去interview, 唔知到時會唔會見到面呢?

作者: elmolly    時間: 09-2-18 15:43

原帖由 chilokbb 於 09-2-18 13:53 發表
I also got KM interview letter.

I had phoned them and enquired if the interview time can be changed, they replied that the interview will be in groups and the time cannot be changed at all!

So the ...

they'll not tell you if they are going to black-list you, but they'll do it secretly. they may not doing so, but there's a chance too, it's my experience with another kinder in kowloon tong.
作者: shanyeungbb    時間: 09-2-18 17:36

Hi, 係啦, 點認好呢!  我係四眼唔長又唔短的頭髮, 希望到時可以憑你post張阿仔相我會認得你阿仔啦, 好, 等我今晚都update 我阿仔張相先

原帖由 dragonpork 於 09-2-18 15:13 發表
hihi.... 你好啊...
group interview 的話, 可能我地一組喎.. 呵呵

不過, 點認你啊? 我就四眼長髮. 不過我個仔同張相差唔多樣...  

作者: shanyeungbb    時間: 09-2-18 17:38

另外, 你有沒有為了這個interview而準備些什麼呢?
作者: BBB2006    時間: 09-2-19 11:06

原帖由 dragonpork 於 09-2-17 14:26 發表

喂, 龍珠媽, 我地都報左km呀, 都係in 2:00左右, 到時可能會見到你喎! 都好耐無見過龍珠喇, 有無肥仔d 呀! 幼潛Ryan 媽^^
作者: dragonpork    時間: 09-2-19 11:49

冇喎, 都唔知點準備. 因為我個仔未識講嘢, 好多時我都唔知佢明唔明我講乜. 所以都谷唔到佢乜嘢. 同平時一樣囉, 日日睇下書, 去下公園咁..

原帖由 shanyeungbb 於 09-2-18 17:38 發表
另外, 你有沒有為了這個interview而準備些什麼呢?

作者: dragonpork    時間: 09-2-19 11:52

hihi ryan 媽, 你好嗎?
又係o個個時段? 會唔會4月bb group 埋一齊in 架? 到時Ryan 可能又做group leader!
我個仔除咗長牙同長高叻之外, 所以其他嘢都落後於人架...

原帖由 BBB2006 於 09-2-19 11:06 發表

喂, 龍珠媽, 我地都報左km呀, 都係in 2:00左右, 到時可能會見到你喎! 都好耐無見過龍珠喇, 有無肥仔d 呀! 幼潛Ryan 媽^^

作者: kerkermui    時間: 09-2-19 12:44

原帖由 dragonpork 於 09-2-19 11:52 發表

又係o個個時段? 會唔會4月bb group 埋一齊in 架?
...

我估係喇~ elmolly 3pm ,我就3:15pm
所以2pm就4月, 3pm就3月咁~
我估佢上午in 細d嘅B.. 一路越嚟越大!
作者: siuhuen    時間: 09-2-19 13:27

Let me tell you my comments on KM:
1. it has over received students in some classes (got more students than govt's allowed quota)
2. N1s can't guarantee to go to its K1, they said around 70% can. But I doubt this figure as I know many N1s this yr are only on waiting list.  But the problem is the school never tell us abt this fact when we apply N1 nor throughout the whole 1st semester.  So many of us have no school to study in Sept becuase we didn't apply any other kindergartens.
3. Many other minor incidents that make me think both their headmistress and teachers are lack of loviness.
作者: spysiub    時間: 09-2-19 14:03

我都係今個星期六 (Feb 21) 8:30in 靈糧堂 (嘉林邊道) ! 我地到時又可以見面啦!

原帖由 elmolly 於 09-2-16 21:42 發表

作者: spysiub    時間: 09-2-19 14:15

今個星期六 (Feb 21) 8:30in 靈糧堂 (嘉林邊道)

聽說靈糧堂會投放好多資源落小朋友到, 例如有好多outing, 讓小朋友增廣見聞。老師很有愛心。但課程較淺。

原帖由 snakeson 於 09-2-9 09:51 發表
我想問一下大家, 點解會選擇靈糧堂?

作者: siupeg    時間: 09-2-19 17:36

我都報左 km, 但尚未收到信 interview, 我應否打電話去問下呢?
作者: miukty2007    時間: 09-2-19 18:25

我個女3月,但佢見2點幾
作者: Smallpigbb    時間: 09-2-19 21:15

原帖由 siupeg 於 09-2-19 17:36 發表
我都報左 km, 但尚未收到信 interview, 我應否打電話去問下呢?

我已經收到,之前未收到時打過去問,D職員同我講話如果月底未收到信至打去問。
作者: shanyeungbb    時間: 09-2-19 21:33

我剛查過, 阿仔正確的interview時間是2:20pm, 前後不過十分鐘, 我想當日會見到面的!
作者: elmolly    時間: 09-2-19 22:45

原帖由 spysiub 於 09-2-19 14:03 發表
我都係今個星期六 (Feb 21) 8:30in 靈糧堂 (嘉林邊道) 呀! 我地到時又可以見面啦!

咁啱既, 到時又可以一齊玩喇. 你係咪好遲先寄form? 我上星期三先寄, 原先驚佢會叫我地12:00/13:00去, 咁實衰梗, 點知而家8:30, 真係攞命
作者: elmolly    時間: 09-2-19 22:47

原帖由 kerkermui 於 09-2-19 12:44 發表

我估係喇~ elmolly 3pm ,我就3:15pm
所以2pm就4月, 3pm就3月咁~
我估佢上午in 細d嘅B.. 一路越嚟越大!

唔啱喎, 如果咁講, 我個女應該in早過恐龍仔, 話晒佢都大過恐龍7日咁多喎
作者: Smallpigbb    時間: 09-2-20 08:29

原帖由 siuhuen 於 09-2-19 13:27 發表
Let me tell you my comments on KM:
1. it has over received students in some classes (got more students than govt's allowed quota)
2. N1s can't guarantee to go to its K1, they said around 70% can. But  ...

其實我個老公個同事都有差唔多o既經歷,但我聽朋友講話好就試o下考o下啦,因為唔一定收,話說我老公個同事o既小朋友考到N1,但到了那年o既7-8月都仲未收到電話叫做校服咪到去問囉,點知道回覆話,學校爆水管好受影響收唔到個小朋友搞到好煩,因為大家都知道成7-8月所以學校都已經收咗學生仲點會有位吖,仲話N1會盡量留返個位俾個小朋友,你o地話係咪失信心。

不過你可唔可以講多一D你知道o既o野同經歷呀,因為我想了解多D。
作者: kerkermui    時間: 09-2-20 10:59

原帖由 elmolly 於 09-2-19 22:47 發表

唔啱喎, 如果咁講, 我個女應該in早過恐龍仔, 話晒佢都大過恐龍7日咁多喎

乜唔係8日咩?
我in 3:10pm 呀~ 你唔係話3pm咩? 仲唔係早過我!

作者: spysiub    時間: 09-2-20 13:58

elmolly, 哈哈, 我同你剛剛相反, 我好耐之前已幫BB報名, 好似未夠一歲。吾知學校用什麼標凖排時間呢?

希望各位BB 今晚瞓好D, 明天醒醒目目去interview!

明天見!!

原帖由 elmolly 於 09-2-19 22:45 發表

咁啱既, 到時又可以一齊玩喇. 你係咪好遲先寄form? 我上星期三先寄, 原先驚佢會叫我地12:00/13:00去, 咁實衰梗, 點知而家8:30, 真係攞命

作者: spysiub    時間: 09-2-20 14:07

同事話我知她朋友的大女已是KM的學生, 學校在電話亦口頭答應收了細女, 但之後又反口, 說學校已超額收生, 不能留位給她的細女。

原帖由 Smallpigbb 於 09-2-20 08:29 發表

其實我個老公個同事都有差唔多o既經歷,但我聽朋友講話好就試o下考o下啦,因為唔一定收,話說我老公個同事o既小朋友考到N1,但到了那年o既7-8月都仲未收到電話叫做校服咪到去問囉,點知道回覆話,學校爆水管好受影響收唔到個小 ...

作者: dragonpork    時間: 09-2-20 17:07

收到, 見到你個仔啦(大頭相).. 不過唔知到時認唔認到
使唔使帶朵玫瑰花來做記認呢

原帖由 shanyeungbb 於 09-2-19 21:33 發表
我剛查過, 阿仔正確的interview時間是2:20pm, 前後不過十分鐘, 我想當日會見到面的!

作者: dragonpork    時間: 09-2-20 17:12

我估elmolly o個日俾個女玩到好殘, 所以睇嘢睇唔清...
你地早小小到啦, 大家一齊玩一陣

原帖由 kerkermui 於 09-2-20 10:59 發表

乜唔係8日咩?
我in 3:10pm 呀~ 你唔係話3pm咩? 仲唔係早過我!

作者: ppcchan    時間: 09-2-20 17:14

大家好,我都係報左呢2間學校.靈糧堂就明天下午12點見,KM就係3/7號9:10AM.
作者: elmolly    時間: 09-2-20 17:18

原帖由 kerkermui 於 09-2-20 10:59 發表

乜唔係8日咩?

病到傻左, 你啱, 你啱
作者: elmolly    時間: 09-2-20 17:20

原帖由 dragonpork 於 09-2-20 17:12 發表
我估elmolly o個日俾個女玩到好殘, 所以睇嘢睇唔清...
你地早小小到啦, 大家一齊玩一陣

haha, 你仲啱, 前晚我病左跟住再一晚比個女call 3次就變成咁喇.
作者: kerkermui    時間: 09-2-20 18:05

原帖由 elmolly 於 09-2-20 17:18 發表

病到傻左, 你啱, 你啱

休息多d呀! 我都唔係好你幾多.. e+去睇跌打!
作者: hildakam    時間: 09-2-21 00:03

我係寄form時寄埋30蚊既票去ga, 佢話要收左報名費先wor!!!
不過妳咁晏in~~我地冇得見面喇~~
原帖由 dragonpork 於 09-2-16 21:04 發表
梗係記得啦...

作者: dragonpork    時間: 09-2-21 11:59

你住得咁近, 搵日我地約出來見啦

原帖由 hildakam 於 09-2-21 00:03 發表
我係寄form時寄埋30蚊既票去ga, 佢話要收左報名費先wor!!!
不過妳咁晏in~~我地冇得見面喇~~  

作者: evapan    時間: 09-2-21 15:30

今早剛in完靈糧堂,感覺不俗,校長,老師及嬸嬸都好nice,安排亦不錯,但學校收400張form,名額只有50個........都幾難有機會呀!
作者: hildakam    時間: 09-2-21 20:29

我個時段好多人~~迫到飛起, 好熱~~又要抱住阿仔上落樓梯幾次, 真係玩c~~呢個安排我覺得好差呀!!
miss同嬸嬸係好nice~~不過全個過程太耐喇, 由11點半搞到1點先走得~~好多bb都悶到喊~~
作者: greg    時間: 09-2-22 13:35

我都係11:30pm, 11點到, 1點先走得...in 左都唔夠5分鐘,都真係幾多人
作者: spysiub    時間: 09-2-23 14:13

我係08:30am in, 相信早D 會好D, 起碼到學校時吾駛排隊等入升降機, 我十點走時就見到好多人在樓下排隊。遲D接見的小朋友又食吾到飯, 好慘!

原帖由 hildakam 於 09-2-21 20:29 發表
我個時段好多人~~迫到飛起, 好熱~~又要抱住阿仔上落樓梯幾次, 真係玩c~~呢個安排我覺得好差呀!!
miss同嬸嬸係好nice~~不過全個過程太耐喇, 由11點半搞到1點先走得~~好多bb都悶到喊~~ ...

作者: greg    時間: 09-2-25 15:32

佢得一架升降機,返學放學都幾麻煩喎
作者: hildakam    時間: 09-2-26 00:05

我11點7去到, 上去時都唔使排隊, 不過登記在5樓, 等一輪又要人行樓梯落3樓, 等一陣見得5分鐘又再等一餐再去4樓, 我都唔耐煩啦, 唔好話d bb , d玩具又越玩越悶咁, 跟住再上番5樓拎bb車, 等lift落番地下都等左10分鐘!!!
原帖由 spysiub 於 09-2-23 14:13 發表
我係08:30am in, 相信早D 會好D, 起碼到學校時吾駛排隊等入升降機, 我十點走時就見到好多人在樓下排隊。遲D接見的小朋友又食吾到飯, 好慘!

作者: spysiub    時間: 09-2-27 22:09

I just received the school letter from 靈糧堂 saying that my bb is being put on waitlist only for N1.
作者: elmolly    時間: 09-2-27 22:25

原帖由 spysiub 於 09-2-27 22:09 發表
I just received the school letter from 靈糧堂 saying that my bb is being put on waitlist only for N1.

same here
作者: Alexquin    時間: 09-2-27 23:55

Just got a letter on today...my daugther is OK for N1 la.....I'm so happy !!  
作者: hildakam    時間: 09-2-28 14:28

我都係waiting list 啊~~不過唔緊要呀, 因為都有第間學校收左~~其實我覺得入到waiting都好叻呀~~咁多人in~~
作者: dordorx    時間: 09-3-2 00:34

我想請問其實有幾多個waiting list架? 我囝囝都係waiting呀, 唔知仲有冇機會呢!?
作者: ppcchan    時間: 09-3-2 09:55

其實我覺得waiting list都冇乜機會了,第一,入到的都不會咁容易放棄學位,第二,其實學校立場,個個都waiting list(包括我個囡在內),這個只是marketing的技倆,難道它不會留雙方一條後路嗎?第三,我打電話去求證過,佢話waiting list係有若干人數(即言下之意,入不到的都是waiting),亦不會再有follow up,除非佢有人放棄,而你的waiting又排到好前,咁就會打電話來通知.大家都係努力d再搵一間好學校比個仔/女讀囉.加油!
作者: BBB2006    時間: 09-3-2 10:18

我地星期六都收到靈糧堂result喇! 收左亞仔呀, 好開心! 但佢係活動教學, 唔知會唔會太free 喇!
作者: chingpa    時間: 09-3-2 23:34

The school really very good? Anyone can share ?
作者: bowrisvanessa    時間: 09-3-3 00:10

請問有冇家長知道劍鳴Pre-nursery收幾多人??  學費及雜費大慨幾多錢??
作者: evapan    時間: 09-3-3 01:39

原帖由 Alexquin 於 09-2-27 23:55 發表
Just got a letter on today...my daugther is OK for N1 la.....I'm so happy !!  

me too!
作者: snakeson    時間: 09-3-3 12:12

我個仔之前考另一間同區幼稚園, 封信真係寫明唔收, 話唔夠學位!!

原帖由 ppcchan 於 09-3-2 09:55 發表
其實我覺得waiting list都冇乜機會了,第一,入到的都不會咁容易放棄學位,第二,其實學校立場,個個都waiting list(包括我個囡在內),這個只是marketing的技倆,難道它不會留雙方一條後路嗎?第三,我打電話去求證過,佢話wai ...

作者: snakeson    時間: 09-3-3 12:14

我個仔都收左了!!
作者: homama414    時間: 09-3-3 13:55

Hi snakeson
KLLC also accept my girl too! I just struggle whether KLLC or Canan (KLN) will be better.
作者: wkmak31    時間: 09-3-3 21:43

Hi, snakeson,
你係唔係喬喬媽咪ar? 我係霖霖媽咪. kllc都收左霖霖ar
作者: chilokbb    時間: 09-3-3 23:23

Hi snakeson, 如無記錯,基督教中心都收左你個小朋友。
KLLC同基督教中心都收咗我個小朋友。你會選擇邊間呢?

原帖由 snakeson 於 09-3-3 12:14 發表
我個仔都收左了!!

作者: snakeson    時間: 09-3-4 11:34

hi 霖霖媽, 我係橋橋媽呀!!  佢地有機會做同學呀!!

原帖由 wkmak31 於 09-3-3 21:43 發表
Hi, snakeson,
你係唔係喬喬媽咪ar? 我係霖霖媽咪. kllc都收左霖霖ar

作者: snakeson    時間: 09-3-4 11:49

你好勁呀!! 你又記得既!! 我都唔知邊間, 一間全日, 一間半日 (不過我係 pm), kllc 好似多人選擇, 另一間就應該少d!! 你會點攔呀? 基中好似有中,英,普都有, 而kllc 就以中文為教學語言!!

原帖由 chilokbb 於 09-3-3 23:23 發表
Hi snakeson, 如無記錯,基督教中心都收左你個小朋友。
KLLC同基督教中心都收咗我個小朋友。你會選擇邊間呢?

作者: rowenahui    時間: 09-3-5 13:30

原帖由 snakeson 於 09-3-4 11:49 發表
你好勁呀!! 你又記得既!! 我都唔知邊間, 一間全日, 一間半日 (不過我係 pm), kllc 好似多人選擇, 另一間就應該少d!! 你會點攔呀? 基中好似有中,英,普都有, 而kllc 就以中文為教學語言!!

...

我囡囡都係kllc n1學生呀! 原來有咁多bk mama係家長,
不如我地開番個list 等大家聯絡下呀
bk name               child’s name    birthday 1.rowenahui                  Chole           22/8

2.BBB2006                                                  

3.alexquin                                                

4.homama414                                                   

5.wkmak31                                                      

6.chilokbb                                                        

7.snakeson                                                        

8. evapan

snakeson, 我之前都報咗基中呀, 咁你即係已交留位費嗎?

21/3註冊, 你們幾點呀?

作者: snakeson    時間: 09-3-5 13:49

係呀, 基中有交留位費, 但得下午班, 時間就唔係幾好, 睇學校的資料小一派位又好似幾好咁喎!! 而KLLC 派位唔知點, 活動就應該KLLC 多D, 唔知有沒有家長可以給下意見呢?  

原帖由 rowenahui 於 09-3-5 13:30 發表

我囡囡都係kllc n1學生呀! 原來有咁多bk mama係家長,
不如我地開番個list 等大家聯絡下呀
bk name               child’s name    birthday 1.rowenahui                  Chole           22/8

2.BBB2006     ...

作者: wkmak31    時間: 09-3-6 00:06

10間最多kllck學生升讀的小學:

馬小
紅馬
聖家(九龍塘)
九龍塘官小
陳瑞祺
黃埔宣小
協和
真道
喇沙
聖瑪利
作者: wkmak31    時間: 09-3-6 00:09

Hello,
2.BBB2006                                                  
3.alexquin                                                 4.homama414                                                  
5.wkmak31                Mavis              7/6               
6.chilokbb                                                        
7.snakeson                                                        
8. evapan
作者: snakeson    時間: 09-3-6 10:49

Hello,
2.BBB2006                                                  
3.alexquin                                                 4.homama414                                                  
5.wkmak31                  Mavis              7/6
6.chilokbb                                                        
7.snakeson                   灝橋              24/5   
8. evapan
作者: Alexquin    時間: 09-3-6 14:53

Hello,
2.BBB2006                                                  
3.alexquin                Anthea        2/5                      4.homama414                                                  
5.wkmak31                  Mavis              7/6
6.chilokbb                                                        
7.snakeson                   灝橋              24/5   
8. evapan

作者: BBB2006    時間: 09-3-6 17:03

Hello,
2.BBB2006              Ryan 30/4                                 
3.alexquin                Anthea       2/5                      4.homama414                                                  
6.chilokbb                                                        
8. evapan

作者: evapan    時間: 09-3-6 17:03

Hello,
2.BBB2006                                                  
3.alexquin                Anthea        2/5                      4.homama414                                                  
6.chilokbb                                                        
8. evapan                     靖喬                4/8
作者: kerkermui    時間: 09-3-7 20:15

你地in成點呀? 好多人呀! 又趕~又嘈! 阿仔又唔夠瞓..

作者: elmolly    時間: 09-3-7 20:27

原帖由 kerkermui 於 09-3-7 20:15 發表
你地in成點呀? 好多人呀! 又趕~又嘈! 阿仔又唔夠瞓..

好正常呀, 係好正常咁無反應

我仲要帶漏相, 呢間可能係第一間被reject既學校
作者: kerkermui    時間: 09-3-7 21:07

原帖由 elmolly 於 09-3-7 20:27 發表

好正常呀, 係好正常咁無反應

我仲要帶漏相, 呢間可能係第一間被reject既學校

我尋晚點完係咪帶齊嘢.. 今朝又點一次!
我諗出年真係要報多幾間!

恐龍仔唔夠瞓~8pm就話要覺覺豬喇!
c6話好攰~仲早過個仔瞓!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5