教育王國

標題: (順)梁銶琚中學面試 [打印本頁]

作者: sdbma    時間: 09-2-9 14:57     標題: (順)梁銶琚中學面試

今日巳收到校方面試信,有冇人都收到呢?好緊張tim.....
作者: sdbma    時間: 09-2-10 07:32

up...........

原帖由 sdbma 於 09-2-9 14:57 發表
今日巳收到校方面試信,有冇人都收到呢?好緊張tim.....

作者: dder    時間: 09-2-10 16:21

你係咪講屯門個間?
唔駛甘緊張,仲有第二次.
作者: sdbma    時間: 09-2-10 19:26

係呀屯門果間,有冇人收到信呢??
原帖由 dder 於 09-2-10 16:21 發表
你係咪講屯門個間?
唔駛甘緊張,仲有第二次.

作者: dder    時間: 09-2-10 21:32

我都收到. 第一次係人人都有得見面,所以唔會好緊張,當買個經驗.

作者: little30624700    時間: 09-2-11 07:36

你地系唔系2月尾面試呀??
知唔知大概問 d 嘜??
會唔會問家長問題??
作者: sdbma    時間: 09-2-11 10:29

唔需要問家長的,我都想知問d what???有冇經驗可分享?

原帖由 little30624700 於 09-2-11 07:36 發表
你地系唔系2月尾面試呀??
知唔知大概問 d 嘜??
會唔會問家長問題??

作者: 0120    時間: 09-2-11 11:02

大部分都收到GA LA, 我仔2月19日 都未同佢TRAIN
原帖由 sdbma 於 09-2-9 14:57 發表

作者: sdbma    時間: 09-2-11 12:30

有冇人知 1st in 同 2nd in都係平日放學進行的呢??

原帖由 0120 於 09-2-11 11:02 發表
大部分都收到GA LA, 我仔2月19日 都未同佢TRAIN

作者: little30624700    時間: 09-2-11 19:48

原帖由 0120 於 09-2-11 11:02 發表

唔該你 interview 後, 同大家分享吓, 謝謝
作者: 0120    時間: 09-2-13 09:52

ok
原帖由 little30624700 於 09-2-11 19:48 發表

作者: 0120    時間: 09-2-17 14:47

亞仔今日發燒請假~ ng g 星期四面試表現點tim,擔心
原帖由 lit`tle30624700 於 09-2-11 19:48 發表

作者: dder    時間: 09-2-17 21:10

平常心啦..
作者: sdbma    時間: 09-2-18 08:31

休息多d,快d好番啦!

原帖由 0120 於 09-2-17 14:47 發表
亞仔今日發燒請假~ ng g 星期四面試表現點tim,擔心  

作者: flower0885    時間: 09-2-18 10:43     標題: re

舊年姪兒面試, 因為他外國回來, 主任見佢- 全程英文作答- 主任說很喜歡他.
作者: 0120    時間: 09-2-19 10:23

尋日有d同學去左la, 佢地話好難wor
今日下午到我小兒la, 佢有d惊tim
我同佢講, 當同人傾下計lor, ng敢比太大壓力佢
原帖由 flower0885 於 09-2-18 10:43 發表
舊年姪兒面試, 因為他外國回來, 主任見佢- 全程英文作答- 主任說很喜歡他.

作者: little30624700    時間: 09-2-19 21:27

原帖由 0120 於 09-2-19 10:23 發表
尋日有d同學去左la, 佢地話好難wor
今日下午到我小兒la, 佢有d惊tim
我同佢講, 當同人傾下計lor, ng敢比太大壓力佢  

你個仔好返未??
要小心身體 !!

請問:
咁系唔系全程用英文作答??
要唔要用普通話+粵語??
要唔要等好耐??
小組討論, 幾多人一組??
用英文定系粵語討論??
大概討論了多久??
可唔可以講多小小, 感激萬分 !!!
作者: sdbma    時間: 09-2-20 07:36

唔好咁緊張,免得嚇怕小朋友,有個學生見完出來,比一堆自己校同學圍問,佢答"唔講得,講左我咪蝕底晒",原來小朋友都唔想通水,費事影响自己分數,咁鬼醒.

有冇人知 1st分幾多日進行呢?

原帖由 little30624700 於 09-2-19 21:27 發表

你個仔好返未??
要小心身體 !!

請問:
要唔要等好耐??
用英文定系粵語討論??
大概討論了多久??
可唔可以講多小小, 感激萬分 !!! ...

作者: 0120    時間: 09-2-20 10:54

HI LITTLE30624700
終於見完了, 亞仔ng怕wor
過3關敢:
首先比1段英文你讀
跟住考官用英文問左亞仔6條問題
最後~7個小朋友小組討論時事既野lor
亞仔尋日聽同學講話難, 佢有d惊~點g原本係敢容易lor

原帖由 little30624700 於 09-2-19 21:27 發表

你個仔好返未??
要小心身體 !!

請問:
要唔要等好耐??
用英文定系粵語討論??
大概討論了多久??
可唔可以講多小小, 感激萬分 !!! ...

作者: little30624700    時間: 09-2-20 19:25

原帖由 0120 於 09-2-20 10:54 發表
HI LITTLE30624700
終於見完了, 亞仔ng怕wor
過3關敢:
首先比1段英文你讀
跟住考官用英文問左亞仔6條問題
最後~7個小朋友小組討論時事既野lor
亞仔尋日聽同學講話難, 佢有d惊~點g原本係敢容易lor

...

唔該晒 !!
作者: 0120    時間: 09-2-21 10:27

你幾時IN呀
原帖由 little30624700 於 09-2-20 19:25 發表

唔該晒 !!

作者: little30624700    時間: 09-2-21 23:46

原帖由 0120 於 09-2-21 10:27 發表
你幾時IN呀  

我下個星期 in 呀, 好鬼擔心.
個女話小組討論都唔知到時講咩好, 佢好鬼怕羞, 實無分 !!!
其實系唔系用英文討論架???
作者: dingdong98    時間: 09-2-23 08:26

要吾要家長陪埋去面試?如果家長吾得閒去,會吾會扣分ga?
作者: 0120    時間: 09-2-23 09:58

little30624700
ng洗擔心la, 我個仔開頭都怕架, 點g入到去佢又ng惊wor, 重話ng係想像中難tim
討論係用中文架
原帖由 little30624700 於 09-2-21 23:46 發表

我下個星期 in 呀, 好鬼擔心.
個女話小組討論都唔知到時講咩好, 佢好鬼怕羞, 實無分 !!!
其實系唔系用英文討論架???

作者: sdbma    時間: 09-2-23 13:38

唔洗家長嫁,只見小朋友喎.

原帖由 dingdong98 於 09-2-23 08:26 發表
要吾要家長陪埋去面試?如果家長吾得閒去,會吾會扣分ga?

作者: dingdong98    時間: 09-2-23 17:24

Thanks!甘我吾使請假,小朋友自己去囉!
作者: 0120    時間: 09-2-24 17:31

敢2ND IN 係MIC都ng洗家長呢

原帖由 dingdong98 於 09-2-23 17:24 發表
Thanks!甘我吾使請假,小朋友自己去囉!

作者: dingdong98    時間: 09-2-24 17:36

我知自己小朋友有幾多料,所以無奢望有second in !
作者: sdbma    時間: 09-2-24 18:01

如果收到2nd in 信,請報料,thx.
作者: little30624700    時間: 09-2-24 19:27

應該無咁快 2nd in, 1st in 好似去到3月頭喎.
anyway, 大家互相報料 la...
作者: sdbma    時間: 09-2-25 07:53

1st 去到3月頭,即係大約有幾多人報名呢?官方冇公佈呢.

原帖由 little30624700 於 09-2-24 19:27 發表
應該無咁快 2nd in, 1st in 好似去到3月頭喎.

作者: 0120    時間: 09-2-25 09:28

小兒全級第6, 而且都算有幾多獎狀及比賽優異獎, 原本我都幾有信心梁中會收佢~ 但眼見去IN時有好多家長講就算全級10內都未必收, (因為運動NG多獎), 所以我估未必有2ND in 了

原帖由 dingdong98 於 09-2-24 17:36 發表
我知自己小朋友有幾多料,所以無奢望有second in !

作者: 0120    時間: 09-2-25 09:30

你小朋友in左未呀
原帖由 little30624700 於 09-2-24 19:27 發表

作者: sdbma    時間: 09-2-25 11:11

你仔仔成績咁好,都驚....,照你所講咪要好多運動獎機會先大 ?我依家都等緊好消息,希望2nd in 有份啦.

原帖由 0120 於 09-2-25 09:28 發表
小兒全級第6, 而且都算有幾多獎狀及比賽優異獎, 原本我都幾有信心梁中會收佢~ 但眼見去IN時有好多家長講就算全級10內都未必收, (因為運動NG多獎), 所以我估未必有2ND in 了

...

作者: 0120    時間: 09-2-25 11:39

其實自行收生~一定係收哂D讀書精英同運動精英LOR,
屯門區幾拾間小學,如果佢收全級頭3名都收哂LA, 得果57個位~(D運動精英又會實收), 所以未必有2ND in 架, 如果我仔仔有就上黎報料la, 你都係bor

原帖由 sdbma 於 09-2-25 11:11 發表
你仔仔成績咁好,都驚....,照你所講咪要好多運動獎機會先大 ?我依家都等緊好消息,希望2nd in 有份啦.

作者: sdbma    時間: 09-2-25 19:27

of course la

原帖由 0120 於 09-2-25 11:39 發表
其實自行收生~一定係收哂D讀書精英同運動精英LOR,
屯門區幾拾間小學,如果佢收全級頭3名都收哂LA, 得果57個位~(D運動精英又會實收), 所以未必有2ND in 架, 如果我仔仔有就上黎報料la, 你都係bor

...

作者: little30624700    時間: 09-2-25 19:35

原帖由 0120 於 09-2-25 09:30 發表
你小朋友in左未呀

我個小朋友今個星期 in , 不過都預左唔得 !!!
作者: little30624700    時間: 09-2-25 19:44

原帖由 0120 於 09-2-25 09:28 發表

...

你個仔全級第6都好叻喎, 唔駛驚 !!!
作者: nottmum    時間: 09-2-26 04:51     標題: 回覆 # 的文章

dder,
"平常心"好難做到ga
當年我仔咁好成績咪又係咁
好彩我今年唔駛同你一齊驚
good luck!
作者: sdbma    時間: 09-2-26 08:47

你所講,(你個仔成績好咪又係咁),係指入唔到該校?係咪同冇運動獎有關??

原帖由 nottmum 於 09-2-26 04:51 發表
dder,
"平常心"好難做到ga
當年我仔咁好成績
good luck!

作者: 0120    時間: 09-2-26 10:01

有同感~全級第6都未必得架,
我仔d師兄果年全級第3都ng 得 所以ng好太老定
原帖由 nottmum 於 09-2-26 04:51 發表
dder,
"平常心"好難做到ga
當年我仔咁好成績咪又係咁
good luck!

作者: dder    時間: 09-2-26 13:25

係呢,你地放梁xx 係第一定第二?(自行)
人地話佢冇叩門位,中央大抽獎唔好放第一,你地有咩高見?
作者: 0120    時間: 09-3-2 10:26

吓!ng好放第1??敢重bin有機會呢??
自行擺第1, 中央都要放番第1, 叩門至有誠意架~!全級碰3名至好去叩門wor~
不過梁中真係ng會有叩門位lor!
原帖由 dder 於 09-2-26 13:25 發表
係呢,你地放梁xx 係第一定第二?(自行)
人地話佢冇叩門位,中央大抽獎唔好放第一,你地有咩高見?

作者: dder    時間: 09-3-3 21:50

唔係我既意思如果係自行梁x放第二, 甘中央第一當然填反自行第一啦.
作者: 0120    時間: 09-3-4 10:44

dder :
哦~我都係擺佢自行第一

原帖由 dder 於 09-3-3 21:50 發表
唔係我既意思如果係自行梁x放第二, 甘中央第一當然填反自行第一啦.

作者: dder    時間: 09-3-4 20:50

祝大家好運啦.
作者: little30624700    時間: 09-3-5 20:15

唔知 2nd in 大約會幾時??
到時家長是否一定要出席??
公司好難請假喎...
作者: sdbma    時間: 09-3-6 07:40

I want to know too.

原帖由 little30624700 於 09-3-5 20:15 發表
唔知 2nd in 大約會幾時??
到時家長是否一定要出席??
公司好難請假喎...

作者: 0120    時間: 09-3-6 10:17

我都想G wor,
原帖由 sdbma 於 09-3-6 07:40 發表
I want to know too.

作者: dder    時間: 09-3-6 13:43

家長都要咩?? 唔係化.
作者: little30624700    時間: 09-3-6 19:50

其實第一次 in 到底完左未???
作者: dder    時間: 09-3-7 14:33

我估就未啦...甘多人.
作者: little30624700    時間: 09-3-9 20:18

由2月中到現在幾不多3星期, 小朋友唔心急之奇 !!!
有無人知今年學校收到幾多申請表??
作者: sdbma    時間: 09-3-10 07:46

in左三星期,仲要揀2nd in 出泥,真係唔知有消息,日日去望下個信箱.
作者: 0120    時間: 09-3-10 10:39

我仔同學第1IN係3月6日, 所以應該未有敢快通知2nd in的, 平常心LA, ng得mic大抽獎lor
原帖由 little30624700 於 09-3-6 19:50 發表
其實第一次 in 到底完左未???

作者: sdbma    時間: 09-3-19 10:47

各位有冇最新料報下,2nd in 何時開始.
作者: 0120    時間: 09-3-20 10:02

如果收到2ND IN 就一定上黎報料LA

原帖由 sdbma 於 09-3-19 10:47 發表

作者: dder    時間: 09-3-20 16:42

今天收到信, 3/28  2nd in
作者: nsk65    時間: 09-3-20 21:18

原帖由 0120 於 09-3-2 10:26 發表
吓!ng好放第1??敢重bin有機會呢??
自行擺第1, 中央都要放番第1, 叩門至有誠意架~!全級碰3名至好去叩門wor~
不過梁中真係ng會有叩門位lor!

你知唔知自己做緊乜!?
又話中央都要放第1,叩門至有誠意?
又話梁中真係唔會有叩門位,咁你又中央放佢响第1,真係比你,吹漲!咁即係點呀?
sorry,我覺得你將個仔嘅學業攞嚟教非
如果自行第1唔收,你中央放第1中嘅机會就會好微,到時自行第1嘥左,中央第1到嘥埋,白白浪費左d機會,兩頭唔到岸嗰時,我祝你好運,唉
sorry,唔啱聽,唔好插我
作者: 0120    時間: 09-3-21 09:33

30月20日收到2nd in 信la
3月28日去見第2次la, 你地有冇呀

原帖由 sdbma 於 09-3-19 10:47 發表

作者: 0120    時間: 09-3-21 09:37

mud你係ng係都插人架~
比d意見你ng arm 聽就算la,
ng通係考20後去梁中叩門佢會收你咩, :;pppp:

原帖由 nsk65 於 09-3-20 21:18 發表

你知唔知自己做緊乜!?
又話梁中真係唔會有叩門位,咁你又中央放佢响第1,真係比你,吹漲!咁即係點呀?
如果自行第1唔收,你中央放第1中嘅机會就會 ...

作者: 0120    時間: 09-3-21 09:42

事實上梁中如果你全級ng係考1-5名, 你去叩門係冇咩機會wor

你知唔知自己做緊乜!?

作者: 0120    時間: 09-3-21 11:50

你識ng識架~自行擺第1, 中央擺番第1~點會好徵呀....
, 2次都擺第一去叩門點都有D誠意掛!!
我話叩門位係好少, 但如果你你全級考1至3名又擺人佢2次第一位既~有誠實機會梗會有LOR,
費事side汽同你講:;pppp:

你知唔知自己做緊乜!?

作者: sdbma    時間: 09-3-21 14:52

我都收到喇,28/3 2nd in

原帖由 dder 於 09-3-20 16:42 發表
今天收到信, 3/28  2nd in

作者: little30624700    時間: 09-3-21 15:04

我今日都收到信, 28MAR去in...
好似好多人都收到信喎, 我識果幾個都有得 2nd in...
唔知佢淘汰左幾多呢???
我想問下大家, 你地系唔系父母一同出席???
唔知請唔請到假, 唔知會唔會扣分???
作者: dder    時間: 09-3-22 21:30

其實就算得100人,當中只有57個位都唔係易.
作者: dder    時間: 09-3-22 21:31

但佢都無講明要家長,唔知有無過來人上年in過呢?
作者: 0120    時間: 09-3-23 10:17

我都ng想再請假la, 應該ng洗家長去掛

原帖由 dder 於 09-3-22 21:31 發表
但佢都無講明要家長,唔知有無過來人上年in過呢?

作者: sdbma    時間: 09-3-23 13:14

冇話過要家長出席,應該唔洗專登請假啦,反正去到幫唔到d物野,所以我冇請假law

原帖由 0120 於 09-3-23 10:17 發表
我都ng想再請假la, 應該ng洗家長去掛

作者: davidmimi    時間: 09-3-23 16:54

原帖由 sdbma 於 09-3-23 13:14 發表
冇話過要家長出席,應該唔洗專登請假啦,反正去到幫唔到d物野,所以我冇請假law

我未見過無父/母陪同,只係小朋友1個人去interview的,實際係幫唔到咩,但精神上支持是必要的....還是請假吧!!!
作者: 0120    時間: 09-3-24 09:41

我會叫婆婆陪佢去架, ng會只係小朋友一個去, 怕媽媽 or 爸爸ng去會ng會影響佢lor
原帖由 davidmimi 於 09-3-23 16:54 發表

我未見過無父/母陪同,只係小朋友1個人去interview的,實際係幫唔到咩,但精神上支持是必要的....還是請假吧!!!

作者: dder    時間: 09-3-24 17:22

影響佢? 當然唔會.
有媽陪本身都定d啦
作者: little30624700    時間: 09-3-24 20:06

我都系叫老人家同佢去, 請唔到假
作者: 0120    時間: 09-3-28 11:21

約左今朝11:40am
今次老公陪佢去, ng g in成點呢
原帖由 little30624700 於 09-3-24 20:06 發表
我都系叫老人家同佢去, 請唔到假

作者: little30624700    時間: 09-3-28 16:51

大家今日 in 成點???
聽個女講, 今日都好多人, 而且問左好多好深入的問題.
作者: 0120    時間: 09-3-30 10:43

係~亞仔話老師用英文問左佢5條問題, 之後就再問佢自己深入D既切身問題LOR,不過亞仔佢話好輕鬆敢, 一D都NG難WOR
你地g ng g 有幾人2nd in呀
原帖由 little30624700 於 09-3-28 16:51 發表
大家今日 in 成點???
聽個女講, 今日都好多人, 而且問左好多好深入的問題.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5