教育王國

標題: [TTCA] 基督教祟真中學 [打印本頁]

作者: christine_yuen    時間: 09-2-16 15:18     標題: [TTCA] 基督教祟真中學

大家好, 仔仔上學期英文, 數學成績不太好
TTCA 開o個d 補習班有沒有用?
有冇家長已經報左名參加?
作者: cy101    時間: 09-2-17 12:04

原帖由 christine_yuen 於 09-2-16 15:18 發表

請問呢間學校英文, 數學係咪好深?
作者: christine_yuen    時間: 09-2-17 23:26

其實我都唔知道究竟係課程太深, 定係老師質素問題, 又或學生的學習態度問題
學生成績真的麻麻, 包括自己的仔仔
作者: yolandamama    時間: 09-2-18 18:15     標題: 回覆 # 的文章

沒有幫囡囡報名, 但而家有D後悔

作者: yolandamama    時間: 09-2-18 18:17

原帖由 christine_yuen 於 09-2-16 15:18 發表

今日叫左囡囡問下學校可唔可以俾佢再報番名
作者: christine_yuen    時間: 09-2-21 12:21

報唔報到名?
作者: aunt-amie    時間: 09-2-21 20:56

囡囡上學期主動要報,
下學期say NO la......
有無用,好睇個人....
作者: yolandamama    時間: 09-2-22 00:10

原帖由 aunt-amie 於 09-2-21 20:56 發表
囡囡上學期主動要報,
下學期say NO la......
有無用,好睇個人....

其實我囡囡上學期都有報名, 覺得補得好差
本身都打算下學期唔再參加, 費事哂時間又哂金錢
作者: yolandamama    時間: 09-2-22 00:16

上學期學校透過幼聯(一間機構) 請補習老師
校方都覺得d補習老師質素唔好
但聽囡囡個老師講
今個學期係學校校長/副校長親自挑選補習老師
請左個好好既補習老師去谷學生的英, 數
作者: yolandamama    時間: 09-2-22 00:22

原帖由 christine_yuen 於 09-2-21 12:21 發表
報唔報到名?

未知道, 我淨係知道我有幾個家長朋友本身都冇報到名, 都想仔仔囡囡參加, 報番名
  因為下學期既補習老師同上學期o個班 係兩班人
  今次聽說有信心保證, 所以就想試多次
作者: yolandamama    時間: 09-2-22 20:22

順帶問一問
有冇家長本身冇俾仔仔女女參加, 又想俾佢報番名????

唔知學校俾唔俾呢?
作者: yolandamama    時間: 09-2-23 22:24

原帖由 yolandamama 於 09-2-22 20:22 發表
順帶問一問
有冇家長本身冇俾仔仔女女參加, 又想俾佢報番名????

唔知學校俾唔俾呢?

推一推先
作者: christine_yuen    時間: 09-3-2 23:58

3月7號第一堂
作者: Kiara    時間: 10-12-17 17:19

Dear all Parents,
My daughter is a P6 student, therefore I would like to know your comments about this school (academic result, conduct, care given by the school etc). Many thanks in advance.
作者: gass    時間: 10-12-20 15:28

請問你講邊一間崇真,我個女都想入耿馬鞍山崇真,係咪呢間有問題呀?唔該
作者: pineapple0983    時間: 10-12-20 16:23

原帖由 gass 於 10-12-20 15:28 發表
請問你講邊一間崇真,我個女都想入耿馬鞍山崇真,係咪呢間有問題呀?唔該

馬崇並無大問題,Band 2算係咁。你要入到嗰2班精英先OK,其它班基本上自生自滅。。。。。。
作者: gass    時間: 10-12-20 16:36

咁如果入唔到精英班,咪好大獲,我個女係BAND2中至頭,入精英斑機會大嗎??謝謝
作者: pineapple0983    時間: 10-12-21 10:13

原帖由 gass 於 10-12-20 16:36 發表
咁如果入唔到精英班,咪好大獲,我個女係BAND2中至頭,入精英斑機會大嗎??謝謝

你可以去附近d富安、錦泰屋邨,觀察下d角落頭,要返、放學時間先有,有時你會見到d學生做緊一d你唔想見到嘅野。。。。。
近排天氣冷,可能少d。
如果Band2頭,駛乜報沙崇喎?胡忠、SJ、陳震夏都OK喎,甚至有d跌band英中都有機會啦~
作者: gass    時間: 10-12-21 14:37

阿女唔鍾意陳震夏,我們都想阿女讀基督教學校,想問我自行收生好唔好搏下林漢光第一,馬崇第二呢,咁如果林漢光唔收,馬崇收的機會大唔大?
作者: pineapple0983    時間: 10-12-21 15:22

原帖由 gass 於 10-12-21 14:37 發表
阿女唔鍾意陳震夏,我們都想阿女讀基督教學校,想問我自行收生好唔好搏下林漢光第一,馬崇第二呢,咁如果林漢光唔收,馬崇收的機會大唔大?

LHK並唔係我講嗰啲"跌bank"英中喎!
佢雖然唔係bank1頭(或中),但有時仲熱過d Bank1中。
另外,你點解咁鐘意MOSTT?
我估只要你肯讀,佢就肯收。。。。。
你只要基督教,咁可以剔走2間英中先。

作者: gass    時間: 10-12-21 15:34

係個女鍾意馬崇,因為佢近屋企,同埋覺得佢附近得佢一間中學,又冇商場,可能冇咁多引誘,我都明白間間學都會有一些好及不好的的學生,最緊要親子做好d
又講番轉頭,沙田區有那些是跌band的band 1中學呀,我真係唔係好清楚,唔該
作者: pineapple0983    時間: 10-12-22 10:47

原帖由 gass 於 10-12-21 15:34 發表
係個女鍾意馬崇,因為佢近屋企,同埋覺得佢附近得佢一間中學,又冇商場,可能冇咁多引誘,我都明白間間學都會有一些好及不好的的學生,最緊要親子做好d
又講番轉頭,沙田區有那些是跌band的band 1中學呀,我真係唔係好清楚, ...

沙田區有那些是跌band的band 1中學呀<---IHMC, CWG,KTS
話跌band其實唔太公平,佢地只係開中文班遮。
有得揀,點解唔揀間好d嘅?以全校計,我講嗰3間都好d;建議你去d學校附近觀察下先,仲要同d同學傾下,唔好單憑"近"揀;e+馬鐵都好方便遮。

作者: gass    時間: 10-12-22 12:24

多謝PINEAPPLE0983你的寶貴意見,我們會再詳細考慮,反正仲有些時間

另外我想問一下,我女兒只係BAND2成績,咁係咪自行時最好揀一些BAND1既試下,知道多數都唔得,只不過想有一個CHANCE,而係大抽獎果時先至選番同BAND既中學,呢個策略岩唔岩?
作者: pineapple0983    時間: 10-12-22 12:41

原帖由 gass 於 10-12-22 12:24 發表
多謝PINEAPPLE0983你的寶貴意見,我們會再詳細考慮,反正仲有些時間

另外我想問一下,我女兒只係BAND2成績,咁係咪自行時最好揀一些BAND1既試下,知道多數都唔得,只不過想有一個CHANCE,而係大抽獎果時先至選番同BAND既中 ...

自行時建議揀一些Band1尾試下OK。
如果你自行揀一些Band2學校,萬一收左;仲有1次程分考,如果你個女考得超好,其它人就差,佢升左band,咁咪要叩門先上到band1?
大抽獎就真係要千萬個小心填;仲有,d好直資都要e+開始考慮啦~
作者: gass    時間: 10-12-22 15:05

多謝哂你的寶貴意見,我地都係咁諗,不過唔知是否最好,所以問下其他人意見.我們會試自行時考band 1
不過什麼都假,趁仲有2,3個月時間,睇下谷唔谷到個女升band先....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5