教育王國

標題: 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [打印本頁]

作者: Elona    時間: 09-2-19 13:42     標題: 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?

我為咗小兒搵學校好頭痛, 佢成績麻麻地, 但唔想佢讀校風唔好既中學, 好煩 !  
In 咗三間直資中學, 其中二間rejected 咗, 而家等緊最後嗰間…好擔心…

各位媽咪可否入嚟傾下
作者: cow    時間: 09-2-19 13:56

可考慮馬鞍山德信, 成績中規中矩,但校風好好.

You can try it in July if needed.
作者: tinetinew    時間: 09-2-19 14:12

hi,

我都好煩,唔知點算? 最最慘就係你緊張過佢!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-19 13:42 發表
我為咗小兒搵學校好頭痛, 佢成績麻麻地, 但唔想佢讀校風唔好既中學, 好煩 !  
In 咗三間直資中學, 其中二間rejected 咗, 而家等緊最後嗰間…好擔心…

各位媽咪可否入嚟傾下 ...

作者: Elona    時間: 09-2-19 14:49

係啦 ! 好似你考中學多過佢考中學 !  

你地會等大攪珠定直資 ?
作者: BrianNMa    時間: 09-2-19 14:59

我都同你一樣,擔心死!邊兩間 rejected
?等邊間
大家分享!

作者: tinetinew    時間: 09-2-19 15:01

hi,

若然有直資收,我會放棄大抽獎,不過重未有學校收!間間直資都講話收band one仔,唔知重有冇機?? 你住邊區,我住黃大仙,一齊交流吓!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-19 14:49 發表
係啦 ! 好似你考中學多過佢考中學 !  

你地會等大攪珠定直資 ?

作者: cecwun    時間: 09-2-19 15:18

我都係住黃大仙區, 呢到啲英中真係好少, 所以都報咗幾間中資, 沙田都培基都報, 因為沙田多英中, 希望機會大啲

原帖由 tinetinew 於 09-2-19 15:01 發表
hi,

若然有直資收,我會放棄大抽獎,不過重未有學校收!間間直資都講話收band one仔,唔知重有冇機?? 你住邊區,我住黃大仙,一齊交流吓!

yuk hei mun

...

作者: tinetinew    時間: 09-2-19 15:23

hi,

最慘係第二次呈分跌晒watt!三月尾又考試,好驚!

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-19 15:18 發表
我都係住黃大仙區, 呢到啲英中真係好少, 所以都報咗幾間中資, 沙田都培基都報, 因為沙田多英中, 希望機會大啲

作者: Elona    時間: 09-2-19 15:47

好彩! 有咁多媽咪陪我一齊行呢條路!  
而家D 直資好巴閉, 唔係Band 1唔收, 操行唔好唔收…..
我相信小兒係interview 既表現應該唔錯, 但係佢係Band 2, 所以比滙基, 顏寶玲rejected咗 !

我都好擔心佢三月考試既成績 !
作者: veronna    時間: 09-2-19 15:54

Elona,

你等緊既係匯基嗎? 我見你係匯基那邊有發問過.

作者: veronna    時間: 09-2-19 15:59

sorry, 修改完先見到你個post. 你係已經收到匯基信reject? 可以話我聽幾時收嗎? 因為我有朋友都報左, 佢都好心急, 因為知道第一round收生信已經出左, 佢個小朋友又未有消息..........
作者: Elona    時間: 09-2-19 16:02

封rejected letter 係昨日收到, 我等緊嗰間係福建
作者: tinetinew    時間: 09-2-19 16:08

hi,

你幾時收到信?我重等緊通知,每次行去信箱收信都好大壓力!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-19 15:47 發表
好彩! 有咁多媽咪陪我一齊行呢條路!  
而家D 直資好巴閉, 唔係Band 1唔收, 操行唔好唔收…..
我相信小兒係interview 既表現應該唔錯, 但係佢係Band 2, 所以比滙基, 顏寶玲rejected咗 !

我都好擔心佢三月考試 ...

作者: tinetinew    時間: 09-2-19 16:12

hi,

pls check pm!!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-19 16:02 發表
封rejected letter 係昨日收到, 我等緊嗰間係福建

作者: veronna    時間: 09-2-19 16:16

thx. 收工再打電話去問一問佢先
作者: Elona    時間: 09-2-19 16:49

Hi Veronna,

我唔肯定你地有冇誤會, 除咗福建外, 其他都回覆咗唔收我個仔.

我腍你打電話去學校, 佢地都未必答你, 只會話處理緊
作者: longtingchun    時間: 09-2-19 17:10

各位媽咪,

如我現在才申請直資學校, 請問有那間直資學校可申請 !!

很心急  !!
作者: Elona    時間: 09-2-19 17:19

顏寶玲和福建中學仍接受第二輪申請
作者: longtingchun    時間: 09-2-19 17:31

謝 !謝 !

此兩間易不易入 ?  小女是 Band 1.

學費幾多 ??  如等大抽獎后才申請, 得唔得 ???
作者: cecwun    時間: 09-2-19 17:36     標題: 回覆 # 的文章

兩間都唔易入, 尤其是福建, 好多人爭, 面試要兩個幾鐘頭
作者: emmi801    時間: 09-2-19 17:40

各位媽咪
       我都同你地一樣,心情緊張,
我都有申請聖道迦南,但未有結果,
其實這間學校口碑如何?請比D意見
作者: 亞佩    時間: 09-2-19 17:42

我都很担心,因為我交了FORM入港大同學會,但是直至現在都未接到通知面試呀!我的囡囡成績在BAND1尾BAND2頭.我現在很頭痛呀!
作者: tinetinew    時間: 09-2-19 17:47

hi,

林大輝 and 播道!

yuk hei mun   

原帖由 longtingchun 於 09-2-19 17:10 發表
各位媽咪,

如我現在才申請直資學校, 請問有那間直資學校可申請 !!

很心急  !!

作者: motherlau    時間: 09-2-19 22:42

del................

作者: AS-Ma-Ma    時間: 09-2-19 23:30

原帖由 motherlau 於 09-2-19 22:42 發表
我仲 ,小兒kln city band 3, 見到d學校就冇眼睇.英文直資更加唔洗想.下星期自行其中一間面試,但都係你緊佢唔緊.

Hi, 你好,我個仔都係 kln city band 3, 一句講晒,無資格間學校 ,有興趣大家吐下苦水嗎?PM to me 交流下大抽獎選校心得啦。
作者: tinetinew    時間: 09-2-19 23:40

Hi,

我個仔上年九月參加咗面試班,之前學校又搞一次,都唔知對佢有冇幫助??嚟緊要in學校,我都唔想俾太大壓力佢!諗返起自己見工都冇咁慘!

Yuk hei mun

原帖由 motherlau 於 09-2-19 22:42 發表
我仲 ,小兒kln city band 3, 見到d學校就冇眼睇.英文直資更加唔洗想.下星期自行其中一間面試,但都係你緊佢唔緊.

作者: Elona    時間: 09-2-20 09:38

如果小朋友係Band 1收既機會大好多 !
福建每月學費大概900元(超平)
顏寶玲每月學費大概2000元
如等大抽獎后才申請, 好難講, 要視孚有冇學位剩, 小朋友既成績…..

原帖由 longtingchun 於 09-2-19 05:31 PM 發表
謝 !謝 !

此兩間易不易入 ?  小女是 Band 1.

學費幾多 ??  如等大抽獎后才申請, 得唔得 ???

作者: Elona    時間: 09-2-20 09:42

小兒既班主任話聖道迦南校風唔好, D學生好壞, 所以我交咗form 都冇去到 interview.
原帖由 emmi801 於 09-2-19 05:40 PM 發表
各位媽咪
       我都同你地一樣,心情緊張,
我都有申請聖道迦南,但未有結果,
其實這間學校口碑如何?請比D意見

作者: Elona    時間: 09-2-20 09:52

我好明白你地既感受, 因為我同各位既Situation 一樣, 我講到口水乾話程分試有幾重要, 仔仔雖然明白, 但利行動配合唔到…..  攪掂完派位, 睇怕我都會老十年….
原帖由 tinetinew 於 09-2-19 11:40 PM 發表
Hi,

我個仔上年九月參加咗面試班,之前學校又搞一次,都唔知對佢有冇幫助??嚟緊要in學校,我都唔想俾太大壓力佢!諗返起自己見工都冇咁慘!

Yuk hei mun

...

作者: bkqueen    時間: 09-2-20 10:28

想問下林大輝好, 定你聖道迦南好d 呀
作者: longtingchun    時間: 09-2-20 10:30

完全同意 !!

我細仔(現在5年級)也是, 補習社補習, 小提琴, + 私人補習...,  各方面催谷, 進步很緩慢, 他完全不知道讀書的重要性, 專注力很差, 反應又慢, 激死 !!!  但打Online Game的時侯就完全不同, 又興奮, 反應又敏捷, 學嘢又快, 他教我玩我也不明白, 真激死 !!

但大女(現在6年級)就完全不同, 考Bank 1頭, 不打機, 學習上完全不用我操心, 主動學習/求知欲强, 聰明活潑 !!

各位家長, 夠境問題在那裡  ??  是否男仔與女仔有學習上的分別 ?  或者是天生性格使然(冇得救 !!), 怎樣可教好我細仔學習上的問題 ?  很頭痛  ??  請給意見, 謝 ! 謝 !

原帖由 Elona 於 09-2-20 09:52 發表
我好明白你地既感受, 因為我同各位既Situation 一樣, 我講到口水乾話程分試有幾重要, 仔仔雖然明白, 但利行動配合唔到…..  攪掂完派位, 睇怕我都會老十年….
...

作者: Elona    時間: 09-2-20 11:16

我得一個仔, 唔知係唔係女仔會自動波一D, 身邊朋友D 仔多數係懶散D
以心理學既角度嚟睇, 係小朋友冇學習動機, 對嗰樣事物冇興趣, 至於點樣令小朋友有學習動機, 我都係度發掘緊….

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 10:30 AM 發表
完全同意 !!

我細仔(現在5年級)也是, 補習社補習, 小提琴, + 私人補習...,  各方面催谷, 進步很緩慢, 他完全不知道讀書的重要性, 專注力很差, 反應又慢, 激死 !!!  但打Online Game的時侯就完全不同, 又興奮, 反應 ...

作者: tinetinew    時間: 09-2-20 11:33

hi,

你個仔係唔係同我個仔係失散多年嘅兄弟,咁似樣嘅? 我而家都冇咩望,只希望同佢一齊努力埋個呈分試!

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 10:30 發表
完全同意 !!

我細仔(現在5年級)也是, 補習社補習, 小提琴, + 私人補習...,  各方面催谷, 進步很緩慢, 他完全不知道讀書的重要性, 專注力很差, 反應又慢, 激死 !!!  但打Online Game的時侯就完全不同, 又興奮, 反應 ...

作者: Elona    時間: 09-2-20 11:42

一齊努力啦! 你個仔有冇考資中學 ? 有咩好策略 ?
作者: chunleungmama    時間: 09-2-20 12:37

我都想問如果等大抽獎之後先去申請,到時仲有無位呢?
作者: tinetinew    時間: 09-2-20 12:37

hi,

策略就冇,耐性(我嘅)就隨着呈分試增加!每天放學休息一陣食tea,跟著問佢想幾時做功課呀?(我差唔多要簽埋contract咁,我就發作呀!)時間一到叫佢自己熄电視及做功課,做完功課有時間就練琴,冇時間就沖涼食飯,食完飯就熄電視及溫書(唔知咁做推唔推動到佢 ),全程都陪太子讀書,放棄追電視劇,十點鍾刷牙上床瞓覺,我每天都過得好充實 !同希望佢快d領悟(妄想症我又發作呀!),我每天都反省及檢討(唔知佢會唔會,多數唔會!)

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-20 11:42 發表
一齊努力啦! 你個仔有冇考資中學 ? 有咩好策略 ?

作者: tinetinew    時間: 09-2-20 12:46

hi,

如果你及老師都sure個小朋友係band 1,梗係等大抽獎啦(我認為)!最多到時填表時,上多d嚟問吓其他mani或daddy嘅意見嚟參考!我估萬一失手都可叩門(band one有機會,我個仔band two就渺茫d)

yuk hei mun

原帖由 chunleungmama 於 09-2-20 12:37 發表
我都想問如果等大抽獎之後先去申請,到時仲有無位呢?

作者: longtingchun    時間: 09-2-20 13:01

同我做法一樣  !!

但我個仔有時會黑口黑面對我, 同喊 !!!!, 你行東, 他就行西 !!  比他打15分鍾Online Line Game, 他就開心番, 仲Kiss我 !!  打完機又話眼訓/如 Tired !!  我冇佢辨法 !!  激死我  !!  如妳係我, 妳點做  !!!!

原帖由 tinetinew 於 09-2-20 12:37 發表
hi,

策略就冇,耐性(我嘅)就隨着呈分試增加!每天放學休息一陣食tea,跟著問佢想幾時做功課呀?(我差唔多要簽埋contract咁,我就發作呀!)時間一到叫佢自己熄电視及做功課,做完功課有時間就練琴,冇時間就沖涼食飯,食完飯就 ...

作者: veronna    時間: 09-2-20 13:06

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 13:01 發表
同我做法一樣  !!

但我個仔有時會黑口黑面對我, 同喊 !!!!, 你行東, 他就行西 !!  比他打15分鍾Online Line Game, 他就開心番, 仲Kiss我 !!  打完機又話眼訓/如 Tired !!  我冇佢辨法 !!  激死我  !!  如妳係我, 妳 ...

唔好意思, 搭訕兩句, 可以用玩電腦做獎勵嗎? 同佢講如果今日彈琴好認真好俾心機 又或者今日溫左半個鐘頭書, 就獎15分鐘. 唔好俾佢玩完先再做, 一定要做完先可以玩會唔好d.
作者: tinetinew    時間: 09-2-20 13:22

hi,

贈你幾個字,不過唔知work唔work!

同佢鬥堅持,我仍在測試中!!

yuk hei mun

[quote]原帖由 longtingchun 於 09-2-20 13:01 發表
同我做法一樣  !!

但我個仔有時會黑口黑面對我, 同喊 !!!!, 你行東, 他就行西 !!  比他打15分鍾Online Line Game, 他就開心番, 仲Kiss我 !!  打完機又話眼訓/如 Tired !!  我冇佢辨法 !!  激死我  !!  如妳係我, 妳 ... [/quote]
作者: tinetinew    時間: 09-2-20 13:24

hi,

yes, me too!

yuk hei mun

原帖由 veronna 於 09-2-20 13:06 發表

唔好意思, 搭訕兩句, 可以用玩電腦做獎勵嗎? 同佢講如果今日彈琴好認真好俾心機 又或者今日溫左半個鐘頭書, 就獎15分鐘. 唔好俾佢玩完先再做, 一定要做完先可以玩會唔好d. ...

作者: longtingchun    時間: 09-2-20 13:41

謝 !!  謝 !!

我試過, 他亦照做, 但全程黑口黑面, 個頭同個身左拎右拎, 又去Toilet, 又同家姐傾計, 個腦係遊雲, 隻手又玩玩具, 擦膠, 鉛筆.......  話他他又喊(我時常叫他男仔不要喊, 但他總是時常容易喊 !!)  激死  !!

老師說他有些小聰明, 但上堂不夠專心, 愛玩 !!

原帖由 veronna 於 09-2-20 13:06 發表

唔好意思, 搭訕兩句, 可以用玩電腦做獎勵嗎? 同佢講如果今日彈琴好認真好俾心機 又或者今日溫左半個鐘頭書, 就獎15分鐘. 唔好俾佢玩完先再做, 一定要做完先可以玩會唔好d. ...

作者: longtingchun    時間: 09-2-20 13:53

謝謝提醒 !!

希望可行  !!  但我最怕仔仔喊, 喊到浪費很多時間, 結果甚麽也做不到, 我不想令他"爭恨"我, 他會不啋我的, 有時仲會罵我  !! 食飯時仲激死我........  

原帖由 tinetinew 於 09-2-20 13:22 發表
hi,

贈你幾個字,不過唔知work唔work!

同佢鬥堅持,我仍在測試中!!

yuk hei mun

[quote]原帖由 longtingchun 於 09-2-20 13:01 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back ...

作者: tinetinew    時間: 09-2-20 14:20

hi,

我自己就唔會太睇亞仔頭做人,不過仔女性格唔同,我好難落d咩 comment,有時都係你睇我好,我睇你好!不過我(失業中)就係佢返學嘅時候揾嘢讀,亦會話俾佢知,希望佢見呀媽都返學,都會思考呀!

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 13:53 發表
謝謝提醒 !!

希望可行  !!  但我最怕仔仔喊, 喊到浪費很多時間, 結果甚麽也做不到, 我不想令他"爭恨"我, 他會不啋我的, 有時仲會罵我  !! 食飯時仲激死我........  

...

作者: longtingchun    時間: 09-2-20 14:37

謝謝你的分享 !!

同意, 身教都很有用 !!  希望大家努力 !!  希望在明天 !!  不要灰心 !!  明天會更好  !!

原帖由 tinetinew 於 09-2-20 14:20 發表
hi,

我自己就唔會太睇亞仔頭做人,不過仔女性格唔同,我好難落d咩 comment,有時都係你睇我好,我睇你好!不過我(失業中)就係佢返學嘅時候揾嘢讀,亦會話俾佢知,希望佢見呀媽都返學,都會思考呀!

yuk hei mun

...

作者: ytpeople    時間: 09-2-20 14:45

longtingchun,

唔好意思,忍唔住搭咀,我覺得你太遷就你的仔仔。

是否每次見他喊,你就會屈服?

就算佢憎恨你、唔蘇你,你估佢維持可以維持幾耐?

咁細個就鬧呀媽,我覺得一定唔可以囉!

我覺得教養還重要過成績啊!

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 13:53 發表
謝謝提醒 !!

...

作者: cecwun    時間: 09-2-20 15:00

我都想發表下, 唔知大家認唔認同呢,
每次如果要佢溫書, 甚至考試, 我個仔都不太專心, 但當我話如果知佢專心溫完佢可以休息十五分鐘, 個十五分鐘佢可以做任何嘢(包括打機), 於是佢會十分專心溫完, 之後再繼續
但有人話細路因為有得打機就分心, 之前溫咗啲都是白費,
唔知你哋啲細路係咪咁
雖然我個仔成績只係普通, 但佢專心溫起書就會溫得好快, 事半功倍
作者: longtingchun    時間: 09-2-20 15:04

同意 !!  謝謝 !!

有時在當時環境下, 真是很難做的 !!  我就試下堅持你們所教的, 看看怎樣吧 !!

他家姐成績很好 !!  活潑可愛 !!  是否這樣影响他的行為表現呢 ??  因為他說過我們偏心家姐  !

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 14:45 發表

唔好意思,忍唔住搭咀,我覺得你太遷就你的仔仔。

是否每次見他喊,你就會屈服?

就算佢憎恨你、唔蘇你,你估佢維持可以維持幾耐?

咁細個就鬧呀媽,我覺得一定唔可以囉!

我覺得教養還重要過成績啊!

...

作者: longtingchun    時間: 09-2-20 15:21

如果他說在補習社温咗啦 ! 功課也做咗啦 !  然后不理你 !!  說你很煩 !  你怎樣 ??

原帖由 cecwun 於 09-2-20 15:00 發表
每次如果要佢溫書, 甚至考試, 我個仔都不太專心, 但當我話如果知佢專心溫完佢可以休息十五分鐘, 個十五分鐘佢可以做任何嘢(包括打機), 於是佢會十分專心溫完, 之後再繼續
但有人 ...

作者: tinetinew    時間: 09-2-20 16:13

hi,

我個仔考試時,我就唔俾打機,而呢個已成為習慣!我而家就開始要佢做下我自己買嘅練習,需然你哋或覺得我變態,又要做功課,又要做練習,但我會同亞仔講,你做多d練習多d,可以明多d,暫時佢都唔抗拒!但始終希望有一天佢會明白我嘅苦心,同我講一聲多謝媽咪我就滿足了!

yuk hei mun

但有人 ...

作者: tinetinew    時間: 09-2-20 16:23

hi,

請恕我直言,我覺得你仔仔有可能係自卑,太多人攞佢同家姐比,令佢自信創新低,令佢做一些同家姐相反嘅事出嚟引你注意!你唯有耐心d同佢講多d道理,希望久而久之會明白你,你個仔現在才是小五咋,有得追,努力呀! 多d坐响佢隔離陪佢温書(我都係)令佢感覺你重視佢,希望這情況得以改善!

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 15:21 發表
如果他說在補習社温咗啦 ! 功課也做咗啦 !  然后不理你 !!  說你很煩 !  你怎樣 ??

作者: cecwun    時間: 09-2-20 16:39

係呀, 我都係坐响佢隔離同佢溫書, 如果佢唔聽話, 我就會話唔同佢溫, 要佢自已嚟, 佢都好怕, 會聽話, 但都要佢信你同佢溫書會幫到佢先有用
作者: cecwun    時間: 09-2-20 16:43     標題: 回覆 # 的文章

可以抽問下咪知囉, 如果佢唔識, 泔就佑佢冇溫
所以多啲跟功課是重要, 聽講好多學校都鍾意家長多啲關心子女功課, 如果唔係, 點解面試要見家長
作者: longtingchun    時間: 09-2-20 16:47

絕對不是變態啦 !!  我都想比多些練習給他做, 但他真是很抗拒, 其實我都很願意花錢倍養他的, 但他總是領會不到, 或者敷衍 !!  他是不想讀書嗰種  !! 真頭痛 !!  有甚麽方法可提高他的讀書興趣 ??

有時我在街上/酒樓, 見到其他很乖的小朋友/學生, 都很羨慕, 再想起自已仔仔 !!  是否問題在於我自已, 不懂教小朋友 ?  有時都有點身自責 !!  不過我都會努力 !!

原帖由 tinetinew 於 09-2-20 16:13 發表
hi,

我個仔考試時,我就唔俾打機,而呢個已成為習慣!我而家就開始要佢做下我自己買嘅練習,需然你哋或覺得我變態,又要做功課,又要做練習,但我會同亞仔講,你做多d練習多d,可以明多d,暫時佢都唔抗拒!但始終希望有一天佢 ...

作者: longtingchun    時間: 09-2-20 16:58

我都有咁做  !!  但有時遇到他發脾氣時, 我都會停一停, 援和下他的情緒, 他是不能迫, 受軟唔受硬嗰種 !!

原帖由 cecwun 於 09-2-20 16:43 發表
可以抽問下咪知囉, 如果佢唔識, 泔就佑佢冇溫
所以多啲跟功課是重要, 聽講好多學校都鍾意家長多啲關心子女功課, 如果唔係, 點解面試要見家長

作者: ytpeople    時間: 09-2-20 17:00

可能你和你的家人常在無意間講:你學下家姐la!睇下家姐幾叻、家姐幾咁得人鐘意……諸如此類的說話。可能佢亦覺得自己無家姐咁叻,於是便把心一橫,放"pair"o黎激下你地啊!
原帖由 longtingchun 於 09-2-20 15:04 發表

他家姐成績很好 !!  活潑可愛 !!  是否這樣影响他的行為表現呢 ??  因為他說過我們偏心家姐  !

...

作者: cecwun    時間: 09-2-20 17:08

不能迫就要用奬了, 我自己用這方法 (但不知啱唔啱), 每次默書, 測驗, 考試攞到八十分以上有奬, 奬一啲佢最鍾意的, 我個仔最鍾意買用來打機的點數, 雖然好似鼓勵佢打機咁, 但都幾有用, 如果奬一的係生活上的, 例如文具, 衣服鞋襪等, 就冇咁有效, 這個辦法叫利誘, 雖然方法好似錯了, 但都冇辦法, 是work就算
作者: ytpeople    時間: 09-2-20 17:13

cecwun,

對小女而言,我也覺得這樣做效果很好呢!

tinetinew,

小女現時讀小六。我發覺做課外練習較花時間找題目,因課外練習同學校老師出的問題之方法有出入,所以我集中幫女兒操練學校出的工作紙多,做一次錯,再做第二次錯,兩—再做第三次…(如時間許可)直至全對為止。
但有人 ...

作者: tinetinew    時間: 09-2-20 17:18

hi,

唔好咁快判亞仔死刑!親身經驗:我個仔三年級時,我教佢教到嘔血 ,成績亦不見得好。我嗰時只可在佢考試時請假陪佢溫書,試問可以溫得幾多呀!但升上四年級時(最曳個班,p1-p4會調班),個班主任好有耐性及愛心(須然是個男老師),我個仔就係嗰年開竅,全班考第一(須然全級考46/153),但我都好開心,係五年級入咗精英班!但係升咗班後我覺得佢冇咁開心,成績亦退步咗,功課又多咗,壓力又大咗!
  須然今次呈分試跌watt,見到都想喊 ,但我同亞仔講我哋嚟緊三月尾考試,大家一齊努力呀,佢亦應承咗!所以大家都唔好灰心,一齊努力呀!   

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 16:47 發表
絕對不是變態啦 !!  我都想比多些練習給他做, 但他真是很抗拒, 其實我都很願意花錢倍養他的, 但他總是領會不到, 或者敷衍 !!  他是不想讀書嗰種  !! 真頭痛 !!  有甚麽方法可提高他的讀書興趣 ??

有時我在街上/酒樓 ...

作者: longtingchun    時間: 09-2-20 17:19

多謝tinetinew, cecwun 兩位提點,

有時稔下都覺得, 有時我讚了家姐叻后, 他都有點不高與似的.  我都要學習下, 改變下自已先, 希望我可感化下他 !

有時我都有坐在他旁做功課/温書,  我在旁睇報紙,  他唔識就會問我, 有時教他一兩次唔識, 他都很容易喊的 !!

原帖由 tinetinew 於 09-2-20 16:23 發表
hi,

請恕我直言,我覺得你仔仔有可能係自卑,太多人攞佢同家姐比,令佢自信創新低,令佢做一些同家姐相反嘅事出嚟引你注意!你唯有耐心d同佢講多d道理,希望久而久之會明白你,你個仔現在才是小五咋,有得追,努力呀!:lover ...

作者: longtingchun    時間: 09-2-20 17:23

有時都有, 但很少 !  那麽我應該怎樣做 ?

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 17:00 發表
可能你和你的家人常在無意間講:你學下家姐la!睇下家姐幾叻、家姐幾咁得人鐘意……諸如此類的說話。可能佢亦覺得自己無家姐咁叻,於是便把心一橫,放"pair"o黎激下你地啊!
...

作者: longtingchun    時間: 09-2-20 17:25

好的, 我試下 !!

原帖由 cecwun 於 09-2-20 17:08 發表
不能迫就要用奬了, 我自己用這方法 (但不知啱唔啱), 每次默書, 測驗, 考試攞到八十分以上有奬, 奬一啲佢最鍾意的, 我個仔最鍾意買用來打機的點數, 雖然好似鼓勵佢打機咁, 但都幾有用, 如果奬一的係生活上的, 例如文 ...

作者: tinetinew    時間: 09-2-20 17:25

hi,

咁我又唔會全部做晒,我揀練習做,如今課教明喻,我就只係找明喻嘅題目做,睇吓佢明唔明,不過我都係近排先咁做,因之前返工個補習miss同佢温書,你嘅提意我會試吓!thanks!!

yuk hei mun

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 17:13 發表

tinetinew,

小女現時讀小六。我發覺做課外練習較花時間找題目,因課外練習同學校老師出的問題之方法有出入,所以我集中幫女兒操練學校出的工作紙多,做一次錯,再做第二次 ...

作者: ytpeople    時間: 09-2-20 17:31

你說:有時我都有坐在他旁做功課/温書,  我在旁睇報紙,  他唔識就會問我, 有時教他一兩次唔識, 他都很容易喊的 !!

咁佢喊,你會點做啊?[quote]原帖由 longtingchun 於 09-2-20 17:23 發表
有時都有, 但很少 !  那麽我應該怎樣做 ?

[/quote]

作者: longtingchun    時間: 09-2-20 17:41

我就停一停, 講啲鼓勵說話, 他就會再繼績, 中間浪費了很多時間, 而他是早睡嗰種, 所以温習時間是很短的, 他返補習社要6點多才回家, 其中一星期有2天要8點多才回家  我不知他為甚麽咁容易喊 !

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 17:31 發表
你說:有時我都有坐在他旁做功課/温書,  我在旁睇報紙,  他唔識就會問我, 有時教他一兩次唔識, 他都很容易喊的 !!

咁你會點做?[quote]原帖由 longtingchun 於 09-2-20 17:23 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images ...

作者: ytpeople    時間: 09-2-20 17:56

你仔仔容易喊,可能只係想得到你的關注吧!可以試下佢喊時,如果同上次一樣(你解釋完佢都唔明)你簡單安慰佢幾句之後,同佢講喊多一分鐘好喇!(比埋計時器佢睇),咁我諗唔會喊好耐卦?仲有o係平時,你可單獨同佢講:喊係解決唔倒問題既。有咩問題,同比媽咪商量下,睇下有冇辦法幫你!

原來你仔仔每晚補完習要6點多才回家,仲有兩日8點多才回家又真係幾晏喎!
原帖由 longtingchun 於 09-2-20 17:41 發表
我就停一停, 講啲鼓勵說話, 他就會再繼績, 中間浪費了很多時間, 而他是早睡嗰種, 所以温習時間是很短的, 他返補習社要6點多才回家, 其中一星期有2天要8點多才回家  我不知他為甚麽咁容易喊 !

...

作者: longtingchun    時間: 09-2-20 18:10

我都有咁同他講, 但他都是咁容易喊 !!  8點幾係加强班, 因要應付升中呈分試, 太晚回家因我不想他掛住玩電腦 !!  不過有時家姐都有取笑他(不過很少), 白癡仔, 低能仔, 咁簡單嘅字都唔識.....  不過他們大部份時間都很Friend !!  仔仔最喜歡家姐教 !!  

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 17:56 發表
你仔仔容易喊,可能只係想得到你的關注吧!可以試下佢喊時,如果同上次一樣(你解釋完佢都唔明)你簡單安慰佢幾句之後,同佢講喊多一分鐘好喇!(比埋計時器佢睇),咁我諗唔會喊好耐卦?仲有o係平時,你可單獨同佢講:喊係解決唔倒問題既 ...

作者: longtingchun    時間: 09-2-20 18:15

如家姐教或私人補習姐姐教他, 他是不會喊的 !!  這是否我有問題呢  ??!!!

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 17:56 發表
你仔仔容易喊,可能只係想得到你的關注吧!可以試下佢喊時,如果同上次一樣(你解釋完佢都唔明)你簡單安慰佢幾句之後,同佢講喊多一分鐘好喇!(比埋計時器佢睇),咁我諗唔會喊好耐卦?仲有o係平時,你可單獨同佢講:喊係解決唔倒問題既 ...

作者: tinetinew    時間: 09-2-20 19:03

hi,

請不要懷疑自己了!想太多個人會辛苦㗎!你已經是個好媽媽,起碼都會反省自己了,你個仔都係想吸引你注意多d,唯有慢慢教la,努力呀!

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 18:15 發表
如家姐教或私人補習姐姐教他, 他是不會喊的 !!  這是否我有問題呢  ??!!!

作者: veronna    時間: 09-2-20 19:26

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 18:15 發表

會唔會係因為對住姐姐喊係冇用既, 姐姐可能唔理佢, 但對住媽咪喊就唔同, 一喊媽咪就會心軟咩都得. 如果係你就要狠心d, 下次喊唔好就佢喇. 要俾佢知喊係解決唔到問題, 媽咪亦唔會因為你喊就就晒你.

我會同佢講, 咁你喊一陣啦, 喊完就要做架喇. 媽咪要飲杯水先, 你喊完黎廚房話俾媽咪知.
作者: ytpeople    時間: 09-2-20 22:02

我都覺得veronna講得o岩!
我覺得問題係你的仔仔太醒,而你較「林」,所以比佢食住你。如果同佢講左下次佢喊你都唔會就佢,你就一定要做到並堅持到底;否則唔知幾時才能扭轉局面。

原帖由 veronna 於 09-2-20 19:26 發表

會唔會係因為對住姐姐喊係冇用既, 姐姐可能唔理佢, 但對住媽咪喊就唔同, 一喊媽咪就會心軟咩都得. 如果係你就要狠心d, 下次喊唔好就佢喇. 要俾佢知喊係解決唔到問題, 媽咪亦唔會因為你喊就就晒你.

我會同佢講,  ...

作者: Elona    時間: 09-2-20 22:17

各位媽咪, 今日係我人生中最灰暗既日子, 小兒已被所有心儀既直資rejected哂, 前路茫茫
作者: ytpeople    時間: 09-2-20 22:39

不要這麼氣餒吧!唯有寄望大抽獎,抽到枝好籤!
祝你好運!
原帖由 Elona 於 09-2-20 22:17 發表
各位媽咪, 今日係我人生中最灰暗既日子, 小兒已被所有心儀既直資rejected哂, 前路茫茫

作者: tinetinew    時間: 09-2-20 23:06

Hi,

不要灰心!我們一齊努力!

Yu hei mun

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 22:39 發表
不要這麼氣餒吧!唯有寄望大抽獎,抽到枝好籤!
祝你好運!  

作者: motherlau    時間: 09-2-20 23:31

del..............
原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-2-19 23:30 發表

Hi, 你好,我個仔都係 kln city band 3, 一句講晒,無資格間學校 ,有興趣大家吐下苦水嗎?PM to me 交流下大抽獎選校心得啦。

作者: motherlau    時間: 09-2-20 23:43

del......... [/quote]

作者: motherlau    時間: 09-2-20 23:47

del................

原帖由 Elona 於 09-2-20 09:52 發表
...

作者: motherlau    時間: 09-2-21 00:04

del..................

作者: Maisie    時間: 09-2-21 00:26

我想妳們都是很好的母親,但就因為太好了!

我也有一個囝囝,也是很喜歡喊.

每當他喊的時候,我會對他說:我不會理會喊緊嘅人,請你喊完再來找我吧! 當你唔理佢,佢就會停.記住,不可心軟,不過要平時解釋給他聽媽咪為什麼不理會他...

打機,tv,不會就範,就算喊到拆天,也不會就範.也是,平時要解釋給他聽為什麼媽咪不就範...

道理要解釋,但原則不可動搖!

當然,不是這麼簡單,我也在努力中(小兒六歲),還要加很多鼓勵,心機,時間...

以上個人分享,希望啱和有用啦!
作者: veronna    時間: 09-2-21 10:02

有冇發覺小朋友好難攪既大多數都係囝囝. 男仔真係難攪d?? 我成日俾daddy同媽咪話我管得個仔太嚴. 有頭髮邊個想做x喱. (不過我細個果陣佢地咪又係管得我好嚴, 依家佢地身份唔同左, 係公公同婆婆之麻). 真係覺得自己好似老左好多. 依家都仲未開始中學既反叛期, 過多幾個月升中果時仲難攪.
作者: tinetinew    時間: 09-2-21 10:06

Hi,

me 2!! 好想喊!

Yuk hei mun

原帖由 veronna 於 09-2-21 10:02 發表
有冇發覺小朋友好難攪既大多數都係囝囝. 男仔真係難攪d?? 我成日俾daddy同媽咪話我管得個仔太嚴. 有頭髮邊個想做x喱. (不過我細個果陣佢地咪又係管得我好嚴, 依家佢地身份唔同左, 係公公同婆婆之麻). 真係覺得自己好 ...

作者: longtingchun    時間: 09-2-21 10:06

謝謝你的關心 !!

原帖由 tinetinew 於 09-2-20 19:03 發表
hi,

請不要懷疑自己了!想太多個人會辛苦㗎!你已經是個好媽媽,起碼都會反省自己了,你個仔都係想吸引你注意多d,唯有慢慢教la,努力呀!

yuk hei mun

...

作者: longtingchun    時間: 09-2-21 10:23

我都太清楚他的心理(10歲都咁容易喊) !!  唯有試下用各位媽咪提供的方法, 慢慢教, 先觀察吓啦 !!

原帖由 veronna 於 09-2-20 19:26 發表

我會同佢講,  ...

作者: Elona    時間: 09-2-21 10:28

可否話我知你成功叩門既學校是邊間 ? 有冇試過求校長 ?

原帖由 motherlau 於 09-2-21 12:04 AM 發表
唔好咁灰,當年小女都係去到叩門的日子先成功,第一階段d學校會保守d,想收d勁人,但去到後段就會睇程況,有時會有死雞拾下 .我覺得最重要係你要找d level差唔多的學校.

...

作者: longtingchun    時間: 09-2-21 10:33

啱呀 !!  不過有時都覺得他很可憐(他喊的時侯), 算啦, 都是試吓用你們的方法, 試看效果如何吧 !!  多謝各人關心 !!

另外, 請問你知唔知外面啲"記憶學"課程有冇用 ?  貴唔貴 ?

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 22:02 發表

我都覺得veronna講得o岩!
我覺得問題係你的仔仔太醒,而你較「林」,所以比佢食住你。如果同佢講左下次佢喊你都唔會就佢,你就一定要做到並堅持到底;否則唔知幾時才能扭轉局面。

...

作者: longtingchun    時間: 09-2-21 10:48

凡事向好方面睇, 讀書好睇個人的, Bank 3 學生都有出尖子, 名校生也有會考8-9分,  不要灰心, 做好本份, 希望在明天, 明天會更好  !!  我現在都學習緊, 當成一種磨練, 大家向前努力吧 !

作者: longtingchun    時間: 09-2-21 10:57

謝謝你的分享 !!

綜合各位的意見, 普偏都是"堅持到底", 講原側.  就試吓吧 !  看看成效如何, 是否適合我仔仔.

原帖由 Maisie 於 09-2-21 00:26 發表
我想妳們都是很好的母親,但就因為太好了!

我也有一個囝囝,也是很喜歡喊.

每當他喊的時候,我會對他說:我不會理會喊緊嘅人,請你喊完再來找我吧! 當你唔理佢,佢就會停.記住,不可心軟,不過要平時解釋給他聽媽咪為什麼不理會他...

打 ...

作者: longtingchun    時間: 09-2-21 11:06

我都同意 !!  是否越管教, 反抗越大 (一生全部由父母安排晒) !!  定是給他自由, 從旁協助 !!   真頭痛 !!

原帖由 veronna 於 09-2-21 10:02 發表
有冇發覺小朋友好難攪既大多數都係囝囝. 男仔真係難攪d?? 我成日俾daddy同媽咪話我管得個仔太嚴. 有頭髮邊個想做x喱. (不過我細個果陣佢地咪又係管得我好嚴, 依家佢地身份唔同左, 係公公同婆婆之麻). 真係覺得自己好 ...

作者: ytpeople    時間: 09-2-21 11:27

BK有人談論過,click入去睇下:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1698289&page=1#pid26658639

原帖由 longtingchun 於 09-2-21 10:33 發表
啱呀 !!  不過有時都覺得他很可憐(他喊的時侯), 算啦, 都是試吓用你們的方法, 試看效果如何吧 !!  多謝各人關心 !!

另外, 請問你知唔知外面啲"記憶學"課程有冇用 ?  貴唔貴 ?

...

作者: Elona    時間: 09-2-21 11:38

其實我唔係要佢入名校, band 2我都好開心, 只不過 band 2 學校校風一般唔好, 小兒比較懶散, 如果同埋D壞學生就好易學壞
原帖由 longtingchun 於 09-2-21 10:48 AM 發表
凡事向好方面睇, 讀書好睇個人的, Bank 3 學生都有出尖子, 名校生也有會考8-9分,  不要灰心, 做好本份, 希望在明天, 明天會更好  !!  我現在都學習緊, 當成一種磨練, 大家向前努力吧 !

...

作者: veronna    時間: 09-2-21 11:58

成績係次要, 校風好, D學生乖先緊要. 要知佢地中學既AGE朋輩好緊要.

作者: veronna    時間: 09-2-21 12:01

當然如果成績又好, 校風又好既就最好囉.
作者: motherlau    時間: 09-2-21 12:15

Pls check PM
原帖由 Elona 於 09-2-21 10:28 發表
可否話我知你成功叩門既學校是邊間 ? 有冇試過求校長 ?

作者: longtingchun    時間: 09-2-21 12:43

知悉 !!  謝 !!

原帖由 ytpeople 於 09-2-21 11:27 發表
BK有人談論過,click入去睇下:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1698289&page=1#pid26658639

作者: longtingchun    時間: 09-2-21 12:50

Band 2 都有校風好些的, 都有好學生, 叫你仔仔遠離壞學生囉. 你是那一校網 ?  可pm給我.

原帖由 Elona 於 09-2-21 11:38 發表
其實我唔係要佢入名校, band 2我都好開心, 只不過 band 2 學校校風一般唔好, 小兒比較懶散, 如果同埋D壞學生就好易學壞

作者: tinetinew    時間: 09-2-21 17:00

hi,

大抽獎時黄大仙有乜心水?

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-19 15:18 發表

作者: tinetinew    時間: 09-2-21 17:02

hi,

我想8吓,當年你叩門是叩直資定津校,可否pm我你的心得!我係黃大仙區!thanks!!

yuk hei mun

原帖由 motherlau 於 09-2-21 00:04 發表
唔好咁灰,當年小女都係去到叩門的日子先成功,第一階段d學校會保守d,想收d勁人,但去到後段就會睇程況,有時會有死雞拾下 .我覺得最重要係你要找d level差唔多的學校.

...

作者: Elona    時間: 09-2-21 17:39

小兒會選觀唐聖若瑟, 男校

原帖由 tinetinew 於 09-2-21 05:00 PM 發表
hi,

大抽獎時黄大仙有乜心水?

yuk hei mun

作者: cecwun    時間: 09-2-21 18:03     標題: 回覆 # 的文章

Elona

可唔可以PM我係邊幾間直資已經REJECT咗

Cecilia
作者: tinetinew    時間: 09-2-21 18:49

hi,

我自行揀孔仙州及聖文德,你哋知唔知呢兩間o唔ok呀?

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-21 17:39 發表
小兒會選觀唐聖若瑟, 男校

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5