教育王國

標題: 2010 年升小一報料和準備 [打印本頁]

作者: Hayley04    時間: 09-2-23 13:34     標題: 2010 年升小一報料和準備

各位家長可能己經為您們小朋友升小一作準備, 本人手上有些數据及資料, 可與分享及討論, 希望各位多多指教及報料, 例如20分可以報咩小學(我都好想知), 教统局幾時有講座, 私小幾時派表等等, 总之幫到忙的, 全部歡迎.

Info (1)
最近小弟有機會與深水X的聖XX小學老師取經, 佢話2009年小一有二千一百人報名, 男女數目相約, 平均十幾人爭一個位, 第一輪結果通知左四百多人, 主要考慮部份家長在教统局第一輪派位后, 會放棄學位, 所以第一輪收取人數遠高於實際學位數目, (learning point: 考私小第一輪收唔到唔駛驚, 只要有誠意, 機會尚在).

面試方面: 聽落真係有點意外, 四五歲小朋友要面試加考試, 中英數都考, 英文listening 加 multiple choice, 唔識聽就唔識做mc, 數學仲勁, 要將三個數字加起來, 例如 5+6+4=?,

佢話點解考得咁難, 係為左小一課程, 因為小一第一個月就要dictation!

致於家長是否需要交profile report, 佢話每年收二千份表, 每個學生都見, 跟本冇咩時間睇, 最重要就係考試時表現, 其他較次要.
作者: phoebekk    時間: 09-2-23 23:21

原帖由 Hayley04 於 09-2-23 13:34 發表
各位家長可能己經為您們小朋友升小一作準備, 本人手上有些數据及資料, 可與分享及討論, 希望各位多多指教及報料, 例如20分可以報咩小學(我都好想知), 教统局幾時有講座, 私小幾時派表等等, 总之幫到忙的, 全部歡迎.
...

Victor,
你講個間學校,可能就係我朋友個囡囡考個間都係要做試題同面試, 聽佢講真係幾難考架!
聽過一啲過來人講如有20分, 第一輪都可試下果啲有宗教背景嘅出名小學, 起碼有得博吓喎! 但如得15分就千祈唔好揀有宗教背嘅小學, 機會相繼會高啲.
作者: ShinTeresa    時間: 09-2-24 16:16

我都煩緊 又唔係住呢區 又冇多5分 都係平常心啦 入到srl小學梗係好la 入唔到都唔會比壓力阿女 只緊要佢健康開心就ok la
原帖由 phoebekk 於 09-2-23 23:21 發表

Victor,
你講個間學校,可能就係我朋友個囡囡考個間都係要做試題同面試, 聽佢講真係幾難考架!
聽過一啲過來人講如有20分, 第一輪都可試下果啲有宗教背景嘅出名小學, 起碼有得博吓喎! 但如得15分就千祈唔好揀有宗教 ...

作者: monkey妹    時間: 09-2-24 17:20

原帖由 phoebekk 於 09-2-23 23:21 發表
聽過一啲過來人講如有20分, 第一輪都可試下果啲有宗教背景嘅出名小學, 起碼有得博吓喎! 但如得15分就千祈唔好揀有宗教背嘅小學, 機會相繼會高啲.

作者: Hayley04    時間: 09-2-24 17:49

it is very useful link...

http://blog.uncledos.com/p1-kl.html
作者: Hayley04    時間: 09-2-24 17:58

Total/
2009 intake
ClassStudent per class教師人數認可教育文憑認可大學學位特殊教育培訓
Maryknoll15053052100%90%0%
St. Mary1204304489%79%2%
Heep Yunn9033034100%83%0%
St. Rose12043042100%80%0%

一般上學時間一般放學時間Lunch hours全年全科測驗次數全年全科考試次數堂費 (年費)
Maryknoll08:0002:501.0033
$
3,500
St. Mary08:1503:000.4502
$
-
Heep Yunn08:0002:500.4522
$
2,000
St. Rose07:5003:001.0522
$
-

for reference only. Source: Education Bureau website. It may change from time to time. Please consult the school for exact figures.
作者: ShinTeresa    時間: 09-2-25 00:17

very useful helpful
原帖由 Hayley04 於 09-2-24 17:49 發表

http://blog.uncledos.com/p1-kl.html

作者: ShinTeresa    時間: 09-2-25 00:18

甘即係唔係教友 都唔晒諗啦 唔怪得個時我甘多朋友都幫d仔女受洗啦
原帖由 monkey妹 於 09-2-24 17:20 發表

作者: monkey妹    時間: 09-2-25 10:09

thanks.
原帖由 Hayley04 於 09-2-24 17:49 發表

作者: Hayley04    時間: 09-2-25 16:59

yes and no.

in 2008 intake, 15marks had success case. In 2009 intake, it seems that some 20 marks could not get in.

No one knows how it develops in 2010. I think chance is still here.

原帖由 ShinTeresa 於 09-2-25 00:18 發表
甘即係唔係教友 都唔晒諗啦 唔怪得個時我甘多朋友都幫d仔女受洗啦   

作者: Hayley04    時間: 09-2-25 17:39

比小小時間我, 我手頭有D叩門位資料可以參考

原帖由 ShinTeresa 於 09-2-25 00:18 發表

作者: irisleung7    時間: 09-2-25 17:54

VICTOR,

你d資料可以在那裡找到的?

原帖由 Hayley04 於 09-2-25 17:39 發表

作者: Hayley04    時間: 09-2-25 18:58

verbal from friends.

原帖由 irisleung7 於 09-2-25 17:54 發表
VICTOR,

你d資料可以在那裡找到的?

作者: Hayley04    時間: 09-3-2 13:48

do you know............

聖公會小學收生加天主教徒分
【明報專訊】官立、津貼小學自行分配學位階段下周一展開,聖公會向轄下小學發出通告,指若有天主教徒學生申請入學,可獲得「相同宗教信仰」的額外分數,提高入讀機會。有天主教學校大表不滿,認為「河水不犯井水」,質疑基督教學校搶收學生。天主教教區學校則表明不會為申請入學的基督教學生加分,並期望教統局澄清何謂相同宗教信仰。
在小一入學統籌辦法下,父母或兄姊與學校有關係、學生信仰與學校相同等,申請入學時均可獲加分,分數愈高被取錄機會愈大,「相同宗教信仰」佔5分。

details:
http://life.mingpao.com/cfm/dailynews1.cfm?Issue=20060923
作者: Hayley04    時間: 09-3-2 17:58

one more reference

二○ ○ 八年度小一入學報告書
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/08rept_c.pdf

if you want 2006 and 2007, please PM your email address.
作者: koeydadamama    時間: 09-3-2 18:16

小囡今年6月會叩門,可否提供"叩門位資料"給我?
PM or email [email protected]

萬分感激 ! ! !

原帖由 Hayley04 於 09-2-25 17:39 發表

作者: Hayley04    時間: 09-3-3 13:23

I will post it here this week. I need some more time because I want to type it in Chinese.

原帖由 koeydadamama 於 09-3-2 18:16 發表
小囡今年6月會叩門,可否提供"叩門位資料"給我?
PM or email [email protected]

萬分感激 ! ! !

作者: koeydadamama    時間: 09-3-3 14:15

Thanks......
原帖由 Hayley04 於 09-3-3 13:23 發表
I will post it here this week. I need some more time because I want to type it in Chinese.

作者: Hayley04    時間: 09-3-3 17:36

School Info.

聖羅撒學校(net 34)
http://psp.proj.hkedcity.net/pdf/5/tc/school_289.pdf

協恩中學附屬小學 (net 34)
http://psp.proj.hkedcity.net/pdf/5/tc/school_514.pdf

嘉諾撒聖瑪利學校
(net 31)

http://psp.proj.hkedcity.net/pdf/6/tc/school_164.pdf

瑪利諾修院學校(小學部)(net 41)
http://psp.proj.hkedcity.net/pdf/5/tc/school_401.pdf

and all others
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

作者: Hayley04    時間: 09-3-3 17:56

Le 個小一入學答問會可能係2010小一最早的一個

2010 - 2011年度小一家長答問大會
國際基督教優質音樂中學暨小學謹定於 2009 3 20 ( 星期五 ) 晚上7:30 - 9:00,於本校舉行2010-2011年度小一新生入學之家長答問會,介紹本校之辦學理念及派發入學資料。
請致電
2777 3828
留座。

http://www.icqm.edu.hk/
作者: Hayley04    時間: 09-3-3 17:56

another useful link.

http://www.findaway.hk/primary/
作者: Hayley04    時間: 09-3-5 19:14

如果你係校長, 要收兩三個叩門位學生, 你會點選?

我認為叩門位其實最重要係誠意同實力, 誠意可以由自行分配學位開始, 記住有心叩門, 就算教會學校, 你只有15分在手, 都要報心怡小學, 跟住統一派位亦要在甲部填寫, 乙部就真係睇你住邊, 唔同區就咩都冇得做.

實力方面, 要教好小朋友語言能力, 不同小學有不同要求, 例如英文小學自然着重英語表達能力, 有些得勁的小學更希望小朋友能寫中英文, 因為小一就好怏就要默書, 校長就對這方面就希望叩門學生水平高.

真實案件 (唔好問我邊間小學, 總之唔係聖羅撒)

話說08升小一的Y先生, 15分,第一輪報左間教會小學(x小學), 第一輪抽唔到, 第二輪甲部有三格, 他把x小學放第二位, 由放他居於x小學同一校网, 乙部第一格也填上x小學, 結果派唔到, 為左入x小學, 收到派位結果當日, 立即去x小學叩門, 由於他每次填表時都有x小學, 而且佢個女係讀小學有緊密關係哥隻幼稚園, 所以順利從30個叩門位中, 獲得一個.

在面試中, 由校長親自接見, 大約兩個鐘, 除左一般問你點解想入讀佢地小學之外, 小朋友中英文閱讀與表達能力最重要, 考你小朋友睇書有幾專心, 睇完又可以講到幾多, 最高難到係要講英文估仔, 結果從30人中, 選左兩個, 佢個女係其中一個.

以上係08年成功例子, 作為參考, 如果幸運之神降臨, 就最好, 否則誠意與實力是叩門必備.

作者: Hayley04    時間: 09-3-5 19:15

it is done. I hope it is not too late to you.

原帖由 koeydadamama 於 09-3-3 14:15 發表
Thanks......

作者: taifiona    時間: 09-3-5 22:44

Thanks...very useful
作者: koeydadamama    時間: 09-3-6 13:19

謝謝你!
希望你們今年選校成功 !
原帖由 Hayley04 於 09-3-5 19:15 發表
it is done. I hope it is not too late to you.

作者: irisleung7    時間: 09-3-6 13:25

謝謝Victor提供的資料, 好有用呀~~~
作者: Hayley04    時間: 09-3-9 13:54

希望來年大家一抽即中, 一叩即合!

原帖由 irisleung7 於 09-3-6 13:25 發表
謝謝Victor提供的資料, 好有用呀~~~

作者: kylie_mom    時間: 09-3-9 14:08

原帖由 Hayley04 於 9-3-2009 13:54 發表

但願如此
作者: schau28    時間: 09-3-9 14:21

ME 3....
我還諗緊要不要同斯渝考多一間私校作為backup之用...

原帖由 kylie_mom 於 09-3-9 14:08 發表

但願如此

作者: kylie_mom    時間: 09-3-9 17:43

原帖由 schau28 於 9-3-2009 14:21 發表
ME 3....
我還諗緊要不要同斯渝考多一間私校作為backup之用...

我會考聖母作backup
作者: monkey妹    時間: 09-3-10 10:35

me4 la
原帖由 Hayley04 於 09-3-9 13:54 發表

作者: zoe媽咪    時間: 09-3-11 09:04

原帖由 Hayley04 於 09-3-9 13:54 發表

ME 5啦!
作者: schau28    時間: 09-3-11 14:29

諗法一樣, 因為近婆婆....

原帖由 kylie_mom 於 09-3-9 17:43 發表

作者: ShinTeresa    時間: 09-3-11 17:08

wa冇上幾日 有甘多useful既料 真係唔該晒甘多位 anyway我都會簡 聖母/民生做backup 我估入番 srl 机會都好微  
原帖由 kylie_mom 於 09-3-9 17:43 發表

作者: ShinTeresa    時間: 09-3-11 17:24

Hi Victor 甘麻煩你keep post 多d 有邊間小學攪既簡介會 anyway 多唔多mami 報左名去聽 呢間school都好新 大家有咩comment ?我又冇諗個呢間sch so暫時未報名住
原帖由 Hayley04 於 09-3-3 17:56 發表
Le 個小一入學答問會可能係2010小一最早的一個

2010 - 2011年度小一家長答問大會
國際基督教優質音樂中學暨小學謹定於 2009年 3 月 20 日 ( 星期五 ) 晚上7:30 - 9:00,於本校舉行2010-2011年度小一新生入學之家長答 ...

作者: schau28    時間: 09-3-12 12:42

我今早打左電話去問2010的收生資料, 原來截止報名日期是2009年6月13日.. interview就是2009年6月27日... 全年學費$39,600, 分十期交.  

原帖由 ShinTeresa 於 09-3-11 17:24 發表
Hi Victor 甘麻煩你keep post 多d 有邊間小學攪既簡介會 anyway 多唔多mami 報左名去聽 呢間school都好新 大家有咩comment ?我又冇諗個呢間sch so暫時未報名住

作者: kylie_mom    時間: 09-3-12 15:10

原帖由 schau28 於 12-3-2009 12:42 發表
我今早打左電話去問2010的收生資料, 原來截止報名日期是2009年6月13日.. interview就是2009年6月27日... 全年學費$39,600, 分十期交.  

哦......這間是基督教學校, 我不會揀的
作者: Hayley04    時間: 09-3-16 08:53

no commitment, just listen and as rehearsal!

you think too far! I would not choose this either.

原帖由 kylie_mom 於 09-3-12 15:10 發表

哦......這間是基督教學校, 我不會揀的

作者: schau28    時間: 09-3-16 09:39

yes yes, 我都是諗住比阿囡有個interview的經驗..

原帖由 Hayley04 於 09-3-16 08:53 發表
no commitment, just listen and as rehearsal!

you think too far! I would not choose this either.

作者: srl    時間: 09-5-12 15:41

小小分享:
不是間間私校都收profile,甚至講明唔收(尤其製作精美的)
但就大部份都指明需提交最近的評估表(即K2下學期)我囡上學年度那張就見不得人......

另外,請準備定兩疊白信封,一疊size要細少許,方便作回郵信封連申請信等放在較大信封裏一同寄出...
作者: Hayley04    時間: 09-5-15 15:18

thanks for the tips.

does your daughter get a place already?

原帖由 srl 於 09-5-12 15:41 發表
小小分享:
不是間間私校都收profile,甚至講明唔收(尤其製作精美的)
但就大部份都指明需提交最近的評估表(即K2下學期)我囡上學年度那張就見不得人......

另外,請準備定兩疊白信封,一疊size要細少許,方便作回郵信封連 ...

作者: srl    時間: 09-6-2 15:57

原帖由 Hayley04 於 09-5-15 15:18 發表
thanks for the tips.

does your daughter get a place already?

由囡囡K2開始便透過各渠道找有關小一資料,以自己小朋友性格加上分析各樣環境因素後,最終考了四間(四間都不是一般大眾認為至top名校例如DGS,SSCPS這些都沒有考)

第一和第二間是給她實習體驗,尤其是第二間SFA考paper,好好玩
第三間是最心儀又最適合我囡,可惜落選了!
最後那間"聽聞"功課量和SRLS差不多的就收了...

其中在我自己分析中,我犯了一些頗嚴重的錯誤,遲些我會連同其他在整理中的資料與大家分享...

我而家正忙緊準備叩門~叩第三間和另外有兩間未考過的!
作者: monkey妹    時間: 09-6-3 11:39

03年出生率最低, 叩門成功機會都大D, 祝你叩門成功同搵到一間合適你囡囡的學校

原帖由 srl 於 09-6-2 15:57 發表
由囡囡K2開始便透過各渠道找有關小一資料,以自己小朋友性格加上分析各樣環境因素後,最終考了四間(四間都不是一般大眾認為至top名校例如DGS,SSCPS這些都沒有考)

第一和第二間是給她實習體驗,尤其是第二間SFA考paper,好好玩
第三間是最心儀又最適合我囡,可惜落選了!
最後那間"聽聞"功課量和SRLS差不多的就收了...

其中在我自己分析中,我犯了一些頗嚴重的錯誤,遲些我會連同其他在整理中的資料與大家分享...

我而家正忙緊準備叩門~叩第三間和另外有兩間未考過的!

作者: srl    時間: 09-6-6 02:35

原帖由 monkey妹 於 09-6-3 11:39 發表
03年出生率最低, 叩門成功機會都大D, 祝你叩門成功同搵到一間合適你囡囡的學校

雖然03出生率較低,但揀選/投考一二線學校的人數唔會少許多,反倒多了一些家長會因此理由去"博一博",再加上小班教學...
無疑學校是很重要但不是最重要,我最擔憂的是:
無論讀那間,能否應付到學業之餘,還有時間去繼續d課外活動/課程,練習考級等等,又可以騰出dd空間給她發吓白日夢,做d我哋眼中認為係無聊嘅嘢......我都好似幾貪心!
更加千萬個唔想日後嘅親子活動是閙閙閙,趕趕趕...
作者: Hayley04    時間: 09-6-15 13:18

聖瑪加利小學資料

http://www.smcesps.edu.hk/

for 2009 intake
http://www.smcesps.edu.hk/documents/23May2009P4P5BriefingSession.pps#361,1,Slide 1

http://www.smcesps.edu.hk/documents/20080712p1briefing.pdf
作者: Hayley04    時間: 09-8-24 18:07

Here are the P1 talk organised by the Government. It is good.

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeid=5683&langno=2

You have to register soon! first come first serve.

Last year, I attended. It was very useful.
作者: Hayley04    時間: 09-8-27 18:12

聖保羅男女中學附屬小學2010-2011 年度小一入學簡介會
日期: 2009 年9 月8 日 ( 星期二)
時間: 下午 5:30 至 6:30
地點: 香港黃竹坑南風徑 11 號
聖保羅男女中學附屬小學禮堂
(毋須預先登記,不設訪客車位)

聖保羅男女中學附屬小學2010-2011 年度小一入學申請
年齡:適齡入讀 2010-2011 年度小一之兒童應於 2003 年 9 月 1 日至 2004 年 12 月 31 日期間出生。
入學申請:
* 申請表可於 2009 年 8 月 31 日至 9 月11日於此網址下載,或於辦公時間內(星期一至星期五上午 9 時至下午 4 時)親臨香港黃竹坑南風徑 11 號本校索取。
* 申請人家長 / 監護人須於 2009 年 9 月 7 日至 11 日(星期一至星期五上午 9 時至下午 4 時),將已填妥之申請表及有關證明文件親自交回本校。截止日期後遞交申請表將不獲受理。
學額: 150 名
學校小一入學網址:
http://www.spcc.edu.hk/family/b5_adm_p1adm.htm
作者: Hayley04    時間: 09-8-27 18:13

拔萃女小學2010-2011 年度小一學位申請

Application for Primary 1 for the 2010-2011 School Year:
No. of vacancies : 108
Age range :  Girls born between 1st September, 2003 and 31st December, 2004 are eligible to apply .  Please do not apply if your girl is overaged or underaged.
Application : Application form can be downloaded from 21st August to 10th September, 2009.  They are also obtainable from the School (from Monday to Friday), free of charge, within the same period from 9:00 a.m. to 5:00 p.m. (one form for each applicant). Applicants must produce HK birth certificate / HK ID Card / Documents permitting her stay in Hong Kong for the application.
All eligible applicants will receive an application form by following the timetable for distribution.  The application form downloaded from the School website is the same as the one distributed at School and applicants are encouraged to download the form for their convenience.
Application Forms should be returned to our School by post (registered mail) or by hand from 9:00 a.m. to 5:00 p.m. (Monday to Friday) latest by 10th September, 2009.  No late application will be accepted.

http://www.dgjs.edu.hk/information.html
作者: Hayley04    時間: 09-8-27 18:31

保良局陳守仁小學

(online powerpoint : http://www.plkctslps.edu.hk/school_information-admission.php)

入學申請日期:11 Sep 2009 (Fri) to 21 Sep 2009 (Mon)

入學申請表: Online Application Period: 10:00 a.m., 17 Aug 2009 (Mon) to 10:00 p.m., 18 Sep 2009 (Fri)
作者: Hayley04    時間: 09-8-27 18:43

are you ready to apply private and Direct Subsidy Scheme school?

Material needed:
- application form
- photos
- profolio (4-7pages)?
- envelops and stamps
- copy of birth certificate
- copy of recent school report card
- money (6 years school fee??)
- any other?

last but not least, luck.

Good luck to all of you.

作者: srl    時間: 09-8-28 04:52

[quote]原帖由 Hayley04 於 09-8-27 18:43 發表
are you ready to apply private and Direct Subsidy Scheme school?

Material needed:
- application form
- photos
- profolio (4-7pages)?
- envelops and stamps
- copy of birth certificate
- copy of recent school report card
- money (6 years ...
作者: srl    時間: 09-8-28 05:13

民建聯主辦: 升小選校講座

日期: 12/9 Sat
時間: 2:30-4:00pm
地點: 油麻地天主教小學
留座: 2388 9833

http://www.dab.org.hk/branch/hk/ytm/web.do?id=bb3c8871234c2d32012359c149ce000c

作者: QOOGIRLZOE    時間: 09-9-1 13:41     標題: 媽媽叩門必殺技

我SCAN左 "媽媽叩門必殺技" 既書, 都想和大家分享,  是WORD FILES, 但唔知點樣放上來, 請指教。
作者: alexliu    時間: 09-9-1 14:23

hello QOOGIRLZOE, PM左E-MAIL比你, 唔知可唔可以SEND比我呢? THX THX

原帖由 QOOGIRLZOE 於 09-9-1 13:41 發表
我SCAN左 "媽媽叩門必殺技" 既書, 都想和大家分享,  是WORD FILES, 但唔知點樣放上來, 請指教。

作者: FlorenceChan    時間: 09-9-1 16:25

QOOGIRLZOE,

我都想要,可否send 給我呢?
email: [email protected]
thanks a lot.
作者: FlorenceChan    時間: 09-9-1 16:27

原帖由 QOOGIRLZOE 於 09-9-1 13:41 發表

QOOGIRLZOE,

作者: QOOGIRLZOE    時間: 09-9-1 16:38

原帖由 alexliu 於 09-9-1 14:23 發表
hello QOOGIRLZOE, PM左E-MAIL比你, 唔知可唔可以SEND比我呢? THX THX

ALREADY SEND OUT, PLEASE CHECK, TKS!
作者: QOOGIRLZOE    時間: 09-9-1 16:40

原帖由 FlorenceChan 於 09-9-1 16:27 發表

QOOGIRLZOE,

email: [email protected]

ALREADY SEND OUT, PLEASE CHECK, TKS!
作者: monkey妹    時間: 09-9-1 16:55

麻煩你 send 比我呀, 我 PM 左 email 比你, 唔該晒.....

作者: kylie_mom    時間: 09-9-1 17:48

原帖由 QOOGIRLZOE 於 1/9/2009 13:41 發表

word files 是upload唔到上bk的, 你send一份俾我(已PM妳), 我再幫你post去另一網站連結.

另各位mami如現階段想要information的話, 請直接pm QOOGIRLZOE取, 勿於版面留下沒可讀性留言, 多謝合作!!
作者: alexliu    時間: 09-9-1 18:02

唔好意思呀, 我仲未收到, thx thx

原帖由 QOOGIRLZOE 於 09-9-1 16:38 發表

作者: Hayley04    時間: 09-9-1 18:10

pdf or word? scan?

作者: phoebekk    時間: 09-9-1 23:22

Hi Qoogirlzoe,

Pls check pm, thanks
作者: schau28    時間: 09-9-2 14:43

Hi,
Please check PM. thanks!

作者: QOOGIRLZOE    時間: 09-9-3 11:35

原帖由 kylie_mom 於 09-9-1 17:48 發表

word files 是upload唔到上bk的, 你send一份俾我(已PM妳), 我再幫你post去另一網站連結.

另各位mami如現階段想要information的話, 請直接pm QOOGIRLZOE取, 勿於版面留下沒可讀性留言, 多謝合作!! ...

今天已SEND左比 KYLIE_MOM了, 她會幫我POST去另一個網連, 請大家等等, TKS!

P.S. 其他己比E-MAIL既MAMI我已SEND出了, PLS CHECK! TKS!
作者: QOOGIRLZOE    時間: 09-9-3 11:38

原帖由 Hayley04 於 09-9-1 18:10 發表
pdf or word? scan?

原本是JPG, 但為方便PRINT OUT所以貼上WORD度!
作者: kylie_mom    時間: 09-9-3 15:56

媽媽叩門必殺技download  ==>

http://bigmail.suerp.com/joan/20090903.doc
作者: JanYiuMa    時間: 09-9-4 17:11

小一入學申請表下周一派發
2009年9月4日 星期五 16:10

小一入學統一派位的申請表格下周一派發。
教育局發言人表示,家長如欲按「小一入學統籌辦法」為子女申請明年九月入讀官立或資助小學一年級,可由星期一起至十月二日期間索取申請表格。所有在二○○四年十二月三十一日或以前出生的本港兒童,如尚未入讀小學或從未曾獲派小一學位,均可申請參加二○一○年九月入學的小一入學統籌辦法。
家長可向子女就讀的幼稚園或幼稚園暨幼兒中心索取「小一入學申請表」、「填表須知」及「簡介小冊」。至於未有就讀幼稚園或幼稚園暨幼兒中心的兒童,家長可前往各區民政事務處(諮詢服務中心)或教育局各區域教育服務處及學位分配組,索取有關文件。
家長如欲為子女申請某一所官立或資助小學的「小一入學」自行分配學位,可將填妥的申請表格,連同有關的證明文件,在九月二十五日至十月二日期間(星期六、日及公眾假期除外)的學校辦公時間內直接交回該校。
在「自行分配學位」階段,家長可以不受學校網限制,向任何一所官立或資助小學遞交申請表;但家長應儘量選擇較接近居所的小學,以方便兒童往返學校。
如家長只準備為其子女申請「小一入學」統一派位,可於二○○九年九月二十五日至二○一○年一月二十二日期間,將填妥的申請表及有關證明文件交回位於灣仔皇后大道東269號呂祺教育服務中心2字樓的教育局學位分配組(小一入學)。
由下周一(九月七日)起,有關「小一入學」申請程序或各小學的自行分配學位學額資料,會上載教育局網頁(http://www.edb.gov.hk)(瀏覽路徑:幼稚園、小學及中學教育>教育制度>學位分配系統>小一入學統籌辦法),市民亦可致電教育局二十四小時自動電話查詢系統(電話:2891 0088)查詢。
教育局提醒家長,凡已接受直接資助計劃小學小一學位的學童,將不能透過小一入學統籌辦法獲派官立或資助小一學位。(即時新聞)
作者: Hayley04    時間: 09-9-7 13:22

thanks JanYiuMa

here is the edb info for P1 admission:

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2010lftc.pdf

Key days:
(1) 自行分配學位: 二○○九年九月二十五日至十月二日 交回希望申請的學校

(2) 學校公布「自行分配學位」結果: 二○○九年十一月二十三日

(3) 註冊: 二○○九年十一月二十五日至二十六日

(4) 統一派位: 二○一○年一月二十三日至二十四日辦理選校手續

(5) 二○一○年六月五日公布「統一派位」結果

原帖由 JanYiuMa 於 09-9-4 17:11 發表
小一入學申請表下周一派發
2009年9月4日 星期五 16:10

小一入學統一派位的申請表格下周一派發。
教育局發言人表示,家長如欲按「小一入學統籌辦法」為子女申請明年九月入讀官立或資助小學一年級,可由星期一起至十月二 ...

作者: Hayley04    時間: 09-9-7 13:28

二○一○年度統一派位各小一學校網選校名冊
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1505

SRL: 60
Heep Yunn: 45
ST. Mary: 60
Maryknoll: 75

for details, please click the link and then the net number. you can download all the data if needed.

作者: Hayley04    時間: 09-9-9 13:40

super useful link.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1096031&extra=page%3D1
作者: Hayley04    時間: 09-9-21 17:47

大家近期受到H1N1及校車的問題煩了一段時間,

各位K3家長, 大家選好小學未, 星期五25/9開始交表, are you ready?
作者: kylie_mom    時間: 09-9-21 21:37

原帖由 Hayley04 於 21-9-2009 17:47 發表
大家近期受到H1N1及校車的問題煩了一段時間,

各位K3家長, 大家選好小學未, 星期五25/9開始交表, are you ready?

今日開始諗............hee!!
作者: Hayley04    時間: 09-9-22 12:55

小一交表注意事項:
1, 地址証明正本, 如電費, 水費單, 中電熱線 2678 2678 (PRESS 1-2-1-1-8) 可以即日辦理轉名手續, 此地址會作為日后通信及统一派位分區用(希望一次攪掂)

2, 領洗証明正本, 部份天主教學校要求外國領洗兒童提供更多資料,

3, 收表時間: 每間不一, 部份四時關門, 如果最后一天交表, 請先行致電

作者: Hayley04    時間: 09-9-22 13:47

為叩門鋪路策畧

在『自行分配學位』階段中,即使分數不高,不足以入讀,家長也不妨填上心儀學校的名字,留待將來叩門之用,以顯示誠意。

source:
http://happypama.mingpao.com/cfm/webnews_redirect1.cfm?NewsFile=20090921%2Fja%2Fvo%2Fvoa2%2Etxt

Uncle Dos
http://happypama.mingpao.com/cfm/webnews_redirect1.cfm?NewsFile=20090921%2Fja%2Fvo%2Fvoa1%2Etxt

作者: taifiona    時間: 09-9-23 09:26

Victor 哥

你的資料好正woo
作者: Hayley04    時間: 09-9-23 13:08

if in doubt, please call edu. bureau. they are very kind and helpful.

KLN: 2832 7620
NTWest and islands: 2832 7635
NT East and Tusen Wan: 2832 7659

not taping, real human and interactive!

原帖由 taifiona 於 09-9-23 09:26 發表
Victor 哥

你的資料好正woo

作者: Hayley04    時間: 09-9-23 13:49

source:
http://blog.uncledos.com/?p=3555

2010學年9月小一才轉為25人小班教學的學校名單

以下是明年2010學年9月小一才轉為25人小班教學的學校名單:
校網16
愛秩序灣官立小學
校網31
佐敦道官立小學
東莞同鄉會方樹泉學校
校網32
中華基督教會基全小學
路德會沙崙學校
校網35
天神嘉諾撒學校
聖公會聖提摩太小學
校網40
五邑工商總會學校
白田天主教小學
深水埗街坊福利會小學
香港四邑商工總會新會商會學校
校網45
真鐸學校
嗇色園主辦可立小學
校網48
藍田循道衞理小學
校網64
梨木樹天主教小學
校網66
聖公會何澤芸小學
校網73
南元朗官立小學
校網97
長洲聖心學校

在名單中,有部份是熱門學校,因此請家長自行評估因學額減少而產生的選校競爭情況
作者: Hayley04    時間: 09-9-23 13:52

source:
http://blog.uncledos.com/?cat=14

沙田浸信會呂明才小學將設立「英語閣」

沙田浸信會呂明才小學將設立「英語閣」,以供學生於小息及放學期間與外籍老師閒談。另外,校方計劃聘請專家撰寫校本課程,於小五及小六英文科滲入初中課程,協助他
作者: Hayley04    時間: 09-9-24 17:35

小1 交表時間

SRL: 09:00 – 11:30 / 14:00 – 16:30

MCS: 10:00-11:30/ 14:00 – 15:30

作者: Hayley04    時間: 09-9-25 17:51

請問你地幾時交表? 我仲想多念一會, 30/9才選定.
作者: taifiona    時間: 09-9-25 18:20

你諗住邊間呀?

原帖由 Hayley04 於 09-9-25 17:51 發表
請問你地幾時交表? 我仲想多念一會, 30/9才選定.

作者: Hayley04    時間: 09-9-26 22:10

we have not decided yet because we found SRL is a pretty good option.

原帖由 taifiona 於 09-9-25 18:20 發表
你諗住邊間呀?

作者: kylie_mom    時間: 09-9-26 22:29

原帖由 Hayley04 於 26-9-2009 22:10 發表
we have not decided yet because we found SRL is a pretty good option.

係.....真係一個好重要的決定, 煩
作者: kylie_mom    時間: 09-9-26 22:34

information from uncledos blog

2010學年小一《自行分配學位》在2009年9月25日展開收表行動,以下將會集結各大傳媒報導的收表情況。
喇沙小學 (校網 41) ,截至 9月25日晚,收表約 225 份。
軒尼詩道官立上午小學 (校網 12) ,截至 9月25日晚,收表約超過 100 份。
聖公會油塘基顯小學 (校網 48) ,截至 9月25日晚,收表約 134 份。
浸信會沙田圍呂明才小學 (校網 91) ,截至 9月25日晚,收表約 120 份。
浸信會呂明才小學 (校網 91) ,截至 9月25日晚,收表約 119 份。
油蔴地天主教小學 (校網 31) ,截至 9月25日晚,收表約80份。
油蔴地天主教小學(海泓道) (校網 31) ,截至 9月25日晚,收表約 115 份。
聖公會柴灣聖米迦勒小學 (校網 16) ,截至 9月25日晚,收表約 97 份。
北角官立小學 (校網 14) ,截至 9月25日晚,收表約 104 份。
鮮魚行學校 (校網 32),截至 9月25日晚,收表約 16份。
樂善堂梁黃蕙芳紀念學校 (校網 70),截至 9月25日晚,收表約 12 份。
作者: zoe媽咪    時間: 09-9-28 13:11

原帖由 kylie_mom 於 09-9-26 22:34 發表
information from uncledos blog

2010學年小一《自行分配學位》在2009年9月25日展開收表行動,以下將會集結各大傳媒報導的收表情況。
喇沙小學 (校網 41) ,截至 9月25日晚,收表約 225 份。
軒尼詩道官立上午小學 (校網  ...

Wondering if uncledos blog has got any information regarding SRL?
作者: Hayley04    時間: 09-9-28 13:19

from Newspaper.....

you can add how many parents you saw in the school you submitted!!

原帖由 zoe媽咪 於 09-9-28 13:11 發表

Wondering if uncledos blog has got any information regarding SRL?

作者: taifiona    時間: 09-9-28 15:43

剩係幼稚園..我諗都好多捧場客

原帖由 Hayley04 於 09-9-28 13:19 發表
from Newspaper.....

you can add how many parents you saw in the school you submitted!!

作者: schau28    時間: 09-9-29 09:22

我交左表啦, 始終都是srl...
作者: kylie_mom    時間: 09-9-29 17:15

原帖由 schau28 於 29-9-2009 09:22 發表
我交左表啦, 始終都是srl...

我今日都交左
作者: Hayley04    時間: 09-9-29 17:37

I will go tomorrow.

原帖由 kylie_mom 於 09-9-29 17:15 發表

我今日都交左

作者: taifiona    時間: 09-9-29 18:01

我都今日交左la ``

你交左邊間?

原帖由 kylie_mom 於 09-9-29 17:15 發表

我今日都交左

作者: Hayley04    時間: 09-11-12 13:15

大家如何迎接23/11, 我問過教统局, 第一round 不容許叩門, 如果有人不注冊, 教统局有兩三個后備補上.....抽不中在家中等電話都仲有機會.
作者: phoebekk    時間: 09-11-12 13:30

原帖由 Hayley04 於 09-11-12 13:15 發表
大家如何迎接23/11, 我問過教统局, 第一round 不容許叩門, 如果有人不注冊, 教统局有兩三個后備補上.....抽不中在家中等電話都仲有機會.

如唔注冊是否連第二round都無得抽呀
作者: Hayley04    時間: 09-11-12 20:43

I don't know and did not ask because I will not.

原帖由 phoebekk 於 09-11-12 13:30 發表

如唔注冊是否連第二round都無得抽呀

作者: QOOGIRLZOE    時間: 09-11-18 11:47

原帖由 Hayley04 於 09-11-12 13:15 發表

可否自己查詢嗎? 不許叩門, 即是唔可以比"求位信"嗎? 同埋要等幾時先填第2 ROUND 表嫁, 是否即是等第 1 ROUND 完全註冊曬先開始呢? TKS!
作者: Hayley04    時間: 09-11-18 12:48

教统局話第一round 不容許叩門, 就算有位多都唔得, 佢解釋話計分制度下要對高分又抽唔中的公平, 例如有人20分抽唔到, 冇理由比個15分頂上。

家長可以照叩門, 但唔好有期望

2nd round is in Jan. 2010.

詳情請致電教统局 hotline

原帖由 QOOGIRLZOE 於 09-11-18 11:47 發表

可否自己查詢嗎? 不許叩門, 即是唔可以比"求位信"嗎? 同埋要等幾時先填第2 ROUND 表嫁, 是否即是等第 1 ROUND 完全註冊曬先開始呢? TKS!

作者: QOOGIRLZOE    時間: 09-11-23 12:25

原帖由 Hayley04 於 09-11-18 12:48 發表
教统局話第一round 不容許叩門, 就算有位多都唔得, 佢解釋話計分制度下要對高分又抽唔中的公平, 例如有人20分抽唔到, 冇理由比個15分頂上。

家長可以照叩門, 但唔好有期望

2nd round is in Jan. 2010.

詳情請致電 ...

唔該曬你呀! 明日就知結果, 我都"登"你緊張, 預祝你得賞所願!
作者: Hayley04    時間: 09-11-30 13:52

超收學生津小資料

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

you have to go to each school page and compare with the numbers provided by edu. bureau. It takes time to find.
Step 1: find out the school

Step 2: go down to the school page and press this button "列印學校資料"
Example1:
天神嘉諾撒學校
http://www.chsc.hk/primary/tc/print/school_524.pdf

班級結構
小一學生人數89
2008/09 學年(2009 年4 月8 日的註冊人數)
(以教育局在2009 年4 月所批核的班級數目為準)

2008/2009 actual 89, planned 90. So no 超收

Example 2
協恩中學附屬小學
http://www.chsc.hk/primary/tc/print/school_514.pdf

班級結構
小一學生人數96
2008/09 學年(2009 年4 月8 日的註冊人數)
(以教育局在2009 年4 月所批核的班級數目為準)
2008/2009 actual 96, planned 90. So 超收.

作者: AnitaHo    時間: 10-1-5 12:23

点解以下網址, "找不到該網頁"...???

原帖由 kylie_mom 於 09-9-3 15:56 發表
媽媽叩門必殺技download  ==>

http://bigmail.suerp.com/joan/20090903.doc

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5