教育王國

標題: 考二級琴試 [打印本頁]

作者: WKNG    時間: 09-3-20 09:25     標題: 考二級琴試

請問考二級琴試(是英國皇家的琴試)時的程序及穿什麼衣服較好 ?

謝謝 !

作者: sally老師    時間: 09-3-20 09:49

作者: cpcog    時間: 09-3-20 11:26

School uniform is always a good choice.
作者: gershwin    時間: 09-3-20 21:18

作者: WKNG    時間: 09-3-22 01:01

謝謝各位的回應 !

囡囡彈琴很心急, 沒有耐性 , 所以老師說她彈得沒有音樂感 , 可以怎樣改善她 ?

謝謝 !
作者: Snoopy_Mom    時間: 09-3-22 22:51

老師沒有講解嗎?
著校服啦, 最穩陣~
作者: miss321    時間: 09-3-23 08:21

原帖由 gershwin 於 09-3-20 21:18 發表
WKNG ,
考試基本程序為:
1) scale
2) 3 exam pieces
3) sightreading
4) aural
不過琴老師應話比小朋友聽佢考scale先,還是exam pieces先,1) 和 2)的次序可以交換。
至於衣著,星期一至五考可穿校服,但不要穿體育服,如星期 ...

補充一點,有些考官連3,4都會調轉,所以小心點。
除了穿衣,鞋方面要穿密頭平底鞋。
作者: gershwin    時間: 09-3-23 11:53

作者: WKNG    時間: 09-3-23 12:36

再次謝謝各位的回應 !

如有補充, 請PM 我或回應 , 非常多謝 !
作者: HinMa    時間: 09-3-30 22:51

小朋友在5月中考2級piano,但到現在仍未教sightreading & aural,正常嗎?
作者: gershwin    時間: 09-3-30 22:59

作者: mom5354    時間: 09-3-30 23:18

原帖由 HinMa 於 09-3-30 22:51 發表
小朋友在5月中考2級piano,但到現在仍未教sightreading & aural,正常嗎?

聽朋友講而家好多琴老師都唔多注重Sight Reading & Aural, 只係操好3首歌同Scale, 只要學生唔肥佬就算, 好現實

我個仔就大約4個月前開始練Aural, 一開始彈考試歌無耐就練Sight Reading

作者: miss321    時間: 09-3-30 23:55

aural 同 sight reading 由初級開始我就同學生練,逐少逐少咁浸出黎。對於考試syllabus會更易明白。要知道aural 考耳仔既野唔係一朝一夕做到,3個月前教是最基本,5月考而家都仲未學真係有問題。
原帖由 mom5354 於 09-3-30 23:18 發表

聽朋友講而家好多琴老師都唔多注重Sight Reading & Aural, 只係操好3首歌同Scale, 只要學生唔肥佬就算, 好現實

我個仔就大約4個月前開始練Aural, 一開始彈考試歌無耐就練Sight Reading ...

作者: gershwin    時間: 09-3-31 09:55

作者: 心心媽    時間: 09-3-31 10:07

有冇小朋友同我囡囡一樣考舊曲? 考試官比分會唔會緊d?

原帖由 gershwin 於 09-3-31 09:55 發表
絕對讚同! aural 同 sight reading 我都是由初級開始同學生練。

作者: gershwin    時間: 09-3-31 10:17

作者: HinMa    時間: 09-4-2 02:09

老實說,我是否應該轉老師呢?
但5月中就考,是否學都學唔切呢?
因為琴老師同我講要有心理準備小朋友會fail.
作者: ming2    時間: 09-4-2 10:44

作者: HinMa    時間: 09-4-5 13:33

我個小朋友跟呢位老師已經三年多,是我去年問老師囝囝可唔可以報校際音樂,佢就話唔好報,不如報皇家音樂個試,而我本身對鋼琴全無認識,更加唔知個流程係點,老師重話為了我慳錢,叫我唔洗請翻譯,佢會教到我囝囝點應付,但一直至三月頭我先知考琴試係要考三首歌,scale,sightreading &
aural (我重傻到以為係考oral),都係其他家長同我講我先識,於是我自己去問老師教左未?原來3月7日佢先開始教第三首歌,其他家長話無理由喎!
我囝囝真係好鍾意音樂,佢一星期去五天練琴,每次45mins至一個鐘,完全係自願,唔洗迫,有時我想懶下唔去琴行,佢都會提我今日未練喎.
作者: gershwin    時間: 09-4-5 17:21

作者: gershwin    時間: 09-4-5 17:28

作者: lillymarie    時間: 09-4-5 21:43

原帖由 HinMa 於 09-4-2 02:09 發表
老實說,我是否應該轉老師呢?
但5月中就考,是否學都學唔切呢?
因為琴老師同我講要有心理準備小朋友會fail.

你心目中有沒有另一位好老師可以轉呢?
我小朋友今年參加校際, 3月尾彈, 但1月時我覺得佢仲係彈得麻麻地, 我又覺得老師好似同我小朋友唔係幾夾, 總係無法改到佢D問題. 好在當時有朋友介紹另一位老師, 而好在新老師夾到我小朋友. 當時新老師都講過, 時間好緊逼了, 只剩4堂去執我小朋友.
我現在諗返轉頭, 都覺得好險呢, 好在新老師夾到我小朋友咋.
你如果現在才換老師, 咪同我一樣, 得4堂左右去執漏?
作者: Barbarasin    時間: 09-4-6 14:05

我個仔17/4就考二級琴, 我自己好緊張, 仔仔就....到考個日先知緊張, 考三首歌,scale,都應該o.k., 但sightreading & aural 真係看到時表現

請問sightreading & aural 麻麻地....有無機會合格!
我個仔都係自動練, 每日練1.5-2個小時, 係我要仔仔考!
  祝仔仔順順利利

Barbara
作者: bebebe12345    時間: 09-4-6 16:22

原帖由 HinMa 於 09-4-5 13:33 發表
我個小朋友跟呢位老師已經三年多,是我去年問老師囝囝可唔可以報校際音樂,佢就話唔好報,不如報皇家音樂個試,而我本身對鋼琴全無認識,更加唔知個流程係點,老師重話為了我慳錢,叫我唔洗請翻譯,佢會教到我囝囝點應付,但 ...
見到你的UID得三個位(好少見),同埋囝囝這麽勤力練琴,真係想唔支持下都唔得。
1) 學咗三年都冇要求孩子考級的家長和老師都算少有!
2) 囝囝只是考二級,而他這麽喜歡彈琴,還自動自覺每星期五天去琴行練琴,十分難得!所以就算今次肥咗,都要錫晒佢。
3) 3月7日開始學第三首,距5月15日有二個多月,即己完成二首,如果屆時三首歌都彈熟攞高D分,問題應不大。
4) scale應早有彈,sightreading & aural 等相信近日老師會同佢做,實有分嘅。
5) 肥嘅機會實會有,講完等於冇講。總之全力以赴,考完先算。祝好運!
唉!勁勁!仲有個囝囝練二個鐘!!!
最緊要知道練緊乜。

作者: 洛婷    時間: 09-4-6 22:49

原帖由 bebebe12345 於 09-4-6 16:22 發表

見到你的UID得三個位(好少見),同埋囝囝這麽勤力練琴,真係想唔支持下都唔得。
1) 學咗三年都冇要求孩子考級的家長和老師都算少有!
2) 囝囝只是考二級,而他這麽喜歡彈琴,還自動自覺每星期五天去琴行練琴,十分難得!所以就算今 ...

嘻嘻....咁我咪要讚下自己   (講笑 )

我女如果計到去今年8月 , 不經不覺就學咗5年琴
我從來都冇要求過佢考級
跟依家個老師學咗3年多 , 上年係老師要求考3級試 ,
所以嚟緊既16號....將會係佢人生第一次考琴試 ,
希望女女攞到好成績啦 :)
作者: 心心媽    時間: 09-4-7 08:59

請問妳地會否租考試琴室比小朋友係考琴前練習啦?

原帖由 洛婷 於 09-4-6 22:49 發表

嘻嘻....咁我咪要讚下自己 ops:" />ops:" />  (講笑 )

我從來都冇要求過佢考級 ops:" />ops:" />
所以嚟緊既16號....將會係佢人 ...

作者: bebebe12345    時間: 09-4-7 10:04

原帖由 心心媽 於 09-4-7 08:59 發表

會、亦應該。Book 30min. 不過唔係練習,係試下個琴,等個細路知道琴鍵,踏板......情況,增加把握。
作者: 心心媽    時間: 09-4-7 11:16

唔該晒bebebe12345, 剛剛打去book, 琴室個schedule full , 好彩book到半小時比囡囡!!

原帖由 bebebe12345 於 09-4-7 10:04 發表

會、亦應該。Book 30min. 不過唔係練習,係試下個琴,等個細路知道琴鍵,踏板......情況,增加把握。

作者: lillymarie    時間: 09-4-7 11:40

嘻嘻....咁我咪要讚下自己 ops:" />  (講笑 )

我從來都冇要求過佢考級 ops:" />

我以前的想法都係, 想個仔學多D歌仔, 無打算讓佢考試.
佢都學咗差不多三年, 我見佢求求其其咁彈, 於是幫佢報校際和考試, 等佢出去見識下, 有少少目標.
今次佢校際得79分, 自己拎住張分紙哭. (佢終於知道彈啱哂D音係唔夠既)
我同佢講, 你要努力預備考試啦! 佢應我: 我會架啦, 得79分, 仲唔努力咩!
作者: bebebe12345    時間: 09-4-7 15:51

嘻嘻....咁我咪要讚下自己 ops:" />  (講笑 )

唔係講笑,真係服咗你!因為依家聽親都係D家長同個老師話要乜要物!
只是覺得連JE都去聽嘅人,唔會乜都唔知。
起碼D細路是甚麽水準一定有了比較。
祝囡囡考試取得好成績,或許遲D有機會聽佢彈JE。
作者: 洛婷    時間: 09-4-7 15:55

原帖由 心心媽 於 09-4-7 08:59 發表

我既諗法就係
會租個考試室比佢 , 等佢試下個琴 ,
同埋睇下個環境 , 等佢考既時候唔洗咁驚囉

我女係 tom lee 考 , 租 30 min 要 $190
作者: 洛婷    時間: 09-4-7 16:31

原帖由 bebebe12345 於 09-4-7 15:51 發表

唔係講笑,真係服咗你!因為依家聽親都係D家長同個老師話要乜要物!
只是覺得連JE都去聽嘅人,唔會乜都唔知。
起碼D細路是甚麽水準一定有了比較。
祝囡囡考試取得好成績,或許遲D有機會聽佢彈JE。 ...

多謝你 :)

其實我對音樂冇咩認識
上次果場 JE , 只係想帶亞女去見識下 ,
等佢知道外面世界有幾大

另外....我都好認同你講法

就係依家好多家長 , 都要求要乜要物.....
我識一個家長係就咁 , 佢小朋友上年先考完2級
今年又報4級 , (我心諗...洗唔洗咁快又考)
其實都唔知為乜 , 好唔鍾意 d 人係為考級而考 ,
要話比人聽佢小朋友考咗幾多級 , 攞威咁 ,
同埋都好唔鍾意 d 人一問 , 就問你小朋友幾多級 ,
好似係到比較咁

唔好意思 , 有 d 離題
作者: YYML    時間: 09-4-7 20:37

我的小朋友都是學了差不多5年先考二級, 因為我一向只當是一種興趣, 沒要求要考, 是老師說試吓才考, 既然考就當然有期望, 話哂都學了咁耐, 結果只是合格, 都有失望! 可能他不是這方面的料子吧! 但他有興趣便由他, 不過, 現在我的心總想他快d再考, 望實實在在見其進步, 只是心想, 不想給他壓力呢!

作者: HinMa    時間: 09-4-9 17:27

因為我身邊的其他家長見我對仔女學左咁耐琴,點解重係學D好淺既歌仔,而且堂堂彈黎彈去都係果幾首,個個都同我講可能係老師拖住黎教,但我心諗係咪都要教學生架喇,一路學上去都有排教喇,點洗拖呢?所以我都無特別理會,但到囝囝三年級時(即去年10月左右),佢見好多同學都報校際,有D報二級,有D報三級,咁佢就問我佢係幾多級,老實講我真係唔知學到咩級程度,所以先問老師佢地係幾級,佢就話亞仔一至二級,亞女就未到一級.
老師叫唔好報校際我就唔報,但佢係12月份打電話黎叫我報二級琴試,重係deadline前一天叫我報.
其實都唔緊要,我最不滿的是:
1) 佢係教左好耐琴,有經驗的老師,應該知道要3月前就教晒琴試既野(係我新既琴老師講),因為有d人係會4月考.
2) 佢同我講囝囝會有機會fail,要補下堂先得,但平日3點幾放學後佢full晒,而且4/11復活節佢唔得閒上堂,第二日會再打電話俾我講下點補,我等左佢三日,電話都無個,5月15日好快就到,所以我的起心肝另找新老師.

本來我都唔想係呢個時候唔跟佢學,話晒都跟左佢三年幾,好黎好去,但新既老師話佢唔讚成我同一時間跟兩個老師,會令小朋友好混亂,而且等極佢都無電話俾我,即係佢都full到無時間,只好轉老師.

我明天就去上第一堂,我有同新老師講,我唔係想佢包囝囝合格,只係我想亞仔入到去考琴,都要知道自己要做咩,個流程係會點.

打左咁多野,唔好嫌我長氣,只係想發洩一下,好多謝各位!

作者: HinMa    時間: 09-4-9 17:30

bebebe12345,
唔好意思,請問UID係代表甚麼?
是否年資的表示,因為我是BK媽咪好耐了.

原帖由 bebebe12345 於 09-4-6 16:22 發表

見到你的UID得三個位(好少見),同埋囝囝這麽勤力練琴,真係想唔支持下都唔得 ...

作者: 洛婷    時間: 09-4-15 02:21

有 d 唔開心 :cry:

事原係 -- 我女平時好少病 ,
因為佢 16 號就考試(3級)
所以之前 book 咗考試琴室比佢練 ,
13 號 4 點去咗 mega box tom lee 練琴 ,
果到好大冷氣 , 佢係咁話好凍......
可能就係咁樣 , 我女就中咗蕉 ,
後尾練完琴 , 行咗一陣商場 ,
同佢去咗食嘢 , 佢冇咩胃口 , (個樣好似作病咁)
之後就快快手食完嘢返咗屋企 ,
到咗 7 點零 8 點 , 開始發燒 ,
我比咗退燒藥佢食 , 到咗今日仲有輕微燒 ,

唉.....點解係依個時候先病 (個天唔通比個考驗我地 ?)
星期四朝早就要考試 , 希望我女快 d 好番 ,
因為付出咗咁多時間同心機 , 始終唔想白白浪費 ,

不過點都好 , 我聽日會同女女講定 ,
萬一今次考得唔好 , 媽媽都唔會怪你 ,
只要你盡咗努力去完成就得喇

呻完~~
作者: heilai    時間: 09-4-15 10:20

洛婷
   祝女女快快無事!明早考試有好成績!
作者: 洛婷    時間: 09-4-15 12:43

原帖由 heilai 於 09-4-15 10:20 發表
洛婷
   祝女女快快無事!明早考試有好成績!

多謝你

作者: bebebe12345    時間: 09-4-15 13:58

大家有興趣可以去睇下小女
學鋼琴係好漫長既路 , 女女仲有好多改善地方 !!!

睇落你都係驚囡囡攞D分唔夠高而己。
學琴嘅路可以好長亦可以好短,只不過唔同人有唔同要求。至於改善係一世人追求嘅事,過程中一定有起有落。
作者: bebebe12345    時間: 09-4-15 14:15

原帖由 HinMa 於 09-4-9 17:27 發表
因為我身邊的其他家長見我對仔女學左咁耐琴,點解重係學D好淺既歌仔,而且堂堂彈黎彈去都係果幾首,個個都同我講可能係老師拖住黎教,但我心諗係咪都要教學生架喇,一路學上去都有排教喇,點洗拖呢?所以我都無特別理會,但 ...

同新老師上完堂,都OK嗎?
唔駛介意位老師講既野,仲有時間,先攪好3首歌
同scale,世事無絕對,不用太担心。
作者: HinMa    時間: 09-4-15 15:15

上星期五上左第一堂,老師同佢練sight reading,其實我真的不擔心囝囝既分數,如果努力左都fail都無所謂,我只係緊張佢清唔清楚考試既流程,若果矇查查咁就去考試,真係唔考好過考.
多謝你!

原帖由 bebebe12345 於 09-4-15 14:15 發表

同新老師上完堂,都OK嗎?
唔駛介意位老師講既野,仲有時間,先攪好3首歌
同scale,世事無絕對,不用太担心。

作者: HinMa    時間: 09-4-15 15:23

洛婷,
我聽左你囡囡既考試歌,佢既手指好過我對仔女,新老師話佢地有時會豎起隻食指,要改番d手勢.
你囡囡好d未呀?祝佢明天精精神神去考試。
我想問問甚麼叫JE呀?
作者: 洛婷    時間: 09-4-15 16:03

原帖由 HinMa 於 09-4-15 15:23 發表
洛婷,
我聽左你囡囡既考試歌,佢既手指好過我對仔女,新老師話佢地有時會豎起隻食指,要改番d手勢.
你囡囡好d未呀?祝佢明天精精神神去考試。
我想問問甚麼叫JE呀? ...

你好 :loveliness:
女女今日好好多喇 , 有心
我女女最初學彈琴時隻手仲核突 , (手指篇哂落去)
就係因為跟之前果2個老師 , 從來冇執過隻手既關係 ,
後尾轉咗依家個老師 , 一路學、一路改先叫做好 d :)

JE 正確嚟講 , 全名我唔係好知叫咩
只知係校際音樂節12歲以下組別 , 爭奪獎學金決賽 ,

請各位琴老師賜教 :)
作者: bebebe12345    時間: 09-4-16 11:13

JE是學校音樂節Junior Exhibitioner之簡稱,以前比完6級之後便會參加這項,之後才参加7級,所以亦有6級半之稱,但奪獎的通常己超8級實力。是十二歲前有實力的小朋友力爭之項。
Piano Solo - Junior Exhibitioner Award

Only students of primary or secondary schools (who are 12 years old orunder) mayenter. Competitors must hold an Honours Certificate of GradeSix(Classes U/E/W120 – U/E/W122) of a previous Hong Kong SchoolsMusicFestival; or a Certificate of Distinction in Grade 6 Examinationof the Associated Board of the Royal Schools of Music in piano or the equivalent; or a higher qualification.

作者: 洛婷    時間: 09-4-16 15:03

原帖由 bebebe12345 於 09-4-16 11:13 發表
JE是學校音樂節Junior Exhibitioner之簡稱,以前比完6級之後便會參加這項,之後才参加7級,所以亦有6級半之稱,但奪獎的通常己超8級實力。是十二歲前有實力的小朋友力爭之項。
Piano Solo - Junior Exhibitioner Award

Onl ...

thanks !!! 好詳細 ^_^
作者: 洛婷    時間: 09-4-16 15:05

今朝早同女女去咗考琴試 , 終於可以鬆一口氣 ,

希望佢攞到好成績 !!!!!!!!!
作者: HinMa    時間: 09-4-18 00:29

囡囡好番就好了,考試時她緊張嗎?

原帖由 洛婷 於 09-4-16 15:05 發表
今朝早同女女去咗考琴試 , 終於可以鬆一口氣 ,

希望佢攞到好成績 !!!!!!!!!

作者: HinMa    時間: 09-4-18 00:30

bebebe12345,
多謝你的解答.
作者: 洛婷    時間: 09-4-19 19:30

原帖由 HinMa 於 09-4-18 00:29 發表
囡囡好番就好了,考試時她緊張嗎?

始終係第一次考 , 緊張就一定有少少 ,
佢話剩係開頭緊張 , 之後就冇喎 , (信住佢先啦)
不過就好快考完 , 15 分鐘到出返嚟 :)
一個接一個考 , 都幾緊迫 ,
所以去考試千其唔好遲到呀 !!!

我都希望你仔仔有好成績 :loveliness:
作者: Charlotte_mom    時間: 09-4-19 21:18

我女個老師都係好遲至操aural的, sightreading就早少少, 最早係教歌........我女考到merit的
sightreading要靠浸的(我女表現好飄忽好得人驚), 而唔一早操aural, 可能老師平時有慢慢教, 知我女去到咩level, 只係到時再操一下流程同埋提返熟d terms
你有請翻譯嗎? 如果琴老師教左d terms, 你可以自己試下用唔同方法問小朋友: is this piano or forte? 或者is this piano? 答案雖然一樣, 答法就唔同, 小朋友如果到時驚一驚可能會答錯or聽唔明, 我聽過有學生咁衰左(因為學生答左yes, 考官無啦啦repeat題目, 學生答no, 但已經知道自己衰左, 答案唔慌係yes or no), 小朋友仲要考左aural至彈歌, 驚上加驚, 衰左
彈好3隻歌先啦, d歌仔高分幫助好大, d漸大漸細聲, 跳音連音, 自己練好d跟足d! 其實比賽過好架.....我又唔明點解唔報比賽? 幾個月時間去操一首歌, 有幾難丫! 試完比賽, 小朋友會比較明咩叫好咩叫求祈lor!
作者: cpcog    時間: 09-4-20 19:59

It is too late in my mind. I guess you should ask the teacher to train your kid asap!

原帖由 HinMa 於 09-3-30 22:51 發表

作者: 2BMa    時間: 09-5-13 01:31

囝囝星期五就考琴了,昨晚我們book了試場既琴房,囝囝已經好緊張,甩甩漏漏,左右手不分,同平時練琴完全兩樣,琴姐姐都有到,佢話個琴鍵比較實,囝囝又咁緊張,到時得佢同鬼佬考官就重驚。
作者: achow    時間: 09-5-13 12:00

Dear Experience parent,

I applied the piano exam for my kids (July-Oct section). May I know when will I receive the exam date and time letter? So that I can plan their summer vacation in advance.

Thanks for sharing.
作者: ming2    時間: 09-5-13 13:17

作者: achow    時間: 09-5-13 13:32

ming 2,

Million thanks.
原帖由 ming2 於 09-5-13 13:17 發表

正式考試時間會八月先開始,七月未開始考架...個準考証會七月中左右先收到架...

作者: lihoho    時間: 09-5-14 13:36

我仔仔都係報了八月考二級.  現在先學第二及第三首歌,  又接近學校考試, 希望夠時間啦.
作者: achow    時間: 09-5-14 16:11

I am not afraid of the songs but scale and sight reading!

原帖由 lihoho 於 09-5-14 13:36 發表
我仔仔都係報了八月考二級.  現在先學第二及第三首歌,  又接近學校考試, 希望夠時間啦.

作者: HinMa    時間: 09-5-15 11:37

仔仔下午就去考琴了,頭先朋友告訴我先知道係立即知result,我重以為要等寄黎先知。
洛婷,你囡囡ok嗎?
作者: ming2    時間: 09-5-15 11:45

作者: duckma    時間: 09-5-15 12:11

考試時間和地點是否家長有權選擇?thanks!
作者: boazmama    時間: 09-5-15 14:19

You can only stated your preferred month of the exam (not the date and time) and select a preference area eg. HK east or Kowloon east.
原帖由 duckma 於 09-5-15 12:11 發表
考試時間和地點是否家長有權選擇?thanks!

作者: HinMa    時間: 09-5-15 19:11

ming2,
係呀要等7個星期呀,原來朋友擺烏龍,佢個囝囝都未考過royal這個試,只係考校際果個。

原帖由 ming2 於 09-5-15 11:45 發表
HinMa
你考邊個琴試呀??皇家試一向都要等六至八星期先有結果出架喎...冇可能即刻知架?!

作者: ming2    時間: 09-5-15 20:13

作者: PaPa    時間: 09-5-18 09:34

請問皇家鋼琴一或二級考試需要考幾耐?
三十分鐘得唔得?

作者: id00288    時間: 09-5-18 10:22

原帖由 PaPa 於 09-5-18 09:34 發表
請問皇家鋼琴一或二級考試需要考幾耐?
三十分鐘得唔得?

老師講15分鐘內完成
作者: PaPa    時間: 09-5-18 10:35

原帖由 id00288 於 09-5-18 10:22 發表

老師講15分鐘內完成

Thank you!
作者: Barbarasin    時間: 09-5-26 16:13

今天收到成績啦!比我預計早成個星期!
我仔仔在4月17日考......

"ASS"

五歲仔.....我都好滿意!

作者: LizMommy    時間: 09-5-27 00:17

我都收到成績, 4月14日考, 6歲第一次考二級, MERIT好滿意!
作者: chrwan    時間: 09-5-27 09:57

LizMommy,

Cogradulations.  Sight reading 怎樣? 我仔仔超差...

原帖由 LizMommy 於 09-5-27 00:17 發表
我都收到成績, 4月14日考, 6歲第一次考二級, MERIT好滿意!

作者: vhunghk    時間: 09-5-27 21:24

Lizmommy, Barbarasin,

Congratulations!!

可否分享下5,6歲人仔點樣考2級?  在過程中有什麼困難及點克服呢?

原帖由 Barbarasin 於 09-5-26 16:13 發表
今天收到成績啦!比我預計早成個星期!
我仔仔在4月17日考......

"ASS"

五歲仔.....我都好滿意!

作者: 洛婷    時間: 09-5-28 00:18

原帖由 HinMa 於 09-5-15 11:37 發表
仔仔下午就去考琴了,頭先朋友告訴我先知道係立即知result,我重以為要等寄黎先知。
洛婷,你囡囡ok嗎?

我女今日上鋼琴課 , 都收到琴老師派張分紙 ,

佢 3 級考到 127 分 Pass with Merit :)

你仔仔點呀 , 收到結果未 ???
作者: billyyanst    時間: 09-6-1 13:09

如果有邊位小朋友係4月20幾號考試而又收到成績可否通知我!因為綱琴老師搬左屋唔會成日返舊屋收信,要通知佢一聲

Thanks!

作者: Barbarasin    時間: 09-6-1 13:41

Hi vhunghk, 謝謝你的祝賀!
考2級過程中, 首先小朋友要合作, 日日要練習, 自選三首歌+Scales 可以練到, 但Sight Reading + Aural Test 就要平日上堂吸收!
我自己就唔懂得音樂, 老師教到邊我就知道!要靠小朋友自己練習, 今次考2級, 都是我決定, 因打算來叩門! 教琴老師就叫我遲D先考!
我都唔知有什麼可以提供!
希望我可以幫助到你!

Barbara

原帖由 vhunghk 於 09-5-27 21:24 發表

可否分享下5,6歲人仔點樣考2級?  在過程中有什麼困難及點克服呢?

作者: mbean    時間: 09-6-1 16:22

Congratulations!!!
作者: vhunghk    時間: 09-6-1 22:56

Hi Barbarasin,

我同你相反,係個先生叫我女去報,咁我只係抱住半信半疑的態度去試, 由於我以前都學過下,我用有限的知識去教我女去practice所以極度辛苦...我話過完二級後我要亞女
學多些歌仔唔想咁急去考試.

你小朋友可以自己practice真係最好不過了.

原帖由 Barbarasin 於 09-6-1 13:41 發表
Hi vhunghk, 謝謝你的祝賀!友
考2級過程中, 首先小朋友要合作, 日日要練習, 自選三首歌+Scales 可以練到, 但Sight Reading + Aural Test 就要平日上堂吸收!
我自己就唔懂得音樂, 老師教到邊我就知道!要靠小朋友自己 ...

作者: LizMommy    時間: 09-6-2 01:01

唔好意思, 呢幾日唔得閒上網, 而家先覆, 先謝謝!
我女sight reading 有17分, 你呢?
同埋我同老師覺得呀女彈得最好個B歌, 失O左手, 反而A同C平時唔係彈得咁好佢又有好成績, 冇計, 考試既野好睇佢臨場, 不過我好滿意LA!

原帖由 chrwan 於 09-5-27 09:57 發表
LizMommy,

Cogradulations.  Sight reading 怎樣? 我仔仔超差...

作者: LizMommy    時間: 09-6-2 01:07

都係個句多練習, 彈多D其他歌, 一有機會去朋友家如有琴, 問人借O黎彈下(多試其他琴手感)....

原帖由 vhunghk 於 09-5-27 21:24 發表

作者: chrwan    時間: 09-6-2 10:06

Dear Lizmommy,

未考呀, 8月先考, Pieces A B 都ok, C accent做得唔好,
sight reading 估估下...

prepare 考試 有否彈其他歌仔, 仔仔停了, 有dboring....

原帖由 LizMommy 於 09-6-2 01:01 發表
唔好意思, 呢幾日唔得閒上網, 而家先覆, 先謝謝!
我女sight reading 有17分, 你呢?
同埋我同老師覺得呀女彈得最好個B歌, 失O左手, 反而A同C平時唔係彈得咁好佢又有好成績, 冇計, 考試既野好睇佢臨場, 不過我好滿意LA ...

作者: LizMommy    時間: 09-6-2 12:25

Chrwan,

Prepare 考試係悶D....真係考佢O地毅力, 而我呀女prepare考試都有彈其他歌仔.

預祝你有好成績!

LizMommy

原帖由 chrwan 於 09-6-2 10:06 發表
Dear Lizmommy,

未考呀, 8月先考, Pieces A B 都ok, C accent做得唔好,
sight reading 估估下...

prepare 考試 有否彈其他歌仔, 仔仔停了, 有dboring....

作者: chrwan    時間: 09-6-2 13:17

LizMommy ,

Tks! 我地會努力, 到時wish 有好成績!

原帖由 LizMommy 於 09-6-2 12:25 發表
Chrwan,

Prepare 考試係悶D....真係考佢O地毅力, 而我呀女prepare考試都有彈其他歌仔.

預祝你有好成績!

LizMommy

作者: billyyanst    時間: 09-6-3 17:54

4月2x 號考已經有成績啦 !

阿仔有distinction, 比想像中好, 所以好滿意
作者: totochu    時間: 09-6-4 12:06

除左平日練三首歌,我在屋企成日要佢彈scale 和 練aural--練唱歌&打拍子,因為呢D部份只要熟就一定有分,我覺得策略都算成功,阿女有distinction.

作者: Gordon0304    時間: 09-6-4 14:42

我囝囝都有distinction呀! 真係好開心!!

quote]原帖由 totochu 於 09-6-4 12:06 發表
除左平日練三首歌,我在屋企成日要佢彈scale 和 練aural--練唱歌&打拍子,因為呢D部份只要熟就一定有分,我覺得策略都算成功,阿女有distinction.

[/quote]
作者: kellymami    時間: 09-6-4 20:19

各位考咗二級試小朋友嘅家長,可否誠讓
Grade 2   Exam pieces 2008-2009
               Scales
               Aural Time  
               Sight-reading

Many thanks!
作者: conyluk    時間: 09-6-5 02:55

原帖由 WKNG 於 09-3-22 01:01 發表
謝謝各位的回應 !

囡囡彈琴很心急, 沒有耐性 , 所以老師說她彈得沒有音樂感 , 可以怎樣改善她 ?

謝謝 !

This happens to most kids.  Give her more music to listen to, because the more the exposure, the more the brain is stimulated by the exposure.  Perhaps listening to pure music during lunch/dinner/free-play time would do good bits by bits :)  Any instrumental music, such as Mozart sonatas, Beethoven sonatas, or some concertos, sonatina,etc. should be fine, (well..... no heavy metal, heavy rock maybe).  Although this process takes time, it definitely would yield positive results.  My piano students, (for those who listen to a lot of music), usually develop a better musicality than those who doesn't.

Besides listening to LOTS OF music, get in the habit of paying attention to ALL the dynamics marking would help for sure.  Although it seems to be a little artificial at the begining, the child will get in the habit of playing the musical line smoothly and with nice shaping after a certain period of time.

Hope this helps.

Cheers,
Connie
作者: mamee    時間: 09-6-5 11:05

原帖由 LizMommy 於 09-5-27 00:17 發表

請問, 是ABRSM那個考試嗎? 因為我小朋友都有考, 但教琴老師又未話有成績我知.

謝謝.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5