教育王國

標題: 求教(+匯基!顏保玲收左)..福建Vs長沙灣祟真Vs培正中學 [打印本頁]

作者: 大力大力    時間: 09-3-26 23:04     標題: 求教(+匯基!顏保玲收左)..福建Vs長沙灣祟真Vs培正中學

真是想死 ! 正想疊埋心水等培中大抽獎,但剛又收到顏保玲收小兒。。。

顏保玲是 band 1 英中,培正也是 band 1 但是中中,請救應麽選擇?

顏保玲。。。。 校風好嗎???

作者: RT    時間: 09-3-27 10:41

2間學校好似爭好遠喎, 一間係有百年歷史既津貼名校, 一間係只辦左幾年既直資學校.
收生方面,培正100%band1生, 而顏保玲就以band2生為主
成績更加冇得比, 培正2008年中學會考成績:英文科合格率100%、中文科合格率95.2%、數學科合格率99.1%;連續五年中學會考最高成績為9優1良或以上。而顏保玲就冇公佈會考成績
作者: saiyeest    時間: 09-3-27 11:05

顏寶玲校風一般,可以去實地看看。
論校風當然是培中好,培中只收Band 1同Band 2 的培小學生。

個人意見,真係派不到培中先去曾收貴子弟的直資叩門。
有133個位只供培小學生大抽獎,這個機會幾多人恨到恨不到。

我想好多九龍城Band 1 & Band 2學生想入培中,但全九龍城區只得23個位大抽奬。你話機會率是幾多?

因為去年我都有曾經想過考直資,因為擔心阿囝Band 2尾升不到培中,最後,我選擇了先大抽獎,但我亦做定Profile叩門。我只是將我的經驗分享。因為若子女都想在培中升學的話,不要放棄這只有培小學生享有的難得抽獎機會。

不要多心,九月培中見大家。努力考埋最係的呈分試吧!

原帖由 大力大力 於 09-3-26 23:04 發表
真是想死 ! 正想疊埋心水等培中大抽獎,但剛又收到”顏保玲”收小兒。。。

顏保玲是 band 1 英中,培正也是 band 1 但是中中,請救應麽選擇?

顏保玲。。。。 校風好嗎??? ...

作者: tigerlo    時間: 09-3-27 11:41

我認為應該等培正唔收先去扣門,始終顏寶玲同培正比真係重有一段距離,顏寶玲重係直資添,無理由而家就放棄間比佢好重要每個比錢o架,除非你覺得培正一定無機會啦。

真是想死 ! 正想疊埋心水等培中大抽獎,但剛又收到”顏保玲”收小兒。。。

作者: tigerlo    時間: 09-3-27 11:45

我認為應該等培正唔收先去扣門,始終顏寶玲同培正比真係重有一段距離,顏寶玲重係直資添,無理由而家就放棄間比佢好的學校,重要每個比錢添,除非你覺得培正一定無機會啦。否則無理由唔等。

作者: RT    時間: 09-3-27 11:53

原帖由 tigerlo 於 09-3-27 11:45 發表
我認為應該等培正唔收先去扣門,始終顏寶玲同培正比真係重有一段距離,顏寶玲重係直資添,無理由而家就放棄間比佢好的學校,重要每個比錢添,除非你覺得培正一定無機會啦。否則無理由唔等。

...

agree, 咁好機會冇理由放棄, 加上依家教改方案, 令津中更有優勢, 而培正有百年教學經驗, 點都好過得幾年經驗既NPL卦??
再講, 現在直資優勢已經冇之前咁好, 就算到時唔可以派到心儀學校, 相信扣門亦唔難
作者: Kitten006    時間: 09-3-27 12:17

培中的確是所百年名校,我亦相信就讀的學生入大學率也高。如考慮中中或英中,據我所知培中Form 4只有Chemistry, Physics and Computor是英文書中文教(我看過上年booklist),而且考公開試學生還可以選擇英文paper or 中文paper 作答(上次家長會我跟老師談過)。還有讀培中要有心理準備功課會幾重。

作者: jazzmama    時間: 09-3-27 12:57

我都認為先等培中派位
NPL 7月仲有機會叩得返

培中係好野, 唔好走寶
作者: 大力大力    時間: 09-3-27 16:12

真心多謝各位寶貴意見!!!

看來大家都一面倒建議等 7 月大抽獎,我心想現在有三間入學信在手 (可能 4 間) 到時抽不中去找學校也應該容易點及有把握!!下星期培小派成績,看看有多少A。。。

唉!繁死!暈死!
作者: saiyeest    時間: 09-3-27 17:07

大力大力︰

令公子咁多間直資收,你便知他的實力有幾強啦!
一於培中見你!

saiyeest

原帖由 大力大力 於 09-3-27 16:12 發表

看來大家都一面倒建議等 7 月大抽獎,我心想現在有三間入學信在手 (可能 4 間) 到時抽不中去找學校也應該容易點及有把握!!下星期培小派成績,看看有多少A。。。

唉!繁死!暈死! ...

作者: tinetinew    時間: 09-3-27 17:20

hi,

記住七月上來報喜a!

yuk hei mum

原帖由 大力大力 於 09-3-27 16:12 發表

唉!繁死!暈死! ...

作者: 大力大力    時間: 09-3-27 17:25

這也是,他考了三間,三間都收,但都不是第一輪收生。

抽得中就好了,最少沒有白費付了六年小學學費,如果入了培中就可以免費,想起都偷笑,架!架!架!

作者: 大力大力    時間: 09-3-27 17:26

原帖由 tinetinew 於 09-3-27 17:20 發表
hi,  記住七月上來報喜a!
yk hei mum

嘻!嘻! 一定啦!!!
作者: saiyeest    時間: 09-3-27 17:33

大力大力︰

你的公子在培小考的名次真係不差,相信他是個優秀的孩子。以他考直資的成功率巳經可以見到啦!要知培小平均分差1分, 名次會差成十至二十名。

我覺得令公子真係好叻仔,三間直資收。

放心啦!若然順利升讀培中,記住要報喜啊!

saiyeest

原帖由 大力大力 於 09-3-27 17:25 發表

抽得中就好了,最少沒有白費付了六年小學學費,如果入了培中就可以免費,想起都偷笑,架!架!架! ...

作者: tinetinew    時間: 09-3-27 17:42

hi 大力大力,

想問吓福中中一至中五是否留校食lunch??

yuk hei mum

原帖由 大力大力 於 09-3-27 17:26 發表

嘻!嘻! 一定啦!!!

作者: KathyKwong    時間: 09-3-27 18:55

大力大力 :

今早saiyeest 跟我說你又有心儀的中學NPL. 唉!

不用去啦. 根本不可以相比. 上年我有個朋友都是想去這直資, 但這學校太新, 沒有太多資料, 於是她在這一星期內都於lunch time和放學在學校和最近學校的老麥看. 當然是不好啦.
作者: aprilngly    時間: 09-3-27 19:35

大力大力,

你好, 想問你仔仔係咪考到福中英文部? thx~

原帖由 大力大力 於 09-3-27 17:25 發表

抽得中就好了,最少沒有白費付了六年小學學費,如果入了培中就可以免費,想起都偷笑,架!架!架! ...

作者: 大力大力    時間: 09-3-27 21:17

原帖由 tinetinew
09-3-27 17:42 發表

hi
大力大力,
想問吓福中中一至中五是否留校食
lunch??
yuk hei mum

對!因左鄰右舍很多 band 3 學校!!

原帖由 KathyKwong
09-3-27 18:55 發表

大力大力 :
今早saiyeest 跟我說你又有心儀的中學NPL.
!
不用去啦. 根本不可以相比. 上年我有個朋友都是想去這直資, 但這學校太新, 沒有太多資料, 於是她在這一星期內都於lunch time和放學在學校和最近學校的 ...

對呀!有朋友話成日聽到佢地講粗口!!

作者: 波羅油    時間: 09-3-27 21:49

大力大力,

你好!小兒都被npl和福中取錄. 但我和先生都想他入福中.  因為我們想他下年進入新里程.希望他可以在一個開心環境學習, 不想他因功課壓力過大而失去讀書興趣. 以致本末倒置. 如將來他真有本事, 自己可以考入其他學校. 希望大家 家長共勉之.:D
作者: aprilngly    時間: 09-3-27 22:37

波羅油,

你好呀, 小兒都比福中取錄, 明天會考英文能力測試, 你仔仔考咗未?

原帖由 波羅油 於 09-3-27 21:49 發表
大力大力,

你好!小兒都被npl和福中取錄. 但我和先生都想他入福中.  因為我們想他下年進入新里程.希望他可以在一個開心環境學習, 不想他因功課壓力過大而失去讀書興趣. 以致本末倒置. 如將來他真有本事, 自己可以考 ...

作者: saiyeest    時間: 09-3-31 12:19

福中會少些讀書壓力嗎?
我聽說都係催谷成績喎!
作者: 大力大力    時間: 09-3-31 20:17

唉!  太太剛收到電話匯基收他,但要 24 小時即明天五時前交留位費!     

今晚又要開會!!  

作者: Oliken    時間: 09-3-31 21:59

原帖由 大力大力 於 09-3-31 20:17 發表
唉!  太太剛收到電話匯基收他,但要 24 小時即明天五時前交留位費!     

今晚又要開會!!  

匯基係一間幾好的直資學校,老師學歷高、有愛心、校風好,朋友的子女都在此校讀。
作者: Elona    時間: 09-3-31 22:12

始終都係培正好好多, 千其唔好放棄
作者: saiyeest    時間: 09-3-31 23:42

大力大力︰

我始終覺得培正係最好,當初選擇培小都係想子女在培中升學,這個觀念我堅持到最後,我好幸運,兒子可以續升培中。

反正你囝囝的實力可以考到咁多間直資,還用怕叩門直資不收嗎?

saiyeest

今晚又要開會!!  

作者: jazzmama    時間: 09-4-1 09:22

大力大力

一於培中啦, 老字號有保證
在者, 小朋友已習慣培正文化, 又多同學仔
我認為以不變能萬變好d

青少年階段要留意朋輩影響
如果直升培中, 你可以煩少樣
作者: bkqueen    時間: 09-4-1 09:42

大力大力

或者你再同太太分析下
當初考培小的目的是否想一條龍上培中
當時是否都認為培中係好學校

依家好多新直資, 每間都有唔同理念
如真我要按成績分, 我個人認為

培中 >福中 (2間都有會考成績, 有歷史)

顏寶齡係保良局, 質素有保證, 就算地點唔理想, 其背後支持者亦不會讓它敗壞保記聲名

滙基就主要sale有宗教背景濃厚

最後開會時, 記得叫小朋友比意見
始終讀6年係佢, 一定要尊重佢意願
作者: Kitten006    時間: 09-4-1 10:11

Hi,我無意左右你們的決定,始終這是非常重要和影響將來的,但可以理性地嘗試問問自己以下問題,而哪所學校較能給予這些主觀條件?(或有其他你們認為重要的問題)
1. 你和你的小朋友希望未來6年怎樣過?
2. 如太大課業壓力會否令小朋友帶來困擾?
3. 中中和英中,喜歡???
多搜集BK以外的相關資料,資料越多,清晰度越高,越容易做決定!
我也是培小六生媽媽,我們同樣面對這些問題,希望你們能和小朋友攜手一起開心面對!

今晚又要開會!!  

作者: saiyeest    時間: 09-4-1 10:56

完全同意要問埋小朋友的意願。因為係小朋友要渡過六年中學(成長的重要里程)。

saiyeest

原帖由 bkqueen 於 09-4-1 09:42 發表
大力大力

或者你再同太太分析下
當初考培小的目的是否想一條龍上培中
當時是否都認為培中係好學校

依家好多新直資, 每間都有唔同理念
如真我要按成績分, 我個人認為

培中 >福中 (2間都有會考成績, 有歷史)

顏寶 ...

作者: saiyeest    時間: 09-4-1 14:30

去年小兒坦白說出他很想升培中,所以等大抽獎,
幸運成功升培中後,確實少了要應付新學校環境的壓力,而且讀得很開心,但培中的進度和功課壓力都不少。要需要較長時間適應,學業真的比小朋友想像的難,但見他好努力去配合,我都好開心,因為培中始終係佢自己的選擇。雖然成績尚待努力中,但校風真是好好。

原帖由 Kitten006 於 09-4-1 10:11 發表
Hi,我無意左右你們的決定,始終這是非常重要和影響將來的,但可以理性地嘗試問問自己以下問題,而哪所學校較能給予這些主觀條件?(或有其他你們認為重要的問題)
1. 你和你的小朋友希望未來6年怎樣過?
2. 如太大課業壓力會否令小 ...

作者: KathyKwong    時間: 09-4-2 15:43

原帖由 saiyeest 於 09-4-1 14:30 發表
去年小兒坦白說出他很想升培中,所以等大抽獎,
幸運成功升培中後,確實少了要應付新學校環境的壓力,而且讀得很開心,但培中的進度和功課壓力都不少。要需要較長時間適應,學業真的比小朋友想像的難,但見他好努力去配合,我都好開 ...

大力大力 :

大家都是培正友, 當然希望你的孩子同樣升回培中啦. 現在真是你們一家三口的決定時候.

選擇等大抽獎或是直資, 相信你也清楚每間學校的環境和校風了, 最重要真是孩子的喜愛, 6年時間真是不短.....
作者: 6191094    時間: 09-4-2 19:32

作者: Kitten006    時間: 09-4-3 10:06

我個女在紅藍補習社,它只收培正學生,平日主要溫習中、英、數,每星期2日x2hrs,不用回家做extra ex.。測考前有mock 卷(中、英、數、常、聖),好不好就見仁見智,但我個女覺得參加了就較有信心,她成績不是最top,但就叫做keep 到中上位置。Hope the information can help you a bit.

原帖由 6191094 於 09-4-2 19:32 發表
saiyeest & Kitten006

唔好意思 !
想借個位問一問 2位
當年妳們小朋友有無係暑期補習/上一些預習升中
既補習班呢 ???

如有, 請推介一些補習班呀 !!

thank you !!! ...

作者: Elona    時間: 09-4-3 10:09

大力,

想知你最後決定要邊間學校 ?
作者: saiyeest    時間: 09-4-3 10:26

我個囝在五年級暑假開始在紅藍補習,紅藍只係補培小學生,完全掌握培小的學習進度,以我個囝而言,是有幫助的,而且紅藍會有Mock Paper 俾學生做,令學生在考試前準備下,考試時信心都大增,還有,小兒好樂意去紅藍補習。個人認為,如果想重溫學校教的範圍,是一個不錯的選擇。紅藍會連默書都同學生溫埋,家長會冇咁辛苦。

saiyeest

原帖由 6191094 於 09-4-2 19:32 發表

唔好意思 !
想借個位問一問 2位
當年妳們小朋友有無係暑期補習/上一些預習升中
既補習班呢 ???

如有, 請推介一些補習班呀 !!

thank you !!! ...

作者: 大力大力    時間: 09-4-3 14:02

我們仍未決定, 客觀地分析
- Pui Ching 出名, 有歷史, 校風絕對冇問題, 但是
1) 始終是中中, 到中四才加入英文, 怕英文接觸太少以致F. 5 考HKCEE成績不好.
2) 始終要抽draw lots. 派完bank 1 生, 優才主後剩下之quota (上年約為70个)再給bank 2 生抽, 机会約50-60%, 始終no garantee
3) 只有拔尖班, 但沒補底班, 怕小兒不能上拔尖班便冇人理

- 匯基是英中, 上年HKCEE 成亦不錯, 當然俏不及培正, 聽聞校風亦好, 学校亦嚴, 不准f. 1 - f. 5 生出外吃飯, 况且才此類直資比較aggresive, 十分緊張学生成績,
Daddy 想抽Pui Ching, Mammy 想報直資,( 匯基/福建), 但福建巳通知小兒只能分去中文班, 所以如報英中直資只好選匯基.

請各位多給意見!
作者: bkqueen    時間: 09-4-3 14:50

大力大力
你咪話培小今個WEEK 出成績
考成點呀
我仍然覺得先抽培正係好d
你當初煩惱去顏保齡& 培中的時間
不是已考慮中中& 英中的問題嗎
為何我反轉頭令自己頭痛呢
好似RT之前咁講
培中雖然係中中, 但中學會考成績:英文科合格率100%
你仲驚咩姐
反而你應該計算一下抽到培中的機會率
仲有培中班尖子好多都博九龍城其他英中 ?
抽獎時一般會先收培小舊生, 機會其實是大的
在者, 既然咁多直資向你仔招手, 証明你仔有實力
如果真係ONLY 輸運氣
7月去叩門, 以培小出去都大把學校收
分分鐘比你叩到其他津貼英中TIM
比少少耐性, 7月等好消息啦
作者: aprilngly    時間: 09-4-3 14:52

大力大力,

你好~ 小兒和你們的情況都有點似~

-小學都有直屬可以上, 但小兒只係 BAND 2 生, 不是百份百可以上到
-所以我只能考直資作後備, 然後再考慮
-我們只考了匯基(考不到) 和福中 (考到英文部)
-問題產生了, 究竟去唔到福中註冊
-直上又擔心功課壓力, 不抽又好似不甘心, 呢六年的努力~

原帖由 大力大力 於 09-4-3 14:02 發表
- Pui Ching 出名, 有歷史, 校風絕對冇問題, 但是
1) 始終是中中, 到中四才加入英文, 怕英文接觸太少以致F. 5 考HKCEE成績不好.
2) 始終要抽draw lots. 派完bank 1 生, 優才主後剩下之quo ...

作者: Elona    時間: 09-4-3 14:54

請問滙基幾時要交學生資料表?  要唔要放棄中央派位 ?

原帖由 大力大力 於 09-4-3 02:02 PM 發表
2) 始終要抽draw lots. 派完bank 1 生, 優才主後剩下之quo ...

作者: KK1234    時間: 09-4-3 16:47

I like 匯基 too.  However, I will still put Pui Ching as first choice-
1. you have more than 50% of getting in by lucky draw
2. if failed in lucky draw, you could join the test which is for Pui Ching students only after luck draw.
3. if you are failed, you could still get into other DDS schools.  You could try to apply 匯基 at F2 again  if you keep your son doing well.
Also, there is no more HKCEE for your son. They is only one exam for University at F6.

Using English or Chinese as medium of study is not the main concern.  I always believe only small numbers of students in Hong Kong are suitable for using Eng for the new subject- General Studies.  Pui Ching started to have English Literature for all S1 student so need to concern about their English level.  At last, studying in 匯基 may not as easy as in Pui Ching as they are very demanding if you wanted to be the top students.

匯基
作者: saiyeest    時間: 09-4-3 16:53

大力大力

請你不要誤以為培中是中中, 培中的英文程度一點也不會差過英中,中一已開始讀英國文學,英文根底差的都跟不上。中一數學係中文數同英文數一起讀。科學、西史都要讀英文生字,以預備中三開始用英文書上課。

培中向來HKCEE(Syllabus B)成績都好好。校長對家長說語文基礎係培中教學的重點。語文能力好,便容易吸收知識,所以培中重點要提升學生中,英文語文能力。

培中數學及理科真係非常出名。頗適合男生就讀。

saiyeest

作者: saiyeest    時間: 09-4-3 17:00

KK1234,

Total agreed with your viewpoints.
Pui Ching S1 is not as easy as my imagination before. Eng Lit is a quite difficult subject for those students with poor English base.

saiyeest

原帖由 KK1234 於 09-4-3 16:47 發表
I like 匯基 too.  However, I will still put Pui Ching as first choice-
1. you have more than 50% of getting in by lucky draw
2. if failed in lucky draw, you could join the test which is for Pui Ching  ...

作者: 6191094    時間: 09-4-3 17:39

作者: 6191094    時間: 09-4-3 17:42

作者: LittleKidult    時間: 09-4-3 17:49

福中係咪即係今日要學生聯名批評爆粗議員果間?
作者: Kitten006    時間: 09-4-3 18:49

其實優才(如申請成功)及 band 1生一定可以入到培中,現在問題是11x-25x的bank 2 生入培中的機會率有幾大和是否願意take the risk ( or chance),我小朋友在二月尾已給匯基收了,她現在很期待新的中學生活。

原帖由 6191094 於 09-4-3 17:42 發表
唔好意思....
我想我可能攪錯左一些資料 !
我以為係先收優才再派比 band 1. 剩後才是 band 2.

我係米攪錯左呢 ???

tks

作者: saiyeest    時間: 09-4-3 19:07

優才會在自行收生那72個位收。

saiyeest

原帖由 6191094 於 09-4-3 17:42 發表
唔好意思....
我想我可能攪錯左一些資料 !
我以為係先收優才再派比 band 1. 剩後才是 band 2.

我係米攪錯左呢 ???

tks

作者: saiyeest    時間: 09-4-3 19:16

Kitten006,

真有點兒可惜,你放棄培中大家庭,而你小朋友成績還在中上位置,其實Band 2 可派回培中真係有75%以上。我兒子(Band 2尾)現在雖然要跟上培中Band 1 學校要求都好辛苦。但他都係希望在培中繼續學業。

祝妳小朋友在滙基升學愉快!

saiyeest

原帖由 Kitten006 於 09-4-3 18:49 發表
其實優才(如申請成功)及 band 1生一定可以入到培中,現在問題是11x-25x的bank 2 生入培中的機會率有幾大和是否願意take the risk ( or chance),我小朋友在二月尾已給匯基收了,她現在很期待新的中學生活。

...

作者: Kitten006    時間: 09-4-3 23:02

Thanks!
小女在培正9年,對培正有着濃濃的感情,一天培正人,一生都是,但選擇直資也是經過深思熟慮的決定。匯基收了,她也自覺開心,家人也十分支持。人生就是這樣,往往要面對很多決擇,不管選擇那條路,有時也不一定掌控得得心應手,若人家不收又如何?我們可以掌握的是如何去走前面的路,條條路都可以鳥語花香,問題是你如何栽花,如何去享受每個過程而已。彩筆就在我們手上,就讓我們和孩子一起畫些滿意的畫吧!!!
Thanks again!

原帖由 saiyeest 於 09-4-3 19:16 發表
Kitten006,

真有點兒可惜,你放棄培中大家庭,而你小朋友成績還在中上位置,其實Band 2 可派回培中真係有75%以上。我兒子(Band 2尾)現在雖然要跟上培中Band 1 學校要求都好辛苦。但他都係希望在培中繼續學業。

祝妳小朋 ...

作者: 志志媽咪    時間: 09-4-3 23:26

原帖由 LittleKidult 於 09-4-3 17:49 發表
福中係咪即係今日要學生聯名批評爆粗議員果間?

係都唔奇呀 ,這間學校的助校同訓輔主任都有鄉音,都係親中架,個姓吳的助校,報紙有賣過他幾年前未做助校前曾逼學生支持廿三條架!他這麼愛國,又抵佢現在升到做助校,有報紙介紹過佢架
http://ktmcmp.tripod.com/news/021223a.htm

作者: mansonwai    時間: 09-4-4 00:41

亞仔講前日去參觀培中及學校講座
老師講出, 今年留比培小祗有216個位
其餘係要留比留級生 / 政府 / 要比外校生

原帖由 Kitten006 於 09-4-3 18:49 發表

...

作者: saiyeest    時間: 09-4-4 10:15

其實每年都有些Band 1精英選擇英中同埋不想冒險的Band 2選擇直資。扣埋10%Band 3的學生,剩下來的大抽獎真係機會不細。有133個位俾大抽獎喎。

我個仔有幾個成績中等的同學反而經音樂、體育去了協恩及德望等其他名校英中,名校英中經常吸納部份體藝精英)。

我派位前都係咁, 心大心細, 不知怎算, 後來有個朋友叫我上了看資料,結果得到好多有經驗的培正家長意見及分析,獲益良多。到最後決定大抽獎。

可能我個囝與培中還有些緣份啦。

2008的中學排名榜如下
http://hk-pub.com/forum/redirect.php?tid=1257854&goto=lastpost

作者: veronna    時間: 09-4-4 11:29

其實是否一間好學校, 名氣不是最重要, 重要的是學校是否適合小朋友. 因為不同程度, 不同教學方法, 不同的取向, 不同的理念對應不同的學生需要. 所以無論是匯基, 是培正還是福中都是一所好學校.
作者: 大力大力    時間: 09-4-4 12:19

今次真是疊埋心水,因為時間過晒,無得選擇,最後終極决定等大抽獎,最重要是阿仔對培正及同学仔有感情,希望可以一同升上培中,所以就這決定了!!  

要等 7 7 日,到時一定要兩手準備,上天保佑!!  
作者: saiyeest    時間: 09-4-4 13:05

大力大力︰

好開心聽到你的決定。一於九月培中見你。記住要話俾我聽結果啊!

saiyeest

原帖由 大力大力 於 09-4-4 12:19 發表
今次真是疊埋心水,因為時間過晒,無得選擇,最後”終極”决定等大抽獎,最重要是阿仔對培正及同学仔有感情,希望可以一同升上培中,所以就這決定了!!  

要等 7月 7 日,到時一定要兩手準備,上天保佑!!   ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5