教育王國

標題: 想問有無人真係俾教署查地址. [打印本頁]

作者: joebaby    時間: 09-3-28 18:30     標題: 想問有無人真係俾教署查地址.

如題.  有無人真係上你屋企.
作者: HappyEE    時間: 09-3-28 18:37

原帖由 joebaby 於 09-3-28 18:30 發表
如題.  有無人真係上你屋企.

我記得上年有post出過話係有, 特別41網, 或者你試下搵下上年d post
作者: 大頭蝦    時間: 09-3-29 19:55

但個個都係話某某朋友 or 大姨丈 or 表姑媽等等, 其餘多數都只係話收到信話要補 d 咩咩咩資料
作者: juicy媽    時間: 09-3-30 18:14

我個同事第一輪公布前收到信, 要補文件, 加宣誓, 暫時未再有進一步要求!

原帖由 大頭蝦 於 09-3-29 19:55 發表
但個個都係話某某朋友 or 大姨丈 or 表姑媽等等, 其餘多數都只係話收到信話要補 d 咩咩咩資料

作者: 2ling    時間: 09-3-31 22:12

I live at Net 41.  I also asked to send additional information (they listed out 4-5 documents for me to choose one to provide, obviously utilities bills are not counted in this regard - bear in mind for those who're using someone's address.... very danger!) to further proof my residential address before the lucky draw in November last year.

作者: 721bb    時間: 09-4-1 18:22

舊年有人借地址抽中ls, 比幼稚園同學媽媽舉報, 最後取消了學位, 幸好該小朋友之前考到宣道, 否則....
作者: winchoy16888    時間: 09-4-1 19:20

個媽咪得罪人啊‧但係佢吾得吾仪表你得‧有些捐人不利記
作者: miffylai    時間: 09-4-1 22:20

吃不到的葡萄???

真係唔好同人講呢 d 咁敏感既話題....
作者: hisade    時間: 09-4-1 22:32

請問你同事第一次俾左d咩地址證明學校呀??第二次又俾左d咩地址證明呀????

原帖由 juicy媽 於 09-3-30 18:14 發表
我個同事第一輪公布前收到信, 要補文件, 加宣誓, 暫時未再有進一步要求!

作者: miffylai    時間: 09-4-1 22:34

想問下, 有水電煤證明到會否仲要查呢??
作者: S_Trader    時間: 09-5-9 01:02

作者: Oscarmom    時間: 09-5-9 23:29

my father live in net 41, is it ok if i only change the water and electrical bills under my name...
作者: P2admission    時間: 09-5-9 23:49

去年我女K3都有同學借人地址抽到瑪利諾 , 自己明明住 41網的反而抽不到 ! 有時都覺得不公平 , 不過任何制度都有這些"盲點" ..........
很多媽媽由於怕被人舉報 , 都不會把這些"吾見得光"的事告訴別人 , 甚至抽到某學校後都吾敢講出來 , 直至9月開學
作者: dorismama    時間: 09-5-10 00:57

no need to change anything, all you have to do is to submit your father's birth certificate with yours and your child together when submittting the application.

原帖由 Oscarmom 於 09-5-9 23:29 發表
my father live in net 41, is it ok if i only change the water and electrical bills under my name...

作者: mcheung    時間: 09-5-10 17:26

有些學校不接受"電話費單"為住址證明ga!!

原帖由 S_Trader 於 09-5-9 01:02 發表
我都想知要乜文件證明, 我諗住租九龍城d細單位住, 等囝囝可以有地址報學校. 但今日問咗幾個細單位業主, 佢地話因為單位細唔會有獨立水電錶...
都唔知點算好...又唔想專登裝條電話線...e+仲边有人打電話去屋 ...

作者: 亞水    時間: 09-5-10 17:51

原帖由 S_Trader 於 09-5-9 01:02 發表
我都想知要乜文件證明, 我諗住租九龍城d細單位住, 等囝囝可以有地址報學校. 但今日問咗幾個細單位業主, 佢地話因為單位細唔會有獨立水電錶...
都唔知點算好...又唔想專登裝條電話線...e+仲边有人打電話去屋 ...

計我話就照租。

租完比多一百幾十去打 "士擔",搞掂,住址最佳證明。

唔識搞唔緊要,agent可代勞。
作者: cclbaby    時間: 09-5-11 14:18

ME too la.  我仔果年米又係咁, 我地住 41區,亞仔都係抽LS,  但有D家長又係問人借41區地址, 點知人地抽度, 自己就抽唔度, 好彩亞仔有後備, 當時我地米又係咁大叫不公平, 唉﹗政府一定要好好監管這措施﹗

原帖由 P2admission 於 09-5-9 23:49 發表
去年我女K3都有同學借人地址抽到瑪利諾 , 自己明明住 41網的反而抽不到 ! 有時都覺得不公平 , 不過任何制度都有這些"盲點" ..........
很多媽媽由於怕被人舉報 , 都不會把這些"吾見得光"的事告訴別人 , 甚至抽到某學 ...

作者: lonikko    時間: 09-5-11 14:39

佢地要咩信做住址証明咖?
作者: S_Trader    時間: 09-5-11 22:04

作者: im_csb    時間: 09-5-11 22:15

不要教壞小朋友, 明知唔見得光就不要讓佢都唔見得光, 不是抵得定唔抵得的問題
作者: wpwong    時間: 09-5-12 02:36

一般 水.電.煤. 單

另好似 家居電話 費單, 租約/屋契都得, 但要問清來交表的學校接受與否!!!

原帖由 lonikko 於 09-5-11 14:39 發表
佢地要咩信做住址証明咖?

作者: wpwong    時間: 09-5-12 02:45

既然係咁, 睇嚟你試試搵其他單位吧!!! 問問地產, 佢地會幫到你的!!!

又或者真係要裝家居電話.....無用都要, 而且價錢都唔太貴, 一定俾你租個單位平!!!

但提一提, 你要快d租, 否則萬一到時佢你提供最近半年的地址証明就麻煩, 當然有租約加埋都可以吧!!! 另如用家居電話單証明, 好有可能會打去果度check check, 尤其係九龍塘呢d熱門校網, 我朋友就試過, 好彩佢真係住係果度!!!

原帖由 S_Trader 於 09-5-11 22:04 發表

有stamp我就唔使咁煩啦. 九龍城d舊樓, 好多業主都唔會話主動打stamp架, 要交稅架嘛! 打stamp咁少$$, 要我比都冇問題, 但又唔可以話稅都幫佢比架?!

作者: yan321    時間: 09-5-15 13:41

Hi~
想請問吓你知唔知道,我聽朋友講(係佢個仔幼稚園時的校長講)佢話可以轉監護人都得,即可以當跟監護人住都得。
唔知咁要監護人d咩資料同咩證明呢?
另外如監護人是住公屋的,咁又可唔可以呢?
(不過我唔係d大熱網)

原帖由 wpwong 於 09-5-12 02:45 發表
既然係咁, 睇嚟你試試搵其他單位吧!!! 問問地產, 佢地會幫到你的!!!

又或者真係要裝家居電話.....無用都要, 而且價錢都唔太貴, 一定俾你租個單位平!!!

但提一提, 你要快d租, 否則萬一到時佢你提供最近半年的地址 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5