教育王國

標題: York v. 地利亞英文小學暨幼稚園(美孚) [打印本頁]

作者: patricklou    時間: 09-4-7 19:54     標題: York v. 地利亞英文小學暨幼稚園(美孚)

兩間均是英文為主的幼稚園,
YORK名氣較高,有公開試及教學方法,學費貴亦有其道理,無學卷;
地利亞有外藉小朋友上學,英語環境,又有學卷,來回相差2000元/月。
各有賣點,如何選擇?
小兒曾在外地讀了3個月PRE-SCHOOL,以英語對話,那間合適?
好煩惱,請各過來人家長給予意見。謝謝!
作者: 2king    時間: 09-4-8 23:57     標題: 地利亞

我已幫我孩子選地利亞,不論學費、語言、環境、帥資,各方面都平衡到, 好私校, 國際學校也很喜歡這間學校, 因英文好, 唔出名因家長都是不同國藉的家長, 很少上討論區.更難得可在小朋友年幼時學習與不同各家人相處, 接受不同文化
作者: clly    時間: 09-4-13 09:12

作者: patricklou    時間: 09-4-14 18:54

多謝寶貴經驗意見

地利亞英文小學暨幼稚園畢業生報私校、直資、叩門有競爭力嗎?一般那間小學會收?聖瑪伽利英文小學?
YORK的名氣是否較有幫助?

謝謝!
作者: 2king    時間: 09-4-15 00:32

我問過梅主任, 今年有st. pual、陳守仁、培僑等, 男拔比較喜歡收native for IB 班, 其他便去國際學校或大抽獎。
我屋苑的ENGLISH PLAYGROUP 老師是印度人, 她的仔讀地利亞小學(美孚)今年升中一, 也已被男拔中收了。
至於名氣, 因地利亞大部份媽咪都是不同國藉, 故不能集合他們對此校的意見, 小學多是根據學生面試表現來收生。最緊的是孩子表現。
作者: Makmavis    時間: 09-4-15 23:35

I agreed with all of you. Delia is not bad with quality in a good english. My son was accepted in am class, but my Hubsand doesn't like school enviornment which is nearly by the carpak area so that no choice to give it up.  

All the best for all.
作者: 2king    時間: 09-4-16 00:05

今個星期收到地利亞的信,學校會準備playgroup給9月份新生, 每星期一次, 可給學生更適應學校環境及生活, 費用全免.
並實有很多學校會把這些資源open給其他人收費, 來增加學校收入, 但地利亞願意用回自己學生, 這額外預備, 也可看出老師們的心思.
作者: PhyonWong    時間: 09-4-17 17:19

原帖由 Makmavis 於 09-4-15 23:35 發表
I agreed with all of you. Delia is not bad with quality in a good english. My son was accepted in am class, but my Hubsand doesn't like school enviornment which is nearly by the carpak area so that no ...

I agree with you too.  which school yr son go to? in Mei Foo?
作者: 靚媽唔易做    時間: 09-4-18 00:17

咁你會唔會去呀?

其實我會比阿囡讀另一間kg, 但都有興趣上呢個playgroup, 一來比阿囡玩下, 二來睇吓佢點處理唔同國籍既小朋友, 話唔定上完我會改變主意呢, hee......

原帖由 2king 於 09-4-16 00:05 發表
今個星期收到地利亞的信,學校會準備playgroup給9月份新生, 每星期一次, 可給學生更適應學校環境及生活, 費用全免.
並實有很多學校會把這些資源open給其他人收費, 來增加學校收入, 但地利亞願意用回自己學生, 這額外預備, 也可 ...

作者: Makmavis    時間: 09-4-19 20:57

Finally, i decide to let my son to studing at
ST. NICHOLAS in KLN TONG side.

原帖由 PhyonWong 於 09-4-17 17:19 發表

I agree with you too.  which school yr son go to? in Mei Foo?

作者: irene_ho0205    時間: 10-1-12 23:06     標題: 地利亞英文小學暨幼稚園(美孚)

Anyone will choose 地利亞英文小學暨幼稚園(美孚) in 2010?

I will take the seat in 2010, any comments ?  2 King, Is the clean level Okay ?
作者: Chris852    時間: 10-1-16 21:57

Most probably choose Delia since it is within my wish list

we have attended the interviewed a few month ago, it is tidy & clean.

Impression is good!
作者: bobechristy    時間: 10-1-16 22:15

其實YORK的賣點係會教劍橋考試,但讀其他K, 都可以星期六上YORK 的劍橋考試班.....  我就唔想簡間太著重錢既K, 所以give up 左,出年學費 由3000加到3600 .... 曬張相4R, 要你比12元一張 .....
作者: Chris852    時間: 10-1-16 22:47

如果經常接觸英文, 英文自然會好, 根本不用考依樣考果樣.

其實, 讀Phonetics Course....真有用嗎?
教我果個Professor話, 用Phonetics拼音, 頂多6/7成準

都系講多d好...
作者: CurrieCheung    時間: 10-1-18 16:36

我同你差不多, stafford 同地利亞都收咗亞仔, 不過睇來都係會讀地幼, 因為二仔出年又要讀幼稚園, 兩個一同讀stafford 的話, 真係好重俾..

如果論學習英語來說, 地幼的環境應該比york or stafford 更好, 因為學習外語最好係有個語景. 這裡有來自不同國籍的小朋友, 所以英文一定無問題...

之前, 係巴士都識咗個印巴籍媽咪, 帶住兩個小朋友返地利亞小學, 見佢d小朋友都好乖, 佢媽咪都係有學識之人, 佢仲同我講依家好多時間, 所以係poly讀緊書. 希望遲d有時間可以出來教下書.

其實小朋友返學, 讀書, 我覺得除了學習知識外, 朋輩都係十分重要, 佢地識d咩朋友仔, 朋友仔來自咩家庭,正所謂學好唔難, 但學壞就好易 law, 真係要查清楚d. 經過我了解後都十分喜歡地幼, 都好放心將d小朋友交比佢地. 希望有機會係地幼認識你啦!!!

!
作者: patricklou    時間: 10-2-4 19:52

小兒已在地幼讀了半年,校長及老師用心教導及照顧,
英語學習環境良好,似國際幼稚園,有學卷,絕對值得入讀。
作者: irene_ho0205    時間: 10-2-5 10:20     標題: York v. 地利亞英文小學暨幼稚園(美孚)

Dear Patricklou,

I'm interested in this KG.  I will take a seat for my daughter at August 2010.  Would you mind to tell more about it?  My e-mail is [email protected]. Would you mind to give me your e-mail address to me?
作者: Chris852    時間: 10-2-6 23:45

i'm also interested to listen...please pm or leave details here.

many thanks
作者: 余魚媽    時間: 10-2-8 08:25

我都想了解多D呀。。。我原本諗住讀果間「師變」
依家要搵過第二間
作者: Chris852    時間: 10-2-8 11:57

宜家揾第二間
要快la...
作者: snoopy2k    時間: 10-2-8 13:46

Please share more!

原帖由 patricklou 於 10-2-4 19:52 發表
小兒已在地幼讀了半年,校長及老師用心教導及照顧,
英語學習環境良好,似國際幼稚園,有學卷,絕對值得入讀。

作者: CurrieCheung    時間: 10-2-11 09:06

Hi 2King,

我想問下個地幼個playground係幾時開始o架, 我哋仲未見有信喎...??

原帖由 2king 於 09-4-16 00:05 發表
並實有很多學校會把這些資源open給其他人收費, 來增加學校收入, 但地利亞願意用回自己學生, 這額外預備, 也可 ...

作者: Chris852    時間: 10-2-14 00:54

I just found a Delian Group at "Facebook"...worth to visit and have a look.

The Delian seems to be loyal to the school and like it very much!

作者: hhhc    時間: 10-2-14 01:17

想問o下 下學年K2 Delia KG 收唔收生? 同埋有無全日制?
作者: Chris852    時間: 10-2-14 12:45

打電問, 會清楚D..
我只知K1無全日制. K2-K3, 可能有.
作者: kakakui    時間: 10-2-14 17:13

I can see the kindergarten from home. I am quite impressed by their teachers, very polite and nice. Also, there are children come from different countries, not only India or Pakistan. It is no doubt that the children should use English to communicate with the others often...
作者: Chris852    時間: 10-2-14 23:36

i also think the Delian english is awesome...
作者: 2king    時間: 10-2-14 23:39

無錯, 我們K1媽媽過了上學期後, 大定傾開也同意老師對我們小朋友照顧得非常細心, 很熟識他們個別的個性,好處及壞處個他們有方法, 絕不敷衍,當小朋友在堂上情緒問題老師都會主動與我們溝通一起想方法處理.

英文不用說, 我呀仔已可以用句子與外籍小朋友溝通, 同時對本地用廣東話, 他自動專CHANNEL.

同時地幼D外藉學生的家境也不錯, 多是中產(就算是印巴也是),有律師, 有在領土館工作等, 我會問過一印度家庭(不是地幼學生)為何不到地幼讀, 他說地幼及地小對他們來説是學費貴, 比較基層也不選它.
作者: patricklou    時間: 10-2-18 19:44

太太在小兒入學前,考慮到很多幼稚園都著重英文很強,多利害,有幾多外藉老師教英文,是真的。但如果其他學生都是香港小朋友,大家會想到課餘時會用回廣東話溝通,那便沒有迫小朋友講英文的機會了。

如要多NON-CHINESE學生,可選國際幼稚園,但大家知到每月學費至少4-5000吧,學費超出學卷資格,有能力而想給愛兒最好的家長們當然不會計較,但是否能達至較佳效益?有見地幼學習環境相近,現時小兒的班有半數是NON-CHINESE學生,絕對有機會以英語溝通(包括家長)。又有學卷,一來一回的學費,便有數得計。

如以學英文為重點考慮,地幼學英文當然是好的,相信地小更利害,校長說地小有90%是NON-CHINESE學生,剛剛45周年校慶開放,入地小參觀,內裡的教師及學生全以英語溝通,廣東話在地小可變為外語。

我太太說,為何仍有人要計較人家出處,人家至少以英語與你溝通,他們有的家境不俗,相處是無問題的。
重點是家長是否收埋自已,影響小朋友學習機會。
作者: Chris852    時間: 10-2-19 16:15

well note with thanks.
其實我早排帶小朋友Interview時, 曾經跟地小學生講2句英語, 因唔識路, 她們真的操很流利的英語.

我都要操Fit自己同個仔英文, 準備K1開學..
作者: bagman    時間: 10-3-13 01:17

原帖由 patricklou 於 10-2-18 19:44 發表
太太在小兒入學前,考慮到很多幼稚園都著重英文很強,多利害,有幾多外藉老師教英文,是真的。但如果其他學生都是香港小朋友,大家會想到課餘時會用回廣東話溝通,那便沒有迫小朋友講英文的機會了。

如要多NON-CHINESE學生,可選 ...

看到你們的討論,我對地利亞都好有興趣,的又住在美孚,好方便. 其實學費要幾多錢一個月呢? 我個女2008年12月出生,應什麼時候報K1呢?佢地有無NURSERY呢?
作者: 2king    時間: 10-3-14 00:35     標題: 回覆 1# bagman 的文章

扣了學卷$9XX, 約9月至電詢問學校.
作者: agiselle    時間: 10-3-17 13:35

HI! I CHOOSE ALREADY ! SHE WILL BE K1 AM CLASS! YOU?

原帖由 irene_ho0205 於 10-1-12 23:06 發表
Anyone will choose  地利亞英文小學暨幼稚園(美孚) in 2010?

I will take the seat in 2010, any comments ?  2 King, Is the clean level Okay ?

作者: agiselle    時間: 10-3-17 13:41

halo ! I YOUNGER BABY ALSO BORN 08/12 !
I WILL 報K1 COMING THIS OCT/2010  

學費 : 2010-2011   <HKD2000

AND ONLY K1 TO K3

K1 ONLY HALF DAY ! K2-K3 WHOLE DAY! <--GOV SAID

HOPE CAN SEE YOU AND BE MY BABY CLASSMATE!

原帖由 bagman 於 10-3-13 01:17 發表

看到你們的討論,我對地利亞都好有興趣,的又住在美孚,好方便. 其實要幾多錢一個月呢? 我個女2008年12月出生,應什麼時候呢?佢地有無NURSERY呢?

作者: irene_ho0205    時間: 10-3-26 22:52     標題: 地利亞英文小學暨幼稚園(美孚) am class in 09/2010

Dear Agiselle,

My daughter will be in am class this year(09/2010).  They should be classmates ha.   I live in Tsing Yi, how about you?  
If you have time, can discuss with me with my pm ha,  [email protected]
作者: RUVSY    時間: 10-4-9 17:31

請問他們的外籍老師是什麼國籍? 老師和學生的英文純正嗎? 學生的操行怎樣呢? 多不多人讀到直資小學呢?
因我急著幫小兒找學校讀今年9月k1, 請各地利亞家長指教, 謝謝!
作者: Chris852    時間: 10-4-10 00:43

我 和 BoBo 早幾個月前面試時, 有個 ABC Miss同我個BoBo 講在2句. 她說的應該是美式口音英語. (我肆業於某美國院校, 希望無聽錯)

我面試時遇過幾個小學生, 即用英文問路, 幾個小學生都操很流利英語兼很Helpful.

學生的操行? -- 我都想知 (但我覺得人仔咁細個, 應該是天真可愛的)

多不多人讀到直資小學呢? -- 我都想知 (我估直上地小多. 讀得好都無謂轉)

請各地利亞家長補充戓有錯請更正.

作者: linglong207    時間: 10-4-11 14:25

小女今年9月將会入讀Delia K1 PM class, 仲有無其他PM同学仔? 交流一下!
作者: kakakui    時間: 10-4-11 15:10

Webber will attend PM K1 too
作者: RUVSY    時間: 10-4-13 11:47

原帖由 Chris852 於 10-4-10 00:43 發表
我 和 BoBo 早幾個月前面試時, 有個 ABC Miss同我個BoBo 講在2句. 她說的應該是美式口音英語. (我肆業於某美國院校, 希望無聽錯)

我面試時遇過幾個小學生, 即用英文問路, 幾個小學生都操很流利英語兼很Helpful.

...

謝謝, 你的回覆使我放心很多.

請問他們的課程是不是主要英文, 中文和普通話怎樣分配呢? 有沒有課外活動(返學前或放學後)呢?

是不是很多印巴籍的小朋友, 因我見他們時常自己在街玩耍, 他們的管教始終不同中國人.
作者: esther_lam_ny    時間: 10-4-13 12:12

Yes, I also want to know.  Is the Chinese level and Mandarin level ok? Can student able to handle the Chinese & Mandarin if they choose gov subsidy primary school?
作者: PCMW    時間: 10-4-13 13:03

我只知佢地中學那邊的仔女曳到爆,放學時間地鐵站去見識下啦!個個坐地下,在車廂跑來跑去,又勁冇禮貌.佢地唔識中文的.不知地幼地小會不會教.
中學地利亞分兩間,一間收chinese的,一間收印巴藉的.chinese那間的學生中文水平都真的太差了.(不過我不敢一概而論,只係見識過)
曾有個朋友的朋友出來見過面傾過計,知道收印巴那邊的學校學生好差好差.不過當時我冇問佢地幼地小的情況,下次有機會見到問下先!

作者: lsftsang    時間: 10-4-13 16:49

原帖由 Chris852 於 10-1-16 21:57 發表
Most probably choose Delia since it is within my wish list

we have attended the interviewed a few month ago, it is tidy & clean.

Impression is good!

How's the interview? Was it difficult? I plan to take my baby there next year but I'm afraid he cannot pass the interview.
作者: lsftsang    時間: 10-4-13 17:05

原帖由 agiselle 於 10-3-17 13:41 發表
halo ! I YOUNGER BABY ALSO BORN 08/12 !
I WILL 報K1 COMING THIS OCT/2010  

學費 : 2010-2011   

My baby was also born 08/11.  They said K1 application will start in this Oct.  Can anyone give us more info about the K1 interview?  My baby now is still unable to speak meaningful sentences and just start to walk.  How can he pass the interview test?
作者: Chris852    時間: 10-4-14 01:13

I also heard that 地中學那邊的仔女曳到爆 when I were still @ middle school about 20 years ago.

But Delia has about 8 schools in HK (if not remember wrong).  Some of them gains good name like Tai Koo school.

Delia KG & primary has little information indeed.

When i visit Delia group at face book, the
school leaver looks good.

Pls ask your friend to get more information.

Many thanks

原帖由 PCMW 於 10-4-13 13:03 發表
我只知佢地中學那邊的仔女曳到爆,放學時間地鐵站去見識下啦!個個坐地下,在車廂跑來跑去,又勁冇禮貌.佢地唔識中文的.不知地幼地小會不會教.
中學地利亞分兩間,一間收chinese的,一間收印巴藉的.chinese那間的學生中文 ...

作者: Chris852    時間: 10-4-14 01:21

I just attended its interview before.

I do not know its curriculum & after school activities in details.

Perhaps, you can get some idea from its web site ~ http://www.deliapri-kg.edu.hk/

Pls remember to see its photo album.

原帖由 RUVSY 於 10-4-13 11:47 發表
謝謝, 你的回覆使我放心很多.

請問他們的課程是不是主要英文, 中文和普通話怎樣分配呢? 有沒有課外活動(返學前或放學後)呢?

是不是很多印巴籍的小朋友, 因我見他們時常自己在街玩耍, 他們的管教始終不同中國人. ...

作者: Chris852    時間: 10-4-14 01:51

I have interviewed several KG, Delia is the most well-organized.

My BoBo & I went to the school quite early, the school teacher & the master welcomed the parents @ the entrance and let the BoBo to play around freely until the interview began.

Before interview time, one ABC Miss stopped over my BoBo and talked with him.

There were about 4 round for the interview.

1st round: All the parent & the kids sit together to play, like a playground.

2nd round: The teacher spoke story and asked the child a few questions. Parent could sit / stand next to the kids, but cannot give "hints"

3rd round: The kids went to a corner and follow the teacher to do some simple tasks. Please do note that one Cantonese speaking teacher & one Chinese speaking Teacher talk with the kids!!! I were surprised and i couldn't stand to give "hints" to reply.

Final round: Went to the classroom to speak with a Senior Teacher. Undoubtedly, she spoke with the kids and asked parent a few questions. The best thing is that she offer some times to describe some things about the Delia KG.

I think the interview is not difficult.

原帖由 lsftsang 於 10-4-13 16:49 發表

How's the interview? Was it difficult? I plan to take my baby there next year but I'm afraid he cannot pass the interview.

作者: CurrieCheung    時間: 10-4-14 17:58

My son will be in AM class also, we are living in Sham Tseng, now looking for the school bus outside. As they don't have school bus to / from our place.

Any moms can help please?
作者: Chris852    時間: 10-4-15 11:12

i'm at Kwai Fong, also headache for school bus...
作者: venuscc    時間: 10-5-9 02:29

請問各位地幼家長,你地知唔知校車去唔去黃大仙區呀?如果無校車,返學交通都好成問題,唔知點辦!
作者: evahiu    時間: 11-2-20 01:29     標題: 請問有冇而家返緊地利亞幼稚園嘅媽咪可否分享下?

請問有冇而家返緊地利亞幼稚園嘅媽咪可否分享下覺得呢間學校嘅Miss有冇愛心和耐性呀?
作者: Daniel-Florence    時間: 11-2-23 00:30

so far so good.
作者: evahiu    時間: 11-2-24 23:56     標題: 回覆 1# Daniel-Florence 的文章

Hi..咁你嘅小朋友是否返地利亞幼稚園呀?
作者: busy_penny    時間: 11-2-25 09:28

美孚地利亞的南亞裔學生素質如何?
我擔心太頑皮, 因為我看見地利亞小學的學生非常頑皮, 經常在公園留連, 打架, 破壞公物等, 讓我卻步.
作者: RUVSY    時間: 11-2-25 15:10

原帖由 busy_penny 於 11-2-25 09:28 發表
我擔心太頑皮, 因為我看見地利亞小學的學生非常頑皮, 經常在公園留連, 打架, 破壞公物等, 讓我卻步.

他們是讀地小嗎? 地幼的印巴學生很乖巧, 很有禮貌和可愛, 有時香港學生比他們還頑皮, 但地小不清楚, 有人話英文很深, 中文ok, 與印巴學生分開上堂(唔知是有時or全部時間)
作者: Daniel-Florence    時間: 11-2-26 23:54

是的. 小朋友讀緊K1.

原帖由 evahiu 於 11-2-24 23:56 發表
Hi..咁你嘅小朋友是否返地利亞幼稚園呀?

作者: Daniel-Florence    時間: 11-2-27 00:27

小學生經常在公園留連, 打架, 破壞公物?
咁誇張? 佢地d家長閃在去邊?
小學生系公園玩, 打架唔奇. 我細個都打過架. 如果破壞公物, 我相信會有人馬上stop佢.
其實地利亞比好多學校付出更多, 起碼肯比機會小族裔讀書學習, 教佢地. 我見Delia facebook d 畢業生都好respect 學校, 很感謝地利亞的教導. 有d都話自己以前都好naughty.
我小朋友讀K1, 佢d南亞裔學生朋友好nice呀, 起碼同我講good morning, thank you.
我第一次去Delia Interview時唔識路, 我問個地小學生, 佢唔單止英文log得, 仲好helpful 陪我一起去學校. 印象好好.

原帖由 busy_penny 於 11-2-25 09:28 發表

作者: busy_penny    時間: 11-2-27 13:41

原帖由 Daniel-Florence 於 11-2-27 00:27 發表
小學生經常在公園留連, 打架, 破壞公物?
咁誇張? 佢地d家長閃在去邊?
小學生系公園玩, 打架唔奇. 我細個都打過架. 如果破壞公物, 我相信會有人馬上stop佢.
其實地利亞比好多學校付出更多, 起碼肯比機會小族裔讀書 ...

比珍珠更真,家長根本不理會小孩,小孩沒有家長接送,打架、破壞公物經常發生,不信的可去荔枝角公園或西鐵站上蓋公園看看吧!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5