教育王國

標題: 今年讀啟思幼稚園K1家長 [打印本頁]

作者: edithl1117    時間: 09-4-22 13:29     標題: 今年讀啟思幼稚園K1家長

早几日收到收費表, 真係好貴, 由其校車, 勞作費, 想問吓你哋會唔會自己搵保母車, 另外你們會唔會選擇自備茶點呢, 請分享吓吧!!
作者: vickylyy    時間: 09-4-22 22:43

我都覺得校車費特別貴,由九龍灣去九龍塘$1100.
而我覺得其他費用都ok.書費一俾可用上下學期.
我會俾茶點費
作者: vickylyy    時間: 09-4-22 22:47

edithl1117媽媽你個bb讀邊間啟思?如果同一間,不如大家聯絡下,起碼可以互相交流.
我個b在律倫街啟思
作者: sumyee    時間: 09-4-23 09:43

有分上下學期,而家係訂上學的書,下學期再俾錢買.

會俾茶點費, 不想另類.
作者: yanmamandy    時間: 09-4-23 13:52

問吓各位mami, 其實d書係咪要全部買晒架?
作者: edithl1117    時間: 09-4-23 14:09     標題: 回覆 # 的文章

我都係律輪街的(下午)
作者: edithl1117    時間: 09-4-23 14:11     標題: 回覆 # 的文章

我打過去學校問, 佢話全部都會在堂上用到的, 而唔係什麼課外堂用的, 所以除非有二手, 如果唔係都要全部買喎
作者: vickylyy    時間: 09-4-23 22:03

edithl1117,我個b都是律倫街啟思下午班呀!!
我個b係仔,你呢??
其實我想佢讀上午的.你住邊區??
作者: edithl1117    時間: 09-4-24 12:54

唉咁就真係啱了, 我個係女女, 住美孚的...你呢??

原帖由 vickylyy 於 09-4-23 22:03 發表
edithl1117,我個b都是律倫街啟思下午班呀!!
我個b係仔,你呢??
其實我想佢讀上午的.你住邊區??

作者: venusnjoo    時間: 09-4-24 18:49

我女女係正校讀,下午班,wait上午班,明天去交$,不過交通費真係好貴,石硤尾去kowloon tong都要1000元,好貴,我問咗kv校車(可以車啟思student)都係850元渣。
作者: contekong    時間: 09-4-24 19:25

其實我有k1的書, 如大家唔嫌二, 本人可平價出售!
作者: vickylyy    時間: 09-4-24 23:12

venusnjoo:請問你點樣問kv校車??我想問下呢!!是call校車公司??怎樣找??我知st.cat由牛池灣去九龍塘都只是$730,但啟思卻$1100,
作者: vickylyy    時間: 09-4-24 23:19

edithl1117:
不如大家一起交流,我pm給你,留下email,起碼有時有照應.關於孩子在校的問題可以互相問下.
我住牛池灣,校車$1100---"貴"  美勞費---"貴"
你為何選啟思??
你有否為孩子報讀暑期啟思的暑期班??
我參加了,想讓阿仔適應上學.
作者: HSMammy    時間: 09-4-24 23:57

edithl1117:

以我的經驗,不是所有書本和教材也會在課堂上使用。主題書、ABC、Sing and Learn、Crystal Readers、幼兒識字書、數學教具等是必須的。但課本的CD、CD-ROM及VCD/DVD則是供家長在家中使用的,可視乎是否有需要才購買。閱讀資料也未必會在課堂上使用。其實,我覺得晶晶出刊的讀物的質素也不錯,若不是家中的兒童書籍已經太多,我也會考慮購買這些閱讀資料。學校的訂購單容許家長逐項選購,家長可以只購買其中部分項目的。
作者: edithl1117    時間: 09-4-25 00:27

好的....其實都冇乜特別選啟思, 可能係趙均鴻啩, 我曾經聽過一個講座裡佢介紹了啟思, 可能就係因為咁, 我校車都係要$1100, 都想睇吓有冇其它校車可以平d, 我冇參加暑期班, 因為我個女都有讀2歲班, 應該都冇問題
原帖由 vickylyy 於 09-4-24 23:19 發表
edithl1117:
不如大家一起交流,我pm給你,留下email,起碼有時有照應.關於孩子在校的問題可以互相問下.
我住牛池灣,校車$1100---"貴"  美勞費---"貴"
你為何選啟思??
你有否為孩子報讀暑期啟思的暑期班??
我參加了,想 ...

作者: edithl1117    時間: 09-4-25 00:29

你好,我都想知你如何找kv校車,唔知去美孚又是多少呢??可否給我資料, thanks!!
原帖由 venusnjoo 於 09-4-24 18:49 發表
我女女係正校讀,下午班,wait上午班,明天去交$,不過交通費真係好貴,石硤尾去kowloon tong都要1000元,好貴,我問咗kv校車(可以車啟思student)都係850元渣。 ...

作者: vickylyy    時間: 09-4-25 08:54

而我選啟思是因為我有個朋友的工作是常會到不同幼稚園工作的,她覺得這兒的課程很配合孩子的需要.而且活動多,也教孩子認字.所以孩子認字能力快,學習有自信.所以我朋友一家親朋上上下下的孩子都有讀啟思.而且小學也讀了名校(當然父母的教導也很重要)

作者: venusnjoo    時間: 09-4-27 11:31

sorry for the late reply. 其實啲校車資料係我同女女去考kv時kv門口派的,因為kv係無校車的,如果你要校車資料,請pm我留email。
作者: wyyip123    時間: 09-4-27 12:21

我女女今年入讀藍田啟思K1, 我在油塘去藍田啟思, 只是一個地鐵站的路程, 每月都要收$850, 除開20天上學, 每天要$42.5. 貴過乘的士. 呢間合勝校巴服務有限公司, 真的貴得過份, 離譜.

請問有冇小朋友要油塘返藍田啟思, 你們會否乘校車, 定自找保母車, 請給資料好嗎?

作者: katrinalee    時間: 09-4-27 12:57

我個女都係讀正校, 但係校車費真係好貴, 黃大仙去九龍塘都要 1000.有無其他可以介紹?
作者: vickylyy    時間: 09-4-27 14:03

除去校車費的因素,大家為何選啟思呢??
作者: vickylyy    時間: 09-4-28 12:49

upup up up
作者: BBTWIN    時間: 09-4-28 15:28

我對孖女讀匯景分校, 今年升k2. 我都巳付k2書費,美勞費等,茶點費.雖然對女唔駛坐校車,但係見校車費真係幾貴.我對女書費連美勞費要2千幾一個,兩個就4千幾.真係幾金.而家剩幼稚園o既費用都唔野小,養一個b真係唔易o架
作者: venusnjoo    時間: 09-4-29 10:22

sorry呀,原來kv校車並不是每一條線都車啟思學生架。
作者: venusnjoo    時間: 09-4-30 14:49

我剛剛收到電話話女女轉咗去上午班呀。
作者: whenry88hk    時間: 09-4-30 15:27     標題: 徵求: 啟思N1課本

孖仔今年2009入讀啟思 N1.
費要3千幾一個,兩個就6千幾.好貴.
Anyone has used textbooks or boys size 4 uniform to give away or sell please pm me.
thanks.
作者: vickylyy    時間: 09-4-30 22:56

我今天都收到啟思電話,阿仔可以轉上午班,我們一家都非常開心,因為我個仔每天都習慣早起身.
作者: 柔柔mami    時間: 09-5-1 00:17

我囡囡都係今年入讀藍田啟思上午班, 我唔會俾佢搭校車, 調景巔去藍田$900太貴, 依家既校車將軍澳站去調景巔站都係$260, 都唔明點解呢間多一個站貴咁多, 搭校車又要浪費好多時間, 爸爸會車佢返學, 我就搭mtr接佢放學
作者: JLV    時間: 09-5-2 17:28

我個囡囡都係讀啟思上午班,九龍塘果間,我都係覺得車費貴得好犀利。
作者: COCO0624    時間: 09-5-3 01:42

讓啟思k1課本
http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b10073536
作者: Ewongmum    時間: 09-5-5 17:57     標題: Cystal Reader books + CD

I am interested to buy crystal reader books +CD ( 2nd hand) pls pm me if you have any
作者: Ewongmum    時間: 09-5-5 17:58

原帖由 contekong 於 09-4-24 19:25 發表
其實我有k1的書, 如大家唔嫌二, 本人可平價出售!

Do you have the crystal reader books +CD ? if so , pls pm me.
作者: Good_Daddy    時間: 09-5-5 23:39

原帖由 whenry88hk 於 09-4-30 15:27 發表
孖仔今年2009入讀啟思 N1.
學費要3千幾一個,兩個就6千幾.好貴.
Anyone has used textbooks or boys size 4 uniform to give away or sell please pm me.
thanks.

呢到講的啟思是有學券用
唔使3千幾一個月學費

你係誤會左私立冇學券用個間啟思 ???
作者: whenry88hk    時間: 09-5-6 16:46     標題: Nursary class has no 學券 wor.

原帖由 Good_Daddy 於 09-5-5 23:39 發表

呢到講的啟思是有學券用
唔使3千幾一個月學費

你係誤會左私立冇學券用個間啟思 ???

Only K1 has 學券.
作者: dorleung    時間: 09-5-7 11:08     標題: 我都係覺得車費貴得好犀利。

我都係覺得車費貴得好犀利。 can somebody introduce me some good school bus
作者: HippoStore    時間: 09-5-16 00:02

可唔可以post d 價錢出黎睇下丫?
作者: yanyanbee    時間: 09-5-18 11:00

作者: song0x0    時間: 09-5-20 12:58

我個女讀華景果間啓思....
同區(由荔景去華景咋喎) 校車費都要$750 (大約係呢個數)...
真係貴到離譜~~

另外, 本身08-09年度K1係唔駛學費, 但係09-10年度, 扣左學卷都仲要交$1100, 一年加1100蚊???

我的人工誇張D講句, 分分鐘幾年都無加到呢個數~~~

我朋友的小朋友讀嶺南, 佢地扣左學卷都淨係交七百幾蚊咋~~~
作者: culver    時間: 09-5-20 13:58

原帖由 song0x0 於 09-5-20 12:58 發表
我個女讀....
同區(由荔景去華景咋喎) 校車費都要$750 (大約係呢個數)...
真係貴到離譜~~

另外, 本身08-09年度K1係唔駛學費, 但係09-10年度, 扣左學卷都仲要交$1100, 一年加1100蚊???

我的人工誇張D講 ...

song0x0,

I think you have some misunderstanding about the school fee. My girl attends K1 now and the fee (after the coupon) is around $1100 each month. So will be the same next year.

You heard that school fee is $0 after coupon because there's some free quota in 華景啓思.
作者: song0x0    時間: 09-5-20 14:24

原帖由 culver 於 09-5-20 13:58 發表

song0x0,

I think you have some misunderstanding about the school fee. My girl attends K1 now and the fee (after the coupon) is around $1100 each month. So will be the same next year.

You heard that ...

咁我又唔知, 我報讀N1果時, 阿校監係咁講架喎~~
佢好肯定咁講08-09年度的K1學費係0...
就算啓思出果本學校資料都係寫到明08-09年度的K1係唔駛俾學費~~~

你可以睇下華景分校的網址, 上面都寫到[2008-2009年度半日制全年港幣11,000元,(在學券制下,每月無需繳交學費),全日班全年港幣48,000元 (在學券制下,每月繳交學費港幣3,700),分十期繳交。]

我無misunderstanding到, 麻煩你自己CHECK下。
http://www.creative.edu.hk/12-school/wahkan/index.html
作者: dorleung    時間: 09-5-27 10:18     標題: 覺得啟思好嗎

請問大家覺得啟思(律倫道) 如何  小學派位如佝 有些朋友話程度太淺 好難銜接小學 令我很擔心呢 我小朋友現讀K1 應否轉校呢
作者: tabodaisy    時間: 09-5-28 02:05

我都好想亞b入啟思架,但佢就係waiting,要吾要寫求位信呢?
作者: vickylyy    時間: 09-5-29 13:52

你不如打電話去問下.
大家為何選啟思??
作者: COCO0624    時間: 09-6-25 00:27

啟思幼稚園 幼兒班 學習資料 VCD CD 我愛唱歌 CD 70% NEW  
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1119169055?r=1134663547

作者: bee_yhma    時間: 09-7-27 17:51

why there is no choice from other school bus company? is there any parents complained to the school

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5