教育王國

標題: "香兒"收到入學通知..... [打印本頁]

作者: Flowerlam    時間: 09-4-29 09:27     標題: "香兒"收到入學通知.....

各位,

"香兒"5月頭會收到入學通知,
到時一齊分享吓!

Bye!
作者: 22May    時間: 09-4-29 16:45

just call them, they said that accceptance letter will be mailed in early May.  
If nothing is received by 17-May = rejected.
作者: 心心    時間: 09-4-30 10:40

我有男仔最細size的冬夏天校服,
表演服只穿過2次非常新淨
作者: hlbaby2004    時間: 09-5-2 13:51

我都等收信!
作者: Flowerlam    時間: 09-5-4 19:49

Dear all,

Have anyone received the result ?

Thanks!
作者: 樂熙媽媽    時間: 09-5-6 09:39

Anyone had the result?
作者: tumtum    時間: 09-5-6 16:56

I just called, they said if accepted for the July class then you should be receiving the acceptance letters in mid-May
作者: Felixcwt    時間: 09-5-6 17:28

我都未收到信,請問有冇家長收到信?可唔可以分享吓.

Thanks!
作者: didikoko    時間: 09-5-6 18:31

又要等到五月中呀...... 唉... 點報其他暑期活動呀......又話五月初有結果?????
作者: hlbaby2004    時間: 09-5-9 17:12

Any update information ?

原帖由 didikoko 於 09-5-6 18:31 發表
又要等到五月中呀...... 唉... 點報其他暑期活動呀......又話五月初有結果?????

作者: esmehouse    時間: 09-5-11 14:47

我同朋友已經收到信啦 可惜唔收我個仔仔
作者: 22May    時間: 09-5-11 15:51

When did your friend receive the letter??

原帖由 esmehouse 於 09-5-11 14:47 發表
我同朋友已經收到信啦 可惜唔收我個仔仔

作者: annienorman    時間: 09-5-11 16:00

今天剛剛收到信啦!
作者: esmehouse    時間: 09-5-11 16:03

今日收信架,如被取錄封信好厚架,如未成功封信只得一張紙

原帖由 22May 於 09-5-11 15:51 發表
When did your friend receive the letter??

作者: 22May    時間: 09-5-11 16:50

thx a lot!!  besides, when u submit the form??  which center did u apply?
作者: didikoko    時間: 09-5-11 22:59

有無人申請幾個course都收晒呢?
作者: SK11    時間: 09-5-12 02:10

原帖由 didikoko 於 09-5-11 22:59 發表
有無人申請幾個course都收晒呢?

我申請了3個地點,他們派給我其中一個---薄扶林。
我只報了合唱團,沒報其他course.
作者: hlbaby2004    時間: 09-5-12 08:22

合唱團收左我囡  
上課地點: 薄扶林

\l
原帖由 SK11 於 09-5-12 02:10 發表

我申請了3個地點,他們派給我其中一個---薄扶林。
我只報了合唱團,沒報其他course.

作者: didikoko    時間: 09-5-12 08:49

My son was accepted in Pokfulam too. I think Pokfulam is easier for admission because they accept 4.5 or up in this centre.
作者: daichoigo    時間: 09-5-12 09:18

我都收到信啦! 申請choir一樣收左, 不過要申請轉時間日期
作者: 小金子    時間: 09-5-12 09:31

請問有無人知除 薄扶林center 會收4.5 yrs old既小朋友外, 還有那間center會收4.5 yrs old ?  thx!

原帖由 daichoigo 於 09-5-12 09:18 發表
我都收到信啦! 申請choir一樣收左, 不過要申請轉時間日期

作者: miumiumilk    時間: 09-5-12 09:33

O, 怪不得我個女派去薄扶林那麼遠啦, 原來是因為年紀問題.
我昨天都收到信, 好開心呀! 遠都都算啦, 反正禮拜六下午, 自己一定可以親自出馬接送就無問題.

原帖由 小金子 於 09-5-12 09:31 發表
請問有無人知除 薄扶林center 會收4.5 yrs old既小朋友外, 還有那間center會收4.5 yrs old ?  thx!

作者: violetching    時間: 09-5-12 09:50

薄扶林是新centre,所以我見有新班都系個度。

原帖由 miumiumilk 於 09-5-12 09:33 發表
O, 怪不得我個女派去薄扶林那麼遠啦, 原來是因為年紀問題.
我昨天都收到信, 好開心呀! 遠都都算啦, 反正禮拜六下午, 自己一定可以親自出馬接送就無問題.

...

作者: MandyLau13    時間: 09-5-12 09:51

原帖由 小金子 於 09-5-12 09:31 發表

將軍澳區
作者: chan_wingyee    時間: 09-5-12 09:57

請問一班有幾多小朋友? 女兒都被分派到pokfulam的合唱組. 我們亦申請了普通話, 但rejected.
作者: 小金子    時間: 09-5-12 10:01

我囝囝都係派左去薄扶林.  如果可以去將軍澳就好la.  請問有無人知官塘有咩車可以去到薄扶林center呀?  thx!

原帖由 MandyLau13 於 09-5-12 09:51 發表

將軍澳區

作者: 22May    時間: 09-5-12 10:09

仲未收到通知...
作者: lilyma    時間: 09-5-12 10:21

4.5歲即係大定細呀?一班有幾多人呀?
作者: invitation    時間: 09-5-12 12:40

我女今年一月入團, 佢同時申請兩樣都收咗, 合唱團一班有成20-30人, 4.5歲應該係最細...

請問收你的小朋友讀合唱什麼班,(培訓班 OR 預備班?)

原帖由 lilyma 於 09-5-12 10:21 發表
4.5歲即係大定細呀?一班有幾多人呀?

作者: hlbaby2004    時間: 09-5-12 16:29

培訓

原帖由 invitation 於 09-5-12 12:40 發表
我女今年一月入團, 佢同時申請兩樣都收咗, 合唱團一班有成20-30人, 4.5歲應該係最細...

請問收你的小朋友讀合唱什麼班,(培訓班 OR 預備班?)

作者: bohemian    時間: 09-5-12 16:37

北角培訓班ok左
作者: 彥彥媽咪    時間: 09-5-12 19:21

我二仔都收左...係預備班, 北角....我地都有報美術班, 都有收, 番太古城.  佢今年 6 歲

不過香兒一班有成 2x - 30 人, 依家二仔都有番開屋企附近既合唱團, 但係人數少, 1x 人 only, 多 attention D...所以要諗諗轉唔轉好.
作者: shihen    時間: 09-5-13 10:04

現有預備組歌書乙本
半價出售
如有興趣者
請PM本人
作者: shihen    時間: 09-5-13 10:10

現有預備組歌書乙本
半價出售
如有興趣者
請PM本人
作者: mamummy    時間: 09-5-13 10:24

Hi 紀紀媽,

呀囡都派到 Pokfulam 的合唱組, 可以一齊上堂

原帖由 chan_wingyee 於 09-5-12 09:57 發表
請問一班有幾多小朋友? 女兒都被分派到pokfulam的合唱組. 我們亦申請了普通話, 但rejected.

作者: mamummy    時間: 09-5-13 10:44

宜安街有小巴, 去香港仔路線(經 Pofulam), 在香港大學附近落車, 或者西環路線, 在正街/第三街落車沿斜路行上山, 不過唔知星期六是否班次行小

原帖由 小金子 於 09-5-12 10:01 發表
我囝囝都係派左去薄扶林.  如果可以去將軍澳就好la.  請問有無人知官塘有咩車可以去到薄扶林center呀?  thx!

作者: snowball    時間: 09-5-13 11:05

我星期一收到信, 收左我囝囝(4.5歲)入合唱培訓C班, 返將軍澳(逢星期六 4PM - 5PM), 唔知呢度有冇同學仔呢?
作者: 10022004    時間: 09-5-13 11:49

香兒都收左我囡囡, 但派左去薄扶林, 真係好遠呀! 我決定今天寄轉班申請, 希望批啦!

原帖由 snowball 於 09-5-13 11:05 發表
我星期一收到信, 收左我囝囝(4.5歲)入合唱培訓C班, 返將軍澳(逢星期六 4PM - 5PM), 唔知呢度有冇同學仔呢?

作者: 冰紫嫣    時間: 09-5-13 11:55

唔收 , 報名時我只選了一個地方,是不是要多選幾個地方?
作者: MandyLau13    時間: 09-5-13 14:39

原帖由 snowball 於 09-5-13 11:05 發表

我個仔咪同你個囝做同學囉
作者: snowball    時間: 09-5-13 15:17

Hi MandyLau13,

咁我地7月4日咪可以相認囉!  係呢, 你住邊區架?

原帖由 MandyLau13 於 09-5-13 14:39 發表

我個仔咪同你個囝做同學囉

作者: chan_wingyee    時間: 09-5-13 17:05

真係好了, 有同學仔一齊.

原帖由 mamummy 於 09-5-13 10:24 發表
Hi 紀紀媽,

呀囡都派到 Pokfulam 的合唱組, 可以一齊上堂

作者: MandyLau13    時間: 09-5-13 17:29

原帖由 snowball 於 09-5-13 15:17 發表
Hi MandyLau13,

咁我地7月4日咪可以相認囉!  係呢, 你住邊區架?

TKO
作者: MandyLau13    時間: 09-5-13 17:29

係咪要買團服+音樂書?
作者: didikoko    時間: 09-5-13 20:30

註冊咗, 等到六月中,香兒會寄番d 資料同會員証,到時再買就有discount啦
作者: hlbaby2004    時間: 09-5-13 22:19

想問下返Pokfulam centre 的,有咩車可由香港站/金鐘站上到去?

同埋知唔知上一級要幾耐時間?

原帖由 didikoko 於 09-5-13 20:30 發表
註冊咗, 等到六月中,香兒會寄番d 資料同會員証,到時再買就有discount啦

作者: violetching    時間: 09-5-13 22:55

(1)如果在金鐘,你可以係海富中心的大家樂門口,搭綠van no.31, 10, 11,直頭係 St Clare落車就係喇!

(2)在金鐘太古廣場出面往西行的巴士站,搭巴士, No 23, 40,在香港大學正門下車,落車後往番後行,一分鐘就到。仲有架40m的巴士都係埋同一個站,但佢要兜入中環先再上番堅道,所以會用多10分鐘的時間,趕時間就唔好搭喇!

(3)如在香港站就無咁好,你只可以搭d車上到薄扶林道口,再沿西邊街行上去,夏天加埋下午都幾熱吓!

原帖由 hlbaby2004 於 09-5-13 22:19 發表
想問下返Pokfulam centre 的,有咩車可由香港站/金鐘站上到去?

同埋知唔知上一級要幾耐時間?

作者: hlbaby2004    時間: 09-5-13 23:51

Violetching,

真係唔該晒你,好詳細! 我諗我會係金鐘坐綠van 上 St. Clare! 但係3架van 邊架會快d? 唔好意思,甘多問題!

原帖由 violetching 於 09-5-13 22:55 發表
(1)如果在金鐘,你可以係海富中心的大家樂門口,搭綠van no.31, 10, 11,直頭係 St Clare落車就係喇!

(2)在金鐘太古廣場出面往西行的巴士站,搭巴士, No 23, 40,在香港大學正門下車,落車後往番後行,一分鐘就到。仲有架4 ...

作者: 濤兒    時間: 09-5-14 00:18

我囡囡都係就黎4.5歲, 收左北角培訓班呀!! 有冇同學仔呀?

讀半年就會上預備班, 之後一年一級咁上囉.

作者: littlemelody    時間: 09-5-14 08:17

請問入選的小朋友家長,你地小朋友面試時唱什麽歌?
做家長的怎樣幫小朋友prepare? 唔該!
作者: snowball    時間: 09-5-14 08:58

我都係住TKO, 真係好彩, 可以派番同區  

原帖由 MandyLau13 於 09-5-13 17:29 發表

TKO

作者: snowball    時間: 09-5-14 09:05

我囝囝面試時自選唱"Colour Song", 佢話唱完自選歌之後, 每個小朋友都要唱"有隻雀仔跌落水".

我囡囡都係團員, 佢而家係初二(太古城). 佢都係由培訓班開始一直學到而家, 已經學左3年半.  佢話學得好開心, 所以我又比囝囝學.

原帖由 littlemelody 於 09-5-14 08:17 發表
請問入選的小朋友家長,你地小朋友面試時唱什麽歌?
做家長的怎樣幫小朋友prepare? 唔該!

作者: violetching    時間: 09-5-14 10:20

個到唔係總站,ne 3架綠van都係銅鑼灣開出,再轉入金鐘上客,星期六下午通常有位,ne 3 架綠van由金鐘去到St Clare的路線是一樣的,轉上花園道再入堅道,巴士23和40都係咁行,如果唔塞車,10分鐘左右就到.  

原帖由 hlbaby2004 於 09-5-13 23:51 發表
Violetching,

真係唔該晒你,好詳細! 我諗我會係金鐘坐綠van 上 St. Clare! 但係3架van 邊架會快d? 唔好意思,甘多問題!

作者: MandyLau13    時間: 09-5-14 12:27

原帖由 snowball 於 09-5-14 09:05 發表
我囝囝面試時自選唱"Colour Song", 佢話唱完自選歌之後, 每個小朋友都要唱"有隻雀仔跌落水".

我囡囡都係團員, 佢而家係初二(太古城). 佢都係由培訓班開始一直學到而家, 已經學左3年半.  佢話學得好開心, 所以我又比 ...

你囡囡又係團員, 咁你咪好識認個課程囉, 想問下每個階段要學多久? 係咪要成日出去表演?
作者: 濤兒    時間: 09-5-14 13:04

原帖由 snowball 於 09-5-14 09:05 發表

我囡囡都係團員, 佢而家係初二(太古城). 佢都係由培訓班開始一直學到而家, 已經學左3年半.  佢話學得好開心, 所以我又比 ...

Hello, snowball, 我大囡都係初二太古城喎, 係咪初二B?

佢由預備班開始唱, 唱左兩年半, 亞妹恨左唱好耐, 好彩俾佢考到.
你細O個個係囝, 我就好D, 家姐出年買新裙, 條紅裙可以PASS俾妹妹用.
作者: littlemelody    時間: 09-5-14 15:07

Thank you for your reply! 如果小朋友唔識唱佢地要求的歌, maybe they have not heard the song before, 如今次的"有隻雀仔跌落水" 咁點?
作者: snowball    時間: 09-5-14 15:30

Hi Mandy,

除左培訓班係學半年之外, 每個LEVEL (即預備、初級、中級及高級組)都係一年升一級, 中級以下都只係一年一至二次表演, 中級以上就會多D, 不過係要選拔既.

原帖由 MandyLau13 於 09-5-14 12:27 發表

你囡囡又係團員, 咁你咪好識認個課程囉, 想問下每個階段要學多久? 係咪要成日出去表演?

作者: snowball    時間: 09-5-14 15:39

濤兒-> 係呀, 囡囡係初二B, 咁咪同你囡囡一班o羅!  佢地今個星期日要去文化中心觀摩音樂會, 我會送佢去, 可能會見到你噃

Littlemelody -> 我囝囝都未學過"有隻雀仔跌落水"架, 老師會即場教佢地同即場考佢地, 睇下佢地有冇music sense.

原帖由 濤兒 於 09-5-14 13:04 發表

Hello, snowball, 我大囡都係初二太古城喎, 係咪初二B呀?

佢由預備班開始唱, 唱左兩年半, 亞妹恨左唱好耐, 好彩俾佢考到.
你細O個個係囝, 我就好D, 家姐出年買新裙, 條紅裙可以PASS俾妹妹用. ...

作者: MandyLau13    時間: 09-5-14 16:09

原帖由 snowball 於 09-5-14 15:30 發表
Hi Mandy,

除左培訓班係學半年之外, 每個LEVEL (即預備、初級、中級及高級組)都係一年升一級, 中級以下都只係一年一至二次表演, 中級以上就會多D, 不過係要選拔既.

...

thanks.
作者: hlbaby2004    時間: 09-5-14 20:33

唔該晒!:)

原帖由 violetching 於 09-5-14 10:20 發表
個到唔係總站,ne 3架綠van都係銅鑼灣開出,再轉入金鐘上客,星期六下午通常有位,ne 3 架綠van由金鐘去到St Clare的路線是一樣的,轉上花園道再入堅道,巴士23和40都係咁行,如果唔塞車,10分鐘左右就到.  

...

作者: snowball    時間: 09-5-27 13:29

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5