教育王國

標題: 09-10年報讀迦南(麗港城)O架冋學仔 [打印本頁]

作者: 盈日    時間: 09-5-1 11:41     標題: 09-10年報讀迦南(麗港城)O架冋學仔

各位家長
阿仔參加面試時,校方講明只有PN才有位,我阿仔架輪候上午班號碼成二十幾架
前兩日收到第二輪註冊信件,輪候號碼變成十幾,
咁即係幾多同學仔係第一次註冊時已放棄
我對這間學校認識不同,只係有時在BK上聽到一D家長對呢間學校架意見,好壞參半
想請問各位
1.選擇這間學校的原因
2.若有小朋友已在這間學校就讀的話,麻煩給予意見
謝謝

作者: universal    時間: 09-5-5 10:59     標題: 迦南09-10

作者: 盈日    時間: 09-5-5 22:16

vuniversal
咁你去唔去第二次註冊?
我都係鍾意上午班
面試時都知只剩下午班
希望有機會啦
我睇到九龍塘架MAMI講緊話有暑期班讀,你會否參加?
你小朋友平時有無返PLAYGROUP架?
若可以做同學仔,大家可以傾下>O<

quote]原帖由 universal 於 09-5-5 10:59 發表
我個仔仔都收了呀, 你都好呀, 輪上午班的次序已經到10幾人, 我個仔現在先至排到51人呀, 真可憐. 我都想佢N1的時候讀到上午班呀. 因時候會好用好多, 同埋我都要返工的, 如果讀上午班的話, 就可我返工前送去返學先MA.
... [/quote]
作者: 盈日    時間: 09-5-8 19:01

universal
你同小朋友註冊左後,
會唔會考慮讀暑期班
我老公就話9月份都返啦
暑假都要返
因截止報名係4/7
所以我重考慮緊

原帖由 universal 於 09-5-5 10:59 發表
我個仔仔都收了呀, 你都好呀, 輪上午班的次序已經到10幾人, 我個仔現在先至排到51人呀, 真可憐. 我都想佢N1的時候讀到上午班呀. 因時候會好用好多, 同埋我都要返工的, 如果讀上午班的話, 就可我返工前送去返學先MA.
...

作者: bebesoky    時間: 09-5-8 20:15

Hi
我小朋友都是09-10年返麗港城迦南,不過是上午班,8月返的叫適應班,頭幾日係可以家長陪(返1個鐘),跟住幾日無家長陪(返2個鐘),9月3日正式開學家長係唔可以陪要返3個鐘...如果覺得小朋友適應到係可以唔返的,不過有啲比較痴身的小朋友就要諗諗...

我都考慮緊俾唔俾囝囝返....(暫時收到意見大多數都讚成返),呢個適應班係1個月學費來的呀

原帖由 盈日 於 09-5-8 19:01 發表
universal
你同小朋友註冊左後,
會唔會考慮讀暑期班
我老公就話9月份都返啦
暑假都要返
因截止報名係4/7
所以我重考慮緊

作者: 盈日    時間: 09-5-9 12:35

bebesoky
你好!
係呀
我個仔都比較痴身架
我都係十五十六咁,(其實都係比家長返三日,會唔會愈返愈痴身架?!)
你會同小朋友返嗎?

原帖由 bebesoky 於 09-5-8 20:15 發表
Hi
我小朋友都是09-10年返麗港城迦南,不過是上午班,8月返的叫適應班,頭幾日係可以家長陪(返1個鐘),跟住幾日無家長陪(返2個鐘),9月3日正式開學家長係唔可以陪要返3個鐘...如果覺得小朋友適應到係可以唔返的,不過有啲比較痴身的小朋友就要諗諗 ...

作者: ah_tao    時間: 09-5-10 00:27

我想問下你地既小朋友幾時出世的呢? 我囝囝0810, 都想讀呢間, 我想知佢應該係邊年入讀n班的呢?? 謝謝解答!!
作者: bebesoky    時間: 09-5-10 10:50

我小朋友唔太痴身,但比較活躍,所以多數會俾佢返適應班,等老師敎下佢....
個人意見:痴身啲既小朋友反而覺得更加要返,如果唔係一返學就唔見屋企人3個鐘,可能會嚇親呢...

原帖由 盈日 於 09-5-9 12:35 發表
bebesoky
你好!
係呀
我個仔都比較痴身架
我都係十五十六咁,(其實都係比家長返三日,會唔會愈返愈痴身架?!)
你會同小朋友返嗎?

作者: bebesoky    時間: 09-5-10 10:52

無記錯呢間學校網頁會寫幾時開始可以登記報名的,但有部份幼稚園出世就要報,有部份就1歲先可以報,有部份係歲半,你要打電話去查詢心儀的學校係最穩陣....

原帖由 ah_tao 於 09-5-10 00:27 發表
我想問下你地既小朋友幾時出世的呢? 我囝囝0810, 都想讀呢間, 我想知佢應該係邊年入讀n班的呢?? 謝謝解答!!

作者: 盈日    時間: 09-5-10 14:55

咁你可以今年8月底9月初留意下學校方面架資料,
係11月度會In

原帖由 ah_tao 於 09-5-10 00:27 發表

作者: 盈日    時間: 09-5-10 14:58

我個小朋友又痴身又活躍
如果婆婆同佢返學應該會好d
我同佢返就會特登扭計
不過,我應該會比佢返o既
原帖由 bebesoky 於 09-5-10 10:50 發表
我小朋友唔太痴身,但比較活躍,所以多數會俾佢返適應班,等老師敎下佢....
個人意見:痴身啲既小朋友反而覺得更加要返,如果唔係一返學就唔見屋企人3個鐘,可能會嚇親呢...

...

作者: arena    時間: 09-5-11 12:16

ah-tao,

我同阿b報cannan係11月, 因佢個網寫11月接受網上報名, 我唸住好方便, 點知原來佢地9月已接受郵遞報名, 我先知自己遲左兩個月, 佢地11月已經開始interview, 結果阿b排到1月中interview, 雖然老師話阿b interview幾好, 但都要排下午班. 所以記住早d check 和報名.
作者: 盈日    時間: 09-5-11 20:05

arena
我架情況同你一樣
所以提早打去學校問下都得
原帖由 arena 於 09-5-11 12:16 發表
ah-tao,

我同阿b報cannan係11月, 因佢個網寫11月接受網上報名, 我唸住好方便, 點知原來佢地9月已接受郵遞報名, 我先知自己遲左兩個月, 佢地11月已經開始interview, 結果阿b排到1月中interview, 雖然老師話阿b inter ...

作者: 盈日    時間: 09-5-16 11:02

各位mami,
有冇人已決定比小朋友返預備班?
依家有得選擇反而更頭痛
作者: bebesoky    時間: 09-5-16 23:23

我應該會返...
不過我囝囝是上午班...做不到同學仔添...

原帖由 盈日 於 09-5-16 11:02 發表
各位mami,
有冇人已決定比小朋友返預備班?
依家有得選擇反而更頭痛

作者: 盈日    時間: 09-5-18 22:13

我都係應該會返,喔!!做唔到同學仔
我個仔輪候上午班排到十幾.希望第二輪註冊後可有機轉上午
同一間學校.有機會我們也可交流下
原帖由 bebesoky 於 09-5-16 23:23 發表
我應該會返...
不過我囝囝是上午班...做不到同學仔添...

作者: Gladys-c    時間: 09-5-19 16:30

Hello, my daughter was admitted by Cannan am nursey too.  Although I've already paid the admission fee, I'm still thinking whether I should let her study in Cannan or not because we're living in Tseung Kwan O.
作者: bebesoky    時間: 09-5-19 18:28

我都係住將軍澳喎...
你仲有報咗邊間呀?應該依家要cfm 晒喎..

原帖由 Gladys-c 於 09-5-19 16:30 發表
Hello, my daughter was admitted by Cannan am nursey too.  Although I've already paid the admission fee, I'm still thinking whether I should let her study in Cannan or not because we're living in Tseun ...

作者: bebesoky    時間: 09-5-19 18:28

唔緊要啦,就算讀唔到上午班,都可以交流..

原帖由 盈日 於 09-5-18 22:13 發表
我都係應該會返,喔!!做唔到同學仔
我個仔輪候上午班排到十幾.希望第二輪註冊後可有機轉上午
同一間學校.有機會我們也可交流下

作者: 盈日    時間: 09-5-20 17:59

bebesoky  
你重有無幫小朋友報讀第二間幼稚園/去第二間面試?
我前後只報/IN了這一間
原帖由 bebesoky 於 09-5-19 18:28 發表
唔緊要啦,就算讀唔到上午班,都可以交流..

作者: bebesoky    時間: 09-5-20 21:23

有呀,

1間收咗俾咗第1次留位費,但第2次留位就放棄咗...
1間就只係waiting list ,唔知有無位..

原帖由 盈日 於 09-5-20 17:59 發表
bebesoky  
你重有無幫小朋友報讀第二間幼稚園/去第二間面試?
我前後只報/IN了這一間

作者: 盈日    時間: 09-5-23 18:19

喎...
你到時要唔要做保母車架?
我想請問:你選迦南架原因係乜?
原帖由 bebesoky 於 09-5-20 21:23 發表
有呀,

1間收咗俾咗第1次留位費,但第2次留位就放棄咗...
1間就只係waiting list ,唔知有無位..

作者: bebesoky    時間: 09-5-25 11:56

原帖由 盈日 於 09-5-23 18:19 發表
喎...
你到時要唔要做保母車架?
我想請問:你選迦南架原因係乜?

[做保母車],唔係好明?
如果問係唔係搭保母車,唔會囉,咁細自己搭車太唔安全,我同佢搭MTR 好過,橫掂呀囝鍾意...

選迦南原因?
Hmm...
1.敎學方法比較啱我卦..
本人喜歡有少許填鴨式,咁先會自律..
唔鍾意太自由既學校,上主流小學時會出問題..
2.容易啲揾小學卦...
3.係私人屋苑裡面,管理會好啲,無咁多閒雜人..
4.環境都算寬敞,有室外玩設施..
5.睇返呢到另一個08-09迦南topic, 啲老師好盡責..
作者: 盈日    時間: 09-5-25 21:25

[
quote]原帖由 bebesoky 於 09-5-25 11:56 發表

[做保母車],唔係好明?
如果問係唔係搭保母車,唔會囉,咁細自己搭車太唔安全,我同佢搭MTR 好過,橫掂呀囝鍾意...

選迦南原因?
Hmm...
1.敎學方法比較啱我卦..
本人喜歡有少許填鴨式,咁先會自律..
唔鍾意太自由既學校,上主流小學時會 ... [/quote]
作者: 盈日    時間: 09-5-25 21:33

bebesoky
sorry,我打錯左,你架估計絕對正確,我都覺得太唔安全(咁細搭保母車)

你選迦南架原因,都好理解
我都希望小朋友從剛返學就嚴格些,課程深少少,
這樣與小學課程較易銜接(先難後易,總好比到時難適應)
作者: bebesoky    時間: 09-5-25 22:17

講方便另一間無行咁遠路,但學費貴啲啦..
出名開心幼稚園,我就怕到小學跟唔上就好大問題..
細時跟得好啲,大咗揾中學都無咁煩...
當然都要睇小朋友既發展...

我係全職媽,所以自己帶唔係太大問題,但在職媽就無辦法要搭校車...

佢地既校車費都唔平,有啲唔抵...

原帖由 盈日 於 09-5-25 21:33 發表
bebesoky
sorry,我打錯左,你架估計絕對正確,我都覺得太唔安全(咁細搭保母車)

你選迦南架原因,都好理解
我都希望小朋友從剛返學就嚴格些,課程深少少,
這樣與小學課程較易銜接(先難後易,總好比到時難適應) ...

作者: 盈日    時間: 09-5-28 18:37

bebesoky
原來係咁,你全職湊小朋友
我個小朋友係由婆婆湊,
係我屋企到學校要行成二十分鐘,
搭保母車一個月約六百元(校方說可能已無位)
我同阿媽講,到時回家可搭的士(比搭保母車重便宜)

原帖由 bebesoky 於 09-5-25 22:17 發表
講方便另一間無行咁遠路,但學費貴啲啦..
出名開心幼稚園,我就怕到小學跟唔上就好大問題..
細時跟得好啲,大咗揾中學都無咁煩...
當然都要睇小朋友既發展...

我係全職媽,所以自己帶唔係太大問題,但在職媽就無辦法要搭校車...

佢地既校 ...

作者: angiefmy    時間: 09-5-29 12:02

我打算9月報讀10-11年迦南n1, 想請教一下面試考甚麼?
係咪越早報名, 讀上午班的機會就高d?
thanks!
作者: bebesoky    時間: 09-5-29 17:40

咁婆婆揍就唔係咁辛苦喇,如果搭的士平就搭吧...

原帖由 盈日 於 09-5-28 18:37 發表
bebesoky
原來係咁,你全職湊小朋友
我個小朋友係由婆婆湊,
係我屋企到學校要行成二十分鐘,
搭保母車一個月約六百元(校方說可能已無位)
我同阿媽講,到時回家可搭的士(比搭保母車重便宜)

...

作者: bebesoky    時間: 09-5-29 17:44

我想不只是報名早吧,如無記錯係小朋友跟出生月份安排面試次序,妳小朋友幾時出世的呀?

面試有認字卡,堆積木,交物件給爸媽,問自理能力(e.g. 自己吃飯/去廁所),問誰人揍,有無返pg ..等等...

原帖由 angiefmy 於 09-5-29 12:02 發表
我打算9月報讀10-11年迦南n1, 想請教一下面試考甚麼?
thanks!

作者: 盈日    時間: 09-5-29 18:58

我係去年11月尾報名,被安排今年1月面試(老師話係第二輪)但我個仔係07年5月架,應該與先報名有些關係
當然大仔會被考慮第一輪報名中有機會先in
面試方面,bebesoky講得好清楚,我覺得老師都幾睇家長對小朋友架關顧同熱心

原帖由 bebesoky 於 09-5-29 17:44 發表
我想不只是報名早吧,如無記錯係小朋友跟出生月份安排面試次序,妳小朋友幾時出世的呀?

面試有認字卡,堆積木,交物件給爸媽,問自理能力(e.g. 自己吃飯/去廁所),問誰人揍,有無返pg ..等等...

...

作者: bebesoky    時間: 09-5-29 22:24

我囝囝係0707bb

原帖由 盈日 於 09-5-29 18:58 發表
我係去年11月尾報名,被安排今年1月面試(老師話係第二輪)但我個仔係07年5月架,應該與先報名有些關係
當然大仔會被考慮第一輪報名中有機會先in
面試方面,bebesoky講得好清楚,我覺得老師都幾睇家長對小朋友架關顧同熱心

...

作者: 盈日    時間: 09-6-7 14:09

bebesoky 前日收到迦南架電話,我小朋友可以轉讀上午班,有機會同你囝囝做同學仔
我第一時間有d開心,因有機會轉上午班
但同時又o念點解有咁多人退學?
原帖由 bebesoky 於 09-5-29 22:24 發表
我囝囝係0707bb

作者: bebesoky    時間: 09-6-7 21:52

我諗未必係退學,可能有些家長揾到更加心儀的學校,所以放棄了,我之前咪話有1間等緊waiting ,my hubby 都話如果waiting 果間收,都會考慮放棄,可惜到依家都無乜聲氣,所以應該都係疊埋心水讀迦南~

好喎,咁妳係唔係7月4日早上家長會呀?
我有朋友既囡囡都應該會讀呢間呢...

原帖由 盈日 於 09-6-7 14:09 發表
bebesoky 前日收到迦南架電話,我小朋友可以轉讀上午班,有機會同你囝囝做同學仔
我第一時間有d開心,因有機會轉上午班
但同時又o念點解有咁多人退學?
...

作者: 盈日    時間: 09-6-11 22:22

係呀,咁就好啦,大家可以上來傾下
我會返家長日,好似只可得一個家長可以出席?
我本來要交交暑期班架學費
但依家停學,唔知會唔會受影響,
所以暫時唔會報名住

原帖由 bebesoky 於 09-6-7 21:52 發表
我諗未必係退學,可能有些家長揾到更加心儀的學校,所以放棄了,我之前咪話有1間等緊waiting ,my hubby 都話如果waiting 果間收,都會考慮放棄,可惜到依家都無乜聲氣,所以應該都係疊埋心水讀迦南~

好喎,咁妳係唔係7月4日早上家長會 ...

作者: bebesoky    時間: 09-6-12 14:35

我都未交錢呀, 之前問過老師話最遲係家長日當天交,
所以睇定啲先.

咁到時我地可以見面...哈哈...

原帖由 盈日 於 09-6-11 22:22 發表
係呀,咁就好啦,大家可以上來傾下
我會返家長日,好似只可得一個家長可以出席?
我本來要交交暑期班架學費
但依家停學,唔知會唔會受影響,
所以暫時唔會報名住

...

作者: 盈日    時間: 09-6-12 18:50

bebesoky ,
check p.m

原帖由 bebesoky 於 09-6-12 14:35 發表
我都未交錢呀, 之前問過老師話最遲係家長日當天交,
所以睇定啲先.

咁到時我地可以見面...哈哈...

作者: BabyHilary    時間: 09-6-27 15:29

我都打算同囡囡報10/11年度pre n.
有冇人知道來回油塘校車費係咪$600左右,
同埋上落車時間係幾點呀?
另外除左學費$25xx/mth,
仲有冇茶點同其他雜費呢?

原帖由 angiefmy 於 09-5-29 12:02 發表
thanks!

作者: bebesoky    時間: 09-6-27 22:58

有其他雜費(茶點..etc), 分上下學期交1次,大概2千幾, 8月有適應班,如報名就等如交多1個月學費...
油塘校車費唔係好記得係唔係6百幾, 我住TKO 的好似8點3就要車(咁細個我無打算俾呀囝搭校車), 個人認為搭MTR 都係差唔多,不過要行一段路囉...

原帖由 BabyHilary 於 09-6-27 15:29 發表
我都打算同囡囡報10/11年度pre n.
有冇人知道來回油塘校車費係咪$600左右,
同埋上落車時間係幾點呀?
另外除左學費$25xx/mth,
仲有冇茶點同其他雜費呢?

...

作者: BabyHilary    時間: 09-6-28 10:16

bebesoky,

其實我都覺得咁細個搭校車唔放心,
同埋自己接送交通費平好多,
但我又要接送囝囝去另一間冇校車嘅幼稚園, 分身不下.
而家仲唸緊應該搵囝囝幼稚園附近幼兒園比囡囡,
一次過接送兩個小朋友, 定係揀迦南搭校車...
所以打算報定幾間, 收左囡囡先再決定。
請問茶點雜費$2xxx係咪每學期計? 一年即係$4xxx?

原帖由 bebesoky 於 09-6-27 22:58 發表
有其他雜費(茶點..etc), 分上下學期交1次,大概2千幾, 8月有適應班,如報名就等如交多1個月學費...
油塘校車費唔係好記得係唔係6百幾, 我住TKO 的好似8點3就要車(咁細個我無打算俾呀囝搭校車), 個人認為搭MTR 都係差唔 ...

作者: bebesoky    時間: 09-6-28 16:04

如果可以梗係兩個小朋友返同一間啦,方便啲,又有照應
雜費係兩期加埋2xxx

原帖由 BabyHilary 於 09-6-28 10:16 發表
bebesoky,

其實我都覺得咁細個搭校車唔放心,
同埋自己接送交通費平好多,
但我又要接送囝囝去另一間冇校車嘅幼稚園, 分身不下.
而家仲唸緊應該搵囝囝幼稚園附近幼兒園比囡囡,
一次過接送兩個小朋友, 定係揀迦南搭校 ...

作者: BabyHilary    時間: 09-6-28 19:24

由於我同兩個小朋友都係天主教徒,
所以我希望佢地讀天主教幼稚園,
但哥哥將入讀嘅教區幼稚園冇2歲班,
而附近又搵唔到半日制嘅天主教幼兒園,
所以就打算揀冇宗教但質素好嘅幼兒園比囡囡。

迦南係唔係跟出生月份面試架?
我個女4月出世, 係咪應該今年11月左右面試呢?

原帖由 bebesoky 於 09-6-28 16:04 發表
如果可以梗係兩個小朋友返同一間啦,方便啲,又有照應
雜費係兩期加埋2xxx

作者: bebesoky    時間: 09-6-28 23:42

好似要18個月大開始面試,我唔係好記得..
迦南好似有少少基督敎背景(唔知有無記錯)

原帖由 BabyHilary 於 09-6-28 19:24 發表
由於我同兩個小朋友都係天主教徒,
所以我希望佢地讀天主教幼稚園,
但哥哥將入讀嘅教區幼稚園冇2歲班,
而附近又搵唔到半日制嘅天主教幼兒園,
所以就打算揀冇宗教但質素好嘅幼兒園比囡囡。

迦南係唔係跟出生月份面試 ...

作者: BabyHilary    時間: 09-6-29 00:27

我都睇過選校指南話迦南係基督教,
但學校網頁又完全冇提及,
連辦學理念都同宗教無關。

妳小朋友今年9月係讀k1定係pre n呀?

原帖由 bebesoky 於 09-6-28 23:42 發表
好似要18個月大開始面試,我唔係好記得..
迦南好似有少少基督敎背景(唔知有無記錯)

作者: bebesoky    時間: 09-6-29 12:29

我囝囝今年9月係讀N1
我睇返呢到另一個返緊08/09PN既forum,佢地好似有提過話有祈禱...

原帖由 BabyHilary 於 09-6-29 00:27 發表
我都睇過選校指南話迦南係基督教,
但學校網頁又完全冇提及,
連辦學理念都同宗教無關。

妳小朋友今年9月係讀k1定係pre n呀?

作者: BabyHilary    時間: 09-6-29 22:25

吾該哂妳d資料, 我決定報左名,
如果迦南取錄囡囡先再考慮。

我囝囝都係今年9月N1(3歲班),
希望我地囝囝都有一個開心校園生活。

原帖由 bebesoky 於 09-6-29 12:29 發表
我囝囝今年9月係讀N1
我睇返呢到另一個返緊08/09PN既forum,佢地好似有提過話有祈禱...

作者: bebesoky    時間: 09-6-30 00:02

3歲係K1吧?
N1 係2 歲班喎...

原帖由 BabyHilary 於 09-6-29 22:25 發表
吾該哂妳d資料, 我決定報左名,
如果迦南取錄囡囡先再考慮。

我囝囝都係今年9月N1(3歲班),
希望我地囝囝都有一個開心校園生活。

作者: BabyHilary    時間: 09-6-30 00:31

我見妳話囝囝今年讀N1,
另外享PN topic見到有家長提及祈禱,
所以唸住迦南係2歲班叫PN, 3歲班叫N1.

近來幼稚園叫法令人好confuse,
以前N1係幼兒班(2歲), k1係低班, k2中班, k3高班,
而家N1=K1幼兒班, k2低班, k3高班,
2歲班變左PN(pre nursery).

原帖由 bebesoky 於 09-6-30 00:02 發表
3歲係K1吧?
N1 係2 歲班喎...

作者: bebesoky    時間: 09-6-30 15:27

我唔知轉咗叫法添...
我一直以為PN = N1 / Nursery
K1= 幼稚園低班

原帖由 BabyHilary 於 09-6-30 00:31 發表
我見妳話囝囝今年讀N1,
另外享PN topic見到有家長提及祈禱,
所以唸住迦南係2歲班叫PN, 3歲班叫N1.

近來幼稚園叫法令人好confuse,
以前N1係幼兒班(2歲), k1係低班, k2中班, k3高班,
而家N1=K1幼兒班, k2低班, k3高班 ...

作者: 盈日    時間: 09-7-10 12:44

bebesoky
你囝囝係邊一組呀?
我會同個仔返暑期班
到時見

原帖由 bebesoky 於 09-6-30 15:27 發表
我唔知轉咗叫法添...
我一直以為PN = N1 / Nursery
K1= 幼稚園低班

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5