教育王國

標題: 直資 - 中華基金 (小西灣) [打印本頁]

作者: 2008mum2008    時間: 09-5-5 13:58     標題: 直資 - 中華基金 (小西灣)

直資 - 中華基金 (小西灣)

關於中華基金的校風, 學生質素, 教學取向等. 請各位家長俾d意見.

萬分感激!
作者: b-7    時間: 09-5-5 17:09

我不時在藍灣半島巴士總站遇上他們的學生放學,我認為他/她們的校外行為比鄰近的三間﹝福建、衛理、衡怡﹞都要差。

你不必完全相信我,最好自己去實地觀察。

這裡又唔識野,又要扮晒大遮罵這罵那,指指點點誤導家長的傢伙多得很呢!

:-| :-| :-|

原帖由 2008mum2008 於 09-5-5 13:58 發表
直資 - 中華基金 (小西灣)

關於中華基金的校風, 學生質素, 教學取向等. 請各位家長俾d意見.

萬分感激!

作者: Charlotte_mom    時間: 09-5-5 17:57

我女o係柴灣返學, 有時(真係好偶然)去學校附近, 見到中華基金d學生都ok wor........
原帖由 b-7 於 09-5-5 05:09 PM 發表
我不時在藍灣半島巴士總站遇上他們的學生放學,我認為他/她們的校外行為比鄰近的三間﹝福建、衛理、衡怡﹞都要差。

你不必完全相信我,最好自己去實地觀察。

這裡又唔識野,又要扮晒大遮罵這罵那,指指點點誤導家長的傢伙多得 ...

作者: ellang    時間: 09-5-5 20:02

家住小西灣, 只是平時觀察, 中華基金的學生都ok.
作者: 2008mum2008    時間: 09-5-5 22:38

原帖由 ellang 於 09-5-5 20:02 發表
家住小西灣, 只是平時觀察, 中華基金的學生都ok.

謝謝你的留言, 請問有冇見到d男女生在附近拍拖, 食煙等行為? 因為我真係對此校不熟悉。

麻煩晒!

作者: davidmimi    時間: 09-5-5 23:00

原帖由 2008mum2008 於 09-5-5 22:38 發表

謝謝你的留言, 請問有冇見到d男女生在附近拍拖, 食煙等行為? 因為我真係對此校不熟悉。

麻煩晒!

小西灣有4間學校,學生都算純品,無論校風及成績排名都係..

1. 中華基金
2. 衛理
3. 福建
4. 嶺南
作者: 168148    時間: 09-5-6 00:08     標題: 回覆 # 的文章

拍拖點都有(一男一女咁行點介定呢), 食煙d 嘢比大家見睹又幾大件事.

所以有都唔會大庭廣眾比大家見
作者: ellang    時間: 09-5-6 09:12     標題: 回覆 # 的文章

暫時未見學生有吸煙的情況, 拍拖就不能確定, 因男女學生一起行的情況都好常見, 但親密行為就好少見.
我相信直資學校的學生們來自四方八面的家庭, 父母願意付出學費送子女來讀書 (雖然學費不高), 相信對子女是有要求的, 管得可能比較嚴. 學校好似只收Band 1生.
有時見有些女生幾純品, 有時見一班學生談話, 語氣如一般年青人, 沒有粗話, 內容一般.
作者: MonaLeung    時間: 09-5-6 10:22

我都覺得中基d學生幾斯文整潔, 但偶然會見到一男一女行過, 好難介定係咪拍拖, 不過始終男女校, 拍拖都好難避免.

相反, 見過附近其他學生邊行邊吃東西, 嬉戲, 還講粗口tim, 可能是嶺南衡怡學生吧, 但不能肯定.

原帖由 ellang 於 09-5-6 09:12 發表
暫時未見學生有吸煙的情況, 拍拖就不能確定, 因男女學生一起行的情況都好常見, 但親密行為就好少見.
我相信直資學校的學生們來自四方八面的家庭, 父母願意付出學費送子女來讀書 (雖然學費不高), 相信對子女是有要求 ...

作者: 2008mum2008    時間: 09-5-6 13:33

多謝各位的回應, 請問有無家長有子女現正就讀此校? 希望取多一些校內情況的知料, 如收生標準, 教學取向, 面試內容等....

作者: gordon12    時間: 09-5-6 14:36

原帖由 2008mum2008 於 09-5-6 13:33 發表
多謝各位的回應, 請問有無家長有子女現正就讀此校? 希望取多一些校內情況的知料, 如收生標準, 教學取向, 面試內容等....

我諗起碼主料 中,英,數 要合格, 事關上年我朋友既仔女去考中一...其中一科唔合格都冇收.
基金隔離 漢華中學D 校風都幾好, 佢地中一至中五都要係 學校餐廳食 (聽佢地校長講因佢地新校搬黎小西灣, 未清楚小西灣D環境怎樣, 所以唔亂放學生出去午飯).     
所以 午飯時段內...學校都會搞D活動比學生參與 + 加強師生關係.   有朋友個仔讀緊中五....佢都話D老師好好.
作者: 168148    時間: 09-5-6 15:09

原帖由 gordon12 於 09-5-6 14:36 發表

我諗起碼主料 中,英,數 要合格, 事關上年我朋友既仔女去考中一...其中一科唔合格都冇收.
基金隔離 漢華中學D 校風都幾好, 佢地中一至中五都要係 學校餐廳食 (聽佢地校長講因佢地新校搬黎小西灣, 未清楚小西灣D環 ...

但漢華係中中直資, 自問看不到佢有甚麼優勝之處?
作者: gordon12    時間: 09-5-6 16:06

原帖由 168148 於 09-5-6 15:09 發表

但漢華係中中直資, 自問看不到佢有甚麼優勝之處?

今年開始中一 , 會開1班英文班.....校長講唔排除遲D 轉哂英中.
作者: MonaLeung    時間: 09-5-6 16:19

校長話好注重操行和服務.
面試方面, 看過錄影帶, 都幾難: 兩位老師見一位同學
1. 用英語答題, 讀文章  
2. 中文或普通話答題, 讀文章, 問成語,
3. 心算計數等.

原帖由 2008mum2008 於 09-5-6 13:33 發表

作者: 168148    時間: 09-5-7 17:51

其實佢算唔算Band 1 學校

同埋係咪英中就算係 Band 1

請指教!
作者: 2008mum2008    時間: 09-5-7 21:29

原帖由 168148 於 09-5-7 17:51 發表
其實佢算唔算Band 1 學校

同埋係咪英中就算係 Band 1

請指教!

唔係全部英中都係 Band 1學校, 可參考以下09/10明報升中全攻略資料 :

2008年會考成績
整體及格率 : 83.7%
中文科2級或以上 : 89.9%
英文科2級或以上 : 100%
數學科及格率 : 95.3%
最佳成績 : 4A2B中5英5
人均優良成績 : 2.8
原校升中六比率 : 87%
6科考獲14分比率 : 51%

2008年高考成績
整體及格率 : 86.9%
中文科及格率 : 98.4%
英文科及格率 : 100%
最佳成績 : 1A2B1C
人均優良成績 : 1.1
入大學率 : 98%
作者: wq    時間: 09-5-8 12:15

都係聽朋友講,這間學校成綪不錯,收生要求嚴格,好多人爭。但係都好多功課做,我都想多點了解這間學校,請各位報料。
作者: 狄麗絲    時間: 09-5-8 15:17

如無易外應該所有遞FORM者都係23/5 interview, my application no. is 8xx I belielve lots of applicants to apply.
作者: wq    時間: 09-5-8 15:28

應該全部在23日面試。我忘記幾多號,但我想我是第一批面試。因為約了我仔早上8:45分。
作者: 2008mum2008    時間: 09-5-10 21:32

原帖由 wq 於 09-5-8 15:28 發表
應該全部在23日面試。我忘記幾多號,但我想我是第一批面試。因為約了我仔早上8:45分。

我囡囡23/5去唔倒面試,不過佢哋話仲會安排27/5放學後面試,叫我明天打電話問清楚時間。

請問各位知唔知學校有冇校車往返西區?
作者: bubblex2    時間: 09-5-11 09:06

原帖由 2008mum2008 於 09-5-10 21:32 發表

我囡囡23/5去唔倒面試,不過佢哋話仲會安排27/5放學後面試,叫我明天打電話問清楚時間。

我囝interview時間都係27/5放學後..:loveliness: :loveliness:  

你住西區?
西區-->東區..番學好似遠左啲喎..
作者: 168148    時間: 09-5-11 11:40

原帖由 2008mum2008 於 09-5-10 21:32 發表

住西區都揀中基, 好有誠意, 若然佢收o左貴子弟, 妳會去註冊嗎?
作者: wq    時間: 09-5-11 11:46

我問過學校有校車,但有沒去到西區就不知。妳不妨打去學校問吓。另外插一句:西區到中基真的較長路程。
作者: 2008mum2008    時間: 09-5-11 12:26

首先多謝各位關心.

其實我自己小六的時候都係由西區往柴灣返學, 所以路程應該不大.

如果統一派位唔理想 , 此校是好的選擇 . 而且我現時租約至9月, 如果到時囡囡返學真係好辛苦, 咪搬家到東區. 多謝各位關心.
作者: 狄麗絲    時間: 09-5-11 14:27

一d都唔遠架。佢在上環Shun Tak Centre有直通bus(應該在西區開出)大概20-30 mins 到達。好方便。
作者: 2008mum2008    時間: 09-5-12 21:51

原帖由 狄麗絲 於 09-5-11 14:27 發表
一d都唔遠架。佢在上環Shun Tak Centre有直通bus(應該在西區開出)大概20-30 mins 到達。好方便。

多謝您報料, 今日由西環出發, 去到信德中心轉#788, 車程總共45分鐘, 都真係好快.

另外, 面試日期已經去到6月3日, 而且超過一千人投考, 競爭應該非常激烈, 同SPCC有得輝.

作者: davidmimi    時間: 09-5-12 22:13

原帖由 2008mum2008 於 09-5-12 21:51 發表

多謝您報料, 今日由西環出發, 去到信德中心轉#788, 車程總共45分鐘, 都真係好快.

另外, 面試日期已經去到6月3日, 而且超過一千人投考, 競爭應該非常激烈, 同SPCC有得輝.

...

大部分人都係買保險的,不用怕人多.
作者: stitchfriends    時間: 09-5-13 10:22

Hi, 2008mum2008

你們講緊那間中學咁犀利, 是中華基金or衛理?

原帖由 2008mum2008 於 09-5-12 21:51 發表

...

作者: 2008mum2008    時間: 09-5-13 13:45

原帖由 stitchfriends 於 09-5-13 10:22 發表
Hi, 2008mum2008

你們講緊那間中學咁犀利, 是中華基金or衛理?

講緊中華基金, 昨天登記編號已經去到10xx!
作者: stitchfriends    時間: 09-5-13 16:18

Thank you 20082008

原帖由 2008mum2008 於 09-5-13 13:45 發表

作者: stitchfriends    時間: 09-5-13 16:20

Thank you 2008mum2008.

原帖由 2008mum2008 於 09-5-13 13:45 發表

作者: 168148    時間: 09-5-23 18:50

今天去面試學生好熱閙
作者: 2008mum2008    時間: 09-5-23 22:43

原帖由 168148 於 09-5-23 18:50 發表
今天去面試學生好熱閙

中學話要帶埋4至6年級手冊,其實佢哋有冇睇? 請問面試內容係唔係同中學網頁內果個無模擬面試一樣咁簡單?

thanks a lot!
作者: PCCW2319    時間: 09-5-24 14:37

hi,

阿仔上年都有去面試. 根據阿仔所講及我所記得.........

第一部分 : 可用普通話, 廣東話或英語作答 (我仔揀左用普通話答)
- 考數學. 叫阿仔一分鐘內砌不同立體圖形
- 姪女前年砌七巧板

第二部分 : 用廣東話作答
- 比幾個成語你讀及解釋. 然後揀一個, 即時作句.

第三部分 : 用英語作答
- 比篇英文文章你讀, 然後閒談.

其實每年都未必相同, 只係比大家參考下, 希望幫到大家.

作者: 2008mum2008    時間: 09-5-24 22:39

Hi PCCW2319,

Thank you so much.

原帖由 PCCW2319 於 09-5-24 14:37 發表
hi,

阿仔上年都有去面試. 根據阿仔所講及我所記得.........

第一部分 : 可用普通話, 廣東話或英語作答 (我仔揀左用普通話答)
- 考數學. 叫阿仔一分鐘內砌不同立體圖形
- 姪女前年砌七巧板

第二部分 : 用廣東話作 ...

作者: wq    時間: 09-5-25 00:03

我仔都在星期六早上面試,我就沒帶4至6年級手冊,其他媽咪的仔有帶到的不知有沒有看呢?面試的內容跟網上片段差不多,大同小異,也是讀文章和解釋成語和造句等等。
作者: annew1128    時間: 09-5-25 01:03

原帖由 wq 於 09-5-25 00:03 發表
我仔都在星期六早上面試,我就沒帶4至6年級手冊,其他媽咪的仔有帶到的不知有沒有看呢?面試的內容跟網上片段差不多,大同小異,也是讀文章和解釋成語和造句等等。 ...

請問有無筆試?
作者: MonaLeung    時間: 09-5-25 11:18

有看手冊, 放在桌上, 老師拿出去檢查記錄家課情況, 有否經常欠交.
有筆試兩頁, 寫個人資料和獎項(英文), 可翻查資料.

原帖由 wq 於 09-5-25 00:03 發表
我仔都在星期六早上面試,我就沒帶4至6年級手冊,其他媽咪的仔有帶到的不知有沒有看呢?面試的內容跟網上片段差不多,大同小異,也是讀文章和解釋成語和造句等等。 ...

作者: annew1128    時間: 09-5-25 11:36

Thank you!

原帖由 MonaLeung 於 09-5-25 11:18 發表
有看手冊, 放在桌上, 老師拿出去檢查記錄家課情況, 有否經常欠交.
有筆試兩頁, 寫個人資料和獎項(英文), 可翻查資料.

作者: wq    時間: 09-5-25 12:18

可能每個小朋友面試的情況都不同,我兒子就沒有筆試,我連筆都忘記叫他帶,坐在我隔壁的媽咪她的兒子也沒帶筆去面試。
作者: elisabeth    時間: 09-5-25 14:40

成千四、五人面試,有否陪太子讀書覺呢?
作者: MonaLeung    時間: 09-5-25 17:08

大多人都是買個保險心態, 派得好就唔會去讀 (本人都是這種), 所以唔怕多人apply 的.
中基都說今年是最後一年以這形式叩門, 下年會放多d學額來抽獎, 只留少部分用來給真正叩門用. 學校花了這麼多資源來面試, 最終好少人報讀, 的確有些浪費他們資源, 心機的.

原帖由 elisabeth 於 09-5-25 14:40 發表

作者: stitchfriends    時間: 09-5-25 17:10

以我嘅分析, 學校應該由 number 500 , 600 or 700 開始做編號 (等家長以為好搶手), 咁搶手就唔會叫派位直資???? 咁多人 apply, 自己挑選好學生仲好啦!

原帖由 elisabeth 於 09-5-25 14:40 發表

作者: PCCW2319    時間: 09-5-25 23:16

或者編號包埋1st round(自行收生長) , 2nd round (中央派位) 及3rd round (direct in take). 即由自行收生編落黎, 所以有1,4xx報名都唔出奇.
作者: stitchfriends    時間: 09-5-25 23:54

PCCW2319你嘅分析都係可能之一, 明白哂.

原帖由 PCCW2319 於 09-5-25 23:16 發表
或者編號包埋1st round(自行收生長) , 2nd round (中央派位) 及3rd round (direct in take). 即由自行收生編落黎, 所以有1,4xx報名都唔出奇.

作者: EDEL    時間: 09-6-3 21:25

Just went to the interview today - the principal said the total no. of application in DI section is over 1000, but only 50 placement is available.

FYI - He mentioned the top 50 ones (the ones they accept) will be posted in the website very late on July 6.... because they cannot announce the result before July 7.

One more point - in general, even on the waiting list (maybe the order is 200), the school will keep calling them one by one (in order) if there is a "space" still available. In the past experience, the one ranked 300 may be still able to have a "space" finally. Don't be too disappointed - just wait for their call on July 7 & 8 !!

作者: 2008mum2008    時間: 09-6-5 21:35

各位有冇留意到中華基金網頁公佈了周錫昌校長行將榮休的消息?有冇家長知道新校長是誰?對學校發展有冇影響呢?
作者: 168148    時間: 09-6-5 22:59

原帖由 2008mum2008 於 09-6-5 21:35 發表
各位有冇留意到中華基金網頁公佈了周錫昌校長行將榮休的消息?有冇家長知道新校長是誰?對學校發展有冇影響呢?

由副校長升上, 應該冇咩影響
作者: PCCW2319    時間: 09-6-6 18:06

前幾星期, 聽姪女講, 如果學校請老師返學校教另一外語, 佢地會揀乜 ? 德文或法文
作者: 168148    時間: 09-7-6 12:34

今晚會知結果先, 後備有冇得睇架
作者: 狄麗絲    時間: 09-7-6 21:25

The result released.

原帖由 168148 於 09-7-6 12:34 發表
今晚會知結果先, 後備有冇得睇架

作者: 狄麗絲    時間: 09-7-7 15:07

Just received their call for acceptance. Any comments of this school??? Thanks.
作者: 168148    時間: 09-7-7 15:25

原帖由 狄麗絲 於 09-7-7 15:07 發表
Just received their call for acceptance. Any comments of this school??? Thanks.

When is the dealine for consideration?

It's Ok if you don't have other good choices
作者: 狄麗絲    時間: 09-7-7 16:10

No deadline must register before 5:00 today. Just want to know more information of this school. which banding belongs to? Thanks.
作者: wq    時間: 09-7-7 16:39

今天早上10:30分學校也有打電話來說收我兒子。但因我兒子第一志願巳錄取,故我們放棄了。

如派位不理想可考慮這間。因為聽人說,這間學校是很不錯的,考的學生都在band1尾band2中之間。

希望你願望成真。
作者: 狄麗絲    時間: 09-7-7 16:50

Wq

Congrat!! 你仔派左邊間呀!一定好叻有咁多直資收
作者: 2008mum2008    時間: 09-7-11 20:03

最終都係入讀中華基金, 有冇家長有仔女今年入讀此校, 大家交流下?
作者: wq    時間: 09-7-12 00:44

原帖由 狄麗絲 於 09-7-7 16:50 發表
Wq

Congrat!! 你仔派左邊間呀!一定好叻有咁多直資收

我仔升番佢直屬的中學,ST.JOSEPH'S COLLEGE,佢不叻又不自覺讀書的,不過自己直屬中學易入好多,所以才入到。我現在都有點擔心讀不讀到添。
作者: stitchfriends    時間: 09-7-12 16:23

原帖由 wq 於 09-7-12 00:44 發表

我仔升番佢直屬的中學,ST.JOSEPH'S COLLEGE,佢不叻又不自覺讀書的,不過自己直屬中學易入好多,所以才入到。我現在都有點擔心讀不讀到添。

wq,
弓喜! 弓喜!
升回直屬中學, Add oil !
作者: wq    時間: 09-7-13 13:00

原帖由 stitchfriends 於 09-7-12 16:23 發表

wq,
弓喜! 弓喜!
升回直屬中學, Add oil !

謝謝。希望佢生性的,我少擔心的。祝大家都如願以償。
作者: EDEL    時間: 09-7-15 00:39

今早聽過家長會的介紹, 對此校的信心增加了不少。

從前只是朋友間的口碑, 大家認為此仍抽獎欠運的"補救"之選, 總不失為一間好英中。現在我覺得它真的比坊間的口碑好呢!

我原意是一所教會英中,未知這是否主給我和小朋友的一個巧妙安排?!
作者: 2008mum2008    時間: 09-7-16 01:13

原帖由 EDEL 於 09-7-15 00:39 發表
今早聽過家長會的介紹, 對此校的信心增加了不少。

從前只是朋友間的口碑, 大家認為此仍抽獎欠運的"補救"之選, 總不失為一間好英中。現在我覺得它真的比坊間的口碑好呢!

我原意是一所教會英中,未知這是 ...

由於派位唔理想, 幸好一早報考中華基金, 放榜當日收到囡囡被取錄消息時, 心情又高興又擔心。註冊時個心都係十五十六, 唔限定間學校好唔好, 係唔係適合囡囡。但經過昨天完家長會後, 我對學校認識了不少, 信心也大大增加。雖然校規較為嚴格, 但都係為了教好d小朋友。現在只希望囡囡唔會犯錯, 好好地完成中學階段, 唔洗我再擔心。
作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-7-17 13:15

請問以下資料 , 可以去那裏找到 09/10 明報升中全玫攻略 呢?

原帖由 2008mum2008 於 09-5-7 21:29 發表

唔係全部英中都係 Band 1學校, 可參考以下09/10明報升中全攻略資料 :

2008年會考成績
整體及格率 : 83.7%
中文科2級或以上 : 89.9%
英文科2級或以上 : 100%
數學科及格率 : 95.3%
最佳成績 : 4A2B中5英5
人均優良 ...

作者: 2008mum2008    時間: 09-7-17 16:21

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-17 13:15 發表
請問以下資料 , 可以去那裏找到 09/10 明報升中全玫攻略 呢?

Hi,

明報每年11至12月會出版一本升中全攻略, 你要等多幾個月至會有10/11年出版, 到時留意明報website, 佢會有個印花, download個印花到7eleven買, 可以平$40.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5