教育王國

標題: 港島東家長選校分享 [打印本頁]

作者: rowdywong    時間: 09-5-6 15:56     標題: 港島東家長選校分享

希望籍此分享一吓港島東區(香港第三綱)家長選校經驗,以供日後家長選校參考。

注:建議大家統一派位部份衹需列出乙部首三志願,Thanks !

祝大家七月七日好運!  
作者: rowdywong    時間: 09-5-6 15:56

我的女兒應是Band 1

自選 :(1)  BPS  (2)  嘉諾撒

統一派位 :(1)  BPS (2)  嘉諾撒 (3)  民生

祝大家七月七日好運!
作者: MonaLeung    時間: 09-5-6 16:08

我的女兒是Band 1中
自選 :(1)  婦女會 (2)  筲官
統一派位 :(1)  婦女會 (2)  筲官 (3)  嘉諾撒

原帖由 rowdywong 於 09-5-6 15:56 發表
我的女兒應是Band 1

自選 :(1)  BPS  (2)  嘉諾撒

統一派位 :(1)  BPS (2)  嘉諾撒 (3)  民生

祝大家七月七日好運!

作者: mp3    時間: 09-5-6 17:13

我女 band 1
自行  : 張祝珊 , 婦女會
統一 : 1.婦女會   2.嘉諾撒  3.民生
作者: ellang    時間: 09-5-6 18:13

請問在統一派位第二志願仍然選英中是否太進取?? 以我所知東區英中學額比例是6:1, 就算Band 1生都要2:1, 在第一志願都派晒英中學位啦, 可來仲在位給第二志願的學生.
以上只為我的在數字上的推斷, 有錯請指正.
作者: rowdywong    時間: 09-5-6 22:27

聽老師分析,根據過往派位經驗,是有機會的。:)
作者: Q蝦毛joba    時間: 09-5-6 23:18

我姨甥女2年前的派位結果,Band 1 生(100%肯定)
1st : 筲官     2nd:婦女會     3rd:民生
結果:筲東
作者: 168148    時間: 09-5-6 23:40

原帖由 Q蝦毛joba 於 09-5-6 23:18 發表
1st : 筲官     2nd:婦女會     3rd:民生

咁最終係咪要去叩門呀?
作者: joanna911    時間: 09-5-7 11:11

我的女兒是Band 1 頭

自選 :1. BPS  2.  嘉諾撒

統一派位 :1.  BPS  2.  嘉諾撒  3. 婦女會
作者: davidmimi    時間: 09-5-7 11:31

quote]原帖由 wahyanpooh 於 08-8-28 11:14 發表
將東區Band 1學校分類:
極想入:庇理羅士  張祝珊  中國婦女會
可以入:嘉諾撒  筲官  聖馬可
免強入:中華基金  民生  金文泰

Band 1學生的男女比例係1:2,但細分下是:(大約啦)
Band 1頭  女3:男1
Band 1中  女2:男1
Band 1尾  女1:男1

Band 1頭女生選校傾向:
自選1st & 統一1st:庇理羅士
Band 1中女生選校傾向:
自選 2nd:嘉諾撒  統一1st:庇理羅士
Band 1尾女生選校傾向:
自選1st & 統一1st:嘉諾撒

因而估計,在可選擇的9間學校中,兩間女校競爭是最大的。

同時,張祝珊、中國婦女會只屬地區名校,而庇理羅士則屬傳統名校,兩者分別是前者只吸納到同區學生,而後者則會吸納他區學生慕名而來。

相比下,東區小學普遍不及他區名小/英小,估計庇理羅士40-50%的自選學額,會被他區(軒尼詩官立、聖心等)的女生搶走。

**上述只屬個人意見,請家長們用心分析!
[/quote]

看來wahyanpooh的分析都幾中喎,幾個band 1頭女生,都傾向揀兩間女校,咁計落男生會漁人得利,將婦女會放頭位,競爭一定低過兩間女校.
作者: MonaLeung    時間: 09-5-7 11:34

今年東區學生約 2390人 (已扣30%自選), 原有3400人
1/3 band1 應約 1,130 人
30%自選中就算一半是band1生: 1020 x 50% = 510人

統一約還有590個英中位:
1130 - 510 = 620人 去爭 590個位
一些去了直資, 所以應該會夠分
(如有錯誤, 請指出)

原帖由 ellang 於 09-5-6 18:13 發表
請問在統一派位第二志願仍然選英中是否太進取?? 以我所知東區英中學額比例是6:1, 就算Band 1生都要2:1, 在第一志願都派晒英中學位啦, 可來仲在位給第二志願的學生.
以上只為我的在數字上的推斷, 有錯請指正. ...

作者: 168148    時間: 09-5-7 12:04

原帖由 davidmimi 於 09-5-7 11:31 發表
quote]原帖由 wahyanpooh 於 08-8-28 11:14 發表

Band 1學生的男女比例係1:2,但細分下是:(大約 ...

好奇問下有趣現象, 既然女生偏向揀女校避開男生, 男生又會唔會怕o左「婦女會」這名稱又唔揀呢?
咁相對咪易入o左?

作者: rowdywong    時間: 09-5-7 14:41

原帖由 davidmimi 於 09-5-7 11:31 發表

Band 1學生的男女比例係1:2,但細分下是:(大約 ...
咁又未必!據我估計,東區家長好多都以婦女會、張祝珊和筲官(因有四間聯繫小學)為首志願。
作者: super11mum    時間: 09-5-15 10:03

davidmimi

Many Thanks, Very useful
想請教Band 1 男仔(中)會怎樣安排?

作者: stephanielaw    時間: 09-5-15 22:24

為甚麼?

作者: khmama    時間: 09-5-15 23:33

筲官有好多聯繫小學, 競爭大. 婦女會係首選, 放第二點會有位? 民生係人都放第三, 又係競爭大. 不過入得筲東, 第四以後既排位一定排得唔好.
作者: 168148    時間: 09-5-16 09:20

又想知「聖馬可」雖不復當年之氣勢, 但真係好少人講這間還算 Band 1 的學校
作者: 168148    時間: 09-5-16 09:23

原帖由 khmama 於 09-5-15 23:33 發表

筲官有好多聯繫小學, 競爭大. 婦女會係首選, 放第二點會有位? 民生係人都放第三, 又係競爭大. 不過入得筲東, 第四以後既排位一定排得唔好.

會否將筲官編號誤填筲東?
作者: hkefai    時間: 09-5-16 09:43

在四月尾家長會時,小兒班主任對港島東Band 1生乙部第一志願選校作以下評估,請問是否可信?

港島東Band 1生 :約1352 (約451 男 & 約901 女)

1) 庇理羅士    350----->64 (18%)
2) 張祝珊   300----->102 (34%)
3) 婦女會   250------>111(44%)
4) 筲官   200------>114(57%)
5) 嘉諾撒    100------>114 (100%)
6) 聖馬可   100----->111  (100%)
7) 民生/中華基金   /金文泰 52----->221 (100%)
作者: davidmimi    時間: 09-5-16 10:41

原帖由 hkefai 於 09-5-16 09:43 發表
在四月尾家長會時,小兒班主任對港島東Band 1生乙部第一志願選校作以下評估,請問是否可信?

港島東Band 1生 :約1352 (約451 男 & 約901 女)

3) 婦女 ...

數據都幾正確,我非常欣賞呢位老師,肯花心機為學生.
作者: stephanielaw    時間: 09-5-16 20:56

請問喺邊到攞到呢d數據?

3) 婦女 ...

作者: stephanielaw    時間: 09-5-16 20:57

點樣知道呢d數據係正確呢

原帖由 davidmimi 於 09-5-16 10:41 發表

數據都幾正確,我非常欣賞呢位老師,肯花心機為學生.

作者: hkefai    時間: 09-5-16 23:03

原帖由 stephanielaw 於 09-5-16 20:56 發表
請問喺邊到攞到呢d數據?

相信小學老師是參巧往年師兄師姐選校的數據作為來年評估
作者: hkefai    時間: 09-5-16 23:07

原帖由 stephanielaw 於 09-5-16 20:57 發表
點樣知道呢d數據係正確呢

數據主要是參考值,最後決定權仍在自己手中,天時、地利、人和........決一不可
作者: khmama    時間: 09-5-16 23:28

3) 婦女 ...

唔知老師係唔係根據以往學生既選校傾向黎估計. 如果係, 都可以作為參考. 不過老師既band1數目1352人係未扣自行成功咗既學生數目.  所以我建議大家將前面個數打個7折.
作者: khmama    時間: 09-5-17 17:26

4) 筲官   200------>114(57%)
5) 嘉諾撒    100------>114 (100%)
7) 民生/中華基金   /金文泰 52----->221 (100%)

睇漏眼, 筲官同嘉諾撒有部分係聯繫位, 唔係比外人抽既, 所以筲官同嘉諾撒都係有83個位, 唔係114個.
作者: ALAL    時間: 09-5-18 00:04

自選BAND 1 生佔30% 還是 50%?

原帖由 MonaLeung 於 09-5-7 11:34 發表
今年東區學生約 2390人 (已扣30%自選), 原有3400人
1/3 band1 應約 1,130 人
30%自選中就算一半是band1生: 1020 x 50% = 510人

統一約還有590個英中位:
1130 - 510 = 620人 去爭 590個位
一些去了直資, 所以應該會 ...

作者: 168148    時間: 09-5-18 00:16

原帖由 ALAL 於 09-5-18 00:04 發表
自選BAND 1 生佔30% 還是 50%?

佢意思係大多數中學都是拎全部學位的30%作第一輪自行收生用
作者: MonaLeung    時間: 09-5-18 10:29

在第一輪自行收生中, 大家都會選band 1 或 band2頭學校, 而這些學校當然會先選band 1 生啦, 所以50% 只是估計數目, 其中已成功獲取錄的學生, 可能70%都是band 1 生也有可能.

原帖由 168148 於 09-5-18 00:16 發表

佢意思係大多數中學都是拎全部學位的30%作第一輪自行收生用

作者: rowdywong    時間: 09-5-18 11:54

原帖由 super11mum 於 09-5-15 10:03 發表
davidmimi

Many Thanks, Very useful
想請教Band 1 男仔(中)會怎樣安排?

可參巧以下舊Post
東區升中 - 男仔
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1635949&page=1#pid26136849
作者: hkefai    時間: 09-5-18 16:50

原帖由 khmama 於 09-5-17 17:26 發表

睇漏眼, 筲官同嘉諾撒有部分係聯繫位, 唔係比外人抽既, 所以筲官同嘉諾撒都係有83個位, 唔係114個.

Thank you khmama !

現修訂如下:

港島東Band 1 :1352 (451 & 901 )

1)
庇理羅士
    350----->64 (18%)
2)
張祝珊
   300----->102 (34%)
3)
婦女會
   250------>111(44%)
4)
筲官
   169<31>------>83<31>(49%)
5)
嘉諾撒
    69<31>------>83<31> (100%)
6)
聖馬可
   100----->111  (100%)
7)
民生/中華基金   /金文泰 52----->221 (100%)

作者: super11mum    時間: 09-5-20 14:51

Thanks, Very Useful

原帖由 rowdywong 於 09-5-18 11:54 發表

可參巧以下舊Post
東區升中http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=61&cb=12345607&n=ab5c875f - 男仔
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1635949&page=1#pid26136849 ...

作者: hkefai    時間: 09-5-21 12:11

昨日帶仔返學剛遇上老師,與她分享討論區家長一般選校情況,她提及愛秩灣官立小學與皇仁書院有聯繫位,應可在庇理羅士減數。
現修訂如下:

1) 庇理羅士    338----->64 (19%)
1a) 皇仁 3<9>------>3<9> (100%) 愛秩灣官立小學全級最好12名男生
4) 筲官   169<31>------>83<31>(49%)
5) 嘉諾撒    69<31>------>83<31> (100%)

作者: ALAL    時間: 09-5-22 10:26

MONALEUNG,

其實自行東區BAND 1 位是不是只有300+個, 那怎樣可容納五成東區BAND1 生? (如數字有晤請指正)

原帖由 MonaLeung 於 09-5-18 10:29 發表
在第一輪自行收生中, 大家都會選band 1 或 band2頭學校, 而這些學校當然會先選band 1 生啦, 所以50% 只是估計數目, 其中已成功獲取錄的學生, 可能70%都是band 1 生也有可能.

...

作者: ccspy    時間: 09-5-23 00:45

3) 婦女 ...

右邊D數字代表可派學位,咁左邊個係代表甚麼?
作者: PCCW2319    時間: 09-5-23 01:23

原帖由 ccspy 於 09-5-23 00:45 發表

可能係報名人數掛?
作者: hkefai    時間: 09-5-23 11:00

原帖由 ccspy 於 09-5-23 00:45 發表

港島東Band 1生乙部第一志願選校估計人數
作者: ksnghk    時間: 09-5-23 13:19

其實點會咁平均? Band 1 生都會集中在四 Band 1 英中

1) 庇理羅士    300----->64 (16%)
2) 張祝珊   400----->102 (20%)
3) 婦女會   500------>111(22%)
4) 筲官   400------>83<31>(20%)

而且今年以婦女會最烈!因為Band 1高中低都會作目標!
作者: rowdywong    時間: 09-5-23 22:51

原帖由 ksnghk 於 09-5-23 13:19 發表
其實點會咁平均? Band 1 生都會集中在四 Band 1 英中

1) 庇理羅士    300----->64 (16%)
2) 張祝珊   400----->102 (20%)
3) 婦女會   500------>111(22%)
4) 筲官   400------>83(20%)

而且今年以婦女會最烈!因為Ba ...

1)但港島東Band 1生 :約1352人
2)冇港島東Band 1生選嘉諾撒和聖馬可

作者: minmin    時間: 09-5-23 23:37

請問有邊4間聯繫小學?
原帖由 rowdywong 於 09-5-7 14:41 發表
咁又未必!據我估計,東區家長好多都以婦女會、張祝珊和筲官(因有四間聯繫小學)為首志願。

作者: ksnghk    時間: 09-5-24 15:46

原帖由 rowdywong 於 09-5-23 22:51 發表

只是約數而已,無人會有實數。

當然會有,但多數會放在第二志願。
作者: rowdywong    時間: 09-5-24 16:46

原帖由 minmin 於 09-5-23 23:37 發表
請問有邊4間聯繫小學?

1)愛秩灣官小
2)筲箕灣官小
3)北角官小
4)北角(雲景道)官小
作者: rowdywong    時間: 09-5-24 16:50

原帖由 ksnghk 於 09-5-24 15:46 發表
原帖由 rowdywong 於 09-5-23 22:51 發表

只是約數而已,無人會有實數。

當然 ...

那樣港島東Band1生選英中嘉諾撒或聖馬可作第一志願味入硬
作者: 168148    時間: 09-5-24 18:44

原帖由 rowdywong 於 09-5-24 16:50 發表

唔出奇, Band 1 第一志願好少人放第一, 聖馬可會有多些男仔避重就輕揀佢
作者: MonaLeung    時間: 09-5-25 11:08

ALAL,

我之前已講過, 今年東區學生約有3400人
1/3 是band1,  應約 1,130 人
30%自選中: 3400 X 30% (自選)= 1020 人
1020 人中, 照計也應 1/3 是 BAND 1 = 340人
但我預計當中有一半是band1生: 1020 x 50% = 510人, 因為在自選中被取錄的, 大部份是BAND 1 生, 所以不要混淆.

band 1 生: 1130人- 510= 620 (在第二輪大抽獎中, 預計還約有 590個英中學位, 所以應該夠分)

原帖由 ALAL 於 09-5-22 10:26 發表
MONALEUNG,

其實自行東區BAND 1 位是不是只有300+個, 那怎樣可容納五成東區BAND1 生? (如數字有晤請指正)

作者: ALAL    時間: 09-5-25 12:16

MONA LEUNG,

我的數好白癡,請多指教.

想問下首輪面試究竟東區有幾多band 1 學位供應?
作者: hkefai    時間: 09-5-25 14:48

原帖由 MonaLeung 於 09-5-25 11:08 發表
ALAL,

我之前已講過, 今年東區學生約有3400人
1/3 是band1,  應約 1,130 人
30%自選中: 3400 X 30% (自選)= 1020 人
1020 人中, 照計也應 1/3 是 BAND 1 = 340人
但我預計當中有一半是band1生: 1020 x 50% = 510人 ...

但根據khmama2009 派位試算表,東區2009升中應有4057個小六生
http://forum.edu-kingdom.com//viewthread.php?tid=2122154&extra=page%3D3

作者: MonaLeung    時間: 09-5-25 16:27

ALAL,

那妳便要把東區所有妳認為是band 1學校, 首輪的學位全加起來了, 一般是該校總學額的30%(aound 60個位), 有些會特別少, 例如港島民生, 只有30個位. 就算如劉永生和衛理, 雖然唔算是BAND 1, 但都會先收BAND 1生啦 (要看有冇band 1學生apply, 因有些band 1尾學生唔敢太進取的), 所以好難作準的.

至於東區約有學生2390人(已扣30% 自選) 參加大抽獎, 是學校告知的, 正確與否就不清楚了.

原帖由 ALAL 於 09-5-25 12:16 發表
MONA LEUNG,

作者: ksnghk    時間: 09-5-25 19:58

首先,不要求太緊張!以上純屬個人睇法,並非精密計算。

不過,若港島東Band1生選英中嘉諾撒或聖馬可作第一志願,相信一定比其它四川間英中機會大。

原帖由 rowdywong 於 09-5-24 16:50 發表

作者: hkefai    時間: 09-5-27 22:55

原帖由 ksnghk 於 09-5-25 19:58 發表
首先,不要求太緊張!以上純屬個人睇法,並非精密計算。

不過,若港島東Band1生選英中嘉諾撒或聖馬可作第一志願,相信一定比其它四川間英中機會大。

...

今日我問過老師,以上年派位經驗,有同學第二志願都入到嘉諾撒或聖馬可:)
作者: khmama    時間: 09-5-27 23:20

原帖由 ALAL 於 09-5-25 12:16 發表
MONA LEUNG,

每間中學都要攞30%學額作自行收生. 如果學校有5班中一, 今年自行既人數  = 5 x 38人 x 30% = 57人. 下年自行學位更少 = 5 x 36人 x 30% = 54人.
作者: hkefai    時間: 09-5-28 22:36

原帖由 168148 於 09-5-7 12:04 發表

好奇問下有趣現象, 既然女生偏向揀女校避開男生, 男生又會唔會怕o左「婦女會」這名稱又唔揀呢?
咁相對咪易入o左?

睇嚟今年都幾難入:(
作者: ksnghk    時間: 09-5-30 00:32

恐怕婦女會今年會係競爭最激烈的,因為身邊無論男女學生、Band 1頭中尾都好多人以佢作目標。

原帖由 hkefai 於 09-5-28 22:36 發表

睇嚟今年都幾難入:(

作者: hkefai    時間: 09-5-30 09:46

原帖由 ksnghk 於 09-5-30 00:32 發表
恐怕婦女會今年會係競爭最激烈的,因為身邊無論男女學生、Band 1頭中尾都好多人以佢作目標。

ksnghk說得無錯!因為許多居住在筲箕灣和柴灣的學生,都會以婦女會、筲官、聖馬可和中華基金作比較(因交通問題),但今年間間小學都一面倒推薦婦女會為首志願(除top10%選BPS&CCSC外),其次是筲官(個別官小例外),最後才是聖馬可(因太多負面新聞及往後兩年將要全收聖馬可小學的學生)&中華基金(要比錢)。
作者: rowdywong    時間: 09-6-1 22:07

原帖由 168148 於 09-5-16 09:20 發表
又想知「聖馬可」雖不復當年之氣勢, 但真係好少人講這間還算 Band 1 的學校

可參巧以下舊post

請問有人認識香港筲箕灣聖馬可中學嗎?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1692305&extra=page%3D27
作者: hkefai    時間: 09-6-3 22:36

原帖由 rowdywong 於 09-5-24 16:46 發表

1)愛秩灣官小
2)筲箕灣官小
3)北角官小
4)北角(雲景道)官小

我們亦可對今年港島東區四間官小的Band1生以筲箕灣官立中學作第一志願作以下估計:
北角官小:156個小六生
北角官小(雲景道):127個小六生
愛秩灣官小:169個小六生
筲箕灣官小:172個小六生
四間官小共624個小六生,三分一Band1約是208人,因有繫因素,估計四間官小Band 1生中有七成(即約146人)會以筲箕灣官立中學作第一志願:loveliness:
作者: nywing    時間: 09-6-3 23:23

雖然有聯繫,但筲箕灣官立中學
只是band1尾中學,我舊同事的小孩子,
讀筲箕灣官小,成績不錯。
不過我舊同事話情願力谷,
令孩子上到婦女會 / 張祝珊,
都不願直升筲箕灣官立中學。
望高處的小朋友一定不止3成。

原帖由 hkefai 於 09-6-3 22:36 發表

我們亦可對今年港島東區四間官小的Band1生以筲箕灣官立中學作第一志願作以下估計:
北角官小:156個小六生
北角官小(雲景道):127個小六生
愛秩灣官小:169個小六生
筲箕灣官小:172個小六生
四間官小共624個小六生,三分 ...

作者: hkefai    時間: 09-6-4 22:46

原帖由 nywing 於 09-6-3 23:23 發表

...

我小兒也是其中一間官小的應屆升中生,你說得無錯,好多家長/學生在自行收生階段都很博,但到統一派位時,老師告訴說:以過往經驗和數據,四間官小起碼有七成Band 1生選筲官為第一志願,當然,此資料祇可作選校參巧:)
作者: hkefai    時間: 09-6-6 09:24

原帖由 khmama 於 09-5-16 23:28 發表

唔知老師係唔係根據以往學生既選校傾向黎估計. 如果係, 都可以作為參考. 不過老師既band1數目1352人係未扣自行成功咗既學生數目.  所以我建議大家將前面個數打個7折. ...

Thanks khmama ! 現修訂如下:
假設有30%港島東Band 1生在自行階段被收:
約1352-405=947 (約451-135=316 男 & 約901-270=631 女)

1)庇理羅士    338-105=233----->64 (27%)
1a) 皇仁 3<9>------>3<9> (100%) 愛秩灣官立小學 全級最好12名男生
2) 張祝珊   300-90=210----->102 (49%)
3) 婦女會   250-75=175------>111(63%)
4) 筲官   200-60=140------>114(81%)
5)嘉諾撒    100-30=70------>114 (100%)
6) 聖馬可   100-30=70----->111  (100%)
7) 民生/中華基金/金文泰 52-15=37----->221 (100%)

作者: hkefai    時間: 09-6-13 09:19

假設再有10%港島東Band 1生在甲部統一派位階段被收:
約1352-405-95=852 (約451-135-32=284 男 & 約901-270-63=568 女)

1) 庇理羅士    338-105-24=209----->64 (31%)
1a) 皇仁 3<9>------>3<9> (100%) 愛秩灣官立小學 全級最好12名男生
2) 張祝珊   300-90-21=189----->102 (54%)
3) 婦女會   250-75-18=157------>111(71%)
4) 筲官   200-60-14=126------>114(90%)
5) 嘉諾撒    100-30-7=63------>114 (100%)
6) 聖馬可   100-30-7=63----->111  (100%)
7) 民生/中華基金   /金文泰 52-15-4=33----->221 (100%)
作者: khmama    時間: 09-6-13 16:35

原帖由 hkefai 於 09-6-13 09:19 發表
假設再有10%港島東Band 1生在甲部統一派位階段被收:
約1352-405-95=852 (約451-135-32=284 男 & 約901-270-63=568 女)

1) 庇理羅士    338-105-24=209----->64 (31%)
1a) 皇仁 3------>3 (100%) 愛秩灣官立小學 全 ...

呢個假設係唔成立既, 因為甲部係全港去抽, 你唔可以假設乙部填庇理羅士既人, 甲部一定會填庇理羅士而又一定抽到.
作者: davidmimi    時間: 09-6-14 14:20

原帖由 khmama 於 09-6-13 16:35 發表

呢個假設係唔成立既, 因為甲部係全港去抽, 你唔可以假設乙部填庇理羅士既人, 甲部一定會填庇理羅士而又一定抽到.

但係甲部乙部都係填同區同選擇的機會係最大,咁假設甲部位大部分落在該區學生亦算合理的,無100%都最少70%啦.
作者: rowdywong    時間: 09-6-18 11:53

原帖由 davidmimi 於 09-6-14 14:20 發表

但係甲部乙部都係填同區同選擇的機會係最大,咁假設甲部位大部分落在該區學生亦算合理的,無100%都最少70%啦.

其實我覺得hkefai嘅派位選校推算方法,都好有參巧價值
作者: hkefai    時間: 09-6-27 09:21

相信今年選嘉諾撒書院為第一志願嘅入讀機會相信比去年高,原因是今年嘉諾撒書院聯繫小學香港嘉諾撒學校的小六畢業生比往年少了大半,07-08年是274人,但今年08-09年衹有126人。以上年小學部有103人被派入聯繫中學計算,今年估計衹有約47人被派入嘉諾撒書院,即約有133為其他小學的小六生被派,形成其他小學的小六生如果選嘉諾撒書院為第一志願的入讀機會大增!
作者: noelching39    時間: 09-6-30 21:52

原帖由 hkefai 於 09-6-27 09:21 發表
相信今年選嘉諾撒書院為第一志願嘅入讀機會相信比去年高,原因是今年嘉諾撒書院聯繫小學香港嘉諾撒學校的小六畢業生比往年少了大半,07-08年是274人,但今年08-09年衹有126人。以上年小學部有103人被派入聯繫中學計算,今年 ...

如果 band 2 學生選嘉諾撒第一, 可有機會? 謝謝!
作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-7-2 11:54

請問一下 :
以下提及的"嘉諾撒" , 是那一間呢 ?

又想問, 點知 什么 是 band 1 小學生呢 ? 我一直都吾明

咁如果, 在校內成績只是平平
咁又應該怎樣選中學呢 ?
作者: hkefai    時間: 09-7-4 09:31

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-2 11:54 發表
請問一下 :
以下提及的"嘉諾撒" , 是那一間呢 ?

又想問, 點知 什么 是 band 1 小學生呢 ? 我一直都吾明

咁如果, 在校內成績只是平平
咁又應該怎樣選中學呢 ? ...

1)嘉諾撒即是嘉諾撒書院
2)Band 1 小學生即全區成績名次頭33%小學生(報分試計)
3)要睇小朋友屬Band1/2/3?
作者: 168148    時間: 09-7-5 19:19

仲有唔夠四十小時就知結果
作者: hkefai    時間: 09-7-6 21:36

仲有唔夠11小時就知結果
作者: marco95162    時間: 09-7-6 22:28

好驚個仔入到間唔好ge中學
仲有大約10個半鐘
作者: 168148    時間: 09-7-7 15:20

原帖由 nywing 於 09-6-3 23:23 發表

...

Thanks for your comments
作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-7-8 10:12     標題: 回覆 5# hkefai 的文章

Hi hkefai

多謝告知

請問在那裏可以知道那間學校是 band 1 呢 ?
我個女成績, 中文 60-70 分啦, 英文 80 啦, 數學 70 , 咁應點選學校呢 ?

嘉諾撒書院, 是不是鰂魚涌那間
即鰂魚涌嘉諾撒小學可直升女子嘉諾撒中學 呢 ?
作者: hkefai    時間: 09-7-8 23:02

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-8 10:12 發表
Hi hkefai

多謝告知

請問在那裏可以知道那間學校是 band 1 呢 ?
我個女成績, 中文 60-70 分啦, 英文 80 啦, 數學 70 , 咁應點選學校呢 ?

嘉諾撒書院, 是不是鰂魚涌那間
即鰂魚涌嘉諾撒小學可直升女子 ...

1) 一般小六班主任都知道那間中學主要收band 1
2)
要看你女兒屬Band幾,想問你女兒讀那間小學?
3)
嘉諾撒書院, 是鰂魚涌那間
鰂魚涌嘉諾撒小學 不是可直升女子嘉諾撒中學,祇有聯繫關係
作者: rowdywong    時間: 09-7-9 22:48

原帖由 hkefai 於 09-6-27 09:21 發表
相信今年選嘉諾撒書院為第一志願嘅入讀機會相信比去年高,原因是今年嘉諾撒書院聯繫小學香港嘉諾撒學校的小六畢業生比往年少了大半,07-08年是274人,但今年08-09年衹有126人。以上年小學部有103人被派入聯繫中學計算,今年 ...

結果今年香港嘉諾撒學校衹有49人被派入嘉諾撒書院
作者: hkefai    時間: 09-7-11 12:51

原帖由 rowdywong 於 09-7-9 22:48 發表

結果今年香港嘉諾撒學校衹有49人被派入嘉諾撒書院  

Thanks! rowdywong
作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-7-17 13:27

我個女讀柴米的

原帖由 hkefai 於 09-7-8 23:02 發表

1) 一般小六班主任都知道那間中學主要收band 1
2) 要看你女兒屬Band幾,想問你女兒讀那間小學?
3)嘉諾撒書院, 是鰂魚涌那間
鰂魚涌嘉諾撒小學 不是可直升女子嘉諾撒中學,祇有聯繫關係 ...

作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-7-17 13:28

Thanks your info.

原帖由 rowdywong 於 09-7-9 22:48 發表

結果今年香港嘉諾撒學校衹有49人被派入嘉諾撒書院:good:  

作者: 168148    時間: 09-7-17 17:11

基灣派得有番咁上下
作者: hkefai    時間: 09-7-18 10:20

原帖由 168148 於 09-7-17 17:11 發表
基灣派得有番咁上下

港島東的Band1成績比率較高的小學,基本上得幾間:
香港嘉諾撒學校
北角官立小學
北角衛理小學
滬江小學
聖公會聖米迦勒小學
中華基督教會基灣小學
中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
香港中國婦女會丘佐榮學校
聖公會柴灣聖米迦勒小學

作者: joanna911    時間: 09-7-18 18:54     標題: 回覆 74# rowdywong 的文章

今年香港嘉諾撒小學祇有126人, 49人派入嘉諾撒, 已經很多啦!
作者: rowdywong    時間: 09-7-23 23:32

原帖由 noelching39 於 09-6-30 21:52 發表

如果 band 2 學生選嘉諾撒第一, 可有機會? 謝謝!

應該難啲
作者: 168148    時間: 09-7-24 11:55

原帖由 rowdywong 於 09-7-23 23:32 發表

應該難啲

女兒有同學成功, 但可能係自行已取錄
作者: porkchop    時間: 09-7-24 12:10

呀仔個同學band 2成績都入咗嘉諾撒,應該都係第一志願。
作者: MonaLeung    時間: 09-7-24 15:11

滬江也派得不錯吧!

滬江小學
08_09
最新升中學概況
學校名稱人數學校名稱人數
聖保羅男女中學2金文泰中學1
聖保羅書院1慈幼英文學校6
香港華仁書院2衛理中學4
皇仁書院1劉永生中學6
英華女學校1寶血中學9
庇理羅氏女子中學2何東中學1
聖保祿學校2培僑中學5
聖保祿中學3顯理中學3
嘉諾撒聖方濟各書院1張振興伉儷書院7
瑪利曼中學
1聖貞德中學2
聖士提反女子中學1聖公會李福慶中學1
聖士提反書院6文理書院2
張祝珊英文中學4李潤田紀念中學4
筲箕灣官立中學21筲箕灣東官立中學1
香港中國婦女會8玫瑰崗中學1
聖馬可中學9蘇浙公學1
嘉諾撒書院6漢華中學4
香港真光中學1北角協同中學1
中華基金中學1159
港島民生書院4
港大同學會書院2
保良局羅氏基金中學1
播道1
入讀英文中學61%總人數: 150
入讀中文中學39%

作者: rowdywong    時間: 09-7-24 22:51

原帖由 porkchop 於 09-7-24 12:10 發表
呀仔個同學band 2成績都入咗嘉諾撒,應該都係第一志願。

你呀仔個同學係吾係讀嘉諾撒小學?
港島東Band 2 都入到英中咁正?
咁吾知今年Band 2入吾入到聖馬可、筲官 呢?

作者: 168148    時間: 09-7-25 09:28

滬江又幾好喎, 公怖晒全級每個學生的派位, 有d 學校衹係「報喜不報憂」, 實有「瞞天過海」之嫌
作者: khmama    時間: 09-7-25 18:02

原帖由 MonaLeung 於 09-7-24 15:11 發表
滬江也派得不錯吧!

滬江小學
08_09 最新升中學概況學校名稱人數學校名稱人數聖保羅男女中學2金文泰中學1聖保羅書院1慈幼英文學校6香港華仁書院2衛理中學4皇仁書院1劉永生中學6英華女學校1寶血中學9庇理羅氏女子中學 ...

聖士提反書院只屬band2英中, 港島民生係中中.
作者: MonaLeung    時間: 09-7-25 21:19

港島民生雖然係中中, 但據聞都有能力開五班英文班, 咁好多家長都視佢為「拉車邊」英中.

原帖由 khmama 於 09-7-25 18:02 發表

聖士提反書院只屬band2英中, 港島民生係中中.

作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-7-27 12:38     標題: 回覆 3# 168148 的文章

yes , 有些無公佈喱
作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-7-27 12:42     標題: 回覆 3# khmama 的文章

請問一下, 刘永生, 屬 band 幾呢 ?
作者: porkchop    時間: 09-7-27 17:00

係滬江小學

原帖由 rowdywong 於 09-7-24 22:51 發表

你呀仔個同學係吾係讀嘉諾撒小學?
港島東Band 2 都入到英中咁正?
咁吾知今年Band 2入吾入到聖馬可、筲官 呢?

作者: khmama    時間: 09-7-27 18:11

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-27 12:42 發表

劉永生應屬band2頭.
作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-7-28 10:08

hi Khmama

Thank you.

原帖由 khmama 於 09-7-27 18:11 發表

劉永生應屬band2頭.

作者: Xanthe    時間: 09-7-28 11:25

庇理羅士女子中學9
嘉諾撒書院10
張祝珊英文中學9
拔萃男書院1
優才(楊殷有娣)書院1
香港中國婦女會中學4
英皇書院1
皇仁書院3
高主教書院1
筲箕灣官立中學5
聖馬可中學15
聖保羅男女中學1
聖保祿中學1
聖士提反書院2
聖士提反女子中學1
中華基金中學2
香港真光中學1
英華女學校2
迦密聖道中學1
中華基督教會桂華山中學1
張振興伉儷書院3
中華傳道會劉永生中學4
文理書院(香港)3
北角協同中學2
福建中學 (小西灣)4
顯理中學5
漢華中學5
何東中學1
景嶺書院1
嶺南衡怡紀念中學4
衛理中學7
港島民生書院4
寶血女子中學5
培僑中學1
慈幼英文學校12
聖公會李福慶中學2
聖貞德中學6
仁濟醫院靚次伯紀念中學1
總人數140

這是基灣今年的派位
作者: hkefai    時間: 09-8-1 08:23

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-27 12:42 發表

Sorry ! 應該係Band 1 尾 至 Band 2

作者: noelching39    時間: 09-8-2 14:54

原帖由 hkefai 於 09-8-1 08:23 發表

應該係Band 2 尾 至 Band 3
我想不至於吧!應該係 band 1 尾 至 band 2 頭, 在柴灣來說是不錯的呢!
作者: hkefai    時間: 09-8-2 17:45

原帖由 noelching39 於 09-8-2 14:54 發表
我想不至於吧!應該係 band 1 尾 至 band 2 頭, 在柴灣來說是不錯的呢!

Sorry ! 攪錯咗!You are right !
作者: 家庭主婦    時間: 09-8-2 22:19

一定唔係BAND ONE 尾,最多BAND TWO 頭,因為今年選學校時,老師講左喱間係BAND TWO

作者: kuromima    時間: 09-8-3 11:15     標題: 回覆 1# 家庭主婦 的文章

所以 刘永生是 BAND 2 了
那寶血中學 (柴彎)
作者: hkefai    時間: 09-8-3 23:27

原帖由 kuromima 於 09-8-3 11:15 發表
所以 刘永生是 BAND 2 了
那寶血中學 (柴彎)

寶血女子中學 (柴彎) 好似 Band 2-3

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5