教育王國

標題: 聖羅撒 k1 的家長 [打印本頁]

作者: wing    時間: 09-5-9 13:41     標題: 聖羅撒 k1 的家長

有沒有9月會返 k1 的小朋友家長呀 ?

大家得閒傾下話丫

你地小朋友會返上午定下午班呀 ??

我晞晞會返上午班呀
作者: bebu    時間: 09-5-9 18:03

我女女都係讀上午班
nice to meet you
作者: wing    時間: 09-5-9 23:54

halo bebu ~

你係咪自己湊囡囡架 ? 會唔會自己湊佢返學放學 ? 如果係到時我地就可以見到面la
作者: zzidane    時間: 09-5-10 00:35     標題: 回覆 1# wing 的文章

Nice to meet you all,

My daughter will be studying K1 morning class from September. She will take school bus for transportation.

zzidane
作者: bebu    時間: 09-5-10 12:12     標題: 回覆 3# wing 的文章

wing
不是呀, 因為我是在職媽媽, 加上我們住得很遠, 所以女女會坐校車. 我女女又係有個"希"字. hee hee
作者: bebu    時間: 09-5-10 12:13     標題: 回覆 4# zzidane 的文章

zzidane

nice to meet you.
作者: wing    時間: 09-5-11 14:37

halo zzidane ~

bebu ~ 我地都住得好遠架, 不過我無做野, 所以會親自接送, 朝早會同埋家姐一齊搭車返學

係呢 , 你地會唔會返學校買校服呀?
作者: zzidane    時間: 09-5-11 17:35

HiHi,

We will probably go to school for the uniform making and submission of copuon on 6/7.
We live in Tsing Yi and my baby girl will take school bus.

zzidane

原帖由 wing 於 09-5-11 14:37 發表
halo zzidane ~

bebu ~ 我地都住得好遠架, 不過我無做野, 所以會親自接送, 朝早會同埋家姐一齊搭車返學

係呢 , 你地會唔會返學校買校服呀?

作者: zzoe    時間: 09-5-11 20:47

我女女都會返上午班,佢會搭校車返學,我地會自己去新蒲崗買校服。
作者: bebu    時間: 09-5-11 21:12

Most likely, I will go to school for ordering uniform.
Hope to see you there.
作者: wing    時間: 09-5-12 13:30

halo zzoe ~

好似唔係好多小朋友會讀聖羅撒咁喎, 呢度無乜人既

原來你地個個都係在職媽咪, 你地真係犀利呀, 又返工又要照顧小朋友

我都會返去買校服, 因為我大鄉里唔識去新蒲崗呀, 希望到時有機會見到你地啦
作者: stephanielum    時間: 09-5-14 14:11

wing, zzoe, bebu & zzidane

Hi, 我囡囡都係今年讀K.1 AM, 好高興認識你地, 唔知到時會唔會編埋同一班呢!
我住葵涌, 囡囡都會坐校車返學, 有無人都係住依區架!
作者: yantung0224    時間: 09-5-14 15:38

你地個個小朋友都係讀上午班 !我囡讀下午班呀 ! 我都好想佢讀上午班呀 !

作者: wing    時間: 09-5-14 19:01

halo 咁多位同學仔既媽媽~

其實我係住屯門既, 不過大女都係出九龍返學,所以我朝早會一次過湊兩個出去

yantung0224 你有無寫紙要求轉番上午班呀 ? 我交書簿費果日見好多下午班家長都想轉呀

大家要多d上黎交流下呀 ~
作者: WINGYINMON    時間: 09-5-15 13:15

我囡囡讀上午班,都係坐校車,好想入學校入面睇下,所以會去學校買校服。我囡囡係大女1月出世架,現在讀緊<麗港城迦南>我本人覺得好好,不過冇小學所以轉校。
作者: wtkellen    時間: 09-5-15 14:19

大家好,我想幫囡囡報該校,我住fanling,會不會好遠呀,有冇校車架?

請給意見
作者: bebu    時間: 09-5-16 16:21

Wing,我同你差唔多, 我住元朗
作者: eunicechung    時間: 09-5-16 16:26

你好,我個女讀上午班
作者: cowwing    時間: 09-5-16 17:11

你好,我個女讀下午班
作者: wing    時間: 09-5-17 00:46

halo eunicechung  halo cowwing

bebu ~ 乜咁啱呀, 乜有校車入到元朗咩? 咁車費咪好貴囉 ?
我地買校服果日睇下有無機會見下先,你會唔會帶埋囡囡去呀?

halo wtkellen, 其實我諗都有人住你果頭既, 至於校車到唔到我就唔太清楚, 因為我無左校車果張紙,你小朋友幾大呀?

halo WINGYINMON, 你都係在職媽媽? 小朋友都係會搭校車架? 好似個個都搭校車返學添
作者: cowwing    時間: 09-5-17 16:21

Hi Wing

I am not sure to buy 校服 at school or not at this moment. My Daughter is having N Class at morning. She need to sleep at afternoon.
作者: wing    時間: 09-5-18 13:45

hi cowwing , 咁你咪要自己去新蒲崗買囉? 我本來都想自己早d去買, 但係怕盪失路, 所以都係唔好咯
作者: cowwing    時間: 09-5-19 09:31

我怕盪失路 so I am still thinking. hahaha.......
作者: bebu    時間: 09-5-19 22:04

WING
我會帶埋亞女去呀, 等佢見下間學校, 比定d心理準備佢. 但我要返工, 所以應該會同埋工人一齊去, 等工人帶佢返屋企
d保姆車真係好鬼貴
作者: bebu    時間: 09-5-19 22:05

cowwing, 你女女個樣好大個呀,係唔係大女黎?
作者: cowwing    時間: 09-5-20 00:08

Yes.
I have one child only.

She study 下午班. Otherwise, you can see her la ...
作者: cherrysino    時間: 09-5-20 10:59

Dear all,

My elder daughter 葆晴 will be studying K1 morning class in Sept as well and she's now in Cannan Waterloo Road (full day pre-nursery).

Nice to know you all.
作者: zzoe    時間: 09-5-20 21:39     標題: 回覆 4# bebu 的文章

D 保姆車真係好貴呀!我住土瓜灣都要$620一個月。

作者: cowwing    時間: 09-5-20 23:56

I leave in Shatin. The School Bus Fee is $800.
作者: virgokaren    時間: 09-5-21 02:45

請問你們是否全部都有讀 Nursary?

可不可以講下你們 interview 時考咩?

是不是要教友才可考入?

2011年讀k1,幾時可以申請?

謝謝解答!
作者: yantung0224    時間: 09-5-21 12:11

當日我都見到好多家長寫信轉上午班,後來校車d人話比我知,以佢地既經驗問返d家長10個都唔會2個可以轉到上午班,所以我放棄左無同佢轉上午班,我住紅磡甘近都編下午班,但有d住好遠反而佢地就讀上午班,所以都唔係好明佢地既編制 !
大家係咪都係會返學校買校服呀 ! 不如當日大家係學家聚下認識下 !       

原帖由 wing 於 09-5-14 19:01 發表
halo 咁多位同學仔既媽媽~

其實我係住屯門既, 不過大女都係出九龍返學,所以我朝早會一次過湊兩個出去

yantung0224 你有無寫紙要求轉番上午班呀 ? 我交書簿費果日見好多下午班家長都想轉呀

大家要多d上黎交流下呀  ...

作者: yantung0224    時間: 09-5-21 12:17

zzoe 你囡囡讀上午班 or 下午班呀 ! 如果係下午我地就係同一架校車 !
其實$620,都唔係好貴, 我而家去九龍塘架校車要$1000元 ! 我地仲係差唔多開學先通知我地加140元校車 !

原帖由 zzoe 於 09-5-20 21:39 發表
D 保姆車真係好貴呀!我住土瓜灣都要$620一個月。

作者: wing    時間: 09-5-21 13:34

咁多位媽媽, 如果6號果日大家會返去買校服既, 不如約下見見面啦, 因為你地大部份都係搭校車, 所以到時無乜機會見到架
作者: wing    時間: 09-5-21 13:38

virgokaren , 我地本身唔係教友, 晞晞亦都無讀開nursery. 當日in既時候我地家長係唔可以陪佢架,晞晞果張枱有兩個小朋友一齊坐係度,不過就問完一個先到另一個,我都唔係好知問過d咩,我淨係見老師俾本書佢睇,跟住問下佢野咁囉,最尾仲俾兩隻糖佢揀既

作者: wing    時間: 09-5-21 13:40

bebu, 你咪睇晞晞個樣好似好細個咁, 其實佢都係大女黎架, 不過個樣同身型都係bb咁咋
作者: zzoe    時間: 09-5-21 20:26

hi yantung0224

我囡囡讀上午班﹐唔可以同你地一架校車!

原帖由 yantung0224 於 09-5-21 12:17 發表
zzoe 你囡囡讀上午班 or 下午班呀 ! 如果係下午我地就係同一架校車 !
其實$620,都唔係好貴, 我而家去九龍塘架校車要$1000元 ! 我地仲係差唔多開學先通知我地加140元校車 !

...

作者: leemark    時間: 09-5-22 11:33

Hi hi, 我個囡讀下午班呀.........多多指教!
作者: BU813    時間: 09-5-22 14:00     標題: 回覆 31# yantung0224 的文章

我地都係當日比信希望轉上午班, 一星期後, 學校打嚟話成功呀, 好開心

原帖由 yantung0224 於 09-5-21 12:11 發表
當日我都見到好多家長寫信轉上午班,後來校車d人話比我知,以佢地既經驗問返d家長10個都唔會2個可以轉到上午班,所以我放棄左無同佢轉上午班,我住紅磡甘近都編下午班,但有d住好遠反而佢地就讀上午班,所以都唔係好明佢地既編制 ...

作者: WINGYINMON    時間: 09-5-22 17:50     標題: 回覆 24# WINGYINMON 的文章

買校服當日我bb因為早上要返學,所以應該下午3點左右才到。
作者: cowwing    時間: 09-5-22 21:48

Leemark,

我個囡讀下午班 wo.....!
作者: yantung0224    時間: 09-5-23 12:25

hi bu813,
恭喜晒係呀 !

原帖由 BU813 於 09-5-22 14:00 發表
我地都係當日比信希望轉上午班, 一星期後, 學校打嚟話成功呀, 好開心

作者: yantung0224    時間: 09-5-23 12:32

有興趣既媽媽不如當日係學校約個地方得大家交流下.........

原帖由 wing 於 09-5-21 13:34 發表
咁多位媽媽, 如果6號果日大家會返去買校服既, 不如約下見見面啦, 因為你地大部份都係搭校車, 所以到時無乜機會見到架

作者: bebu    時間: 09-5-24 12:54     標題: 回覆 42# yantung0224 的文章

都好呀. 有冇人報名呀
作者: leemark    時間: 09-5-25 14:56     標題: 回覆 4# cowwing 的文章

唔知會唔會同班呢???
我都會6號去學校, 同埋會帶埋囡囡, 想話比佢知佢會讀呢間學校. 你會去嗎? 不過我會下午先去, 我打算請半日假呀!
作者: cowwing    時間: 09-5-26 00:34

我都下午先去. 上午有 Nursery Class.

But not sure now, I may be buy it at 新蒲崗. Update Later la.......

原帖由 leemark 於 09-5-25 14:56 發表
唔知會唔會同班呢???
我都會6號去學校, 同埋會帶埋囡囡, 想話比佢知佢會讀呢間學校. 你會去嗎? 不過我會下午先去, 我打算請半日假呀!

作者: cherrysino    時間: 09-5-26 11:33

好呀, 大家見吓面認識吓 good good!
我囡囡葆晴係返 Cannan 全日班的, 我打算等佢係學校午睡完先提早湊佢放學行過去 St Rose 做校服呀!

原帖由 cowwing 於 09-5-26 00:34 發表
我都下午先去. 上午有 Nursery Class.

But not sure now, I may be buy it at 新蒲崗. Update Later la.......

作者: yantung0224    時間: 09-5-26 13:48

哈哈哈!!!!!!!!!!!我都係6號下午帶恩彤去st. rose睇下學校既環境 ! 大家不如定個時間:

yantung0224  - 15:00pm

原帖由 cherrysino 於 09-5-26 11:33 發表
我囡囡葆晴係返 Cannan 全日班的, 我打算等佢係學校午睡完先提早湊佢放學行過去 St Rose 做校服呀!

作者: wing    時間: 09-5-26 15:10

唉呀, 你地個個都諗住下晝先去買校服呀... 我仲諗住果朝湊完大女返學食埋早餐就去架la喎, 你地睇下約到咩時間, 我試下就唔就到先, 因為太晏我又唔得,16:30 要接大女放學呀 ~
作者: WINGYINMON    時間: 09-5-26 15:43

我囡囡又係迦南呀...不過係(麗港城),九龍塘St Rose 同 cannan好近啊,點解你會轉校?我覺得cannan好好架,不過我住個區唔係靚校網,我驚第時考小學困難所以轉。

原帖由 cherrysino 於 09-5-26 11:33 發表

作者: yantung0224    時間: 09-5-27 09:25     標題: 回覆 1# WINGYINMON 的文章

大家到時再約都未遅啦 ! 時間大家可以再夾既...
作者: WINGYINMON    時間: 09-6-4 12:54

Helo Wing
我6號大多數2點至3點左右到,上午班有兩班都未必一定同班,我囡囡坐校車...所以我們會少機會見面,第時家長日可能多D機會架,你囡囡中文名叫咩呀,第時返學我問下我個囡有冇同你個囡一班。
作者: wing    時間: 09-6-4 19:11

Helo Wing
我6號大多數2點至3點左右到,上午班有兩班都未必一定同班,我囡囡坐校車...所以我們會少機會見面,第時家長日可能多D機會架,你囡囡中文名叫咩呀,第時返學我問下我個囡有冇同你個囡一班。 ... [/quote]

我亞女叫 梁晞晴 呀  , 你囡囡呢 ??
作者: WINGYINMON    時間: 09-6-8 13:12

我囡囡叫 穎姸 Angel

原帖由 wing 於 09-6-4 19:11 發表
Helo Wing
我6號大多數2點至3點左右到,上午班有兩班都未必一定同班,我囡囡坐校車...所以我們會少機會見面,第時家長日可能多D機會架,你囡囡中文名叫咩呀,第時返學我問下我個囡有冇同你個囡一班。 ...

我亞女叫  ... [/quote]
作者: cowwing    時間: 09-6-9 09:24

I have bought 校服 at 新蒲崗. It is quite difficult to find. Actually, I follow  my daughter's mother to go to there.
作者: cherrysino    時間: 09-7-13 11:18

終於搵返呢個 topic 出來啦.... miss 咗個見面機會添.

原來件校服裙係粉紅色的, 我阿囡開心到要自己拎住走, 因為佢最鐘意粉紅色 (連個膠袋都係粉紅色), 佢以為係公主裙.

當日遇到個老師解答交學券的問題就 super 好, 不過校車公司就有d差勁, 佢要脅我話報半程唔一定有得坐, 佢哋會收晒d來回程的學生, 如有位先會 call 我哋, 態度仲....

開學前搵日 (Sat) 出來玩吓呀, 等小朋友見吓面, 到時返學都會熟口熟面易適應, 好嗎? (我女係上午班)
作者: cowwing    時間: 09-7-14 13:50

Registration of School Bus is done at long time ago wo....  You do it when you buy uniform? .....  I only get the receive notify by mail. Does it mean that they they accept my registration on school bus?  I buy the school uniform at uniform company. Therefore, I don't know the detail at buying uniform day at school that day. Can you elaborate more ?

原帖由 cherrysino 於 09-7-13 11:18 發表
終於搵返呢個 topic 出來啦.... miss 咗個見面機會添.

原來件校服裙係粉紅色的, 我阿囡開心到要自己拎住走, 因為佢最鐘意粉紅色 (連個膠袋都係粉紅色), 佢以為係公主裙.

當日遇到個老師解答交學券的問題就 super  ...

作者: wing    時間: 09-7-17 09:56

大家好呀 ~ 果日買完校服返到屋企, 晞晞已經第一時間著上身仲影埋相添la. 晞晞真係好細粒, 校裙同運動套裝都係要最細果個碼, 外套未有貨, 要9月先有

如果大家有興趣,我都想約埋出黎玩下喎

作者: zoe98chan    時間: 09-7-17 14:26

各位囡囡讀st rose的家長, 請問點解你地會選擇st rose??
作者: zzoe    時間: 09-7-18 22:14

我囡囡都係上午班喎

Zzoe
=================
原帖由 cherrysino 於 09-7-13 11:18 發表

作者: acepno    時間: 09-7-25 16:41

作者: kion    時間: 09-8-2 00:47     標題: 回覆 57# zzidane 的文章

me too, my daughter will study am class and will take school bus.
作者: wing    時間: 09-8-9 10:21

話咁快已經8月, 好快就要開學la ~ 大家預備好未呢 ??
作者: fcatherinehk    時間: 09-8-9 13:30

準備好啦,等理個家長講座睇下仲有咩要預備.
好期待呀!
原帖由 wing 於 09-8-9 10:21 發表
話咁快已經8月, 好快就要開學la ~ 大家預備好未呢 ??

作者: zzoe    時間: 09-8-10 09:16

家長講座嗰日要掛個學生名牌, 好唔好小朋友嘅名, 網名, 上午班或者下午班, 咁咪知係BK媽咪, 到時可以一齊交換心得

網名                  小朋友名                上 / 下午班
====                 ========               =========
Zzoe                   陳可晴                     上午班

原帖由 fcatherinehk 於 09-8-9 13:30 發表
準備好啦,等理個家長講座睇下仲有咩要預備.
好期待呀!

作者: stephanielum    時間: 09-8-10 12:49

家長講座嗰日要掛個學生名牌, 好唔好小朋友嘅名, 網名, 上午班或者下午班, 咁咪知係媽咪, 到時可以一齊交換心得

網名                  小朋友名                上 / 下午班

====                 ========               =========
Zzoe                   陳可晴                     上午班
Stephanielum      譚迦琳                     上午班

原帖由 zzoe 於 09-8-10 09:16 發表
家長講座嗰日要掛個學生名牌, 好唔好小朋友嘅名, 網名, 上午班或者下午班, 咁咪知係媽咪, 到時可以一齊交換心得

====                 ========        ...

作者: WINGYINMON    時間: 09-8-10 13:04

不如22號家長日見下先啦,突然間約出來又唔知去邊好...好似有點難度喎,但如果真係好多人都有興趣出來我都唔介意架。

作者: WINGYINMON    時間: 09-8-10 13:06

[quote]原帖由 stephanielum 於 09-8-10 12:49 發表

WINGYINMON    邵穎姸                  上午班
作者: zzoe    時間: 09-8-11 08:59

家長講座嗰日要掛個學生名牌, 好唔好小朋友嘅名, 網名, 上午班或者下午班, 咁咪知係BK媽咪, 到時可以一齊交換心得

Stephanielum      譚迦琳                     上午班

WINGYINMON    邵穎姸                上午班

原帖由 WINGYINMON 於 09-8-10 13:06 發表
[quote]原帖由 stephanielum 於 09-8-10 12:49 發表
家長講座嗰日要掛個學生名牌, 好唔好小朋友嘅名, 網名, 上午班或者下午班, 咁咪知係媽咪, 到時可以一齊交 ...

作者: wing    時間: 09-8-11 14:45

WINGYINMON    邵穎姸                上午班
wing                    梁晞晴                     上午班
作者: zzoe    時間: 09-8-13 00:41

wing                    梁晞晴                     上午班
作者: cowwing    時間: 09-8-13 18:36

cowwing              張淖惠                     下午

作者: wing    時間: 09-8-21 16:48

聽日就係家長會la .. 我想問下, 如果我由沙田火車站去, 應該點去呀 ??
作者: cowwing    時間: 09-8-21 19:53

馬鞍山鐵路
,
第一城
站, walk 2 minutes

原帖由 wing 於 09-8-21 16:48 發表
聽日就係家長會la .. 我想問下, 如果我由沙田火車站去, 應該點去呀 ??

作者: wing    時間: 09-8-23 10:45

唔該晒 cowwing ~

你地囡囡讀咩班呀 ? 晞晞讀 信班 呀 , 有無人同班呀 ?
作者: cowwing    時間: 09-8-23 15:28

cowwing              張淖惠                     下午
班 ()
作者: zzoe    時間: 09-8-24 12:20

Zzoe                   陳可晴                     上午班 (望)

班 ()
作者: WINGYINMON    時間: 09-8-24 13:01

Hi Wing   我囡囡都係上午"信班"呀,8月28日見啦,如果唔係就很少機會...因為我囡囡坐校車,要等學校聚會才可以見。

作者: stephanielum    時間: 09-8-25 13:11

Zzoe                   陳可晴                     上午班 (望)
(仁)WINGYINMON    邵穎姸                上午班 (信)
wing                    梁晞晴                     上午班 (信)
班 ()

作者: OB-father    時間: 09-8-25 14:37

原帖由 WINGYINMON 於 09-8-24 13:01 發表
Hi Wing   我囡囡都係上午"信班"呀,8月28日見啦,如果唔係就很少機會...因為我囡囡坐校車,要等學校聚會才可以見。

我阿女都係信班,呢到好多同學仔
作者: zzidane    時間: 09-8-25 21:48

Hello, 都係上幼信,叫梁若式 (式式), 撘青衣校車,28/8相認啦

zzidane

原帖由 WINGYINMON 於 09-8-24 13:01 發表

作者: WINGYINMON    時間: 09-8-26 13:13

你囡囡好靚女呀...個名係.....???,係唔係坐校車呢。

原帖由 OB-father 於 09-8-25 14:37 發表

我阿女都係信班,呢到好多同學仔

作者: eunicechung    時間: 09-8-26 19:21

我個女都係幼信班叫葉婧妤,到時相認啦
作者: OB-father    時間: 09-8-27 09:48

原帖由 WINGYINMON 於 09-8-26 13:13 發表
你囡囡好靚女呀...個名係.....???,係唔係坐校車呢。

Thanks 先!
阿囡叫陳倩樺,坐校車(將軍澳)
作者: wtkellen    時間: 09-8-27 11:59

Hi zzidane,,

我想問下我囡囡都想入讀10-11學年呀,但我住東涌,係咪只有青衣才有校車呀,叫亞囡去咁遠讀書,我都有點心痛,
e +真係15 16

請大家分享吓la

Thanks
作者: OB-father    時間: 09-8-27 13:02

原帖由 wtkellen 於 09-8-27 11:59 發表

我想問下我囡囡都想入讀10-11學年呀,但我住東涌,係咪只有青衣才有校車呀,叫亞囡去咁遠讀書,我都有點心痛,
e +真係15 16

請大家分享吓la

Thanks ...

唔係話入就入架,你俾阿囡interview,收左先諗la,
仲難入過大學呀!
作者: zzidane    時間: 09-8-27 22:48

Hi wtkellen,

Recall that there has no school bus service to Tung Chung. I feel the same with you about the long distance between SRL KG at Kowloon Tong and Tung Chung. Perhaps you may try to apply KG in Tsing Yi area.....Learning Habitat (Tsing Yi) is good KG in Tsing Yi.

zzidane

原帖由 wtkellen 於 09-8-27 11:59 發表

e +真係15 16

請大家分享吓la

Thanks ...

作者: wtkellen    時間: 09-8-28 11:46

Dearest,

Thanks for sharing
作者: zzidane    時間: 09-8-29 00:23

見到穎妍和婧妤啦,其他則未有時間相認,星期一再見啦
作者: wing    時間: 09-8-29 14:22

大家好呀 ~ 第一日開學順順利利 ~ 不過我認人比較差, 所以認唔到你地呀 ~

晞晞坐係對正老師果張檯 , 你地坐邊張檯呀 ? 星期一等我過黎打過招呼都好丫 ~
作者: WINGYINMON    時間: 09-8-29 22:18

我同式式傾過啦,晴妤坐係穎姸隔離架...不過你唔認得。星期一唔比家長上架...我唔去..由爸爸去...遲D再傾。
作者: zzidane    時間: 09-8-30 12:00

我會同工人一齊, 見到晞晞和婧妤媽媽.
作者: ctang97    時間: 09-9-1 10:01

Hi, zzidane

It was nice meeting you yesterday.  Guess you know who I am? :)

My girl cried when riding on school bus this morning.  How about your daughter?

HY's mom
作者: wing    時間: 09-9-1 17:09

今日終於同式式媽咪相認咗la ~ 不過仲未有機會同其他媽媽say hello 添

你地囡囡返成點呀? 放學有無同你地講做過d咩呀 ?
作者: zzidane    時間: 09-9-1 22:39

Sure I remember you.
SikSik was no crying, because I got on the bus together with her.
She seems enjoying her school life.

You don't worry, just a few days.

SikSik Ma
原帖由 ctang97 於 09-9-1 10:01 發表
Hi, zzidane

It was nice meeting you yesterday.  Guess you know who I am? :)

My girl cried when riding on school bus this morning.  How about your daughter?

HY's mom

作者: zzidane    時間: 09-9-1 22:43

Hello! just to say hi.

SikSik Ma
原帖由 wing 於 09-9-1 17:09 發表
今日終於同式式媽咪相認咗la ~ 不過仲未有機會同其他媽媽say hello 添

你地囡囡返成點呀? 放學有無同你地講做過d咩呀 ?

作者: WINGYINMON    時間: 09-9-3 12:13

你地囡囡喜唔喜歡上學呢?我囡囡返到屋企好開心架..又會同我講吃左什麼茶點.....但係今朝話唔返學呀,佢想我同佢一齊入課室啊。
作者: wing    時間: 09-9-3 16:18

晞晞返咗幾日學都好開心,完全無話唔肯返. ..

但今朝突然鬧情緒, 唔肯上課室, 要我陪佢 , 我問佢咩事, 佢話唔開心 , 因為今朝同家姐鬧交, 俾家姐大聲鬧喎 ~

結果要出動到李主任抱佢入去..

咁我見佢今朝喊晒 , 所以放學就早d 去排隊啦, 諗住早d 上去接佢嘛, 點知我問老師, 老師話佢無喊喎, 原來佢未上到班房就已經收晒聲, 老師根本唔知佢喊過 .. 激死
作者: WINGYINMON    時間: 09-9-7 12:57     標題: 回覆 1# wing 的文章

各位(幼信班)媽咪,會唔會出席11月7日既家教周年大會呀,我地可以傾下聚下交流下....,至於參選就不會啦,因為我要上班...不會有太多時間,一次半次義工我都OK,你地呢會唔會參選呀?
作者: josesinmicki    時間: 09-9-7 18:51

各位媽咪

作者: josesinmicki    時間: 09-9-7 18:59

各位媽咪:
我於上星期三2/9收到St Rose打比我話收我個囡讀K1呀,明天係第一天返學8/9,上午仁班,請大家多多指教.
家住青衣,會坐校車返學,不過明天我會親自帶佢返學,因為驚新環境,佢會喊.
日後希望可以同大家多D交流下,

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5