教育王國

標題: 白老鼠中三選科, 請給意見 [打印本頁]

作者: mgtmgtmgt    時間: 09-5-25 15:25     標題: 白老鼠中三選科, 請給意見

小兒所選ELECTED SUBJECTS 次序如下:

PHYSIC, ECONS, COMBINED SCI (CHEM+BIO), GEOG, BUSINESS (SOMETHING LIKE ACCOUNTING).

小兒不喜讀chem 但對physic 很有興趣. 我想知道以上選擇將來入大學會否很少科目選, 他一定不是讀醫的人. 煩請提些意見或可否有另有好的選擇.

thanks a lot
作者: 鵝老太    時間: 09-5-25 20:26

視乎能力,興趣

有興趣,沒能力佢未必讀得來

有能力 ge 話就俾佢按自己興趣揀,再問問佢 why 要揀呢 d科
作者: khmama    時間: 09-5-25 23:18

原帖由 mgtmgtmgt 於 09-5-25 15:25 發表

PHYSIC, ECONS, COMBINED SCI (CHEM+BIO), GEOG, BUSINESS (SOMETHING LIKE ACCOUNTING).

小兒不喜讀chem 但對physic 很有興趣. 我想知道以上選擇將來入大學會否很少科目選,  ...

如果選頭3科, 只係入唔到浸大既中醫學,生物醫學,中藥學. 中大既藥劑學,食物及營養科學,分子生物技術學,生物化學. 假如對呢o的科目冇興趣, 就冇所謂. 建議你囝囝讀數學延伸課程, 好多大學科目有優先.
作者: SpadeaAce    時間: 09-5-26 10:57

留意如果你無兩科理科
會有D大學ge理科/ 工程都入唔到
好似中大理學院就係咁...即係你依家剩讀physics, 將來大學想揀physics 都唔得
仲有...數學延伸以統計嗰邊用途大D

反而econ, geog, business 等科目, 無一科大學學科係要求你讀左呢幾科先入得...簡單D講剩係會幫到你ge 入大學grade
最諷刺係連大學econ 等科都唔需要你334有相對應科目
作者: mgtmgtmgt    時間: 09-5-26 11:31

多謝大家回覆, 小兒最大問題是他不是讀理科的料子, 反而好有潛質做sales,因為口水多過茶,學校科外活動的活躍份子,最特出是運動, 所以想深一層他真的不是讀書形, 只好比他自己決定, 他有選數學延伸不過就不是統計,但物理成績是ok的,而最高分的是設計及藝術 , 他將來想讀設計,聽他說, 學校頭50名的同學有半選商科, 反而以phy,chem,bio作頭工個selection就比較少, 都是這一句”為人父母真是難”. 
作者: superbubu    時間: 09-5-26 21:42

原帖由 mgtmgtmgt 於 09-5-25 15:25 發表

小兒不喜讀chem 但對physic 很有興趣. 我想知道以上選擇將來入大學會否很少科目選,  ...

我自己其實讀過哂咁,我覺得最好玩係BUSINESS同GEOG~
我覺得選科最緊要係小朋友鍾意~
因為有興趣拎高份既機會都會多D~

講真,到時入大學既要求都唔知會變成點~
不用太擔心
作者: dodo199906    時間: 09-5-27 00:58

如果揀bio+chem但唔讀伸延數又如何?阿囡最好係中西史、geog、bio其次chem,因佢係數痴(白痴個隻)但讀中西史出路係咪窄d,讀chem,bio好似好d,但唔讀伸延數有影响嗎?
作者: 2bzmummy    時間: 09-5-27 08:37

原帖由 dodo199906 於 09-5-27 00:58 發表
如果揀bio+chem但唔讀伸延數又如何?阿囡最好係中西史、geog、bio其次chem,因佢係數痴(白痴個隻)但讀中西史出路係咪窄d,讀chem,bio好似好d,但唔讀伸延數有影响嗎? ...

以我理解,好多學校都會篩選某些數理比較好的同學,才可以選修數學伸延部份,所以毋須擔心,學校容許你去讀都應該幾乎肯定你能應負
作者: mgtmgtmgt    時間: 09-5-27 09:52

原帖由 superbubu 於 09-5-26 21:42 發表

我自己其實讀過哂咁,我覺得最好玩係BUSINESS同GEOG~
我覺得選科最緊要係小朋友鍾意~
因為有興趣拎高份既機會都會多D~

講真,到時入大學既要求都唔知會變成點~
不用太擔心 ...

非常同意, 我個人覺得最有用是geog,hist, chin hist, chin lit, 為何??因為讀這幾科語文能力會好些, 出來社會找工作機會時反而幾有用, 我經歷是寫得,講得, 不做得, 永遠都是霸到個神位坐
作者: mgtmgtmgt    時間: 09-5-27 09:58

原帖由 dodo199906 於 09-5-27 00:58 發表
如果揀bio+chem但唔讀伸延數又如何?阿囡最好係中西史、geog、bio其次chem,因佢係數痴(白痴個隻)但讀中西史出路係咪窄d,讀chem,bio好似好d,但唔讀伸延數有影响嗎? ...

語文好, 好有用. 最麻煩是我個仔樣樣都吾得, 只玩得.辨靚得
作者: dodo199906    時間: 09-5-27 13:59

佢地係依總成績次序揀科,所以佢maths唔好都可以讀理科,而佢地讀理科係包埋伸延課程,所以人人讀你唔讀係咪有影响呢?佢係英文幾好,中文就.....所以文科文學又唔掂,理科數學又唔好,点算?
作者: kaan    時間: 09-5-27 14:44

數學延伸課程分兩part. 可選其中一part修讀.
請問呢兩part, 究竟有何分別? 邊part 容易讀些? 有用些?
作者: 2bzmummy    時間: 09-5-27 15:26

原帖由 dodo199906 於 09-5-27 13:59 發表
佢地係依總成績次序揀科,所以佢maths唔好都可以讀理科,而佢地讀理科係包埋伸延課程,所以人人讀你唔讀係咪有影响呢?佢係英文幾好,中文就.....所以文科文學又唔掂,理科數學又唔好,点算? ...

應該唔係咁樣喎 ........
作者: dodo199906    時間: 09-5-27 15:37     標題: 回覆 1# 2bzmummy 的文章

咁係點?請指教
作者: JP    時間: 09-5-27 15:41     標題: 回覆 14# mgtmgtmgt 的文章

之前有個中四選科topic 比大家參考-
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D4
作者: 2bzmummy    時間: 09-5-27 15:50

原帖由 dodo199906 於 09-5-27 15:37 發表
咁係點?請指教

讀理科同讀 maths 伸延課程係兩回事,以前讀理科都不等於有得讀 A. maths ,我聽到好多學校都只係容許某部份數學成績比較標青既同學選修 maths 伸延課程,同埋應該要 F. 5 先開始有堂,希望有其他資料既家長指正
作者: kaan    時間: 09-5-27 16:04

我仔學校只容許math科 全級全年成績排名較高的學生, 才可選修math伸延課程. 即是要求math 成績好學生才可以.  
而選修其它科, 則以全級全年總成績排名先後次序獲優先權.
明年F.4時, 不同科目往不同課室上課, 再沒有理科班或文科班之分.
或者每間學校標準不一樣.

作者: 2bzmummy    時間: 09-5-27 16:12

原帖由 kaan 於 09-5-27 16:04 發表
我仔學校只容許math科 全級全年成績排名較高的學生, 才可選修math伸延課程. 即是要求math 成績好學生才可以.  
而選修其它科, 則以全級全年總成績排名先後次序獲優先權.
明年F.4時, 不同科目往不同課室上課, 再沒有 ...

我聽聞大部份學校都係呢個做法,只有少部份綑綁式每班指定科目 。。。。
作者: lk362    時間: 09-5-27 16:29

原帖由 2bzmummy 於 09-5-27 15:50 發表

讀理科同讀 maths 伸延課程係兩回事,以前讀理科都不等於有得讀 A. maths ,我聽到好多學校都只係容許某部份數學成績比較標青既同學選修 maths 伸延課程,同埋應該要 F. 5 先開始有堂,希望有其他資料既家長指正 : ...

我ar女學校係F.4已經可以揀讀M1,M2(兩班)
M1,M2同其他選修科冇直接關係
M1係Similar to the existing Mathematics & Statistics
M2係Similar to the existing Additional Mathematics and Pure Mathematics
係Calculus 方面,M2讀既野係難d
**不過實際上可能唔同學校會有d分別
作者: 2bzmummy    時間: 09-5-27 16:56

原帖由 lk362 於 09-5-27 16:29 發表

我ar女學校係F.4已經可以揀讀M1,M2(兩班)
M1,M2同其他選修科冇直接關係
M1係Similar to the existing Mathematics & Statistics
M2係Similar to the existing Additional Mathematics and Pure Mathematics
係Calcu ...

有些學校都係 F.4 已經要決定係咪選修 M1 or M2 ,不過都要到 F.5 先會有堂(就算同學既程度達到,學校都會將選讀與否權利交回學生),M1 & M2 分別係 :

calculus & statistics (微積分 & 統計學)
calculus & algebra   (微積分 & 代數)

作者: mgtmgtmgt    時間: 09-5-27 17:27

小兒剛打電話同我講, 最後決定(自己改左):
math : core module + calculus & algebra   (微積分 & 代數)
phy, econ, chem, geog, bio, business (accounting)
學校都以考試成績排優先次序, 不過呀仔同我講進取好吾好, 我當時個心好sweet,個仔原來都好上心, 我同佢講, 決定左,就吾好理, 一條心去應付考試,等上天安排, 其實佢都十五十六, 不過同我有商有量我都好開心.
作者: SpadeaAce    時間: 09-5-27 21:32

講真 algebra 係會難過 statistics 好多下
因為 algebra 可以有好多變化, 要比較努力先攞到好成績 -- 簡單D講係"玩數"
statistics 會比較易掌握, 因為玩法有限, 變黎變去都有個譜, 而且大學比較多學科要求statistics 延伸

algebra o既好處係如果你可以數學掂o既話, 呢科絕對可以分到高低; 反而statistics 有機會會俾D學生偷到雞, 搏到高分
作者: dodo199906    時間: 09-5-28 00:13

原帖由 2bzmummy 於 09-5-27 16:56 發表

有些學校都係 F.4 已經要決定係咪選修 M1 or M2 ,不過都要到 F.5 先會有堂(就算同學既程度達到,學校都會將選讀與否權利交回學生),M1 & M2 分別係 :

calculus & statistics (微積分 & 統計學)
calculus & algebra   (微積分  ...

佢哋讀phy/chem/bio/combine其中2科嘅都要讀M1/M2,F.4下學期開始有堂!
作者: 2bzmummy    時間: 09-5-28 13:48

原帖由 dodo199906 於 09-5-28 00:13 發表

佢哋讀phy/chem/bio/combine其中2科嘅都要讀M1/M2,F.4下學期開始有堂!

哦,咁又未聽過喎,即係等於以前讀理科就一定要讀 A. maths ....

唔該到 F. 4 下學期再上黎匯報下係咪真係開始左上 M1 & M2 堂呀,或者可以透露邊間中學嗎 ?
作者: dodo199906    時間: 09-5-29 00:29

原帖由 2bzmummy 於 09-5-28 13:48 發表

哦,咁又未聽過喎,即係等於以前讀理科就一定要讀 A. maths ....

唔該到 F. 4 下學期再上黎匯報下係咪真係開始左上 M1 & M2 堂呀,或者可以透露邊間中學嗎 ? ...

好丫,佢讀九龍城某英中
作者: dodo199906    時間: 09-5-29 00:33

咁係咪讀phy/chem/bio而唔讀伸延數對日後上大學唔會好大影响?
作者: mgtmgtmgt    時間: 09-5-29 09:43

原帖由 dodo199906 於 09-5-28 00:13 發表

呀仔學校都好似一樣
作者: 2bzmummy    時間: 09-5-29 10:40

有關 HK 各大學 2012 年收生標準,請參考 :

http://www.edb.gov.hk/FileManage ... ents_eng_080218.pdf
作者: 樂樂    時間: 09-5-29 11:47

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 10:40 發表
有關 HK 各大學 2012 年收生標準,請參考 :

http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_6440/university_entrance_requirements_eng_080218.pdf

2bzmummy

如果冇記錯,你大仔己大學畢業,佢讀邊科架?畢左業幾耐,
搵到野做未?
作者: JP    時間: 09-5-29 12:00

原帖由 SpadeaAce 於 09-5-27 21:32 發表
講真 algebra 係會難過 statistics 好多下
因為 algebra 可以有好多變化, 要比較努力先攞到好成績 -- 簡單D講係"玩數"
statistics 會比較易掌握, 因為玩法有限, 變黎變去都有個譜, 而且大學比較多學科要求statistics ...
仲有...數學延伸以統計嗰邊用途大D

已公布的大學收生要求,如保險、金融、精算、engineering etc,需要數學延伸 Module 1 or 2, 中大 Quantitative Finance 要 Module 2 (calculus+algebra), 無一科必須要 Module 1(Calculus + Statistics), 即似乎修 module 2 出路廣D。
作者: 2bzmummy    時間: 09-5-29 13:36

原帖由 樂樂 於 09-5-29 11:47 發表

2bzmummy

如果冇記錯,你大仔己大學畢業,佢讀邊科架?畢左業幾耐,
搵到野做未?

咦,咁好記性既 ?

係呀,佢 2008 年尾已經畢業,Bachelor of Commerce,去年年中佢已經決定讀 Master of International Business(幸 or 不幸?)要 2010 年中先畢業啊

今年輪到細仔升 F.4 選科

作者: lk362    時間: 09-5-29 14:42

原帖由 JP 於 09-5-29 12:00 發表

已公布的大學收生要求,如保險、金融、精算、engineering etc,需要數學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=85&cb=12345619&n=a47fcc84延伸 Module 1 or 2, 中大 Quantitative Finance 要 Modu ...

That's true.
所以好多maths好既學生都係揀M2
作者: 2bzmummy    時間: 09-5-29 14:48

原帖由 lk362 於 09-5-29 14:42 發表

That's true.

我位小朋友都選左 M2,希望佢順利過渡啦,始終要睇 F.4 成績先知道有無得讀
作者: 樂樂    時間: 09-5-29 15:28

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 13:36 發表

咦,咁好記性既 ?

係呀,佢 2008 年尾已經畢業,Bachelor of Commerce,去年年中佢已經決定讀 Master of International Business(幸 or 不幸?)要 2010 年中先畢業啊

今年輪到細仔升 F. ...

呢度d媽咪多數講中學,上次你講你大仔已大學畢業,所以特別記得你囉.
作者: 2bzmummy    時間: 09-5-29 15:43

原帖由 樂樂 於 09-5-29 15:28 發表

呢度d媽咪多數講中學,上次你講你大仔已大學畢業,所以特別記得你囉.

哎呀,以後要小心言行先得

係呢,您小朋友好似 F.1,right ? 咁快有興趣留意選科 ?
作者: 樂樂    時間: 09-5-29 16:05

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 15:43 發表

哎呀,以後要小心言行先得

係呢,您小朋友好似 F.1,right ? 咁快有興趣留意選科 ?

我1個中4,1個小六,  入呢個topic都好多野睇,知道左好多野.
作者: 2bzmummy    時間: 09-5-29 16:21

原帖由 樂樂 於 09-5-29 16:05 發表

我1個中4,1個小六,  入呢個topic都好多野睇,知道左好多野.

哦,末代會考喎,要小心小心,另外又要煩升中 。。。祝您從心所願
作者: 樂樂    時間: 09-5-29 23:41

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 16:21 發表

哦,末代會考喎,要小心小心,另外又要煩升中 。。。祝您從心所願

hehe  多謝你先
作者: cow    時間: 09-5-30 13:04

原帖由 lk362 於 09-5-29 14:42 發表

這正是問題所在。大學要求M2的學科不多,如maths不是太好的話,以升學來說,選M1比較好! 自己100磅,同80-110磅或90-130磅的對手作賽較有把握?

再以選科來講,我會建議選最少一文一理,而選一些將來在大學未必會再讀的科,像Geog 和 Bio ,這两科對個人幾有用。有些科目,像econ 和 business,在大學多會讀到。
作者: MANFUN2010    時間: 09-5-30 17:26

HI, 你地好! 我女今年F3, 又係白老鼠, 佢想揀如下科目, 大家比啲意見, 謝謝!

chem/bio, 仲有一科, 想選中史或HISTORY, 不知那科較適合.

她說過如可以入大學, 很想讀醫, 如果事與願違(因為醫科很難入), 就去考督察, 現在督察的學歷程度是否需要碩士學位?
作者: SpadeaAce    時間: 09-5-30 20:28

其實我反而想問下依家334學生ge心態係點
我之前中3升中4, 入左a.maths 班, 唔使讀history, econ 等文科, 簡直開心到爆
到升中6, 揀埋app. maths, D chem/bio 又可以放埋一邊, 又開心左一餐

所以...我唔係好明點解依家D學生想文理科都揀 ---我中學之前中4 amaths班都迫人搭科文科ar...幾多人想drop左佢

喺我角度黎睇, 中學揀科得3個目的:
1. 為成績--揀易A ge 科, JUPAS 可以排頭位
2. 為興趣 -- 呢度講ge係大學學科, 如果子女想喺香港讀大學, 應該諗下將來ge科要求D乜, 跟住條路去揀
3. 未決定前途 -- 揀大路D ge 科, 務求升大學有最多選擇

因此...除非子女決志讀文科, 或者佢ge記性特好. 否則334下唔建議玩文理科, 要讀就全文la...經驗話俾我聽好少學生文理都掂
作者: 2bzmummy    時間: 09-5-30 21:20

原帖由 SpadeaAce 於 09-5-30 20:28 發表
我之前中3升中4, 入左a.maths 班, 唔使讀history, econ 等文科, 簡直開心到爆
到升中6, 揀埋app. maths, D chem/bio 又可以放埋一邊, 又開心左一餐

所以...我唔係好明點解依 ...

我好記得阿仔既老師講過,334 選科其實同以前無分別,都係文就揀文,理就揀理,所以雖然佢一向文理都好平均,不過相對比較喜歡數理,所以就揀左 chem,phy,部署讀 maths M2,既然無必要/興趣讀文商,佢就決定讀 chin. lit 用黎打好中文既基礎,到時覺得辛苦咪 drop 左佢,橫掂 4 + 2 都夠入大學
作者: MANFUN2010    時間: 09-5-30 23:23

334學制比前中3升中4選科靈活, 可以隨著自己的成績及喜好去選科, 不需要再局限舊制那樣只可選文或理. 相對來說, 學生比前更有信心及能力去掌握每一個自選科目的理解及應用.

我女記憶能力較好, 所以就選了BIO/CHEM, 因數學方面成績較遜, 所以就不選PHY, 選多一科中史或HISTORY, 加強自己中或英的語文能力.

原帖由 SpadeaAce 於 09-5-30 20:28 發表

所以...我唔係好明點解依 ...

作者: SpadeaAce    時間: 09-5-30 23:24

舊制嗰時入大學都係話要2科AL
不過實制上讀3科ge學生係會有優勢

所以依家好大機會都會係咁
話就話要兩科
不過讀3科更好
作者: dodo199906    時間: 09-5-30 23:31

興趣:西史>Bio>中史>chem>geog
能力:西史>geog>中史>Bio>chem
如揀Bio要+chem+Econ(校長話可以自修History,遲d唔鍾意可以drop Econ/History)
如揀中西史+Econ,放棄Bio,成日覺得讀理科好似路濶d,又怕文科難攞好成績,但其實佢係典型文科人,都鍾意寫essay(又唔代表寫得好好,只係都喜歡啦!)應該点揀呢?
作者: cow    時間: 09-5-31 00:55

所以...我唔係好明點解依家D學生想文理科都揀 ---我中學之前中4 amaths班都迫人搭科文科ar...幾多人想drop左佢

我以前唔識lum,以為讀理科唔使理英文。其實語文真係好重要。
讀理科可以增強邏輯思維;讀文科可以加強語文能力。人生是漫長的、多彩多姿的,不要只活在數理或文學的世界裏。
作者: 2bzmummy    時間: 09-5-31 10:36

原帖由 dodo199906 於 09-5-30 23:31 發表
如揀Bio要+chem+Econ(校長話可以自修History,遲d唔鍾意可以drop Econ/History)
如揀中西史+Econ,放棄Bio,成日覺得讀理科好似路濶d,又怕文科難攞好成績,但其 ...

按照 334 既遊戲規則,校本評核會佔一定比數,應該不可能有自修既可能性,不若再問清楚校方
作者: MANFUN2010    時間: 09-5-31 11:32

所以截至現在為止, 雖然我女是334的白老鼠, 冒著相當的風險去試驗這個新學制, 但在另一層面上, 她可以就著自己喜愛的科目而去選擇, 未嘗不是樂事, 讀書除了成績外, 興趣也是相當的重要, 對著一些連翻開書本都會乏力的科目, 真有味如嚼蠟的感覺.

原帖由 cow 於 09-5-31 00:55 發表

我以前唔識lum,以為讀理科唔使理英文。其實語文真係好重要。
讀理科可以增強邏輯思維;讀文科可以加強語文能力。人生是漫長的、多彩多姿的,不要只活在數理或文學的世界裏。 ...

作者: SpadeaAce    時間: 09-5-31 22:59

原帖由 dodo199906 於 09-5-30 23:31 發表
如揀中西史+Econ,放棄Bio,成日覺得讀理科好似路濶d,又怕文科難攞好成績,但其 ...

典型文科人就唔好揾理科la
其實bio算係理科中最背書/似文科ge一科
如果唔係理科材料, 讀chem 係幾大獲ge一件事
雖然讀理科將來出路闊D, 但如果中學理科都搞唔掂, 大學點讀得理科...
作者: dodo199906    時間: 09-6-1 00:17     標題: 回覆 3# 2bzmummy 的文章

自修西史系副校提議的,因佢鍾意西史,而Bio同Chem嘅成績都唔錯,所以校長有咁提議。
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-1 08:49

原帖由 dodo199906 於 09-6-1 00:17 發表
自修西史系副校提議的,因佢鍾意西史,而Bio同Chem嘅成績都唔錯,所以校長有咁提議。

我有呢個疑問,係因為小兒學校提出同樣問題,學校好清晰咁講明,係無上課既情形之下,學校不可能為學生提供校本評核,所以自修再去參加公開試係 334 制度之下不可能發生,不如您再問清楚學校,或者到教育局網站查清楚
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-1 08:50

原帖由 SpadeaAce 於 09-5-31 22:59 發表

典型文科人就唔好揾理科la
其實bio算係理科中最背書/似文科ge一科
如果唔係理科材料, 讀chem 係幾大獲ge一件事
雖然讀理科將來出路闊D, 但如果中學理科都搞唔掂, 大學點讀得理科... ...

同意,勉強去讀好難期望到好成績,又真係唔等於讀文科無出路
作者: cow    時間: 09-6-1 10:45

原帖由 2bzmummy 於 09-6-1 08:50 發表
同意,勉強去讀好難期望到好成績,又真係唔等於讀文科無出路  

用舊思維看新高中?
新學制原意﹕文中有理 理中有文。
《國家中長期教育改革和發展規劃綱要》工作小組辦公室昨天舉行新聞發佈會,提出將就社會關注度高、影響教育改革發展全局的20個重大問題繼續公開徵求意見。其中包括是否取消高中文理分科等問題。

高中文理分科之辯一度在坊間引起熱議,如今它已成為影響教育改革發展全局的20大問題之一,可見其受關注度之高。有識之士一直建議取消高中文理分科,比如十一屆全國人大代表朱永新曾撰文稱,高中與高考文理分科,大大削弱了文科的水準;文理分科,降低了民族的整體素質;文理分科,加劇了應試教育的效果。此外,包括教育部前副部長周遠清、北大前校長許智宏等業內人士,也均反對中學教育進行文理分科。
....
....
《國家中長期教育改革和發展規劃綱要》總體戰略研究組諮詢專家王渝生,在接受記者採訪時曾說,“我們談了很多年素質教育,但是目前大多數中小學依然實行應試教育”。這是實情。因此,如果應試教育不死,文理合科又有何益?要想實現取消文理分科後的願景,首當其衝的就應該是祛除應試教育,施行真正的素質教育,否則單純取消文理分科不僅達不到預期效果,反而加重學生負擔,客觀上助長應試教育。
(2月7日《揚子晚報》)

作者: judy    時間: 09-6-1 11:08

以前選科着重能力,三三制選科更可着重興趣。我侄兒在出版社做新高中學制的課本編版,佢同我講數理化比起中七,是淺了很多,只比會考深一點兒。
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-1 11:08

原帖由 cow 於 09-6-1 10:45 發表

用舊思維看新高中?
新學制原意﹕文中有理 理中有文。

我又唔係咁睇,我覺得雖然大學收生好多都無指定 4 + 1/2 electic 會乜野科,但好多內部既準則都無講俾我地聽,唔等於無分別囉
作者: cow    時間: 09-6-1 11:31

原帖由 2bzmummy 於 09-6-1 11:08 發表
我又唔係咁睇,我覺得雖然大學收生好多都無指定 4 + 1/2 electic 會乜野科,但好多內部既準則都無講俾我地聽,唔等於無分別囉   

唔好以為大學收生好複雜,大學收生一般只計分數。如報econ,phy 或 econ 拿A都是一樣。
作者: dodo199906    時間: 09-6-1 13:56     標題: 回覆 1# cow 的文章

但係有d學系係有硬性規定要修讀邊科,雖然分係一樣,但可能有d係入唔倒?
作者: dodo199906    時間: 09-6-1 14:01     標題: 回覆 3# 2bzmummy 的文章

同意!如果想讀Phy/Chem/bio其中一科的話,咁第二科無理由唔揀多科理,文科選擇一樣,其實揀嚟揀去又係文/理科
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-1 15:01

原帖由 cow 於 09-6-1 11:31 發表

唔好以為大學收生好複雜,大學收生一般只計分數。如報econ,phy 或 econ 拿A都是一樣。

我既睇法係,如果兩位同學報讀 econ ,一個 econ 拎 A,一個 phy 拎 A,大學應該會選擇 econ 拎 A 的,不過點講都好,大學唔會向外公佈點揀法 ....
作者: SpadeaAce    時間: 09-6-1 19:26

原帖由 2bzmummy 於 09-6-1 11:08 發表

你講得啱
我當年ge智慧係除非你讀唔掂, 否則以前計3科AL入大學點都係最好
所以..個人覺得依家讀4+3會好D
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-1 21:57

原帖由 SpadeaAce 於 09-6-1 19:26 發表

你講得啱
我當年ge智慧係除非你讀唔掂, 否則以前計3科AL入大學點都係最好
所以..個人覺得依家讀4+3會好D

多謝指點,如果小兒能力做得到,我一定要佢堅持 4 + 3 到尾,仲要讀埋 maths M2
作者: 鵝老太    時間: 09-6-2 08:38

北大選科改革者:學院制免選錯科
【明報專訊】本地大學為配合2012年轉為4年制,多採用學院制收生,新生首年毋須決定主修科。本年初加盟香港教育學院、曾參與北京大學本科教育改革的教授朱慶之表示,學院制收生容許學生嘗試各科目,了解自己的能力和興趣,可避免選錯科「一去無回頭」。
作者: KITTY.WONG    時間: 09-6-3 20:15

如果選唔到喜愛科目,你們會否替子女轉校?
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-3 21:55

原帖由 KITTY.WONG 於 09-6-3 20:15 發表

玩到咁激 ?

其實大部份主流中學既編班都好類同,同埋 F.4 轉校,有難度
作者: 樂樂    時間: 09-6-4 12:31

原帖由 KITTY.WONG 於 09-6-3 20:15 發表

亞仔有個同學,數學幾好,又幫學校囉過好多校外數學獎,
佢差幾個位就可以入理科,佢去唉校長,校長話唔得,要照排,
佢亞媽去同區2間中中(佢讀緊英中)叩門讀理科唔成功,
結果佢原校讀文科,自己增修A.MATH.
作者: Viman    時間: 09-6-6 23:28

現實本是殘酷, 看來你兒子的學校競爭十分大, 唯有希望那位同學不要灰心!

原帖由 樂樂 於 09-6-4 12:31 發表

亞仔有個同學,數學幾好,又幫學校囉過好多校外數學獎,
佢差幾個位就可以入理科,佢去唉校長,校長話唔得,要照排,
佢亞媽去同區2間中中(佢讀緊英中)叩門讀理科唔成功,
結果佢原校讀文科,自己增修A.MATH. ...

作者: 樂樂    時間: 09-6-7 22:58

原帖由 Viman 於 09-6-6 23:28 發表
現實本是殘酷, 看來你兒子的學校競爭十分大, 唯有希望那位同學不要灰心!

其實佢媽咪想去多幾間中中叩門既,但亞仔又想讀返原校,
佢亞媽去叩門時仲比人話你讀定你個仔讀呀?點解唔見你個仔來?
e + 佢地讀緊中4,聽我仔講佢自己增修A.MATH 讀得好辛苦,又顧唔掂咁多科.佢岩岩drop 左A.MATH.
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-8 08:50

原帖由 樂樂 於 09-6-7 22:58 發表

其實佢媽咪想去多幾間中中叩門既,但亞仔又想讀返原校,
佢亞媽去叩門時仲比人話你讀定你個仔讀呀?點解唔見你個仔來?
e + 佢地讀緊中4,聽我仔講佢自己增修A.MATH 讀得好辛苦,又顧唔掂咁多科.佢岩岩drop 左A.MATH. ...

我只能講一句,證明去年校長所堅持的是有理據的,呢位同學應該收拾心情好好應負明年既會考 ....
作者: 樂樂    時間: 09-6-8 11:08

原帖由 2bzmummy 於 09-6-8 08:50 發表

我只能講一句,證明去年校長所堅持的是有理據的,呢位同學應該收拾心情好好應負明年既會考 ....

講真,讀理科增修文科科目就容易好多,但讀文科增修理科科目真係幾難.
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-8 11:23

原帖由 樂樂 於 09-6-8 11:08 發表

講真,讀理科增修文科科目就容易好多,但讀文科增修理科科目真係幾難.

當年我大仔係讀理科不過又冇得讀 A maths,HB 都覺得戚戚然想叫大仔自修考會考,我同小朋友都覺得無必要,事實證明佢本身都唔係讀數既材料,maths 拎到 D 已經並不容易了 .....
作者: 千紅    時間: 09-6-9 16:06

我嗰仔喺九龍城英中讀中三,依家正煩惱選科問題,請各位幫忙分析.
佢成績大約全級四十名左右,我問過佢班主任,佢話啊仔英文好,基本上選乜科都得,佢自細就喜歡歷史,依家文科成績也比理科好,佢打算選西史,經濟,依家最煩惱係選地理或是中史比較有用呢,佢嘅中文成績只是屬於中等,如果讀中史係不係對中文有幫助呢,
另外,佢話對數學興趣不大,但成績亦唔差,(全級50名左右)我應唔應該要佢讀埋附加數呢.
作者: 蘇太    時間: 09-6-9 16:23

請大家給予意見。
亞仔打算選  MATH (M2), PHYSIC, CHEM,
另外不知選 BIO / ECON /GEOG 好?

如果選 BIO, 會否類似現在 A-LEVEL 的 PHYSIC,CHEM,BIO + P.MATH, 因為現在 A-LEVEL 不會同時選 BIO 和 P.MATH,擔心會讀得好辛苦。
作者: jywbb    時間: 09-6-9 16:45

阿女今年中二,請問佢黎緊駛唔駛揀科?
作者: HPChingchingma    時間: 09-6-9 16:53

原帖由 jywbb 於 09-6-9 16:45 發表
阿女今年中二,請問佢黎緊駛唔駛揀科?

我地的仔女而家是 S.3 .
9 月就 S.4 了 . 係 334  新高中第一批高中.

你亞女仍未要揀科.
作者: SpadeaAce    時間: 09-6-9 20:55

原帖由 千紅 於 09-6-9 16:06 發表
我嗰仔喺九龍城英中讀中三,依家正煩惱選科問題,請各位幫忙分析.
佢成績大約全級四十名左右,我問過佢班主任,佢話啊仔英文好,基本上選乜科都得,佢自細就喜歡歷史,依家文科成績也比理科好,佢打算選西史,經濟,依家最煩惱 ...

數學如果無興趣, 除非你好勁, 否則不掂為妙
作者: SpadeaAce    時間: 09-6-9 20:57

原帖由 蘇太 於 09-6-9 16:23 發表
請大家給予意見。
亞仔打算選  MATH (M2), PHYSIC, CHEM,

如果選 BIO, 會否類似現在 A-LEVEL 的 PHYSIC,CHEM,BIO + P.MATH, 因為現在 A-LEVEL 不會同時選 BIO 和 P.MATH,擔心會讀得 ...

佢依家1科無之前AL 咁多, 唔會讀死ge
如果佢覺得你讀唔到都唔會咁開la
作者: jywbb    時間: 09-6-9 21:20

原帖由 HPChingchingma 於 09-6-9 16:53 發表

我地的仔女而家是 S.3 .
9 月就 S.4 了 . 係 334  新高中第一批高中.

你亞女仍未要揀科.

那麼阿女何時要揀科?定直頭唔駛揀?
作者: HPChingchingma    時間: 09-6-10 12:33

原帖由 jywbb 於 09-6-9 21:20 發表

那麼阿女何時要揀科?定直頭唔駛揀?

你女女而家 S.2 ,
9月後上 S.3. 就要預備了.

新高中是指 中, 英 , 數, 通識 這4 科一定要修讀外.
另有其他學科給選擇. 而這些學科給選擇當中 , 己不像我們當年的文科生 , 就只選文科讀 . 而理科生又只有選理科來讀. 至於有甚麼科 , 就要視乎學校開甚麼學科.

現在我大少是的S.3 .  因為他是第一批 334 學制. 校方己經在S.3 的第一個學期期考前己給家長聽了講座. 跟住前後合共都有 2 次.

相信貴子弟可能最快在升了中3 後的 4 個月左右. 學校或會給家長講座了. 因為要試第一個學校的考試成績而給學生有個計劃, 去知自己的能力和興趣狂那 . 如果達不到預期成績去試看 , 也還有一個期考去追趕呢 !
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-10 13:44

原帖由 蘇太 於 09-6-9 16:23 發表
請大家給予意見。

如果選 BIO, 會否類似現在 A-LEVEL 的 PHYSIC,CHEM,BIO + P.MATH, 因為現在 A-LEVEL 不會同時選 BIO 和 P.MATH,擔心會讀得 ...

我仔學校講明要讀 phy+chem+bio,一定要 IS overall 達到 A 的水平 本身阿仔對讀 bio 無興趣
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-10 13:46

原帖由 千紅 於 09-6-9 16:06 發表
佢成績大約全級四十名左右,我問過佢班主任,佢話啊仔英文好,基本上選乜科都得,佢自細就喜歡歷史,依家文科成績也比理科好,佢打算選西史,經濟,依家最煩惱 ...

如果打算讀文科,基本上不用考慮修讀 maths 延展課程,除非入大學會讀精算(或者有其他學系有類同要求,最好參考大學收生要求),先會要求有選修 statistics ....
作者: kwlau    時間: 09-6-10 15:09

大學Social Science 和Finance的科目最好有M1打底。
作者: 千紅    時間: 09-6-11 15:42

我都知亞仔可能係極少數修文科而選數學延伸課程嘅人,佢啲成績好嘅同學多數選理科,雖然佢理科成績都有中上,但是佢實在太愛中西史,所以我都沒辦法,唯有希望佢修多一科數學延伸,以後多條出路.
有啲家長都叫我俾亞仔讀理科而自修文科,但是我個人不太同意呢個做法,既然係佢嘅選擇,就希望讀到好成績.唔好樣樣半桶水.

原帖由 2bzmummy 於 09-6-10 13:46 發表

如果打算讀文科,基本上不用考慮修讀 maths 延展課程,除非入大學會讀精算(或者有其他學系有類同要求,最好參考大學收生要求),先會要求有選修 statistics .... ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5