教育王國

標題: 有冇09年k1的家長 [打印本頁]

作者: scyu88    時間: 09-5-26 10:18     標題: 有冇09年k1的家長

我地可以下一齊分享下bb的學校生活
作者: BOBO1229    時間: 09-5-26 10:56

yes! My son will study K1 am class..
Keep contact.

原帖由 scyu88 於 09-5-26 10:18 發表
我地可以下一齊分享下bb的學校生活

作者: oo7kwchoi    時間: 09-5-26 14:01

我囝囝係pm class,希望大家多多聯絡
作者: scyu88    時間: 09-5-26 14:31

好野終於有媽咪一齊留言了,收了阿仔讀pm班,其實要準備d咩野迎接反學呢?你地交左留位費未呢?keep contact.
作者: PINKYMIKE    時間: 09-5-26 15:12

My son is AM class ! Live in Tsing Yi !
Anyone live in Tsing Yi too ?
作者: oo7kwchoi    時間: 09-5-26 15:53

scyu88

已經交左留位費啦,學卷,學費自動轉帳都交左,我只欠囝囝相片12張.
作者: oo7kwchoi    時間: 09-5-26 15:55

我住葵涌的.
作者: scyu88    時間: 09-5-26 16:33

我住係荃灣.你地係唔係全職mami呀,我要返工架,平時係公公湊bb架.
作者: BOBO1229    時間: 09-5-26 16:42

I live in tai wo hau and 我要返工架.

原帖由 scyu88 於 09-5-26 16:33 發表
我住係荃灣.你地係唔係全職mami呀,我要返工架,平時係公公湊bb架.

作者: oo7kwchoi    時間: 09-5-26 16:58

我都係在職媽咪,不過開學我都會請假同囝囝一齊返學(我驚佢喊到收吾到聲呀,haha)
作者: BOBO1229    時間: 09-5-27 08:48

same same, 我都會請假同囝囝一齊返學. Nice to meet you.

原帖由 oo7kwchoi 於 09-5-26 16:58 發表
我都係在職媽咪,不過開學我都會請假同囝囝一齊返學(我驚佢喊到收吾到聲呀,haha)

作者: oo7kwchoi    時間: 09-5-27 11:07

BOBO1229

你好,Nice to meet u too.
作者: scyu88    時間: 09-5-27 11:08

我唸我個仔會扮喊LAW,佢會見到其他小朋友喊OR見到我走都會,係冇眼淚,得把聲.

原帖由 oo7kwchoi 於 09-5-26 16:58 發表

作者: kerrykevin    時間: 09-5-27 13:35

Hello呀大家~~

我囝囝係上午班, 搵日佢個樣醒目D就帶佢影學生相!!

我都要返工, 而家由麻麻照顧囝囝, 就快請工人!!

我住深并呀, 有無人同我一樣呀, 到時搭校車有個照應, 好擔心囝囝唔肯上車.....!!

係呢, 你地會唔會開學前去下旅行先呀?? 如果佢地一開學, 又要等學校假先可以去旅行啦~~!
作者: PINKYMIKE    時間: 09-5-27 13:49

我都係要返工架, 由工人湊囉 !
作者: oo7kwchoi    時間: 09-5-28 00:27

scyu88
扮喊,無眼淚?好似我個囝囝呀!唉,希望開學日可以成功安撫佢啦.
作者: rabbit_chan2222    時間: 09-5-28 02:31

大家好, 我囡囡都係返09 K1上午班, 而我囝囝現就讀K2
作者: scyu88    時間: 09-5-29 09:38

請問學校有冇外籍老師?一班有幾多個人&幾多個miss?

原帖由 rabbit_chan2222 於 09-5-28 02:31 發表
大家好, 我囡囡都係返09 K1上午班, 而我囝囝現就讀K2

作者: PINKYMIKE    時間: 09-5-29 11:41

rabbit_chan 2222

想問下男孩子著校服時著白皮鞋 ? 運動服時著白運動鞋 ?

還是一對白運動鞋就搞點 ?

Thank you !
作者: scyu88    時間: 09-5-29 18:46

今日祈得村迦南CALL我去面試,我依家心大心細,之前打去問又話FULL哂,依家又叫我去見,我知迦南D語文會好過荊冕堂,學費又平成半,嗯!唔知去唔去見好.
作者: 新在職媽媽    時間: 09-6-1 13:55

Hi
我囝囝都係09年k1 am class 架. 我住葵馥苑的,有無媽咪都係住e度.大家keep住contact. 我都揀咗搭校車.因為要湊住妹妹.所以送唔到佢返學. 我知白色皮鞋同波鞋係要各一對的.唔可以用波鞋當皮鞋著架喎!

scyu88 ,
點解e家仲要interview? 唔係一早in完晒架la咩?就來返學架啦喎

原帖由 scyu88 於 09-5-29 18:46 發表
今日祈得村迦南CALL我去面試,我依家心大心細,之前打去問又話FULL哂,依家又叫我去見,我知迦南D語文會好過荊冕堂,學費又平成半,嗯!唔知去唔去見好.

作者: scyu88    時間: 09-6-2 09:48

點解e家至interview?因為我4月至決定比bb係hk讀書,因所有學校已經收唒生,要等5月註冊完再通知我,有冇人唔交註冊費,果一刻我真係好傍徨.琴日bb見完迦南,學校收左佢讀am班,阿仔真係好好采見2間,2間都收左.原來迦南學費平,但雜費要成$2450,所以同荊冕堂差唔多價錢,依家我仲有幾日時間可以比我唸下讀邊間.
作者: kerrykevin    時間: 09-6-2 10:58

更係荊冕堂啦, 咁我小朋友可以做同學仔呀麻~~

原帖由 scyu88 於 09-6-2 09:48 AM 發表
點解e家至interview?因為我4月至決定比bb係hk讀書,因所有學校已經收唒生,要等5月註冊完再通知我,有冇人唔交註冊費,果一刻我真係好傍徨.琴日bb見完迦南,學校收左佢讀am班,阿仔真係好好采見2間,2間都收左.原來迦南學費 ...

作者: Heileycheung    時間: 09-6-10 13:35     標題: 回覆 1# kerrykevin 的文章

Hello, 大家好,
我囝囝都係返09 K1上午班, 而我囡囡現就讀K1.  我返工前帶小朋友番學, 回程搭校車.

PINKYMIKE & 新在職媽媽,
小朋友每人一雙白波鞋及一雙白皮鞋. 好少見用波鞋當皮鞋著.

Scyu88,
我囡囡的上午班有27人,下午班會少d,班上有2位老師,有時會有助教幫手.此外學校有2位外籍老師,好好人,還有1位普通話老師.
作者: bro_and    時間: 09-6-14 17:31

我個女都係09年讀k1, 今年個仔k3畢業, 派唔到好小學, 而家重周圍扣門!

其實呢間幼稚園好好, 係第一年未有學劵要二千四學費, 第二年有學劵減到$1,400.-, k3再減一百, $1,300.-, 雜費$900左右一個學期, 都唔算貴, d老師好好, 校長副校長都好好, 8月尾有一個星期返一個鐘適應期, 第二同第三個星期冇家長陪返兩個鐘, 果時個仔喊左兩日就唔喊!
作者: kerrykevin    時間: 09-6-15 16:53

吓?? 派唔到好小學呀?? 即是上唔到仁紀呀??
咁派左邊間呀??

原帖由 bro_and 於 09-6-14 05:31 PM 發表
我個女都係09年讀k1, 今年個仔k3畢業, 派唔到好小學, 而家重周圍扣門!

其實呢間幼稚園好好, 係第一年未有學劵要二千四學費, 第二年有學劵減到$1,400.-, k3再減一百, $1,300.-, 雜費$900左右一個學期, 都唔算貴, d老 ...

作者: BOBO1229    時間: 09-6-17 22:37

今年個仔k3畢業 ME Too ,my son can 派到first choice小學,

[quote]原帖由 bro_and 於 09-6-14 17:31 發表
作者: BOBO1229    時間: 09-6-17 22:37

咁派左邊間呀??
作者: bro_and    時間: 09-6-24 14:07

BOBO1229,

你個仔派到第一志願真係好啦, 講唔講得派左邊間?

我個仔派左去林炳炎, 我自己就唔係幾喜歡, 註冊果日都有人去林炳炎扣門, 呢段期間好多家長都週圍去扣門, 亞仔有d同學派到第一志願都有出去扣門, 話博吓, 而我地就想同佢搵間好d, 等第時個妹可以直入小學!

讀荊冕堂唔一定入到仁立,仁紀, 佢地只係聯繫小學, 而唔係直屬小學, 今年亞仔果班同學都派得好散, 好多舊年10月左右已經考晒直資, 而唔參加派位, 因為我地住葵青區, 得十三間學校選, 心目中好嘅同近小學得三間, 仁紀, 仁立, 全完, 住葵涌, 大窩口, 葵興, 葵芳, 葵盛都好多人爭, 返而住荃灣區d同學仔都派得好好, 有十八間學校選, 而且都好多好學校, 我最後同個仔扣門扣左六間, 荃灣區都有, 已經有兩間都收我個仔, 重有兩間因流感押後未見, 帶住個小朋友週圍去見都幾辛苦!

原帖由 BOBO1229 於 09-6-17 22:37 發表
今年個仔k3畢業 ME Too ,my son can 派到first choice小學,

[quote]原帖由 bro_and 於 09-6-14 17:31 發表
我個女都係09年讀k1, 今年個仔k3畢業, 派唔到好小 ...

作者: BOBO1229    時間: 09-6-25 09:42

荃灣區有兩間都收, Which one?
I live in 65 net, but i try to 62 net 思源 . My son 派到第一志願思源.

原帖由 bro_and 於 09-6-24 14:07 發表
BOBO1229,

你個仔派到第一志願真係好啦, 講唔講得派左邊間?

我個仔派左去林炳炎, 我自己就唔係幾喜歡, 註冊果日都有人去林炳炎扣門, 呢段期間好多家長都週圍去扣門, 亞仔有d同學派到第一志願都有出去扣門, 話博吓, ...

作者: bro_and    時間: 09-6-25 14:11

我都係 65 net, 你咁好彩誇區果10%都入到思源, 我都有去思源扣門, 電話都冇個覆, 應該落空, 我入過去交form, 思源校舍又大又新, 重好近屋企, 我都好想個仔入到去!

可能我寫差, 唔係荃灣區兩間都收, 係一間 62 net, 一間 65 net, 反而自己個網果間重遠過荃灣個網果間, 我會比佢讀近果間多d!

你個大b又係升小一, 小b升k1, 大家都係 03, 06 生bb, 我地班重有兩個同學都一樣, 03, 06 生bb, 所以而家大家都努力為大b選間好學校, 等細果個可以直入, 你介唔介意話比我知邊班呀? 可以p.m. 比我!

原帖由 BOBO1229 於 09-6-25 09:42 發表
荃灣區有兩間都收, Which one?
I live in 65 net, but i try to 62 net 思源 . My son 派到第一志願思源.

作者: BOBO1229    時間: 09-6-25 14:20

My son is 信實班, how about your son?
yes.好彩誇區果10%都入到思源. I like 校舍又大又新, 重好近屋企.

一間 62 net, 一間 65 net,
Would you mind ask me which school accept u in 62 net?
會比佢讀近果間多d!Is 基真?

原帖由 bro_and 於 09-6-25 14:11 發表
我都係 65 net, 你咁好彩誇區果10%都入到思源, 我都有去思源扣門, 電話都冇個覆, 應該落空, 我入過去交form, 思源校舍又大又新, 重好近屋企, 我都好想個仔入到去!

可能我寫差, 唔係荃灣區兩間都收, 係一間 62 net,  ...

作者: bro_and    時間: 09-6-25 21:42

Please check PM

原帖由 BOBO1229 於 09-6-25 14:20 發表
My son is 信實班, how about your son?
yes.好彩誇區果10%都入到思源. I like 校舍又大又新, 重好近屋企.

一間 62 net, 一間 65 net,
Would you mind ask me which school accept u in 62 net?
會比佢讀近果間多d ...

作者: BOBO1229    時間: 09-6-26 09:19

我係黃嘉朗媽咪,Please check PM

原帖由 bro_and 於 09-6-25 21:42 發表
Please check PM

作者: bro_and    時間: 09-6-27 19:18

今朝去見仁紀, 我地班有好多同學仔都去見, 又用英文問, 又用普通話問問題, 真係要樣樣精!
作者: BOBO1229    時間: 09-6-27 22:14

How about your son? can answer all question?

原帖由 bro_and 於 09-6-27 19:18 發表
今朝去見仁紀, 我地班有好多同學仔都去見, 又用英文問, 又用普通話問問題, 真係要樣樣精!

作者: kerrykevin    時間: 09-7-29 14:27

大家知道K1幾時開始返學未呀??

我打過去學校問, 好似8月29日有個家長會, 8月31日開始返學..... 不過佢又話日子未實, 要等學校通知喎......

希望快d通知啦, 想早d同公司請家假!!
作者: MN12    時間: 09-8-23 11:06

我又o黎報到先,我對孖女讀k1 am class,已同學校講將佢地兩個分班!
作者: 小湘    時間: 09-8-29 22:57

我又o黎報到先.....我細仔o黎梗讀pm仁愛班, 大仔讀k3, 今年要報小一, 好緊張呀!!!

有冇都係仁愛班既家長架!!!?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5