教育王國

標題: 配眼鏡 [打印本頁]

作者: BOBOMAMANDY    時間: 09-6-4 21:03     標題: 配眼鏡

想同個女配過副新眼鏡,有冇边間又專業同老實嘅介紹?
作者: AhMe    時間: 09-6-5 10:19

我囡囡由四歲起係xx大學眼科視光學診所驗眼, 個人覺得可靠專業. 佢地有兒童視光師專為幼兒驗眼, 數百元"診費" - 但係都係每年一次, 值得!  個度有眼鏡配! 每年同囡囡驗眼時, 都見有小朋友 / 友朋友取眼鏡!

原帖由 BOBOMAMANDY 於 09-6-4 21:03 發表
想同個女配過副新眼鏡,有冇边間又專業同老實嘅介紹?

作者: YLMBEE    時間: 09-6-5 13:43

原帖由 AhMe 於 09-6-5 10:19 發表
我囡囡由四歲起係xx大學眼科視光學診所驗眼, 個人覺得可靠專業. 佢地有兒童視光師專為幼兒驗眼, 數百元"診費" - 但係都係每年一次, 值得!  個度有眼鏡配! 每年同囡囡驗眼時, 都見有小朋友 / 友朋友取眼鏡!

...

我仔仔都係響果到配, 佢地比較專業同信得過 !
作者: stone888    時間: 09-6-6 20:35

POLYXXXXXX seems OK. My son's glasses (P.2) also buy at there.
作者: nickfather    時間: 09-6-7 02:04

How much and where??
ths a lot~~~
作者: stone888    時間: 09-6-7 12:09

You can just use google to search "POLYVISION" and can find more information
作者: nickfather    時間: 09-6-7 14:40

原帖由 stone888 於 09-6-7 12:09 發表
You can just use google to search "POLYVISION" and can find more information

Thank you~~
作者: HPChingchingma    時間: 09-6-10 11:17

有無值得推介 ,晚上配戴矯視鏡的視光師 ??
作者: leehoma001    時間: 09-6-10 11:34

作者: HPChingchingma    時間: 09-6-10 12:13

原帖由 leehoma001 於 09-6-10 11:34 發表
最好不要配戴矯視鏡, 跟本效果成疑及要承受不必要嘅風險。

但係亞女每星期都有 2 -3 日上體操和跳舞.
唔係好方便. 如果比賽唔戴眼鏡好唔掂啊 .

真係唔知點好呀 ??
作者: leehoma001    時間: 09-6-10 12:32

作者: HPChingchingma    時間: 09-6-10 12:41

原帖由 leehoma001 於 09-6-10 12:32 發表
除非近視(或遠視)很深, 300度以下在做運動時可無需戴眼鏡。

亞女在上星期六在盲人輔導會己 CHECK 左眼 , 一隻 60, 另一隻成 180.視光師話好肯定佢對眼會深. 而且另一隻好數都會有懶眼 ( 唔係好記得係那一隻 ) . 仲話一定要配眼鏡給她

咁係唔係等深左再配 那些矯視鏡 ??
作者: leehoma001    時間: 09-6-10 12:56

作者: szeszemay    時間: 09-6-10 17:19

原帖由 HPChingchingma 於 09-6-10 12:41 發表

亞女在上星期六在盲人輔導會己 CHECK 左眼 , 一隻 60, 另一隻成 180.視光師話好肯定佢對眼會深. 而且另一隻好數都會有懶眼 ( 唔係好記得係那一隻 ) . 仲話一定要配眼鏡給她

咁係唔係等深左再配 那些矯視鏡 ?? ...

我係眼鏡店做架...
小朋友如果有近視-100/+100以上就要配...
如果愈來愈深既話...
唔理佢...
會有[lazy eye]架...
至於矯視就冇必要,幫助唔大...
人既度數會隨身高增長有所改變...
開頭係遠視既人會慢慢減淺...
如果係近視開始既...
人愈來愈愈高就會加深架喇...
作者: Parent_C    時間: 09-6-11 16:24

請教大家,小朋友單眼近視100150,見過兩個視光師,一個話應該配, 一個話唔駛住,唔知點好???
作者: deniset    時間: 09-6-11 17:01

當然要配啦!我小學時單眼近視一隻150度,另一隻正常,就睇唔清,所以要戴眼鏡。戴同唔戴好大分別
o架!

原帖由 Parent_C 於 09-6-11 16:24 發表
請教大家,小朋友單眼近視100至150度,見過兩個視光師,一個話應該配, 一個話唔駛住,唔知點好???

作者: cluk15hon    時間: 09-6-12 11:42

根據理大驗眼的視光師建議,小朋友單眼近視100度,就應該配帶眼鏡.  我自己小時候,就不帶,當真的看不清楚,就........

原帖由 Parent_C 於 09-6-11 16:24 發表
請教大家,小朋友單眼近視100至150度,見過兩個視光師,一個話應該配, 一個話唔駛住,唔知點好???

作者: 龍舌蘭    時間: 09-6-12 12:15

理X配鏡, 小心鏡片價錢.
外面報價通常是一對報價, 我之前在理X配, 竟然是一隻片的價錢, 一對鏡片盛惠1000大元.

作者: winniecarson    時間: 09-6-12 12:37

我經驗係理大配眼鏡是貴過出面配 (仲係醫生介紹的專業配眼鏡中心)

原帖由 龍舌蘭 於 09-6-12 12:15 發表
理X配鏡, 小心鏡片價錢.
外面報價通常是一對報價, 我之前在理X配, 竟然是一隻片的價錢, 一對鏡片盛惠1000大元.

作者: Ronald1970    時間: 09-6-12 13:55

作者: leehoma001    時間: 09-6-12 15:30

作者: longlongmum    時間: 09-6-12 21:47

請問你們的小朋友近視是否遺傳呀? 視光師話我的小朋友是遺傳的。現在一隻50度,一隻70度,暫不須要載眼鏡,要有心理準備會接近家人最高的度數。因家人有大概900度近視。
作者: yvonne.wong    時間: 09-6-13 23:44     標題: 回覆 10# leehoma001 的文章

作者: wisekid2007    時間: 09-6-14 12:18

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5