教育王國

標題: DGS vs St. Mary's 邊間好啲 ? [打印本頁]

作者: Beautyangel    時間: 09-6-6 19:18     標題: DGS vs St. Mary's 邊間好啲 ?

感謝天父! 阿女派到第一志願: (St. Mary's), 之前DGS都收咗佢, 請問各位媽咪邊間好啲? 請問有冇人喺St. Mary's 讀緊? 入邊啲老師, 同學同家長點咖? 壓力大唔大? 多謝晒 !
作者: ccooll    時間: 09-6-6 20:10

dgs is better academically.
作者: 鳳梨    時間: 09-6-6 22:13

St. Mary英文程度跟女拔係差好多皮 , 比好多津校還要差....單講課程啫, 當然唔排除有個別出去補番黎既叻學生.

原帖由 Beautyangel 於 09-6-6 19:18 發表
感謝天父! 阿女派到第一志願: (St. Mary's), 之前DGS都收咗佢, 請問各位媽咪邊間好啲? 請問有冇人喺St. Mary's 讀緊? 入邊啲老師, 同學同家長點咖? 壓力大唔大? 多謝晒 ! ...

作者: youma    時間: 09-6-6 22:21

原帖由 Beautyangel 於 09-6-6 19:18 發表
感謝天父! 阿女派到第一志願: (St. Mary's), 之前DGS都收咗佢, 請問各位媽咪邊間好啲? 請問有冇人喺St. Mary's 讀緊? 入邊啲老師, 同學同家長點咖? 壓力大唔大? 多謝晒 ! ...

DGS better, in my opinion.
作者: SandyWu    時間: 09-6-7 00:00

Definitely dgs
作者: TMMA    時間: 09-6-7 11:46

DGS是否直資? 如是,為何仍可參與派位?
作者: Unclejt    時間: 09-6-7 13:43

原帖由 TMMA 於 09-6-7 11:46 發表

DGS是否直資? 如是,為何仍可參與派位?
DGS係直資,但係DGJS係私立。
作者: lin624    時間: 09-6-7 18:19

錯了~DGS 是私立的~
但縱使是私立~
我記得學校也要簽同意書說~不會去抽簽的~

我也覺得很怪~
為什麼板主可以考到DGS又敢去大抽獎~

原帖由 Unclejt 於 09-6-7 13:43 發表
DGS係直資,但係DGJS係私立。

作者: lin624    時間: 09-6-7 18:20

女拔~是私立~
但男拔~才是直資~~
作者: btk_whw    時間: 09-6-7 18:52

DGJS=拔莘女小學是私立小學,收了,仍可參加抽獎:
DGS=拔萃女書院是直資中學,收了,便不會參加統一升中派位.
By the way, academically, DGS, undoubtedly, is better than St.Mary.
Check their secondary school websites for details.

原帖由 lin624 於 09-6-7 18:19 發表
錯了~DGS 是私立的~
但縱使是私立~
我記得學校也要簽同意書說~不會去抽簽的~

我也覺得很怪~
為什麼板主可以考到DGS又敢去大抽獎~

作者: mamimummy    時間: 09-6-7 23:04

請CHECK PM

.

作者: chanpa    時間: 09-6-8 01:16

Congratulation!!!

Both schools are very good.  All depends on your daughter and you because you have to study with your daughter.  

If I were you, I would choose St. Mary as it is free.  You can save the money for other tutorial classes in the coming twelve years.
作者: vienpa    時間: 09-6-8 09:17

No doubt that both DGS and St. Mary's are the top rank schools, but it is sure that St. Mary's has been running in one-dragron mode and your kid could get into her secondary school six years later.

The money you saved if you choose St. Mary's could let your kid to take the tutorial courses ouside school and enjoy the extra-curricular activities...

作者: overview    時間: 09-6-8 09:48

如果學費唔係一個考慮既問題,
definitely係選DGS !
不過當然要睇自己小朋友既實力,
如果想英文程度高, 有challenge
一定係DGS !

作者: LuLuCheung    時間: 09-6-8 10:08

DGJS!!

原帖由 overview 於 09-6-8 09:48 發表
如果學費唔係一個考慮既問題,
definitely係選DGS !
不過當然要睇自己小朋友既實力,
如果想英文程度高, 有challenge
一家係DGS !

作者: cornelius    時間: 09-6-8 14:02

When the author said "感謝天父! ", I believe he/she is a Christian (Protestant).  If so, it is easy to choose the school with the same religion and in this case, it's DGS.

From my experience, St. Mary's also produces graduates whose English is not bad - during my days in F.6, one of the schoolmates was from St. Mary's.  Though we were not in the same class, I remember that her spoken English was quite fluent b'cos we met in the inter-class debate competition.  Actually, their debating team combination was quite strong (Maryknoll, DBS and St. Mary's).  Fortunately, we narrowly defeated them

作者: overview    時間: 09-6-8 14:58

係以前既事, 呢十幾年St. Mary係英文debate未攞過第一.

原帖由 cornelius 於 09-6-8 14:02 發表

When the author said "感謝天父! ", I believe he/she is a Christian (Protestant).  If so, it is easy to choose the school with the same religion and in this case, it's DGS.

From my experience, St. M ...

作者: lin624    時間: 09-6-8 17:45

如果講既系~小學~
咁都怪啦~

因為 小學~雖然是私立~
但是~學校都有要求簽份`文件話不會去抽簽

原帖由 btk_whw 於 09-6-7 18:52 發表
DGJS=拔莘女小學是私立小學,收了,仍可參加抽獎:
DGS=拔萃女書院是直資中學,收了,便不會參加統一升中派位.
By the way, academically, DGS, undoubtedly, is better than St.Mary.
Check their secondary school web ...

作者: cornelius    時間: 09-6-9 14:57

原帖由 overview 於 09-6-8 14:58 發表
係以前既事, 呢十幾年St. Mary係英文debate未攞過第一.

I can't agree with you if you consider only those who excel in English debate competitions as proficient English communicators/users.  After all, there is only one winning team in a competition.
作者: overview    時間: 09-6-9 15:30

當大家時時講番以前d人讀邊間..邊間..係好叻成績好, 我會話係以前囉! 有無家長真正去了解其課程呢 ?

我係睇過而家st. mary英文既程度, 課程同其他津校/私校比較, 係好不足, 唔夠全面.

原帖由 cornelius 於 09-6-9 14:57 發表

I can't agree with you if you consider only those who excel in English debate competitions as proficient English communicators/users.  After all, there is only one winning team in a competition.

作者: cornelius    時間: 09-6-9 18:54

原帖由 overview 於 09-6-9 15:30 發表
當大家時時講番以前d人讀邊間..邊間..係好叻成績好, 我會話係以前囉! 有無家長真正去了解其課程呢 ?

我係睇過而家st. mary英文既程度, 課程同其他津校/私校比較, 係好不足, 唔夠全面.

...

While I have reservation in your way of determining a school's English standard merely by way of its curriculum, I believe we should also look at attributes such as the teachers, language environment, etc.

Anyway, I think our discussions here have gone much far off the topic.  Back to the right track, I must declare that I do not have a firm grasp of the pros and cons of the two schools, though DGS does LOOK more appealing to me (which is based on the comments from third-parties not even necessarily having a relationship with DGS).
作者: Beautyangel    時間: 09-6-9 23:32

Thank you very much for your comments.
作者: leehoma001    時間: 09-6-10 10:38

作者: catcatmom    時間: 09-6-10 12:06

dgs 係私校, 由校長選生, 而st mary 係津校, 學生程度參差不齊, 所以有叻, 亦有成績唔好, 以前佢由兩小學英精上中學, 再收幾十個出面既尖子學生, 佢向來中學會考試成績唔錯, 同九龍塘紅磚仔公佈出來成績差唔多.  
e+ 轉了一條龍之後, 成績就好難保障.

原帖由 leehoma001 於 09-6-10 10:38 發表
DGS vs St. Mary's 邊間好啲?

答案很簡單, 即 Benz C 系 與 Honda Accord 之比

作者: leehoma001    時間: 09-6-10 12:27

作者: mamimummy    時間: 09-6-10 19:40

請問你講的是邊間呢?

.
原帖由 leehoma001 於 09-6-10 12:27 發表

那又未必。

首先, 中學部學生人數比小學部多了不少, 即使全部小學部直升, 也有很多學位專收外面嘅精英。

此外, 小學部全部是自己揀, 差極有限, 必定有相當比例嘅精英。

...

作者: catcatmom    時間: 09-6-11 12:34

請問你講緊邊, 轉了一條龍ST MARY, 小學部全部是自己揀???

反而dgs係私校,唔達標既p6學生,佢既直資中學可以唔收,因dgs唔係一條龍,只有中學. 
而ST MARY係一條龍,理論上p6係全直升上中學. 

原帖由 leehoma001 於 09-6-10 12:27 發表

那又未必。

首先, 中學部學生人數比小學部多了不少, 即使全部小學部直升, 也有很多學位專收外面嘅精英。

此外, 小學部全部是自己揀, 差極有限, 必定有相當比例嘅精英。

...

作者: Unclejt    時間: 09-6-11 12:48

原帖由 catcatmom 於 09-6-11 12:34 發表
請問你講緊邊, 轉了一條龍ST MARY, 小學部全部是自己揀???

反而dgs係私校,唔達標既p6學生,佢既直資中學可以唔收,因dgs唔係一條龍,只有中學. 
而ST MARY係一條龍,理論上p6係全直升上中學. 

...
dgs係一條龍~
作者: gg2708    時間: 09-6-11 15:32

作者: shalaladream    時間: 09-6-11 16:00

dgs
作者: leehoma001    時間: 09-6-12 15:19

作者: catcatmom    時間: 09-6-12 15:58

st mary 係一條龍的津校, 照政府意思小學部100% 直升中學, 我兩朋友女兒讀st mary , 細女係直升中學, 大女仍要全級80名以來, 先至係安全線. 朋友表示細女成績點差,理論上都有權升上中學,除非中途比學校勸走. 

不明白樓主所講既85%?90%?這便不是一龍.
一條龍係100%,直屬先至8十幾%, 請弄清楚. 

而dgs既中學係直資有自主收生權, 可以收曬自己小學自己友, 亦有權唔收. 但st mary 就唔得,津校的一條龍,理論上唔可以唔比位小學部學生.除非st mary 轉了直資,好像dgs有收生自主權. 

港大同學係直資, 只係校長當初promise左d家長, 係可以升上中學, 最後有幾個學生考試唔合格, 先至唔收.

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 15:19 發表
我指的是 DGS。

DGJS 是私校, DGS 是直資, 跟據校方聲稱, DGJS 與 DGS 是採用一條龍 (是指真正嘅一條龍), 即原則上所有 DGJS 會直上 DGS, 除了個別極少數 (應不多於 4、5個) 因個別不同原因上不了 DGS, 例如操行問 ...

作者: leehoma001    時間: 09-6-12 16:07

作者: vienpa    時間: 09-6-12 16:13

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 15:19 發表
我指的是 DGS。

DGJS 是私校, DGS 是直資, 跟據校方聲稱, DGJS 與 DGS 是採用一條龍 (是指真正嘅一條龍), 即原則上所有 DGJS 會直上 DGS, 除了個別極少數 (應不多於 4、5個) 因個別不同原因上不了 DGS, 例如操行問 ...

我諗呢個係政府對一條龍津校定義http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=6927
"中學的中一學位必須多於小學的小六畢業生人數,以收取全數小學部的學生,並須預留部分學位讓其他小學的學生仍然有機會入讀.."

作者: vienpa    時間: 09-6-12 16:21

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 16:07 發表
對不起,我有點混淆, 若照政府意思小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c部100% 直升中http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=61&cb=12345607&n ...

因為St. Mary's 從2005/6入小一先開始一條龍, 即現時係四年班或以下學生..
作者: leehoma001    時間: 09-6-12 16:31

作者: vienpa    時間: 09-6-12 17:24

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 16:31 發表
多謝提供資料, 現在明白了。

但問題是 St Mary 會不會用不同形式而中途"勸走"成績未如理想之學生, 如果不會, 那便是真正一條龍辦學了

暫時未有聽聞, 只知St. Mary 另一間一條龍小學-天神會有"導修班"予成績偏低學生, 以改善質素.. 如果以後都係同現在一樣, 正如你所講, 那便是真正一條龍辦學..
作者: leehoma001    時間: 09-6-12 17:39

作者: catcatmom    時間: 09-6-12 17:48

大女果個年級未轉一條, 細女既年級已轉了.

成績唔好, 學校可能會提議家長轉去一間程度适合小朋友就讀既小學, 等個小朋友有番讀書樂趣, 同個人自信, 這些時常係d程度較高既學校發生,未必係學校想kick走小朋友, 而係為佢好. 有家長女兒, 係st mary 轉了去大角x天主教, 成績好了, 個家長係自願的.   

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 16:07 發表
對不起,我有點混淆, 若照政府意思小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c部100% 直升中http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=61&cb=12345607&n ...

作者: vienpa    時間: 09-6-12 18:09

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 17:39 發表
可是, 真正一條龍辦學, 是不會為小學生排名次的, 當然一樣會有功課、測驗及考試,目的是監察學生學業進度, 如有個別學生學業有問題可加以輔導。有些學校可能會 appraise 最好成績嘅幾位同學而加以鼓勵, 卻不會 pinpoin ...

我所知有部分直資或私立只會全級頭20名排名次, 但一般津校就會全部排, 亦係一路以來做法, 應該同一條龍辦學方式無大關係..
拔尖補底只係學校想將學生水平盡量提升, 並非想學生蒙羞, 正面d去諗, 相反可以對成績偏低學生有鼓勵同有益處..
作者: leehoma001    時間: 09-6-12 18:25

作者: leehoma001    時間: 09-6-12 18:35

作者: AmyWonglo    時間: 09-6-12 20:31

如果小朋友的學習能力跟不上該校的程度,那便只有留班或轉校的選擇。作為家長選擇轉讀一間小朋友可以讀得舒服的學校亦不見得是一個錯誤的選擇。鄧靄琳不是有同樣的經驗嗎?她選擇轉校並證明是走對了路。

至於St. Mary 的一條龍,如果是2005年入小一的一批,相信在她們小六時如果成績合乎升讀中一,便理應直入中學部;如果成績不合格,自然會是留班或選擇轉校。

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 18:25 發表
美其名是提議家長轉去一間程度适合小朋友就讀既小學, 等個小朋友有番讀書樂趣, 同個人自信, 但其實是否真的呢?

作者: mamimummy    時間: 09-6-12 23:19

原則上一條龍係100%直上. 不達標就留班,留班再留班.使到一條龍的一視同仁有教無類的"慢慢教"偉大理念得以實施. 最後人人成才.

但講同做 在一條龍的學校裡, 理論上學校係不能叫你走的. 係呢個情況下, 老師就會發揮最關愛的一面 , 給你從未見過咁多的意見同分析 !
(其實呢d情況直屬, 聯繫名校常見.但我不覺ST.MARY係咁)

ST.MARY 係好學校, 但要同DGS比咁就要比程度. 好學校是指道德教育, 程度上你都要睇睇自己野心有幾大. 自己同小朋友CATCH UP 是否可以.

我有D朋友講明考第尾都要DGS畢業, 我...不敢苟同.
作者: leehoma001    時間: 09-6-13 15:16

作者: mamimummy    時間: 09-6-13 15:57

我認為任何一間學校只要d老師主任會講: "我地學校無叩們位ke, 因為派得0到我地學校ke, 一定會讀ke, 五會放棄學位的." 佢地本身普遍已經是 arrogant, too aggressive and over confident. 連市場改變同面對競爭的感覺都無. 如果唔咪都唔會咁講野.
我識一個畢業生(當年全級第一)的女女讀維多利亞, 另一個的女女讀國際學校. 佢地全部現在都好叻. 因為當年真係好好. 但點解現在唔比女女讀母校呢?! 因為追求唔同.

揀邊間,真係要睇想追求d甚麼, 同自己比到幾多, 願意付出幾多. 如果用ST.MARY 同第二間比, 佢可能已經一面倒WIN左.

而且而家講緊係十幾年後KE值.

.

原帖由 leehoma001 於 09-6-13 15:16 發表
(其實呢d情況直屬, 聯繫名校常見.但我不覺ST.MARY係咁)

如果 St Mary 真的能做到不是這樣 -  老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad就會發揮最關愛的一面 , 給你 ...

作者: wootaitai    時間: 09-6-13 21:57

作者: chanpa    時間: 09-6-14 19:51

原帖由 leehoma001 於 09-6-13 15:16 發表

如果 St Mary 真的能做到不是這樣 -  老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad就會發揮最關愛的一面 , 給你 ...

I agree.
作者: catcatmom    時間: 09-6-14 23:00

國際學校幾多$一個月? 就算英基有政府支助,5/6千蚊個月, 如果佢個個學生學術水準唔達標, 佢叫轉校, 好快英基都關門大吉, 佢都係一盤生意甘經營. 什麼教學理念,唔會放棄每個學生? repeat多幾年, 對佢地nothing lose.

而本地學生放學都有補底班, 國際學校d鬼婆鬼老留低同你補底, 採你都傻!

St mary 係津校唔可以有甘多位比學生留級, 何況佢地每年都收爆甘升上,何來有位, 什麼教學理念, 都要面對現實.

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 18:25 發表
美其名是提議家長轉去一間程度适合小朋友就讀既小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c, 等個小朋友有番讀書樂趣, 同個人自信, 但其實是否真的呢?

為甚麽國際學校 ...

作者: leehoma001    時間: 09-6-15 09:48

作者: catcatmom    時間: 09-6-15 13:05

樓主請看清楚文字, 如果國際將d唔合標既小朋友叫走, 英基d有支助,又甘平既學校, 都好快無人去讀.
而且近年英基小學不是想像中甘難考, 我個女d同學去報英基小學, 全部都取6. 國際學校係好free, d外籍老師唔會覺得讀書係一切, 仲叫千其唔可以比小朋友壓力, 學習要自自然然, 迫小朋友讀書係好5work. 我清楚佢地culture, 大家係度分享, 唔好講埋d,你唔識就唔好講甘多野!, 而且5係所有國際學校樓主你識曬!

係國際學校無學費交, 樓主知5知仲有無書讀??
之前有報導, 一個單身媽咪, 係攞綜援, 朋友比$個女讀國際學校(好像是英基), 後期朋友無能力交學費, 個女人要帶女兒要回家homeschooling, 比其他家長批評個女人唔比書個女讀.
又什麼教育理念, 唔會放棄每個學生???

還有讀書唔係只靠學校, 家長小朋友佔有好大因素, 大部份私津直學校, 都想培養小朋友成才, 唔想放棄每個小朋友.樓主只講到d責任全部係學校身上, d辦好既津直學校唔公平, 學校盡了力, 家長無力 , 小朋友懶散, 又係學校錯?

原帖由 leehoma001 於 09-6-15 09:48 發表
英基與大部份好的國際學校嘅輪候人數不知幾長, 絕對唔憂收不夠學生而要關門大吉。此外國際學校之間傳在激列競爭, 間間都希望各方面, 尤其是成績能超越其他學校, 但沒有一間國際學校因此如大部份本地學校般去 screen  ...

作者: jjd    時間: 09-6-15 14:17

catcatmom & leehoma001,
唔好爭辯喇,英基,St. Mary & DGS都係好學校,不過鍾意英基跟鍾意St. Mary & DGS係完全兩類型家長,何必傷和氣呢?

catcatmom,
我本身都係英基家長,可以好定話你知leehoma001所講係事實,<鬼婆鬼老留低同你補底>絕對係有,並很低調單對單個別輔導,肯定唔係<採你都傻>.你女d同學去報英基小學,全部都取錄,咁佢哋叻囉,叻之餘又要幸運噃,因很多唔係英基幼稚園嘅,連一個interview嘅機會都無.
作者: leehoma001    時間: 09-6-15 14:35

作者: jjd    時間: 09-6-15 15:35

leehoma,
何必動氣呢?明眼人一看便知catcatmom對國際學校根本不熟悉,國際學校家長為何有免費教育不享用,寧願花高昂學費送子女入讀國際學校呢?他們不是傻的,他們有很多正正是St. Mary's, DGS, Maryknoll, DBS畢業生,mamimummy說得對,"但點解現在唔比女女讀母校呢?! 因為追求唔同"Exactly!
作者: leehoma001    時間: 09-6-15 15:51

作者: vienpa    時間: 09-6-15 16:22

原帖由 jjd 於 09-6-15 14:17 發表
唔好爭辯喇,英基,St. Mary & DGS都係好學校,不過鍾意英基跟鍾意St. Mary & DGS係完全兩類型家長,何必傷和氣呢?

catcatmom,
我本身都係英基家長,可以好定話你知leehoma001所講係事實,絕對係 ...

大家都無謂傷和氣..

英基同St. Mary/DGS係兩類學校, 在"補底"方針上係唔同, 可能後者會用排名次來做screen-off, 以保持學校質素, 相對來講, 係未能做到真正一條龍, 但係系而家教育制度下係學校權宜之計...
作者: yinyin    時間: 09-6-16 12:17

St Mary's  是津校, 每年只需要支付hk$400冷氣費, 連很多學校要支付的每年幾千元的堂費也是沒有的, 因此資源上不會充足.

學校有110年歷史, 因此行政上教學上是很有系統的.
近年已改用活動教學, 也會安排去海洋公園上課, 去參觀科學館, 歷史博物館, 在九龍公園上課, 去尖東街頭訪問遊客, 參加奧運圖點聖火啦啦隊, .......因此課程也是輕鬆了很多, 但學校也是很有要求, 對於考試, grammer 串字, 數學格式, 字體不清楚扣分是很嚴格.至於課程, 雖然是中文學校, 英文用longman 高一級的書, 有英文教的science and geography, 因此學校其實是一間注重英文的中文學校.

大部份的家長隨了學校課程也會參加坊間很多課外活動, 因此我認為小朋友有時間, 家長又有資源當然是想好好去培養自已的小朋友, 而讀津校小朋友是可以接觸不同階層的同學, 也是不錯的選擇.

當然有能力讀直資.私校而又可以比額外錢去學有其他活動當然是好.

但如果資源只是足夠交學費, 讀了之後, 小朋友又會同身邊同學去比較佢地的生活條件, 都幾辛苦.

我問囡囡是否想試下去信插班考其他學校, 她說她很愛她的同學, 老師及學校. 她認為st mary's 是最好的學校, 因此4年後我也是打算給我細女跟家姐讀此校.

作者: catcatmom    時間: 09-6-16 12:57

我見這網人post出來既野, 唔正確, 津校一條龍資訊唔正確, dgs不可以說一條龍, 樓主要幾位家長post 出來糾正你既留言, 我先至留言post出來正確資訊, 而國際學校同st mary 係兩種唔同學校,不能相提而論, 樓主說到國際學校有祟高教育理想, 出面名津校就做唔到, 說話唔公平!
有經濟問題家長只要讀國際學校, 可不需交學費, 仍可完成學業; 亦又有人要係國際途終輟學, 因無$交學費. 全港有很多國際, 相信每一間做法不樣.

樓主要留意留言資料要正確, 先至好post出來.我不想無謂爭拋.  

原帖由 leehoma001 於 09-6-15 14:35 發表
樓主請看清楚文字, 如果國際將d唔合標既小朋友叫走, 英基d有支助,又甘平既學校, 都好快無人去讀.

我一向閱讀理解是我的強項, 反而是你對國際學校是一知半解。即使國際將d唔合標既小朋友叫走, 你由何以見得好快無人 ...

作者: catcatmom    時間: 09-6-16 13:36

jjd

這幾年讀英基幼稚園係有優先入英基小學, 同以住幾年唔同, 所有引發好幾間私辦國際幼稚園有收生壓力, 什至要執粒.
但我認識囡囡同學去考英基, 最後都派到, 無錯d家長考完之後, 閒談中都係未知派唔到, 事實上好多派到了, 有些去其他國際學校.我相信係國際學校如果有學習上問題, 學校有個輔導, post 之前, 已知一個讀英基既學生有輔導, 因佢英文好差, 唔知點解比佢入了去讀. 我之前文字意思係國際學校不會好像st mary 天神甘group埋一班成績唔好學生, 放學後成班留校補底, 請了解我寫的post, 唔想再拋!

原帖由 jjd 於 09-6-15 14:17 發表

catcatmom,
我本身都係英基家長,可以好定話你知leehoma001所講係事實,絕對係 ...

作者: leehoma001    時間: 09-6-16 14:33

作者: 楊瑩    時間: 09-6-22 19:05

100%同意,本人囡囡是早兩屆畢業生,St.Mary絕對是一間很好的小學,而且也有跟隨現在的教學模式改革
作者: EFM    時間: 09-6-22 21:28

I am not sure whether DGS has registered as a "through-train". However, Mrs Dai (headmistress of DGJS) has explained to the parents that the senior school has changed from a public school to a DSS a few years ago because it wants to make sure all the DGJS girls can be admitted to DGS. So, the idea is similar to a "through-train".

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5