教育王國

標題: 91校網家長請分享! [打印本頁]

作者: WATHT    時間: 09-6-7 02:20     標題: 91校網家長請分享!

派位如何?
作者: 蔚晴    時間: 09-6-7 09:05

沙呂
作者: 晞琳    時間: 09-6-7 11:07

原帖由 蔚晴 於 09-6-7 09:05 發表
沙呂

培基
作者: arnoldmami    時間: 09-6-7 11:15     標題: 回覆 1# 晞琳 的文章

第一志願 培基
作者: km1357    時間: 09-6-7 13:37

原帖由 晞琳 於 09-6-7 11:07 發表

培基

作者: Marians    時間: 09-6-7 15:41

第7志願 -- 沙崇
作者: why20037    時間: 09-6-7 21:33

第三志願-沙循
作者: tracyxie    時間: 09-6-8 11:21

梁鉅鏐
作者: KAREN6129    時間: 09-6-8 11:37

派到第七(胡下)
作者: benben23    時間: 09-6-8 11:43

派到第11(胡下), 想死呀
作者: km1357    時間: 09-6-8 13:09

原帖由 benben23 於 09-6-8 11:43 發表

其實胡下都唔差, 聽聞佢早一年升英中率仲高過胡上, 人數又少d, 唔似呂小成三十六/七人一班. 家下又有自己校舍. 點都比胡上(地方細)好d. 不過每個人都有自己喜好..
作者: WINGYIBB    時間: 09-6-8 13:22

派2ND .... 胡上
作者: emilyp    時間: 09-6-8 13:27

我仔仔都係第一自願 -- 一呂, 我真的好開心
作者: WATHT    時間: 09-6-8 13:32

原帖由 tracyxie 於 09-6-8 11:21 發表
  梁鉅鏐

我都是,請問你是弟第幾志願?我對它完全陌生!
作者: arnoldmami    時間: 09-6-8 14:17

梁鉅鏐我放在第三位, 我覺得這間學校不錯, 校舍又新, 不妨上上這學校的網址看看.

原帖由 WATHT 於 09-6-8 13:32 發表

我都是,請問你是弟第幾志願?我對它完全陌生!

作者: winice    時間: 09-6-8 14:42

Why 陌生呀!!  您哋有冇了解過呢間學校呀!  相反我自己一些朋友都like喎 (因為我朋友的二個小朋友k1-k3响民生都去咗呢間讀). 其實佢哋D課程一啲都唔淺的(Esp. Maths). 我自己小朋友(P.2)的同學仔媽咪compare with 胡小, 相對胡小仲淺.  (但佢哋可能比較低調.) 所以我二年前(3rd choice)中咗路小, 我好滿足啦!!
作者: winice    時間: 09-6-8 14:48

校舍新之餘, 我like學校的地點. (比較起同net唔會太雜.............)

梁鉅鏐我放在第三位, 我覺得這間學校不錯,梁鉅鏐我放在第三位, 我覺得這間學校不錯, 校舍又新, 不妨上上這學校的網址看看., 不妨上上這學校的網址看看.
作者: ilmom    時間: 09-6-8 15:16

有冇是派到蕭漢森? 第三志願
作者: carolshyip    時間: 09-6-8 17:15

培基,第一志願
作者: 721bb    時間: 09-6-8 18:18

原帖由 winice 於 09-6-8 14:48 發表
梁鉅鏐我放在第三位, 我覺得這間學校不錯,梁鉅鏐我放在第三位, 我覺得這間學校不錯, 校舍又新, 不妨上上這學校的網址看看., 不妨上上這學校的 ...

請問你第二志願是那間? (如不想講,請pm我可以嗎?)
tks
作者: mackyfungng    時間: 09-6-8 18:54

第二志願都派到胡上, 係咪真?

原帖由 WINGYIBB 於 09-6-8 13:22 發表
派2ND .... 胡上

作者: Cathleen    時間: 09-6-8 21:21

今日去左胡上交表, 星期六要帶小朋友去學校參觀及分組遊戲.  有無人知係咪即係interview?  我問校務處, 佢又話只係參觀同玩下.  有無人有上年叩門經驗?
作者: eeyore0728    時間: 09-6-8 23:39

第二志願,沙田循道衛理
作者: BabyAlexander    時間: 09-6-9 09:28

I always heard that everyon is target for 沙呂, 一呂 and 培基 in #91?
Would you mind sharing your advice that which part are they really have their own advsantages?
Many thanks
作者: arnoldmami    時間: 09-6-9 09:55

我把主風放在第二, 一間好近屋企的學校

原帖由 721bb 於 09-6-8 18:18 發表

請問你第二志願是那間? (如不想講,請pm我可以嗎?)
tks

作者: 721bb    時間: 09-6-9 12:02

原帖由 mackyfungng 於 09-6-8 18:54 發表

只要隨機編號前, 即使大家有相同的排序, 都係有機會抽到的. 這就是幸運.

多謝各位媽媽無私的分享, 獲益良多.
作者: mackyfungng    時間: 09-6-9 12:20

但會唔會今年唔係甘多人選擇胡上做第一志願

原帖由 721bb 於 09-6-9 12:02 發表

只要隨機編號前, 即使大家有相同的排序, 都係有機會抽到的. 這就是幸運.

作者: beckyskchan    時間: 09-6-9 12:28

第二志願,沙田循道衛理
作者: Namson    時間: 09-6-9 13:43

請問點樣睇到自己個編號係前定後呀?

原帖由 721bb 於 09-6-9 12:02 發表

作者: pennyma    時間: 09-6-9 14:52

原帖由 winice 於 09-6-8 14:42 發表
Why 陌生呀!!  您哋有冇了解過呢間學校呀!  相反我自己一些朋友都like喎 (因為我朋友的二個小朋友k1-k3响民生都去咗呢間讀). 其實佢哋D課程一啲都唔淺的(Esp. Maths). 我自己小朋友(P.2)的同學仔媽咪compare with 胡 ...

wince,請問可否講多些這學校的課程,中文是否用普通話教,有多少位外籍英文老師,功課多嗎?thank you very much.
作者: EMMA88    時間: 09-6-9 17:40

原帖由 pennyma 於 09-6-9 14:52 發表

wince,請問可否講多些這學校的課程,中文是否用普通話教,有多少位外籍英文老師,功課多嗎?thank you very much.

pennyma:
我姪仔是因搬屋插入"梁"讀小5生的, 功課都算多, 他話有時做到 11點 =.=
作者: EMMA88    時間: 09-6-9 17:42

原帖由 winice 於 09-6-8 14:42 發表
Why 陌生呀!!  您哋有冇了解過呢間學校呀!  相反我自己一些朋友都like喎 (因為我朋友的二個小朋友k1-k3响民生都去咗呢間讀). 其實佢哋D課程一啲都唔淺的(Esp. Maths). 我自己小朋友(P.2)的同學仔媽咪compare with 胡 ...

本人覺得小一小二不主張太深既課程, 最重要小朋友明白及讀得開心.
作者: dickdickmama    時間: 09-6-9 21:17

1st choice〉沙呂小
作者: WINGYIBB    時間: 09-6-9 22:36

原帖由 mackyfungng 於 09-6-8 18:54 發表

我的第1志願是培基, 可能NO.靚可以落左胡上.
作者: winice    時間: 09-6-9 22:39

pennyma,

Sorry for late reply!! 我今日冇時間上BK (亞仔明天開始final exam. 呀! ).  佢哋P. 1 其中一班是用普通話上中國語文的. 家長可分付choice的. 但佢哋P.1 & P.2 各有四班, 所以都要內部抽籤形式,我自己本來都有apply, 但抽唔到. 外籍老師有一個, 是一位好nice在外國土生土長的中國人.   

winice

作者: winice    時間: 09-6-9 22:52

I think so and totally agreed with you. 我的意思是他們over-all 唔會淺.  但明顯只maths真係比較深一個學期, So, 我可以接受到. 小朋友都一樣讀得開心的.   

本人覺得小一小二不主張太深既課程, 最重要小朋友明白及讀得開心.
作者: duduck    時間: 09-6-9 23:17

有冇派到朱小呀?
作者: PoohBB    時間: 09-6-10 00:02

原帖由 benben23 於 09-6-8 11:43 發表

胡下 我自己是選第3志願, 佢新校社好大好靚,
聽講唔知真唔真呀... 初步是胡下掉過來轉全日制, 跟住胡上都會掉咪過來合一....  因胡上校社細...
作者: ling9981    時間: 09-6-10 08:40

3rd choice - 路德會梁鉅鏐, 有無知呢間學校好唔好 ??  都唔知自己果時點解放喺第三位

My 1st choice is 培基 :(
作者: WINGYIBB    時間: 09-6-10 13:18

我同事囡囡讀三年班精英班路德會梁鉅鏐, 佢覺得呢間幾好. 不過功課效多.
作者: EMMA88    時間: 09-6-10 13:56

原帖由 PoohBB 於 09-6-10 00:02 發表
胡下 我自己是選第3志願, 佢新校社好大好靚,
聽講唔知真唔真呀... 初步是胡下掉過來轉全日制, 跟住胡上都會掉咪過來合一....  因胡上校社細...

胡上與胡下是同一辦學團體...但各不同運作的.
原於9月搬去新校舍但教育局未批, 所以最新消息胡下2010年才可能正式搬去乙明村陳祖澤校舍.
未曾聽過"胡上"會搬去一齊.

作者: Chunshek    時間: 09-6-10 14:58

Hi 各位梁鉅鏐媽咪!

原來都有好多位小朋友入梁鉅鏐, 希望大家多多聯絡, 可能係同班同學仔, 有時間入小學一覽傾吓!

我仔仔都係今年入讀小一, 多多指教!

Chunshek

原帖由 WINGYIBB 於 09-6-10 13:18 發表
我同事囡囡讀三年班精英班路德會梁鉅鏐, 佢覺得呢間幾好. 不過功課效多.

作者: Chunshek    時間: 09-6-10 15:08

Wince

唔好意思, 不過我有小小問題問, many thanks! 不急!

我想問下, 如只有其中一班係用普通話教中國語文, 咁係咪其他班都一樣有一堂係普通話堂呢?

原帖由 winice 於 09-6-9 22:39 發表
pennyma,

Sorry for late reply!! 我今日冇時間上BK (亞仔明天開始final exam. 呀! ).  佢哋P. 1 其中一班是用普通話上中國語文的. 家長可分付choice的. 但佢哋P.1 & P.2 各有四班, 所以都要內 ...

作者: giann728    時間: 09-6-10 15:29

Hi,我囡囡第二志願入到呢間學校﹗ 多多指教﹗

原帖由 Chunshek 於 09-6-10 14:58 發表
Hi 各位梁鉅鏐媽咪!

原來都有好多位小朋友入梁鉅鏐, 希望大家多多聯絡, 可能係同班同學仔, 有時間入小學一覽傾吓!

我仔仔都係今年入讀小一, 多多指教!

Chunshek

...

作者: Jenner    時間: 09-6-10 20:26

第一志願, "培基"
作者: pennyma    時間: 09-6-10 22:15

原帖由 winice 於 09-6-9 22:39 發表
pennyma,

Sorry for late reply!! 我今日冇時間上BK (亞仔明天開始final exam. 呀! ).  佢哋P. 1 其中一班是用普通話上中國語文的. 家長可分付choice的. 但佢哋P.1 & P.2 各有四班, 所以都要內 ...

謝謝妳的回答,我想請問功課多嗎?幾耐默一次書,一年有多少次考試?祝仔仔考試順利!
作者: beckyskchan    時間: 09-6-11 09:25

Hi eeyore0728 你好呀,

我仔仔都係第二志願入沙循, 你第一志願選咩呀?

原帖由 eeyore0728 於 09-6-8 23:39 發表
第二志願,沙田循道衛理

作者: janmom    時間: 09-6-11 12:36     標題: 回覆 4# arnoldmami 的文章

請問你介唔介意分享吓你第二同第三志願填邊間呢? 謝謝.
作者: arnoldmami    時間: 09-6-11 13:37

第二是主風, 第三是梁鉅鏐, 其實抽到培基只是囝囝運氣好, 但如果抽中第2 or 第3, 我都會順應天意, 因為我同我先生都覺我這3間學校都ok.

原帖由 janmom 於 09-6-11 12:36 發表
請問你介唔介意分享吓你第二同第三志願填邊間呢? 謝謝.

作者: angelsmama    時間: 09-6-11 13:55

請問大家住91網的家長, 填表時, 心儀的學校不在91網但在沙田區內(88,89網)是否已經是跨區?請問若沒有宗教分, 被派到91網內有宗教背景的學校機會是否超低? 謝謝!
作者: arnoldmami    時間: 09-6-11 14:20

如果你是屬91網, 若選 88or89網, 當然是跨區

第一輪自行收生, 是計分的, 宗教多5分
第二輪抽獎遊戲, 同宗教背景無關

原帖由 angelsmama 於 09-6-11 13:55 發表
請問大家住91網的家長, 填表時, 心儀的學校不在91網但在沙田區內(88,89網)是否已經是跨區?請問若沒有宗教分, 被派到91網內有宗教背景的學校機會是否超低? 謝謝! ...

作者: CathyDannyBB    時間: 09-6-11 17:49

第一輛已派蕭漢森, 有無同校
作者: mackyfungng    時間: 09-6-11 19:09

真係好彩, 恭喜哂

原帖由 WINGYIBB 於 09-6-9 22:36 發表

我的第1志願是培基, 可能NO.靚可以落左胡上.

作者: Carman_mami    時間: 09-6-11 21:14

作者: mandee2621    時間: 09-6-11 21:20

不用了 http://am.plkcjy.edu.hk/

原帖由 Carman_mami 於 09-6-11 21:14 發表

hi, 我囝係朱小ga, 你係咪派到朱小呀? 知唔知宜家停課, 星期六駛唔駛去家長會呀?

作者: cky    時間: 09-6-11 21:32

原帖由 mandee2621 於 09-6-11 21:20 發表
不用了 http://am.plkcjy.edu.hk/

mandee2621,

唔該晒.......好彩上黎睇下, 如果唔係都唔知取消左,
我第一輪都入左朱小啦
作者: Carman_mami    時間: 09-6-11 21:34

作者: cky    時間: 09-6-11 21:49

原帖由 Carman_mami 於 09-6-11 21:34 發表

其實朱小幾好ga, 我囡宜家6年班, 佢話功課唔太多, 同埋都讀得幾開心....
我鍾意朱小有science科, 係用英文書教ge, 數學科就教深半個學期, 到6年班下學期就教英數, 好似話2010年就4班都會用普通話教中文wol....:fun ...

Carman_mami,
希望我個囡會讀得開心啦.....d 老師好唔好架 ????
作者: mandee2621    時間: 09-6-11 22:12

我大女P2升P3, 細女9月入, 一年班老師好有愛心 , 但是班班唔同的, 學校是品德和學分一樣比重的, 您有去参觀學校就知道 ,校長好好人!!!!
原帖由 cky 於 09-6-11 21:32 發表

mandee2621,

唔該晒.......好彩上黎睇下, 如果唔係都唔知取消左,
我第一輪都入左朱小啦

作者: Carman_mami    時間: 09-6-11 22:13

作者: cmama    時間: 09-6-13 01:30

Hi, my daughter is going to be P1 this Sept. My elder daughter is going to be P4. We like this school so much, too. Agree that Principal is very capable and nice.

原帖由 Carman_mami 於 09-6-11 22:13 發表

朱小,今年大約頭65名都入到band 1, 派位唔差ga...

我問個囡佢話教佢果d都係幾好wol, 佢常常都講學校d趣事比我聽, 好似好開心禁.......
同埋佢話鍾意做大姐姐, 在小息時可以教d 1年班小朋友做功課.... ...

作者: HPChingchingma    時間: 09-6-13 19:58

引用:
原帖由 duduck 於 09-6-9 23:17 發表
有冇派到朱小呀?

其實朱小幾好ga, 我囡宜家6年班, 佢話功課唔太多, 同埋都讀得幾開心....
我鍾意朱小有science科, 係用英文書教ge, 數學科就教深半個學期, 到6年班下學期就教英數, 好似話2010年就4班都會用普通話教中文wol....

我也覺得功課唔多.但bk由當揀小一開始, 見委有家長話<聽一些家長講功課比較多>, 真係R 頭. 因我有2個 , 一個成績好的的 , 一個差少少.佢2個功課量係差不多.唔算多. 相比路德會, 胡上少得多                

作者: external    時間: 09-6-14 10:31

請問各位朱小媽媽, 朱小放第二志願係咪好難入, 叩門入到機會大嗎? tks
作者: Carman_mami    時間: 09-6-14 14:54

作者: why20037    時間: 09-6-14 18:19

原帖由 external 於 09-6-14 10:31 發表
請問各位朱小媽媽, 朱小放第二志願係咪好難入, 叩門入到機會大嗎? tks

放朱小第二志願係沒有叩門機會架!
作者: STARBARNEY    時間: 09-6-15 12:49

我仔仔入到胡上, 請問e間學校多功課嗎?  有冇小朋友讀緊, 我見d老師都幾後生, 請給些意見..佢地多數會派去邊d中 學呢... thanks.
作者: lhung    時間: 09-6-16 15:36     標題: 回覆 5# HPChingchingma 的文章

我個小朋友第一輪抽到朱小,請問知唔知今年會有幾班普通話班,幾年班分精英班?有幾多班精英班呢?謝謝!
作者: HPChingchingma    時間: 09-6-16 16:18

原帖由 external 於 09-6-14 10:31 發表

都係要努力+緣份.  世上沒有不可能的 .

亞女同學都是這樣. 佢統一填表是沙呂. 當派位落空, 2 邊叩門. 沙呂 INTERVIEW , 見有 BENZ 汨係門口 , 個心突晒. 好後悔 . ( 佢自痹而已,  無人講有 BENZ 實得喎 !) 我地 派入朱小的家長, 緊有話佢, 不過都有替她打氣 .  到了 7 月尾, 8 月頭咁上下才收到入學信. 而亞女也讀得好好作回報.
作者: HPChingchingma    時間: 09-6-16 16:26

原帖由 lhung 於 09-6-16 15:36 發表
我個小朋友第一輪抽到朱小,請問知唔知今年會有幾班普通話班,幾年班分精英班?有幾多班精英班呢?謝謝!

有幾多班是普話, 咁要 cmama 或是 mandee 2621, carmen-mami  講好的啦. 她的細女是9月小一生. 加上大女讀緊, 佢清楚的

原則上, 枚長沒有說是精英班. 但 小二時會有一班是普話教中文科, 變相是我地呢的家長認為是精英班. 而我認為又不是啊. 只是 小一學期尾, 全年級首考前 72 名, 而中文科, 普話比教好的學生先揀選此班.

作者: Carman_mami    時間: 09-6-16 19:12

作者: pennyma    時間: 09-6-16 23:09

請問各位入了朱小的家長是多少分派了入去呢?

大抽獎又係填朱小第幾志願呢?

謝謝回覆!
作者: mandee2621    時間: 09-6-17 08:55

家姐是大抽獎甲乙第一志願入的 , 妹妹09入小一!
家姐是P.2升P.3 , P.2有一班用普教中文, 上年好似P.1有兩班! 今年未知道,因為未開家長會 !
原帖由 pennyma 於 09-6-16 23:09 發表
請問各位入了朱小的家長是多少分派了入去呢?

大抽獎又係填朱小第幾志願呢?

謝謝回覆!

作者: lhung    時間: 09-6-17 10:12

朱小一年班用英文教science,會5唔擔心個小朋友跟5到?宜家我小朋友間幼稚園D英文相對較淺?
作者: mandee2621    時間: 09-6-17 10:39

唔會 ! 好快上手!
原帖由 lhung 於 09-6-17 10:12 發表
朱小一年班用英文教science,會5唔擔心個小朋友跟5到?宜家我小朋友間幼稚園D英文相對較淺?

作者: lhung    時間: 09-6-17 10:52     標題: 回覆 1# mandee2621 的文章

mandee2621:
見你咁有信心,依家個心都定D!
你小朋友會5會跟校車?
作者: mandee2621    時間: 09-6-17 11:01

今年大細女都會坐校車!我住大圍!
原帖由 lhung 於 09-6-17 10:52 發表
mandee2621:
見你咁有信心,依家個心都定D!
你小朋友會5會跟校車?

作者: cky    時間: 09-6-17 13:40

原帖由 mandee2621 於 09-6-17 11:01 發表
今年大細女都會坐校車!我住大圍!

mandee,

你都係住大圍架 ??? me too, 但想問下校車時間係點, 因為我怕太早, 所以想緊自己帶佢返學, 放學先搭校車, 但又好似唔低喎
作者: eeec6    時間: 09-6-17 14:06

原帖由 Carman_mami 於 09-6-11 21:34 發表

我鍾意朱小有science科, 係用英文書教ge, 數學科就教深半個學期, 到6年班下學期就教英數, 好似話2010年就4班都會用普通話教中文wol....:fun ...

Hi Carman_ mami,

我是下年先揀學校的, 不過我都會揀朱小作第一志願的,想問下呢間學校難唔難入嫁??
作者: AndyMah    時間: 09-6-17 14:41

想問下大家對沙循有乜野 comment 呀?
有無小朋友係沙循讀緊既媽咪可以分享下呀?
作者: lhung    時間: 09-6-17 15:11

原帖由 cky 於 09-6-17 13:40 發表

mandee,

你都係住大圍架 ??? me too, 但想問下校車時間係點, 因為我怕太早, 所以想緊自己帶佢返學, 放學先搭校車, 但又好似唔低喎

我都係心大心細5知跟5跟校車,而且驚太多野一下子要小朋友適應,會太大壓力囉!
作者: Carman_mami    時間: 09-6-17 15:13

作者: lhung    時間: 09-6-17 15:28

原帖由 eeec6 於 09-6-17 14:06 發表

Hi Carman_ mami,

我是下年先揀學校的, 不過我都會揀朱小作第一志願的,想問下呢間學校難唔難入嫁??

我得15分,第一輪都可以抽到,應該唔係太難!只要自行派位及統一派位都以佢為第一志願,都很大機會,如果真係唔好彩,兩次都抽唔中,都可以叩門!如果第一志願無填佢,就會連叩門機會都無,因為校長會將機會留俾填第一志願的家長,這是我朋友叩門失敗的真實過案!
作者: mandee2621    時間: 09-6-17 15:40

校車時間表未有, 因為我大女沒有坐校車, 今年才會坐校車返學, 放學唔坐 , 大女有三日放學有課外活動 , 所以唔坐!

原帖由 cky 於 09-6-17 13:40 發表

mandee,

作者: eeec6    時間: 09-6-18 12:25

原帖由 Carman_mami 於 09-6-17 15:13 發表

今年亞囝有2個同學揀朱小作第一志願, 都入唔到, 唔知算唔算難入la
+

你覺得如果第1Round 揀朱小, 大抽獎又揀朱小, 機會會唔會多D呢?? 同埋你覺得呢間學校點呀,老師好唔好嫁??學生純唔純嫁??同埋功課算唔算多,你小朋友覺得讀得辛唔辛苦呀。
作者: eeec6    時間: 09-6-18 12:36

原帖由 lhung 於 09-6-17 15:28 發表

我得15分,第一輪都可以抽到,應該唔係太難!只要自行派位及統一派位都以佢為第一志願,都很大機會,如果真係唔好彩,兩次都抽唔中,都可以叩門!如果第一志願無填佢,就會連叩門機會都無,因為校長會將機會留俾填第一志願的家長,這是 ...

多謝你寶貴既意見! 

我諗我下年自行派位同埋大抽獎都會揀佢作為第一志願,希望大女入得到啦,甘細女就唔駛煩lu。^.^

另外想問下你覺得呢間學校點嫁,因為我對呢間學校認識唔太深。
作者: fungpolly1234    時間: 09-6-18 17:20

原帖由 why20037 於 09-6-14 18:19 發表

放朱小第二志願係沒有叩門機會架!

沒有叩門機會, 意思是什麼 ? 是不是就算有得面試, 都不取錄 ?

因為我有向朱小叩門交表, 在派位時從來無選過佢(因為是跨綱),但都有得面試, 雖然未能取錄, 但佢話排在後備名單, 有人退學, 就會call我地.
作者: cheukyingma    時間: 09-6-19 11:05

咁佢有冇話你係排在後備第幾位呀??

原帖由 fungpolly1234 於 09-6-18 17:20 發表

沒有叩門機會, 意思是什麼 ? 是不是就算有得面試, 都不取錄 ?

因為我有向朱小叩門交表, 在派位時從來無選過佢(因為是跨綱),但都有得面試, 雖然未能取錄, 但佢話排在後備名單, 有人退學, 就會call我地. ...

作者: Carman_mami    時間: 09-6-19 12:29

作者: why20037    時間: 09-6-19 15:34

原帖由 fungpolly1234 於 09-6-18 17:20 發表

因為我有向朱小叩門交表, 在派位時從來無選過佢(因為是跨綱),但都有得面試, 雖然未能取錄, 但佢話排在後備名單, 有人退學, 就會call我地. ...

因為你係跨網囉,如果你係91網,第一志願唔選朱小係冇面試機會,因為我係一個好例子......

作者: fungpolly1234    時間: 09-6-19 15:54

原帖由 cheukyingma 於 09-6-19 11:05 發表
咁佢有冇話你係排在後備第幾位呀??

佢話第9個, 唔知有無機會呢 ? 想問下大家, 通常要等到幾時就唔再收人 ??
作者: fungpolly1234    時間: 09-6-19 15:57

原帖由 why20037 於 09-6-19 15:34 發表

因為你係跨網囉,如果你係91網,第一志願唔選朱小係冇面試機會,因為我係一個好例子......

原來係咁....
作者: 2BoBo    時間: 09-6-19 16:41

如果乙一選朱正賢, 他網(甲一)選其他學校, 這樣有冇機會interview,  因為我本區已選他為第一位,  難道不可以選下他區心儀學校

2Bobo
作者: cheukyingma    時間: 09-6-19 16:47

但我係91網, 朱小係我第二志願, 但我都有得in wor~~

原帖由 why20037 於 09-6-19 15:34 發表

作者: cheukyingma    時間: 09-6-19 16:51

我係第一個呀~~ 希望ok啦~~
我問過打電話俾我嗰位小姐, 佢話最快都要七月頭先知有冇位wor~~

原帖由 fungpolly1234 於 09-6-19 15:54 發表

佢話第9個, 唔知有無機會呢 ? 想問下大家, 通常要等到幾時就唔再收人 ??

作者: why20037    時間: 09-6-19 16:53

原帖由 2BoBo 於 09-6-19 16:41 發表
如果乙一選朱正賢, 他網(甲一)選其他學校, 這樣有冇機會interview,  因為我本區已選他為第一位,  難道不可以選下他區心儀學校

2Bobo

你係自行派位選朱小,入既機會好大嗰喎!只要你唔係新移民
作者: why20037    時間: 09-6-19 16:58

原帖由 cheukyingma 於 09-6-19 16:47 發表
但我係91網, 朱小係我第二志願, 但我都有得in wor~~

你第一志願是否沙呂,如果係沙呂in既機會好微
作者: cheukyingma    時間: 09-6-19 17:01

無錯~~ 我第一志願係沙呂, 連電話都收唔到個呀~~ 你呢?? 你係咪都係沙呂呀??

原帖由 why20037 於 09-6-19 16:58 發表

你第一志願是否沙呂,如果係沙呂in既機會好微

作者: why20037    時間: 09-6-19 17:04

原帖由 cheukyingma 於 09-6-19 17:01 發表
無錯~~ 我第一志願係沙呂, 連電話都收唔到個呀~~ 你呢?? 你係咪都係沙呂呀??

我明天去in
作者: fungpolly1234    時間: 09-6-19 17:08

原帖由 cheukyingma 於 09-6-19 16:51 發表
我係第一個呀~~ 希望ok啦~~
我問過打電話俾我嗰位小姐, 佢話最快都要七月頭先知有冇位wor~~

7月頭 ?  我派位個間要交書籍費同做校服啦, 如果真係收,咪浪費哂 ....

你係第1個, 應該好大機會...

我其實好懷疑, 點解朱小要排成10個後備咁多, 唔通根據過往經驗, 會有成10 人放棄唔要 ??
作者: cheukyingma    時間: 09-6-19 17:13

恭喜晒~ 希望你成功啦~~ 佢幾時通知你in嫁?! 係咪你識的人都好多收唔到通知呀?!

加油呀~~

原帖由 why20037 於 09-6-19 17:04 發表

我明天去in

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5