教育王國

標題: 09~10入讀小一的荔天家長請入 [打印本頁]

作者: 愷琳媽媽    時間: 09-6-10 14:58     標題: 09~10入讀小一的荔天家長請入

各準小一荔天家長妳們好!
開設呢個新話題區,是想同各位家長多多交流下心得.睇下日後是否有緣做到同學仔.
小兒 : defoe  男
作者: karenyee    時間: 09-6-10 21:28

你好.我個女都係九月讀荔天,簡直開心到儍咗!第一志願嘛!希望大家保持聯絡啊!
作者: hinhin.mami    時間: 09-6-11 10:20

我又報到.

仔仔 - 軒軒
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-6-12 14:55

大家好.....我個女都係第一志願入到荔天, 以後大家多多交流呀.....

女女 - 嵐嵐
作者: cathy2901    時間: 09-6-15 15:34

我個仔都係第一派到荔天.
航仔
作者: MamiHin    時間: 09-6-15 23:59

Hello,  我仔仔都是是第一志願入荔天, 好高興認識各位

請保持聯絡, 仔仔的名字是 "軒軒"o
作者: cathy2901    時間: 09-6-16 10:12

7月9日那天我係第一個去注冊的.  7月4日就係迎新日.到時大家可能會見面.大家以後多聯絡.
作者: QQL    時間: 09-6-17 12:32

我個女是扣門取錄的,真係開心到喊,辛苦得來份外興奮!請問各位知唔知迎新日會要做什么?
作者: 愷琳媽媽    時間: 09-6-17 13:45

咁多位媽媽妳哋好,希望4/7迎新日大家可以見到面啦,如果想保持聯絡的話,可以msn 我 :[email protected]
作者: 愷琳媽媽    時間: 09-6-17 13:48

唔好意思,msn錯咗.應是:[email protected]
作者: yuiyuibb    時間: 09-6-17 14:13

唔好意思, 想問下, 你們6月註冊的是否有通告關於暑期班事宜??可否詳細告知呢?

thx
作者: cathy2901    時間: 09-6-17 15:51     標題: 迎新日會要做什么?

恭喜你成功了, QQL.  
以新生通告看, 家長聽講座,訂課本,書包,皮鞋,訂校車,訂校服等等, 學生要做評估. 到時要帶錢或支票, 及文具.
作者: QQL    時間: 09-6-17 15:55

多謝,迎新日見啦

原帖由 cathy2901 於 09-6-17 15:51 發表
恭喜你成功了, QQL.  
以新生通告看, 家長聽講座,訂課本,書包,皮鞋,訂校車,訂校服等等, 學生要做評估. 到時要帶錢或支票, 及文具.

作者: cathy2901    時間: 09-6-18 10:08     標題: 6月註冊的是否有通告關於暑期班事宜

7/4親臨報名: 升小一數學及英語活動坊, 7/22-8/11(逢周一至四)                       (A)9:15-10:45am                            (B)11:00am-12:30pm, 係荔枝角天主教小學上課, 費用$400  其他的暑期班就不見有資料.
作者: yuiyuibb    時間: 09-6-18 11:29

cathy2901,

thank you your info
作者: cathy2901    時間: 09-6-18 16:58

yuiyuibb ,                                            

不客氣. 大家到時見啦!
作者: yuiyuibb    時間: 09-6-19 11:06

cathy2901,

多得你比暑期活動坊d料我, 因為我之前已經幫囝囝報左4星期既暑期班, 剛好同荔天的撞哂期, 尋日立即通知原先暑期班, 佢地好好比我退番哂d錢(成3千幾架), 我會報荔天個活動, 因為可以比囝囝早少少適應下個環境, 起碼邊到去wee wee, 邊到可以買野食都知麻
作者: 湳淇爸爸    時間: 09-6-19 14:16

希望迎新日唔會取消啦.
作者: cathy2901    時間: 09-6-19 15:39

yuiyuibb ,  
不用謝! 我是覺得那樣很好, 可以學東西之餘又可以適應新的學習環境.
作者: cathy2901    時間: 09-6-19 15:49

是啊. 如果7/4取消迎新日, 將會好失望! 打鐡趁熱, 延到好後的話, 那種喜悅會變淡的....
作者: 湳淇爸爸    時間: 09-6-19 16:42

宜家幼稚園畢業禮都唔知延遲到幾時,話晒都第一次畢業,唔想令佢有遺憾,豬流感快啲走啦.
作者: cathy2901    時間: 09-6-20 08:53

豬流感現在傳播迅速, 很大可能再停課!
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-6-20 10:43

真係唔想佢個畢業典禮取消, 我就寧願佢地延遲都唔好取消....

我都好想俾佢參加荔天個暑期班, 希望到時唔好取消, 豬流感快d走, 大家都可以有一個開心既暑假.....
作者: emily13143344    時間: 09-6-21 01:14

HIHI:
我個女都係叩門入到荔天呀....真係好開心....希望日後有機會同大家見面丫......

我個囡囡係CRYSTAL

我淨係知道2/7/2009註冊    4/7/2009迎新....唔知有暑期班BUR....係點樣可以參加架....希望大家比小小資料我丫....THANK A LOT
作者: MamiHin    時間: 09-6-21 21:06

我都唔知道荔天有暑期班, 所以沒有關於荔天暑期班資料. 妳可否都pm資料給我. Thanks. [email protected]
作者: cathy2901    時間: 09-6-22 13:49

7/4親臨報名: 升小一數學及英語活動坊, 7/22-8/11(逢周一至四)(A)9:15-10:45am (B)11:00am-12:30pm, 係荔枝角天主教小學上課, 費用$400  其他的暑期班就不見有資料.
作者: MamiHin    時間: 09-6-22 16:23

Dear Cathy2901,

謝謝你的資料, 我們 7月4日見啦 !!!:) :)
作者: cathy2901    時間: 09-6-23 09:02

不用客氣. 大家到時見.
作者: HugoRainbow    時間: 09-6-25 16:16     標題: ,

仔仔Hugo,多多指教!
作者: cathy2901    時間: 09-6-26 14:09

hugo是叩門入的嗎?
7/4上午小朋友評估取消, 改在8月22日. 7/4上午只須家長出席迎新日. 下午可帶小朋友前往訂校服等..
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-7-2 09:39

今年讀荔天小一既家長, 你地有冇收到學校既書單 & 關於7月4日迎新日既信呀? 我到依家都未收到, 係唔係應該打去學校問下呢? 而有收到書單家長, 可否告知買書要幾多 $$ 呀?  thanks.......  
作者: HugoRainbow    時間: 09-7-2 11:13

原帖由 cathy2901 於 09-6-26 14:09 發表
hugo是叩門入的嗎?
7/4上午小朋友評估取消, 改在8月22日. 7/4上午只須家長出席迎新日. 下午可帶小朋友前往訂校服等..

Hugo 是第一次大抽奬成功的.
多謝你的消息,已上校網作實.學校説已在29/6寄信給各家長.到時見.
作者: 雙寶媽媽    時間: 09-7-2 11:52

原帖由 cathy2901 於 09-6-26 14:09 發表
hugo是叩門入的嗎?

我仔仔叩門荔天成功,4號下午在哪里訂校服呢?
作者: 雙寶媽媽    時間: 09-7-2 11:53

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-7-2 09:39 發表
今年讀荔天小一既家長, 你地有冇收到學校既書單 & 關於7月4日迎新日既信呀? 我到依家都未收到, 係唔係應該打去學校問下呢? 而有收到書單家長, 可否告知買書要幾多 $$ 呀?  thanks.......   ...

我們是叩門的,也沒有收到信,有沒有人分享一下信息呀?
作者: 雙寶媽媽    時間: 09-7-2 12:04

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-7-2 09:39 發表
今年讀荔天小一既家長, 你地有冇收到學校既書單 & 關於7月4日迎新日既信呀? 我到依家都未收到, 係唔係應該打去學校問下呢? 而有收到書單家長, 可否告知買書要幾多 $$ 呀?  thanks.......   ...

嵐嵐mimi你好,
我仔仔叩門荔天成功,我們都是住在石硤尾附近的,但離校巴站還有一段距離。
之前看到你囡囡要找保姆車,我們可不可以一起呀?
作者: HugoRainbow    時間: 09-7-2 14:44

原帖由 雙寶媽媽 於 09-7-2 11:53 發表

Hello, 上荔天校網http://www.lcps.edu.hk/有信息
作者: hinhin.mami    時間: 09-7-2 14:46

你上返荔天個學校網呀, 裡面有晒資料o架.

http://www.lcps.edu.hk/pop_up/h1n1notice3.htm

原帖由 雙寶媽媽 於 09-7-2 11:53 發表

作者: hcmswsy    時間: 09-7-2 16:10

hi遲咗報到.我有個囡升小四細佬就小一.
今日收到信la,有書單,校服,校車,書包,鞋等等單張.如有兄姊讀緊荔天可以睇吓有冇書唔駛買,我亦可以比小$300左右買書.兩個加埋都幾重皮.
作者: yuiyuibb    時間: 09-7-2 17:19

hello 咁多位,

學校剛才致電通知7月4日的詳情, 其實係學校web site都可以睇到, 校務處的小姐話早2日寄出所有信, 應該今日大家都收到了, 不過佢地歡迎各家長若有問題可隨時致電學校查詢

大家記住4號上午不需帶小朋友回校, 因為有講座, 小朋友可能會悶, 下午2-5pm就帶小朋友返去訂校服, 鞋及書包
作者: 雙寶媽媽    時間: 09-7-2 20:08

原帖由 hinhin.mami 於 09-7-2 14:46 發表
你上返荔天個學校網呀, 裡面有晒資料o架.

http://www.lcps.edu.hk/pop_up/h1n1notice3.htm

有上校网去看,但是找不到,宜家看到啦,多谢!!
作者: jose    時間: 09-7-4 15:40

荔天小一書  上下學期 8-9成新
中,數 @15
電腦音樂  @20
宗教 @5
英文 @12
有意請pm
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-7-7 16:14

大家7月4日下午有冇帶小朋友返去訂校服、白皮鞋 & 書包呢?

我個日下午冇再帶女女去學校啦, 因為我自己諗住去歐美買校服, 而且我都冇諗住用佢地書包, 所以特別再返去買, 老師都話一對白波鞋走天下, 咁就冇諗住買白皮鞋啦, 就咁買對好少少既白波鞋俾佢就算數啦....

你地又點呀???
作者: hinhin.mami    時間: 09-7-7 17:05

我下晝都無去學校反而直接去o左歐美買o左校服.
作者: karenyee    時間: 09-7-7 21:18

我都係!我仲未去訂校服添!買完啲書又要包!都幾多野做!而家仲揾緊啲補習班!
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-7-8 10:45

原帖由 karenyee 於 09-7-7 21:18 發表
我都係!我仲未去訂校服添!買完啲書又要包!都幾多野做!而家仲揾緊啲補習班!

咁快要搵補習班啦!!! 係放學之後冇人湊, 定係你真係諗住咁快俾佢去補習呀??
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-7-8 10:48

原帖由 hinhin.mami 於 09-7-7 17:05 發表
我下晝都無去學校反而直接去o左歐美買o左校服.

7月4日個日, 我打去歐美問過, 如果係學校訂會唔會平d, 佢地話一樣, 冇折扣, 咁我就冇去學校同人迫啦...

你個日去歐美係唔係即日已經有校服攞嫁啦, 定係要遲d再去過攞呢??

咁你有冇買冷外套?  其實係唔係街買白 or 灰外套就得嫁啦?
作者: MariaTsui    時間: 09-7-8 12:04

灰,白外套可以在其他地方買,夏天穿白色,冬天穿灰色。
作者: hinhin.mami    時間: 09-7-8 14:30

我果日可以即時攞衫o架, 我費事去第二度再搵所以都有係佢度買埋白外套.

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-7-8 10:48 發表

7月4日個日, 我打去歐美問過, 如果係學校訂會唔會平d, 佢地話一樣, 冇折扣, 咁我就冇去學校同人迫啦...

你個日去歐美係唔係即日已經有校服攞嫁啦, 定係要遲d再去過攞呢??

咁你有冇買冷外套?  其實係唔係街買白  ...

作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-7-8 15:04

原帖由 hinhin.mami 於 09-7-8 14:30 發表
我果日可以即時攞衫o架, 我費事去第二度再搵所以都有係佢度買埋白外套.

thanks......遲幾日我都要去訂....
作者: hinhin.mami    時間: 09-7-8 15:25

嵐嵐mimi 我上星期打o左去你比果個校車電話度問, 如無意外我都會坐佢你會係邊個位置上車呀 ??? 我就因為搵唔到其他車所以無辦法焗住要簡佢, 佢架車去唔到我屋企個頭我要行好幾條街去到聖芳濟教堂果度上車, 我地後生行就好快但如果放學係"女麻女麻"湊要行o甘遠就好辛苦lu.
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-7-8 15:55

原帖由 hinhin.mami 於 09-7-8 15:25 發表
嵐嵐mimi 我上星期打o左去你比果個校車電話度問, 如無意外我都會坐佢你會係邊個位置上車呀 ??? 我就因為搵唔到其他車所以無辦法焗住要簡佢, 佢架車去唔到我屋企個頭我要行好幾條街去到聖芳濟教堂果度上車, 我地後生 ...

我地住白田村嫁, 我個站都唔係0係屋企樓下, 都要過兩三條馬路, 我個站係石硤尾村美如樓樓下.....我都冇訂學校既校車, 如無意外, 就會搭佢地架媬姆車, 因為上車時間可以遲d, 學校校車上車時間要06:52am, 如果媬姆車上車時間就07:25am, 可以俾個女訓多半個鐘.....車$$就唔好計啦, 大家差唔多
作者: karenyee    時間: 09-7-8 22:50

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-7-8 10:45 發表

咁快要搵補習班啦!!! 係放學之後冇人湊, 定係你真係諗住咁快俾佢去補習呀??

唉!係冇人湊呀!都唔知點算!暑假都要揾補習班,仲要全日嗰隻添! 暈暈地!!!
作者: AprilKY    時間: 09-7-9 10:35

Hi all

我的女都是今年入讀 P1,多多指教。

Karenyee:  你是否想找暑期托管又有野學? 我有同事的女去了保護兒童會(近太子),唔錯架,每日有唔同的東西學,逄星期五又會帶佢地出外學習。Monday to Friday 8:30am to 6:30pm

希望幫到你。

April
作者: karenyee    時間: 09-7-12 18:43

原帖由 AprilKY 於 09-7-9 10:35 發表
Hi all

我的女都是今年入讀 P1,多多指教。

Karenyee:  你是否想找暑期托管又有野學? 我有同事的女去了保護兒童會(近太子),唔錯架,每日有唔同的東西學,逄星期五又會帶佢地出外學習。Monday to Friday 8:30am to 6:30pm
...

唔該哂!:)
作者: jose    時間: 09-7-13 01:30

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-7-7 16:14 發表
大家7月4日下午有冇帶小朋友返去訂校服、白皮鞋 & 書包呢?

我個日下午冇再帶女女去學校啦, 因為我自己諗住去歐美買校服, 而且我都冇諗住用佢地書包, 所以特別再返去買,  咁就冇諗住買白皮 ...

Hi! 回覆你呀, 老師話一對白波鞋走天下是真的.

作者: QQL    時間: 09-7-17 17:32

請問有冇人知道8月22日的小一升班試會考多長時間?
作者: easonkinki    時間: 09-7-23 03:14

我想問下校巴青衣出黎要幾錢個月ga?
作者: jessc    時間: 09-7-28 06:14

原帖由 easonkinki 於 09-7-23 03:14 發表
我想問下校巴青衣出黎要幾錢個月ga?

http://www.lcps.edu.hk/pop_up/data/h1n1/schoolbus.pdf
雙程570; 單程470
作者: karenyee    時間: 09-7-29 22:12

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-7-8 15:55 發表

我地住白田村嫁, 我個站都唔係0係屋企樓下, 都要過兩三條馬路, 我個站係石硤尾村美如樓樓下.....我都冇訂學校既校車, 如無意外, 就會搭佢地架媬姆車, 因為上車時間可以遲d, 學校校車上車時間要06:52am, 如果媬姆 ...

唔...到時我個女都會喺又一村媬姆車,請問你可以俾個電話號碼我嗎?
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-7-30 16:22

我又唔知佢去唔去又一村, 不過你都可以打去問下 9806 2892 李姑娘
作者: 韜仔    時間: 09-7-30 18:18

HI,

我仔仔都係第一志願入荔天, 佢叫 韜韜 (Anson).

你地有無係學校買書包呀, 覺唔覺得重左d?? 我係出面睇有d 好似幾輕...
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-8-17 15:11

大家收到學校寄出既通告未呀? 22號個日小朋友既編班試要考 total 65分鐘呀......好似好耐咁, 唔知考既野係乜? 多唔多既呢? 阿女始終話晒係第一次考試, 都真係幾驚佢拎住份卷發白日夢呀
作者: 華^_^    時間: 09-8-21 17:01

原帖由 韜仔 於 09-7-30 18:18 發表
HI,

我仔仔都係第一志願入荔天, 佢叫 韜韜 (Anson).

你地有無係學校買書包呀, 覺唔覺得重左d?? 我係出面睇有d 好似幾輕... [/quote]

hello!我個女都是今年讀小一,女兒叫natalie
我最近在出面見到d書包都幾輕,早知不用心急在學校買啦,囡囡唔知是否太瘦,好似背不起,你們會再買另一個嗎?不過再買好似好浪費?
作者: cathy2901    時間: 09-8-26 10:30     標題: 小一編班

通告話今天9點半後上綱可查到小一編班情況, 我怎麼沒看到有通告. 你們有看到嗎?
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-8-26 10:34

原帖由 cathy2901 於 09-8-26 10:30 發表
通告話今天9點半後上綱可查到小一編班情況, 我怎麼沒看到有通告. 你們有看到嗎?

你依家入去睇啦, 有得睇啦.......

大家報告下小朋友入左邊班

嵐嵐 - 1B
作者: cathy2901    時間: 09-8-26 10:37     標題: 小一編班

剛看到了, 我仔仔編在1A班.
作者: cathy2901    時間: 09-8-26 11:01

謝謝! 原來大家係隔籬班.

航仔-1A班

希望識多哋朋友.
作者: 湳淇爸爸    時間: 09-8-26 11:35

焯淇--1C班
作者: karenyee    時間: 09-8-26 20:28

詠琳:1C:)
作者: HugoRainbow    時間: 09-8-28 15:16

Hugo Ma - 1C
作者: HugoRainbow    時間: 09-8-28 15:29

http://www.lcps.edu.hk/gallery/

各位有否上校網看相片呀?小朋友好得意呀!

家課冊(1C班))上的功課要交嗎?阿仔話不知道???
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-8-28 17:18

原帖由 HugoRainbow 於 09-8-28 15:29 發表
http://www.lcps.edu.hk/gallery/

各位有否上校網看相片呀?小朋友好得意呀!

家課冊(1C班))上的功課要交嗎?阿仔話不知道???

我都有睇d相, 講真有d小朋友真係好細個......

我個女呢兩日一返到屋企就話要做功課啦, 好勤力咁, 希望佢維持到啦, 唔好過多幾個月就話唔想返學, 要我勞氣就好啦........
作者: hinhin.mami    時間: 09-8-28 17:58

哈哈......我見到軒軒同嵐嵐傾計呀 ~~ 我個仔尋日提得最多都係嵐嵐個名. Hm......佢地開始有溝通.
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-8-28 21:30

原帖由 hinhin.mami 於 09-8-28 17:58 發表
哈哈......我見到軒軒同嵐嵐傾計呀 ~~ 我個仔尋日提得最多都係嵐嵐個名. Hm......佢地開始有溝通.

我個女係多咀妹黎嫁, 佢根本係人都岩嫁, 一d都唔怕羞, 係幼稚園最多人識嫁啦, 因為佢無論係k1, k2 or k3 既同學仔都岩傾, 所以交朋友呢個問題對佢黎講係冇問題, 最大既問題係食飯, 因為佢真係好慢好慢, 係屋企一個鐘都食唔完, 永遠都係又打又鬧......希望老師唔會成日打俾我講佢食飯唔掂啦...
作者: hinhin.mami    時間: 09-8-31 11:49

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-8-28 21:30 發表

我個女係多咀妹黎嫁, 佢根本係人都岩嫁, 一d都唔怕羞, 係幼稚園最多人識嫁啦, 因為佢無論係k1, k2 or k3 既同學仔都岩傾, 所以交朋友呢個問題對佢黎講係冇問題, 最大既問題係食飯, 因為佢真係好慢好慢, 係屋企一 ...

我個仔又係食得好慢, 佢係幼稚園4年多數都係5名以(由尾排上去喎) 係屋企都唔知為o左食飯咸o左幾多次, 你個女今次遇到勁敵啦....睇o下佢地邊個最慢. hee~~hee..
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-8-31 12:26

原帖由 hinhin.mami 於 09-8-31 11:49 發表

我個仔又係食得好慢, 佢係幼稚園4年多數都係5名以(由尾排上去喎) 係屋企都唔知為o左食飯咸o左幾多次, 你個女今次遇到勁敵啦....睇o下佢地邊個最慢. hee~~hee.. ...

我都成日話不如鬥快食晒d飯, 之後有玩具玩 / 小禮物, 佢次次都話唔好鬥快, 不如鬥慢好d......都冇命

軒軒又係慢食飯, 咁可能遲d個個小朋友食晒有得落操場玩, 餘係得番佢兩個係度食.......
作者: 湳淇爸爸    時間: 09-8-31 18:15     標題: 回覆 76# 嵐嵐mimi 的文章

依家我訓練倆姐弟要係幾點前食完碗飯,時間夠就要收碗,之後唔再俾佢地食其他嘢(除咗水果同飲水),因為佢地知道肚餓爸爸係唔俾食零食,有時都會食晒啲飯,但會慢啲囉..hehe
羨慕妳同hinhin mami ,凱琳mami同一班,
我暫時淨係識妳地1B嘅媽咪,希望盡快認識到1C嘅媽咪啦
作者: hcmswsy    時間: 09-9-1 08:56

bad new 原本今日第一日可以同家姐一齊返學,可惜呀仔病咗(發燒 腸胃炎)佢好想返,我解釋咗好多次佢先冇唔開心.今早陪家姐返學順道請假,等家姐幫佢攞功課.

其實大家學湳淇爸爸一樣,但一定要忍耐,因我囡囡以前食飯都好慢,我在佢升小一前的暑假開始要求佢在半個鐘食完飯.
作者: hinhin.mami    時間: 09-9-1 09:47

嵐嵐mami,  湳淇爸爸,

你知唔知點解今日媬母車只係得李姑娘無多個姨姨跟車 ???
作者: 湳淇爸爸    時間: 09-9-1 10:01     標題: 回覆 78# hcmswsy 的文章

妳仔仔太鍾意返學喇,難免有啲唔開心,其實係好事,好過有啲小朋友因為炸病而逃避返學,希望佢快啲好番啦.:D
作者: 湳淇爸爸    時間: 09-9-1 10:18     標題: 回覆 79# hinhin.mami 的文章

hinhin.mami

其實我都想問點解冇褓姆跟車,但佢7:45先到東京街,足足遲咗10分鐘,前少少仲有5個學生等緊佢,好快就關車門走咗去,根據我嘅閃電眼,計埋我個女巳經有7人,再加埋前面5個學生,足足12人,仲未計司機同褓姆,我有少少疑問究竟呢類褓姆車限住有幾多學生坐呢?加上唔係車晒低年班,仲有幾個高年班,其實都坐得好逼,希望李姑娘真係以安全第一行先.
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-9-1 12:28

原帖由 湳淇爸爸 於 09-9-1 10:18 發表
hinhin.mami

其實我都想問點解冇褓姆跟車,但佢7:45先到東京街,足足遲咗10分鐘,前少少仲有5個學生等緊佢,好快就關車門走咗去,根據我嘅閃電眼,計埋我個女巳經有7人,再加埋前面5個學生,足足12人,仲未計司機同褓姆,我 ...

今日我都係見唔到有另一個媬姆, 本來我都想問一問, 不過我佢都係遲左10分鐘至到我度, 所以我就冇再問佢, 可能聽日會問一問.....

到放學又係遲左20分鐘, 不過李姑娘都有打俾我, 話要遲d, 因為小朋友都係未放學, 而且我都覺得架媬姆車好迫, 我個女仲成頭大汗....我諗我都要同佢傾傾至得.....
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-9-1 13:15

應該係返學唔見有另一個媬姆, 不過放學就出現啦.....
作者: hinhin.mami    時間: 09-9-1 13:34

頭先放學我都見到有另一個媬姆跟車, 嵐嵐媽咪你遲o左 20 min 咪小 lor, 我個仔足足遲成 35min 先黎到, 又熱又倦等到我....

第一日試搭時李姑娘都講過有成 12個小朋友, 不過架車又舊又細"d"小朋友又真係坐得幾逼. 希望佢快"d"換車等班細路坐得舒服"d"  la.
作者: 湳淇爸爸    時間: 09-9-1 14:32     標題: 回覆 84# hinhin.mami 的文章

話明12個小朋友,但有4分1係大朋友,我坐都頂頭,冷氣唔夠凍,成班细路困埋一齊,好似運人蛇咁,真係覺得佢地好辛苦,小朋友冇得揀,希望我地做父母可以幫佢地反影吓....快啲換車啦李姑娘!!!!!!!
作者: hinhin.mami    時間: 09-9-1 15:08

哈哈 ~~你頂頭我就頂腳.

原帖由 湳淇爸爸 於 09-9-1 14:32 發表
話明12個小朋友,但有4分1係大朋友,我坐都頂頭,冷氣唔夠凍,成班细路困埋一齊,好似運人蛇咁,真係覺得佢地好辛苦,小朋友冇得揀,希望我地做父母可以幫佢地反影吓....快啲換車啦李姑娘!!!!!!! ...

作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-9-1 15:32

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-1 15:08 發表
哈哈 ~~你頂頭我就頂腳.

我咪又係頂頭又頂腳, 一開始我都唔知係呢種細校巴, 初時我都以為係幼稚園 2x 座個種, 我都想佢換車呀, 真係唔夠冷氣嫁, 我個女一落車就話好熱, 都冇冷氣 (我諗係唔夠, 唔係冇開), 講真丫, 如果唔係因為可以遲半個鐘上車, 我真係會唔搭嫁......
作者: hinhin.mami    時間: 09-9-1 16:20

我個仔落車時個頭好似水塘 tim....我諗我地真係要反映o下比李姑娘聽.
作者: hinhin.mami    時間: 09-9-2 10:20

哎呀 ~~~ 點解今日又係無跟車媬母o架 ???
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-9-2 10:50

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-2 10:20 發表
哎呀 ~~~ 點解今日又係無跟車媬母o架 ???

我今日都係見到冇媬姆, 不過因為我顧住問佢第二樣野, 所以都冇問到添....

我同佢講係咪架車冇冷氣, 尋日個個小朋友熱到濕晒, 佢就話可能尋日撞左基愛班小朋友放學時間, 所以架車迫d, 而且尋日好熱, 所以至唔夠冷氣, 佢話今日會好d嫁啦

咁岩我個位置仲有另外兩個小朋友上車, 咁就問下個媽咪, 話佢點解冇另外一個媬姆係車, 佢就話可能個媬姆會中途上車喎, 不過佢都話唔知, 但係佢就話李姑娘揸車幾好, 咁多年都冇事, 佢話由佢個大女開始坐到依家個細女, 足足坐左8年啦, 都ok, 我仲話初時真係唔知係呢d細車, 以為係 2x 座個種, 佢話個時半日制係 2x 座個種車, 不過依家轉左全日, 佢地d司機分散晒, 咁佢可能冇車啦, 就分左呢種車, 不過佢話佢都唔係太清楚佢地公司既野, 但佢就好強調李姑娘揸車係 ok 既.....

我諗我都係睇定d先啦, 今日會叫個工人睇下放學個時有冇另一個媬姆係車........
作者: 湳淇爸爸    時間: 09-9-2 11:06     標題: 回覆 89# hinhin.mami 的文章

啱啱打俾李姑娘,佢話只有回程先有褓姆跟車,因為細車人數有限,我同佢反映車細,冷氣唔夠凍,佢回覆如下:
1.佢都想換車,由於私人性質,顧慮到一般嘅開支,試過上年有啲空位冇人坐而損失,甚至買部16座位新車又驚俾人偷....吹脹!
2.由於呢段時間接放學,烈日當空,難免車廂發滾,遲啲3:30放學會冇咁晒,舒服啲喎.
總結一句:意見接受,工作照舊.
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-9-2 11:14

原帖由 湳淇爸爸 於 09-9-2 11:06 發表
啱啱打俾李姑娘,佢話只有回程先有褓姆跟車,因為細車人數有限,我同佢反映車細,冷氣唔夠凍,佢回覆如下:
1.佢都想換車,由於私人性質,顧慮到一般嘅開支,試過上年有啲空位冇人坐而損失,甚至買部16座位新車又驚俾人偷.... ...

唉.......真係好煩......尋日放學見到阿女成頭濕晒, 我就話不如轉過第二架校車啦, 好冇? 佢又話唔好, 可能因為已經識左幾個朋友仔, 所以唔想轉......咁攪法, 都好煩
作者: hinhin.mami    時間: 09-9-2 11:33

o甘即係話以後返學都無跟車 ???"mug" 唔係法例規定一定要有跟車o架咩 ?? 死啦我個仔仲要係坐係個門口位, 架車又好似無安全帶, 有咩事起上黎實 look 落車 la.
作者: 湳淇爸爸    時間: 09-9-2 11:41     標題: 回覆 92# 嵐嵐mimi 的文章

嵐嵐mimi,
暫時靜觀其變,希望下個月天氣秋涼會好啲啦.
另外都又問佢如果下年细佬同家姐一齊坐,仲可以加到位咩??佢話下半年先再決定,加上有小朋友會畢業麻,學妳話齋如果唔係遲半個鐘上車,未必揀佢.
作者: 湳淇爸爸    時間: 09-9-2 11:51     標題: 回覆 93# hinhin.mami 的文章

阿女都係坐係軒軒後面,跟住就嵐嵐,次次我睇埋佢轉彎入荔枝角道先走,見佢都唔係揸得好快,始終女细心過男嘅.
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-9-2 11:55

原帖由 湳淇爸爸 於 09-9-2 11:41 發表
嵐嵐mimi,
暫時靜觀其變,希望下個月天氣秋涼會好啲啦.
另外都又問佢如果下年细佬同家姐一齊坐,仲可以加到位咩??佢話下半年先再決定,加上有小朋友會畢業麻,學妳話齋如果唔係遲半個鐘上車,未必揀佢. ...

就我所知, 依家有兩個小六學生坐媬姆車, 如果下年就會多出兩個位囉, 所以細佬同家姐一齊坐係冇問題......

我就係煩緊, 如果轉搭校車又太早, 我都係諗緊如果每日自己送返學, 放學就轉搭校車, 唔知得唔得, $$ 個方面就一定多左, 而且仲要睇下時間就唔就到, 小朋友搭地鐵再轉小巴唔知會唔會好煩, 又係另一個問題........
作者: hinhin.mami    時間: 09-9-2 12:16

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-2 11:55 發表

就我所知, 依家有兩個小六學生坐媬姆車, 如果下年就會多出兩個位囉, 所以細佬同家姐一齊坐係冇問題......

我就係煩緊, 如果轉搭校車又太早, 我都係諗緊如果每日自己送返學, 放學就轉搭校車, 唔知得唔得, $$ 個方 ...

我又係諗緊自己帶返學, 放學就係泓景壹個邊搵間補習社托兩個鐘,我放工過去湊佢返屋企. 但其中就有好多問題要解決. 例如..買餸啦 ! 我又唔想帶埋個仔去遊街市, 再加上托管埋又要支出一筆. 佢依加淨係游水加埋公文英文同數學巳經洗唔小錢一個月.

p.s. 如果搭地鐵去到荔枝角其實係唔需要轉小巴o架, "我覺得"行過去唔係好遠.
作者: 嵐嵐mimi    時間: 09-9-2 14:17

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-2 12:16 發表

我又係諗緊自己帶返學, 放學就係泓景壹個邊搵間補習社托兩個鐘,我放工過去湊佢返屋企. 但其中就有好多問題要解決. 例如..買餸啦 ! 我又唔想帶埋個仔去遊街市, 再加上托管埋又要支出一筆. 佢依加淨係游水加埋公文英 ...

我就係唔識行.....我老公都同我講話好近, 等我再研究下先....

你都要返工嫁, 咁依家邊個幫你湊放學丫, 我都有諗過唔請工人, 不過個仔太細啦 (一歲三個月), 所以都要等個仔大d, 讀小學啦, 咁我就可能好似你咁, 放學之後放補習社....

我個女既興趣班又係洗唔少$$, 鋼琴, 珠心算 + 跳舞, 個個月都過千, 我唔做野想自己湊都唔得啦......
作者: 湳淇爸爸    時間: 09-9-2 17:50     標題: 回覆 98# 嵐嵐mimi 的文章

其實我當初好似妳地咁想自已湊,上次8月份荔天嘅暑期活動都有帶佢返學,但計過時間同天氣嘅因素,坐校車對大家始終冇咁辛苦,希望大家要三思.
我都想做全識爸爸照顧佢地(除非發咗達),但試問有邊個父母唔會將自己資產投資晒係啲小朋友身上呢,就係呢個教育制度令全香港嘅家長付上沉重嘅壓力.
我地要加油呀!
作者: hinhin.mami    時間: 09-9-3 10:40

其實真係好易行o架咋, 係荔枝角 mtr "A"出口出穿過巴士總站再過幾條馬路入昇悅居商場一直行到另一面出口再過多條小馬路就到, 真係唔難, 如果有唔明下次家長日我可以帶你行o架.
我依家都係姐姐接放學呀, 我個細女大過你個細仔幾個月所以同你一樣仍然十分需要姐姐照顧, 我諗可能要等佢三歲讀幼稚園時先可以唔用姐姐 lu.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5