教育王國

標題: 旅港開平商會學校/聖公會聖紀文小學/大角嘴天主教小學(old) [打印本頁]

作者: WINLEG    時間: 09-6-11 16:07     標題: 旅港開平商會學校/聖公會聖紀文小學/大角嘴天主教小學(old)

有冇人比到意見?

- 功課量如何?每日大概多少功課?
- 校方工作紙足夠嗎?需出外補習嗎?
- 有愛心嗎? 小朋友開心嗎?
- 校風如何?
- 多唔多新移民?
- 升中派位如何?
作者: 小菇    時間: 09-6-12 22:31

以我所知聖紀文一定好過開平!
作者: WINLEG    時間: 09-6-12 23:49

Thanks for your reply.  Which items are "St. Kei Man" better than "Hoi Ping"?  Could you give more comments?

原帖由 小菇 於 09-6-12 22:31 發表
以我所知聖紀文一定好過開平!

作者: thomas_dad    時間: 09-6-13 14:08

The reputation between the two schools seems more or less similar, choose the one which is nearer might also be a wise thing to do.
作者: silvia_ng    時間: 09-6-14 00:53

聖紀文上英中有55%, 不過一定好辛苦。我仔仔上年自行選佢地, 臨放榜前見我地d家長, 仲單對單咁講, 每年6次考試(話就話4測2考, 但佢地都當係考試)。反正自行+第一志願選佢, 叩門先考慮。
後尾第一輪派唔到, 都冇再唸囉....讀直資希望冇咁大功課壓力....唉....
作者: WINLEG    時間: 09-6-15 01:02

Six exam!!!!   

Do you think that the school (St. Clement's) had been choose by less people in this few year?  Because of we haven't choose them in 1st & 2nd round, my daughter is over district to knocked door & accepted by St. Clement's.

原帖由 silvia_ng 於 09-6-14 00:53 發表
聖紀文上英中有55%, 不過一定好辛苦。我仔仔上年自行選佢地, 臨放榜前見我地d家長, 仲單對單咁講, 每年6次考試(話就話4測2考, 但佢地都當係考試)。反正自行+第一志願選佢, 叩門先考慮。
後尾第一輪派唔到, 都冇再唸 ...

作者: MariaTsui    時間: 09-6-15 10:47

因為40網有其他學校沒有像聖紀文那樣"谷",而升中派位又不差的小學。
作者: WINLEG    時間: 09-6-15 16:40

Could you provide the name of those schools ?

原帖由 MariaTsui 於 09-6-15 10:47 發表
因為40網有其他學校沒有像聖紀文那樣"谷",而升中派位又不差的小學。

作者: mimi005    時間: 09-6-15 17:55

原帖由 WINLEG 於 09-6-15 16:40 發表
Could you provide the name of those schools ?

like 開平 law
開平 is not bad ga

but if your kids like study , u can choose 聖紀文
作者: WINLEG    時間: 09-6-15 23:22

Thanks for your reply.

My daughter likes reading very much, but she don't like writing!  Because some mami says that there will have more writing in St. Clement's.  So, it makes me difficult to make a decision.

原帖由 mimi005 於 09-6-15 17:55 發表

like 開平 law
開平 is not bad ga

but if your kids like study , u can choose 聖紀文

作者: zhen_aunt    時間: 09-7-10 21:13

後尾第一輪派唔到, 都冇再唸囉....讀直資希望冇咁大功課壓力....唉....

不是!  剛派位結果, 開平好似好勁, 約有50%升英中, 而且獲第一志願好似有多於八成。 還有入上智好似有11/12位, 非常勁!  而且係小數把派位寫得十分詳細。  我附近朋友告訴我, 他們都重視數學( 高年級老師對學生要求高, 學生在高年級真的要有承擔,呢個配套很好), 我要認真考慮!     
作者: WINLEG    時間: 09-7-10 22:28

Yes, their (Hoi Ping) result of P6 in this year is very good.  So, I'm still considering this school.

Do you know their English level is high / middle/ low? (compare with other school; ie. LCK Catholic/ St. Clement/ Maryknoll Father?)  

Besides, the other problem is they haven't school van to/from my district!

原帖由 zhen_aunt 於 09-7-10 21:13 發表

不是!  剛派位結果, 開平好似好勁, 約有50%升英中, 而且獲第一志願好似有多於八成。 還有入上智好似有11/12位, 非常勁!  而且係小數把派位寫得十分詳細。  我附近朋友告訴我, 他們都重視數學( 高年級老師對學生要 ...

作者: happyvalley    時間: 09-7-11 00:31

原帖由 WINLEG 於 09-7-10 22:28 發表
Yes, their (Hoi Ping) result of P6 in this year is very good.  So, I'm still considering this school.

Do you know their English level is high / middle/ low? (compare with other school; ie. LCK Cathol ...

開平有二個外籍英文老師,其中一位是自己比錢的,一向開平都勁過聖紀文,只不過之前聖紀文來左過勁校長(現任基福校長)及開平當時所有學生都收,現在要成績頭頭名先可以插班,加上改革,成績明顯上升。
作者: ponysee    時間: 09-7-11 01:57

原帖由 happyvalley 於 09-7-11 00:31 發表

開平有二個外籍英文老師,其中一位是自己比錢的,一向開平都勁過聖紀文,只不過之前聖紀文來左過勁校長(現任基福校長)及開平當時所有學生都收,現在要成績頭頭名先可以插班,加上改革,成績明顯上升。 ...

你覺得小朋友,成績表現中中哋,中學派位31網or深水埗.
網好D?開平小一叩門是否必收,or成績?

作者: rats    時間: 09-7-11 05:56

作者: happyvalley    時間: 09-7-11 07:19

原帖由 ponysee 於 09-7-11 01:57 發表

你覺得小朋友,成績表現中中哋,中學派位31網or深水埗.
網好D?開平小一叩門是否必收,or成績?

我唔知31網係邊到,深水埗中學網就一般,主要唔係學校、係學生較頑皮。開平現在先比較上位,叩門都有機會,但是應該成績。
作者: happyvalley    時間: 09-7-11 07:24

原帖由 rats 於 09-7-11 05:56 發表
Why nobody comment 大角嘴天主教小學 ? Is it better than "St. Kei Man" & "Hoi Ping"?

因為 大角嘴天主教小學 與開平離開很遠很遠,好小家長會這樣排位的,通常都是比較開平與荔枝角天主教個邊d小學。
作者: lok888    時間: 09-7-11 09:47

I was gratuted in 聖紀文 b4.. here's my comments about the school..  students are good, 校風ok ! (i like christian school, at least resources are better)
功課量大ga..
升中派位 is just so so (boys better than gals) ..
作者: ponysee    時間: 09-7-11 11:27

原帖由 happyvalley 於 09-7-11 07:19 發表

我唔知31網係邊到,深水埗中學網就一般,主要唔係學校、係學生較頑皮。開平現在先比較上位,叩門都有機會,但是應該成績。

31網=油尖.我個仔派咗間普通小學派(36%英中),
男仔边個網好D?
作者: WINLEG    時間: 09-7-11 21:20

以開平,茘天,瑪神而論,整體學術及英文成績,校風,讀書壓力,每方面的排序是如何呢?

原帖由 happyvalley 於 09-7-11 00:31 發表

開平有二個外籍英文老師,其中一位是自己比錢的,一向開平都勁過聖紀文,只不過之前聖紀文來左過勁校長(現任基福校長)及開平當時所有學生都收,現在要成績頭頭名先可以插班,加上改革,成績明顯上升。 ...

作者: happyvalley    時間: 09-7-12 01:20

原帖由 WINLEG 於 09-7-11 21:20 發表
以開平,茘天,瑪神而論,整體學術及英文成績,校風,讀書壓力,每方面的排序是如何呢?

街坊講的:1. 瑪神英文勁好多
開平與茘天叉不多,不過茘天校舍大。
作者: happyvalley    時間: 09-7-12 01:24

原帖由 ponysee 於 09-7-11 11:27 發表

31網=油尖.我個仔派咗間普通小學派(36%英中),
男仔边個網好D?

昨晚聽完英華林校長在某大學的講坐,真係位非常好的校長,可惜英華小學是男校。
作者: mimi005    時間: 09-7-13 16:05

Dear all :

any ppl can help me
I was apply 油天 ( 海泓道 ) still in waiting list 後補
do u think I no need to change
coz my daughter 派左 Hoi Ping primary
still thinking this school is good or not ?

Thanks
作者: happyvalley    時間: 09-7-13 17:04

原帖由 mimi005 於 09-7-13 16:05 發表
Dear all :

any ppl can help me
I was apply 油天 ( 海泓道 ) still in waiting list 後補
do u think I no need to change
coz my daughter 派左 Hoi Ping primary
still thinking this school is good or not ? ...

開平是傳統小學,傳統教學,學生多來自傳統家庭,油天就唔清楚,不過政府好支持油天,油天教學多元化,教師素質都應該唔錯,好多較有錢家庭子女去讀。

至於派位,我覺開平唔算太差,所以如果在油天讀應該多元化吸收到知識,開平就傳統方法吸收,即是一路鬧一路教,比較容易面對困難中學習

妳問我邊間好,油天錢會多過開平好多好多好多…
作者: WINLEG    時間: 09-7-13 17:36

In their web site, it seems more new faciliites and I think they also have active methods to teach the students. Besides, their result is good in these few years.  

原帖由 happyvalley 於 09-7-13 17:04 發表

開平是傳統小學,傳統教學,學生多來自傳統家庭,油天就唔清楚,不過政府好支持油天,油天教學多元化,教師素質都應該唔錯,好多較有錢家庭子女去讀。

至於派位,我覺開平唔算太差,所以如果在油天讀應該多元化吸收到知識,開平就傳統 ...

作者: mimi005    時間: 09-7-13 18:02

thanks a lot for your information
Hope 油天 still have 机会 la

作者: easonkinki    時間: 09-7-25 00:56

我仔今年先升k2但係時侯要諗,我諗緊荔天,定用15分誇區博仁立
作者: yenwong965    時間: 09-7-27 10:26

我自己65區15分都唔得啦,你15份誇區博仁立,算啦,簡荔天啦!
作者: easonkinki    時間: 09-7-30 10:04

做人呀媽就係咁,心大心細,荔天男仔派長天多,仁立就派林護,林護同長天比勁好多 同埋我住葵靑區66網,要6年出九龍讀書(我有2個小朋友)都係考慮因素
作者: happyvalley    時間: 09-7-30 16:33

原帖由 easonkinki 於 09-7-30 10:04 發表
做人呀媽就係咁,心大心細,荔天男仔派長天多,仁立就派林護,林護同長天比勁好多 同埋我住葵靑區66網,要6年出九龍讀書(我有2個小朋友)都係考慮因素 ...

區區都有 Band 1 中學,不如考慮下學生修養,和男女校好 d bor。
作者: easonkinki    時間: 09-7-31 14:33

係o既我都覺得品德很重要,幸好小兒性格有愛心尊重別人,懂得禮貌,相反個女就唔聽人講,我唔應該諗咁多,一心入荔天算^.^起碼唔洗worry大抽獎先

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5