教育王國

標題: 末代考生.......... [打印本頁]

作者: motherlau    時間: 09-6-12 23:20     標題: 末代考生..........

升F.5啦!!小女讀中中,文科.你地呢?有冇補習呀??

雖然佢地大個,但係做父母ge都係會擔憂,更可況現在有好多不同途徑升學,真係唔知點選,(我覺得難過選中學).
希望大家多多指教.
作者: 樂樂    時間: 09-6-13 10:24

原帖由 motherlau 於 09-6-12 23:20 發表
升F.5啦!!小女讀中中,文科.你地呢?有冇補習呀??

雖然佢地大個,但係做父母ge都係會擔憂,更可況現在有好多不同途徑升學,真係唔知點選,(我覺得難過選中學).
希望大家多多指教. ...

小兒英中,理科,e + 冇補習,佢學校暑假唔會點幫學生補課,
佢又懶,都好擔心佢會考成績,又冇得重考.
作者: motherlau    時間: 09-6-13 15:26

呀仔都幾叻呀,唔洗補習.佢讀得掂就得la,末必係懶架.小女都唔係屋企溫書架,佢話專心唔到,所以只會小息or放學留校溫習,我見d成績唔係太差就算la.
之前政府好似話有得重考一次,但就唔係所有科都有得重考.但佢地d成日變,依家仲係唔係咁就唔知啦.小女決定考得唔好都應該唔會repeat.

原帖由 樂樂 於 09-6-13 10:24 發表

小兒英中,理科,e + 冇補習,佢學校暑假唔會點幫學生補課,

作者: 2bzmummy    時間: 09-6-13 16:57

原帖由 樂樂 於 09-6-13 10:24 發表

有得 repeat 不過之後無人收讀 F. 6,即係搵黎搞,不如都係疊埋心水叫阿仔趁暑假溫書同做下 past papers 黎得實際 。。。 不過您仔仔唔使補習都仲搞得掂都應該唔會好差,俾 D 信心佢啦
作者: KWT    時間: 09-6-15 11:08     標題: 回覆 4# 2bzmummy 的文章

我大仔9月升f.5啦.也是代考生.佢有去坊間如活學及英皇補A Maths and Econ.因為佢自己想考這兩科,學校冇得讀.我平時見他都不大讀書.這兩星期學校考試才多讀點書.

作者: 2bzmummy    時間: 09-6-15 11:13

原帖由 KWT 於 09-6-15 11:08 發表
我大仔9月升f.5啦.也是末代考生.佢有去坊間如活學及英皇補A Maths and Econ.因為佢自己想考這兩科,學校冇得讀.我平時見他都不大讀書.這兩星期學校考試才多讀點書. ...

A. Maths 同 econ 要自修報考,老實講,難度都幾大,不過小朋友有呢個志向,作為父母點都要支持既,不過真係要俾其他人落多好幾倍既苦功
作者: MM223    時間: 09-6-15 12:16

原帖由 motherlau 於 09-6-13 15:26 發表
呀仔都幾叻呀,唔洗補習.佢讀得掂就得la,末必係懶架.小女都唔係屋企溫書架,佢話專心唔到,所以只會小息or放學留校溫習,我見d成績唔係太差就算la.
之前政府好似話有得重考一次,但就唔係所有科都有得重考.但佢地d成日 ...

我女兒都是升中五,讀理科.
如2bzmummy所說,有得重考都冇用,因為這屆的會考生,亦是最後一屆的高考生.所以女兒學校已叫這屆的學生,要加倍努力.

作者: LittleKidult    時間: 09-6-15 12:21

我大仔讀F.4理科, 數學比較強, 但係整體分數唔夠, 所以入唔到第一班理科(只有呢班有a.maths), 所以冇得讀a.maths, 校長話如果想報a.maths, 要maths考試全A先可以考慮, 又要家長信(已寫), 而家係外邊自修+補習, 及老師有時會係課堂後幫佢補下a.maths, 睇下校長今年批唔批佢考a.maths....
最離譜係第一班有d學生a.maths極差, 有d己經放棄, 都唔比其他班既同學去讀
作者: 樂樂    時間: 09-6-15 12:37

原帖由 LittleKidult 於 09-6-15 12:21 發表
我大仔讀F.4理科, 數學比較強, 但係整體分數唔夠, 所以入唔到第一班理科(只有呢班有a.maths), 所以冇得讀a.maths, 校長話如果想報a.maths, 要maths考試全A先可以考慮, 又要家長信(已寫), 而家係外邊自修+補習, 及老 ...

我仔有d似你個仔喎,佢理科強.中英文弱,係典形理科人,
佢去過現代補英文一個月就冇再補,佢話d人好寸,
作者: 樂樂    時間: 09-6-15 12:41

原帖由 2bzmummy 於 09-6-13 16:57 發表

有得 repeat 不過之後無人收讀 F. 6,即係搵黎搞,不如都係疊埋心水叫阿仔趁暑假溫書同做下 past papers 黎得實際 。。。 不過您仔仔唔使補習都仲搞得掂都應該唔會好差,俾 D 信心佢啦 ...

長老,
你大仔當年有冇去大形補習社補習架?貼士班係唔係一定去去架?我聽亞仔d師兄講有d科目外面教得好全面,學校教唔晒咁多野.
作者: 樂樂    時間: 09-6-15 12:46

我大仔9月升f.5啦.也是末代考生.佢有去坊間如活學及英皇補A Maths and Econ.因為佢自己想考這兩科,學校冇得讀.我平時見他都不大讀書.這兩星期學校考試才多讀點書. ...

你大仔學校好多人增修科目架?仲要兩科tim,我諗你亞仔間學校都幾出名,
作者: motherlau    時間: 09-6-15 14:58

兩科自修 ,好勁呀?咁佢本身修幾多科呀?

作者: motherlau    時間: 09-6-15 15:02

唔好放棄呀?如果我係校長,一定比你d誠意打動ge.有乜理由有心唔比人讀架.

原帖由 LittleKidult 於 09-6-15 12:21 發表
我大仔讀F.4理科, 數學比較強, 但係整體分數唔夠, 所以入唔到第一班理科(只有呢班有a.maths), 所以冇得讀a.maths, 校長話如果想報a.maths, 要maths考試全A先可以考慮, 又要家長信(已寫), 而家係外邊自修+補習, 及老 ...

作者: motherlau    時間: 09-6-15 15:17

Hi,
原來大家ge小朋友都係讀理科.
小女依家有補緊英文,其他就ok.Summer開始要返學校補課.佢學校已經開始谷啦,但小女都係末有動力讀書.
作者: 樂樂    時間: 09-6-15 16:07

原帖由 motherlau 於 09-6-15 15:17 發表
Hi,
原來大家ge小朋友都係讀理科.
小女依家有補緊英文,其他就ok.Summer開始要返學校補課.佢學校已經開始谷啦,但小女都係末有動力讀書.

我係另一個topic見到你話亞女想讀傅理,你亞女都幾有理想喎,我仔以前年年都唔同,e + 都唔知佢想讀乜,
咁你女學校都幾好呀,暑假返去補課,亞仔果間最多補幾日咋.
作者: motherlau    時間: 09-6-15 18:54

Hi,

理想個個都ge,你呀仔都可能有架,不過男仔係唔出聲話你知.放心la.
呀女有兩個想法,一係去台灣讀傳理,二係入中大讀社工.我就想佢在hk讀la.

佢學校唔係名校,但好重視成績,成日都測驗.就算會考班考完mock都要返學校溫書,呢樣係我最鐘意ge.唔洗怒氣.

原帖由 樂樂 於 09-6-15 16:07 發表

我係另一個topic見到你話亞女想讀傅理,你亞女都幾有理想喎,我仔以前年年都唔同,e + 都唔知佢想讀乜,
咁你女學校都幾好呀,暑假返去補課,亞仔果間最多補幾日咋. ...

作者: 2bzmummy    時間: 09-6-15 22:19

成績好不等於數理好,更甚者,有些同學可能文科相對比較好,但為了各種原因選讀理科,又因為整體成績理想而有資格修讀 A. maths,最後就做成這樣的結果 但都怨不得人,遊戲規則就是如此,徒呼奈何
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-15 22:21

原帖由 樂樂 於 09-6-15 12:37 發表

我仔有d似你個仔喎,佢理科強.中英文弱,係典形理科人,
佢去過現代補英文一個月就冇再補,佢話d人好寸,

樂樂

但世界是現實的,無論理科如何的強,語文(英與中皆然)都要有起碼程度,否則根本沒有資格升讀中六,更遑論進大學門檻,都係要提醒小朋友注意呢
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-15 22:25

原帖由 樂樂 於 09-6-15 12:41 發表

長老,
你大仔當年有冇去大形補習社補習架?貼士班係唔係一定去去架?我聽亞仔d師兄講有d科目外面教得好全面,學校教唔晒咁多野.

樂樂

我大仔當年都有係 F. 4 主動提出去呢種大型補習社啊,佢話唔係學校老師教得不好,只是這些補習社的教法係精讀法,目的就係教點樣考試答題 , 佢要去又覺得有用,我唔會反對俾佢去既
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-15 22:28

原帖由 motherlau 於 09-6-15 15:02 發表
唔好放棄呀?如果我係校長,一定比你d誠意打動ge.有乜理由有心唔比人讀架.

都唔係淨係有誠意就有用的,因為作為日校會考生,一定要通過學校報考,無人去理會您係自修與否,出黎既成績就係代表學校,所以學校一定會檢測學生有否符合成績要求,才會決定是否代學生報考的
作者: motherlau    時間: 09-6-15 23:23

Hi,

可能我天真la,講真如果小朋友有興趣讀,又肯自修,又有老師肯幫佢補課,即代表佢唔係太差la,點解唔比機會佢試囉,為合格率就握殺佢ge機會,唔公平,除非冇位啦,咁就冇得講la.

其實我明遊戲規則,但我就係唔鐘意咁樣.我個fd個仔讀kln city的二線英中,F4 ge 時後,maths差幾分先合格,學校規定到升中五ge 時後,要佢drop兩科,只係比佢修六科,如果唔係就要out ,其實佢其他科唔太差架,我聽到時好谷氣.為合格率,要佢放棄讀其他科ge機會,仲要求神拜佛ce唔好失手.乜呢d就係教育,咁教法d一下代又點會好呢?

Sorry,可能語氣太過重,但又不吐不快.

原帖由 2bzmummy 於 09-6-15 22:28 發表

都唔係淨係有誠意就有用的,因為作為日校會考生,一定要通過學校報考,無人去理會您係自修與否,出黎既成績就係代表學校,所以學校一定會檢測學生有否符合成績要求,才會決定是否代學生報考的 ...

作者: 2bzmummy    時間: 09-6-16 10:01

原帖由 motherlau 於 09-6-15 23:23 發表
Hi,

可能我天真la,講真如果小朋友有興趣讀,又肯自修,又有老師肯幫佢補課,即代表佢唔係太差la,點解唔比機會佢試囉,為合格率就握殺佢ge機會,唔公平,除非冇位啦,咁就冇得講la.

其實我明遊戲規則,但我就係唔鐘意咁 ...

當您易地而處,站在學校立場,每年見到幾許家長用會考成績去評定該學校水平既時候,可能諗法就會唔一樣,好多野都係知易行難 ....
作者: 樂樂    時間: 09-6-16 11:52

原帖由 2bzmummy 於 09-6-15 22:21 發表

樂樂

但世界是現實的,無論理科如何的強,語文(英與中皆然)都要有起碼程度,否則根本沒有資格升讀中六,更遑論進大學門檻,都係要提醒小朋友注意呢 ...

長老,

我就係知亞仔中英相對弱,萬一會考失手真係好大鑊,已同佢解釋好多次,你知啦,中英要浸架麻,e + 仲未發力到時點算,佢仲係懶懶閒 ,
作者: 樂樂    時間: 09-6-16 11:56

原帖由 2bzmummy 於 09-6-15 22:25 發表

樂樂

我大仔當年都有係 F. 4 主動提出去呢種大型補習社啊,佢話唔係學校老師教得不好,只是這些補習社的教法係精讀法,目的就係教點樣考試答題 , 佢要去又覺得有用,我唔會反對俾佢去既 ...

咁你亞仔去補幾多科呀?有冇話邊d科一定要補架,如果同學仔補完返來交換notes 都幾好喎.
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-16 12:07

原帖由 樂樂 於 09-6-16 11:52 發表

長老,

我就係知亞仔中英相對弱,萬一會考失手真係好大鑊,已同佢解釋好多次,你知啦,中英要浸架麻,e + 仲未發力到時點算,佢仲係懶懶閒 ,

咁佢平時呢兩科語文成績如何 ?我覺得起碼要合格囉
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-16 12:10

原帖由 樂樂 於 09-6-16 11:56 發表

咁你亞仔去補幾多科呀?有冇話邊d科一定要補架,如果同學仔補完返來交換notes 都幾好喎.

大仔係 2004 會考生,我真係唔記得咁清楚,依稀好多科都有去(英文肯定無),事關呢 D 大型補習社因為客路眾多,又唔係真人 show ,所以都幾相宜,我覺得要有好成效應該可能性不大,因為人流都幾複雜,純粹拎 notes 同埋聽下答題技巧又無妨既
作者: 樂樂    時間: 09-6-16 12:28

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 12:07 發表

咁佢平時呢兩科語文成績如何 ?我覺得起碼要合格囉

佢呢個期中試理科成績排得好前(全班頭幾名),中英(全班後幾名),平均免強入到理科前30名,佢地理科有2班共80人,中6只有30個位,咁佢話照咁計我入到中6啦,我話唔係咁計,會考有好多變數.
作者: 樂樂    時間: 09-6-16 12:33

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 12:10 發表

大仔係 2004 會考生,我真係唔記得咁清楚,依稀好多科都有去(英文肯定無),事關呢 D 大型補習社因為客路眾多,又唔係真人 show ,所以都幾相宜,我覺得要有好成效應該可能性不大,因為人流都幾複雜,純粹拎 notes 同埋聽下答題技巧又 ...

上次第一個月我幫佢報名交學費,第2個月我比錢佢自己交,(400/月)可能又有呢個原因佢覺得貴所以冇再補,佢好慳,
但我有同佢解釋過呢d錢唔慳得.
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-16 14:41

原帖由 樂樂 於 09-6-16 12:28 發表

佢呢個期中試理科成績排得好前(全班頭幾名),中英(全班後幾名),平均免強入到理科前30名,佢地理科有2班共80人,中6只有30個位,咁佢話照咁計我入到中6啦,我話唔係咁計,會考有好多變數. ...

咁我覺得您應該不用太過擔心了,您仔仔成績應該很不錯了。
我覺得,小朋友既會考成績大致上可從過往學校紀錄估到一二,就算未能原校升讀中六,最壞打算都應該可以去其他學校繼續學業,我覺得上到中六,學校質素已經影響不大,最緊要同學本身了 .........
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-16 14:45

原帖由 樂樂 於 09-6-16 12:33 發表

上次第一個月我幫佢報名交學費,第2個月我比錢佢自己交,(400/月)可能又有呢個原因佢覺得貴所以冇再補,佢好慳,
但我有同佢解釋過呢d錢唔慳得.

樂樂

恭喜您呀,仔仔咁生性,我兩位公子肯定唔會覺得 400/月貴囉
作者: 樂樂    時間: 09-6-16 16:00

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 14:41 發表

咁我覺得您應該不用太過擔心了,您仔仔成績應該很不錯了。
我覺得,小朋友既會考成績大致上可從過往學校紀錄估到一二,就算未能原校升讀中六,最壞打算都應該可以去其他學校繼續學業,我覺得上到中六,學校質素已經影響 ...

其實我都知佢學校中6位競爭好大,我冇比壓力佢,盡左力就算,但我覺得佢冇盡力囉,成日打機,
同埋佢強項係數學,我約約睇我呢區,唔係好多學校中6有純數讀,我覺得去第二間讀中6唔緊要,最緊要有岩自己科目,

作者: 樂樂    時間: 09-6-16 16:03

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 14:45 發表

樂樂

恭喜您呀,仔仔咁生性,我兩位公子肯定唔會覺得 400/月貴囉

hehe 我好節儉,佢呢樣野似我,
但細仔好大洗,似c6.
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-16 16:27

原帖由 樂樂 於 09-6-16 16:00 發表

其實我都知佢學校中6位競爭好大,我冇比壓力佢,盡左力就算,但我覺得佢冇盡力囉,成日打機,
同埋佢強項係數學,我約約睇我呢區,唔係好多學校中6有純數讀,我覺得去第二間讀中6唔緊要,最緊要有岩自己科目, ...

樂樂

咁證明仔仔讀緊既係好學校 中六先競爭大,就算入唔到原校,去其他學校都應該會好受歡迎
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-16 16:28

原帖由 樂樂 於 09-6-16 16:03 發表

hehe 我好節儉,佢呢樣野似我,
但細仔好大洗,似c6.

搵得黎使得去,使得其所又有何妨

作者: motherlau    時間: 09-6-16 21:28

明白ge.所以都係講下就算,冇野可做.

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 10:01 發表

當您易地而處,站在學校立場,每年見到幾許家長用會考成績去評定該學校水平既時候,可能諗法就會唔一樣,好多野都係知易行難 .... ...

作者: jovitachu    時間: 09-6-18 14:00     標題: 回覆 18# 2bzmummy 的文章

我個大仔理科成績ok, 但語文(特別是中文) 就不好.   上年升中四暑假已經叫佢搵坊間補習班, 但他反對說沒有用 (甚至說老師都認為無用); 無佢辦法.   今年升中五暑假再提出, 希望可以幫到佢, 但他仍是不願意.....真擔心!  各位, 請問你們子女是否有去坊間補習班, 覺得對會考有幫助嗎 ?   怎樣可說服他去試讀 ?
作者: bplus    時間: 09-6-18 14:53

阿囡今年會考, 無補中文, 佢都係話補習無用, 做完份卷都唔知自己答得合唔合評分要求, 咩"奪命四式"聽見都驚....唔知俾d咩安慰佢好, 佢期望中文oral攞多d分, 點知個topic 係好難discuss - 好似話學校想搞多幾個學會, 建議有麻雀學會, 美容(髮型?)學會, 都係一d現實學校唔會攪既, 除左旅遊, 結果全個group 一早有晒共識, 贊成旅遊學會, 緊住未夠鐘就無晒discussion,  dead air o左, 阿囡話未試過咁辛苦無野搵野哩講 ....
我都係得個句: 阿囡, 會考成績並不是等於一切

原帖由 jovitachu 於 09-6-18 14:00 發表
我個大仔理科成績ok, 但語文(特別是中文) 就不好.   上年升中四暑假已經叫佢搵坊間補習班, 但他反對說沒有用 (甚至說老師都認為無用); 無佢辦法.   今年升中五暑假再提出, 希望可以幫到佢, 但他仍是不願意.....真擔 ...

作者: 701003    時間: 09-6-18 15:38

我大女又係未代會考生!英中、理科,數理英文科好OK,中文啱啱pass果類 好想揾補習天王打救下佢,你哋有無好介紹?
作者: 樂樂    時間: 09-6-18 15:50

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 16:27 發表

樂樂

咁證明仔仔讀緊既係好學校 中六先競爭大,就算入唔到原校,去其他學校都應該會好受歡迎

長老,

hehe 乜唔係間間中六學位都競爭好大架咩,好多都希望可原校升讀架, 不過亞仔間學校係區內都算ok既.
作者: 2bzmummy    時間: 09-6-19 08:44

原帖由 樂樂 於 09-6-18 15:50 發表

長老,

hehe 乜唔係間間中六學位都競爭好大架咩,好多都希望可原校升讀架, 不過亞仔間學校係區內都算ok既.

點會呢,好多成績比較次一等的中學(並無貶意,實說實話),本身學生能考獲 14 分或以上的學生不多,到了中六就會成為其他未能原考升讀中六同學的選擇了 .....
作者: KWT    時間: 09-7-2 11:34     標題: 回覆 11# 樂樂 的文章

樂樂, motherlau,

對不起,現在才看到你們的訊息.係大仔自己要求讀econ,可能佢見到同學讀得好,引起興趣.其實,見佢補習都不知道讀得好不好,始終沒有校內考試評估.反之讀A MATHS及maths我則有點擔心,因為佢曾經講過見到d題目,不知道如何去做,但看題解solution則十分明白.又說學校計數叻的同學,有時問他,他可以告訴同學點計,結果人地會算出來.但一到自己計數,又計不到.我說佢可能計得少,唔熟悉技巧,但仔仔又不認同.

反而大仔不想報考中史,但我想佢考,希望佢多些認識中國.而事實上,佢自己都承認上次校內考試,佢只讀了一天,成績非常好.我估佢因為冇壓力才會考得好.

最近因為沒有心情所以小發言,細仔小五呈分試考得很差,中作一科是歷史性新低,只得60分(從來考試沒有這樣低分),我估會跌落band2尾,咁小六壓力就會大很多.

作者: 樂樂    時間: 09-7-6 12:43

KWT

咁你大仔讀文科定理科架?

如果考埋中史,佢要考多3科? 好勁呀
作者: motherlau    時間: 09-7-8 02:30

Hi KWT,

睇開d啦!我都明白你ge心情.真係好down架.仲有二次試,可能追得到的,唔好灰心呀。

小兒今年都升中一,佢ge成績可以由A去到D都得,直頭係超級升降機一樣,最後成績都唔太理想,好在都入到一間ok ge中中,希望佢日後努力d la.

原帖由 KWT 於 09-7-2 11:34 發表
樂樂, motherlau,

對不起,現在才看到你們的訊息.係大仔自己要求讀econ,可能佢見到同學讀得好,引起興趣.其實,見佢補習都不知道讀得好不好,始終沒有校內考試評估.反之讀A MATHS及maths我則有點擔心,因為佢曾經講過見 ...

作者: KWT    時間: 09-7-9 23:03

真是touch wood,估不到今日取成績表細仔仍然入到Band 1,中文整體得個C,總成績B.算是好彩.

今日細仔才講常識寫一位現任議員名稱,佢竟然夠膽填"陳大文",重話書係咁寫,真是夠唔認真.完全不知道呈分試的重要性.

又其實大仔究竟想報考幾多科未定既.有親戚建議不如集中主力考好幾科,好過到時科科D/E.我估要等埋今次考試成績才決定.
作者: motherlau    時間: 09-7-9 23:17

咁就好law。keep up...

大仔夠竟讀几多科呀?小女都唸注drop 1 科,等多d時間讀其他。

原帖由 KWT 於 09-7-9 23:03 發表
真是touch wood,估不到今日取成績表細仔仍然入到Band 1,中文整體得個C,總成績B.算是好彩.

今日細仔才講常識寫一位現任議員名稱,佢竟然夠膽填"陳大文",重話書係咁寫,真是夠唔認真.完全不知道呈分試的重要性.

又其實 ...

作者: KWT    時間: 09-7-10 11:00

大仔讀8科.中英數,Phy,Chem,Bio,Geog and中史.一切都要等派左成績表才決定.佢話自己沒有退步,但其他同學則進步很多,我見佢d中英文卷,好似考得不大好,問佢又不願多說.唉.真是唔識做人媽媽.
作者: 紫米露    時間: 09-9-6 23:56

報到,小兒英中,理科,有冇比小朋友聽麥潤壽的"星空奇遇鐵達尼",我覺得好有用,又唔使自己長氣,小朋友又明發生咩嘢事,還有那個"永不放棄同學會",很正面。不過,很難入......
作者: 樂樂    時間: 09-9-7 12:32

原帖由 紫米露 於 09-9-6 23:56 發表
:handshake 報到,小兒英中,理科,有冇比小朋友聽麥潤壽的"星空奇遇鐵達尼",我覺得好有用,又唔使自己長氣,小朋友又明發生咩嘢事,還有那個"永不放棄同學會",很正面。不過,很難入...... ...

等我試下叫亞仔聽聽先,多謝報料.

你小朋友開始做past paper 未? 我個未.
作者: motherlau    時間: 09-9-7 12:47

Hi,

我好少聽收音機.所以唔知,多謝報料....我多數比書佢地睇....touck wood OK la......我要求好低.......

motherlau

原帖由 紫米露 於 09-9-6 23:56 發表
:handshake 報到,小兒英中,理科,有冇比小朋友聽麥潤壽的"星空奇遇鐵達尼",我覺得好有用,又唔使自己長氣,小朋友又明發生咩嘢事,還有那個"永不放棄同學會",很正面。不過,很難入...... ...

作者: 紫米露    時間: 09-9-7 21:14

原帖由 樂樂 於 09-9-7 12:32 發表

等我試下叫亞仔聽聽先,多謝報料.

你小朋友開始做past paper 未? 我個未.

未教完中五,PP好難做,又係要迫......會做by topic/by sort past paper 先,不過唔鍾意對答案,因為冇時間&自信心爆棚......
作者: 紫米露    時間: 09-9-7 22:38

原帖由 motherlau 於 09-9-7 12:47 發表
Hi,

我好少聽收音機.所以唔知,多謝報料....我多數比書佢地睇....touck wood OK la......我要求好低.......

motherlau

Hi motherlau,
麥sir用潛移默化和放種子的方法,麥SIR好識引導,通常D呀媽打上去話D仔,麥SIR就會引導佢知道,原來D仔女都會覺煩,我覺得呢個節目可教家長怎樣放手(例如:他最討厭與小朋友交談中,媽媽從旁教導)!

<星空奇遇鐵達尼>本人晚晚都有收聽,這個節目教
育性强.無論年紀細大老嫩都啱聽,因為它教育性好,教人心遠,自我反省。

作者: 樂樂    時間: 09-9-8 11:19

原帖由 紫米露 於 09-9-7 22:38 發表

Hi motherlau,
麥sir用潛移默化和放種子的方法,我有時聽了,會喊(感觸),會笑(教得好),麥SIR好識引導,通常D呀媽打上去話D仔,麥SIR就會引導佢知道,原來D仔女都會覺煩,我覺得呢個節目可教家長怎樣放手(例如:他最討厭與小朋友交談 ...

我昨晚都有搵過麥sir 個節目,但搵唔到,想問佢係幾點至幾點架?
作者: 樂樂    時間: 09-9-8 11:20

原帖由 紫米露 於 09-9-7 21:14 發表

未教完中五,PP好難做,又係要迫......會做by topic/by sort past paper 先,不過唔鍾意對答案,因為冇時間&自信心爆棚......

佢平時成績係唔係幾好架?
作者: 紫米露    時間: 09-9-8 21:18

原帖由 樂樂 於 09-9-8 11:20 發表

佢平時成績係唔係幾好架?

佢今年係末代考生,我就剩係成日鵝佢要拔尖唔好挨多一年可以舒服D,佢咁自大我就睇下佢考成點啦,各位家長有咩睇法呢? ^^ (ps. 至於麥SIR個節目,係香港電台第二台星期一至星期五夜晚9:30-12:00,9:30-10:30 多數係D小朋友打黎的,有咩問題可以再問下我啦)

作者: 樂樂    時間: 09-9-10 12:17

紫米露

你個仔讀名校,佢地成績個個有返咁上下,難免自信心爆棚,你唔使太擔心既,但都明白做父母既當然想佢更上一層樓啦.你話亞仔好忙,佢平時好多課外活動架?同埋佢地讀書氣氛係唔係好好架?

我搵到麥sir 個節目啦,好耐之前間中有聽過,佢個節目真係好勵志.
作者: 紫米露    時間: 09-9-10 23:24

Hi 樂樂,
讀書氣氛???因為他們分成績.....由叻至差....所以全部由理科至文科(文科成績比較差,當然有些個別),理科要選9科叫正常.....很多選10科(因為有較大機會拎6A拔尖).....其實,我個人覺得太多科。
**你的小朋友是大仔/細仔??
**他有冇說末代考生好?還是做開荒牛好?

作者: 樂樂    時間: 09-9-11 15:12

原帖由 紫米露 於 09-9-10 23:24 發表
Hi 樂樂,
讀名校有讀名校的苦況,慢慢pm你;
讀書氣氛???因為他們分成績.....由叻至差....所以全部由理科至文科(文科成績比較差,當然有些個別),理科要選9科叫正常.....很多選10科(因為有較大機會拎6A拔尖).....其實,我 ...

紫米露

收到你pm,已pm 你,
作者: 紫米露    時間: 09-9-12 04:11

亞仔讀邊間,第日pm,
你囝囝的past paper攪掂未?
你仔考幾多科?
其實讀書氣氛好唔好???始終是band one,不會太差!因為他們已經是由細到大都中上游那批,;他們是靠自動波或補到飛起.
每日都睇好多英文書???我仔不是….學校也沒有特別要求….只是因為他們學校比一般學校多外籍老師/回流學生,或家庭有傭工,及我說過的根本有叻一批。
你囝囝英文到C?未的話,還有得追,不用担心!!!
現代補那個名師,pm我知?
莊啟程/恆商,我個人較喜歡恆商.

作者: KWT    時間: 09-10-27 12:11

我仔仔都不見他讀書,反而見佢上網聽歌或download d日本劇集看.他自己說會考會及格,但不會高分.即不要寄望有dist & credit.唉!
作者: LittleKidult    時間: 09-10-28 10:01

原帖由 KWT 於 09-10-27 12:11 發表
我仔仔都不見他讀書,反而見佢上網聽歌或download d日本劇集看.他自己說會考會及格,但不會高分.即不要寄望有dist & credit.唉!

我個仔都好類似, 日日聽歌, 畫漫畫, 同細佬一齊打機......
佢又係成日話14分一定冇問題, 成日搭阿sir果句 : "照計應該可以有18~9分, maths/a.maths/phy冇A都B啦....."
係屋企永遠叫唔到佢溫書, 好在佢地阿sir成日放學都有叫佢地留校幫佢地補課.....
作者: 樂樂    時間: 09-10-29 15:09

原帖由 LittleKidult 於 09-10-28 10:01 發表

我個仔都好類似, 日日聽歌, 畫漫畫, 同細佬一齊打機......
佢又係成日話14分一定冇問題, 成日搭阿sir果句 : "照計應該可以有18~9分, maths/a.maths/phy冇A都B啦....."
係屋企永遠叫唔到佢溫書, 好在佢地阿sir成日放 ...

佢亞sir 咁好既,成日幫佢地補課.

亞仔果間中五冇考試,但測驗就密左,平均一星期都有一日放學後留校全級在禮堂測驗.

亞仔都係好懶,成日打機,我踢一踢,佢先溫一陣.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5