教育王國

標題: 慾轉校的家長齊交流 [打印本頁]

作者: YYML    時間: 09-6-16 13:11     標題: 慾轉校的家長齊交流

入了信, 本來上星期有得考插班試, 6月尾便可知結果, 現因停課延期, 到現在還未有新消息如何安排, 使我時常心掛掛又無奈!
作者: sengayy    時間: 09-6-16 15:57

你的小朋友幾年班? 可否講吓點解要轉校??
作者: YYML    時間: 09-6-16 16:25

下學年小四. 現時的小學很好, 只是我想轉一間有直屬中學的小學. 因隨著小朋友年年升班, 我就愈來愈覺升中的壓力大.
作者: Babysiu    時間: 09-6-16 17:41

我好少少,星期六考咗插班試,不過學校未考完試,睇下有冇人要留班,要等七月頭先知結果,我都心掛掛。
作者: YYML    時間: 09-6-16 22:29

民生的插班試本來就是上星期六考, 但俾教育局叫停, babysiu, 你報邊間, 竟可避過教育局的"追查"!

唔介意的話, 可否分享吓小朋友插幾年班, 心儀那間學校, 為何轉校, 是否如我一樣為了升中呢? 等待的滋味真不好受! 大家傾傾舒緩一下.

原帖由 Babysiu 於 09-6-16 17:41 發表
我好少少,星期六考咗插班試,不過學校未考完試,睇下有冇人要留班,要等七月頭先知結果,我都心掛掛。

作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-17 11:38

有人會考優才嗎? 我同事去左, 中計, 原來要interview家長, 佢無準備 (佢幾肯定校務處特登唔講俾applicants聽的, 因為有另外一個小朋友唔係父母帶去)
如果黎梗要面試的, 記得要預備喇
作者: snowball    時間: 09-6-17 13:55

大部份學校都要interview家長架啦, 要參加面試就小朋友同家長都要準備, 有咩話中唔中計呢?  請唔好特登響呢度抵毀某些學校.  

其實當年我去港大同學會同囡囡面試咪又係比佢地呃左, 所以最終收左都唔讀.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-17 11:38 發表
有人會考優才嗎? 我同事去左, 中計, 原來要interview家長, 佢無準備 (佢幾肯定校務處特登唔講俾applicants聽的, 因為有另外一個小朋友唔係父母帶去)
如果黎梗要面試的, 記得要預備喇 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-17 14:27

優才係話叫小朋友去interview, 無話in家長, 我係好心叫其他家長準備一下姐!
你咁都叫抵毀, 你都幾無聊!

原帖由 snowball 於 09-6-17 01:55 PM 發表
大部份學校都要interview家長架啦, 要參加面試就小朋友同家長都要準備, 有咩話中唔中計呢?  請唔好特登響呢度抵毀某些學校.  

其實當年我去港大同學會同囡囡面試咪又係比佢地呃左, 所以最終收左都唔讀.
...

作者: snowball    時間: 09-6-17 14:34

駛咩要人叫先準備呀, 如果係有心去考果間學校, 唔駛講都會自己準備啦!  

咁你咪又係超無聊:;pppp:!  STOP HERE LA

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-17 14:27 發表
優才係話叫小朋友去interview, 無話in家長, 我係好心叫其他家長準備一下姐!
你咁都叫抵毀, 你都幾無聊!

作者: Louisa    時間: 09-6-17 14:38

Snowball, 我支持你

原帖由 snowball 於 09-6-17 14:34 發表
駛咩要人叫先準備呀, 如果係有心去考果間學校, 唔駛講都會自己準備啦!  

咁你咪又係超無聊:;pppp:!  STOP HERE LA

作者: feelsogood    時間: 09-6-17 14:54

作者: 唔係一舊飯    時間: 09-6-17 15:02

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-17 11:38 AM 發表

請問何時發生?去年?今年未開始面試啊!
你同事沒有去簡介會嗎?簡介會有講明要家長面試的
作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-17 15:06

請check pm
原帖由 唔係一舊飯 於 09-6-17 03:02 PM 發表
請問何時發生?去年?今年未開始面試啊!
你同事沒有去簡介會嗎?簡介會有講明要家長面試的

作者: YYML    時間: 09-6-17 21:06

Charlottem_mom

多謝你的提醒!

今天同同事傾談, 提到想轉民生, 同事話如果我為了擔心升中而轉去民生不值得, 因現時的學校與它相比, 兩者可說同grade, 我同事更認為現時的學校較好, 其實我自己都有這疑惑, 轉定不轉, 舉棋不定, 當然我知道都要學校收先得, 但這段期間真很惆悵!!!!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-17 11:38 發表

作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-18 10:42

如果唔轉校, 咁有無信心考到民生or更好既中學呢?
轉校都係煩, 大人又多野攪, 小朋友又要適應學校同新朋友..........你有無同小朋友傾過呀? 不過in the meantime都可以考晒再決定既, 話晒已經努力過心安理得嘛!
原帖由 YYML 於 09-6-17 09:06 PM 發表
Charlottem_mom
多謝你的提醒!
今天同同事傾談, 提到想轉民生, 同事話如果我為了擔心升中而轉去民生不值得, 因現時的學校與它相比, 兩者可說同grade, 我同事更認為現時的學校較好, 其實我自己都有這疑惑, 轉定不轉 ...

作者: YYML    時間: 09-6-18 13:01

我對我小朋友的學習能力有信心, 但對派位制度無信心. 當年就是不想博"大抽獎", 所以無報小一派位而讓小朋友由幼稚園直升所屬的私小. 我見若升中透過自行叩門, 學校對小朋友的要求很高, 差不多文武雙全, 樣樣皆能, 我的小朋友主科成績好, 但術科就差, 無甚天份. 我擔心到時會很"蝕".
至於小朋友的意願是雖然喜愛現時的學校, 但若為了升中也不抗拒轉校.
拿不定主意, 我也覺得自己很煩氣, 真不好意思.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-18 10:42 發表
如果唔轉校, 咁有無信心考到民生or更好既中學呢?
轉校都係煩, 大人又多野攪, 小朋友又要適應學校同新朋友..........你有無同小朋友傾過呀? 不過in the meantime都可以考晒再決定既, 話晒已經努力過心安理得嘛!
...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-18 14:46

梗係煩啦, 揀學校wor! 揀錯都幾大件事架! 梗係要唸耐d啦
咁又係, 一條龍/直屬同外來想考入, 真係差好遠, 我都係揀間一條龍直資, 就係唔想煩! (你話醒就更上一層樓姐, 成績ok既, 無啦啦又學人爭咩丫)
咁而家你strategy係主攻民生, 定同時想越級挑戰先? 萬一搏到小六煩少好多呀! 反正都預備好了, 試下都好wor! 考到再決定都唔遲丫
原帖由 YYML 於 09-6-18 01:01 PM 發表
我對我小朋友的學習能力有信心, 但對派位制度無信心. 當年就是不想博"大抽獎", 所以無報小一派位而讓小朋友由幼稚園直升所屬的私小. 我見若升中透過自行叩門, 學校對小朋友的要求很高, 差不多文武雙全, 樣樣皆能, 我 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-19 11:50

我同事收到call, 有得去tsl做written test
雖然十畫都未有一撇, 但起碼叫過左第一關佢都好開心
大家都加油!
作者: YYML    時間: 09-6-19 13:37

其實我心中首選是另一間私小, 它有直屬中學, 但這間不像民生般公開招插班, 只是收了信說待舊生註冊後,看看有無位再通知, 感覺很渺茫.

你之前問我"信心"的問題令我進行了反思, 正如我以前所說, 我對小朋友的學習能力是具信心的, 說真的他現在不論功課. 默書或考試, 基本上都是他自己準備, 成績都保持得到, 所以我決定如果不是upgrade的話, 就不考慮了, 一心等首選那間的消息, 既然有位與否不是我所能改變, 我就以平常心對待它!

你說的tsl是否就是你先前提的優才? 無論如何, 祝你的同事成功!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-18 14:46 發表
梗係煩啦, 揀學校wor! 揀錯都幾大件事架! 梗係要唸耐d啦
咁又係, 一條龍/直屬同外來想考入, 真係差好遠, 我都係揀間一條龍直資, 就係唔想煩! (你話醒就更上一層樓姐, 成績ok既, 無啦啦又學人爭咩丫)
咁而家 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-19 14:41

唔係呀, tsl係陳守仁
不過我同事個女英文唔係特別叻, 唔敢抱太大期望, 隨緣啦!
其實你都好丫, 小朋友自動波, 真係飲得杯落! 我都祝你成功upgrade啦!
原帖由 YYML 於 09-6-19 01:37 PM 發表
其實我心中首選是另一間私小, 它有直屬中學, 但這間不像民生般公開招插班, 只是收了信說待舊生註冊後,看看有無位再通知, 感覺很渺茫.

你之前問我"信心"的問題令我進行了反思, 正如我以前所說, 我對小朋友的學習能力 ...

作者: YYML    時間: 09-7-3 23:17

昨天考了插班試, 不是我先前提的首選私校, 是屋企附近的一間津校, 之前一路無消息, 本來無再想, 點知突然話有位, 可考試, 見都有7, 8個考生, 都有競爭, 明天有結果, 不知會否成功?
作者: Little_cy    時間: 09-7-3 23:45

do anyone go st francis canossian last monday?  any result
作者: YYML    時間: 09-7-5 17:53

成功了!這小學有直屬中學, 感覺輕鬆了很多! 不過未知這間用那本英文書, 最好不是longman express, 否則呀仔會是 “重讀”同一本書,因他以前學校是讀高一級, 這樣可能會“悶”呢! 
作者: overview    時間: 09-7-5 18:15

好多津校都係用longman架, 所以都好大chance中左.

唔知係邊間學校呢?

希望你小朋友能好快適應新環境

原帖由 YYML 於 09-7-5 17:53 發表
成功了!這小學有直屬中學, 感覺輕鬆了很多! 不過未知這間用那本英文書, 最好不是longman express, 否則呀仔會是 “重讀”同一本書,因他以前學校是讀高一級, 這樣可能會“悶”呢!  ...

作者: YYML    時間: 09-7-5 18:21

是瑪小.
若真是 重用一本書, 都有好處, 就是不用查字典!!(自我安慰, 哈!)
作者: chunheimama    時間: 09-7-5 23:38

嘩 瑪小呀!  恭喜, 恭喜!

作者: YYML    時間: 09-7-6 09:45

Thanks!

妹妹將升k3, 要報小學, 請問津校是否呀哥讀緊的話, 就一定會收的呢?

原帖由 chunheimama 於 09-7-5 23:38 發表
嘩 瑪小呀!  恭喜, 恭喜!

作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-6 10:03

恭喜恭喜!
我朋友仲未有消息呢
原帖由 YYML 於 09-7-5 05:53 PM 發表
成功了!這小學有直屬中學, 感覺輕鬆了很多! 不過未知這間用那本英文書, 最好不是longman express, 否則呀仔會是 “重讀”同一本書,因他以前學校是讀高一級, 這樣可能會“悶”呢!  ...

作者: YYML    時間: 09-7-6 10:43

Charlotte_mom

多謝!
希望你朋友都能成功!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-6 10:03 發表
恭喜恭喜!
我朋友仲未有消息呢

作者: hinhinmummy    時間: 09-7-6 13:27

原帖由 YYML 於 09-7-6 10:43 發表

多謝!
希望你朋友都能成功!

yyml

恭喜晒

想問你, 你個女依家間小學, 有幾多% 機會入返中學?

知吾, 如果外來生升中機會大吾大? 定係幾乎所有小六生都會直升上中學?

想幫阿女搵定中學做back up
作者: 藍莓    時間: 09-7-6 13:30

YYML,

恭喜你成功插班呀!

請check pm.
作者: Crabtree    時間: 09-7-6 14:30

YYML,

妹妹係必收生, 第一輪已收!  想問你由邊間私小轉過去, 我朋友都係想轉呢間(插班小四), 但最近才交表及profoilio, 已你地已考試及公布結果, 咁係咪無機呢?  想問吓你幾時交表架!

原帖由 YYML 於 09-7-6 09:45 發表
Thanks!

妹妹將升k3, 要報小學, 請問津校是否呀哥讀緊的話, 就一定會收的呢?

作者: YYML    時間: 09-7-7 08:59

crabtree

原校是德雅, 雖然選擇了轉校, 但絕對認為德雅是好學校, 只因我的是仔, 加上我抵受不了"升中"搵學校的憂慮才轉, 其實如果今次不成功, 我就叠埋心水繼續讀, 妹妹都會入埋德雅.

我是5月入信, 不過是這幾天才收電話.

原帖由 Crabtree 於 09-7-6 14:30 發表
YYML,

妹妹係必收生, 第一輪已收!  想問你由邊間私小轉過去, 我朋友都係想轉呢間(插班小四), 但最近才交表及profoilio, 已你地已考試及公布結果, 咁係咪無機呢?  想問吓你幾時交表架!

...

作者: jm1874    時間: 09-7-7 23:43

多謝你既提醒,你唔講真係唔知,你知啦,唔係間間都in父母架! thanks

作者: YUENTUNG1112    時間: 09-7-8 14:06

YYML
你好!想問吓你小朋友考試當日係唔係只得插小四?有冇其他班級?thx
作者: YYML    時間: 09-7-8 19:12

有小四和小五

原帖由 YUENTUNG1112 於 09-7-8 14:06 發表
YYML
你好!想問吓你小朋友考試當日係唔係只得插小四?有冇其他班級?thx

作者: YUENTUNG1112    時間: 09-7-8 20:19

YYML
thx so much ! 小女想插小二,如今冇行啦
作者: ryanlongmom    時間: 09-7-8 21:38

Have you received offer from Mansung?  
If yes, how would choose between Mansung and Maryknoll Fathers School?

原帖由 YYML 於 09-7-6 09:45 發表
Thanks!

作者: YYML    時間: 09-7-9 09:56

YUENTUNG1112

不用太失望, "轉椅子"遊戲未停呢, 可能突然有人轉走也未定! 你女兒還小, 若今年未成功, 來年還有機會呢, 加油!

原帖由 YUENTUNG1112 於 09-7-8 20:19 發表
YYML
thx so much ! 小女想插小二,如今冇行啦

作者: YYML    時間: 09-7-9 10:00

ryanlongmom,

My son hadn't attended the exam. of Mansung. It is because Mansung is not my cup of tea after thoroughful consideration.

原帖由 ryanlongmom 於 09-7-8 21:38 發表
Have you received offer from Mansung?  
If yes, how would choose between Mansung and Maryknoll Fathers School?

作者: brian61950    時間: 09-7-9 11:18

原帖由 YYML 於 09-7-9 10:00 發表
ryanlongmom,

My son hadn't attended the exam. of Mansung. It is because Mansung is not my cup of tea after thoroughful consideration.

if average over 90 point, i think over 99% of school welcome your son.
if 85, there has a chance.
if below 80, pls don't go, waise time.
作者: YYML    時間: 09-7-9 12:05

brian61950,

Excuse me, I want to clarify that the meaning of "point". Does it mean the average marks?

I think whether we can transform to another school successfully depend heavily on "luck" in addition to good acadamic performance. Even your kids have excellent performance, you can't get an offer if no vacancy is available.  That is why most of the school can't give you a reply befoe the registration of existing students. So, I feel I am so lucky to get an offer. Thanks god!

原帖由 brian61950 於 09-7-9 11:18 發表

if average over 90 point, i think over 99% of school welcome your son.
if 85, there has a chance.
if below 80, pls don't go, waise time.

作者: sumheima    時間: 09-7-9 12:42

原帖由 YYML 於 09-7-7 08:59 發表
crabtree

原校是德雅, 雖然選擇了轉校, 但絕對認為德雅是好學校, 只因我的是仔, 加上我抵受不了"升中"搵學校的憂慮才轉, 其實如果今次不成功, 我就叠埋心水繼續讀, 妹妹都會入埋德雅.

我是5月入信, 不過是這幾天 ...

sorry,唔係好明,你說轉校到瑪小,是不是指瑪利諾小學;但你個是仔,瑪小是女校,即是我搞錯
作者: YYML    時間: 09-7-9 12:55

是瑪利諾神父, 男女校

原帖由 sumheima 於 09-7-9 12:42 發表

sorry,唔係好明,你說轉校到瑪小,是不是指瑪利諾小學;但你個是仔,瑪小是女校,即是我搞錯

作者: YUENTUNG1112    時間: 09-7-9 14:25

YYML
多謝鼓勵!不過唔想一年一間!
作者: sumheima    時間: 09-7-9 15:37

原帖由 YYML 於 09-7-9 12:55 發表
是瑪利諾神父, 男女校

oh, I see!!
作者: brian61950    時間: 09-7-9 21:38

原帖由 YYML 於 09-7-9 12:05 發表
brian61950,

Excuse me, I want to clarify that the meaning of "point". Does it mean the average marks?

I think whether we can transform to another school successfully depend heavily on "luck" in add ...

their is no "luck" on this game, if their has only 1 seat but more than 1 applied.
eg..
1 is 98 average marks.
1 is 80 average marks.
1 is 65 average marks.

what do you think?
at last, 65 successed, 80 & 98 failed.
65 lucky than 80 & 98 ?
作者: YYML    時間: 09-7-10 16:33

brian61950

不要誤會, luck是指有否學額而言. 有了學額, 當然再要論成績.

原帖由 brian61950 於 09-7-9 21:38 發表

their is no "luck" on this game, if their has only 1 seat but more than 1 applied.
eg..
1 is 98 average marks.
1 is 80 average marks.
1 is 65 average marks.

what do you think?
at last, 65 successed ...

作者: YYML    時間: 09-7-10 16:35

各位,

好開心, 因首選的那間私校收了呀仔.
作者: edea    時間: 09-7-10 16:40

原帖由 YYML 於 09-7-10 16:35 發表
各位,

恭喜!
作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-10 18:26

弓起弓起
我朋友個女做左幾間written test, 其中一間今日見家長, 希望有好消息
原帖由 YYML 於 09-7-10 04:35 PM 發表
各位,

作者: YUENTUNG1112    時間: 09-7-10 21:06

真係恭喜恭喜
作者: minggrace    時間: 09-7-11 09:31

Hi parents,

How would you choose, PLK Choi Kai Yau School or an ESF primary school? I mean any opinions on changing from ESF to Choi Kai Yau?????

Ming Mom
作者: bbaa    時間: 09-7-13 00:36

YYML,
請問你, 德雅是否沒有新生家長會?
我女兒將會入讀此校, 但自交學費後, 沒有任何家長會, 直至31/8 的迎新日!
謝!
作者: 藍莓    時間: 09-7-13 10:07

YYML,

Pls check pm.
作者: YYML    時間: 09-7-13 20:22

Thanks 各位

Charlotte_mom : 你朋友的囡囡有好消息未?

轉校後要搬屋遷就, 這幾天真是忙得不得了! 很多活動和日常生活都要重新安排, 心情有點亂.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-10 18:26 發表
弓起弓起
我朋友個女做左幾間written test, 其中一間今日見家長, 希望有好消息

作者: YYML    時間: 09-7-13 20:24

開學後會有家長會, 德雅是好學校, 祝你女兒讀得開開心心!

原帖由 bbaa 於 09-7-13 00:36 發表
YYML,
請問你, 德雅是否沒有新生家長會?
我女兒將會入讀此校, 但自交學費後, 沒有任何家長會, 直至31/8 的迎新日!
謝!

作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-15 15:54

我朋友個囡都得左喇
雖然唔係最最想入果間, 不過都滿意的, 終於有覺好訓了
原帖由 YYML 於 09-7-13 08:22 PM 發表
Thanks 各位

Charlotte_mom : 你朋友的囡囡有好消息未?

轉校後要搬屋遷就, 這幾天真是忙得不得了! 很多活動和日常生活都要重新安排, 心情有點亂.

...

作者: 藍莓    時間: 09-7-15 17:00

Charlotte_mom,

請問你同事囡囡係唔係陳守仁得左呀?恭喜哂.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-7-15 21:01

唔係呀
係九龍某私小 (有d人事關係, 恕我唔多講了)
原帖由 藍莓 於 09-7-15 05:00 PM 發表
Charlotte_mom,

請問你同事囡囡係唔係陳守仁得左呀?恭喜哂.

作者: 藍莓    時間: 09-7-16 20:16

唔緊要.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-15 21:01 發表
唔係呀
係九龍某私小 (有d人事關係, 恕我唔多講了)

作者: keroppimama    時間: 09-7-22 13:44

我仔仔今年升小二
都準備幫佢考插班
請問各位媽咪,有無自薦信sample 可以share

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5