教育王國

標題: 幼稚園爆退學潮 [打印本頁]

作者: BabyAlexander    時間: 09-6-18 09:07     標題: 幼稚園爆退學潮

Will you still paying the school fee and school bus for July if it still suspended?

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=12890135

本報訊】幼稚園及小學因豬流感停課,暫時未知會否復課,部份 K3學生家長索性安排子女提早退學,幼稚園業界表示已出現退學潮,情況與沙士疫潮時相似。立法會教育界議員張文光指不少家長停交學費,尤以已獲小一派位的畢業班學生家長為甚。
香港幼稚園協會永遠會長胡肖霞表示,不少幼稚園面對家長因停課而不肯交學費的問題,更由於 K3班的學生將升讀小一,部份家長已安排子女退學。她慨嘆「就算停課老師都要照出糧,學校都要交電費,我哋亦都會照畀校車錢,但家長就唔交學費。」
張文光也指出,不少幼稚園向他反映,家長因全港幼稚園停課而停交學費,其中以已獲小一派位的畢業班學生家長為主,「停交兩個月,啲老師要減薪甚至冇得出糧,政府會唔會幫忙?」教育局副秘書長葉曾翠卿認為,雖然學券可幫助幼稚園度過難關,但呼籲家長「唔好唔交學費」。
作者: j63    時間: 09-6-18 09:35

我個人覺得咁係好唔應該,雖然話可能已經要bye bye,以後都唔駛再見,但係小朋友係間學校都學習左三、四年啦,點都有D感情,現在要停課,相信學校都唔想,如果真係有大批學生退學唔交學費,咁學校都會好困難,對校長、老師及校工都唔好,點解要咁做,做家長的望下個小朋友,有咁好既成長,學校都功不可沒,所以我會繼續交學費,我小朋友果間仲係幼兒園,交學費要交到八月,但係我一定會好頭好尾!
作者: hyto    時間: 09-6-18 17:46

原帖由 j63 於 09-6-18 09:35 發表
我個人覺得咁係好唔應該,雖然話可能已經要bye bye,以後都唔駛再見,但係小朋友係間學校都學習左三、四年啦,點都有D感情,現在要停課,相信學校都唔想,如果真係有大批學生退學唔交學費,咁學校都會好困難,對校長、老師及校工都唔好 ...

我傾向支持你。雖然,我個仔只在樓下讀N班1年。出年要升到其他K1幼稚園了。不過,我講出來所有的人(同事和朋友)都叫我不要交7、8月學費。我呀媽就話...交到7月唉...!仲掙扎緊!
作者: leekaren    時間: 09-6-18 18:51

啱... 唔交學費係會對學校有影响, 但有工作嘅家長, 為咗停課要特登請人湊小朋友, 已經額外要比一筆$, 對呢D家長又公唔公平呢??
其實政府決定停課抗疫, 政府係咪應該拎一筆$出黎呢?
作者: winsonma    時間: 09-6-19 00:29

針對一啲牟利嘅幼稚園, 簡單啲講佢係 run 緊一個 business, 只不過佢嘅business係提供教學嘅服務, 凡係business都會有risk, 作為一個消費者,無理由得唔到應有嘅服務都要俾錢掛?老師當然要出糧, 但係一間幼稚園無理由單單因為一兩個月收唔足學費就要減人工,甚至無糧出?咁同無良僱主有咩分別? 如果我老闆同我講今個月因為一啲佢控制唔到嘅問題而要蝕錢(只係今個月), 出唔到糧俾我或者要減人工, 你話講唔講得通?
作者: hongchung    時間: 09-6-19 00:45

香港幼稚園協會永遠會長胡肖霞—定要賺錢,賺錢第一,行內著名。我個人覺得佢講乜是都是垃圾,當然是我個人喇,唔好告我。

賺錢係人都想,只是有些人,我覺得賺得肉酸囉。
作者: hongchung    時間: 09-6-19 00:48

我贊同大家要合理

作者: hongchung    時間: 09-6-19 00:55

大家對教育咁有理想,大家出來談下罷。

作者: BabyAlexander    時間: 09-6-19 09:24

Thank you for your comment, it seems 復課 will not be possible and Summer holiday will commence.  

It is understand that some 牟利嘅幼稚園 charge 11 or 12 months school for over HK$3500, for international school even HK$6000 to 9000.  I agreed winsonma's comment "無理由得唔到應有嘅服務都要俾錢".  However, the impact is very large... ... difficult decision
作者: SZEYUEN    時間: 09-6-19 12:11

同意
我小朋友現在都係讀幼兒園
其實無謂為個1頭半個月計效

我只係覺得政府要檢討佢停課安排
佢應該停課時家長都該停工
咁先可以照顧小朋友嘛:( :(

原帖由 j63 於 09-6-18 09:35 發表
我個人覺得咁係好唔應該,雖然話可能已經要bye bye,以後都唔駛再見,但係小朋友係間學校都學習左三、四年啦,點都有D感情,現在要停課,相信學校都唔想,如果真係有大批學生退學唔交學費,咁學校都會好困難,對校長、老師及校工都唔好 ...

作者: 060905    時間: 09-6-19 12:31

me too, 盈盈家下返N1, 黎緊9月會轉校, 我都頭痛緊交唔交7月份學費, 交又好唔抵, 但唔交又.... 盈盈個班主任好鍚佢架!
原帖由 hyto 於 09-6-18 17:46 發表

我傾向支持你。雖然,我個仔只在樓下讀N班1年。出年要升到其他K1幼稚園了。不過,我講出來所有的人(同事和朋友)都叫我不要交7、8月學費。我呀媽就話...交到7月唉...!仲掙扎緊! ...

作者: 20032008Loo    時間: 09-6-19 12:50

原帖由 winsonma 於 09-6-19 00:29 發表
針對一啲牟利嘅幼稚園, 簡單啲講佢係 run 緊一個 business, 只不過佢嘅business係提供教學嘅服務, 凡係business都會有risk, 作為一個消費者,無理由得唔到應有嘅服務都要俾錢掛?老師當然要出糧, 但係一間幼稚園無理由 ...

支持 winsonma "作為一個消費者,無理由得唔到應有嘅服務都要俾錢" , 如果間幼稚園停課期間做番 d 嘢, 家長比錢條氣都順 d 。 例如安排彈性教功課時間, 唔需要同一時間所有學生喺哂課室, 好過 d 小朋友無野做, 跟住姐姐去街市。  

收錢嘅人唔應該唔提供服務又唔諗辦法去幫小朋友, 只係識收錢, 叫家長負責任 !
作者: DrBabyAlex    時間: 09-6-19 13:49

作者: DrBabyAlex    時間: 09-6-19 13:51     標題: The HKSAR Government's Unfairness to Kindergarten Parent

作者: tatabb    時間: 09-6-19 14:20

[quote]原帖由 SZEYUEN 於 09-6-19 12:11 發表
同意
我小朋友現在都係讀幼兒園
其實無謂為個1頭半個月計效

我只係覺得政府要檢討佢停課安排
佢應該停課時家長都該停工
咁先可以照顧小朋友嘛:( :(

依家重話想提早放暑假,突然暑假早咁多,要安排照顧小朋 友d家長都幾頭痛嫁
作者: j63    時間: 09-6-19 14:28

如果小朋友係0係一間公司度讀書,我當然唔比錢啦,你都無提供我買o既野比我,我完全同意。
但係我小朋友讀0既係一間有校長、老師同其它職工都好關心同照顧我個小朋友o既幼稚園,所以大家睇發唔同,因為大家講梗唔係同一樣0野!sorry!

原帖由 winsonma 於 09-6-19 00:29 發表
針對一啲牟利嘅幼稚園, 簡單啲講佢係 run 緊一個 business, 只不過佢嘅business係提供教學嘅服務, 凡係business都會有risk, 作為一個消費者,無理由得唔到應有嘅服務都要俾錢掛?老師當然要出糧, 但係一間幼稚園無理由 ...

作者: Kendis1    時間: 09-6-19 14:45     標題: 回覆 1# j63 的文章

小兒N1學費都要成HK$34XX/月, 不過我都打算俾 (除非學校主動講唔洗交喇!不過應該都好微架喇!).因為呢件事情(停學)係大家都唔想發生既.

家我只希望呢個時代少D惡菌(病毒),孩子們能健康快樂地成長就已經好好...
作者: SZEYUEN    時間: 09-6-19 15:01

有咩緊要過健康呢

原帖由 Kendis1 於 09-6-19 14:45 發表
家我只希望呢個時代少D惡菌(病毒),孩子們能健康快樂地成長就已經好好...:hap ...

作者: SAGO    時間: 09-6-19 17:04

在酒店隔離政府都比$啦....停學應該幫補下...老師都要食飯架... 你話是嗎!!!
作者: 060905    時間: 09-6-19 17:15

係喎, 個條數應該政府俾。
原帖由 SAGO 於 09-6-19 17:04 發表
在酒店隔離政府都比$啦....停學應該幫補下...老師都要食飯架... 你話是嗎!!!

作者: 39113911    時間: 09-6-19 17:29

我小朋友K3,9月小一,我會交學費,我想小朋友做一個有責任人,
作者: Kendis1    時間: 09-6-19 17:35     標題: 回覆 2# 060905 的文章

我好同意啊!!!!
作者: Kendis1    時間: 09-6-19 17:36     標題: 回覆 2# 39113911 的文章

很好的父母及非常好的身教呀!!!
作者: 39113911    時間: 09-6-19 17:38

原帖由 20032008Loo 於 09-6-19 12:50 發表

支持 winsonma "作為一個消費者,無理由得唔到應有嘅服務都要俾錢" , 如果間幼稚園停課期間做番 d 嘢, 家長比錢條氣都順 d 。 例如安排彈性教功課時間, 唔需要同一時間所有學生喺哂課室, 好過 d 小朋友無野做, 跟住 ...

SORRY,小朋友讀書,你當......消費者......
我想問你當你小朋友???????:cry:

作者: SAGO    時間: 09-6-19 17:45

k3唔好輕舉妄動...可能冇畢業證書....家長門
政府比.....政府比.....政府比.....政府比......政府比.....政府比.. 政府比.....政府比......政府比.....政府比..$$$$$$$
作者: winsonma    時間: 09-6-19 22:24

交學費=負責任 (在正常情況下我同意)

咁學校收咗學費, 一句我都唔想, 老師都要食飯, 咁呢個學期就係咁不了了之底下完結, 我只覺學校一味諗住收錢, 都無話有咩contingency plan, 問佢就只係話要確實復課
日子先再有對策, 咁呢啲又算咩行為?

剛剛知道阿仔其中一個興趣班個場有人確診喇, 我又有機會教阿仔做個負責任嘅人喇(白交學費)
原帖由 39113911 於 09-6-19 17:29 發表

我小朋友K3,9月小一,我會交學費,我想小朋友做一個有責任人,

作者: winsonma    時間: 09-6-19 22:36

而家香港辦嘅早期教育(唔只幼稚園)無可否認係好商品化,你睇下版面幾多廣告, 幼稚園都賣廣告, 父母同小朋友點解唔可以統稱為消費者?

原帖由 39113911 於 09-6-19 17:38 發表

SORRY,小朋友讀書,你當......消費者......
我想問你當你小朋友???????:cry:

作者: jm1874    時間: 09-6-19 23:03

我覺得私人幼稚園係一門生意,家長係消費者,小朋友係用家,辦校團體or校長先係boss,所以我覺得如果有老師冇糧出or學校冇租交,應該要搵辦校團體or校長,而唔係搵家長loh!
原帖由 winsonma 於 09-6-19 22:36 發表
而家香港辦嘅早期教育(唔只幼稚園)無可否認係好商品化,你睇下版面幾多廣告, 幼稚園都賣廣告, 父母同小朋友點解唔可以統稱為消費者?

作者: winsonma    時間: 09-6-19 23:20

That's my point!

原帖由 jm1874 於 09-6-19 23:03 發表
我覺得私人幼稚園係一門生意,家長係消費者,小朋友係用家,辦校團體or校長先係boss,所以我覺得如果有老師冇糧出or學校冇租交,應該要搵辦校團體or校長,而唔係搵家長loh!
...

作者: 華^_^    時間: 09-6-19 23:20

我認為政府如真正宣佈再停課,政府和學校要傾下??  無理由6月+7月足個半月沒上課都繼續支付學費。 做家長真頭痛!!不知點算好??我兩小朋友加埋都好貴呀
作者: jm1874    時間: 09-6-19 23:33

岩呀,與其個個家長好勇猛咁拍心口頂硬上咁話照交學費,倒不如等d真係做老細既校長or辦學團體同政府傾傾好過啦,你知啦,我地呢d星斗市民,幫唔到d咩架咋嘛,點同做學校老細果d咁財雄勢大呀?盞搞到d老細攝牙罅都嫌少啦! right?
原帖由 華^_^ 於 09-6-19 23:20 發表
我認為政府如真正宣佈再停課,政府和學校要傾下??  無理由6月+7月足個半月沒上課都繼續支付學費。 做家長真頭痛!!不知點算好??我兩小朋友加埋都好貴呀 ...

作者: winsonma    時間: 09-6-20 00:17

咪係law, 而家見到咁多家長都話會照俾學費, 睇怕報紙話咩爆退學潮, 阿咩會長話經營有困難, 都係出口術多喇!

傻喇, 既然有咁多有責任感嘅人願意無條件交學費, 學校又駛咩浪費時間同政府傾?

原帖由 jm1874 於 09-6-19 23:33 發表
岩呀,與其個個家長好勇猛咁拍心口頂硬上咁話照交學費,倒不如等d真係做老細既校長or辦學團體同政府傾傾好過啦,你知啦,我地呢d星斗市民,幫唔到d咩架咋嘛,點同做學校老細果d咁財雄勢大呀?盞搞到d老細攝牙罅都嫌少啦! right? ...

作者: jm1874    時間: 09-6-20 07:55

作者: YYB    時間: 09-6-20 09:52

要交學費我唔介意,視乎學校有冇做過嘢,雖然停課,但學校都可以安排一些習作叫家長帶回給學生做,學生做完又可以交回老師檢查,而唔係一停就咩都唔做,但又話要繼續交學費,好似唔係好合理喎!
作者: wingjoey    時間: 09-6-20 09:55

原帖由 39113911 於 09-6-19 17:29 發表

我都係一個k.2的家長,亦都雙職父母,在停課期間都要用錢找人照顧小朋友,但我都會照交學費,因為我知道老師在停課期間仍然為小朋友工作或服務,如幼兒的學習歷程檔案,提供每日功課,我間的幼稚園還會提供網上教功課等等,
我覺得學校和老師是攞個心出來教導小朋友,他們的付出是無形的,有些家長是難於察看得到,各位家長們有沒有細心欣賞過呢?
但當有事發生時,就用錢衡量老師的付出是否值得,我就覺不是太公平了,因為老師的付出是無價的,
作者: SZEYUEN    時間: 09-6-20 10:31

我小朋友臨放假最後1日
學校已經印好晒mon-sat每日功課
早2日班主任打來家訪問在家生活如何:-
有冇唔肯做功課/扭計/身體健康情況....
仲提醒要常洗手  

相信老師們仲忙過平時

原帖由 wingjoey 於 09-6-20 09:55 發表

我都係一個k.2的家長,亦都雙職父母,在停課期間都要用錢找人照顧小朋友,但我都會照交學費,因為我知道老師在停課期間仍然為小朋友工作或服務,如幼兒的學習歷程檔案,提供每日功課,我間的幼稚園還會提供網上教功課等等 ...

作者: heiheiada    時間: 09-6-20 12:38

我個囡學校係7月行畢業典禮, 7月尾開始放暑假. 之後8月返學係冇課程, 9月先開新學期. 所以一早就同佢講左行完畢業典禮就唔返學, 等佢上小學之前開心吓! 去吓旅行! 做家長咁樣諗都好正常姐! 點知D校長,老師收少期$ 都唔高興.
作者: winsonma    時間: 09-6-20 14:12

講開畢業禮, 學校話都會取消, 原因係因為停課小朋友唔夠時間彩排喎, 我同校長講我作為家長根本唔介意小朋友表演成點, 可以押後啫, 但係校長都係嗰句要等政府確實復課日期先再決定, 我只希望呢個pre-nursery有個完滿嘅終結, 記得大仔n班畢業禮, 成班小朋友講謝謝媽媽(用普通話), 我真係眼泛淚光呀, 我一直無諗過提早退學就係驚參加唔到畢業禮, 我睇怕即使我交咗7月嘅學費, 我個仔嘅n班生涯都會喺無聲無色,不了了之嘅情況底下結束, 咁對家長又公平, 學校又負責任嗎?

原帖由 heiheiada 於 09-6-20 12:38 發表
我個囡學校係7月行畢業典禮, 7月尾開始放暑假. 之後8月返學係冇課程, 9月先開新學期. 所以一早就同佢講左行完畢業典禮就唔返學, 等佢上小學之前開心吓! 去吓旅行! 做家長咁樣諗都好正常姐! 點知D校長,老師收少期$ 都 ...

作者: heiheiada    時間: 09-6-20 15:52

我心情同你一樣呀! e+教育局拖住唔公布停唔停課, 學校就拖住唔話你知搞唔搞到畢業典禮. 想到阿囡呢4.5年嘅幼兒園生涯好可能無聲無惜咁結束, 心裡都為她難過!

原帖由 winsonma 於 09-6-20 14:12 發表
講開畢業禮, 學校話都會取消, 原因係因為停課小朋友唔夠時間彩排喎, 我同校長講我作為家長根本唔介意小朋友表演成點, 可以押後啫, 但係校長都係嗰句要等政府確實復課日期先再決定, 我只希望呢個pre-nursery有個完滿 ...

作者: 柔柔mami    時間: 09-6-20 18:19

我個囡依家讀緊n班, k1都會轉校, 不過我都係選擇會交7月學費, 因為佢間學校好周到, 停課期間老師都有打電話黎話如果有咩問題可以打俾佢, 仲安排校車送工作紙到屋企樓下, 而且老師平時都好照顧我個囡, 茶點時間仲會替我餵佢平時唔食既食物, 上年10月一開學巳主動提出幫我囡戒片, 當時我個囡只係兩歲一個月, 所以我同老公講學費都應該照俾既!
作者: keroppe    時間: 09-6-20 23:10     標題: 回覆 39# j63 的文章

我同意你的講法,因為你是一位很有良心的家長!
作者: Michelle888    時間: 09-6-20 23:22

天使: 要比既, 話晒人地先生睇住女女3年, 都係半個父母呀.
魔鬼: 使乜呢, 又無上學, 無粒粒比錢人地, 自己好多錢呀.

正確係應該要比既. 人地老師都要出糧架麻. 又唔係佢地想~
作者: heiheiada    時間: 09-6-21 01:36

咁你間幼兒園就真係算係咁喇! 我嗰間上年停課就返到去都趕我走唔比返學. 今年打左電話通知佢先, 點知D老師第一句係"你冇返工o家wor~" 冇工返就唔駛做? 冇工返就唔駛買餸做家務? 冇返工就係喺屋企隱閉? 我邊有咁多錢請工人. 間學校d老師懶得過就懶, 佢根本就唔想有人返學, 結果嗰日午餐只有菜+蛋飯, 生果都冇, 膳食其差. 後來, 因為新聞報導映晒其他學校又做呢樣又做嗰樣, 佢先做返好少少!

不過戒片好似係一返n班就一定要戒, 係絕對唔比著尿片的. 佢一定要幫你做o家wor~

原帖由 柔柔mami 於 09-6-20 18:19 發表
我個囡依家讀緊n班, k1都會轉校, 不過我都係選擇會交7月學費, 因為佢間學校好周到, 停課期間老師都有打電話黎話如果有咩問題可以打俾佢, 仲安排校車送工作紙到屋企樓下, 而且老師平時都好照顧我個囡, 茶點時間仲會替 ...

作者: heiheiada    時間: 09-6-21 01:53

其實我都好唔明, 小學老師/校長嘅人工就話係政府比, 所以佢話停課大家都冇異議. 但係幼稚園教育我地政府只係津貼左嗰少少嘅學卷, 大大份9成都係我地D家長比, 點解佢一聲令下停課, 我地D家長/學校嘅經濟/營運問題就閣下自理? 政府對這方面是否權力過大?
作者: Gerard    時間: 09-6-21 22:34

作者: cheng713    時間: 09-6-21 23:59     標題: We won't pay for July school fee if classes continue to be suspended

To those parents who support their KGs and will keep paying school fees, we understand why you would do that and guess perhaps you have more financial freedom than others.....

But for most of the working parents like us, it's ridiculous to keep paying. Here are the reasons.

1. We are a typical middle class working family. We want our kids to have the best education we can afford, and we pay > $8,000/month for our 2 kids to go to private KG. That's almost 1/4 of our family income, excluding other extra curriculum fees, school bus...etc. If we don't get anything in return (e.g. education for our kids), why should we sacrifice so much money? It's not that we don't need those money in other parts of our lives.

2. Why should we worry about the schools don't have money to run and teachers don't get their salaries? In the first place we are not the ones who order to close schools. So the government should compensate them, not us parents. And if we don't pay for a month or two, I don't see why the schools will run into financial trouble immediately. If so, the principals must have problem controlling his/her finances.

3. Since school closed on June 12 we have already spent extra money to keep our kids busy (e.g. join outside learning classes, buy them story books..etc.) so they don't waste their time sitting at home and doing nothing. That's extra burden to our already tight budget. If schools keep close why do we have to keep double spending, and until when can this stop? How many parents can afford this? Who will worry about our financial situation for us? The teachers? The schools? Or the government?

4. In other countries not ALL KGs and PS are closed. Only those with outbreaks. And closure is for 7 days, not 14. Why the government made such a reckless decision for us, and not asking what we want? Yes, the disease may be dangerous but it also has a low mortality rate. Not higher than the seasonal flu. School close may be a way to prevent large outbreaks, but did the government think of other consequences, like how to help the working parents and the stay home kids (already one killed by car accident during school closure)??

5. Do you see the public libraries and shopping malls are packed with school kids? Will they be better off not going to schools, but go to those places? The gov. always advice us to go outdoor. But how long can the little kids stay outdoor under 32 degrees sunshine, or thunderstorms? Do you think the gov. just want to avoid making mistakes by ordering school closure, but not to take responsibilities in dealing with the consequences?

6. Has anyone heard any gov. officials say they will mitigate the potential conflicts between the KGs and parents, or give financial incentives to KGs or the parents (e.g. tax breaks, subsidies) so we parents don't have to pay full school fees during closure, and KGs won't run into budget deficits? Nothing. again they try to avoid responsibilities.....

If you read till here thanks for your patience. I can go on and on but will stop here. Just want to remind those parents who will keep paying for nothing. Not everyone is lucky enough to have so much extra money to spare. We have to look at the facts of this disease and school closure to give it a fair judgment. Money can sometimes buy us out of trouble, but justice is what we want for our kids.

Thank you.
作者: hch    時間: 09-6-22 00:35

原帖由 wingjoey 於 09-6-20 09:55 發表

我都係一個k.2的家長,亦都雙職父母,在停課期間都要用錢找人照顧小朋友,但我都會照交學費,因為我知道老師在停課期間仍然為小朋友工作或服務,如幼兒的學習歷程檔案,提供每日功課,我間的幼稚園還會提供網上教功課等等 ...

我本來都係咁諗,不過幼稚園就沒有提供網上教功課.......但 到了取評估報告那天就真的好失望, 取不到評估報告(話有些字print不出來,且又沒特造的紙了),別人班的家長手持一本類似學校生活profile的物體.....而班主任只話由於太趕了,來不及把小朋友在校生活的照片整理好,........
其實, 啲老師有時都要易地而處諗下, 在停課期間已沒有跟進什麼, 只是將所有要交回小朋友手的東西辦妥(即剩餘的家課,結業禮物etc)但是,要向家長交代的卻...........幸好,我只需交到6月學費
作者: phoebe128    時間: 09-6-22 00:35

我覺得自從有咗學券,最大嘅得益者唔係我哋班家長,而係幼稚園 !!!簡直同每月收兩份錢無份別(政府1份+家長1份)!今次停課,如果我哋唔交學費,對幼稚園嚟講都只不過係俾返少少回饋我哋啫!我絕對唔覺得佢哋平時賺埋賺埋,會唔夠出1個月糧俾D職工囉!:-x
作者: denise_jolly    時間: 09-6-22 00:53     標題: 回覆 1# cheng713 的文章

一家唔知一家事,

我BB 6月才入學n1, 交了$2600 只返了兩個星期就停學, 只有我老公一個人工作養家, 唸住BB返學後我就可以搵工做分擔下, 現在工又返唔到, 學費又要比足, 真係好無奈,所以讚成交學費的家長, 唔好再話唔想交學費的家長, 你比得起錢唔等於你全對.你唸住D老師無糧出, 學校都有營利,唔應該係這個時候強制交學費.
作者: ssyy2006    時間: 09-6-22 10:36

I totallly agree with you. The KG have the responsbility to take their risk just a commercial firm to take their business risk, such as the bad debts. So, I am not willing to pay the July school fee because the school not provide the service in return.

原帖由 cheng713 於 09-6-21 23:59 發表
To those parents who support their KGs and will keep paying school fees, we understand why you would do that and guess perhaps you have more financial freedom than others.....

But for most of the wo ...

作者: Venuscheng    時間: 09-6-22 10:38

原帖由 denise_jolly 於 09-6-22 00:53 發表
一家唔知一家事,

我BB 6月才入學n1, 交了$2600 只返了兩個星期就停學, 只有我老公一個人工作養家, 唸住BB返學後我就可以搵工做分擔下, 現在工又返唔到, 學費又要比足, 真係好無奈,所以讚成交學費的家長, 唔好再話唔 ...

我老公都叫我唔好交七月學費. 扣了學券仍要交三仟多元, 我老公因為失業, 家中財政變得緊張. 如可以慳返三千多元, 的確對我家很重要, 但我也覺得不交學費, 似乎又有點卑鄙. 這就在我裏面有兩個我在斗爭. 所以我希望復課
作者: yanyanbee    時間: 09-6-22 10:40

作者: Kendis1    時間: 09-6-22 11:48     標題: 回覆 2# Venuscheng 的文章

如果7月份係唔洗返學的話, 我係支持唔洗交學費架......
作者: airforce1    時間: 09-6-22 20:24

同意.  生意自然有风險.  掉轉個小朋友家庭有困難.  幼稚園會否有情講?
作者: winsonma    時間: 09-6-23 00:37

good points!

我都覺得如果一間幼稚園(牟利嗰種)會因為一兩個月收唔足學費而導致出唔到糧俾員工, 甚至經營困難, 實在好難令人信服!

原帖由 cheng713 於 09-6-21 23:59 發表

作者: twinsstar    時間: 09-6-23 01:04

"家長係消費者,小朋友係用家"
if this is a core value deep in your heart .. I would doubt if your kids know what "repect" is ..

Wonder if they know how to repect their teachers ...

I don't mean to be mean .. but I'm really sad to read that

原帖由 jm1874 於 09-6-19 23:03 發表
...

作者: winsonma    時間: 09-6-23 01:21

其實你無需要為人地嘅觀點而feel sad 喎, 每個人都會有唔同嘅意見, 大家討論吓啫~

原帖由 twinsstar 於 09-6-23 01:04 發表
"家長係消費者,小朋友係用家"
if this is a core value deep in your heart .. I would doubt if your kids know what "repect" is ..

Wonder if they know how to repect their teachers ...

I don't mean to be  ...

作者: airforce1    時間: 09-6-23 13:24

原帖由 winsonma 於 09-6-23 01:21 發表
其實你無需要為人地嘅觀點而feel sad 喎, 每個人都會有唔同嘅意見, 大家討論吓啫~

To twinsstar

>>每個人都會有唔同嘅意見
More fair, for the one who want to pay, feel free.

But for me, who have limited money, prefer spend money on kid, rather than something with NO service.

掉轉個小朋友家庭有困難.  幼稚園會否有情講?
No money, no service.
No service, no money.

作者: siusung    時間: 09-6-23 14:54

Agree!!Agree!!

作者: minma    時間: 09-6-23 15:25

原帖由 Kendis1 於 09-6-22 11:48 發表
如果7月份係唔洗返學的話, 我係支持唔洗交學費架......

我今日剛剛停了幼稚園的自動轉帳了. 我其實仍未決定是否七月無學返就唔交學費. 我囝囝喜歡學校, 都想和學校保持良好關係, 但如果唔交學費, 會否令家校關係變得惡劣呢? 雖然囝囝將畢業, 但畢業後, 我仍打算會帶囝囝回校探望老師嘛!
作者: minma    時間: 09-6-23 15:27

原帖由 yanyanbee 於 09-6-22 10:40 發表
講真…無啦啦交學費,小朋友又唔洗理…真係好難講…
不過如果個個都唔交…可能來緊個學年會有好多學校執…

咁又係, 可能好多學校會執, 都唔想發生在自己仔的母校
作者: Gremlin    時間: 09-6-23 15:32

yesi... totally agree for your point of view... what a super work done by our Government, that she should take the responsibility, not just us or KG.

作者: dolala    時間: 09-6-23 20:10

其實分期付款既野, 你唔交只係攞幼稚園著數, 如果你買左野唔按期供款, 出面商業機構肯定唔會放過你啦!
作者: dolala    時間: 09-6-23 20:12

>我今日剛剛停了幼稚園的自動轉帳了

點解咁多家長咁鍾意樹立壞榜樣呢? 雖然細路未必理解有呢一回事, 但你做既野係反映個人既價值觀, 肯定會影響番將來小孩的價值觀, 有d野去得咁盡, 係咪真係好事呢?
作者: hongchung    時間: 09-6-23 21:15

部份內容由版主刪除!

本討論區歡迎各家長自由發表意見,但請各家長注意用詞,保持網絡禮儀,勿再出攻擊他人言論,謝謝各位合作!

Red2008

當日又要學英文,喜歡死讀書,於是讀"極牟利"幼稚園。
現在教育局不准上學,於是就這種家長覺得自己作為消費者,損失好大。

其實全港800間幼稚園,牟利幼稚園只約180間,這裡家長猛鬧的,只是極少數。
其實你食得咸魚要抵得渴喇,你點解當日要讀 "極 牟利幼稚園"? 講明牟利,兼且無學券的。

幼稚園收費有收10個月或12個月,牟利幼稚園當然是收12個月好,看來極便宜呀,就是你這種家長喜歡囉。

唔好交學費囉,我都想牟利幼稚園去死的。

作者: avbee    時間: 09-6-23 22:41

我都覺得如果一間幼稚園(牟利嗰種)會因為一兩個月收唔足
學費而導致出唔到糧俾員工, 甚至經營困難, 實在好難令人信服! support x2

support x 2 ....i had problem before, and the school didn't help...so i am going to another kinder

my kid's kinder gave a photo copy of print out only and no phone calls is for following up.

and i called the school for quit for this year, and she said "you have to pay July's fee, and if you really want to quit which you have to one month advance to notice us. Any by the way, we are open everyday, for someone who need help...." actually i don't know the school open because the school didnt tell us, and also they said only "open for someone who need help (the kinder make decision who need help)"

for such service, do you think that i need to pay?

actually i found all the kinders in HK just like a private company, they are selling service to us, just like those Wharf T&T, PCCW, HKbroadband......

if you have any problems, they won't help you.  They only need you pay the school fee, and promote their after-school activities.

Please check your child's school fee, they increase every year,,,,,like my kid, it was 2800 per month now is $3300 per month.......actually all the service are the same.  If the school can control accurately, and has heart, they can control the school fee at certain level.  

so i am not supporting to pay for those Company KINDER
作者: chanyeehang    時間: 09-6-23 23:21

我覺得交唔交學費決定當然在於閣下,但將心比心,如果你自己因工受傷,公司因為你返唔到工,而唔俾人工你,你都發佢老脾啦!  情不得而既話,我覺得都要交啦,一早都知要收咁多架啦!
作者: ioi    時間: 09-6-23 23:35

原帖由 chanyeehang 於 09-6-23 23:21 發表
我覺得交唔交學費決定當然在於閣下,但將心比心,如果你自己因工受傷,公司因為你返唔到工,而唔俾人工你,你都發佢老脾啦!  情不得而既話,我覺得都要交啦,一早都知要收咁多架啦! ...

其實是次事件, 幼稚園和學生家長都是受害者, 老師當然要照支薪, 家長也有責任繼續交學費.

然而, 點解大家唔諗下, 要求政府作出某程度上的補償, 以減輕幼稚園方面和家長的損失呢?

豬流感是天災, 正如地震等天災後, 政府也要經濟上承擔重建校園等等的責任. 又正如禽流感要殺雞時, 政府也經濟上補貼雞販的損失的.

我們的茅頭應該一致指向政府, 而不是幼稚園辦學團體和家長這兩方.
作者: boilermaker    時間: 09-6-23 23:38

作者: dolala    時間: 09-6-23 23:43

你要人地賣人情, 如果係大機構大善堂開既仲可能(但唔一定)易話為d, 但得幾廿個學生既屋邨幼稚園係咪真係咁容易賣人情呢?

作者: dolala    時間: 09-6-23 23:51

原帖由 avbee 於 09-6-23 22:41 發表
我都覺得如果一間幼稚園(牟利嗰種)會因為一兩個月收唔足
學費而導致出唔到糧俾員工, 甚至經營困難, 實在好難令人信服! support x2

support x 2 ....i had problem befo ...

政府公布都有講要係原定暑假前照常開放校舍, 總不成每間幼稚園發公告俾傳媒, 傳媒都好難逐一刊登啦
作者: boilermaker    時間: 09-6-23 23:51

afterall, it is the parents who "control" the payment.  many K3 parents have already cancelled the autopay arrangement while those writing checks for sure won't mail them automatically next month.  it is entirely up to the schools whether they want to do something sincerely to change the hearts of parents.  

原帖由 dolala 於 09-6-23 23:43 發表
你要人地賣人情, 如果係大機構大善堂開既仲可能(但唔一定)易話為d, 但得幾廿個學生既屋邨幼稚園係咪真係咁容易賣人情呢?

作者: dolala    時間: 09-6-23 23:58     標題: 回覆 72# boilermaker 的文章

講真, 學校如果要玩法律, 我估其實唔係唔可以, 唔好成日諗住人地好蝦, 諗住分道揚鑣就cut auto pay, 一旦出事就算勝訴都變成雙輸啦

學校假若已經按照教育局指示提供服務, 就算唔係家長心目中既全面上課, 都已經仁至義盡啦! 同家長玩民事, 理論上絕對可以......

作者: winsonma    時間: 09-6-24 01:26

我諗學校唔會玩法律, 因為法律係有錢人嘅玩意, 學校都話財困, 連糧都出唔到, 點玩?

至於玩民事就更加

原帖由 dolala 於 09-6-23 23:58 發表
講真, 學校如果要玩法律, 我估其實唔係唔可以, 唔好成日諗住人地好蝦, 諗住分道揚鑣就cut auto pay, 一旦出事就算勝訴都變成雙輸啦

學校假若已經按照教育局指示提供服務, 就算唔係家長心目中既全面上課, 都已經仁至 ...

作者: hch    時間: 09-6-24 01:49

阿仔間幼稚園是交10個月學費,要家長寫票交9月份學費當造舊生註冊,還要都好醒目地在6月12日前已過數。記得上年要到10月才過數。
作者: dolala    時間: 09-6-24 01:58

原帖由 winsonma 於 09-6-24 01:26 發表
我諗學校唔會玩法律, 因為法律係有錢人嘅玩意, 學校都話財困, 連糧都出唔到, 點玩?

至於玩民事就更加

去小額錢債個度追討呀, 呢d地方係花時間, 但費用不太高
作者: boilermaker    時間: 09-6-24 07:16

if schools have the same atitude as yours, no parents will be willing to pay any fees.  in fact, you do sound like a kindergarten official.   

原帖由 dolala 於 09-6-24 01:58 發表

作者: dolala    時間: 09-6-24 08:18

原帖由 boilermaker 於 09-6-24 07:16 發表
if schools have the same atitude as yours, no parents will be willing to pay any fees.  in fact, you do sound like a kindergarten official.   

唔係願意唔願意既問題, 而係家長要明白唔交學費, 幾低都好, 都係有風險既
作者: BabyAlexander    時間: 09-6-24 09:21

My son is studying K1 in a non-profit making kindergarten, we PTA just discussed "July school fee issue", the Principal strongly mentioned that "the stduents have not been to the school becasue of the suspension, why need to pay. "

You see the difference of 牟利嗰種, not even a cent, they need you to pay immediately.  
作者: avbee    時間: 09-6-24 09:43

i guess there are many school teachers and principles here..........
作者: Venuscheng    時間: 09-6-24 10:01

學校假若已經按照教育局指示提供服務, 就算唔係家長心目中既全面上課, 都已經仁至 ...

如果玩法律的話, 小朋友無返學, 當然就不用交學費啦! 因為都無用到服務. 醫院每日都提供服務, 咁唔通無入院都要交費用嗎?
作者: Venuscheng    時間: 09-6-24 10:05

原帖由 hch 於 09-6-24 01:49 發表
阿仔間幼稚園是交10個月學費,要家長寫票交9月份學費當造舊生註冊,還要都好醒目地在6月12日前已過數。記得上年要到10月才過數。

如果交10個月學費, 咁去年9月到今年6月都已經10個月, 7月已不用付錢囉! 我仔個間交12個月學費, 本來7月返個9日學, 要交足一個月, 都要硬住讓學校收的了. 但現在連那9日學都唔洗返, 就要交一個月學費, 真係好傷.
作者: 熱血媽媽    時間: 09-6-24 10:23

Support you Venuscheng

Private kinder used to cheat.  :;pppp:
I need to pay 12 months school fee which including easter, X.mas, new year holiday + 1 months summer.  
But the thing is all the extra activity and school bus service need to pay separately.  Not paying July fee just a concept of "pay as I served" I don't see any problem. or
or 個條數應該政府俾
作者: airforce1    時間: 09-6-24 10:35

原帖由 avbee 於 09-6-24 09:43 發表
i guess there are many school teachers and principles here..........

Yes, I think so.  many priciple here.  They speak not from parent/consumer point of view.

The contract is, parent pay school fee ONLY if KG provide service.  

No way KG can win if they did NOT provide service as promise in contract.  

I did not see "Parent need to pay KG even the KG not provide the services".  or just mine contract did not have it?
作者: winsonma    時間: 09-6-24 11:27

small claim 是可以的, 不過真的很花時間, 我以前工作(提供服務的公司)經常small claim 人, 但就算勝訴, 都唔可以強制還款, 即是話又係得個桔, 學校又點會唔曉得計呢條數? 更何況大家都各有理據, 邊個可以索償都未知!

原帖由 dolala 於 09-6-24 01:58 發表

作者: Kendis1    時間: 09-6-24 12:12     標題: 回覆 5# Venuscheng 的文章

Yes, 講得好啱呀!
作者: Kendis1    時間: 09-6-24 12:13     標題: 回覆 5# Venuscheng 的文章

me, too.....
作者: dolala    時間: 09-6-24 12:28

原帖由 winsonma 於 09-6-24 11:27 發表
small claim 是可以的, 不過真的很花時間, 我以前工作(提供服務的公司)經常small claim 人, 但就算勝訴, 都唔可以強制還款, 即是話又係得個桔, 學校又點會唔曉得計呢條數? 更何況大家都各有理據, 邊個可以索償都未知 ...

除非家長走佬或者無力償還, 否則可搵執達主任以扣押債務人財產來還款

http://www.judiciary.gov.hk/tc/crt_services/pphlt/html/sc.htm#12
作者: boilermaker    時間: 09-6-24 12:33

sounds like you are getting desperate, principal dolala.  

原帖由 dolala 於 09-6-24 12:28 發表

除非家長走佬或者無力償還, 否則可搵執達主任以扣押債務人財產來還款

http://www.judiciary.gov.hk/tc/crt_services/pphlt/html/sc.htm#12

作者: dolala    時間: 09-6-24 13:05

原帖由 boilermaker 於 09-6-24 12:33 發表
sounds like you are getting desperate, principal dolala.  

我作為旁觀者, 都係希望你地注意下法律風險, 學校假如已依足政府指示開放, 佢打官司勝算係有架
作者: heiheiada    時間: 09-6-24 13:19

yes! yes! 一定係開左好多個分身去鬧通街!  

原帖由 boilermaker 於 09-6-24 12:33 發表

作者: bakusensei    時間: 09-6-24 13:36

學校假若已經按照教育局指示提供服務, 就算唔係家長心目中既全面上課, 都已經仁至義盡啦!.

i m not sure what's the meaning of "按照教育局指示提供服務". Do you mean simply keep the kindergarten open or just give the kids a little assignments for that two wks or the whole 1.5 months?

some kindergartens, like Learning Habitat, continue to send students video recording the lessons (yes, teachers continue to teach) and homework everyday by school bus and continue to collect and "mark" the homework everyday.

a lot of parents there r v. appreciated about the work the kindergartens done. n didn't ve complaints.

kinders simply keep themselves open really can't say sth like 仁至義盡.
作者: 熱血媽媽    時間: 09-6-24 15:03

Yes agreed, you can see LH charge 12 months but done a very good contingency plan on this.  a lot better than those kinders just sending a few worksheets, then declaring they have done a lot of work and charging full fees. :;pppp: :;pppp:

for 打官司,  even勝了, but losing  goodwill.  I think not many kinders will risk themselve for this......
作者: winsonma    時間: 09-6-24 15:55

Oh, my god! 我真係無諗過你會提議行呢步, 你知道嗎? 我以前公司從來都不會做這個行動, 因為cost大, 但係return 可能係零, 不過還好, 你不是話揾收數公司, 唉...真係得啖笑~

作者: kaifu    時間: 09-6-24 16:47

Any school principals who are "smart" enough to do that will definitely get a lot of free publicity in the press.  How would that sound to parents of potential kindergarten applicants?  Lighten up, dolala prinicipal!

作者: Gerard    時間: 09-6-24 20:17

作者: dolala    時間: 09-6-24 20:38

原帖由 kaifu 於 09-6-24 16:47 發表
Any school principals who are "smart" enough to do that will definitely get a lot of free publicity in the press.  How would that sound to parents of potential kindergarten applicants?  Lighten up, do ...

如果告低收入人士, 可能不近人情。但如果係有一定收入的呢? 無能力付和撒賴不付, 可是兩回事啊!
作者: dolala    時間: 09-6-24 20:42

原帖由 winsonma 於 09-6-24 15:55 發表
Oh, my god! 我真係無諗過你會提議行呢步, 你知道嗎? 我以前公司從來都不會做這個行動, 因為cost大, 但係return 可能係零, 不過還好, 你不是話揾收數公司, 唉...真係得啖笑~

...

殺一儆百, 有何不可? 至少要讓家長明白, 幼稚園有權根據教育條例收取符合規定的收費, 那些欠費家長, 又有沒有辦法證明幼稚園濫收費, 又或者沒根據教育局指示辦學?
作者: dolala    時間: 09-6-24 20:46

原帖由 熱血媽媽 於 09-6-24 15:03 發表
Yes agreed, you can see LH charge 12 months but done a very good contingency plan on this.  a lot better than those kinders just sending a few worksheets, then declaring they have done a lot of work a ...

問題係, 做多d野, 維持良好校譽, 當然對人對己有好處, 但不等於其他幼稚園不能按規定收費!

請問有那一條例規定幼稚園停課便要減收某月份學費?

作者: Namnam05    時間: 09-6-24 21:19

各位唔好再比佢借題發揮啦 !
原帖由 dolala 於 09-6-24 20:46 發表

問題係, 做多d野, 維持良好校譽, 當然對人對己有好處, 但不等於其他幼稚園不能按規定收費!

請問有那一條例規定幼稚園停課便要減收某月份學費?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5